Техніко-криміналістична експертиза документів   інструкція з проведення експертизи документів за 6 кроків + професійна допомога у проведенні експертизи

Які зразки документів потрібні для підготовки проведення експертизи? Ким видається постанова про призначення експертизи? Яка ціна послуг техніко-криміналістичної експертизи документів?

Добрий день, шановні читачі бізнес-журналу ! Якщо вам цікаво дізнатися, що таке техніко-криміналістична експертиза документів, до ваших послуг експерт з правових питань   Валерій Чемакин.

У цій статті я детально розповім про цю процедуру і дам деякі рекомендації щодо послідовності дій та вибору експертного бюро.

Отже, почнемо!

Техніко криміналістична експертиза документів

Зміст
  1. Що таке техніко-криміналістична експертиза і з якою метою вона проводиться?
  2. Які об'єкти досліджує техніко-криміналістична експертиза документів — 3 основні групи об'єктів
  3. Проведення техніко-криміналістичної експертизи документів — 6 простих кроків
  4. Хто проводить техніко-криміналістичну експертизу документів   огляд ТОП-3 експертних компаній
  5. 3 корисних ради з проведення техніко-криміналістичної експертизи
  6. Висновок

1. Що таке техніко-криміналістична експертиза і з якою метою вона проводиться?

У сфері кримінального, так і цивільного права нерідко виникають ситуації, коли потрібно встановити справжність тієї чи іншої важливої папери.

У таких випадках призначається техніко-криміналістична експертиза документів. По кримінальних справах її призначає слідчий або суддя, а за цивільним   будь-яка із сторін спору.

Техніко-криміналістична експертиза документів – це дослідження паперової документації, печаток та штампів з метою з'ясування способу їх виготовлення, виявлення фактів коригування початкового змісту, ідентифікації пристроїв, речовин і предметів, які були використані для цього.

Це складний тип експертизи, проведення якої передбачає дуже глибокі і всебічні знання у судового експерта. Детальніше про діяльність цього фахівця можна ознайомитися в нашому спеціальному матеріалі. Зазначу тільки, що він повинен знати поліграфію, технологію виготовлення штампів і печаток, розбиратися в роботі обладнання.

Питання, що вирішуються за допомогою техніко-криміналістичної експертизи документів можна поділити на дві групи: діагностичні та ідентифікаційні.

Діагностичні питання:

  • з'ясувати, яким способом був виготовлений документ або якийсь і його реквізитів;
  • визначити, чи змінював хто-то первісний зміст документа і яким воно було;
  • підпис підроблений технічним способом і як саме;
  • як давно були вписані реквізити документа.

Ідентифікаційні питання:

  • тотожні печатки і штампи з відтисками;
  • відповідає надрукований текст конкретної друкованій формі, принтера або друкарській машинці;
  • сталися об'єкти від одного джерела.

Поряд з цим може бути проведена експертиза підпису. Цей самостійний вид експертних дій докладно описаний в тематичній статті на нашому сайті.

2. Які об'єкти досліджує техніко-криміналістична експертиза документів — 3 основні групи об'єктів

Об'єкти дослідження техніко-криміналістичної експертизи дуже різноманітні. Це і бланки, печатки, підписи, а також різні технічні засоби.

Розглянемо докладніше кожну групу об'єктів.

Група 1. Документи та їх реквізити

Це найчисельніша група, в яку входить друкована і рукописна документація. Саме вона піддається найчастіше підробці в різних корисливих інтересах. Підробляють як весь документ цілком, так і окремі його реквізити, наприклад, підпису, вихідні і вхідні номери і дати, печатки і штампи в ньому.

документи та їх реквізити

Типів документів, з яких призначається експертиза, можна виділити кілька:

  1. Особисті засвідчують документи. До них відносяться загальногромадянський і закордонний паспорт, диплом або атестат про освіту, посвідчення водія, різні почесні грамоти.
  2. Характеризують трудову діяльність громадян. Трудова книжка, листок тимчасової непрацездатності, особиста справа, характеристика.
  3. Довідково-засвідчують документи. Це можуть бути всілякі довідки про склад сім'ї, про навчання або роботи, про доходи та військовій службі.
  4. Фінансові та матеріальні. Сюди віднесемо документи, що підтверджують рух грошей і товарно-матеріальних цінностей: чеки, ордери, відомості, накладні, шляхові листи та різні облікові журнали.

