Балістична експертиза — 7 основних етапів проведення судової балістичної експертизи + огляд ТОП-3 експертних компаній

У чому особливості проведення експертизи холодної зброї? Як проводиться судова балістична експертиза кулі? Які питання допомагає вирішити експертові балістична експертиза?

Привіт, читачі сайту «Хитрий бобер»! З вами   Марія Даровська.

Сьогодні ми поговоримо про балістичної експертизи. З'ясуємо, що з себе представляє це дослідження і навіщо воно взагалі проводиться.

В кінці статті я дам огляд компаній, що надають послуги проведення експертиз і оцінок. Давайте приступимо.

Балістична експертиза

Зміст
  1. Що таке балістична експертиза і для чого вона проводиться?
  2. Які методи використовуються при проведенні балістичної експертизи   ТОП-5 основних методів
  3. Як провести балістичну експертизу — 7 основних етапів
  4. Де провести балістичну експертизу   огляд ТОП-3 експертних компаній
  5. Найбільш часті помилки при проведенні балістичної експертизи   ТОП-4 помилки експерта
  6. Висновок

1.Що таке балістична експертиза і для чого вона проводиться?

Балістична експертиза — один з видів криміналістичних експертиз.

вона Потрібна для того, щоб встановити, чи є об'єкт зброєю або боєприпасами, тип, технічний стан, ступінь придатності, дізнатися, як розташовувався потерпілий щодо того, хто стріляв, розрахувати кількість зроблених пострілів, відновити картину події, довести, що пошкодження виникли через пострілу.

Балістична експертиза — це вид незалежної експертизи в ході якої комплексно досліджують зброю і боєприпаси.

Об'єктами балістичної експертизи виступають:

  • вогнепальну та газову зброю, пневматика, травматика;
  • деталі зброї;
  • кулі, картеч, гільзи, капсулі, дробу і інші боєприпаси;
  • отвори від куль;
  • сліди застосування зброї та боєприпасів;
  • матеріали справи;
  • місце події;
  • матеріали та інструменти, які використовували для виготовлення зброї.

Дослідження відповідає на такі типи питань, як ідентифікаційні і неідентифікаційні. У відповідях на ідентифікаційні питання йдеться про тип об'єкта. У відповідях на неідентифікаційні   про стан об'єкта.

Що таке експертиза холодної зброї?

Щоб ідентифікувати об'єкт як холодну зброю, виявляють ознаки його використання як предмета, яким були нанесені тілесні ушкодження або вчинено вбивство.

Від вогнепальної зброї холодне відрізняє принцип дії. Холодне діє завдяки м'язовій силі, вогнепальну   завдяки енергії вибуху пороху.

Холодну зброю   зброя, що вражає ціль при безпосередньому контакті з нею.

Таблиця з класифікацією видів холодної зброї:

Класифікація Види
Конструктивна Клинкова (буває з рукояттю і без неї) Drzewcowa Ударне
Призначення Національне Бойове Мисливське
Громадянське Спортивне Військовий
Парадне Нагородну Кримінальний
Спосіб виготовлення Кустарне Саморобний Промислове
Принцип ураження Контактна Метальна
Загальна конструкція Стандартна Комбіноване Довільне
Нетипової конструкції Замасковане
Уражаюча дія Рубляча Ріжуче Колюча
Колючо-ріжуче Рубяще-ріжуче Ударно-раздробляющее
Комбінованої дії

В описі холодної зброї вказують його найменування, характеристики. Потім описують клинок і спосіб його кріплення до рукояті, саму рукоять і обмежувач. Приділяють увагу дефектів, деталей, поломок.

Дивіться також статтю техніко-криміналістична експертиза.

2. Які методи використовуються при проведенні балістичної експертизи   ТОП-5 основних методів

Зброя досліджують, щоб визначити вогнепальну воно і якщо так, то якого типу, яка максимальна дальність пострілу, стріляли з нього і як давно, в справному воно стані, якщо ні, то наскільки серйозні ці несправності.

Обов'язкова перевірка зброї на можливість мимовільного пострілу. Засвідчуються в достовірності номера — не спиляний він чи не перебитий.

При дослідженні використовують різні методи   розглянемо найбільш актуальні.

Метод 1. Візуальний метод

При виявленні на місці злочину зброї його оглядають, визначають його вид, тип та іншу інформацію, записують ці дані в протокол.

