Як відкрити рекламне агентство з нуля за 1 рік у своєму місті? Інтерв'ю з Євгеном Коробко   засновником і керівником фірми «РекЛайм»

Інтерв'ю буде дуже цікаво тим, хто хоче відкрити своє рекламне агентство, але не знає як правильно це зробити

Вітаю вас, дорогі читачі! На зв'язку Олександр Бережнов.

Сьогодні у нас інтерв'ю з успішним підприємцем і просто чудовою людиною, професіоналом рекламного справи, засновником компанії «РекЛайм» Євгеном Коробко.

Євген, працюючи за наймом, зміг розпочати власну справу, а потім, коли доходи від бізнесу стали перевищувати зарплату, звільнився з роботи і повністю поринув у підприємництво.

Женя знайшов час, щоб поговорити зі мною і відповісти на питання, які будуть цікаві всім починаючим підприємцям та людям, що займають активну життєву позицію.

Як відкрити рекламне агентство

Початок інтерв'ю


Євген, вітаю тебе! Дуже радий, що сьогодні ти зможеш поділитися своїм багатим досвідом підприємницької діяльності з нашими читачами. Ти займаєшся рекламою вже кілька років. Я як твій колега з упевненістю можу сказати, що це дуже цікава сфера. Сьогодні ми будемо говорити про становлення своєї справи, якостях підприємця, помилки і труднощі, які виникають на шляху початківця бізнесмена. Я знаю, що ти починав свою справу без стартового капіталу. А багато хто не розуміє як таке взагалі можливо. Поділися своїми секретами...
Олександр, привіт! Радий взяти участь в інтерв'ю, тим більше, що останнім часом людей, які бажають відкрити свою справу стає все більше.Дійсно, бізнес, особливо в сфері реклами — це дуже захоплююче заняття. Кожен день доводиться вирішувати нові завдання, а значить   ставати більш компетентним. Знаю, що блог .ru читають активні та цілеспрямовані люди, які прагнуть змін у своєму житті і йдуть до них, незважаючи ні на що.Сподіваюся, що моя історія надихне наших однодумців відкрити свою справу, і рекламне агентство зокрема, а також прояснить деякі питання, що стосуються психології підприємництва.
Чудово! Тоді поїхали! Євген, розкажи, як ти став підприємцем? Чому вибрав саме сферу реклами?
Підприємцем я мріяв стати ще в дитинстві. Мені хотілося мати свою справу, а не просто працювати в чужій компанії або керувати нею. Пам'ятаю, як в 10 класі школи на уроці економіки вчитель задала нам питання: «Хлопці, а ким ви хочете стати?» І тоді я відповів, що хочу стати підприємцем. Так воно і вийшло. Мені дуже добре запам'ятався той день, думаю, що саме тоді я зробив перший крок у визначенні свого життєвого шляху. Але це був непростий та довгий шлях.Поступивши в Університет, спочатку я не виділявся серед однолітків і вчився досить посередньо. Але з часом активно зайнявся самоосвітою. Став читати книги і журнали.
Євген, ти став говорити про самоосвіті. Я знаю, що всі успішні люди постійно навчаються, читають літературу з успіху, лідерства, відвідують семінари. Як самоосвіта допомагає тобі в бізнесі?
Раніше я взагалі не займався самоосвітою, а на перших курсах навчання в університеті читав книги тільки в рамках навчальної програми, але вони були досить нудними. Час минав, і поступово мені стало цікаво читати журнали по бізнесу. Спочатку це були фінансові журнали. Наприклад «Комерсант». Але потім з'явилися журнали «Секрет фірми», «Компанія», вони і розпалили в мені бажання неодмінно відкрити свою справу. Завдяки знанням, які я отримував з статей в журналах, на 4-5 курсі я вже блищав спеціальними знаннями перед аудиторією, дивуючи своїх однокурсників і викладачів. Саме журнали стали моїми першими інструментами самоосвіти. Завдяки їм, останні курси я закінчив практично «на відмінно».І пішло-поїхало...

