Судова будівельна експертиза   покрокова інструкція як провести судово-будівельну експертизу + 3 корисних ради як заощадити на судової будівельної експертизи

Що таке незалежна судова будівельна експертиза? Як заощадити на проведенні судової будівельної експертизи? Від чого залежить вартість судової будівельної експертизи?

Добрий день, шановні читачі журналу ! Вас вітає Валерій Чемакин – консультант з правових питань.

Сьогодні я розповім вам, в яких випадках потрібна судова будівельна експертиза.

В кінці статті ви познайомитеся з декількома компаніями, що надають цю послугу на вигідних умовах.

Судова будівельна експертиза

Зміст
  1. Що таке судова будівельна експертиза?
  2. Які види послуг включає в себе судова будівельна експертиза — 5 основних послуг
  3. Як провести судово-будівельну експертизу   покрокова інструкція для новачків
  4. Хто проводить судову будівельну експертизу   ТОП-3 експертних компаній
  5. Як заощадити на судової будівельної експертизи — 3 простих ради
  6. Висновок

1. Що таке судова будівельна експертиза?

У цивільному, арбітражному і кримінальному судочинстві часто виникає необхідність довести або підтвердити факти, пов'язані з будівельними об'єктами.

У цьому разі суд або прокурор мають право призначати судову будівельну експертизу будівель і споруд. Крім того, вона проводиться і за клопотанням будь-якої зі сторін судового спору.

При підготовці позову до суду кожен має право заздалегідь замовити незалежну будівельну експертизу. Детальніше про неї читайте в нашій окремій статті. Її результати будуть долучені до позовної заяви в якості одного з доказів, що може стати вирішальним у всьому суперечці.

В яких випадках зазвичай призначається судове дослідження в будівельній сфері:

  • виникнення спорів між господарюючими суб'єктами за змістом підрядного договору;
  • вирішення спорів про право на об'єкти нерухомості;
  • проведення розслідувань щодо правомірності і правильності зведення будівельних об'єктів, а також їх експлуатації;
  • визначення розміру збитку, заподіяного будівель і споруд з причини порушення правил експлуатації інженерних комунікацій або помилок при будівництві;
  • визначення якісного складу та обсягу будівельно-монтажних робіт, а також матеріальних збитків;
  • перевірка відповідності виконаних робіт будівельним нормам і правилам (СНиП);
  • розслідування аварій, руйнувань на будівельних об'єктах, які стали причиною нещасних випадків, при кримінальному судочинстві.

Це далеко не повний перелік випадків, при яких виникає необхідність проведення судової будівельної та будівельно-технічної експертизи, подробиці про яку викладено в спеціальному матеріалі на нашому сайті.

2. Які види послуг включає в себе судова будівельна експертиза — 5 основних послуг

В залежності від поставлених завдань і питань, судова будівельна експертиза включає в себе різні послуги.

Деякі з них розглянемо детальніше.

Послуга 1. Експертиза якості будівельних робіт

Між замовником і підрядником часто виникають спори про невідповідність якості проведених будівельних робіт технічному завданню.

В цьому випадку експерти проводять огляд конструктивних елементів будівлі або споруди з допомогою вимірювальних приладів, що допомагає виявити наявні дефекти або перспективу їх виникнення.

Незалежна експертиза використаних будівельних матеріалів дає можливість визначити їх якість і допустимість застосування в досліджуваному об'єкті. Ці дослідження проводяться не тільки в ході будівництва і безпосередньо після його завершення, але і протягом гарантійного терміну експлуатації будівель і споруд.

Послуга 2. Визначення збитку

Неправомірні дії будівельників в більшості випадків призводять до виникнення матеріального збитку. Стягнути його з винної сторони можна тільки після того, як ця сама винність доведена. Єдиний доказ, який стане незаперечним для суду – це висновок судової будівельної експертизи.

Фахівці виявлять усі порушення, які допустила підрядна будівельна організація, після чого проведуть оцінку шкоди від них. Висновки такої експертизи допомагають визначитися не тільки з виною, але і з сумою позовних вимог, що робить їх обґрунтованими.

Послуга 3. Експертиза інженерних мереж

Іноді причиною аварії або обвалення стає неправильний монтаж або експлуатація інженерних мереж.

