Як закрити ТОВ в 2017 році   покрокова інструкція по ліквідації ТОВ + зразки документів та наочні приклади

Як самостійно закрити ТОВ? Які потрібні документи для ліквідації компанії? Які етапи, порядок (процедура) і способи закриття ТОВ актуальні в 2017 році?

Здрастуй, дорою один. На зв'язку Олександр Бережнов, підприємець і один з авторів сайту .ru.

Сьогодні будемо говорити про те, як закрити ТОВ, а допомагати нам у цьому експерт у цьому питанні, генеральний директор ТОВ «ЮристКо» Наталія Миколаївна Іванова, практикуючий юрист, який спеціалізується на роботі з юридичними особами та індивідуальними підприємцями.

Відповідь на питання про ліквідацію ТОВ ми розкрили у вигляді інтерв'ю, сподіваюся, що вона допоможе вам розібратися у всіх тонкощах цієї процедури.

Раніше ми вже розповідали, як відкрити ТОВ, а сьогоднішня стаття є її логічним продовженням.

Як закрити ТОВ самостійно

1. У яких випадках приймається рішення про закриття ТОВ

Доброго дня, Наталія Миколаївна. Розкажіть, будь ласка загалом про те, що передбачає закриття ТОВ, в яких випадках актуальна дана процедура і якими способами може здійснюватися?

Нататья Миколаївна Іванова ЮристКо

Ситуацій, коли назріло питання про ліквідацію ТОВ може бути кілька.

Ось основні з них:

  1. Банкрутство підприємства. В цьому випадку компанія має борги (несплачені фінансові зобов'язання) перед кредиторами, що не може виплатити. Починається процес банкрутства підприємства. Його майно продається, а виручені кошти йдуть на погашення боргів.
  2. Зміна виду діяльності. Якщо спочатку компанія займалася продажем продуктів харчування, а тепер має намір займатися будівництвом і оздобленням будинків, у цьому разі в установчі документи вносяться правки в установленому законом порядку.
  3. Закриття за рішенням власника (в тому числі при продажу прав іншій особі). Як відомо, ТОВ можна продати або купити готовий бізнес. Перевага цієї організаційно-правової форми дає таку можливість.
  4. Припинення фактичної діяльності. Підприємець більше не хоче займатися бізнесом або обрав іншу форму ведення комерційної діяльності, наприклад, ІП або ПАТ.
  5. Реструктуризації компанії або злиття. Як видно з назви — це зміна структури бізнесу ТОВ під дією зовнішніх або внутрішніх факторів.

Фактори, які можуть впливати на діяльність компанії.

Фактори впливають на реорганізацію компанії

Весь процес закриття ТОВ від прийняття рішення про його ліквідацію до отримання відповідного свідоцтва займає в середньому від 2-х до 6 місяців.

В окремих випадках процедура може затягнутися. Зазвичай така ситуація виникає у разі, коли компанія бурхливо провадила діяльність протягом кількох років і потрібно правильно пройти всі етапи збору документів, закриття боргів (за їх наявності) та усунути обмежуючі фактори.

2. Класична і альтернативна ліквідація ТОВ

Олександр, тепер варто розповісти про те, які форми припинення діяльності товариством існують. Це класична і альтернативна ліквідація.

Класична ліквідація ТОВ — це поетапний процес, який включає в себе:

  • прийняття рішення про ліквідацію (якщо засновник єдиний) або складання протоколу про ліквідацію (при декількох засновників ТОВ);
  • призначення ліквідатора чи ліквідаційної комісії;
  • публікацію відомостей про початок ліквідації у "Віснику державної реєстрації";
  • повідомлення кредиторів про початок ліквідації;
  • складання проміжного ліквідаційного балансу;
  • складання ліквідаційного балансу в податкову;
  • підготовку пакету документів для ліквідації ТОВ і здача їх в ФНС (Федеральну податкову службу).

тобто при класичній ліквідації ТОВ просто закривається і все.

