Оцінка акцій   покрокова інструкція як оцінити вартість акцій для вступу в спадщину + огляд ТОП-3 оціночних компаній

У чому особливості оцінки акцій для вступу в спадщину? Як провести ринкову оцінку прибутковості акцій? Де зробити оцінку акцій для нотаріуса недорого?

Всім привіт! З вами на зв'язку один з авторів проекту «BigEnergy»   Алла Просюкова. Сьогодні ми поговоримо про професійній оцінці акцій.

На перший погляд, простій людині всі ці розмови про акції можуть здатися не надто потрібними і цікавими. Ми ж не олігархи якісь! Смію вас запевнити — це помилкова думка.

Адже від того, наскільки ви орієнтуєтеся у фінансових інструментах, одним з яких і є акції, залежить ваш добробут і фінансова свобода. А якщо вам, наприклад, бабуся спадщину в акціях залишила?! Тоді вже точно знання з цього питання ой як згодяться!

Переконала?! Тоді, почнемо!

Оцінка акцій

1. Що таке оцінка акцій і коли вона може знадобитися?

Одразу пропоную визначитися з поняттям «акція».

Акція — це вид цінного паперу, простіше кажучи, документ, який визначає ваше право на частку від доходів або майна підприємства, що випустило в обіг ці самі акції. Причому величина вашої частки визначається, виходячи з виду акцій та кількості, яким ви маєте щастя мати.

Тепер у вас, напевно, виникло резонне питання: «Для чого підприємства віддають право на частку в них нам з вами?». Все дуже просто. Як правило, рішення з приводу випуску цінних паперів підприємство приймає, якщо необхідні додаткові гроші, наприклад, для розширення виробництва або його модернізації.

Звичайно, гроші можна і зайняти. Банків багато і всі навперебій пропонують «дуже вигідні умови кредитування». А ще можна позичити у знайомих. Але все це — не просто обов'язок, а борг під відсотки.

Ми з дитинства чуємо, що «безкоштовний сир тільки в мишоловці»! Ось, щоб у цю боргову мишоловку не потрапити, підприємство випускає акції. Краще вже виділити частку в майбутніх прибутках, ніж платити чималі відсотки зараз.

Тим більше, підприємство нічим не ризикує, так як більшу частину випущених цінних паперів залишає собі (так званий контрольний пакет), а значить, і всі стратегічні рішення приймають власники цього важливого пакета. Вирішуючи купувати чи ні акції, ми самі приймаємо відповідальність за передбачувані ризики, а отже, і нарікати в разі чого нам не на кого.

Оцінка акцій — це процедура визначення реальної вартості цінних паперів компетентними організаціями чи конкретними фахівцями.

Дуже часто оцінку акцій проводять при оформленні спадщини. Від оціночної вартості успадкованих акцій залежить величина сплачує державного мита.

Оцінка акцій потрібна і при отриманні кредиту, у випадку, коли цінні папери йдуть в заставу. Потрібна така процедура і при здійсненні угод купівлі-продажу.

Додатковий матеріал — у публікації «Незалежна оцінка».

2. Які бувають види вартості акцій — 5 головних видів

Акції володіють декількома видами вартості. Розглянемо детальніше кожен з них.

Вид 1. Номінальна вартість

Номінальна — це вартість, розрахована шляхом ділення статутного капіталу АКЦІОНЕРНОГО товариства на кількість акцій, випущених цим підприємством в обіг.

Приклад

Припустимо, що компанія «Роги і копита», що має статутний капітал (офіційно підтверджений в її бухгалтерському балансі) 10 млн руб., випустила в обіг 50 тис. акцій. Простою арифметичною дією отримуємо: 10 000 000 руб. /50 000 шт. =200 руб.

Це і є номінальна вартість цінних паперів компанії «Роги і копита».

Важливо! Сама назва вартості «номінальна» говорить нам про те, що цей вид вартості не має визначального значення для звичайних покупців. По номіналу акції набувають тільки засновники і то лише до тих пір, поки цінні папери не будуть розміщені на біржі.

Для нас з вами важливіше їх ринкова ціна.

