Незалежна експертиза після ДТП — покрокова інструкція як зробити експертизу автомобіля + 4 простих ради як вибрати надійну оціночну компанію

Як зробити незалежну експертизу після ДТП і скільки вона коштує? Від чого залежить вартість незалежної оцінки автомобіля після ДТП? Де провести оцінку збитку автомобіля після ДТП?

Всім привіт! На зв'язку Алла Просюкова, один з авторів проекту .

Сьогодні я розповім про незалежну експертизу автомобіля після дорожньо   транспортної пригоди (ДТП).

Ритм сучасного життя змусив основну частину дорослого населення нашої країни пересісти на особистий автотранспорт. За даними Всеросійського центру вивчення громадської думки сьогодні 42% росіян   автовласники.

Крім автолюбителів, російські дороги борознять водії – професіонали. Уявіть тепер цей автомобільний потік! У такій ситуації ризик ДТП постійно зростає.

За даними ГИБДД РФ за десять місяців 2016г. було скоєно 142437 дорожньо-транспортних пригод. Як не прикро про це говорити, але в такій ситуації тема нашої статті вельми актуальна.

Незалежна експертиза після ДТП

Зміст
  1. Що таке незалежна експертиза після ДТП і для чого вона проводиться?
  2. Різновиди технічних експертиз після ДТП   ТОП-4 основних види
  3. Від чого залежить вартість незалежної експертизи після ДТП   огляд головних факторів
  4. Як зробити незалежну експертизу після ДТП   покрокова інструкція для новачків
  5. Де зробити незалежну експертизу автомобіля після ДТП   огляд ТОП-5 компаній з надання послуг
  6. Як вибрати надійну оціночну компанію — 4 корисних ради
  7. Висновок

1. Що таке незалежна експертиза після ДТП і для чого вона проводиться?

Щоб хоч якось знизити збиток від аварії і зберегти свої нерви, необхідно знати основні моменти проведення незалежної експертизи після ДТП (її ще називають незалежна автоекспертиза).

Незалежна експертиза – це дослідження пошкодженого транспортного засобу сторонніми оціночними компаніями, визначення реального збитку, який був нанесений автомобілю при ДТП.

Незалежна автоекспертиза необхідна, якщо:

  • власник хоче перевірити правильність нарахованих страховиком виплат з відшкодування шкоди при дорожній пригоді;
  • є підозра, що при оцінці страховиками не враховані приховані дефекти;
  • автовласник хоче знати точну суму відновлювального ремонту;
  • власник планує подати позов до суду.

На сайті є окрема стаття «Незалежна автоекспертиза».

Приклад

Купила Внучка Діда машину, та не яку   небудь, а машину його мрії   Ford focus! Посадив Дід Бабу, Внучку, Жучку і Кішку в свою «ластівку» і на радощах вирішив з'їздити на дачу.

Все б нічого, та був наш Дід недосвідченим водієм і на першому ж повороті не зміг ухилитися від лихого сусіда. Відбувся Дід легким переляком, та тріснутим бампером свого авто.

Погоревал Дід трохи і відправився в свою страхову компанію отримувати компенсацію збитку. Страховики зустріли Діда радо і запропонували пройти оцінку збитку на СТО. Оцінили ремонт бампера 707 рубликів.

Узяв Дід рублики і поїхав ремонтувати свою «ластівку» в сервіс, який ближче до дому був. Подивилися специ того сервісу на бампер і сказали, що треба його міняти, так як пластик, з якого він зроблений, при таких пошкодженнях ремонту не підлягає. А коштує новий бампер чимало   близько 35000 руб. Дід Плаче, плаче Баба   немає у них грошей на такий ремонт...

Онука плакати не стала, а вона вирішила зробити незалежну експертизу, так як чула, що страхові компанії дуже часто занижують оцінку збитку.

Результат не змусив себе чекати! Експерт не тільки підтвердив необхідність заміни бампера, але і знайшов прихований дефект, про який страховики і «свої» майстри зі СТО промовчали. У підсумку величина збитку по незалежній експертизі склала 64570 руб.

2. Різновиди технічних експертиз після ДТП   ТОП-4 основних виду

Технічні експертизи після ДТП бувають декількох видів. Розглянемо деякі з них докладніше.