У ході технічної експертизи документів (про неї можна почитати в окремій статті) досліджуються способи та технології створення паперів, проводиться аналіз початкового змісту, визначаються алгоритми і способи внесення змін, вивчається методика відтворення копій, а також виявляються підроблені підписи та інші реквізити.

Група 2. Технічні засоби, що використовуються для виготовлення документів

Ще на зорі появи писемності людство почало використовувати для написання букв і ієрогліфів різні пристосування. Сьогодні ми знаємо масу предметів та технічних засобів, за допомогою яких створюються письмові свідоцтва: олівці, ручки, штампи, печатки, факсиміле, друкарські машинки та принтери.

Кожен предмет має свої особливості, за якими експерт проводить його ідентифікацію. Печатки, штампи і друкарські машинки залишають на відбитках унікальні сліди, притаманні тільки їм.

не Можна створити абсолютно ідентичну підроблену печатку або надрукувати точно такий же документ на іншій машинці. Навіть сучасний принтер можна визначити за мікрочастинок валиків.

Приклад

При розгляді заявки на кредит в одному з сільських відділень банку співробітників служби безпеки насторожив паспорт громадянина. Він був виданий місцевим територіальним пунктом міграційної служби.

Так як через руки працівників щодня проходить безліч паспортів, виданих в цьому підрозділі, то вони помітили відмінності в шрифті принтера.

Про те, що трапилося був проінформований начальник міграційного відділу поліції, який відразу зрозумів, що паспорт підроблений. В ході перевірки була призначена судова експертиза документа, підтвердила підозру. Громадянин був притягнутий до кримінальної відповідальності.

Група 3. Матеріали, використовувані при виготовленні документів

В ході виготовлення документів використовуються різні матеріали: папір, барвні речовини, різні хімічні реагенти для витравлювання тексту і багато іншого.

Перелік матеріалів письмових джерел, що підлягають аналізу:

  • матеріали, отримані зі штрихів листи і з ємностей (стрижні ручок, фломастерів, картриджі принтерів);
  • сліди від копірки або фарбувальної стрічки факсимільних апаратів;
  • клей;
  • попіл після спалювання;
  • хімічні речовини;
  • матеріал самого паперу.

Все перераховане і багато іншого піддається аналізу в хімічній лабораторії, що дозволяє встановити склад матеріалу, його вік і навіть відновити інформацію з спаленого документа.

3. Проведення техніко-криміналістичної експертизи документів — 6 простих кроків

Пропоную розглянути порядок проведення техніко-криміналістичної експертизи документів на конкретному прикладі. Ви придбали старий автомобіль, але виявилося, що він в угоні, а паспорт транспортного засобу (ПТС) швидше за все підроблений.

Отже, що потрібно робити.

Крок 1. Отримуємо постанову на проведення експертизи

Ну, по-перше, вітаю, ви стали жертвою шахраїв. Щоб залучити продавця до кримінальної відповідальності і повернути свої гроші, потрібно звернутися із заявою в поліцію.

З моменту його подання є 10 днів, щоб провести всі перевірочні заходи. Потім порушують кримінальну справу стосовно продавця або відмовляє в її порушенні.

проведення техніко криміналістичної эскпертизы

Яке буде рішення, залежить від укладення техніко-криміналістичної експертизи документів, а саме ПТС. Постанова про призначення дослідження виносить співробітник поліції, який розбирає вашу заяву, або слідчий, який розслідує справу про викрадення. Експерт досліджує документ, а якщо потрібно, то проводить ще й почеркознавчу експертизу.

Врахуйте, вам пощастить, якщо ПТС виявиться підробленим. В цьому випадку неважко довести, що продавець причетний до шахрайства. Якщо ж він справжній, то швидше за все, машину легалізували не без участі співробітників ГИБДД, де-небудь в іншому регіоні, а ваш продавець сам став жертвою обману.

