Кадастрові послуги   інструкція як скористатися кадастровими послугами за 7 кроків + огляд ТОП-3 кадастрових компаній

Які послуги надають кадастрові центри? Як скористатися кадастровими послугами? Де отримати кадастрові послуги за вигідною ціною?

Добрий день, читачі журналу ! З Вами Олена Орловська, кадастровий інженер і автор цієї статті.

У статті я докладно розглядаю тему кадастрових послуг і всього що з ними пов'язано. Матеріал буде цікавий всім власникам нерухомості.

Читайте статтю до кінця   наприкінці вас чекають поради, як зекономити на проведенні кадастрових послуг.

Кадастрові послуги

Зміст
  1. Що таке кадастрові послуги і коли вони можуть знадобитися?
  2. Що включають в себе кадастрові послуги — 4 основні послуги
  3. Як отримати кадастрові послуги   покрокова інструкція
  4. Хто надає кадастрові послуги   огляд ТОП-3 кадастрових компаній
  5. Як заощадити на проведенні кадастрових послуг — 3 корисні поради
  6. Висновок

1. Що таке кадастрові послуги і коли вони можуть знадобитися?

Державний кадастр нерухомості (ГКН) займається збором, зберіганням та обліком відомостей про нерухомості РФ. Найважливіша частина роботи ГКН   кадастрові послуги. Що це за заходи і навіщо вони потрібні?

Відповімо на це питання докладно і детально, але для початку визначимося з термінами.

Кадастрові послуги — це сукупність заходів із збору інформації про нерухомості, яка використовується для здійснення обліку та реєстрації права власності. Результат таких процедур відображається у спеціальній документації, у реєстрі відомостей.

Об'єктами кадастрових послуг вважаються, згідно з чинним законодавством РФ, всі земельні ділянки, будівлі, різні споруди, нежитлові споруди, об'єкти незавершеного будівництва.

Мета кадастрових послуг   визначення загальних, технічних і правових характеристик об'єктів, присвоєння їм унікальних ідентифікаційних номерів, реєстрація їх у спеціальному реєстрі відомостей.

Здійснюють ці заходи кадастрові інженери. Вони повинні мати досвід роботи, освіту, володіти ліцензією. Всі фахівці, згідно з чинним законодавством РФ, зареєстровані у спеціальному реєстрі. Детальніше читайте у статті «Кадастровий інженер».

Кадастрові послуги виконують приватні і державні компанії. Найбільша державна організація такого типу   Росреестр.

Для чого потрібні всі ці кадастрові заходи? Необхідність в них виникає при постановці на облік, при реєстрації права власності, при внесенні змін до ГКН, при вирішенні різних спорів. До цих процедур відносять: топографічну зйомку місцевості, відновлення межових знаків, закріплення поворотних точок і т. д.

Приклад

Господар земельної ділянки вирішив оформити права власності на своє майно. Що йому для цього необхідно зробити? Слід вибрати надійну кадастрову організацію, написати заяву на проведення кадастрових робіт, надати всі документи, які потрібні для проведення процедури.

Потім укладається договір між організацією і замовником. До документа додається кошторис, в якій планується комплекс послуг, розраховується вартість.

Господареві земельної ділянки необхідно замовити і провести наступні заходи: обмір і зйомку об'єкта, погодження меж, розробку Межового плану, оформлення Кадастрового паспорта на земельну ділянку.

Межовий план розробляється й оформляється на підставі Кадастрового плану. Детальніше про зміст і призначення цього документа читайте на нашому сайті в статті «Кадастровий план земельної ділянки».

Після виконання цих робіт власність стає офіційно визнаною і належним чином оформленою.

2. Що включають в себе кадастрові послуги — 4 основні послуги

Після підписання договору між організацією і замовником плануються кадастрові послуги.

Комплекс цих заходів залежить від:

  • вигляду кадастрових робіт;
  • правового статусу об'єкта;
  • повноти та достовірності документів, наданих замовником на підготовчому етапі.

Всі кадастрові послуги, а також їх вартість визначаються у кошторисі, яка додається до договору.

Розглянемо основні різновиди кадастрових послуг.

Послуга 1. Підготовка Кадастрового паспорта

При встановленні права власності на землю, згідно з чинним законодавством РФ, оформлюється і видається Кадастровий паспорт. Це документ, який просто необхідний для здійснення операцій з нерухомістю, вирішення майнових суперечок і т. д.

Він містить загальну, технічну та правову інформацію про будь-якому об'єкті. Призначення документа докладно викладено в статті «Кадастровий паспорт».