Альтернативна ліквідація ТОВ   найчастіше це формальний процес, який проводиться з метою скорочення ризиків податкової перевірки.

При такій формі ліквідації відбувається зміна генерального директора або реорганізація товариства в іншу організаційно-правову форму ведення комерційної діяльності.

Найчастіше альтернативна ліквідація здійснюється через:

  • зміну генерального директора;
  • зміну засновників ТОВ;
  • ліквідацію товариства через злиття;
  • ліквідацію шляхом приєднання до іншої компанії.

Як бачите при альтернативної ліквідації ТОВ лише змінює свою форму і юридично вже не вважається колишньою компанією, хоча, в більшості випадків формально їй залишається.

Факт

Закрити ТОВ самостійно легше при класичній формі ліквідації.

3. Пакет документів для ліквідації ТОВ

Тепер наші читачі мають уявлення про саму процедуру, і тут багатьох цікавить питання, які документи треба підготувати, щоб почати сам процес ліквідації компанії?

Справді, це процес досить непростий і документів потрібно чимало. Але не варто турбуватися, давайте про все розповім по порядку.

Неважливо, чи ви будете закривати ТОВ самостійно або вдаватися до допомоги сторонньої компанії, в будь-якому випадку для цього вам потрібно буде підготувати ряд документів і правильно їх заповнити.

Нижче наведено список файлів для скачування всіх необхідних форм:

  1. Зразок рішення про ліквідацію ТОВ. Заповнюється на першому етапі засновником (засновниками);
  2. Проміжний ліквідаційний баланс за формою 15001;
  3. Повідомлення про призначення (формуванні) ліквідаційної комісії за формою 15002;
  4. Повідомлення про ліквідацію товариства за формою З-09-4;
  5. Зразок повідомлення кредиторів про ліквідацію;
  6. Зразок проміжного ліквідаційного балансу;
  7. Зразок рішення про затвердження ПЛБ (проміжного ліквідаційного балансу);
  8. Повідомлення про затвердження ПЛБ за формою 15003;
  9. Зразок ліквідаційного балансу;
  10. Зразок рішення про затвердження ліквідаційного балансу;
  11. Заяву про державну реєстрацію юридичної особи в зв'язку з його ліквідацією за формою 16001;

4. Як закрити ТОВ в 2017 році   покрокова інструкція по ліквідації

Інструкція по закриттю ТОВ

Наталія Миколаївна, ось ми і підійшли до нашої покрокової інструкції. Що необхідно зробити, щоб сам процес не розтягнувся на довгі місяці і пройшов за всіма правилами?

Крок 1. Приймаємо рішення про ліквідацію

Якщо ви дійсно вирішили, що ТОВ вам необхідно закривати по тій або іншій причині, то перше, що необхідно зробити, це зафіксувати документально ваше рішення.

Для цього заповніть відповідну форму:

Наочний приклад протоколу зборів:

Зразок протоколу загальних зборів учасників ТОВ

Крок 2. Призначаємо ліквідатора або ліквідаційну комісію

До того як призначити ліквідатора компанії, необхідно заявити про початок цієї процедури в ФНС і зробити відповідний запис в ЕГРЮЛ (Єдиного державного реєстру юридичних осіб).

Тепер настав час призначення ліквідатора чи ліквідаційної комісії.

Комісія призначається органом, що прийняв рішення про закриття ТОВ згідно пунктом 2 статті 62 ГК РФ.

До органів, які можуть призначати ліквідаційну комісію відносяться:

  • загальні збори акціонерів;
  • збори учасників;
  • судові органи.

З цього моменту, всі рішення про закриття компанії приймаються даною комісією.

Ліквідаційна комісія може складатися з:

  • керівників компанії;
  • засновників або учасників ТОВ;
  • представників засновників;
  • учасників або представників трудового колективу компанії.

Як правило, керівником комісії стає керівник цієї компанії (гендиректор).

