Оцінка бізнесу — покрокова інструкція як оцінити вартість бізнесу підприємства за 7 кроків + професійна допомога в оцінці бізнесу

Які способи (методи) використовуються для оцінки вартості бізнесу? Як проходить оцінка бізнесу на прикладі і які цілі переслідуються при цьому? Які документи потрібні для оцінки бізнесу підприємства?

Привіт всім, хто відвідав наш ресурс! На зв'язку Денис Кудерин – експерт і один з авторів популярного журналу .

У сьогоднішній публікації ми поговоримо про те, що таке оцінка бізнесу і навіщо вона потрібна. Матеріал буде цікавий сьогоденням і майбутнім підприємцям, директорам і менеджерам комерційних компаній і всім тим, кому близькі ділові та фінансові теми.

Тих, хто прочитає статтю до кінця, чекає гарантований бонус – огляд кращих російських компаній, що спеціалізуються на оцінці бізнесу, плюс поради щодо вибору надійного і компетентного оцінювача.

Оцінка бізнесу

Зміст
  1. Що таке оцінка бізнесу і коли вона може знадобитися?
  2. Які цілі переслідуються оцінкою бізнесу – 5 головних цілей
  3. Які існують способи оцінки бізнесу – 4 основних способу
  4. Як оцінити вартість бізнесу підприємства – покрокова інструкція для новачків
  5. Професійна допомога в оцінці бізнесу – огляд ТОП-3 оціночні компанії
  6. Якісна оцінка бізнесу – 4 простих ради як вибрати хорошого оцінювача
  7. Висновок

1. Що таке оцінка бізнесу і коли вона може знадобитися?

Будь-який бізнес – будь то підприємство по виробництву пластикових стаканчиків або автомобілебудівний комплекс – прагне до розвитку і розширення сфери впливу. Однак правильно оцінити свої перспективи неможливе без всебічного аналізу поточного стану справ.

Саме оцінка бізнесу дає власникам і керівникам діючих комерційних підприємств реальну картину щодо активів компанії та її потенціалу.

Оцінка бізнесу – процедура, що дозволяє розрахувати ринкову вартість підприємства, оцінити ефективність процесу отримання прибутку, стабільність виробництва і перспективи комерційної діяльності.

В яких випадках бізнесу потрібна оцінка:

  • продаж всього підприємства або його часткою у вигляді акцій;
  • оренда діючого бізнесу;
  • розробка нових інвестиційних напрямків з метою розширення та розвитку компанії;
  • переоцінка фондів;
  • реорганізація фірми – злиття, вичленення окремих об'єктів на незалежні структури;
  • ліквідація компанії в результаті банкрутства або припинення діяльності;
  • випуск або продаж акцій;
  • оптимізація виробничої і господарської діяльності;
  • зміна формату компанії;
  • зміна керівництва;
  • передача активів в якості застави;
  • передача часток підприємства в статутний фонд великого холдингу;
  • страхування компанії.

Як бачите, ситуацій, при яких бізнес потребує професійної оцінки, безліч. Але головна мета такої процедури завжди одна – грамотний аналіз фінансової ефективності підприємства як засобу отримання прибутку.

Ініціюючи заходи по оцінці бізнесу, зацікавлені особи бажають знати, які доходи приносить або буде приносити в майбутньому конкретна комерційна структура. Іноді завдання оцінки ще більш певна – відповісти на питання: розвивати або продавати компанію, ліквідувати її або спробувати реорганізувати, залучати нових інвесторів?

Вартість бізнесу – показник його успішності та ефективності. Ринкова ціна компанії складається з її активів і пасивів, цінності кадрів, конкурентних переваг, показників дохідності за весь період існування або конкретний часовий відрізок.

У власників малого бізнесу та індивідуальних підприємців може виникнути питання – чи можна оцінити підприємство самостійно? На жаль, відповідь негативна. Бізнес – категорія складна і багатогранна. Ви можете отримати приблизну оцінку, але навряд чи вона буде об'єктивною.

І ще один важливий нюанс – самостійно отримані дані не мають офіційного статусу. Вони не можуть розглядатися в якості повноцінних аргументів і не будуть прийняті, наприклад, в суді або в якості оцінки для нотаріуса.

2. Які цілі переслідуються оцінкою бізнесу – 5 головних цілей

Отже, розглянемо основні завдання, які вирішуються в ході процедури оцінки бізнесу.

Ціль 1. Підвищення ефективності управління підприємством

Ефективне і грамотне управління підприємством – неодмінна умова успіху. Фінансовий статус компанії характеризується показниками стабільності, прибутковості та стійкості.

Така оцінка потрібна в основному для внутрішнього використання. У ході процедури виявляються надлишкові активи, які пригнічують виробництво, і недооцінені галузі, здатні принести прибуток у майбутньому. Зрозуміло, що від перших треба позбавлятися, другі – розвивати.

