Оцінка збитку — 7 простих кроків як провести незалежну експертизу збитку + професійна допомога в оцінці вартості збитку

Як правильно провести експертизу матеріального збитку? У чому особливості визначення вартості страхового збитку по ОСАГО? Як вибрати незалежного експерта для оцінки?

Всім привіт! З вами Денис Кудерин – експерт популярного онлайн-журналу .

Тема сьогоднішньої публікації – оцінка збитку. Матеріал буде корисний всім, хто піклується про свій добробут і бажає уникнути зайвих витрат при виникненні непередбачених ситуацій.

Тих, хто дочитає статтю до кінця чекає гарантований бонус – огляд п'ятірки кращих в компаній, які допоможуть об'єктивно і недорого оцінити завданий збиток.

Оцінка збитку

Зміст
  1. Що таке оцінка збитку і коли вона може знадобитися
  2. Які існують види оцінки збитку – ТОП-6 основних видів
  3. Як правильно визначити вартість збитку – покрокова інструкція для новачків
  4. Професійна допомога в оцінці збитку – огляд ТОП-5 оціночних компаній
  5. Як вибрати хорошого незалежного експерта з оцінки збитку – 4 простих ради
  6. Висновок

1. Що таке оцінка збитку і коли вона може знадобитися

Майно і здоров'я громадянина щодня піддаються всіляким ризикам. Сусіди заливають квартири, на дорогах лютують недбайливі водії, які так і норовлять у нас в'їхати, в лікарнях діагностують і лікують не завжди компетентні лікарі і т. д. Не хочеться наганяти чорнухи, але неприємності трапляються.

І в таких ситуаціях наше завдання – мінімізувати збитки або відшкодувати їх у повному обсязі. А для цього може знадобитися професійна оцінка збитку. Кваліфікована комісія або визначають конкретний фахівець, який збиток завдано потерпілому особі і яка сума покриє витрати і відшкодує матеріальні і моральні втрати.

Оцінка збитку – експертне дослідження, яке має на меті визначити: якої шкоди завдано майну громадянина, з якої причини це сталося і яким буде розмір компенсації. Дізнання проводиться компетентними органами, які мають дозвіл на проведення таких робіт.

Професійна назва процедури – таксування шкоди. Оцінку мають право проводити лише ті компанії, які офіційно перебувають в саморегулівної організації оцінювачів (СРО) і застраховані від помилок в будь-якій страховій фірмі.

Про те, що собою являє незалежна оцінка і як вона проводиться, на сайті є окрема публікація.

Оцінка завданих ушкоджень потрібна в наступних ситуаціях:

  • затоплення вашого житла третіми особами;
  • пожежа, що стався з вини ваших сусідів або квартиронаймачів;
  • псування майна внаслідок невдалого ремонту чи перепланування у суміжному приміщенні;
  • поломка дорогого обладнання в результаті стрибка напруги;
  • ДТП із заподіянням шкоди вашому автомобілю;
  • вам надані неякісні або несвоєчасні медичні послуги;
  • вам завдали моральну шкоду.

Оцінку збитку, як правило, замовляє потерпіла сторона. Але іноді і винуватець події може стати ініціатором процедури.

Приклад

Вас звинуватили в затоці квартири на нижньому поверсі і пред'явили претензії на певну суму. Ви категорично не згодні з розміром компенсації або взагалі вважаєте, що протікання сталася не з вашої вини. Ви можете замовити незалежну експертизу і за її результатами оскаржити розмір збитку або довести свою невинність.

На відміну від судової експертизи, яка призначається за рішенням суду і має обов'язковий характер, оцінка збитків проводиться до офіційних розглядів. Звіт про таку процедуру визнається в якості письмового доказу по справі, що розглядається і має законну силу, якщо документ складено по всій формі.

У більшості ситуацій міра заподіяного збитку визначається ринковою вартістю відновлення або ремонту пошкодженого майна. Якщо завдано моральну шкоду, розмір компенсації не має фіксованого межі – ні мінімального, ні максимального.

Читайте статтю за суміжною тематикою «Оцінка майна».

2. Які існують види оцінки збитку – ТОП-6 основних видів

Об'єктивно оцінити завдану шкоду не так просто, як може здатися на перший погляд. Існує кілька методик оцінки збитку. У різних ситуаціях застосовуються різні підходи.

Найчастіше використовують витратний метод. Наприклад, при затопленні квартири оцінювач підраховує витрати на ремонт і обробку і додає до них вартість матеріалів та інструментів, необхідних для проведення робіт.

Аналогічно розраховується збиток при пошкодженні автомобіля чи іншого майна, але зовсім інші методи застосовуються при оцінці шкоди, завданої здоров'ю або моральному стану громадянина.

Перерахуємо найбільш часто зустрічаються різновиди оцінки збитку і вивчимо їх особливості.