Завдання експерта – визначити, чи відповідають технічні характеристики комунікацій та їх складових частин проекту, виконувались вимоги СНиП при монтажі мереж, наскільки експлуатаційні умови вписувалися в допустимі межі.

Послуга 4. Експертиза обґрунтованості витрачених матеріалів при виконанні робіт

Зазвичай будівельні кошториси не передбачають використання того чи іншого будівельного матеріалу конкретної торгової марки, а фіксують тільки загальне найменування і деякий діапазон характеристик.

Недобросовісні підрядники, користуючись цим, замість одного виду матеріалу використовують інший, менш якісний, але дешевший, і наживаються на різниці цін.

Експертиза обґрунтованості матеріалів

Судовий експерт в області будівництва легко може встановити такі факти навіть у прихованих конструкціях, що може стати підставою для пред'явлення позовів підряднику аж до зобов'язання все переробити.

Приклад

Коли я працював кошторисником в містобудівному відділі муніципалітету. В мої обов'язки входила перевірка кошторисів, а також обстеження готових об'єктів з метою відповідності виконаних робіт актами, що пред'являються для оплати за договором.

Будівельна фірма Корунд звела кілька приватних будинків для бюджетників і пред'явила акти для оплати. На перший погляд все було нормально. Однак у мене виникли сумніви в якості оздоблення фасадів, а саме, в утеплювачі.

Так як вдома були обшиті сайдингом, то видно нічого не було. Запрошений експерт прибрав обшивку, під якою виявився звичайний 50 міліметровий пінопласт замість піноплекс, зазначеного в кошторисах і в актах.

Послуга 5. Аналіз будівельно-технічної документації

Іноді спір виникає ще на етапі проектування об'єкта. В цьому випадку його предметом служить будівельно-технічна документація. У ній безліч моментів, які вимагають консенсусу. Якщо не вдається досягти, то на допомогу знову приходить експерт, який вивчить всі ці схеми і креслення, після чого винесе свій висновок.

Експертиза проектної документації – обов'язкова процедура не тільки при виникненні судових спорів, але і при будівництві об'єктів за рахунок бюджетних коштів. Зведення торгових центрів, багатоповерхових житлових будинків, закладів культури та спортивних споруд не починається без висновку експерта про їх безпеку.

3. Як провести судово-будівельну експертизу   покрокова інструкція для новачків

Тим, хто жодного разу не стикався з судово-будівельної експертизи, рекомендую ознайомитися з основними кроками її проведення.

Крок 1. Вибираємо експертну компанію

Перше, що потрібно при необхідності провести судову будівельну експертизу – це вибрати компетентну експертну компанію.

На що звертати увагу при виборі експертної компанії:

  • популярність;
  • позитивні відгуки з надійних джерел;
  • наявність сертифікатів і ліцензій;
  • будівельна спеціалізація.

остання обставина Особливо важливо, так як фахівці з освітою проведуть судову експертизу набагато краще всіх інших.

Крок 2. Оплачуємо послугу і укладаємо договір

Якщо компанія вам підійшла по всім параметрам, укладаємо з нею договір і оплачуємо послуги. На цьому етапі потрібно обумовити всі питання, відповіді на які ви хотіли б отримати.

Зверніть увагу, що якщо всі види досліджень, які вам не потрібні, не потрібно замовляти весь комплекс послуг. Вибирайте тільки ті, що вас в даний момент цікавлять. Так ви заощадите гроші. Прописуйте в договорі конкретне найменування досліджень.

Крок 3. Узгоджуємо час проведення експертизи

Так як судова будівельна експертиза починається на самому об'єкті, потрібно узгодити час проведення обстеження. Воно повинно припадати на світлий час доби.

Якщо в цьому заході передбачається участь протилежної сторони спору, то обов'язково повідомте її про час і місце проведення експертизи. В іншому випадку це може стати підставою для визнання результатів недійсними.

Крок 4. Збираємо необхідні документи

Для проведення будівельної експертизи знадобиться не тільки вихід на об'єкт, але і пакет документів: проектно-кошторисна документація, акти виконаних робіт, технічний паспорт, договори підряду, дефектні відомості.

Заздалегідь підготовлена документація допоможе провести дослідження будівлі, споруди або проекту об'єктивно і оперативно.

