Як відкрити танцювальну студію? Інтерв'ю з Оксаною Чибесковой   засновником і керівником Ставропольської студії сучасних танців «BROOKLYN»

Як відкрити студію танців і зробити її успішною з мінімальними витратами? Яку назву варто вибрати і як правильно рекламувати свою студію?

Дорогі читачі, на зв'язку Олександр Бережнов і я радий вітати Вас на сторінках бізнес-журналу .ru!

Багато хочуть займатися творчістю і заробляти на цьому. Сьогодні у нас в гостях розумниця, красуня, творча людина і одночасно засновник і керівник Ставропольської студії сучасних танців «BROOKLYN» (Бруклін) Оксана Чибескова!

З цією талановитою дівчиною ми разом вчилися в інституті на спеціальності «реклама» і я добре пам'ятаю, як уже з 1-го курсу Оксана займалася хореографією. А тепер це впізнавана фігура в світі сучасних молодіжних танців не тільки в нашому місті, але і в !

Як відкрити студію танців

Початок інтерв'ю


1. Оксана, вітаю тебе! З чого все почалося, як ти прийшла в танцювальну індустрію?
Саша, привіт! Я почала з дитинства займатися танцями, пізніше це захоплення щільно увійшло в моє життя у студентські роки, і я стала танцювати професійно. Спочатку це було просто хобі. Я отримувала від цього величезне задоволення, це було моєю улюбленою справою і весь вільний час я присвячувала цьому заняттю.З часом професійний рівень зростав, і пізніше у нас сформувалася група однодумців, напевно, зірки так зійшлися, що ми знайшли один одного. Сьогодні з цими хлопцями ми стали друзями. Спочатку ми разом займалися 3 рази в тиждень, потім це переросло в цілу життя. Ми регулярно відвідували тренування і дали один одному обіцянку не пропускати їх, так як розуміли, що стати профі можна лише наполегливо працюючи.

Оксана стоїть на одній руці

Приблизно півтора-два роки я стажувалася зі своїм тренером в одній відомій школі танців міста Ставрополя, потім мене саму зробили тренером. Спочатку я не заглиблювалася в танцювальну тему з точки зору побудови бізнесу, мені платили фіксовану зарплату і я професійно виконувала свою роботу за хореографічний підготовці хлопців.
Людей на наших заняттях було дуже багато, кілька років тому танцювальна індустрія сучасних напрямів тільки набирала обертів у нашому місті. Ми розуміли, що школа розвивається дуже активно, в ній я тренувала людей 4 роки. Крім оплати за викладання (ведення тренувань) у сфері танців існує ще один вид заробітку – це виступ на корпоративах та інших заходах, де ти вже показуєш з колективом свої напрацювання і твій «продукт» бачать сотні людей. У момент виступу ти – головний режисер і виконавець в одній особі. Виступи – це важливе джерело доходів будь-якої школи танців. Люди замовляють ці шоу-програми і вони добре оплачуються.

Виступи студії танців

Оксана, а які танцювальні направлення домінують у вас в студії?
Звичайно ж, це хіп-хоп, так як я сама спочатку навчалася саме спортивним сучасних видів танцю. Ще у нас викладається «Juzz funk», «Waacking» — це напрямки сучасних танців у вуличному і легкому еротичному стилі. Також у нас в студії люди навчаються за напрямами «стрип-пластика» і «денс-аеробіка». Танців навчають професійні хореографи, хто з них працює у нас в штаті, з кимось просто співпрацюємо на умовах відрядної оплати.
2. В чому особливості студії танців як бізнесу? Можеш виділити основні плюси і мінуси власної танцювальної студії?
Мене приваблює в цьому занятті, насамперед, можливість суміщати свою улюблену справу і бізнес, тобто заробіток. Але якщо людина, ніколи не займався танцями, захоче відкрити танцювальну студію, йому це буде зробити дуже складно. Звичайно ж, простіше відкрити бізнес у сфері танців людині, яка вже танцював і знає всі особливості цієї справи. У студії танців, як і в будь-якому іншому бізнесі можна виділити декілька плюсів і кілька мінусів.

Плюси:

  1. Можливість творчої реалізації (приємно займатися улюбленою справою, отримувати визнання і подяку від глядачів і учнів);
  2. Можливість хорошого заробітку при правильному підході до комерційної складової проекту;
  3. Здоровий спосіб життя і соціальна місія (робота з дітьми, пропаганда правильних цінностей).

Мінуси:

  1. Плинність клієнтів. Все ж це сфера хобі, і хто-то часом кидає його через нетривалий час. Тут велику роль грають особисті симпатії учнів до викладачів.
  2. Технічні складності з приміщенням і його професійним обладнанням (необхідно гарне приміщення від 30 до 80 квадратів). Люди можуть піти, якщо їм некомфортно в маленькому приміщенні з низькими естетичними характеристиками.
  3. Сезонність бізнесу. В певний час наплив клієнтів збільшується, інша ж (літо) спостерігається його відтік. Таким чином, складно підбирати зал з оптимальною місткістю учнів, так як при їх малій кількості оренда приміщення «з'їдає» частину прибутку, а якщо площа приміщення не буде вміщати всіх охочих, то це недозаработанные гроші.

