Приватний ріелтор — покрокова інструкція як купити квартиру + огляд ТОП-5 приватних ріелторів у

Хто такий приватний ріелтор і як скористатися його послугами? Що краще - приватний ріелтор або агентство нерухомості? Як купити квартиру через приватного ріелтора в ?

Привіт всім, хто заглянув на сайт популярного журналу ! З вами Денис Кудерин.

Сьогодні ми поговоримо про приватних ріелторів – посередників в операціях з продажу, купівлі і оренди нерухомості, які працюють незалежно від ріелторських агентств.

Допомога приватного маклера може знадобитися всім, хто хоче вирішити житлове питання швидко, ефективно і з вигодою для бюджету. Але чи так безпечні операції, здійснені через незалежних маклерів?

У минулому році я продавав квартиру своєї матері і особисто зіткнувся з приватним ріелтором. І в цій статті хочу поділитися своїм досвідом і враженнями від цієї зустрічі.

Про це та багато іншого читайте далі.

Приватний ріелтор

1. Хто такий приватний ріелтор і які послуги він пропонує?

Маючи намір купити, продати, здати в оренду або, навпаки, зняти квартиру, люди хочуть, щоб ця операція пройшла по можливості оперативно і з вигодою. Не менш важливий аспект безпеки, оскільки афери з нерухомістю – явище досить поширене.

У кожного громадянина є три варіанти дій:

  • зайнятися процедурою самостійно;
  • звернутися в агентство;
  • найняти приватного ріелтора.

Про те, як працює агентство нерухомості, на сайті є докладна стаття. Сьогодні ми поговоримо про співпрацю з приватним ріелтором.

Отже, приватний ріелтор – це фахівець, який надає посередницькі послуги фізичним особам при операціях з нерухомістю. За свою роботу ріелтор отримує гонорар у вигляді комісійних від суми продажу або оренди приміщення.

Таких людей іноді називають по-старому «маклерами». Професійні завдання сучасних маклерів досить великі. Вони повинні бути майстрами продажів, юристами, частково – психологами і дипломатами. Бажано також розбиратися в основах маркетингу і бути в курсі сучасних тенденцій житлового ринку.

Ключовими в цій професії залишаються навички спілкування. Успішний ріелтор повинен вселяти довіру і виправдовувати цю довіру на практиці. Інші необхідні якості – відповідальність, акуратність, приваблива зовнішність.

Перерахуємо основні функції такого фахівця:

  • сприяння в пошуку відповідних об'єктів;
  • вміла презентація варіантів;
  • дотримання юридичної чистоти угод з нерухомістю;
  • оформлення документації;
  • ведення взаєморозрахунків;
  • реклама і просування об'єкта, що реалізується.

Крім іншого, ріелтор повинен володіти власною інформаційною базою і відмінно розбиратися в поточних тенденціях ринку нерухомості.

Хороший приватний ріелтор – не просто умілий продавець. Він веде угоду з нульової фази до її закінчення. Досвідчений маклер вміє розпізнати потреби клієнта, навіть коли той сам не впевнений у тому, що саме він хоче придбати.

Читайте на сайті публікацію по суміжній темі «Послуги ріелтора».

2. Приватний ріелтор або агентство нерухомості – що краще?

Будь-яка комерційна діяльність спрямована на отримання прибутку, це аксіома. І приватні ріелтори, і ріелторські агентства прагнуть отримати свій відсоток з клієнтів.

Інша справа, які методи вони використовують для досягнення мети. Непрофесіоналів і нечистих на руку працівників повно і в компаніях, і серед «вільних стрільців». Успіх клієнта залежить від того, як він підійде до пошуку партнера. Вибір повинен бути максимально зваженим і усвідомленим.

Питання «що краще, приватний ріелтор або агентство нерухомості?» не зовсім коректний. Оскільки і в тому, і в іншому випадку з вами будуть працювати конкретні фахівці зі своїми достоїнствами і недоліками.

Дійсний плюс при роботі з агентствами – це той факт, що в штаті великих організацій, крім власне ріелторів, завжди працюють юристи, фінансові фахівці, маркетологи.

Крім того, договір, складений з компанією, має, якщо так можна висловитися, більше ступенів захисту, ніж документ, за яким ви працюєте з приватним брокером. Останні часто працюють у форматі ІП, а попит з фізичної особи, що надає послуги в індивідуальному порядку, істотного обмежений.

Однак це не заважає професіоналам-одиначкам працювати надійно, відповідально і юридично грамотно. Серед приватних ріелторів зустрічаються досить серйозні і затребувані фахівці, у яких угоди розписано на місяці вперед.

Приватний ріелтор або агентство нерухомості

І головна перевага «самотніх рейнджерів» — вони беруть за свої послуги на порядок менше, ніж агентства. Для багатьох клієнтів економічний фактор відіграє головну роль – скажімо, для студентів, яким потрібно терміново зняти квартиру.