Далі я дізнався про знамениті книги Роберта Кийосаки «Багатий Тато, Бідний Тато», «Квадрант грошового потоку». Вони справили на мене сильне враження. Пізніше став грати на комп'ютері в легендарну гру «Грошовий потік». Далі мене зацікавили аудіокниги з психології та особистісному зростанню. Я став слухати семінари Володимира Довганя, аудіокнигу Наполеона Хілла «Думай і Багатій», книги Джона Максвелла «21 незаперечний закон лідерства» та інші.

до Речі, всім рекомендую слухати семінари великих людей англійською мовою з синхронним перекладом на російську. Тут можна відразу «вбити двох зайців»: і знання хороші отримати і підтягнути англійську. Ці знання мені і зараз допомагають у моєму рекламному бізнесі.

Після закінчення Університету став писати дисертацію, і, розташовуючи визначеними кількістю вільного часу, став вивчати графічні програми CorelDraw та Photoshop. В той час мені просто подобалося малювати.

Напевно, це моє захоплення і визначило вибір сфери діяльності. Тоді я став шукати роботу саме в сфері реклами і розіслав резюме в кілька компаній. В одну з них мене запросили на співбесіду, і так я став менеджером з реклами. Це була велика фірма, яка продає покрівельні та фасадні матеріали.

В мої обов'язки входила розробка оптимальних рекламних рішень для компанії та пошук підрядників для їх реалізації. У той час сфера реклами для мене була нова, і довелося в ній дуже швидко освоюватися, щоб стати по-справжньому компетентним фахівцем. На це у мене пішло півроку. Я дізнавався, які матеріали вигідніше використовувати для вирішення тих чи інших завдань, де і що купувати дешевше, загалом, вивчав ринок. Десь на цьому етапі вже стала зароджуватися ідея в перспективі відкрити своє рекламне агентство.

до Речі, зараз професія «менеджер по рекламі» у людей, в основному асоціюється з пошуком клієнтів і продажем реклами. А працюючи в тій компанії, я хотів саме купувати рекламу, тобто бути замовником.

І так моє вивчення світу реклами йшло повним ходом...

Через деякий час до мене стали звертатися друзі, знайомі та родичі з проханнями зробити їм рекламу. Саме вони стали моїми першими клієнтами. Тоді я зрозумів, що можу без відриву від роботи мати додатковий дохід від своєї невеликої підприємницької діяльності. Я продовжував працювати і попутно вів свою справу. Але час минав і замовлень на стороні ставало все більше. А в один прекрасний момент стало ясно, що мої доходи від бізнесу стали перевищувати зарплату і премії на основній роботі.

Саме так моя робота поступово переросла у власний бізнес.
Євгене, як ти вважаєш, які якості допомогли тобі відкрити своє рекламне агентство?

Якості підприємця

Звичайно ж, все починається з пекучого бажання. Я дуже хотів відкрити свою справу і шукав способи здійснити свою мрію, у що б то не стало.По-перше, мене не влаштовувала зарплата на роботі, хоча вона і була непоганою.А по-друге, я зрозумів, що можу займатися рекламним бізнесом нітрохи не гірше, ніж інші рекламні агентства. Спочатку моїм головним мотивом був заробіток, але потім мені став подобатися сам процес. Це ж так чудово, коли в тебе є свої клієнти, ти стаєш незалежною від начальника, зарплати і сам плануєш свій день.
Я знаю, що ти любиш свою справу. Розкажи, як це відбивається на твоєму бізнесі?
Я переконаний, що необхідно займатися тим, що тобі подобається, тоді від своєї справи ти отримуєш моральне задоволення, а як наслідок   велику ступінь самореалізації і гарну грошову винагороду. І повірте, друзі, вашу захопленість обов'язково помітять клієнти.Адже, якби я працював на когось, і не любив те, чим займаюся, тоді мимоволі думав: ось я затримався на роботі і шкодував про втрачений час. А якщо це моя улюблена справа, то я можу їм займатися без перерв, тим самим, роблячи його краще, якісніше і більше встигаючи.Тобто коли людина займається улюбленою справою, він випромінює радість та оптимізм, у нього горять очі. Якщо тобі подобається те, чим ти займаєшся, у тебе обов'язково буде ентузіазм розвивати свій бізнес. І саме це безпосередньо впливає на твою конкурентоспроможність. Згадаймо таких великих людей, як Генрі Форд, Томас Едісон, Білл Гейтс, Стів Джобс. вони говорили про любов до своєї справи, як про ключовий фактор успіху. Ці люди були справжніми ентузіастами і тому досягли таких висот, залишивши слід в історії.