ЛК у відповідності зі статтею 63 ЦК РФ покладає на себе наступні основні функції:

  1. Публікація відомостей у Віснику державної реєстрації. Тут же розміщується інформація про порядок прийому заяв від кредиторів і термінів їх розгляду з метою погашення заборгованостей ТОВ. За законом кредитори можуть висувати свої вимоги до товариства мінімум протягом 2-х місяців.
  2. Повідомлення кредиторів. Усіма можливими способами ЛК повідомляє кредиторів про те, що компанія закривається.
  3. Скласти ліквідаційний баланс. У ньому відображається перелік активів і пасивів компанії. ЛБ повинен містити докладні відомості про наявної кредиторської і дебіторської заборгованості.
  4. Продати майно компанії (при необхідності). Це робиться з метою отримання коштів на погашення своїх заборгованостей перед кредиторами.
  5. Виплатити кредиторам належні гроші. Кредиторам виплачуються грошові кошти на підставі проміжного ліквідаційного балансу. Зверніть увагу, що існує визначена законом черговість виплат кредиторам. Наприклад, одними з перших при ліквідації компанії отримують компенсацію її співробітники, якщо перед ними є заборгованість по заробітній платі.
  6. Скласти підсумковий ліквідаційний баланс. Коли виплати всім кредиторам будуть зроблені, ліквідаційна комісія складає підсумковий ліквідаційний баланс.
  7. Розподілити майно товариства. Вся залишилася вартість підприємства у вигляді активів різного роду розподіляється між учасниками товариства, відповідно до їх прав на майно ТОВ.
  8. Подати заяву до ФНП. Завершальним етапом є подача заяви до податкового органу, де реєструється припинення діяльності компанії в ЕГРЮЛ.

Коли отримано свідоцтво, компанія вважається закритою і ліквідаційна комісія припиняє свою діяльність.

Крок 3. Публікуємо відомості про початок ліквідації у "Віснику державної реєстрації"

Публікацію у Віснику державної реєстрації — це обов'язковий крок.

Він робиться для того, щоб додати цій процедурі публічний характер і не приховувати її деталі від кредиторів і всіх зацікавлених осіб, які мають права на майно даної компанії.

Інформація публікується у Віснику у вигляді замітки. Форма подачі заяви а також список необхідних документів можна подивитися на сайті Вісника державної реєстрації.

Крок 4. Повідомляємо кредиторів про початок ліквідації і проходимо податкову перевірку

До обов'язків ліквідаційної комісії входить не тільки розшук кредиторів товариства, а й стягнення дебіторської заборгованості з його боржників.

Одночасно з цим компанія піддається всебічно податкової перевірки, так як саме в цей період вище ймовірність недоплат з боку держави в частині податків. Також у період банкрутства компанії не виключені шахрайські та інші протиправні дії з боку зацікавлених осіб (засновників).

З цим пов'язано пильну увагу з боку ФНС до суспільства, що знаходиться в процесі закриття.

Крок 5. Складаємо проміжний ліквідаційний баланс

За законом кедиторы можуть пред'явити вимоги щодо погашення товариством заборгованостей протягом 2-х місяців. Коли цей строк минув, комісія складає проміжний ліквідаційний баланс (ПЛБ). Він представляє собою бухгалтерський документ.

ПЛБ відображає відомості про майно товариства, кредиторські вимоги, і результати розгляду цих вимог.

Даний баланс обговорюється на загальних зборах членів ТОВ та тут же затверджується. Затвердження оформляється у вигляді рішення.

Важливий момент

Протокол підписується засновником товариства або державним органом, який прийняв рішення про ліквідацію.

Потім готуємо повідомлення про затвердження ПЛБ (форма 15003). Повідомлення підписується заявником з боку суспільства, в обов'язковому порядку його посвідчує нотаріус.

Тепер необхідно повідомити реєструючий орган про складання ПЛБ. Сюди ви надаєте наступні документи:

  • заяву за формою 15003;
  • проміжний ліквідаційний баланс;
  • рішення про затвердження ПЛБ;
  • підтвердження публікації у Віснику державної реєстрації.