Вид 1. Автотехнічна експертиза

почнемо Знайомство з автотехнічної експертизи.

Автотехнічна експертиза — це експертні заходи, що дозволяють з'ясувати обставини ДТП і встановити причини, що призвели до аварії.

Завдання такої експертизи:

  • з'ясування, групування і всебічний аналіз факторів, супутніх дорожньому випадку;
  • відбір факторів, які могли спричинити ДТП, та їх експериментальне дослідження;
  • оцінка дії або бездіяльності учасників аварії для її запобігання;
  • визначення технічних причин ДТП.

Читайте докладний матеріал на цю тему в статті «Автотехнічна експертиза».

Вигляд 2. Трасологічна експертиза

Дамо визначення наступного виду незалежної експертизи -трасологічної.

Експертиза, що досліджує сліди на автомобілях-учасників ДТП на місці аварії, траєкторію руху ТЗ до і після зіткнення, механізм ДТП, називається трасологической.

Для кращого розуміння сутність такої експертизи розглянемо наочний приклад.

Приклад

На трасі М7 сталося ДТП між двома автомобілями: один з автомобілів при обгоні не розрахував свій маневр і по дотичній зіткнувся з іншим ТЗ. Винуватець пригоди зник, не зупинившись.

З потерпілого авто при огляді взяті зразки фарби, які залишив автомобіль винний у ДТП.

Пізніше за підозрою в скоєння дорожньої пригоди було затримано автотранспортний засіб зі слідами відшарування емалі на передньому бампері. Виявлені сліди схожі на ті, що раніше вилучені з потерпілого авто.

Для підтвердження або спростування причетності затриманого ТЗ до аварії проведена трасологічна експертиза, яка підтвердила причетність підозрюваного автомобіля до ДТП.

Вигляд 3. Автотоварознавча експертиза

Далі ми розглянемо автотоварознавчу експертизу.

Автотовароведчкская експертиза — це дослідження, що дозволяють оцінити вартість відновлювального ремонту, визначити залишкову вартість аварійного авто, розрахувати величину втрати його товарної вартості.

Подібна експертиза потрібна, якщо:

  • страхова сума, на думку потерпілого, занижена;
  • винуватець аварії вважає, що потерпілий завищує вартість збитку;
  • винуватець аварії не застрахований;
  • шкоду заподіяно третіми особами або стихійними лихами.

Вигляд 4. Комплексна експертиза

Комплексна експертиза поєднує всі перераховані вище види. Саме комплексна експертиза дозволяє з'ясувати картину ДТП в цілому.

Особливості судової медичної експертизи розглянуті у відповідній статті.

3. Від чого залежить вартість незалежної експертизи після ДТП   огляд головних факторів

На вартість незалежної експертизи після автомобільної аварії впливає цілий ряд різноманітних факторів. Давайте познайомимося ближче з найбільш важливими з них.

Фактор 1. Ступінь пошкодження автомобіля

Вартість незалежної оцінки залежить від ступеня пошкодження ТЗ: чим більше пошкоджень на авто після аварії, тим вище ціна експертизи.

Скільки коштує незалежна експертиза після ДТП

Це пояснюється, насамперед, тим, що експерт повинен не тільки візуально оглянути кожне пошкодження, але і сфотографувати його з різних ракурсів, детально описати стан пошкодження, якщо необхідно, провести виміри і розрахунки. А значить, і вартість експертизи зростає пропорційно цим витратам.

Фактор 2. Складність експертних робіт

Вартість експертизи залежить від складності експертних робіт: більш складна експертиза, що вимагає додаткових досліджень і розрахунків, коштує дорожче простих експертних досліджень.

Фактор 3. Вид експертизи

Вид експертизи також впливає на вартість послуг оцінної компанії. Кожний вид експертизи проводиться певними методами, з використанням спеціального обладнання і без нього, деякі вимагають громіздких розрахунків, а інші обходяться лише описовою частиною.

Фактор 4. Терміновість експертизи

Терміновість виконання тих чи інших робіт практично завжди передбачає додаткову оплату. Незалежна експертиза не виняток.

Кожна оціночна компанія (докладно про оціночних компаніях читайте окрему статтю на нашому сайті) сама встановлює величину надбавки за терміновість.