Приклад

У ході оцінки бізнесу в торговельній компанії з'ясувалося, що використання орендованих складів для зберігання продукції обходиться на 20-25% дешевше, ніж обслуговування і підтримка в робочому стані власних приміщень, що стоять на балансі.

Фірма приймає рішення продати свої склади і надалі користуватися тільки орендованими площами. У наявності економія коштів та оптимізація виробничих процесів.

Читайте також оглядовий матеріал по темі незалежної оцінки.

Ціль 2. Купівля-продаж акцій на фондовому ринку

Керівництво компанії вирішує продати свої акції на фондовому ринку. Щоб прийняти економічно доцільне рішення, потрібно оцінити власність і коректно розрахувати частку, яка вкладається у цінні папери.

Продаж акцій – основний спосіб реалізації бізнесу. Продати компанію можна цілком і по частинах. Очевидно, що вартість контрольного пакету завжди буде вище, ніж ціна окремих часток.

Цілі оцінки бізнесу

При цьому оцінка важлива як для власників акцій, так і для покупців. Бажано також, щоб оцінювач не просто назвав ринкову ціну пакета, але і проаналізував перспективи розвитку бізнесу в цілому.

Корисна посилання по темі   стаття «Оцінка акцій»

Ціль 3. Прийняття інвестиційного рішення

Таку оцінку проводять за замовленням конкретного інвестора, який бажає вкласти свої кошти в діюче підприємство. Інвестиційна вартість – це потенційна здатність вкладених коштів приносити дохід.

Оцінювач з'ясовує максимально об'єктивну ринкову вартість проекту з точки зору інвестиційної перспективи. Враховуються, наприклад, перспективи розвитку галузі в конкретному регіоні, спрямування фінансових потоків у цю сферу, загальна економічна ситуація в країні.

Більше інформації – у статті «Оцінка інвестиційних проектів».

Ціль 4. Реструктуризація підприємства

Головна мета власника, замовляє оцінку при реструктуризації компанії, підібрати найбільш оптимальний підхід до процесів зміни структури компанії.

Реструктуризація зазвичай проводиться з метою підвищення ефективності бізнесу. Є кілька видів реструктуризації – злиття, приєднання, виділення самостійних елементів. Оцінка допомагає провести ці процедури з мінімальними фінансовими витратами.

При повній ліквідації об'єкта оцінка потрібна в основному для прийняття рішень щодо повернення боргів та реалізації майна на вільних торгах.

У процесі реструктуризації часто потрібно провести оцінку обладнання, поточних активів і пасивів компанії, повну оцінку майна.

Ціль 5. Розробка плану розвитку підприємства

Розробка стратегії розвитку неможлива без оцінки поточного статусу компанії. Знаючи реальну вартість активів, рівень прибутковості та поточний баланс, ви будете спиратися на об'єктивні дані при складанні бізнес-плану.

У таблиці мети оцінки і особливості представлені в наочному вигляді:

Цілі оцінки Особливості
1 Підвищення ефективності управління Результати застосовуються для внутрішнього використання
2 Купівля-продаж акцій Оцінка важлива як для продавців, так і для покупців
3 Прийняття інвестиційного рішення Об'єкт оцінюється з точки зору інвестиційної привабливості
4 Реструктуризація бізнесу Оцінка дозволяє змінити структуру з урахуванням максимальної ефективності
5 Розробка плану розвитку Оцінка дозволяє скласти грамотний бізнес-план

Про те, як оцінити нематеріальні активи підприємства, читайте відповідну статтю.

3. Які існують способи оцінки бізнесу – 4 основних способу

Оцінка бізнесу – не просто бухгалтерія і підрахунок кількості коробок з товаром на складах. Це глибока аналітична робота, яка виконується із застосуванням наукових методик.

Вивчимо 4 найбільш затребуваних способів оцінки.

Спосіб 1. Оцінка за понесених витрат

Витратний спосіб передбачає оцінку вартості компанії з точки зору понесених витрат. Це найпростіший, але досить об'єктивний і показовий спосіб визначення ціни бізнесу. По суті, він показує різницю між сумою активів і пасивів компанії.

До активів відносяться оборотні та необоротні кошти, до пасивів – зобов'язання за кредитами, короткострокові витрати компанії. Метод зазвичай використовується для нещодавно створених підприємств.

Спосіб 2. Оцінка за сумарної вартості активів

Такий метод прийнятний для великих виробництв і власників дорогої комерційної нерухомості. В рамках процедури проводиться також капіталізація підприємства – тобто оцінюється повна вартість акцій компанії.

Читайте близьку за тематикою статтю – «Оцінка активів».

