Професія фотограф. Як стати професійним фотографом з нуля? Інтерв'ю з Олександрою Лапкін   співзасновником фотостудії ORIGAMI

Як з нуля стати професійним фотографом? З чого починається шлях у цій захоплюючій професії? Які труднощі доведеться пройти, щоб стати справжнім майстром своєї справи?

Добрий день, шановні читачі! На зв'язку Олександр Бережнов.

Тяга до творчої самореалізації, почуття прекрасного і бажання дарувати позитивні емоції людям – це ті якості, які відрізняють професійного фотографа.

Саме цими якостями в повній мірі і має героїня нашої статті. Сьогодні ми будемо говорити з Олександрою Лапкін – фотограф за покликанням, професіоналом своєї справи, співзасновником фотостудії «ORIGAMI» р. Ставрополя.

Сашко з дитинства мріяла стати фотографом, і стверджує, що ця професія дозволяє людині всебічно розкрити свій творчий потенціал. Сьогодні ця мрія втілилася в життя і разом з сестрою Євгенією Кореневої (читайте інтерв'ю з Євгенією «Як відкрити фотостудію») Олександра займається розвитком власного проекту.

В цьому інтерв'ю також представлені деякі її роботи.

Почнемо, друзі!

Як стати професійним фотографом - професія фотограф

Початок інтерв'ю


Олександра, привіт! Розкажи, як ти прийшла в професію фотографа?
Саша, привіт! Спочатку я вважала себе творчою людиною і фотографією мені хотілося займатися завжди. А все почалося ще в шкільні роки. Я розуміла, що фотографія мені допоможе всебічно розкрити себе. У ті вже далекі роки у мене не було можливості придбати камеру, але було велике бажання стати фотографом і воно допомагало мені знайти в собі сили для реалізації задуманого.

02 Фоторобота дівчина

На різних життєвих етапах я хотіла займатися різними творчими напрямами: дизайном, журналістикою і так далі. Але зірки зійшлися таким чином, що я все-таки зуміла прийти до фотографії. Мене скоротили на попередньому місці роботи, а вона була зовсім не творчою і не доставляла задоволення. У той час я ще була студенткою і потрібно було підробляти. Зараз я дуже рада, що знайшла свою улюблену справу досить рано, адже хтось знаходить його в зрілі роки, а більшість людей так і працюють все життя на нелюбимій роботі або живуть життям, яка їх абсолютно не влаштовує. Сьогодні мені навіть не віриться, що моя мрія збулася, я стала хорошим фотографом і дуже рада цьому. І навіть не побоюся сказати, що хочу присвятити цьому все життя, паралельно займатися викладанням у сфері фотографії та прищеплювати людям правильне відношення до цього мистецтва. А все почалося з того, що ми з сестрою Євгенією усвідомлено пішли вчитися у фотошколу, і, благополучно закінчивши її, взяли свій професійний старт у професії.
Саша, а що ти маєш на увазі, кажучи про правильне ставлення до фотографії?
Зараз розповім. Наприклад, у моєї бабусі до сих пір є старі пожовклі від часу знімки. Коли їх бачиш, то розумієш, що практично всі вони дуже класні, тобто цінний кожен з них. Сьогодні ж, завдяки розвитку цифрових технологій, ми маємо тисячі фотографій за одну знімання і перестаємо їх цінувати як ті плівкові. Тому своїм клієнтам я даю дуже гарну рекомендацію: друкуйте 5 фотографій на місяць, незалежно від того, чи знімаєте ви їх на телефон або на цифровий фотоапарат, і тут багато людей кажуть, що на це потрібен час. Але подумайте самі, якщо раптом ваші електронні знімки будуть втрачені, то ви вже не зможете повернути ті дорогоцінні пам'ятні моменти. У мене це відбувалося не раз.
Дуже хороший рада! Саша, можливо, я зараз поставлю банальне питання, але все ж: фотографами народжуються і стають?
Тут немає однозначної відповіді. Є люди, які народжуються з великими передумовами до цієї професії, так як фотографія – це творчість. Наприклад, хтось народжується художником, а у когось бажання приходить з часом і він починає навчатися цьому мистецтву. До речі, між живописом і фотографією можна провести паралель, яку багато хто не помічають. Якщо говорити про себе, то я вважаю, що не народилася фотографом, хоча, як вже казала, саме бажання виникло давно. Так я поступово прийшла в цю професію. Пам'ятаю, що батьки говорили мені, щоб я вчилася і потім працювала, просто це було як у всіх, тоді і мови не було про те, щоб стати фотографом. Адже багато чого в нашому житті залежить від соціуму, в якому ми ростемо.