Крок 2. Визначаємося з завданнями для експерта

При призначення техніко-криміналістичної експертизи документів важливо задати правильні питання експерту. Відповіді на них повинні надати допомогу у вирішенні вашої проблеми чи спору. Формулювати завдання і питання потрібно грамотно, стисло і чітко, без можливості подвійного тлумачення.

Які питання можна задати експерту для встановлення автентичності документа:

  • справжній чи бланк представлений на експертизу;
  • якщо так, то чи відповідають відтиски печаток на документі оригіналам;
  • який вік документа і як він співвідноситься з датами, зазначеними в ньому;
  • справжні підписи власників і співробітників ДІБДР в ПТС.

Відповіді на ці питання допоможуть встановити ступінь вини продавця у шахрайських діях та підробці документів. Якщо ви не довіряєте призначеному слідчим експертові, то можете за його постановою замовити незалежну експертизу з тими ж питаннями і завданнями. Про її переваги у нас є окремий матеріал.

Крок 3. Отримуємо консультацію експерта з підготовки необхідних матеріалів

Якщо ви звернулися до незалежного експерта, то обов'язок на подання йому матеріалів лежить на вас. Перш ніж проводити експертні дії, фахівець повинен надати вам перелік необхідних документів і матеріалів. Їх потрібно підготувати і в призначений час передати експерту.

У деяких випадках для ідентифікації людини потрібно провести графологічну експертизу. Докладніше про технології її проведення ви можете прочитати в спеціальній статті на нашому сайті. Скажу тільки, що для її здійснення потрібна присутність особи, яка підозрюється у підробці документа.

Крок 4. Надаємо необхідні об'єкти для експертизи

Проконсультуйтеся у експерта ще і про те, які матеріали треба надати окрім документальних. Можливо потрібна буде ручка, якою писали в документі або інший інструмент, що відноситься до питання. Обов'язково знадобляться зразки таких документів.

Коли справа пов'язана з підробкою ваших штампів або печаток, то їх теж потрібно принести разом з чорнилом і подушечками. Якщо відійти від нашого прикладу з ПТС, то може знадобитися принтер, або картридж від нього, зразок використовуваної вами папери, скоби з степлера і інші офісні атрибути, перелік яких вам дасть експерт.

Крок 5. Очікуємо результатів проведення досліджень

Після того, як ви надасте всі матеріали експерту, він призначить день і час проведення експертизи у відповідності з завданнями, поставленими слідчим або вами у разі цивільного спору. Залишається тільки чекати результатів.

Що може вплинути на терміни проведення експертизи:

  • якість підробки;
  • трудомісткість проведення досліджень;
  • завантаженість експерта;
  • ступінь відповідальності експертного бюро перед клієнтами;
  • стан вихідного матеріалу (відновити текст на спаленому документі буває дуже складно).

Іноді потрібно дослідження не тільки письмових матеріалів, але і мови на магнітних або цифрових носіях. В цьому випадку доведеться призначити ще й лінгвістичну експертизу. Це збільшить загальний термін перевірки.

Крок 6. Отримуємо експертний висновок

Коли будуть проведені всі лабораторні випробування та інші дослідження в рамках техніко-криміналістичної експертизи документів, експерт підготує підсумкове висновок.

Це процесуальний документ, який є доказом в суді будь-якої інстанції, тому до нього пред'являються певні вимоги.

Що міститься у висновку:

  • дані експерта та організації, в якій він працює;
  • лабораторне обладнання та методи проведення техніко-криміналістичної експертизи документів;
  • короткий опис процесу експертизи;
  • відповіді на запитання, які були поставлені слідчим або вами.

Документ засвідчується печаткою експертної бюро та особистим підписом експерта.

4. Хто проводить техніко-криміналістичну експертизу документів   огляд ТОП-3 експертних компаній

Пропоную ознайомитися з оглядом деяких компаній, що надають експертні послуги.

1) Хонест

HonestЦе універсальна експертна компанія, яка пропонує якісні послуги в різних областях експертизи. Працює Хонест в московському регіоні, але при необхідності його фахівці виїдуть куди завгодно. Вони можуть бути допитані в будь-якому суді в якості експертів.