Приклад

Власник нового гаража захотів оформити право власності на своє майно. Для того щоб легалізувати нерухомість, необхідно поставити її на облік, отримати Кадастровий паспорт на гараж. Що для цього потрібно?

В цьому випадку проводиться: обмір і зйомка об'єкта, погодження меж, обчисленні координат і площі, розробка Технічного плану споруди, реєстрація у ГКН, оформлення та видача Кадастрового паспорта. (Читайте статтю «Кадастровий паспорт на нежитлове приміщення»).

Оформлення Кадастрового паспорта можна замовити в онлайн-режимі на сайті компанії «ЕГРП365». Процедура платна, проте ціни в цій організації   одні з найбільш адекватних серед профільних організацій. Весь список послуг можна вивчити на ресурсі компанії.

ВендоСофтФірма виконує кадастрові роботи, надає юридичним особам і громадянам актуальні кадастрові послуги. Зараз з ресурсом співпрацює понад 1200 держустанов і 8000 бізнес-клієнтів. Ознайомитися з програмою компанії «ЕГРП365» можна на сайті.

Послуга 2. Зміна відомостей у кадастр

ГКН РФ представляє собою реєстру відомостей, який містить всю інформацію про нерухомість РФ. Поправки до реєстру вносяться у разі зміни загальних, технічних або правових характеристик об'єктів.

Заява про проведення процедури, згідно з чинним законодавством РФ, подає власник майна. До нього додаються: Кадастрова виписка, Технічний план або Межовий план та інші документи. На підставі цих документів проводяться кадастрові роботи, вносяться зміни в ГКН.

Докладніше читайте в статті «Кадастрова виписка про об'єкт нерухомості».

Послуга 3. Отримання кадастрового плану

Кадастровий план необхідно отримати для постановки нерухомості на облік, отримання права власності і т. д. Цей документ складається з декількох частин, які містять всю загальну, технічну та правову інформацію про будь-якому об'єкті, адресу та реквізити власника, схематичний план, індивідуальний номер.

Росреестр і комерційні організації проводить процедуру видачі Кадастрового плану онлайн. Послуга платна. Детальніше про зміст цього документу читайте в статті «Кадастровий план території».

Послуга 4. Постановка на кадастровий облік

Вся нерухомість РФ, відповідно до законодавства РФ, перебуває на обліку в Державному кадастрі нерухомості. Процедуру постановки на облік підлягають усі об'єкти, незалежно від цільового використання, призначення, правового статусу.

Проведення кадастрових робіт   обов'язкова умова при постановці на облік. Ці заходи дозволяють підготувати всі матеріали та документацію для виконання процедури за встановленими правилами.

Дані обліку використовуються для заповнення різних матеріалів і документів.

У таблиці відображається розподіл земель РФ за категоріями в 2015 році, виконане на основі обліку:

Земельний фонд Відсотки, %
1 Землі лісового фонду 64.6
2 Землі сільськогосподарського призначення 23.6
3 Землі запасу 6.1
4 Землі охоронюваних територій і об'єктів 2.0
5 Землі водного фонду 1.6
6 Землі населених пунктів 1.1
7 Землі промисловості 1.0

3. Як отримати кадастрові послуги   покрокова інструкція

Як замовити і провести кадастрові послуги? З чого краще почати?

Пропонуємо покрокове керівництво, яке допоможе у вирішенні проблем.

Крок 1. Вибираємо кадастрову компанію

Для успішного виконання кадастрових послуг, необхідно вибрати надійну організацію. На що в першу чергу звертати увагу?

Вона повинна існувати не один день, мати ряд виконаних проектів, складатися з досвідчених фахівців з підтвердженим статусом. Слід також звернути увагу на відгуки, вивчити ліцензію.

Не радимо зупиняти свій вибір на індивідуальних підприємців, якщо потрібно виконати роботу швидко і в строк.

Крок 2. Отримуємо консультацію кадастрового інженера

На всіх етапах проведення заходів рекомендуємо консультуватися з фахівцями. Безкоштовні консультації дає кадастровий інженер. Робиться це для того, щоб правильно організувати заходи, забезпечити швидкий збір матеріалів і документів.

Фахівець надає будь-яку цікаву замовника інформацію. Це дозволяє клієнтам не тільки отримати відповіді на багато питань, але і заощадити на проведенні процедури.

Крок 3. Укладаємо договір

На цьому етапі замовник подає заяву на проведення кадастрових робіт із зазначенням усіх реквізитів. Потім укладається договір між організацією та клієнтом. На підставі цих документів плануються послуги. Види кадастрових процедур та їх вартість визначаються у кошторисі.