Якщо є труп, обов'язково вказується місце розташування зброї по відношенню до нього. Відзначають, якою стороною вниз лежить зброя, куди повернуть стовбур, наскільки далеко зброю від долонь трупа.

Аналогічним чином поступають з боєприпасами   оглядають, ідентифікують, заносять інформацію в протокол, вказують місце розташування щодо трупа при його наявності. Відзначають розташування кулі і в разі, коли знайшли її застрягла в перешкоді.

Після фотофіксації та вилучення зброю спочатку обережно розряджають, а потім оглядають. Увагу при огляді акцентують на відбитках рук і пальців, сліди бруду і крові. Після цього позначають маркування, дефекти та інші деталі.

Особливу увагу деталям:

  1. В якому стані спусковий механізм?
  2. чи Є патрон у патроннику або барабані?
  3. Присутні сліди пороху, нагару?
  4. Відчувається запах згорілого пороху в стовбурі?

Зброю на дослідження відправляється в тому вигляді та стані, в якому його виявили, але якщо воно заряджена — його обов'язково розряджають.

Дуло обертають папером, а саму зброю запаковують в цупкий папір, картон. Це потрібно, щоб не допустити проникнення сторонніх предметів в канали стволів і не знищити сліди пороху і кіптяви, що залишилися після пострілу.

Як проводиться балістична експертиза

Згорток або коробку заклеюють і опечатують. На упаковці вручну і розбірливо пишуть текст   дані про кримінальній справі, місці події. Текст підписують спеціаліст і поняті.

Кулю також упаковують в окрему коробку або обшивають целофаном на картонці. Сенс в тому, щоб не знищити сліди.

Експерт при надходженні об'єкта до нього на експертизу в першу чергу оглядає упаковку на предмет її цілісності, звіряє опис слідчого з реальним станом справ, вивчає, заряджена зброя, чи є на ньому сліди пострілу та інші відомості про загальний стан.

Метод 2. Мікроскопічний метод

Цей метод передбачає інструментальне вивчення найдрібніших деталей об'єкта.

Найчастіше таким способом перевіряють поверхні куль і слідів зброї на гільзах.

Читайте детальніше у матеріалі "Судовий експерт".

Метод 3. Фотографічний метод

Коли зброю знаходять на місці злочину, його обов'язково фотографують перед тим, як взяти в руки. Місце знахідки вказують в протоколі, також складають схему місця події і позначають де знайшли зброю на ній.

Боєприпаси також фотографують при виявленні до вилучення. Якщо куля потрапила в перешкоду, то цей факт спочатку фіксують за допомогою фото, а потім вже витягують снаряд.

В судово-дослідній фотографії в залежності від поставлених завдань експерти використовують методи репродукційній, вимірювальної, макро - і мікрозйомки, ультрафіолетової та інфрачервоної фотографії.

Ультрафіолетову зйомку використовують, щоб виявити сліди рушничного мастила, опади куль на перешкодах, відкладення кіптяви, для розкриття термічного дії пострілу.

Інфрачервоні фотографії виявляють сліди кіптяви на предметах, розміри зони її відкладення. Діагностують такі сліди пострілів, як частинки металу і пороху.

Також при вирішенні деяких завдань використовується високошвидкісна зйомка.

Метод 4. Моделювання

Цей метод потрібен, коли об'єкт дослідження знищений або недоступний, а також, щоб з'ясувати обставини події.

Приклад

Громадянин Назаров, згідно з версією прокуратури, знаходячись в нетверезому стані вчинив замах на вбивство своєї дружини на грунті помсти.

Він прийшов до будинку її матері, де в той момент дружина перебувала теж, і вистрілив у дружину з саморобного револьвера. Дружина прикрилася стільцем, куля потрапила в нього і відрикошетила. Експерт повинен був з'ясувати напрямок польоту кулі. Цю задачу він виконував за допомогою моделювання.

Метод 5. Реконструкція

Реконструкционными методами вирішують завдання по відновленню знищених або змінених номерів зброї, позначень і клейм на їх деталях.

3. Як провести балістичну експертизу — 7 основних етапів

Проведення балістичної експертизи проходить у кілька етапів. Щоб провести процедуру, потрібно мати на руках постанову про призначення дослідження, об'єкт і матеріали справи.

Давайте розберемо детальніше кожен з етапів.

