Хто такий копірайтер   вся правда про професії: особливості віддаленої роботи копірайтером + поради від експерта для початківців копірайтерів

Хто такий копірайтер? Як виконує свою роботу професійний копірайтер? Де шукати вакансії починаючим копірайтерам, які працюють на дому?

Здравствуйте, шановні читачі бізнес-журналу"! З вами Денис Кудерин, профессональный копірайтер і журналіст з 15-річним стажем.

У сьогоднішній публікації ми поговоримо про професії копірайтера.

Я розповім, які переваги роботи на біржі контенту, які типові помилки допускають новачки і навчу вас навичкам спілкування з замовниками.

Отже, вперед!

Хто такий копірайтер професія

1. Хто такий копірайтер і в чому полягає його робота   повний опис професії

Класичне визначення професії копірайтера звучить наступним чином:

Копірайтер — це спеціаліст з копірайтингу, автор текстів рекламного, інформаційного, продає змісту. Слово походить від англійського неологізму «copywriter»   творець рукописи.

Ще років 20 тому в професії копірайтера як такої не існувало. Проте у всі часи були люди, які писали тексти комерційного змісту, сценарії для реклами, іміджеві статті в журналах і газетах.

Ці ж люди створювали рекламні слогани і займалися грамотним просуванням комерційних продуктів в маси. Саме від них і «відбулися» сучасні копірайтери.

Копірайтер сьогодні – це письменник-універсал, фахівець зі створення текстів і за сумісництвом   генератор ідей. Як правило, він займається роботою в Інтернеті на дому і пише статті, новини, рекламні тексти на будь-яку тему, запропоновану замовником.

Професія копірайтер

Більшість сайтів в нинішньому мережевому просторі мають комерційну мету. Вони повинні приносити користь своїм власникам, працюючи за рахунок продажу конкретних товарів/послуг або за рахунок реклами.

Постійний розвиток Інтернету вимагає наповнення ресурсів актуальним і якісним змістом. Відвідувачам і споживачам потрібен цікавий, корисний і свіжий контент: від цього безпосередньо залежить відвідуваність сайту і його конверсія (комерційна ефективність).

В інтернет-маркетингу конверсією називається співвідношення загальної кількості відвідувачів ресурсу до тих, хто скоює який-небудь конверсионное дія – оформляє заявку, робить придбання, замовляє зворотний дзвінок або безпосередньо пропоновану послугу.

Професійний копірайтер – це людина, яка наповнює ресурси корисним змістом і прямим або непрямим чином впливає на відвідуваність і конверсію ресурсу. Хороший текстовик потрібен усім. Від діяльності копірайтера залежить, чи піде відвідувач зі сторінки відразу або затримається, поки не ознайомиться з її вмістом повністю.

список обов'язків і умінь копірайтера входить:

  • створення інформаційних текстів;
  • написання продає контенту і ефективних рекламних текстів;
  • створення технічних текстів;
  • обробка великих обсягів інформації з подальшим аналізом;
  • вміння грамотно, лаконічно і літературно викладати думки;
  • SEO-оптимізація текстового контенту – наповнення статей ключовими словами і фразами для просування тексту (а відповідно і сайту у пошукових системах.

Саме останній навик особливо важливий. Щоб статтю прочитало максимальна кількість користувачів, необхідно, щоб вона була не тільки цікавою, але і помітною для пошукових роботів Яндекс, Гугл та інших. Для цього в статтю органічно вписуються слова, що становлять так зване «семантичне ядро» конкретного пошукового запиту.

Іноді копірайтерами називають і журналістів, які працюють віддалено. Саме журналісту легше всього перекваліфікуватися в хорошого копірайтера – треба лише трохи змінити специфіку листи і вивчити основи інтернет-маркетингу.

Хороші фахівці виходять з випускників філологічних факультетів, продавців-консультантів, викладачів.

2. З чого почати і де знайти вакансії починаючому копірайтеру без досвіду роботи

Копірайтинг – майже завжди робота на дому, в форматі фріланс. Рідше копірайтери потрібні на повний робочий день у великі рекламні агентства або компанії, що займаються інтернет-маркетингом.

Знайти віддалену роботу новачкам в копірайтингу відносно просто – треба зареєструватися на біржі контенту і почати працювати через посередника. Замовити текст починаючому письменнику може будь-хто з клієнтів біржі: завдання копірайтера – обійти конкурентів і виграти тендер на конкретне замовлення.

Відсутність досвіду і статей в портфоліо – не привід опускати руки. Якщо ви твердо вирішили стати професійним творцем текстів, будьте готові працювати багато і на початковому етапі – практично за копійки.

Поступово ваші навички будуть вдосконалюватися, професійні знання – накопичуватися, а кваліфікація – підвищуватися. Відповідно будуть зростати і доходи.

Згідно з дослідженнями, проведеними статистичними агентствами, хороші копірайтери, які мають постійних замовників, що мають доходи 600-800 тис. рублів у рік і вище.

Топові копірайтери рунета заробляють кілька мільйонів рублів в рік.