Фоторобота - 2 дівчини

Прекрасно тебе розумію. Я знаю, що людей, які йдуть своїм шляхом, відмінним від інших, називають білими воронами. До тебе застосовна така позиція?
Вважаю, що бути білою вороною — це добре, адже в такому разі можна досягти великих цілей, а головне не зійти зі свого шляху і зробити те, що потрібно саме тобі. Наприклад, у нас з випускників групи, в якій я займалася фотографією близько 3 років тому, тільки троє продовжують займатися цим. Інші називають себе фотографами, але це не перейшло в їх професійне заняття і улюблена справа. Але так відбувається скрізь. Лише 10% людей, за статистикою стають хорошими фахівцями у справі, якою займаються.
Саша, які плюси і мінуси в професії фотографа ти можеш виділити? Напевно, нашим читачам буде цікаво дізнатися «внутрішню кухню» цієї професії.
Сьогодні фотографія для багатьох перетворюється на рутинне заняття. Але якщо ти підходиш до цієї справи не як всі, то у тебе починається фінансовий і професійний успіх, причому в різних сферах: як дизайнера, як художника, як фотографа. Якщо в тобі є задатки творчої людини, то вони нікуди не подінуться і рано чи пізно знайдуть вихід в одному з цих напрямів. Як і в будь-якій справі у фотографії важливо зрозуміти, в чому твоя мотивація. Для мене це три основні складові: самореалізація, прибуток, задоволені клієнти. Я знаю, що багато починаючі фотографи думають, що тут все так гладко і безхмарно. Наприклад, в обробці фото немає нічого романтичного. Якщо людина обрала не свій шлях, то для нього це перетвориться у звичайну рутину. Адже це червоні очі, безсонні ночі, болящая спина і так далі.

Весільне фото

Взагалі, в професії фотографа, як і в будь-який інший, можна виділити кілька плюсів і мінусів.Плюси:
  • відносна свобода дій;
  • можливість добре заробити;
  • самореалізація і творчість.

Мінуси:

  • більшість рутинної роботи;
  • фізично і психологічно складна робота;
  • стрес від критики в разі незадоволення клієнта.

Вважаю, що важливо зрозуміти, чи зможеш ти терпіти ці самі мінуси, інакше шлях у професію фотографа буде для тебе закритий.

Тому, якщо у початківців фотографів виникають питання: яку техніку вибрати, де її взяти і як з нею звертатися, то на сьогодні я не ставлю собі за ними. Адже найголовніше – це художнє бачення, а не «крута апаратура».

Дуже важко буває на душі, коли ти не потрапив в очікування людини. У будь-якої творчої професії таке буває. Коли таке відбувається часто, це сильно виводить, а коли буває рідко, той же самий ефект, тому, що у тебе начебто все добре довгий час і тут «бах» і невдоволення клієнта. Тому тут теж потрібен баланс.

Ще раз скажу, що це психологічно важка робота, по-перше, ми працюємо з людьми, а по-друге, з їх емоціями.

Навіть якщо мою камеру розіб'ють або з нею щось станеться, я куплю собі нову і все одно буду знімати. Адже це питання внутрішнього бажання. Навіть якщо вона буде дешевше, знімати на неї я буду не гірше.

У роботі фотографа є кілька стереотипів.

Ось найпоширеніший з них: «Робота фотографа легка і він лише натискає на кнопку фотоапарата».

Але це лише верхівка айсберга. Насправді все йде по-іншому.

Є клієнти, які не розуміють цінність роботи. Вони вважають, що це просто, і думають, що вся робота полягає в тому, щоб натискати на кнопочку фотоапарата, як п'ятирічна дитина і «за що такі гроші платити цим фотографам?» На жаль, така позиція має місце бути.

Іноді людина не розуміє, скільки часу витрачено на підготовку, скільки пройдено майстер-класів, на які витрачені величезні гроші, так і хороше обладнання встає «в копієчку».
Саша, а як проходить робочий день фотографа, що він зазвичай робить?
У фотографа плаваючий графік роботи. Вважаю, що це одне з головних переваг роботи. Буває відносно вільний день, і в цей час ти можеш обробляти фотографії або продумувати сценарій майбутньої фотосесії. Тут день на день не доводиться, але головне залишається незмінним – це підготовка, вона також є важливим елементом самореалізації. Наприклад, у кого-то може вийти один раз зробити гарні знімки, але це буде лише везіння, а коли у тебе хороший усвідомлений результат – це наслідок гарної підготовки.

