Почеркознавча експертиза — покрокова інструкція по проведенню експертизи почерку + 3 основні причини, по яких можна оскаржити результати експертизи

Що таке незалежна експертиза почерку і скільки вона коштує? Які питання розглядає експерт при проведенні експертизи? Від чого залежить ціна експертизи почерку з копії документа?

Здравствуйте, шановні читачі бізнес-журналу ! З вами   Ганна Медведєва.

У новій статті поговоримо про експертизу почерку. Рукописні документи мають велике значення у багатьох судових процесах. Тому якщо вам довелося зіткнутися з проведенням експертизи почерку, непогано б знати нюанси цієї процедури.

Отже, почнемо.

Почеркознавча експертиза

Зміст
  1. Що таке почеркознавча експертиза і ким вона проводиться?
  2. Коли може знадобитися почеркознавча експертиза   огляд основних ситуацій
  3. Скільки коштує почеркознавча експертиза?
  4. Як провести почеркознавчу експертизу   покрокова інструкція для новачків
  5. Де замовити почеркознавчу експертизу   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  6. Коли можна оскаржити результати почеркознавчої експертизи — 3 основні причини
  7. Висновок

1. Що таке почеркознавча експертиза і ким вона проводиться?

Криміналістика характеризується різноманітністю, складністю і особливою специфікою напрямків експертної діяльності. Дослідження почерку — один із способів ідентифікувати людини   входить в цей список. Процедура ця досить складна і вимагає високої кваліфікації експерта.

Почеркознавча експертиза — це вид судового дослідження, який призначається в ході цивільного або кримінального процесу, коли виникають питання щодо рукописних документів.

Головне призначення почеркознавчої експертизи — це встановити автора рукописного документа. Але крім цього, в ході дослідження можна визначити вік і стать автора, давність тексту, а також обставини, при яких текст був написаний. Наприклад, вплив наркотичних речовин, стрес, афект і т. д.

В продовження теми радимо прочитати статті «Психіатрична експертиза» і «Психологічна експертиза».

Оскільки результат експертизи почерку — це один з доказів у судовому розгляді, то призначити її може суддя, слідчий або дізнавач. Однак, законодавство допускає і ті випадки, коли ініціатором виступає фізична особа.

Незалежна почеркознавча експертиза так само законно, як і державна. Але щоб її проводити, організація повинна мати ліцензію на такий вид діяльності і штат спеціалістів відповідних кваліфікацій.

Експертиза почерку проводиться, коли надані:

  • досліджуваний документ (оригінал або в крайньому випадку   якісна копія);
  • зразок почерку.

Почеркознавча експертиза з копії документа (ксерокопії або фотографії) проводиться, якщо оригінал втрачено або одна із сторін відмовляється його надати. Це може бути і той випадок, коли документ знаходиться в судочинстві та вилучити його для експертизи не представляється можливим.

В оглядовій статті «Незалежна експертиза» читайте про подробиці цього процесу.

2. Коли може знадобитися почеркознавча експертиза   огляд основних ситуацій

Ми вже згадували, що почеркознавча експертиза найчастіше проводиться, коли для суду необхідні додаткові докази. Тепер розглянемо детальніше найпоширеніші ситуації.

Ситуація 1. Корпоративне шахрайство

В таких випадках частіше проводиться експертиза підписів на різних корпоративних документах. Підробляють підписи на протоколах загальних зборів та рішень єдиного учасника, доручення, накази і т. д.

По цих паперах визначається особа, подделавшее підпис або текст. Також виявляються факти зміни змісту документа або тексту, способи їх виконання і т. п.

Ситуація 2. Шахрайство в шлюборозлучному процесі

При розлученні ділиться майно, тому колишнє подружжя іноді вдаються до підробки документів. Робиться це з певною метою, — не ділити, а залишити собі повністю що-небудь з рухомого або нерухомого майна (будинок, квартиру, машину, землю і т. д.).

Приклад такого виду шахрайства   фальсифікація боргових розписок, договорів позики, купівлі-продажу та ін

Тут пропонуємо почитати вельми корисну статтю нашого ресурсу «Експертиза підпису».

Ситуація 3. Спадкові спори

Заповіту з підробленими підписами — не рідкість. Особливо це поширено, коли прямі спадкоємці померлої особи стають жертвами шахраїв.

Навіщо потрібна почеркознавча експертиза

Головна трудність у проведенні експертизи в цьому випадку полягає в тому, що для дослідження можна надати тільки старі записи, які коли-небудь були зроблені померлою (якщо такі взагалі збережуться).