З чого почати копірайтеру пошук роботи

Робота копірайтером на дому через біржу контенту – переваги і недоліки

Робота через біржу – майже єдиний спосіб почати кар'єру для копірайтера-новачка. Пізніше у нього можуть з'явитися прямі замовники, але для початку слід досягти певного статусу і оволодіти основними вміннями і навичками.

Навіть стовідсоткова грамотність і віртуозне володіння складом ще не гарантує високих заробітків з першого місяця роботи. Мало хто з замовників відразу стане платити пристойні суми нікому не відомому спеціалісту-початківцю.

Біржа дає можливість заявити про себе, придбати постійних клієнтів і напрацювати професійні навички. Кваліфікований копірайтер повинен вміти писати швидко, грамотно і на будь-яку тему.

Особливо цінуються фахівці з технічних і вузькоспеціальним тем (будівництво, автомобілі, ремонт, комп'ютери, цифрові технології, бізнес, медицина).

Перерахую головні переваги роботи через біржу:

  • велика база клієнтів;
  • можливість підвищити кваліфікацію;
  • можливість навчання професійних умінь і прийомів;
  • гарантія оплати замовлення;
  • можливість вибору найбільш близьких автору тем і напрямків роботи.

Є й мінуси:

  • невисока оплата (особливо в перші кілька місяців роботи);
  • велика конкуренція (наприклад, на популярною біржі Advego 330 000 авторів – як думаєте, новачкові буде легко пробитися в ТОП?);
  • відрахування посередницького відсотка за послуги.

Як правило, на біржах забороняється зв'язуватися з клієнтом в обхід ресурсу: за надання особистої інформації у вигляді телефонів, e-mail адрес посилань на сторінки у соцмережах адміністрація може позбавити доступу до облікового запису.

Вибрати біржу для постійної роботи непросто. Ми радимо зареєструватися на декількох ресурсах і попрацювати на кожному з них якийсь час. Поступово ви самі зрозумієте, які біржі приносять вам більше прибутку і більш комфортні для роботи.

Для вас я підготував таблицю, що містить основні відомості про п'ять найбільш популярних в Рунеті біржах:

Назва біржі Вимоги до новим авторам Середня вартість 1000 знаків для новачків Переваги та відмінні особливості
1 ETXT Відкрита біржа 20-40 руб. Лояльне ставлення до початківцям
2 Advego Автором може стати будь-який бажаючий 30-50 руб. Величезний вибір замовлень
3 Work-Zilla Виконавці проходять тестування Від 50 руб. Безліч різноманітних завдань для авторів будь-якого рівня
4 TextSale Вхід вільний для всіх Від 20 руб. Можливість продажу готових текстів в магазині статей
5 Content Monster Обов'язковий тест на грамотність 30-50 руб. Можливість пройти безкоштовне навчання

Вам залишається тільки вибрати вподобану і почати працювати з замовниками.

3. Як стати професійним фринланс-копірайтером – ТОП-5 головних якостей професіонала

Без цікавого і грамотного текстового контенту не може існувати жоден проект, точніше, він не буде комерційно успішним. Все більше власників ресурсів розуміють просту істину: для підвищення доходів від сайту потрібно вкласти гроші в його професійне наповнення.

Важливі всі складові – комфортна навігація, цікавий і оригінальний дизайн, функціональність, корисний зміст текстового характеру. Останнім якраз і займається копірайтер.

Професійний автор безпосередньо впливає на відвідуваність і популярність сайту, а стало бути, відповідає за підвищення доходів власника ресурсу.

Як стати професіоналом копірайтингу? Як і в будь-якій іншій області, у сфері написання привабливих і корисних текстів значення має твердий намір стати майстром у своїй справі. Однак є кілька суто специфічних якостей, якими повинен володіти кожен професіонал пера.

Копірайтер

Якість 1. Грамотність

Новачок повинен тверезо оцінювати свої можливості: конкуренція у сфері копірайтингу висока, і на початковому етапі високих прибутків не має жоден копірайтер.

Що потрібно для придбання хоча б початкового статусу? Пишіть грамотно і лаконічно. Обов'язково перевіряйте орфографію в Ворді або інших редакторах, стилістичні помилки вишукуєте самі.

Для цього потрібно кілька разів прочитати текст перед здачею, краще вголос. Якщо написане звучить милозвучно і плавно, можна надсилати роботу замовнику. Якщо ви запинаетесь, варто відзначити такі місця і переробити їх.

Якість 2. Уміння ясно викладати думки

Стислість... самі знаєте, чия сестра. Ясність – ще одна родичка таланту. Якщо ваші лаконічні тексти, що складаються з пропозицій оптимальної довжини і виражають конкретні і чіткі думки, вас буде цікаво читати і замовникам, і прямим споживачам тексту.

Ясність і конкретика особливо цінуються в комерційних текстах.

Наприклад, для інтернет-магазинів (кількість яких в мережі постійно підвищується) потрібні лаконічні і привабливі опису в картках товарів. Більшість недосвідчених авторів пишуть розлогі тексти в стилі: «якісний та корисний продукт за доступною ціною».