Якщо експертиза проводиться в рамках кримінального або адміністративного розгляду, то потрібно постанова слідчого, прокурора або судді. Якщо це незалежна оцінка (що це – читайте в нашій тематичної статті) у рамках цивільного права, досить вашої заяви.

Крок 5. Запрошуємо експерта для візуального огляду об'єкта

Так як в більшості випадків будівельної експертизі підлягають безпосередньо будівлі або споруди, то запрошений експерт повинен оглянути об'єкт візуально або з використанням спеціальних вимірювальних приладів, у тому числі електронних.

Запрошуємо експерта для візуального огляду об'єкта

Експерт проводить обстеження будівель і споруд з фіксацією всієї процедури на фото та відео носії. Результати огляду записуються в дефектну відомість із зазначенням місця, дати і часу обстеження, а також докладного опису виявлених недоліків. На об'єкті беруться зразки будівельних матеріалів для їх подальшого аналізу.

Крок 6. Очікуємо проведення лабораторних випробувань

Після відвідування об'єкта взяті там зразки підлягають лабораторним випробуванням. Їх дату повідомлять. Врахуйте, що деякі дослідження тривають кілька днів – така технологія.

Вам залишається тільки терпляче чекати закінчення всіх етапів випробувань. Можливо, в ході них знадобляться додаткові зразки або вимірювання на об'єкті.

Крок 7. Отримуємо експертний висновок

Після виконання всіх необхідних процедур і отримання результатів досліджень експерт готує свій висновок, у якому відображені дані про об'єкт та відповіді на запитання.

Якщо точніше, то це:

  • прізвище, ім'я, по батькові експерта, який проводив дослідження;
  • реквізити експертної організації;
  • методики та прилади, які застосовувалися при проведенні експертизи;
  • місце, дата і час проведення лабораторних та інших досліджень;
  • короткий опис дефектів, виявлених на об'єкті;
  • відповіді на поставлені питання;
  • відомості про те, як оскаржити судову будівельну експертизу.

Якщо у вашої компанії є юридичний відділ, то замовити експертизу і зібрати для неї документи не складе ніяких труднощів, але коли ви простий громадянин, у якого сусіди затопили квартиру, всі ці процедури можуть стати проблематичними.

Значить, краще найняти професійного юриста або хоча б проконсультуватися у нього про те, як провести незалежну експертизу квартири.

Такі фахівці у великій кількості працюють в компанії Правовед.ги. На однойменному сайті вони надають онлайн консультації з різних юридичних питань, в тому числі і по експертизах. Деякі консультаційні послуги безкоштовні, але такі рекомендації чисто теоретичні та не мають відношення до конкретної справи.

Якщо ж вам потрібен повний алгоритм дій, підготовка документації, призначення експертизи, направлення позовів, просто зайдіть на сайт Правовед.ги і замовте ці послуги через онлайн форму. Вартість послуг юристів цієї компанії невисока, так як вона знижена за рахунок великої конкуренції і відсутності необхідності містити управлінський апарат.

4. Хто проводить судову будівельну експертизу   ТОП-3 експертних компаній

Будівельною експертизою займаються експертні компанії, у штаті яких працюють фахівці в галузі будівництва.

Пропоную огляд 3 найбільш компетентних фірм такого профілю.

1) ИнвестЭкспертСтрой

ИнвестЭкспертСтройЦя компанія спеціалізується виключно на будівельної експертизи, тому там працюють вузькі фахівці-експерти. У списку послуг присутні: оцінка, аудит, проектування, технічний нагляд та експертиза.

Фахівці озброєні високоточним сучасним вимірювальним обладнанням, завдяки якому проводять якісне обстеження будівельних конструкцій. Від них не вислизнуть навіть приховані під штукатуркою дефекти.

Фахівці-експерти, які працюють у компанії:

  • будівельний експерт;
  • кошторисник;
  • оцінювач;
  • інженер-конструктор;
  • спеціаліст з ультразвукової дефектоскопії;
  • геодезист;
  • геолог;
  • енергоаудитора.

Як бачите, персонал компанії готовий виконати будь-яку перевірку від судової будівельної експертизи до оцінки будинку.