Ситуація 4. Шахрайство в договорах

Підробки підписів зустрічаються на різних договорах   позики, іпотечного кредитування, поруки тощо-Від цього може постраждати хто завгодно, починаючи з звичайного пенсіонера, за якого підписали договір на надання послуг, до юридичної особи, яка нібито отримало товар і не оплатило його.

За схожою темі радимо почитати статтю «Графологічна експертиза».

Ситуація 5. Економічні злочини

В арбітражному процесі часто призначається судова почеркознавча експертиза. Сторони надають договору, угоди, ділові записи, векселі, протоколи зборів і т. д.

Об'єктом експертизи при цьому стають підпису і короткі записи. Процедура призначається тоді, коли сумнівна автентичність документів, на основі яких були складені фіктивні угоди або фінансові операції.

Ситуація 6. Анонімні листи

Якщо ви отримуєте написані від руки анонімні листи з погрозами, експертиза почерку допоможе виявити деякі відомості про автора. Наприклад, один чоловік писав листа або кілька, чоловік або жінка, його приблизний вік і т. д.

Якщо ж є підозрюваний, то анонімку можна порівняти зі зразком його листи. Навіть якщо почерк навмисно змінювався, експертиза виявить це.

3. Скільки коштує почеркознавча експертиза?

Коли проводиться почеркознавча експертиза, ціна визначається насамперед в залежності від складності роботи.

Види почеркознавчої експертизи, їхні характеристики, ступінь складності і економічності:

Вид експертизи Характеристика Рівень складності і економічності способу
1 Каліграфічна Використовується для встановлення автентичності підписів. Простий і самий дешевий.
2 Електро-факторна Необхідність в ній виникає, якщо для експертизи надана копія, а не оригінал. Тоді проводиться спочатку розшифровка тексту, а після цього   визначення автентичності. Складний і дорогий.
3 Судова Проводиться на базі законодавчого апарату за ініціативою правоохоронних органів. Може бути і простим, і складним. Економічний.

Ціна за перший об'єкт дослідження зазвичай встановлюється значно вищими, ніж наступні. Багато компаній надають знижки, в залежності від кількості документів, які потрібно досліджувати.

Має значення регіон і додаткові витрати.

Приклад

Експертне бюро працює в . Якщо ви живете в , Московській області, Санкт-Петербурзі або Ленінградської області, ваше замовлення буде коштувати трохи дешевше, ніж замовлення з інших регіонів.

Крім того, поштові витрати та виїзд експерта в суд будуть оплачуватися окремо. Термінові замовлення коштують трохи дорожче, але для оптових замовлень існує система знижок.

Як бачите, навіть якщо в компанії є встановлений цінник, однозначно відповісти, скільки коштує почеркознавча експертиза, можна тільки визначившись з видом робіт. І в кожному випадку ціна буде індивідуальною.

Експертиза з копії документа нерідко представляє труднощі для фахівців. При використанні копіювальних пристроїв характеристики підписи можуть змінитися. Експертам потрібно визначити, який тип розмножувальної техніки використовувався, придатний зразок підпису для проведення повноцінної експертизи і т. д. Вартість у таких випадках залежить від складності і кількості додаткових досліджень.

Стаття «Судова експертиза» розповість вам про інші подробиці і видах експертиз.

4. Як провести почеркознавчу експертизу   покрокова інструкція для новачків

Технічний аспект почеркознавчої експертизи ми розглядати не будемо — це дуже складний процес, що має свою специфіку. Ми звернемо увагу на ті дії, які нам належить зробити, будучи замовником.

Крок 1. Отримуємо адвокатський запит на проведення експертизи

Направити такий запит   право кожної із сторін. Це робиться, якщо виникли сумніви в достовірності рукописного документа. Для цього адвокату потрібно звернутися до суду з клопотанням про призначення почеркознавчої експертизи.

Зразок звернення є в довідковій правовій системі. Можна знайти його і на сайтах експертних організацій.

Крок 2. Вибираємо експертну компанію і укладаємо договір

Від вибору компанії багато в чому залежить успіх усього заходу.

Вибираючи компанію, орієнтуйтеся на 2 основних показники:

  • чи є в організації ліцензії на проведення експертизи;
  • який рівень кваліфікації експертів, які працюють в компанії.

Солідна організація без проблем надасть вам всі документи. Зверніть також увагу на період існування компанії та наявні відгуки про неї.