Вигляд 2. Ринкова вартість

Ринкова вартість — це ціна, за якою акції «торгуються» на фондовій біржі. Її величина не постійна і залежить від попиту, пропозиції та ліквідності. Зміна ринкової ціни добре демонструє графік зміни ринковий ціни акцій Газпром.

Ринкова вартість

Саме від ринкової вартості активів залежить ринкова капіталізація (ринкова вартість) тієї або іншої компанії.

3 Вид. Балансова вартість

Балансова вартість визначається шляхом ділення «чистих активів компанії» на кількість акцій цієї ж компанії.

Приклад

Припустимо, у нашій компанії «Роги і копита» в балансі, є активи (адміністративні будівлі, цехи, обладнання, транспортні засоби, грошові кошти на рахунках і в касі тощо) в сумі 100 млн руб.

Але у цієї компанії є і зобов'язання на суму 80 млн руб. (розрахунки за податками, оплаті праці, заборгованість перед постачальниками за матеріали тощо). Всього у компанії випущено 50 тис. акцій.

Отже, у випадку, якщо компанія раптом вирішить погасити всі свої зобов'язання за рахунок наявних грошових коштів та продажу інших ліквідних активів, у неї на балансі після проведених розрахунків залишаться «чисті активи» у сумі 20 млн. крб. І, тоді балансова вартість однієї акції становитиме: 20 000 000 руб./ 50 000 шт. = 400 руб.

Балансову вартість ще називають бухгалтерською вартістю, так як саме за цією вартістю акції відображаються в бухгалтерському балансі компанії.

Вид 4. Ліквідаційна вартість

Ліквідаційна — це вартість, за якою будуть проведені розрахунки з акціонерами у разі ліквідації акціонерного товариства.

Ліквідаційна вартість розраховується тільки після того, як підприємство-акціонер повністю припинить свою фактичну діяльність.

При цьому важливо пам'ятати, що ліквідаційна вартість звичайних акцій визначається шляхом вирахування ліквідаційної вартості привілейованих акцій, що залишилися на ці виплати активів компанії.

Вигляд 5. Інвестиційна вартість

Говорячи про інвестиційної вартості, не слід плутати її з ринковою. Ми вже говорили, що ринкова вартість-це ціна, за яку готові купити на біржі. А ось інвестиційна вартість цінних паперів — це їх прибутковість і прибутковість з точки зору інвестора.

Інвестор, приймаючи рішення про вкладення коштів в ті чи інші нематеріальні активи, намагається прорахувати вигоди від майбутнього володіння цими цінними паперами з урахуванням передбачуваних дивідендів, приросту капіталу компанії-акціонера та можливих ризиків.

Читайте статтю за суміжній темі — «Оцінка активів».

3. Як оцінити вартість акцій — 7 простих кроків

Правильно провести процедуру оцінки вам допоможе експертне покрокове керівництво.

Крок 1. Вибираємо оціночну компанію

Акції в сучасному світі отримали широке поширення. Тепер все частіше можна чути про те, що їх дарують, отримують у спадок. Однак розібратися у всіх тонкощах оцінки активів непосвяченій людині досить складно. У цьому випадку на допомогу, як завжди, прийдуть професіонали   оціночні компанії, що спеціалізуються на ринку цінних паперів.

Важливо! На оціночну діяльність, починаючи з 2006 р., ліцензія не потрібна. Однак це не означає, що оцінкою може займатися хто завгодно. Оціночна компанія має складатися в СРО (саморегулівної організації оцінювачів) і застрахувати свою діяльність від можливих ризиків.

Звичайно, закон не забороняє і приватним чином вести свою діяльність оцінювачам-індивідуалам, але тут слід пам'ятати, що звіти таких фахівців приймають не всі організації. Нерідко нотаріуси не приймають такі звіти про оцінку. Будьте уважні!

Крок 2. Замовляємо послугу

Щоб вам провели оцінку ваших цінних паперів   наприклад, якщо потрібна оцінка для нотаріуса при вступ у право спадкування   вам потрібно особисто або через електронний ресурс обраної компанії оформити заявку. Після чого з вами зв'яжуться фахівці цієї компанії і обговорять подальший алгоритм дій.