Кадастрові послуги для юридичних осіб включають: представлення інтересів в суді, вирішення земельних і майнових спорів, супровід господарської діяльності. Гарантується конфіденційність процедур.

Крок 4. Оплачуємо послуги

Заходи оплачуються на підставі кошторису на кадастрові послуги. Вартість залежить від виду процедур, площі об'єкта, транспортних витрат, існуючих тарифів.

Багато організації передбачають різні бонуси, акції, знижки на свої послуги. Радимо на цьому етапі консультуватися з фахівцями, стежити за маркетинговими заходами вакансій організацій.

Крок 5. Надаємо необхідні відомості та документацію

На цьому етапі надаються необхідні матеріали і документи, які потрібні для проведення послуг. Сюди входить загальна і правова інформація про нерухомість, Кадастровий план, Кадастрова виписка і т. д.

Докладніше порядок видачі Кадастрової виписки розглядається в статті «Кадастрова виписка».

Крок 6. Очікуємо проведення кадастрових робіт

Наданням кадастрових послуг займається кадастровий інженер.

На цьому етапі виконуються наступні процедури:

  • збір, систематизація, аналіз матеріалів і документів;
  • обмір і зйомка об'єкта;
  • погодження меж;
  • обробка даних;
  • обчислення необхідних показників;
  • оформлення документів;
  • реєстрація в реєстрі відомостей.

Терміни виконання процедур в кожній організації різні і залежать від повноти і достовірності зібраних матеріалів, виду та складності процедури, розміру і віддаленості об'єкта.

Крок 7. Отримуємо результат

На цьому етапі організація підводить підсумки і документально оформляє їх. До результатів виконаної роботи відносяться: розробка Кадастрового плану, Технічного плану на будівлю або споруду, Межового плану на земельну ділянку Кадастрового паспорта.

Оформлення та видача цих документів передбачені чинним законодавством РФ. Вони містять всю необхідну інформацію про нерухомість.

Приклад

Власник квартири зробив перепланування, у зв'язку з чим знадобився новий Кадастровий паспорт.

Для його оформлення власнику необхідно зібрати наступні документи: загальну, технічну та правову інформацію про нерухомість, Кадастрову виписку на об'єкт нерухомості, Технічний план квартири, дозвіл компетентних органів на перепланування.

На підставі цих документів проводиться обмірювання об'єкта, вносяться зміни в ГКН, видається новий Кадастровий паспорт. Детальніше про зміст документа читайте в статті «Кадастровий паспорт на квартиру».

Звертаємо вашу увагу, що з 01.01.2017 вступив в дію закон 218-ФЗ. Одне з його положень — перехід на нові форми виписок з реєстру. Замість кадастрового паспорта і виписки з ЕГРП тепер буде єдина виписка з ЕГРН.

Дивіться коротке відео по темі статті.

4. Хто надає кадастрові послуги   огляд ТОП-3 кадастрових компаній

Кадастрові послуги надають різні державні та приватні організації. Центр кадастрових послуг   Росреестр. Список великих комерційних компаній розглядається нижче.

Всі компанії дають гарантію на послуги. Вартість залежить від виду заходів, складності роботи, площі і віддаленості об'єкта. Кадастрові послуги обкладаються ПДВ. Рекомендуємо наступні великі комерційні організації.

1) ТОВ «Граунд»

граунд компаніядинамічно розвивається комерційна організація, в якій працюють кваліфіковані фахівці. Компанія надає юридичні, кадастрові, геодезичні, картографічні, містобудівні, оціночні послуги, проводить землевпорядну експертизу.

Організація володіє ліцензією на проведення кадастрових послуг, має багато позитивних відгуків і співпрацює з фізичними особами та юридичними суб'єктами.

2) ТОВ «Перша кадастрова компанія»

перша кадастрова компаніяФірма проводить облік земельних ділянок, об'єктів будівництва, виконує геодезичні вимірювання. Організація надає безкоштовні консультації з кадастровим послуг онлайн. У неї багато виконаних проектів, великий список великих клієнтів, багато позитивних відгуків. Тарифи та приклади виконаних робіт можна вивчити на сайті компанії.

3) ТОВ «Кадастрові послуги»

кадастрові послуги логотипКомпанія проводить кадастрові роботи, здійснює послуги по зняттю або взяттю на облік, оформлення технічного паспорта, отримання виписок з ГКН. Організація обслуговує Москву і Московську область.