Крок 3. Погоджуємо з експертами цілі і завдання дослідження

Цей пункт важливий, оскільки від нього залежить результат і вартість експертизи. Вам потрібно викласти експерту суть справи, а експерту   визначити мету та межі дослідження. Можливо, в процесі дослідження буде потрібна допомога фахівців у галузі хімії, фізики, поліграфії і т. д.

Виходячи з цього визначаються терміни і кінцева ціна послуги. Чим складніше буде дослідження, тим більше часу воно займе.

Стаття «Судовий експерт» розширить для вас тему судової експертизи.

Крок 4. Надаємо експертам матеріали для ознайомлення

Чому так важливо надати для експертизи оригінал документа, а не його копію? Експертиза копії проводиться лише в крайньому випадку, і навіть при гарній копії достовірний результат не гарантується.

Справа в тому, що на копії неможливо простежити багато важливі нюанси   тиск при листі, переривчастість ліній та інші індивідуальні ознаки. В окремих випадках суд може не визнати експертизу по дійсній копії.

Крок 5. Чекаємо результатів попереднього експертного огляду

Залишається почекати попередніх результатів.

Попередній аналіз включає в себе:

  • ознайомлення експерта з документом про призначення експертизи;
  • вивчення матеріалів і обставин справи;
  • вивчення зразків;
  • при необхідності   запит додаткових матеріалів.

Також експерт встановлює, чи не змінювалася рукопис природним чи навмисним чином і не проходила вона попередню технічну підготовку.

Крок 6. Контролюємо оцінку порівняльних матеріалів

Далі слід детальне дослідження.

Воно складається з 3 етапів:

  1. Визначаються загальні і приватні ідентифікаційні ознаки.
  2. Робиться загальний дослідження почерку.
  3. Попередня оцінка, завдання якої   з'ясувати, чи достатньо факторів для остаточних висновків.

Після порівняльного дослідження і оцінки виявлених ознак експерт робить висновки. Вони можуть бути категоричними, ймовірними або ж взагалі видається висновок, що достовірність експертизи неможлива із-за якості зразків.

Крок 7. Отримуємо звіт про виконану роботу

Коли проведення почеркознавчої експертизи закінчилося, вам видається звіт з результатами.

Висновок складається з 3 частин:

  • введення;
  • хід дослідження;
  • висновки.

Оскільки це офіційний документ, який буде фігурувати в суді як доказ, його оформлення суворо визначено законом. Зверніть особливу увагу на останній пункт. Він повинен містити чіткі і обґрунтовані відповіді на поставлені питання.

У звіті обов'язково зазначаються дані експерта, який проводив дослідження.

Про дослідження смислової сторони тексту читайте у статті «Лінгвістична експертиза».

Якщо у вас залишаються якісь сумніви і питання, зверніться за консультацією до фахівців. Вам роз'яснять всі незрозумілі моменти і допоможуть доброю порадою.

Як приклад високого рівня юридичного обслуговування ми порекомендуємо компанію «Правознавець.ua». Безкоштовні відповіді на запитання можна отримати онлайн. Або залишайте заявку і отримуйте більш розгорнуту консультацію на платній основі.

З ресурсом Правознавець співпрацює велика кількість юристів по всій , що дозволяє знайти досвідченого консультанта у будь-правовій сфері.

5. Де замовити почеркознавчу експертизу   огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Де провести незалежну експертизу почерку, щоб бути впевненим у якості дослідження? Наведемо кілька організацій.

1) Експертно-правовий центр «Прометей»

ПрометейКомпанія займається судовими та досудовими експертизами вже більше 10 років. Тут проведено вже понад 5000 досліджень. У «Прометея» працюють тільки досвідчені експерти з відповідною освітою і високими кваліфікаціями.

Головна мета команди — це робота на результат. Понад усе тут ставлять чесність, справедливість і відповідальність.

Враховуючи запити, що з'являються на ринку, компанія внесла в список своїх послуг оцінку майна та юридичну допомогу. Тепер ви можете отримати комплексне професійне обслуговування.

Експертиза почерку проводиться швидко і якісно. Залишайте заявку на сайті і чекайте, коли з вами зв'яжуться.

2) Автономна некомерційна організація «Незалежна експертиза»

Незалежна експертизаЦю компанію, що здійснює всі види експертиз, рекомендують такі організації, як Генпрокуратура РФ, МВС , МНС РФ, і навіть Уряд Російської Федерації. Серед їхніх послуг також сертифікація, курси підвищення кваліфікації, перевірка фізичних та юридичних осіб та юридичні послуги.