Крок 3. Погоджуємо терміни

Як правило, оцінка робиться в короткі терміни від 1 години до 4-5 днів. Закон не регулює даний аспект. Строки визначаються сторонами при укладенні договору і залежать від виду акцій, повноти наданих документів, доступності необхідних для оцінки відомостей.

Крок 4. Укладаємо договір

При укладенні договору оцінки будьте уважні, не поспішайте. Не соромтеся попросити документи, що підтверджують повноваження осіб, які підписують угоду. Це може вберегти вас від непотрібних витрат і розглядів у суді.

Ви можете подивитися типовий договір на послуги з оцінки акцій.

Крок 5. Оплачуємо послугу

Послуга за договором оцінки оплачується стандартними способами: готівкою або безготівковим. Підставою для оплати безготівковим способом стане рахунок на оплату. Правда іноді, якщо замовник   фізична особа, компанії рахунок не виписують, і послуга оплачується за реквізитами договору.

Крок 6. Збираємо і передаємо необхідні документи

Без повноцінного пакету документів результат процесу не буде об'єктивним.

У таблиці представлений перелік основних документів, необхідних для оцінки акцій в рамках їх успадкування:

Вид наданого документа Мета надання
1 Паспорт Ідентифікація
2 Свідоцтво про смерть власника акцій Підтвердження права робити оцінку
3 Правовстановлюючі документи на акції Встановити правовласника
4 Установчі документи ( та їх копії) Отримання необхідних відомостей
5 Виписка з депозитарію Для визначення кількості акцій, що перебувають у власності померлого
6 Додаткові документи На вимогу оцінювача

Про те, як відбувається оцінка обладнання, читайте у спеціальній публікації.

Крок 7. Отримуємо звіт

Звіт про оцінку   офіційний документ, що має юридичну силу, що по закінченні оціночних робіт своєму замовнику надасть оціночна компанія.

Звіт налічує від 20 до 80 аркушів. У ньому оцінювач висловлює свою думку про вартості активів, засноване на глибокому аналізі та розрахунках. Звіт брошюруется, зшиваються, сторінки нумеруються, підписуються експертом, завіряються печаткою.

Якщо у вас ще залишилися питання, рекомендуємо звернутися до фахівців з юридичних питань. Кращий в РФ ресурс цього напряму   сайт Правознавець.

На сайті, всі охочі можуть в онлайн режимі отримати консультацію професійних юристів. Не більше 15 хвилин відокремлюють вас від якісної юридичної допомоги у форматі 24/7.

Більшість таких консультацій надаються спеціалістами безкоштовно. І тільки в найбільш складних випадках може знадобитися платна консультація, яку ви також можете отримати віддалено на сервісі Правовед.ги.

Юристи компанії допоможуть вам підготувати будь-який документ від договору до позову. Робіть заявку, аналізуйте пропозиції від юристів з усієї , вибирайте найбільш вигідні і приступайте до співпраці.

Про те, як проводиться незалежна експертиза, читайте відповідну статтю.

4. Де провести оцінку акцій   огляд ТОП-3 оціночних компаній

Як завжди, ми промоніторили для вас ринок оціночних послуг і вибрали з усього різноманіття 3 найбільш надійні компанії, які оцінять акції швидко, професійно і недорого.

Знайомтеся!

1) САБ Бюро

САБ Бюро«САБ Бюро» — це російська оціночна компанія, що має багаторічний досвід. Географія компанії   вся територія РФ. Всі співробітники фірми   члени СРО, які мають кваліфікаційні сертифікати і дипломи кращих російських Вузів та міжнародних навчальних програм. Відмінні теоретичні знання підкріплені практичними навичками.

Основні переваги компанії:

  • науковий підхід;
  • гнучкість по відношенню до клієнтів;
  • професійний персонал.

2) Русфининвест

РусфининвестКомпанія співпрацює як з фізичними, так і юридичними особами на території Москви і Московської області в сфері оцінки нематеріальних активів, рухомого і нерухомого майна. Компетентність, індивідуальний підхід, 100% проходження експертизи в СРО, деталізовані звіти — це лише деякі особливості, які вигідно відрізняють «Русфининвест» від інших оціночних компаній.