Як правило, така надбавка складає від 10 до 15% від загальної вартості замовлення послуг.

4. Як зробити незалежну експертизу після ДТП   покрокова інструкція для новачків

Розглянемо алгоритм проведення незалежної експертизи після ДТП.

Крок 1. Вибираємо оціночну компанію і укладаємо договір

До вибору оціночної компанії треба підходити обдумано. Перед прийняттям рішення про вибір компанії слід якомога більше зібрати інформації про неї.

Інформацію можна збирати з різних джерел:

  • на форумах автолюбителів;
  • при особистому відвідуванні офісу придивилася експертної організації;
  • аналізуючи рейтинги оцінювачів РФ;
  • з відгуків друзів і знайомих.

Зібравши і проаналізувавши всю інформацію, зваживши всі «за» і «проти» зробіть вибір. Визначившись з компанією, укладіть договір. Рекомендуємо ознайомитися зі зразком договору.

Крок 2. Оплачуємо послугу

Якщо замовник   фізична особа, оплата проводиться безпосередньо в офісі готівкою. В такому разі на руки замовнику видається квитанція, що підтверджує оплату послуг.

Звичайно, ви можете оплатити послугу безготівково в будь-якому банку за реквізитами договору, але пам'ятайте, що за такі перекази в банках береться комісія (мінімум 1% від суми платежу).

Якщо замовник   юридична особа або індивідуальний підприємець, то йому видається рахунок для оплати безготівковим способом з банківського розрахункового рахунку.

Крок 3. Визначаємо місце і дату проведення огляду авто

Місце та дата проведення огляду пошкодженого в дорожній пригоді автомобіля визначається за домовленістю між замовником і експертом, який повинен проводити експертизу. Зазвичай експертизу проводять в автосервісі, де є всі умови для виконання огляду та проведення досліджень.

Крок 4. Оповіщаємо всіх учасників ДТП та страхову компанію про проведення експертизи

Всім учасникам ДТП слід повідомити про майбутній захід.

Оповіщати всіх учасників ДТП та страховиків про проведення експертизи потрібно, якщо:

  • виявлені приховані дефекти, які не були виявлені при первинному огляді представником страховика;
  • страхова виплата менше фактичної вартості ремонту;
  • винуватець аварії зник з місця ДТП;
  • на місці аварії була відсутня група розбору ГИБДД.

На адресу зацікавлених осіб направляється телеграма, в якій повідомляється про місце і час проведення незалежної експертизи.

Пам'ятаєте! Вам не може бути відмовлено у відшкодуванні шкоди, навіть якщо винуватець аварії не був сповіщений про проведення експертизи.

Крок 5. Чекаємо, поки оцінювачі проведуть експертизу

Перед початком експертизи оцінювач знайомиться з документацією, складеної співробітниками ГИБДД при первинному виїзді на місце події.

Потім експерт фотографує аварійне авто зі всіх 4 сторін, приділяючи особливу увагу місцям пошкоджень. Оцінювач обов'язково зробить фотофіксацію пробігу і номери кузова оглядається ТЗ.

Після огляду експерт складає акт, на підставі якого робляться розрахунки.

Крок 6. Чекаємо проведення відповідних розрахунків

В експертних компаніях розрахунки ведуться в спеціальних програмах, які спочатку вводяться дані: VIN авто, його комплектація, при наявності позначаються додаткові опції.

Після введення інформації проводиться розрахунок необхідних ремонтних робіт та їх вартість. Іноді вартість ремонту по ОСАГО відрізняється від вартості ремонту за КАСКО.

Цьому є пояснення: у першому випадку (ОСАЦВ) розцінки запчастин, матеріалів і робіт беруться з довідника РСА (вбудованого в програму), при розрахунках у рамках КАСКО розцінки на такі роботи часто беруться з прейскуранта офіційних дилерів.

Крок 7. Отримуємо звіт про виконану роботу

Підсумком огляду і проведених розрахунків стає звіт експерта.

Звіт — це експертна думка, яка:

  • містить оцінку ступеня пошкодження ТЗ;
  • розкриває причини виникнення;
  • визначає технології і обсяг ремонтних робіт;
  • розкриває алгоритм розрахунку вартості ремонту;
  • визначає розмір збитку і суму компенсації на відновлювальний ремонт.

