Що таке представництво в суді   огляд основних етапів представлення інтересів в суді + поради як вибрати судового представника

Що таке представництво в суді по цивільних справах? Як проходить представлення інтересів в суді за довіреністю? Хто пропонує послуги з представництва в арбітражному і цивільному суді?

Здравствуйте, шановні читачі журналу . З вами на зв'язку Валерій Чемакин   консультант з правових питань.

Сьогодні я розповім про те, що таке представництво в суді і коли воно необхідне.

Крім того, в кінці матеріалу я дам кілька порад щодо правильного вибору судового представника.

Представництво в суді

Зміст
  1. Що таке представництво в суді і коли воно необхідно?
  2. Класифікація судового представництва в цивільному процесі   ТОП-4 основних види
  3. Як відбувається представлення інтересів в суді за довіреністю — 7 основних етапів
  4. Послуги з представництва в суді від професіоналів   огляд ТОП-5 компаній
  5. Як вибрати судового представника   практичні поради та рекомендації
  6. Висновок

1. Що таке представництво в суді і коли воно необхідно?

Така юридична послуга, як представництво в суді з'явилася в глибокій давнині разом з судами. В ті часи не було ніякого документального оформлення повноважень. Представництво в суді організовувалося родичами позивачів або відповідачів, що не потрібно сьогодні.

Спочатку введемо поняття довірителя, представника та представництва в суді.

Довіритель   сторона, яка довіряє захист своїх прав і законних інтересів в суді іншій особі.

Судовий представник — це особа, яка виступає в судовому процесі від імені довірителя з метою досягнення необхідного результату.

Судове представництво — це правова діяльність представника для досягнення інтересів довірителя.

В одній зі статей на нашому сайті дається докладний опис поняття юридичні послуги. Так от, одна з послуг — це представництво в суді.

Воно може знадобитися довірителю в наступних випадках:

  • неповнолітній вік довірителя або його недієздатність;
  • відсутність фізичної можливості відвідувати судові засідання;
  • відсутність бажання відвідувати судовий процес через зайнятість або з морально-етичних причин;
  • невпевненість у знаннях і можливостях у разі самостійного захисту своїх прав і законних інтересів.

На судового представника покладається велика кількість функцій, які поділяються на загальні і спеціальні. Для здійснення загальних функцій не вимагається довіреність, а для спеціальних вона необхідна.

До загальних повноважень належить:

  • ознайомлення з справою;
  • записи, фото і відеозйомка;
  • збір інформації та направлення запитів;
  • збір доказів, призначення експертиз і досліджень;
  • участь в судовому засіданні.

До спеціальних повноважень належать:

  • визнання, підпис, подача позову, зменшення обсягу або повна відмова від пропонованих вимог;
  • направлення справи для розгляду третейським суддею;
  • оскарження рішень суду;
  • укладення мирової угоди;
  • передоручення своїх повноважень;
  • повноваження, пов'язані з майновими правами.

Представництво буває в суді загальної юрисдикції або арбітражному. Особливістю останнього є те, що юридична допомога виявляється підприємцям по спорах фінансово-господарської спрямованості: податковим, з державними органами, іншими підприємствами за виконання договорів.

2. Класифікація судового представництва в цивільному процесі   ТОП-4 основних виду

У цивільному процесі існує 4 основних види представництва в суді згідно ЦПК РФ. Класифікація ґрунтується на способі його встановлення.

Вид 1. Добровільне представництво

Воно засноване на добровільному договорі про представництво в суді і буває як платним, так і безкоштовним. Безкоштовне представництво в суді може бути організовано вашими знайомими, друзями чи сусідами, володіють необхідними знаннями за умови належного оформлення повноважень нотаріально посвідченою довіреністю.

Існує безліч комерційних фірм, які на платній основі надають послуги юриста. Рекомендую прочитати тематичну статтю про це поняття на нашому порталі. При вирішенні складних питань краще залучати фахівців з юридичною освітою і досвідом.

Вигляд 2. Законне представництво

Законні права та інтереси обмежених у дієздатності або повністю недієздатних осіб представляють піклувальники, усиновителі або батьки. У разі припинення діяльності організації член ліквідаційної комісії виступає у ролі представника. При банкрутстві компанії законним представником стає арбітражний керуючий.

Види судового представництва

Законні представники мають право вчиняти будь-які дії від імені своїх довірителів. Також вони можуть делегувати їм повноваження іншій особі, наприклад, адвоката по сімейних справах. Про те, в яких випадках це доцільно   читайте в нашій окремій статті.