Професіонал підходить до роботи творчо – в його описі завжди є конкретика і докази корисності і якості продукції: «Японський маркер. Пише яскраво навіть після того, як ви його викинете».

Для створення чіпляючих і привабливих статей важливо грамотно оформляти тексти і структурувати їх. Полотно на весь екран, розділений на кілька абзаців, ніхто не читає: розбавляйте текст списками, таблицями, жирним шрифтом і курсивом.

Якість 3. Вміння писати цікаво і нестандартно

Нестандартний підхід до складним завданням – показова риса професіонала. Можна створювати цілком читабельні тексти, які не дратують читача та прочитуються на 30-50% (дуже непоганий показник), а можна генерувати контент, який прочитується від першого до останнього слова і пересилається друзям.

Для цього потрібно постійно розширювати кругозір і словниковий запас і, що найважливіше – навчитися позбуватися від словесного шлаку: канцеляризмов, віддієслівних іменників (типу «здійснення будівельних робіт») та інших конструкцій, захаращують текст.

Слід завжди орієнтуватися на сприйняття цільової аудиторії. Створюючи текст, продумують заздалегідь, яку користь може отримати з нього читач. Ставте себе на його місце, постарайтеся зрозуміти, що їм рухає, з якою метою він прийшов на сайт і чому почав читати цю статтю.

Якість 4. Уміння розмовляти з замовником

Ще одна важлива якість професіонала – розмову з замовником. Заздалегідь дізнайтеся, що хоче клієнт, і вам ніколи не доведеться переробляти роботу. Не соромтеся задавати замовнику питання, якщо вам незрозуміло, про що повинен бути текст.

Якщо тематика зрозуміла, варто дізнатися, для якого сайту робиться стаття і ознайомитися з іншими матеріалами ресурсу, щоб не випадати з стилістики. Конструктивний діалог з клієнтом – запорука успіху.

А ось чого не варто робити – так це сперечатися з замовником, особливо, якщо ви не впевнені у своїй компетентності. Якщо ви відчуваєте, що клієнт – проблемний і не зовсім адекватний, просто спокійно доробити роботу відповідно до ТЗ і шукайте інших замовників.

Якість 5. Готовність до постійного навчання

Будьте готові постійно вчитися і пізнавати нове. Копірайтинг – відносно нова спеціальність, яка створюється буквально на наших очах. В Інтернеті можна знайти кілька навчальних курсів для копірайтерів, деякі з них платні, інші перебувають у вільному доступі.

Купувати навчання або пізнавати основи власними силами – справа ваша. Обидва шляхи досить ефективні, але перший – трохи коротше. Непогані базові знання можна отримати на біржі Content Monster, яка надає усім бажаючим можливість пройти курси SEO та «продаючих текстів».

Знайшов для вас гарне відео, пропоную подивитися його в додаток до вже прочитаному:

4. Основні помилки початківців копірайтерів

Коротко про типові помилки і помилки новачків. Найголовніше і згубний оману – нерозуміння специфіки власної професії.

Копірайтер – це не казкар, не письменник і не поет – це людина, що підвищує конверсію мережевих ресурсів з допомогою текстів.

Усвідомте цей факт, і подальший розвиток стане справою техніки.

Інші помилки початківців:

  • нехтування грамотністю;
  • відсутність зворотного зв'язку із замовником (навіть працюючи через біржу, варто підтримувати особисті контакти з клієнтом);
  • робота за найнижчими тарифами – якщо ви працюєте не перший місяць, варто поступово підвищувати вартість своїх послуг, інакше ви так і залишитеся на рівні початківця;
  • нехтування структурою та оформленням тексту;
  • безвідповідальність – значна частина авторів не усвідомлюють серйозності своєї діяльності і підводять замовників, зриваючи терміни або відмовляючись від переробок, що впливає на їх рейтинг і репутацію;
  • неадекватна реакція на критику;
  • неправильний розподіл сил і часу.

Режим фріланса – не привід для ліні і прокрастинації. Поки автор не зрозуміє, що його заробітки залежать тільки від нього самого, прогресу не буде. І навпаки: прийнявши відповідальність за свою роботу, ви станете затребуваним і високооплачуваним фахівцем.

5. Висновок

Підведемо підсумки, друзі!

Стати професійним творцем актуального і привабливого контенту в Інтернеті цілком можливо. Варто лише докласти певних зусиль, вивчити специфіку діяльності і приступити до роботи.

Як будь-яка інша сфера діяльності, копірайтинг вимагає терпіння, творчого підходу та глибокого занурення в суть предмета. Якщо віртуозна робота зі словом – ваше покликання, ви обов'язково досягнете успіху і високих заробітків!

Бажаю вам успіхів в освоєнні професії копірайтера, лояльних замовників і високих заробітків на написанні текстів.

Закликаю вас оцінити статтю і залишити свої коментарі по темі нижче, заздалегідь дякую.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Хто такий копірайтер   вся правда про професії: особливості віддаленої роботи копірайтером + поради від експерта для початківців копірайтерів