У таблиці представлений перелік додатків до звіту:

Найменування документа Мета подання
1 Експертний висновок Опис проведених досліджень
2 Фотоматеріали Фотофіксація пошкоджень автомобіля
3 Розрахунок вартості ремонту Визначення вартості із зносом і без нього
4 Акт огляду ТЗ Подання первинних відомостей про ДТП
5 6 Договір Доказ замовлення незалежної експертизи
7 Квитанція Підтвердження оплати послуг за договором

Звіт та додатки до нього зшиваються, нумеруються, візуються і завіряються печаткою оцінної компанії.

Експертиза та оцінка автомобіля після ДТП дуже складне питання. Деколи самим розібратися у всіх важливих моментах складно. Не тягніть час, звертайтесь за консультацією до фахівців.

Отримати професійну юридичну консультацію і допомогу тепер можна і в режимі онлайн на сервісі Правознавець.

Правознавець.ua — це 16 592 юриста і адвоката з великим досвідом та відмінним знанням законодавчої бази, що працюють на всій території РФ.

Для отримання юридичної допомоги вам не треба проходити реєстрацію, залишати свій номер телефону. Свою проблему ви можете викласти в чаті через приватне повідомлення або на сторінці «Поставити запитання».

Сайт Правознавець.ру працює в цілодобовому режимі. При платні консультації клієнт сам має право призначити суму гонорару фахівця.

5. Де зробити незалежну експертизу автомобіля після ДТП   огляд ТОП-5 компаній з надання послуг

Щоб полегшити нашим читачам вибір оціночної компанії, ми провели дослідження і вибрали п'ятірку найбільш надійних у своїй галузі компаній. Деякі організації працюють тільки в Московсеой області, інші мають філії в різних містах РФ.

1) Паритет-Консалтинг

Паритет-КонсалтингПаритет — Консалтинг — це центр незалежних експертиз, оцінки та технічних експертиз. У компанії працюють висококласні атестовані спеціалісти, які мають вищу профільну освіту, внесені до реєстру експертів-техніків Мін'юсту РФ.

Співробітники «Паритет-Консалтинг» виконають всі види оціночних і експертних робіт, їм по плечу і самі складні завдання, такі, наприклад, як судова експертиза. Співробітникі компаній допоможуть повернути різницю при заниженні страховиками страхових виплат, об'єктивно перерахують суму збитку, проведуть рецензію сторонньої експертизи для з'ясування об'єктивної картини ДТП.

Переваги компанії:

  • індивідуальний підхід;
  • гарантоване якість;
  • відсутність шаблонних висновків;
  • звіти повністю відповідають вимогам методик у сфері оцінки і російським законодавством.

2) СКПО Авто

СКПО Авто«СКПО Авто» працює на ринку оціночних послуг і незалежних експертиз з 2006 р. Компанія спеціалізується на проведенні незалежної експертизи для суду, підготовці комплекту документації для Російського Союзу Автостраховиків.

Великий досвід проведення незалежних експертиз після ДТП і постійна судова практика дозволяють відстоювати інтереси клієнтів у будь-яких судових інстанціях.

3) Независимка

НезависимкаКомпанія «Независимка.Ру» понад 10 років займається автоэкспертизой р. в Москва. Співробітники провдят близько 2000 об'єктивних оцінок в місяць. Фірма має власний штат юристів, 10 офісів у столиці. У списку плюсів   низькі тарифи, безкоштовні консультації, бездоганна репутація, послуги судового експерта.

Фахівці компанії проводять незалежну експертизу для:

  • оцінки збитку ТЗ після аварії;
  • оцінки автомобіля за актом огляду;
  • визначення ринкової вартості для наслідування;
  • оцінки вартості автомобіля для списання з балансу юридичної особи;
  • оцінки втрати товарної вартості;
  • оцінка для отримання компенсації по Зеленій карті.

Швидкість, якість, надійність   відмінні особливості послуг компанії.

4) Атлант Оцінка

Атлант оцінкаКомпанія «Атлант Оцінка» заснована в 2001 р. Спеціалізація фірми   оцінка реального шкоди,завданої транспортним засобам. Послуги «Атлант Оцінка» сертифіковані за стандартом якості ISO 9001 -2008. У списку переваг   швидке реагування, використання ліцензійного ПЗ в експертних дослідженнях, співпраця з Московським автомеханичексим інститутом.