Етап 1. Видача постанови про проведення експертизи

Судово-балістичні дослідження повинні проводитися своєчасно, Кримінальний кодекс передбачає, що експертизу можна провести прямо на місці події.

Якщо цього не сталося через побоювання негативних наслідків поспішності для експертизи або в силу інших причин, то слідчий включає в план розслідування дату і час експертизи.

Якщо прийнято рішення проводити експертизу вже після огляду місця події, то зброю або боєприпаси попередньо досліджує слідчий. Це потрібно, щоб уточнити питання експертові і підтвердити доцільність проведення експертизи.

Таке дослідження не відзначається процесуально. Головне, щоб стан предмета дослідження не змінилося.

В цьому випадку слідчий самостійно виносить ухвалу, в якій зазначає дату і місце складання документа, назва органу попереднього слідства, інформацію про вынесшем постанова слідчого, номер кримінальної справи і підстави для експертизи. Також перераховують питання експерту та надані матеріали.

Етап 2. Вибір експертної компанії

Після отримання постанови про експертизу, визначають експертна установа. Частіше вибирають установи при Мін'юсті або МВС.

Балістична експертиза   складна процедура, що вимагає приписи органів суду. Якщо ви зіткнулися з необхідністю проведення балістичної експертизи   радимо вам почати цю процедуру з юридичної консультації.

Компетентний юрист допоможе вам зробити правильні дії, підготувати папери і вбереже від помилок.

Підібрати фахівця у сфері судових експертиз можна на сайті Правознавець.ру. Скористатися послугами такого фахівця можна як безкоштовно, так і на платній основі.

Отримати консультацію можна прямо зараз, залишивши заявку на сайті. Завдяки отриманню послуг в режимі онлайн, ціна на платні консультації буде значно нижчою, ніж аналогічна послуга, отримана в офісі.

Сайт Правознавець працює у цілодобовому режимі без вихідних та перерв.

Етап 3. Роздільний аналіз об'єктів дослідження

Роздільне дослідження використовують для визначення типової приналежності гільз для об'єктивності результатів.

Завдання дослідження   визначити, до якого патрону відноситься гільза.

Етап 4. Експериментальна фаза

Експеримент дозволяє з'ясувати утворення слідів за допомогою вогнепальної зброї і патронів. В ході експерименту проводиться аналіз умов следообразования з поправкою на характеристики застосовуваних патронів.

Важливо визначити відповідність стану застосовуваного для експерименту зброї станом зброї з місця події. Якщо експерт не володіє точною інформацією про стан, то стріляють і змащеного, і з настрелянного кількома серіями стовбура.

Етап 5. Порівняльний аналіз

Порівняльний аналіз необхідний для порівняння загальних і приватних ознак об'єктів експертизи. При цьому аналізують всі виявлені на об'єкті сліди. У своїх висновках дослідник ґрунтується на результатах порівняння окремих слідів. Вибирає він для цього найбільш інформативні.

При порівнянні визначають стійкість ознак, встановлюють збіги та відмінності. Результат оцінюють на предмет достатності, а відмінності роз'яснюють.

Етап 6. Оцінка отриманих результатів

Результати проведених досліджень аналізують і після цього роблять висновки.

У звіті вказують факти, виявлені при дослідженнях.

У висновках формують відповіді на задані питання. Відповіді повинні чітко викладати суть. Якщо відповідь неможливо знайти — у звіті вказують і обґрунтовують цей факт.

Етап 7. Видача експертного висновку замовнику

Останній етап балістичної експертизи   видача експертного звіту замовнику.

Звіт повинен бути оформлений у відповідності з правилами. В обов'язковому порядку вказують експерта або членів експертної комісії, дату і місце проведення експертизи.

Дивіться також матеріал «Що таке судова експертиза».

4. Де провести балістичну експертизу   огляд ТОП-3 експертних компаній

Балістичну експертизу проводять за розпорядженням слідчого, суду. Якщо експертиза потрібна вам як підстава для звернення до суду або для доведення позиції в суді, то можливе звернення в комерційну компанію.

Давайте розглянемо кілька перевірених і надійних організацій, що надають такі послуги

1) Honest

HonestКомпанія «Honest» надає послуги діагностичних і ідентифікаційних експертиз зброї. Всі експерти компанії   з профільною вищою освітою і досвідом роботи в експертних центрах при УВС.