Компанія проводить будь-які дослідження в процесі техніко-криміналістичної експертизи документів. Зокрема, вони визначать навіть апарат, на якому був пробитий касовий чек. Вартість послуг такого експерта варіюється від 10 до 30 тис. рублів. Це середній цінник по і області.

2) Центр "Незалежна експертиза"

центр незалежна експертизаКомпанія теж універсальна. Працює ця некомерційна організація по багатьом регіонам. У них є представництва в різних містах . При вході на сайт ваш регіон відобразиться автоматично, і ви побачите доступні послуги. Вартість експертизи документів починається від 6 тис. рублів, а закінчується 50 тис. рублів.

Види досліджень, проведених центром «Незалежна експертиза»:

Дослідження документів Дослідження будівельних об'єктів і матеріалів Інші експертизи
1 Експертиза почерку Експертиза проектної документації Економічна
2 Графологія Промислова безпека Бухгалтерська
3 Експертиза печаток і штампів Будівельно-технічна експертиза Товарознавча
4 Поліграфія Пожежно-технічна Лінгвістична

На тему «Експертиза проектної документації» на сайті є окрема стаття.

3) Центр правового обслуговування

Центр правового обслуговуванняПо суті, юридична компанія, яка надає безліч послуг з різних галузей права. Юристи цієї фірми допоможуть вам призначити будь-який вид експертизи, зберуть документи і матеріали для її проведення, а також проконтролюють виконання.

Консультація юриста тут коштує 5 тис. рублів. Врегулювання різних спорів, зокрема, з призначенням експертизи 20 тис. рублів і гонорар за успіх.

5. 3 корисні ради з проведення техніко-криміналістичної експертизи

«Обізнаний – значить озброєний», — говорить народна мудрість.

Я хочу озброїти вас корисними порадами, які допоможуть правильно провести експертизу.

Порада 1. Вивчайте рекомендації по підготовці документів заздалегідь

Щоб не затягувати процес проведення експертизи, заздалегідь ознайомтеся з рекомендаціями щодо підготовки документів. Крім того, це допоможе уникнути помилок і повернення матеріалів на доопрацювання від експерта.

Буде дуже добре, якщо весь пакет документів ви надасте фахівця одночасно.

Порада 2. Консультуйтеся з юристами при постановці завдань експертам

Скласти самостійно список питань експертам, не володіючи знаннями в тій чи іншій області, непросто. Я рекомендую знайти юриста для виконання цього завдання. Сьогодні таку послугу можна отримати навіть через інтернет. Достатньо лише знайти компанію, яка займається онлайн консультуванням.

Щоб спростити вам завдання, рекомендую портал Правовед.ги, який спочатку створювався з метою надання юридичних послуг населенню віддалено. Сьогодні в цій компанії можна отримати консультацію з будь-яких правових питань. Достатньо написати в чат.

Щоб правильно сформулювати питання для експерта, вам потрібно зайти на сайт Правовед.ги, заповнити форму зворотного зв'язку і сформулювати проблему. Юрист зв'яжеться з вами та скаже, які документи йому потрібні. Після оплати він оформить правильно завдання для експерта і направить вам по електронній пошті.

Порада 3. Вибирайте досвідчених експертів з сучасним обладнанням

Так як проведення експертних досліджень вимагає високотехнологічного обладнання та специфічних знань, вибирайте грамотних і технічно оснащених експертів. Дізнайтеся про наявність в бюро лабораторії і справьтесь про прилади, які там є. Якщо це морально застарілий мотлох, то шукайте іншу компанію.

Щоб закріпити отримані знання, пропоную подивитися пізнавальний відеоролик про обладнання для проведення техніко-криміналістичної експертизи документів.

6. Висновок

Тепер ви знаєте, що таке техніко-криміналістична експертиза документів та зможете при необхідності скористатися цим знанням у своїх цілях.

Бажаю вам удачі і всього самого найкращого! Нехай ваші проблеми завжди вирішуються позитивно! Пропоную оцінити статтю і залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Техніко-криміналістична експертиза документів   інструкція з проведення експертизи документів за 6 кроків + професійна допомога у проведенні експертизи