3 Вид. Громадське представництво

Цей вид застосовується організаціями та громадськими об'єднаннями для захисту законних інтересів учасників цих утворень. Сюди можна віднести профспілки, громадські організації по захисту прав людини,ТВЖ та інші утворення, що функціонують на законній основі.

Приклад

Будучи заступником голови муніципальної Комісії у справах неповнолітніх, я неодноразово представляв у суді інтереси КДН. Найчастіше це були процеси щодо позбавлення батьківських прав і оскарження постанов комісії по справах про адміністративні правопорушення.

Вид 4. Представництво за призначенням

Бувають випадки, коли не вдається встановити місце знаходження відповідача, щоб повідомити його про судовому засіданні. У цьому випадку суд має право призначити представника. Однак, якщо відповідач був повідомлений, але в суд не з'явився, то представник йому не призначається.

3. Як відбувається представлення інтересів в суді за довіреністю — 7 основних етапів

Щоб оформити повноваження представника для представництва в суді, потрібно скласти довіреність і завірити її у нотаріуса. Врахуйте, що в арбітражному суді крім неї знадобиться рішення керуючого органу, якщо потрібно оформити мирову угоду з відмовою від майнових вимог.

В одній зі статей на нашому порталі докладно описана діяльність арбітражного юриста. Прочитавши її, ви зрозумієте, що для господарських розглядів краще наймати професіоналів. Втім, це відноситься і до будь-яких серйозних справах.

Тепер пропоную розглянути весь процес представництва в суді адвоката поетапно.

Етап 1. Вибір представника

Захист інтересів в судових інстанціях   справа клопітка і вимагає професіоналізму. Закон не забороняє залучати будь-якого нормального людини для цих цілей. Однак потрібно розуміти, що в ході процесу можуть виникнути проблеми з оформленням документації.

Для найму представника в суді за договором краще всього звернутися в юридичну консультацію. Детальніше про таких конторах можна почитати в тематичній статті нашого журналу. В кінці цього матеріалу я пропоную огляд декількох надійних компаній, які забезпечують представництво у суді фізичних осіб і організацій.

Етап 2. Оформлення довіреності

У загальному випадку написану довіреність треба завірити у нотаріуса. Якщо ж в якості представника виступає співробітник державного, муніципального органу чи установи, то допускається її підписання керівником.

Права військовослужбовців можуть захищати співробітники військових частин по довіреності, підписаної командиром частини. Начальник колонії запевняє довіреність для представника ув'язненого.

Етап 3. Розробка стратегії

Розробка стратегії, яка б не була вартість представництва в суді,   обов'язкова умова успіху всієї справи. Представнику потрібно врахувати всі обставини, що мають до нього відношення.

Найнятий представник, як і, наприклад, арбітражний адвокат, зобов'язаний докладно ознайомитися з документацією по справі, після чого вибрати оптимальний варіант захисту інтересів свого довірителя. В ході вивчення можна встановити контакт з протилежною стороною і врегулювати конфлікт у позасудовому порядку.

Етап 4. Оформлення документації

Після ознайомленням зі справою і вироблення стратегії судового представнику потрібно зібрати всі потрібні документи і написати позовну заяву, якщо по справі ви є позивачем. У разі, коли ви відповідач, представник зобов'язаний написати аргументовану відзив на пред'явлений позов.

Судовий представник повинен призначити необхідні експертизи і отримати їх результати, написати клопотання так само, як і адвокат по цивільних справах. Про діяльність цього фахівця можна прочитати в іншій статті нашого журналу.

Етап 5. Підготовка доказової бази

Крім збору зазначених вище документів, представнику потрібно знайти всіх свідків, які готові дати свідчення в вашу користь. В матеріалах справи не повинно бути нічого, що може свідчити проти вас. Навпаки, залучення аудіо і відеозаписів, які здобуті законним шляхом, сильно допоможе вирішенню справи на вашу користь.

Етап 6. Участь у судових засіданнях

Як би не було оформлено представництво в суді, воно передбачає безпосередню участь у ньому представника.

Обов'язки і права представника в судовому засіданні:

  • зобов'язаний підтвердити свої повноваження;
  • повинен всіма законними засобами захищати інтереси довірителя;
  • має право представляти суду докази, заявляти клопотання.

Етап 7. Оскарження рішення суду в інших інстанціях

Може статися так, що рішення суду вас не задовольнить. У цьому випадку ваш представник повинен оскаржити це рішення у вищих інстанціях. Умови представництва в суді апеляційної інстанції нічим не відрізняються від тих, що були викладені вище.