Спосіб 3. Оцінка за галузевим аналогам

Тут використовуються дані про купівлю або продаж близьких за профілем і обсягом виробництва підприємств. Метод логічний і зрозумілий, але треба враховувати специфіку оцінюваної компанії і конкретні економічні реалії.

Головна перевага такого методу в тому, що оцінювач орієнтується на фактичні дані, а не на абстракції, і враховує об'єктивну ситуацію на ринку продажів.

Є й мінуси – порівняльний підхід не завжди зачіпає перспективи розвитку бізнесу і використовують усереднені показники галузевих аналогів.

Спосіб 4. Оцінка за прогнозом грошового потоку

Оцінка проводиться з урахуванням довгострокових перспектив компанії. Фахівцям потрібно з'ясувати, яку прибуток конкретний бізнес принесе в майбутньому, рентабельні інвестиції в підприємство, коли вкладення окупляться, в яких напрямках будуть рухатися грошові кошти.

Корисна посилання по суміжній темі – «Незалежна експертиза».

4. Як оцінити вартість бізнесу підприємства – покрокова інструкція для новачків

Отже, ми вже з'ясували, що оцінити бізнес грамотно можуть тільки професіонали. Тепер розглянемо конкретні кроки, які необхідно зробити власникам підприємств.

Крок 1. Вибираємо оціночну компанію

Вибір оцінювача – відповідальний і важливий етап процедури. Від нього повністю залежить кінцевий результат.

Професіоналів відрізняють наступні ознаки:

  • солідний досвід роботи на ринку;
  • використання актуальних технологій і методик, сучасного ПЗ;
  • наявність функціонального і зручного інтернет-ресурсу;
  • список відомих партнерів, які вже скористалися послугами фірми.

Самі фахівці, які будуть проводити оцінку, повинні мати дозвільні документи та страхування своєї професійної відповідальності.

Крок 2. Надаємо необхідну документацію

В оціночній фірмі вам, безумовно, докладно пояснять, які документи потрібно надати, але якщо ви зберете пакет заздалегідь, це заощадить час і одразу налаштує оцінювача на ділову хвилю.

Клієнтам знадобляться:

  • правовстановлюючі документи компанії;
  • статут підприємства;
  • свідоцтво про реєстрацію;
  • список об'єктів нерухомості, майна, цінних паперів;
  • бухгалтерські та податкові звіти;
  • перелік дочірніх фірм, якщо такі є;
  • довідки про заборгованості за кредитами (якщо є борги).

Пакет доповнюється залежно від цілей і особливостей процедури.

Крок 3. Погоджуємо з виконавцем модель оцінки бізнесу

Зазвичай замовник знає, з якою метою він проводить оцінку, але не завжди в курсі, яку методику краще застосувати. У ході попередньої бесіди експерт і клієнт спільними зусиллями розробляють план заходів, визначають способи оцінки і погоджують строки її проведення.

Крок 4. Чекаємо результатів досліджень галузевого ринку експертами

Для початку оцінювачам потрібно проаналізувати ситуацію на галузевому сегменті ринку, з'ясувати актуальні ціни, тренди та перспективи розвитку досліджуваного напрямку.

Крок 5. Стежимо за проведенням аналізу ризиків бізнесу

Аналіз ризиків – необхідний етап оцінки бізнесу. Відомості, отримані в ході такого аналізу, обов'язково використовуються при складанні звіту.

Крок 6. Контролюємо визначення потенціалу розвитку підприємства

Професійні оцінювачі завжди враховують перспективи розвитку бізнесу, але клієнтам бажано контролювати цей етап дослідження і бути в курсі отриманих результатів. Завжди корисно знати, який потенціал у вашого підприємства.

Крок 7. Отримуємо звіт про виконану роботу

Фінальна стадія процедури – складання підсумкового звіту. Готовий документ розбивається на окремі позиції і містить не лише голі цифри, а й аналітичні висновки. Звіт, завірений підписами і печатками, має офіційну силу у вирішенні майнових спорів у судових розглядах.

Як провести оцінку максимально грамотно і безпечно для своєї фірми? Найкращий варіант – залучати на всіх етапах незалежних юристів у якості консультантів. Зробити це можна, скориставшись послугами сайту Правознавець. Фахівці цього порталу працюють у віддаленому режимі і знаходяться в цілодобовому доступі.

Велика частина консультацій на сайті Правознавець – безкоштовні. Однак якщо вам потрібна більш поглиблена допомогу, послуги оплачуються, але при цьому розмір гонорару встановлює сам замовник.

5. Професійна допомога в оцінці бізнесу – огляд ТОП-3 оціночні компанії

Немає часу, бажання або можливості шукати оцінювача самостійно? Не біда – скористайтесь нашим експертним оглядом. У трійку кращих російських оцінювачів увійшли найбільш надійні, компетентні та перевірені компанії. Читайте, порівнюйте, вибирайте.