Клієнти «Русфининвест»   такі відомі компанії, як Очаково, Транснефть, Евроситибанк, ТК Сервисснаб і багато інших. «Русфининвест» пропонує своїм клієнтам послугу по захисту звітів про оцінки в суді.

Читайте докладну статтю про те, що таке судова експертиза.

3) Uphill

Гору«Uphill» — це велика консалтингова компанія, що виконує всі види оціночних робіт на всій території РФ. Фахівці виконують звіти не тільки російським, але й з міжнародних оціночних стандартів. Крім того, експерти компанії «Uphill» без праці складуть звіт про оцінку на іноземних мовах. Ви не побачите в звітах компанії старих, неактуальних оглядів ринків, тільки свіжа статистика і аналітика.

Приємні «дрібниці» від компанії «Uphill»:

  • гнучке ціноутворення:
  • знижки та бонуси для клієнтів;
  • можливість виїзду на об'єкт оцінки у вихідні дні;
  • безкоштовна доставка звітів клієнтам;
  • терміни оцінки в 2 рази нижче за середньостатистичні по галузі;
  • безкоштовні консультації та експрес-аналіз.

Більше відомостей щодо процедур оцінки нематеріальних активів ви знайдете в спеціальному матеріалі на нашому сайті.

5. 3 корисні ради по оцінці акцій

Щоб оцінка була об'єктивною і повноцінної, слідуйте нашим експертним радам.

Порада 1. Звертайтеся в перевірені компанії

У виборі товарів і послуг багато люблять слідувати порадам своїх знайомих, рідних і близьких. І як показує практика, в більшості випадків це виправдано.

Саме досвід знайомих, які пройшли процедуру оцінки бізнесу, цінних паперів або нерухомості, дозволить вам звертатися в перевірену компанію, де результат не обдурить ваших очікувань.

Порада 2. Аналізуйте відгуки про компанії

Перш ніж зробити вибір оціночної компанії, рекомендуємо почитати про неї відгуки. Благо зараз, коли інтернет міцно влаштувався у всіх сферах життя людини, зробити це дуже просто.

Досить набрати в пошуковику: «Оціночна компанія NN відгуки» і мільйони результатів на будь-який смак у вашому розпорядженні. Ви можете звузити пошук, вибравши відповідний регіон або навіть місто.

Проте аналізуючи відгуки про компанії, не забувайте народну мудрість: «Довіряй, але перевіряй». Зберіть усі свої знання про відібрані компаніях воєдино, зважте все ще раз і тільки після цього робіть свій вибір.

Порада 3. Консультуйтеся з фахівцями перед зверненням до оціночну компанію

Щоб уникнути можливих розбіжностей при подачі документів на проведення оцінки, рекомендуємо попередньо проконсультуватися з фахівцями.

Вони проаналізують підготовлений вами пакет документів, якщо потрібно допоможуть своєчасно виправити помилки, підкажуть яких документів не вистачає. Такий підхід дозволить вам заощадити не тільки час, а й нерви.

Детальніше про акції ви можете дізнатися з відео.

Якщо вам потрібно повністю оцінити інвестиційний проект, вам буде відповідна стаття на сайті.

6. Висновок

З кожним роком інтерес жителів РФ і країн СНД до інвестування в цінні папери підвищується. Акція   найдоступніший вид цінних паперів навіть для інвесторів, що мають невеликий капітал. Практично будь-яка людина може стати їх власником.

Проте, як і будь-який інший фінансовий інструмент, акції припускають компонентне управління. Є певні нюанси і в проведенні оцінки цих активів.

У статті ми постаралися розглянути основні, найбільш важливі аспекти процедури оцінки акцій, обговорили деякі особливості цього процесу при вступі у спадщину.

Сподіваємося, що наші рекомендації будуть корисні читачам не тільки для розширення кругозору, але й для практичного застосування.

Успіхів Вам у всіх ваших проектах! Чекаємо оцінок статті і коментарів по темі.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Оцінка акцій   покрокова інструкція як оцінити вартість акцій для вступу в спадщину + огляд ТОП-3 оціночних компаній