Як оскаржити рішення суду

Якщо вважаєте за необхідне, то там можете скористатися і адвокатську допомогу. Наприклад, при вирішенні матеріальних питань при розлученні вам допоможе адвокат по розділу майна. Про нього на нашому ресурсі є дуже докладний матеріал.

4. Послуги представництва в суді від професіоналів   огляд ТОП-5 компаній

Сьогодні на ринку юридичних послуг працює величезна кількість фірм та приватних юристів. Багато з них готові представляти інтереси в судових органах.

Скільки коштує представництво в суді в тому чи іншому місці, залежить від наступних факторів:

  • популярність компанії або приватного юриста;
  • рівень складності справи;
  • потрібні додаткові дослідження і експертизи;
  • є статус адвоката у представника.

Як я і обіцяв, пропоную огляд п'яти відомих компаній, які не тільки дають якісні консультації юриста, але і пропонують представництво в суді за помірною ціною.

1) Правознавець ru

Правознавець руОсобливість цієї компанії в тому, що спочатку вона створювалася як інтернет майданчик по наданню юридичної консультаційної допомоги. З Правознавцем працює на постійній основі понад 700 висококваліфікованих юристів. Сьогодні вони не тільки консультують клієнтів віддалено через інтернет, але й організовують представництво в суді з оплатою по результату.

Правознавця ціну за послугу може встановити сам клієнт. Наприклад, вам потрібно представництво в суді по кримінальній справі. Ви формулюєте проблему спеціальної форми на сайті компанії і пропонуєте суму. Якщо знайдеться адвокат по кримінальних справах, який візьметься за вашу справу на цих умовах, то він з вами зв'яжеться.

Сьогодні на сайт Правознавець щодня заходять більше 100 000 осіб. Звичайно, частина відвідувачів   цікаві громадяни, але основний контингент — це люди, яким дійсно необхідна кваліфікована правова допомога. За 3 роки роботи представники ресурсу вже встигли відповісти на 450 000 складних юридичних питань, що потребують професійного участі.

Велика частина послуг була надана безкоштовно. Ресурс продовжує розвиватися і рости. На портал залучаються нові професійні учасники   адвокати, юристи, фахівці різних галузей права.

Правознавець телефони

Ось деякі напрямки, за якими компанія пропонує представництво у суді:

  • кримінальне судочинство;
  • представництво в суді по адміністративних справах;
  • розгляд цивільних справ;
  • сімейні справи;
  • захист інтересів компанії в арбітражному суді;
  • представництво в суді щодо захисту прав споживачів, повернення товарів.

Так як оформити представництво в суді в Правознавця хочуть багато, то на головній сторінці сайту є дуже зручний список тем. Якщо вам, наприклад, треба відстояти свої інтереси в суді з питання захисту прав споживачів, потрібно знайти відповідну тему і перейти по посиланню. Там буде багато довідкового матеріалу і форма замовлення.

Так що якщо вам потрібно швидке рішення юридичних питань   пишіть на Правознавець.ру, і вам допоможуть кваліфіковані співробітники компанії.

Для повноти картини, пропоную подивитися цікавий відеоролик про компанії, в якому детально описані підходи фахівців до роботи з клієнтами.

2) Фокін і партнери

Фокін і партнериЦя юридична фірма працює з 2003 року і пропонує всілякі послуги для бізнесу. Зв'язатися з фахівцями компанії можна за телефонами, розміщеними на головній сторінці або через чат, який знаходиться там же.

Керуючий компанії   к. ю.н. адвокат Володимир Фокін Маратович, який спеціалізується на наступних питаннях: інвестиції, безпека бізнесу, захист холдингів, інтелектуальна власність, податкові спори.

Сакал Дмитро Вадимович — його партнер і адвокат в галузі кримінального права. Він займається посадовими злочинами і виступає в якості адвоката з економічних злочинів. Рекомендую прочитати матеріал на нашому сайті, присвячений діяльності таких фахівців.

3) Кліфф

КліффУ цій компанії працюють прекрасні фахівці у сфері арбітражного судочинства. У них великий успішний досвід не тільки в російських судах, але і Міжнародному Комерційному арбітражному суді при ТПП РФ (МКАС). Компанія пропонує представництво в суді навіть за усною заявою.

Спори, вирішенням яких займаються юристи компанії Кліфф:

  • арбітражні;
  • корпоративні;
  • вексельні;
  • за антимонопольному законодавству;
  • з державними органами та багато інших.

При необхідності рішення в суді спорів, пов'язаних з приватизацією, угод з нерухомістю вам може бути наданий адвокат з житлових питань. З спеціальної статті нашого журналу можна дізнатися багато цікавого про сферу його діяльності.