У фірмі працюють кваліфіковані спеціалісти, які виконують будь-які кадастрові послуги. Ціни стабільні і доступні.

Існує можливість замовити і провести кадастрові послуги в режимі онлайн. Компанія ТОВ «ЕГРП 365» здійснює кадастрові роботи та надає віддалені платні послуги з видачі Кадастрового паспорта, Кадастрової виписки, Кадастрового плану.

Компанія   член Російської асоціації електронних комунікацій. Має власний штат професійних програмістів, сертифікованих Microsoft. Географічний охоплення організації   вся територія .

ВендоСофтНа сайті компанії «ЕГРП365» можна дізнатися статус будь-якого об'єкта в країні, поставленого на кадастровий облік, з'ясувати його номер, площа, рік будівництва (для будівель). На ділянку або будинок можна отримати кадастровий паспорт в найкоротші терміни. На порталі ви можете ознайомитися з тарифами і повним списком продуктів.

Важливий нюаснс: у зв'язку з набранням чинності нового закону зараз можна отримувати тільки паперові виписки. Документ називається «Виписка з ЕГРН про основні характеристики та зареєстровані права».

5. Як заощадити на проведенні кадастрових послуг — 3 корисних ради

Кадастрові послуги проводяться платно. І ці процедури не дешеві. Вартість заходів планується в кошторисі на кадастрові послуги.

Ціна залежить від виду заходу, площі, транспортних витрат і т. д. Але є можливість заощадити. Дамо кілька практичних порад, як вигідно для свого бюджету замовити і провести послуги.

Порада 1. Отримуйте послуги через Інтернет

На сайті деяких організацій можна замовити кадастрові послуги онлайн.

До таких процедур відноситься видача таких документів:

  • кадастрового плану;
  • кадастрового паспорта;
  • кадастрової виписки.

Список кадастрових послуг з часом зростає. На сайті Росреестра та інших державних організацій існує комплекс процедур, які виконуються дистанційно, що дозволяє заощадити час і гроші.

Порада 2. Консультуйтеся з юристами безкоштовно

На всіх етапах заходів рекомендуємо консультуватися з юристами. Справа в тому, що не всі процедури потрібно оплачувати за свій рахунок. Деякі послуги фінансує держава.

Крім того, юридичну допомогу надають багато комерційні організації. Ми рекомендуємо сервіс Правознавець, унікальний у своєму роді ресурс, з яким співпрацюють тисячі професійних юристів. Консультації з будь-яких питань   у тому числі, за кадастровим робіт проводяться віддалено (як платно, так і безкоштовно).

Фахівці компанії Правовед.ги нададуть кваліфіковану юридичну допомогу швидко, грамотно і кваліфіковано.

Отримати кваліфіковану підтримку можна прямо зараз   портал Правознавець працює в цілодобовому форматі. На сайті є великий архів, в якому можна знайти масу корисної та актуальної інформації з правових проблем будь-якого напрямку.

Порада 3. Користуйтеся акціями кадастрових компаній

Мета кожної організації   пропозиція великого спектру послуг високої якості обслуговування. Та час не стоїть на місці. Багато компаній проводять рекламні компанії, вигідні акції для своїх клієнтів, здійснюють знижки на деякі види послуг, що дозволяє не тільки успішно вирішити багато проблем, але і заощадити.

Приклад

Земельна ділянка перебуває в Іркутській області. Змінилися межі ділянки. Потрібно провести кадастрові роботи, отримати Кадастрову виписку про земельній ділянці, замовити новий Кадастровий паспорт на нерухомість. Про порядок оформлення документів читайте в статті «Кадастрова виписка про земельній ділянці».

Такі процедури надають багато організації. Але в компанії ТОВ «Ірк-кадастр» в цей момент проходить акція: ціни на всі кадастрові та геодезичні послуги знижено на 10%. Вигідно для бюджету зупинити свій вибір саме на цій організації.

Як вибрати надійну організацію для проведення будь-яких заходів читайте в статті «Кадастрові роботи».

6. Висновок

Підведемо підсумки. Кадастрові послуги мають велике значення для Державного кадастру нерухомості.

Інформація, надана при виконанні цих процедур, використовується при постановці нерухомості на облік, реєстрації права власності, при внесенні змін до ГКН, вирішення земельних і майнових спорів і т. д. Комплекс послуг залежить від виду та мети кадастрових робіт.

Бажаємо успішного вирішення всіх ваших проблем! Будемо раді всім відгукам та коментарям.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Кадастрові послуги   інструкція як скористатися кадастровими послугами за 7 кроків + огляд ТОП-3 кадастрових компаній