Виступи на сцені

3. Оксана, поговоримо про маркетинг. Де знаходили перших клієнтів і як рекламувалися? Які інструменти реклами для студії танців найбільш дієві?
Як це часто і буває, більшу частку своїх учнів мені вдалося перевести в свою студію з минулого місця роботи. Адже людям приємно займатися у певного тренера, вони хочуть продовжувати з ним стосунки, тому йдуть за ним. У той час мої учні були нашим головним активом. Пізніше, коли студія стала розвиватися, прийшли знайомі цих хлопців і почали танцювати разом з ними, клієнтська база стала зростати. Хоча не завжди учні йдуть слідом за викладачем, тут бувають і винятки. Зараз поясню. Буває так, що учні прив'язані не до тренера, а до певної студії, наприклад, якщо у неї дуже презентабельний інтер'єр, є хороші душові і так далі. Тобто в будь-якій сфері є клієнти – «любителі понтів» так сказати, і це має місце бути. Для когось важливий бренд і навіть якщо рівень викладачів у розкрученої студії невисокий, повсюдна впізнаваність цієї школи танців та її зручне розташування будуть визначальними для заняття в ній.

Смішний танцювальний номер

4. Бачу, що в твоїй студії цікаве закордонне назву. Чому «Бруклін»?
Це ціла історія, ім'я своїй студії я вибирала досить довго. Назв було досить багато, перед відкриттям школи я складала великий список, аналізувала бізнес-плани різних шкіл танців, питала різні думки у своїх знайомих з приводу того чи іншого назви. Адже воно має бути милозвучною і незабутнім. Для цього я переглянула багато назв американських шкіл танців, шукала таке, яке добре звучало б і російською і англійською мовою. З таким важливим моментом точно не потрібно поспішати, адже як корабель назвеш... Це було зробити непросто, треба було придумати ємне і звучну назву для студії танців.

Студія танців BROOKLIN

Деякі засновники шкіл танців дають їм занадто складні і мудровані імена, які важко запам'ятати і вимовляти. Це не грає їм на руку. Саша, тим більше, ми з тобою закінчили спеціальність «реклама», тому зовсім невдале назву придумати було просто неприпустимо :) Так як я сама «хіп-хопер», то і назва в результаті народилося відповідне. Вважаю, що воно досить вдале для позиціонування нашої студії. До речі, напрямок Хіп-хоп зароджувалося в Брукліні. Після того, як назву було вибрано, ми з командою однодумців розробили логотип студії. Говорячи про рекламу студії танців:Зараз ми використовуємо групу Вконтатке, оголошення, листівки, флаєри, візитки і свої фірмові футболки. До речі, у мене є ряд студентів, які як раз прийшли з реклами з соціальних мереж.Роздаємо листівки на свята, виступах та інших заходах. Наприклад, в цьому році на «День Перемоги» ми проводили велику акцію, вітаючи городян зі святом і вручали їм нашу листівку, запрошували в студію.Звичайно один з найбільш ефективних способів залучення клієнтів – це виступи, міські заходи та корпоративи. Там люди наочно бачать наш «продукт» і з задоволенням записуються на заняття.

Дівчата в чорних шапках

А для їх утримання крім професійного підходу до викладання і налагодження особистих стосунків, ми використовуємо абонементну систему оплати занять. Тобто всі бажаючі можуть придбати абонемент на мінімальне число відвідувань. У нас це 8 занять в місяць. Також в нашій студії передбачена система оплати разових занять, якщо людина не впевнений, що це йому потрібно і не готовий купувати місячний абонемент.

Бейсбольна команда

5. Оксана, якими якостями і навичками потрібно володіти, щоб стати професійним тренером з танців і надалі відкрити свою студію?
Дуже добре, якщо у вас буде базова профільна освіта. Наприклад, я закінчила училище олімпійського резерву за напрямом «викладач з фізичної культури і спорту». Надалі можна вибрати спеціалізацію та зробити упор. Для мене, відповідно, цим напрямком стали танці. Навіть коли я вчилася, у нас була дисципліна «спортивні танці». Разом з цим ми вивчали педагогіку, окремо нас вчили професійній роботі з дітьми, і зараз я офіційно маю право викладати танці учням будь-якого віку. Необхідні особистісні якості для тренера з танців: доброта, відкритість, щирий інтерес до людей.

Танцювальний подарунок дівчині від хлопця

Професійні навики: комунікабельність, гнучкість, креативність, хороша фізична підготовка, вміння пояснити складні речі простою мовою і наочно продемонструвати свій професійний рівень. Одним словом, тут, як і скрізь потрібно працювати над собою, бути різнобічно розвиненою людиною. Без цього ні в одній справі не домогтися великих успіхів. Також необхідно регулярно підвищувати свій професійний рівень, ти повинен бути цікавим для своїх учнів, адже якщо раз за разом ти даєш лише старі напрацювання, то з часом твої заняття втратять актуальність. Для цього потрібно постійно відвідувати тематичні майстер-класи, а це недешево. Для підвищення свого рівня зараз я займаюся з закордонними викладачами. Також дуже корисно дивитися відео, переймати досвід у колег по професії. Звичайно ж, ця пристрасть і велике бажання має бути в крові, тоді ти точно зможеш досягти великого успіху в області танців. Світ швидко змінюється і завжди потрібно йти в ногу з часом.Якщо ж повернутися до теми бізнесу та розглядати відкриття своєї студії танців як комерційний проект, а людина хоче бути в ньому просто керівником, тоді йому необхідно ретельно відбирати викладачів і стежити за ними, за їх професійним рівнем.

Дівчата на сцені з ноутбуком


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Як відкрити танцювальну студію? Інтерв'ю з Оксаною Чибесковой   засновником і керівником Ставропольської студії сучасних танців «BROOKLYN»