Тут можна замовити позасудове дослідження підпису, судову експертизу підпису та інші види досліджень, які включає в себе почеркознавча експертиза. Питання експертові, які зустрічаються найчастіше, можна вивчити на сайті або відправити своє питання, на який вам дадуть розгорнуту відповідь.

Ув'язнення «Незалежної експертизи» приймаються у всіх судах РФ.

3) Центр судових експертиз і досліджень «Формула»

ФормулаОрганізація проводить різноманітні судові та позасудові дослідження, експертизи та випробування, яких за багаторічну практику фахівці центру провели вже кілька тисяч. Тут працюють висококваліфіковані експерти і застосовуються тільки найсучасніші методи і техніка.

Завдяки онлайн-технологіям, компанія працює по всій . За багато років професійної діяльності центр експертиз напрацював клієнтів у кожній області нашої країни.

На сайті можна залишити заявку, а можна самостійно розрахувати вартість замовлення у вашому додатку. Самі співробітники рекомендують зателефонувати і обговорити розцінки і нюанси в особистій бесіді.

6. Коли можна оскаржити результати почеркознавчої експертизи — 3 основні причини

Якщо вас не влаштував результат експертизи чи ви впевнені в тому, що експертом були допущені помилки, ви можете подати клопотання про проведення повторної експертизи. На підставі чого можна це зробити?

Причина 1. В документі немає відомостей про експерті

Цього цілком достатньо, щоб вимагати рецензію на експертизу. Бо ПІБ експерта входить в список обов'язкових відомостей, які має містити Постанову про експертизу. Суд, безумовно, визнає порушення порядку оформлення, та постанову буде вважатися недійсним.

Коли можна оскаржити результати почеркознавчої експертизи

Є ще один цікавий нюанс. Ви маєте право відхилити обраного експерта і клопотати про призначення фахівця, вибраного вами.

Стаття «Технічна експертиза документів» розповість вам про іншому вигляді експертизи.

Причина 2. Помилки в оформленні експертизи

Типова помилка — це оформлення результатів експертизи у вигляді довідки. Довідка — це зовсім інший документ.

На відміну від постанови про експертизу, довідка не містить відомості:

  • про те, що експерт попереджений про кримінальної відповідальності;
  • експертом дотриманий порядок відбору зразків почерку;
  • на основі яких нормативних правових документів експерт зробив висновки;
  • про методи, які використовувалися для проведення експертизи;
  • про те, що в розпорядженні експерта була достатня кількість зразків почерку.

Оскільки довідка не відповідає нормам документа, що пред'являється як доказ, суд не визнає результат експертизи дійсним.

Якщо експертиза проводилася за ініціативою податкового органу, майте на увазі, що податкова перевірка не повинна завершитися до пред'явлення результатів експертизи.

Причина 3. Експертиза проводилася фахівцем з низьким рівнем кваліфікації

може проводити Експертизу експерт або фахівець. Різниця між ними принципова. Експерт проводить дослідження і робить висновок. Спеціаліст ж тільки сприяє проведення певних заходів.

Оскільки в постанові про експертизу зазначаються дані того, хто проводив експертизу (як ми вже говорили вище), ви будете в курсі цього питання. І якщо виявиться, що з вашими документами працював не експерт, а тільки фахівець, це буде цілком законним приводом для оскарження. У цьому випадку дійте сміливо.

Більш того, суд просто не прийме результати експертизи, проведеної не експертом, а спеціалістом.

На завершення пропонуємо ознайомитися ще з однією статтею нашого сайту — «Техніко-криміналістична експертиза документів».

Про те, як захистити свої інтереси в суді за допомогою почеркознавчої експертизи, пропонуємо подивитися відеоролик.

7. Висновок

Підведемо підсумки.

Почеркознавча експертиза   складна процедура, яка застосовується, коли виникають спірні випадки з рукописними документами, і використовується в суді як доказ. Тепер ви знаєте, де і як зробити експертизу почерку і як оскаржити результати неякісно виконаного дослідження.

Шановні читачі! Ми сподіваємося, що інформація була для вас корисною, і бажаємо в будь-якому випадку уникати всяких судових процесів! Будемо раді коментарями і оцінками.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Почеркознавча експертиза — покрокова інструкція по проведенню експертизи почерку + 3 основні причини, по яких можна оскаржити результати експертизи