1 Вид. Оцінка збитку автомобіля після ДТП

Судова практика свідчить, що страхові компанії все частіше або занижують виплати за полісами ОСАЦВ, або взагалі відмовляють у таких водіям.

Ефективний спосіб боротьби з недобросовісними страховиками – замовлення незалежної оцінки збитків у професійних оціночних компаніях. Така процедура допоможе визначити реальну вартість відновлення або ремонту пошкодженого транспорту.

Оцінку збитку після аварій проводить і сам страховик, але далеко не завжди можна розраховувати на його об'єктивність. Тим не менш, відповідно до законодавства, проводити експертизу після ДТП за страховим ситуацій, передбаченим ОСАЦВ, повинен кваліфікований експерт-технік, який пройшов спеціальну підготовку.

Як оцінити збиток авто після ДТП

Оцінка технічного стану машини після аварії – не просто формальність. Адекватна і професійна незалежна автоекспертиза дозволяє виявити приховані пошкодження, які навряд чи виявлять оцінювачі страховика або співробітники ГИБДД. Це допоможе потерпілому наполягати на перегляді розмірів компенсації у свою користь.

Додаткова інформація – у статті «Незалежна експертиза після ДТП».

Вигляд 2. Оцінка збитків від затоплення квартири

У багатоквартирних будинках, особливо постренных в минулому столітті, залив квартири – явище поширене. Часто така ситуація провокує конфлікти між сусідами. Основна причина суперечок – незгода винної сторони з розміром заподіяної шкоди. Грамотно оцінити збитки допоможе незалежна оцінка, проведена компетентною організацією.

Результатом оціночних робіт стає звіт, складений по всій формі. Такий документ вже не так легко опротестувати. Крім того, він вважається офіційним доказом факту заподіяної шкоди.

Корисна посилання для тих, кому необхідно визначити ринкову вартість нерухомості – «Оцінка квартири».

Вигляд 3. Оцінка збитку при крадіжці майна

У ряді ситуацій, коли відбувається розкрадання приватного та корпоративного майна, постраждалим необхідно реально оцінити розмір заподіяної шкоди.

Зазвичай до оцінювачів звертаються в рамках судової експертизи. Фахівці визначають ринкову вартість викраденого майна. Це дозволяє пред'явити позов винному, якщо такий виявиться, або отримати страхові виплати, якщо у потерпілого є страховка.

Список можливих об'єктів оцінки є у відповідній статті Федерального Законодавства. За основу береться ринкова вартість втраченого майна на момент крадіжки. Однак остаточний висновок щодо розмірів збитку робиться не судовим експертом, а судом чи слідчим у справі про розкрадання.

Вигляд 4. Оцінка збитку від псування обладнання при пожежі

Таксування збитку після пожежі схожа на таку при затопленні квартири. Оцінювач визначає вартість робіт і матеріалів, необхідних для відновлення об'єкта. Оцінюється також пошкоджене майно – меблі, техніка, обладнання, інші матеріальні цінності.

Читайте близьку за тематикою публікацію – «Незалежна оцінка пожежного ризику».

Вигляд 5. Оцінка збитку від низької якості медичних послуг

Пацієнт має гарантоване законом право на захист своїх інтересів. Якщо якість обслуговування в медичному закладі вас не влаштовує, і ви вважаєте, що в результаті лікування вашому здоров'ю завдано шкоди, ви маєте право стягнути компенсацію з винної сторони.

На цю тему на сайті є повноцінна публікація – «Незалежна оцінка якості надання послуг медичними організаціями».

Вигляд 6. Оцінка моральної шкоди

Ситуації, коли зневажаються честь і гідність громадян, зустрічаються досить часто. Вас образив чиновник, вам нагрубив слюсар в автомайстерні або касир в банку? Не впадайте у відчай – є закони, які стоять на сторожі інтересів постраждалої від моральної сторони.

Розмір матеріальної компенсації у випадку заподіяння моральної шкоди розраховується індивідуально і залежить від думки самого потерпілого з цього питання. Але далеко не з кожного приводу можна вимагати компенсацію. Потрібні серйозні докази моральної шкоди у вигляді показань свідків, відеофайлів і фотографій.

3. Як правильно визначити вартість збитку – покрокова інструкція для новачків

Отже, вам заподіяли матеріальний збиток. Якщо домовитися з винуватцем «по-доброму» не виходить, то для початку вам необхідно правильно оцінити збиток і визначити розмір упущеної вигоди. Звіт оцінювача зробить ваші претензії обґрунтованими та офіційними.

Щоб провести оцінку збитку грамотно, дотримуйтесь покроковому керівництву.

Крок 1. Відразу після події запрошуємо співробітників керуючої компанії

Факт заподіяння шкоди потрібно запротоколювати. Для цього відразу після події запросіть на місце співробітників керуючої компанії (при затоці та пожежі), співробітників ГИБДД (при ДТП), поліцейських (при розкраданні майна).