Хлопець дівчина і голуб

Для того, щоб фотосесія вдалася, потрібно в першу чергу сформувати правильне ставлення до неї у себе і клієнта (моделі). Тут дуже важливо пояснити замовникові, що йому потрібно робити і як себе вести, щоб його повністю задовольнив результат роботи. А для цього необхідно зрозуміти, чого хоче клієнт, але все це приходить з досвідом. Тому потрібно особисто зустрітися з замовником познайомитися з ним, поспілкуватися та подружитися. Адже потреби у всіх різні. Хтось приходить, хтось з сім'єю. На цьому етапі важливо показати зразки фото, пояснити всі нюанси майбутньої зйомки, зрозуміти, який стиль воліє клієнт, яка кольорокорекція йому подобається і так далі. При такому підході потрапити в очікування клієнта вдасться з великою ймовірністю. Коли ж починається сама зйомка, то ти просто не помічаєш її. Цей процес проходить сам собою, так як це твоя улюблена справа, тут ти повністю реализуешься творчо. В цей момент ти живеш, і не важливо, ти знімаєш годину або день, час пролітає як одна мить. Заради гарного кадру фотограф готовий зробити все що завгодно: зануритися у воду, лягти на траву, залізти на дерево. Потрібно розуміти, що якщо клієнт бачить готові фотографії такої якості як в портфоліо або на нашому сайті, то він буде повертатися до вас знову, рекомендуючи ваші послуги друзям і знайомим. На мій погляд, професії фотографа можна виділити три великих аспекту, їх можна назвати трьома китами, на яких тримається професійна фотографія. Три кити:
  1. Робота з ракурсами (з яких позицій знімати об'єкт/людини);
  2. Технічний момент (фокус, налаштування камери);
  3. Ставлення до процесу.

Поясню: можна прагнути зафіксувати на фото, що відбувається навколо, а можна запам'ятати, що відбувається у тебе в душі. Ти починаєш співпереживати своєї моделі, ловити її емоції, показуючи життя такий, яка вона є.

Індивідуальність людини: його очі, стан душі – з цими елементами насамперед працює фотограф, а техніка лише допомагає йому.
Олександра, як ти вважаєш, якими якостями повинен володіти професійний фотограф?
На мій погляд головне якість – це творчий внутрішній потік, бажання створювати прекрасне, потреба в самореалізації. Якщо у тебе цього немає, фотографом буде стати вельми проблематично. Найголовніше, не варто забувати, що фотограф – працівник сфери послуг. І тут ти повинен володіти такими якостями як обов'язковість, пунктуальність, ввічливість, уважність. Так само хорошому фотографу необхідно володіти навичками різних фахівців: продавця, психолога, менеджера. Ти продаєш себе, свої таланти і супутні товари. Тому як в будь-продажах, ти повинен виявити потреби клієнта, розташувати його до себе і запропонувати найкраще рішення його проблеми (реалізувати його ідеї). Вже на першій зустрічі потрібно клієнту сподобається. Буває так, що клієнти починають вчити тебе як і що робити в процесі роботи, не маючи уявлення про фотографії. У таких випадках іноді доводиться чемно ставити клієнта на місце і це потрібно робити на початковому етапі спілкування. Особливо фотографи з маленьким досвідом роботи роблять велику помилку, коли дозволяють клієнту повністю розпоряджатися всім ходом зйомки, намагаючись таким чином догодити йому. Ще раз повторюся, що хороший фотограф — це психолог, ретушер, продавець, художник, викладач, режисер в одній особі.

Фоторобота - дзвіниця на тлі моря

Чудово! Саша, давай поговоримо про технічні моменти у роботі фотографа. Правила зйомки, обробка фото – чи потрібна вона і в яких випадках?
Перед тим, як зробити кадр, ти дивишся не потрапляє до тебе в об'єктив непотрібний предмет. Тому коли вчать фотографувати, вчать працювати зі штативом. Зараз майже у всіх цифрові фотоапарати, але наприклад, плівка хороша тим, що вона не дозволяє розслаблятися, ти 100 разів подумаєш, перш ніж натиснути кнопку на камері, так як у тебе 24 кадру і тобі не можна допустити, щоб людина моргнув і так далі. Я часто думаю, от би нам зараз так навчити людей мислити при цифрі. Ти як фотограф має акцентуватися на якості кадру, я тут маю на увазі ефективність. Тобто співвідношення хороших кадрів до їх загального числа. Тому, навчаючи інших, кажу їм, що треба мислити цінністю кадру. Говорячи про обробку фото і Photoshop, тут існує двояка думка. Наприклад, для фотографів з газети важливо зміст фотографії, він може витратити 2 години на її обробку і отримати потрібний знімок. У мене однозначна відповідь на це питання. Я віддаю перевагу максимум натуральності, тобто мінімум обробки за рахунок правильного світла і свого бачення. Це дуже важливо, адже саме те саме бачення і відображає твій професіоналізм. Таким чином, фотограф просто не має права бути дурним, неосвіченим людиною, адже тоді його роботи будуть посередніми, у них не буде енергії, емоцій і душі. Взагалі все, що ти робиш – це сума того, що ти знаєш. Фотограф повинен бути читають людиною і добре розбиратися в мистецтві.