2) VETA

вета експертна групаЕкспертна група Veta займається експертизою, оцінкою, аудитом і консалтингом в області будівництва. У компанії працюють фахівці в різних будівельних областях, що дозволяє проводити комплексну експертизу об'єкта або окремих конструктивних елементів. Компанія входить в сотню кращих експертних груп в .

Послуги, що надаються компанією Veta:

Вид послуг Опис
1 Енергоаудиторські послуги Експертиза енергетичних витрат при експлуатації будівель і споруд
2 Експертиза проектно-кошторисної документації (ПКД) Дослідження ПКД на предмет наявності рішень, невідповідних Сніпам
3 Землевпорядна експертиза Дослідження земельних ділянок кадастровими інженерами-експертами
4 Судово-будівельна технічна експертиза Дослідження будівель і споруд на предмет наявності дефектів
5 Експертиза вартості та обсягів робіт Економічне дослідження кошторисної документації та актів виконаних робіт на їх відповідність

3) Незалежний центр будівельної експертизи та оцінки

незалежний центр будівельної експертизи та оцінкиЦентр має сучасну випробувальною лабораторією, обладнаною сучасним вимірювальним обладнанням. Це дозволяє проводити експертизу якості будівельних матеріалів. Прилади дають можливість визначити навіть мікротріщини в конструкційних виробах, що допомагає ще на етапі закупівлі запобігти шлюб в монтажі несучих конструкцій.

5. Як заощадити на судової будівельної експертизи — 3 простих ради

Проведення експертизи – справа не з дешевих, тому корисно знати способи економії без шкоди для кінцевого результату.

Порада 1. Вибирайте компанію в районі місця судових розглядів

Якщо судові розгляди передбачаються в Тюмені, то зовсім не обов'язково шукати експертну компанію в Омську.

В будь-якому великому місті можна знайти кілька бюро, які проводять той чи інший вид експертизи.

Знайте, що експертам доведеться виїхати не тільки на обстеження об'єкту, але і на судове засідання, а то й кілька.

Всі транспортні та витрати на послуги будуть включені у вартість експертизи, що спричиняє подорожчання до 15-20%. Ці витрати жодним чином не впливають на якість послуг, тому від них можна сміливо відмовитися.

Порада 2. Відмовтеся від непотрібних послуг

Якщо вам потрібно оцінити збиток від потопу в квартирі, немає необхідності проводити дослідження бетонних перекриттів. Напевно від води вони не постраждали, а відпала тільки штукатурка.

Виключіть з договору всі непотрібні в конкретній ситуації послуги. Це заощадить ще до 15% вартості.

Приклад

Петро Іванович поїхав у відрядження на тиждень, а коли повернувся, виявив, що вся штукатурка зі стелі на кухні у нього відпала, так як у сусіда зверху прорвало кран. Він викликав експертів, щоб вони зробили оцінку квартири на предмет завданої шкоди.

Експерти зібралися обстежити не тільки кухню, але і всі інші приміщення, де не було навіть ознак патьоків. Вони мотивували це тим, що можуть бути приховані дефекти, які потім, можливо, проявляться.

«Можливо, але малоймовірно»,   подумав Петро Іванович, закреслюючи зайві пункти в договорі. Він не помилився і зумів заощадити, проявивши розум і наполегливість.

Порада 3. Проводите дистанційну експертизу

Сучасні телекомунікаційні технології дозволяють пересилати через інтернет будь-які документи і креслення без втрати їх якості. Це дає можливість робити їх експертизу в будь-якій точці світу.

Якщо вам потрібно досліджувати тільки проектно-кошторисну документацію, немає необхідності виїзду експертів на об'єкт. Це дозволяє провести всі роботи дистанційно, а значить, набагато дешевше.

Про те, як проводиться судова будівельна експертиза, дивіться у відеоролику.

6. Висновок

Розуміючи, що таке судова будівельна експертиза, ви без праці зможете відстояти свої інтереси в судах, особливо, якщо скористаєтеся допомогою юриста, який допоможе з її призначенням.

Бажаю вам удачі і благополуччя! Прошу оцінити статтю і залишити коментар до неї.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Судова будівельна експертиза   покрокова інструкція як провести судово-будівельну експертизу + 3 корисних ради як заощадити на судової будівельної експертизи