І неважливо, чим ти займаєшся. Якщо у тебе лежить душа до того, щоб пекти пиріжки, то займайся цим, якщо тобі подобаються автомобілі, знайди застосування своїм талантам у сфері автомобільного бізнесу.

Навпаки, якщо тобі не подобається твоє заняття, клієнти це одразу відчують і перестануть до тебе звертатися. Будь-яка людина на інтуїтивному рівні розуміє, що тільки ентузіаст здатний створювати шедеври!
Жень, з якими труднощами тобі довелося зіткнутися в процесі відкриття своєї справи? Можливо, вони були юридичного, фінансового або психологічного плану?

Труднощі в житті просувають вперед

Для мене найскладнішим кроком було зареєструвати свою фірму. Так як для людини, досить поверхово представляє як це зробити, виникає багато труднощів. І в цій ситуації без поради досвідченого товариша не обійтися. Також з відкриттям фірми з'являється необхідність вести бухоблік, а це додаткові витрати на бухгалтера.Приблизно два місяці я не «відкривався» юридично, а проводив замовлення через своїх знайомих. Так робить більшість підприємців-початківців, і це нормально. Звичайно, були певні побоювання. Адже якщо щось піде не так, що тоді робити з фірмою? Закривати чи ні? Але я зробив цей крок і офіційно зареєструвався спочатку як ІП, а потім відкрив ТОВ. Я розумів, що це необхідність, в іншому випадку я буду втрачати гроші, втрачаючи вигідні угоди. Адже, якщо проводити свої справи через знайомих, їм теж треба платити відсоток.Під час роздумів щодо відкриття фірми, я активно готувався до відходу з роботи. На це у мене пішло три місяці. У цей період я завершував всі справи, щоб зберегти добрі стосунки з колективом і керівництвом. І до цих пір компанія моїх колишніх роботодавців є одним з моїх головних замовників. Ми залишаємося в дуже добрих стосунках.

Наступним важливим кроком стало відкриття офісу. Я розумів, що це збільшить мої витрати. Але офіс був необхідний. В той час у мене не було автомобіля і доводилося відвозити замовлення клієнтів особисто. Для цього я користувався громадським транспортом. Це було дуже незручно і займало багато часу. Якщо замовлення не було великих розмірів, то це не біда. Але якщо це банер або щось велике, то тут вже виникали певні труднощі. Але зараз, коли вже є офіс, всі замовлення клієнти забирають прямо у нас, а деякі наші підрядники навіть доставляють рекламу прямо в офіс клієнта.

Справа йшла, фірма розширювалася...

Поступово зростала кількість замовлень, ставало все важче в плані роботи з клієнтами. Я вже не справлявся з обсягом роботи, і з'явилася необхідність взяти співробітника. Але певні побоювання залишалися. Я боявся, що у мене будуть періоди, коли справи можуть йти не дуже добре і тоді не буде можливості платити працівникові зарплату.

Взагалі головне гальмо в будь-якій справі – це страх невдачі. Але я особисто переконався в тому, що якщо все добре оцінити і правильно вибудувати, то все напевно вийде!
Як ти вважаєш, які якості відрізняють успішного підприємця від найманого працівника?
Думаю, перш за все, це їх цінності. Для працівника головне   стабільність. А у підприємця виражена тяга до свободи. Коли я став займатися бізнесом, я розумів, що в певні місяці мені буде нелегко доведеться вкладати додаткові кошти у свою справу. Але я знав, що через деякий час вони повернуться, і я отримаю прибуток. Головне   зробити перший крок.Перед тим як стати підприємцем, я теж був звичайним працівником. Але я відрізнявся тим, що не боявся ризикувати, мене не лякала нестабільність. Я свідомо йшов на ризик заради перспектив. Любов до свободи рухає підприємцем, він не любить підкорятися. Адже на роботі є певні правила, а мені не подобається виконувати чужі вказівки, я люблю сам ставити собі завдання, а більшість людей на це не здатні. У процесі свого становлення як підприємця, довелося багато чому навчитися і глибоко пізнати себе.У підсумку я вивів універсальну формулу успіху для тих, хто збирається обрати для себе шлях підприємництва. Ось вона:

Формула успіху:

Пекуче бажання почати свою справу + здоровий ризик + прагнення здобути свободу.