4) Калашников і партнери

Калашников і партнериМосковська колегія адвокатів «Калашников і партнери» працює як з фізичними, так і юридичними особами. Юристи фірми надають послуги з представництва в судах будь-якої юрисдикції та за будь-яких напрямах права. До складу колегії входять адвокати з багаторічним стажем роботи. Кожен фахівець займається своїм напрямком.

Невелика вибірка напрямів, за якими надає послугу представництва в суді Московська колегія адвокатів «Калашников і партнери»:

Фізичним особам Юридичним особам.
1 Сімейні спори Арбітражний юрист
2 Житлові спори Податковий юрист
3 Спори по ДТП Митний юрист
4 Податкові спори Корпоративні спори
5 Захист прав споживачів Оспорювання рішень держорганів

В одній з наших статей докладно описана діяльність адвоката по розділу майна. Якщо вам знадобився такий фахівець з великим стажем роботи, то сміливо звертайтеся до Московської колегії адвокатів «Калашников і партнери».

5) Лорд

ЛордПредставники цієї компанії готові захищати інтереси клієнтів в судах загальної юрисдикції та арбітражних. Компанія багатопрофільна, тому тут можна вибрати фахівця практично в будь-якій галузі права. Оплата за послуги проводиться з тих коштів, які були стягнуті з відповідача.

Види питань, які вирішують юристи компанії Лорд:

  • консультації по судових справах;
  • дослідження та експертизи;
  • мирові угоди;
  • підготовка документів для участі в судовому процесі;
  • представництво в суді.

Компанія надає адвокатські послуги, в тому числі адвоката по спадкових справах, про який йшлося в одній з наших статей.

5. Як вибрати судового представника   практичні поради та рекомендації

Розглянемо декілька практичних рад і рекомендацій по вибору судового представника. Відзначимо, що реальний судовий процес — це не контрольна робота з судового представництва в вузі. Тут потрібно володіти дуже специфічними якостями.

Порада 1. Визначте рівень ораторської майстерності представника

В суді головне   переконати суддю у власній правоті, грунтуючись на юридичних фактах і нормах. Не кожен грамотний юрист, володіючи глибокими знаннями в юриспруденції, здатний захищати права клієнта в суді. Для цього потрібно володіти реальним ораторською майстерністю. Треба схилити на свій бік не тільки знаннями, але і умінням донести свою точку зору.

Як вибрати судового представника

З цієї причини навіть при виборі адвоката по ДТП треба звертати увагу на те, як він формує свою промову, він здатний переконувати і наскільки він харизматичний, як особистість.

Порада 2. Не погоджуйтеся відразу на найдешевші варіанти

Економити на судовому представника не варто. Програна справа може коштувати вам набагато більше. Врахуйте, що юристи, які мають багатий досвід успішних справ, коштують дорого. Тому, якщо ціна вашого питання досить висока, то і фахівця варто вибирати більш дорогого. Тим більше, що при благополучному для вас завершення справи його послуги сплатити відповідач.

Порада 3. Зверніть увагу на досвід ведення справ судового представника

Зазвичай судові представники викладають на своїх сайтах співвідношення виграних і програних справ. Вивчіть цей досвід і вибирайте того, який в останній рік програв найменше судових процесів.

Порада 4. Вивчіть відгуки клієнтів

Вивчаючи відгуки клієнтів про конкретному юриста, приймайте до уваги в першу чергу думку своїх знайомих і друзів. Варто прочитати і відгуки на сторонніх сайтах і форумах. Ставиться серйозно до відгуків на сайті самого юриста не варто, так як багато з них замовні.

Порада 5. Дізнайтеся спеціалізацію адвоката

Щоб ваш процес вів найбільш компетентний представник, звертайте увагу на його спеціалізацію. Вона повинна бути як можна ближче до тематики вашого справи, а бажано повністю збігатися з нею.

наприклад, якщо у вас шлюборозлучний процес, то найміть адвоката з розлучень, а не просто спеціаліста по сімейному законодавству.

6. Висновок

Ми докладно розглянули з вами поняття судового представництва та дізналися, в яких випадках воно потрібно. Тепер ви без праці зможете при необхідності найняти собі адвоката у відомих фірмах за помірну плату.

наприкінці хочеться побажати вам відсутності таких ситуацій, коли потрібен адвокат, і всього самого найкращого! Якщо вам є, що сказати, прошу залишити коментар і оцінити статтю.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке представництво в суді   огляд основних етапів представлення інтересів в суді + поради як вибрати судового представника