ЭОК «Атлант Оцінка» довіряють великі державні компанії:

  • МНС;
  • Пошта ;
  • ФССП ;
  • ПФР;
  • СК МВС РФ.

На сайті «Атлант Оцінка» в онлайн режимі можна проконсультуватися з юристом, задати питання автоэксперту, отримати відповіді на найбільш складні питання від директора компанії.

5) МЕН

МЕНТОВ «Московська незалежна експертиза» створена в жовтні 2010р. Спектр послуг компанії досить широкий: оцінка майна, транспорту, нерухомості, НМА, цінних паперів, обладнання.

Фахівці «МЕН»якісно і оперативно проведуть оцінку будь-якої складності. Звіти експертів повністю відповідають російському законодавству та оцінних стандартів.

Крім послуг за оцінкою компанія пропонує аудиторські та юридичні послуги, послуги у сфері геодезії і картографії, виконання кадастрових робіт та межування.

6. Як вибрати надійну оціночну компанію — 4 корисних ради

Кілька корисних порад з вибору оціночної компанії.

Порада 1. Зверніть увагу на рейтинг компанії і кількість клієнтів за певний час

В інтернеті багато інформації про різних рейтингах, які публікують спеціалізовані компанії. Не полінуйтеся подивитися деякі з них.

Рейтинг компанії і кількість клієнтів

Відберіть по своєму регіону компанії з найвищим рейтингом. По відібраним компаніям зберіть побільше додаткової інформації: кількість клієнтів, відгуки і т. п. Це дозволить вам зробити правильний вибір.

Пошукайте подібні відомості на спеціалізованих форумах і сайтах, почитайте відгуки, подивіться лічильник відвідувачів на сайтах компаній.

Порада 2. Уважно вивчіть сайт компанії

Сучасні компанії в більшості своїй мають сайт. Ми рекомендуємо переглянути матеріали сайту обраної компанії.

Зазвичай на сайті можна ознайомитися зі сканами ліцензій, свідоцтв, сертифікатів, які є у компанії і служать підтвердженням її професійних компетенцій.

Подивіться, які організації і підприємства є ключовими клієнтами обраної компанії-експерта. Обов'язково вивчіть цінову пропозицію. Для цього на сайті є прайс або прейскурант на послуги.

На сайтах оціночних компаній зустрічаються калькулятори за допомогою яких у режимі онлайн можна провести попередній розрахунок вартості експертизи. Це дозволить вам обрати найбільш вигідну пропозицію.

Порада 3. Відмовтеся від послуг оцінювача, який явно або приховано співпрацює зі страховиками

Деякі оцінювачі працюють «на два фронти»: перебуваючи в штаті оціночної компанії, неофіційно підробляють у страхових компаніях. Звичайно, в такому разі про незалежну експертизу не може бути й мови!

Намагайтеся з'ясувати такі моменти в самому початку співпраці, бажано ще на етапі вибору експертної компанії. Зазвичай такі оцінювачі намагаються умовити вас провести експертизу за документами страховиків. Будьте уважні!

Порада 4. Не вибирайте компанію з широким асортиментом послуг

не Можна бути відмінним універсальним фахівцем і розбиратися у всіх областях оцінки та суміжних напрямків однаково добре. Як показує практика, вузькоспеціалізовані компанії більш професійні.

Зупиніть вибір на тій компанії, яка надає лише оціночні послуги. Ідеально, якщо обрана компанія спеціалізується тільки на послуги з незалежної оцінки після ДТП.

Подивіться відеоматеріал за темою статті.

7. Висновок

Ми намагалися висвітлити найважливіші моменти незалежної експертизи після ДТП. Звичайно, краще, щоб ви не потрапляли в ДТП, а відомості з нашої статті так і залишилися б голою теорією.

Бережіть себе, вдалої вам дороги! Будемо вдячні за коментарі та відгуки до цієї статті!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Незалежна експертиза після ДТП — покрокова інструкція як зробити експертизу автомобіля + 4 простих ради як вибрати надійну оціночну компанію