Компетентність – запорука успіху в будь-якій справі!

Саша, дякую за цікаве інтерв'ю, пропоную підбити підсумки. На закінчення задам тобі ще пару питань: Який жанр фотографії віддаєш перевагу? Береш участь у професійних «тусовках»? Що можеш побажати фотографам-початківцям?
Мій улюблений жанр фотографії – репортаж. Постановочна фотографія – це не моє. Мені більше подобається робити фото в природній обстановці. Навіть коли люди приходять до нас на фотосесію, яка заздалегідь продумана, я прошу їх просто бути собою, і кажу їм: «Хлопців, ведіть себе максимально природно, мені сьогодні важливо показати ваші взаємини такими, які вони є насправді». Звісно, приємніше все знімати людей, коли тобі нічого не доводиться їм говорити, а вони такі, які вони є в житті. Буває, звичайно, коли людина тебе не знає, він боїться і не одразу йде на контакт, тут і включається роль фотографа-психолога. І якщо цей контакт не налагодити, то в тебе нічого не вийде. А взагалі фотограф повинен бути дуже позитивною людиною, мати почуття гумору, ладити з людьми і тоді у нього все буде добре.Щодо участі в професійних тусовках. Так, тусовки – це певна частина реклами. Я вважаю, що там особливо немає друзів, а справжні друзі – це люди з якими ми спілкуємося поза тусовок.Ми з сестрою не беремо участь у виставках. Я знаю, що багато фотографів в них беруть участь і розумію, що для цієї професії важливо з'являтися скрізь.

І це лише питання маркетингу, тобто як себе позиціонувати. Зараз ми знайшли свій індивідуальний стиль у роботі, тому позиціонуємо себе як добра сімейна фотостудія і не прагнемо бути на виду скрізь де тільки можна. Адже часто на цих тусовках буває багато пліток і невтішних слів про колег.

Ми вітаємо більше професійні тусовки, ніж розважальні.

Може, в подальшому, щось зміниться, але зараз саме так.

Фоторобота - закохані молодята

3 практичних ради починаючому фотографу:


Друзі, по-перше, треба багато вчитися, причому не просто технічним моментам, але й художнім, а також знати їх не тільки на інтуїтивному рівні, але і добре розбиратися в теорії. По-друге, потрібно вміти чути клієнта, так як від цього залежить в першу чергу ваше ім'я. І ще абсолютно нормально, що кожен початківець фотограф проходить через стадію «копіювання» чужих робіт і технік, поки не виробить власний стиль у фотомистецтві. Вкладайте багато зусиль в зйомку. Шедевр не вважається шедевром, якщо він вийшов випадково. Справжній професіонал може багаторазово повторювати на належному рівні те, що він робить. Є чудова приказка:

Стабільність результату – ознака майстерності!

Адже навіть дилетант може випадково зробити чудовий кадр, але на жаль, тільки один раз з мільйона. Професіонал же створює такі зніми регулярно.

І, по-третє, слідкуйте за своєю репутацією, адже її складно напрацювати і легко втратити. Так якщо вам вдалося створити позитивний імідж в очах клієнта – він буде з вами довгі роки! Це дуже важливо, так як є фотографи, які надають клієнтам фотографії зовсім не тієї якості, що представлені у них в портфоліо.

Сподіваюся, що це інтерв'ю допоможе читачам бізнес-журналу «.ru» зрозуміти, як стати професійним фотографом :)
Саша, ще раз дякую за інтерв'ю і творчих успіхів тобі!
Взаємно!

Друзі, сподіваюся, що це інтерв'ю вам дуже сподобалося!

Наостанок, від нашої команди ми б хотіли порекомендувати навчальний відеокурс спеціально для початківців фотографів «Моя перша дзеркалка»

Новий курс цифрової фотографії

Моя перша дзеркалка - навчальний відеокурс

Характеристики курсу

=>> Дізнатися детальніше про курс <<=

p.s. Курс платний (2790 руб. або 87$ або 693 грн.), але ви можете його купити 10% знижкою! Для цього при замовленні курсу введіть промо-код: HITERBOBER_B07

Бажаю всім успіхів в освоєнні фотографії! Якщо є питання або побажання, залишайте коментарі! До зустрічі в наших нових статтях ;)


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Діловий світ » Професія фотограф. Як стати професійним фотографом з нуля? Інтерв'ю з Олександрою Лапкін   співзасновником фотостудії ORIGAMI