Компетентні особи повинні скласти офіційний акт, у якому фіксується час і місце події, видимі пошкодження, думка про розмір збитку. Обов'язково вказується попередня причина пожежі, затоплення або аварії.

Незалежну оцінку збитку, нанесеного нерухомого майна, краще провести трохи пізніше, коли сліди від затоплення або пожежі проявляться наочніше.

Крок 2. Вибираємо оціночну компанію

Перш ніж викликати оцінювача, домовтеся з винною стороною про терміни проведення процедури. Винуватець повинен бути присутнім на заході або у вас повинно бути офіційне підтвердження про те, що ви попередили його про майбутню подію.

Ви маєте право наполягти на самостійному виборі оціночної компанії, інакше представник фірми, найнятої опонентами, може свідомо знизити розмір компенсації. При цьому вибирати теж треба з розумом: замовляти послуги в першій-ліпшій організації – нерозумно і небезпечно.

У таблиці критерії вибору оцінювача представлені в наочному вигляді:

Параметри Рекомендації
1 Досвід роботи Співпрацюйте з компаніями, що працюють на ринку більше 5-10 років
2 Членство в СРО - Це обов'язкова умова для професійної оцінки
3 Наявність сайту і його функціональність Солідні фірми мають робітники і добре оформлені сайти
4 Відгуки реальних користувачів Кращий варіант – знайти компанію за рекомендаціями друзів і знайомих
5 Професійний підхід Незалежність, неупередженість, відкритість для клієнта і конфіденційність для інших осіб

Крок 3. Оповіщаємо всіх учасників пригоди

Всіх зацікавлених осіб (винуватців, співробітників ГИБДД, представників страхових компаній) в обов'язковому порядку потрібно оповістити про проведення процедури. Зробити це можна за допомогою телеграми з повідомленням про вручення. Телеграму слід надіслати за 3 дні до майбутньої події.

Навіть якщо учасник не з'явиться на оцінку, у вас буде документ, що він був завчасно про неї повідомлена і не прийшов за власною ініціативою.

Крок 4. Готується до приходу оцінювача

До приходу оцінювача потрібно підготуватися заздалегідь – забезпечити доступ у всі приміщення квартири, постраждала при затоці або пожежі, доставити машину в автосервіс – саме там зазвичай відбуваються процедури експертизи та оцінки автомобілів.

Крок 5. Надаємо оцінювачу всі необхідні документи

До приходу оцінювача зберіть потрібні документи.

Вам знадобляться:

  • акти затоки, пожежі, ДТП, розкрадання;
  • фотографії і відеозаписи, зроблені відразу після події;
  • папери, що підтверджують право власності на пошкоджене майно;
  • технічні документи – кадастровий паспорт БТІ, техпаспорт на машину.

Список уточнюйте заздалегідь в оціночній компанії.

Про те, як проводиться оцінка будинку, читайте у відповідній публікації.

Крок 7. Отримуємо звіт

Тривалість самої процедури оцінки залежить від складності експертних робіт і обсягу пошкоджень. Іноді захід затягується на кілька днів, іноді обмежується 1-2 годинами.

Результат оціночного процесу – звіт, складений за офіційною формою, у якій зазначена підсумкова вартість відновлення втраченого чи пошкодженого майна. З цим документом сміливо звертайтеся до винуватця за компенсацією. Якщо цей нехороша людина все одно відмовляється платити, звертайтеся в суд.

На всіх етапах процедури бажано консультуватися з професійними юристами – це мінімізує ймовірність помилок. Знавці рекомендують вибирати консультантів через сайт Правознавець – унікальний у своєму роді ресурс, спочатку створювався з метою юридичної підтримки громадян в онлайн режимі.

Портал Правознавець працює в цілодобовому режимі, так що допомогу можна отримати прямо зараз або в будь-який інший зручний час.

Читайте ще одну корисну статтю на нашому сайті – «Оцінка автомобіля».

4. Професійна допомога в оцінці збитку – огляд ТОП-5 оціночних компаній

А тепер обіцяний бонус – огляд п'ятірки кращих російських компаній, що спеціалізуються на незалежну оцінку збитків. Читайте і вибирайте.

1) Статистик Груп

Статистик ГрупКомпанія грамотно і об'єктивно проведе таксування збитку від пожежі, затоплення, руйнування. Виконує незалежну будівельну експертизу, займається оцінкою майна для суду, надає послуги професійного адвоката. Має всі необхідні сертифікати, складається у двох СРО, гарантує об'єктивний результат.

Всі бажаючі можуть отримати віддалену консультацію прямо на сайті. При виклику експертів строк виконання оцінки – від першого дзвінка в компанію до складання фінального звіту – 5 робочих днів. Виданий компанією документ легітимний для судових інстанцій і відображає дійсну суму завданої майнової шкоди.