1) КСК Груп

КСК ГрупНеважно з якою метою ви проводите оцінку – купівля-продаж, кредитування під заставу, удосконалення управління, реорганізація – фахівці «КСП груп» проведуть процедуру професійно, оперативно і за всіма правилами.

Компанія працює на ринку більше 20 років, має близько 1000 постійних клієнтів, чудово орієнтується в реаліях російського бізнесу, безкоштовно консультує замовників. Серед постійних партнерів фірми відомі компанії, підприємства малого та середнього бізнесу.

Організація має членство у Саморегулівній організації РОО (Російське суспільство оцінювачів) та страхування відповідальності на 5 млн. руб.

2) Юрдис

ЮрдисРік заснування – 2002. Компанія гарантує оперативну роботу (термін оцінки бізнесу – 5 днів) і пропонує адекватні ціни (40 000 за процедуру стандартної оцінки). У своїх методах організація дотримується принципів «Етичного бізнесу»   прозорість, чесність, відкритість, дотримання умов договору, відповідальність.

У штаті «Юрдиса» — 20 професійних оцінювачів, членів найбільших російських СРО. Кожен з фахівців має страховку відповідальності на суму 10 млн. руб., дипломи та атестати, які підтверджують високу кваліфікацію. Серед відомих клієнтів компанії – Газпромбанк, Ощадбанк, Связьбанк, Центр Організації Військової Іпотеки.

3) Атлант Оцінка

Атлант оцінкаКомпанія веде справи на оціночному ринку з 2001 року. Працює з матеріальними та нематеріальними активами, розробляє і прогнозує ідеальні схеми збільшення доходу, співпрацює з підприємствами в усіх регіонах РФ.

У списку достоїнств – еталонна точність оцінок, грамотне юридичне оформлення звітів, чітке розуміння цілей і завдань замовників. Фірма має акредитацію в державних та комерційних банках РФ, користується в роботі розширеної методологічною базою, застосовує власні технологічні і наукові розробки.

Про принципи і методи роботи оцінювачів читайте в оглядовому матеріалі «Оціночна компанія».

6. Якісна оцінка бізнесу – 4 простих ради як вибрати хорошого оцінювача

І ще кілька порад на тему грамотного вибору оцінювача.

Порада 1. Уважно вивчіть сайт компанії

Солідні фірми мають грамотно оформлений і бездоганно діючий сайт. Через інтернет-ресурс таких компаній можна отримати безкоштовні консультації, замовити послуги, поговорити з менеджерами та представниками служби підтримки.

Як оцінити бізнес

І навпаки, у фірм-одноденок може взагалі не бути мережевого порталу, або він оформлений як дешевий односторінковий сайт. Ніякої додаткової інформації, аналітичних статей, інтерактивних функцій.

Порада 2. Відмовтеся від співпраці з широкопрофільними компаніями

Організації, що позиціонують себе як універсальні фірми, не завжди володіють відповідним рівнем компетенції.

Якщо компанія береться оцінювати бізнес, нерухомість, автомобілі, медичні послуги, збиток від затоки та інше, у неї навряд чи вистачить фахівців, щоб забезпечити професійний рівень таких заходів.

Висновок: вибирайте оцінювачів з вузькою спеціалізацією. Так надійніше.

Порада 3. Ознайомтеся з дозвільними документами на здійснення оціночної діяльності

У легальних оцінювачів обов'язково є свідченням членства у відомій СРО, страхування професійної та громадянської відповідальності, сертифікати і дипломи, що підтверджують статус.

Ці документи знаходяться у вільному доступі або пред'являються всім бажаючим на першу вимогу.

Порада 4. Прислухайтеся до думки друзів і знайомих

Особиста рекомендація завжди надійніше десятків відгуків на форумах і спеціальних сайтах. Якщо хтось з ваших знайомих має досвід співпраці з оцінювачами, обов'язково з'ясуйте усі подробиці цієї компанії і скористайтеся отриманою інформацією.

Цінність представляють також професійні рекомендації. Скажімо, якщо відомий банк або велике підприємство регулярно користуються послугами конкретної фірми, то і вам варто звернути увагу на цього оцінювача.

Дивіться короткий ролик на тему методів оцінки компаній.

7. Висновок

Зробимо висновки, друзі. Оцінка бізнесу – складна, але необхідна процедура для тих, кому потрібні реальні показники ринкової вартості підприємства. Результати процедури можна використовувати як інструмент для підвищення ефективності фірми і збільшення доходів.

Ми бажаємо вам успіху в будь-яких комерційних починаннях! Будемо вдячні за оцінки і коментарі до статті. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Оцінка бізнесу — покрокова інструкція як оцінити вартість бізнесу підприємства за 7 кроків + професійна допомога в оцінці бізнесу