Крок 6. Складаємо фінальний ЛБ і здаємо документи в податкову

Фінальний ліквідаційний баланс ще називають підсумковим. Його складає, коли суспільство розрахувався з кредиторами за зобов'язаннями і провело інвентаризацію.

Після цих процедур ми можемо наочно бачити що представляє з себе компанія на даний момент.

На цьому етапі ліквідатор або ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс компанії. Цей документ затверджується на зборах учасників товариства. Складається рішення про затвердження ЛБ.

Коли рішення складено, потрібно підготувати заяву про реєстрацію юридичної особи у зв'язку з ліквідацією (форма 16001).

Заявником виступає ліквідатор або голова ліквідаційної комісії. Заява завіряється у нотаріуса.

За ліквідацію ТОВ сплачується держмито у розмірі 4000 рублів від імені ліквідатора.

Фінальним етапом даного кроку є отримання довідки про відсутність заборгованості їх Пенсійного фонду.

Крок 7. Отримуємо свідоцтво про ліквідацію ТОВ

Ще цей етап можна назвати державною реєстрацією ліквідації ТОВ.

Описаний вище пакет документів передається в реєструючий орган.

Давайте ще раз підсумуємо, які документи нам потрібні:

  • ліквідаційний баланс;
  • рішення про затвердження ЛБ;
  • форма 16001;
  • квитанція про сплату держмита;
  • документи, що підтверджують отримання кредиторами повідомлення про початок ліквідації (як правило, повідомлення про вручення, надані поштою).

Через 5 робочих днів вам видається свідоцтво про державної реєстрації ліквідації ТОВ. На цьому процедура вважається завершеною.

5. Що робити після закриття ТОВ

Наталія Миколаївна, що нам тепер необхідно зробити, щоб більше не виникало питань з нашою компанією? Як я розумію, ми підійшли до фіналу, але сам процес ще не закінчився.

Так, Олександр, ви праві. На отримання свідоцтва все не закінчується. Вам залишилася ще пара «штрихів» для того, щоб ваша компанія вважалася повністю закритою і державні органи припинили за нею контроль.

  1. Закриття розрахункового рахунку. В банку, де у вас вже відкритий розрахунковий рахунок ви приносите заява від клієнта (від вас) і довідку про виключення організації з ЕГРЮЛ. Не забудьте, що після закриття РС (згідно статті 859 ГК РФ) вам потрібно буде повідомити фонди і ФНС протягом 7 днів.
  2. Здача документів в архів. Цю процедуру визначає Федеральний закон №125. Дізнатися, які документи необхідно здати в архів і скільки вони будуть зберігатися там можна з Положення №03-33/пс.

На цьому можна спокійно зітхнути. Якщо ви послідовно виконали всі ці кроки, то вас можна привітати, компанія закрита!

6. Висновок

Спасибі вам, Наталія Миколаївна, що відповіли на мої запитання. Бажаю вам успіхів в роботі і буду радий подальшої співпраці.
Взаємно, Олександр, дякую, що запросили. Успіхів вашому проекту, він дійсно допомагає багатьом підприємцям.

Шановні читачі, як бачите, процес ліквідації ТОВ досить непростий. Якщо ви не розбираєтеся у всіх його тонкощах, не маєте часу або бажання займатися самостійною закриттям компанії, доручіть цю процедуру фахівцям.

У будь-якому випадку, який би спосіб ви не вибрали, вам потрібно знати основні етапи ліквідації товариства, щоб розуміти зразкові терміни, які займе ця процедура.

Уважно підготуйте документи для ліквідації ТОВ, адже саме тут часто робляться помилки, які в подальшому потребують виправлення і крадуть ваш час.

Сподіваюся, що наше інтерв'ю допоможе вам успішно пройти шлях припинення діяльності закривається юридичної особи.

Бажаємо вам успіхів!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Як закрити ТОВ в 2017 році   покрокова інструкція по ліквідації ТОВ + зразки документів та наочні приклади