Саме такий підхід неодмінно приведе вас до результату. А вже всім технічним моментам ведення бізнесу ви навчитеся на практиці, попутно консультуючись зі своїми більш досвідченими товаришами. Дерзайте, і у вас все вийде!
Женя, чим для тебе є підприємництво і що найбільше приваблює в ньому?
підприємництво є можливість реалізувати себе в повній мірі, йти своїм шляхом. Тут однозначно великі можливості. Свою справу дає більше свободи, немає рамок. Я можу піти «з роботи», коли захочу і не перед ким не звітую. Я не чекаю 15 або 31 числа зарплату, у мене її просто немає. А мати щоденний заробіток у вигляді доходу набагато приємніше. Але одночасно з перевагами виникають свої труднощі, саме тому підприємців не так багато.Наприклад, коли я звільнився з роботи, через деякий час мені було важко себе мотивувати на роботу і ставити завдання самостійно, адже тебе ніхто не підганяє. Але пізніше все владналося, і я звик до самостійного планування своєї діяльності.
Жень, напевно, нашим читачам, яким задаються питанням: «Як відкрити рекламне агентство з нуля?» буде цікаво дізнатися, які послуги надає твоя компанія, і які види реклами сьогодні популярні на ринку?

Рекламні послуги

Моя компанія спеціалізується в основному на трьох напрямках:
  • зовнішня реклама:
  • поліграфія;
  • розміщення реклами.

Якщо говорити про зовнішню рекламу, то ми пропонуємо нашим клієнтам банери, штендери, вивіски, таблички, перетяжки, об'ємні букви.

З поліграфії – це класика: візитки, буклети, листівки, плакати.

Розміщуємо рекламу в регіональних ЗМІ – це газети, журнали, реклама на радіо і телебаченні. Ці напрямки рекламних послуг завжди були актуальні, і залишаються такими до цього дня.

Але скажу, що не варто займатися занадто великим переліком рекламних послуг, так як якщо ви будете перезаказывать зовнішню рекламу і поліграфію, перепродувати рекламу в ЗМІ, важко встежити за усіма цінами і нововведеннями ваших партнерів (підрядників).

Тому не потрібно розпорошуватися.

Є такі рекламні агентства, які відкрившись, намагаються займатися всім: поліграфією, наружкою, виготовленням сайтів, рекламно-сувенірною продукцією, розміщенням реклами в ЗМІ, реклама в транспорті і на транспорті, ліфтах, продають матеріали для виготовлення реклами та нові рекламні пристрої.

Як показує практика, в кінцевому підсумку вони зупиняються на 2-х, 3-х основних видах реклами і зміцнюють свої позиції на ринку саме по них.
Євген, спасибі за такі розгорнуті відповіді. Я думаю, що тепер наші читачі зрозуміли, який шлях потрібно пройти, щоб відкрити своє рекламне агентство з нуля. Наостанок поділіться своїми планами на майбутній рік.
В рамках бізнесу у мене великі плани. Зараз компанія розширюється, і ми будемо брати додаткових співробітників. У цьому році вдалося налагодити хороший контакт з вигідними постачальниками. Тепер будемо активно просуватися, розширюючи ринок збуту. З особистих планів: збираюся купувати квартиру і одружитися.
Молодець, Євген, дуже радий за тебе! Дякую, що відповіли на мої запитання. Напевно твоя історія успіху допоможе багатьом підприємцям-початківцям зробити правильні кроки на шляху відкриття свого бізнесу. Удачі тобі!
Олександр, дякую, тобі теж нових перемог. Завжди радий співпраці.

Ось таке цікаве інтерв'ю у нас вийшло!

Дорогі друзі, сподіваюся, що історія Жені додасть вам нових сил і ентузіазму. А всім бажаючим відкрити своє рекламне агентство дасть розуміння кроків, які необхідно здійснити, щоб успішно почати свій рекламний бізнес.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Як відкрити рекламне агентство з нуля за 1 рік у своєму місті? Інтерв'ю з Євгеном Коробко   засновником і керівником фірми «РекЛайм»