2) Аркадія

АркадіяКомпанія займається усіма видами оцінки майна, а також консалтингом, плануванням бізнесу та маркетинговими дослідженнями. Заснована в 2005 році. Має страховку цивільної відповідальності на суму 30 млн. руб. Член СРО «Асоціація Російських магістрів оцінки», Торгової Палати та Організації професійних арбітражних керуючих.

У рамках визначення розмірів збитків особистого і корпоративного майна компанія пропонує замовникам професійну юридичну підтримку аж до представництва в суді.

3) Нові горизонти

Нові горизонтиКонсалтингова група «Нові горизонти» заснована в 2010 році саме як оціночна компанія. З часом сфера інтересів організації істотно розширилася. Зараз вона займається, поряд з експертної та оціночною діяльністю, консалтингом, інжинірингом, аудитом.

Місія компанії – надання максимально якісних послуг за доступною вартості. Допомога при оцінці збитків і пошкоджень надається в будь-який час, зручний для замовника. Фахівці ведуть справи «від і до», починаючи з визначення розмірів збитків, закінчуючи стягненням відшкодування та представництвом в суді.

4) Союз Експерт

Спілка ЕкспертНезалежний оцінювач, який гарантує професіоналізм послуг і буквальне дотримання термінів та умов договору. Всі співробітники компанії – кваліфіковані оцінювачі, що має великий досвід і юридичну підготовку.

Фірма проводить оцінку збитку після ДТП, залиття, пожежі та інших пригод. Неважливо, наскільки складна ситуація і великий збиток — «Союз Експерт» виконає свою роботу грамотно, оперативно і якісно.

5) Резольвента

РезольвентаЦентр професійної оцінки «Резольвента» працює з 2009 року. Основний напрямок діяльності компанії – професійна експертиза майна, бізнесу, інших матеріальних активів. Організація не прагне стати найбільшою з оціночних компаній, але гарантує вищу якість.

Кожен оцінювач фірми має підтверджену кваліфікацію і великий стаж роботи, полягає в СРО і має поліс страхування цивільної відповідальності. Інші переваги співпраці з компанією – оперативність послуг, прозора політика у справі фінансових розрахунків, комплексна підтримка у вирішенні майнових конфліктів.

5. Як вибрати хорошого незалежного експерта з оцінки збитку – 4 простих ради

Хочете вибрати надійного і грамотного оцінювача, слідуйте нашим експертним радам   поганого не порадить.

Як вибрати незалежного експерта з оцінки збитків

Ці прості правила допоможуть вам уникнути типових помилок при співпраці з оціночними компаніями.

Порада 1. Уважно вивчіть корпоративний сайт компанії

Професійно оформлений сайт – обличчя компанії. У солідних фірм та мережеві ресурси солідні – з лаконічним дизайном, ввічливою і спритною службою підтримки, модними і корисними інтерактивними функціями.

Порада 2. Не соромтеся запитувати документальне дозвіл на здійснення діяльності

Кожен оцінювач повинен підтвердити своє право на ведення профільної діяльності. На поточний момент таким підтвердженням є членство в СРО оцінювачів.

Щоб стати учасником такої організації, потрібно підтвердити професійний рівень співробітників і мати відповідну кваліфікацію. Участь в СРО еквівалентно ліцензування оціночної діяльності. Бажано також, щоб компанія мала страховку цивільної відповідальності на значну суму.

Порада 3. Поцікавтеся, чи є у нього досвід роботи з такими справами

Обов'язково запитайте, чи був у вашого оцінювача досвід ведення подібних справ. Якщо фахівець в перший раз стикається у своїй практиці з затокою квартири, навряд чи він відразу «в'їде» в специфіку оцінної процедури. У такій ситуації краще домовитися з іншим фахівцем.

Порада 4. Не женіться за економією

Економія коштів доцільна до розумних меж. Якщо в компанії вам пропонують виконати роботу за цінами, в 1,5-2 рази нижче середніх по ринку, краще відмовитися від таких послуг. Професійна діяльність не буває дешевою.

Пропонуємо переглянути короткий, але інформативний ролик по темі оцінки збитку після затоки квартири.

6. Висновок

Отже, друзі, тепер ви знаєте, що таке оцінка збитку і навіщо вона потрібна. Добре, якщо отримані знання вам не знадобляться. Однак якщо виникне або вже виникла непередбачена ситуація, ви не впадете в паніку і будете в курсі, які дії необхідно зробити, кому дзвонити, з ким домовлятися.

Бажаємо здоров'я та успіху! Будемо вдячні за оцінки і коментарі. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Оцінка збитку — 7 простих кроків як провести незалежну експертизу збитку + професійна допомога в оцінці вартості збитку