Співробітники володіють розумінням особливостей оформлення експертизи для суду та подальшої подачі на судовому засіданні. З цієї причини укладення «Honest» приймають суди всіх рівнів.

Крім того, експерти компанії беруть участь у судових засіданнях в якості експертів-криміналістів і мають хорошу репутацію серед суддів.

У разі програшу в суді повертають клієнту 80% витраченої суми. За останні 10 років компанія програвала суд лише один раз.

2) Avant-Expert

Avant-ExpertУніверсальна компанія, яка займається всіма видами незалежний оцінок і експертиз. Експерти складаються в СРО (саморегулівних організаціях експертних компаній), які мають профільну освіту та досвід роботи. Професійна діяльність експертів застрахована.

Компанія «Avant-express» надає знижки на послуги незалежної експертизи. Переглянути прайс-лист можна на сайті компанії. Остаточна вартість балістичної експертизи залежить від переліку питань, на які треба дати відповідь експерта.

3) Центр судової медицини та криміналістики

Центр судової медицини та криміналістикиЕксперти «Центру судової медицини та криміналістики» мають профільну освіту та тривалий стаж. Укладення готують в найкоротші терміни. Експерти беруть участь у судових розглядах. Компанія гарантує об'єктивність і незалежність досліджень і точні результати.

Крім балістичної експертизи Центр надає клієнтам повний юридичний супровід, участь у судових процесах. Консультацію можна отримати за телефоном та онлайн.

5. Найбільш часті помилки при проведенні балістичної експертизи   ТОП-4 помилки експерта

Розглянемо типові помилки, які роблять недосвідчені або непрофесійні експерти при проведенні балістичного дослідження.

Помилка 1. Порушення послідовності проведення експертизи

При порушенні послідовності дій подальші етапи вже можуть нести перекручену інформацію.

Типові помилки балістичної експертизи

Яскравий приклад такої помилки   експерт вирізає фрагменти пошкодженої пострілами одягу для подальшого фотографування і дослідження. А встановлює кутові характеристики вже після цього, пришивши фрагменти тому. Так як послідовність порушили, якість вимірювань викликає обґрунтовані сумніви.

Помилка 2. Відсутність методики

Для кожного об'єкта досліджень наука криміналістика передбачає конкретні методи. Якщо їх не використовують, результати експертизи часто виявляються невірними.

Часто область кульових пошкоджень одягу просочується кров'ю настільки, що плями приховують зону розташування продуктів, супутніх пострілу. Методика передбачає видалення плям крові перед експертизою. Якщо цього не зробили, чи зробили недостатньо ретельно, то ступінь інтенсивності відкладень продуктів пострілу оцінять невірно.

Помилка 3. Застосування несправного обладнання

Такі помилки відбуваються з причини збою технічних засобів та обладнання, із-за неякісних реактивів.

Якщо фотопапір недостатньо просушена, а розчин аміаку занадто слабкий, то контактограммы виходять низької якості. У результаті неможливо вірно оцінити друкарню відкладення металів.

Помилка 4. Неповноту чи однобічність дослідження

Найчастіше ця помилка трапляється у недостатньо компетентних експертів. Суть її в тому, що звіт експертизи не містить відповідей на поставлені питання в повній мірі, при цьому відмова відповідати на деякі з поставлених питань не аргументований або ця аргументація сумнівна.

Наприклад, не вказано число пострілів або їх напрямок при тому, що матеріалів для з'ясування цих фактів вистачає.

Хочете заглибитися в тему   дивіться документальний фільм «National Geographic» про історію балістики, її можливості та розвитку.

6. Висновок

Отже, друзі, підведемо підсумки.

Сьогодні ми дізналися, що:

  • балістична експертиза проводиться за приписом суду або слідчого;
  • балістична експертиза досліджує вогнепальну зброю і боєприпаси, обставини інцидентів зі стріляниною, відновлює картину події;
  • для балістичної експертизи використовують різні методики   моделювання, реконструкції, фотографічні та інші.

Бажаємо вам не потрапляти у ситуації, в яких потрібна балістична експертиза. Нехай ця стаття вам знадобиться виключно для кращого розуміння фільмів і книг кримінального жанру.

Залишайте свої відгуки та оцінки — ми будемо раді зворотного зв'язку!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Балістична експертиза — 7 основних етапів проведення судової балістичної експертизи + огляд ТОП-3 експертних компаній