Приклад

Студент, який приїхав у велике місто на навчання, звертається з питання пошуку житла в центральне ріелторське агентство. Працівники пояснюють, що за послуги доведеться заплатити 100% від місячної вартості оренди. У студента немає таких грошей, і він звертається до приватника. Маклер береться вирішити проблему за 50% від тієї ж суми.

Приватнику не потрібно віддавати 50-75% в «загальний котел», а тому він більш демократичний в плані розмірів гонорару. Правда і те, що йому доводиться виконувати більший обсяг роботи – адже ні інформаційної, ні юридичної підтримки від материнської компанії у нього немає.

Що стосується страшилок про чорних ріелторів, якими лякають представники організованого бізнесу покупців, орендарів і продавців, то це здебільшого лише метод конкурентної боротьби. Приватний маклер – прямий суперник агентству. А про конкурентів зазвичай не говорять добре.

І ще один нюанс: нерідко приватниками стають колишні співробітники професійного агентства, які вирішили випробувати себе на «вільних хлібах» з метою збільшення доходів або набуття особистої свободи. Так що з кваліфікацією у маклерів зазвичай все в порядку.

Сказане вище не означає, що громадянам можна не побоюватися шахраїв і нероб. Кожну кандидатуру – будь то індивідуальний підприємець або співробітник відомої ріелторської фірми – потрібно перевіряти.

І ще одна порада: якщо вам потрібно придбати або продати комерційну нерухомість, то в цьому випадку працювати краще все ж з великим ріелторським агентством. Приватні маклери зазвичай не займаються такими операціями та не мають у них досвіду.

докладніше – у статті «Елітна нерухомість».

У таблиці наочно показано плюси і мінуси приватних агентів і ріелторських компаній:

Переваги Недоліки
Приватний ріелтор Низька вартість послуг, доступність, гнучкі умови співпраці Високий ризик нарватися на шахрая або непрофесіонала, низький рівень відповідальності працівника
Ріелторське агентство Наявність стандартного офіційного договору, обширна база даних по ринку нерухомості, великий вибір агентів Високі ціни, фіксована схема роботи, договори часто складені таким чином, щоб дотримати інтереси фірми, а не клієнта

Про оренду комерційної нерухомості читайте спеціальний матеріал на нашому порталі.

3. Як купити квартиру через приватного ріелтора – 7 простих кроків

У методах роботи приватних і «заангажованих» ріелторів принципових відмінностей немає. І незалежні, і прикріплені до компанії працівники бувають розторопними, лінивими, жадібними, виконавчими, чесними і лукавими.

А тепер – покрокова інструкція для бажаючих придбати квартиру за допомогою приватного ріелтора.

Крок 1. Визначаємося зі своїми фінансовими можливостями

Очевидний крок, але згадати про нього потрібно. І сам покупець, посередник повинні орієнтуватися на суму, яка є в наявності. Якщо ж ви маєте на руках тільки частину потрібної суми і маєте намір узяти кредит або іпотеку, це теж необхідно враховувати при виборі об'єкта.

Крок 2. Вибираємо ріелтора

Перше, на що варто звернути увагу при виборі посередника – його послужний список. Якщо у ріелтора більше 20-30 успішно закритих операцій, це великий плюс.

Бажано також, щоб справжність такого списку можна було перевірити: наприклад, зателефонувати колишнім клієнтам спеціаліста і переконатися в їх реальному існуванні.

Значення мають і реальні відгуки в мережі. Про кожному мало-мальськи відомому ріелтора завжди знайдеться кілька користувальницьких рецензій на спеціалізованих форумах і сайтах.

Крок 3. Укладаємо договір

Договір – це «наше все». Якщо ріелтор заявляє, що хоче працювати на чистому довірі, без всяких папірців, не варто навіть зв'язуватися з таким «фахівцем».

Договір – це документ, в якому відображені обов'язки працівника і гарантії клієнта. Бажано також, щоб в угоді були присутні пункти про відповідальність сторін у разі невиконання прийнятих зобов'язань.

Крок 4. Вибираємо квартиру

Дуже відповідальний крок. Клієнт озвучує посереднику свої побажання, а той, у свою чергу, знаходить відповідні варіанти. Кожен об'єкт потребує ретельної перевірки аж до стану внутрішніх комунікацій та контингенту сусідів по майданчику.

Крок 5. Аналізуємо дані про об'єкт, зібрані ріелтором

В ідеалі ріелтор сам зобов'язаний перевірити юридичну чистоту квартири. З'ясувати, чи справді вона належить продавцю, не прописані в ній далекі родичі або колишні орендарі, є заборгованість по комунальних платежах. Професіонали так і роблять, але перевірити об'єкт самостійно все ж необхідно. Як кажуть, довіряй, але перевіряй.

Процедура перевірки буде ще більш складною, якщо ви хочете купити комерційну нерухомість – про це на нашому сайті є докладний матеріал.

Крок 6. Готуємо документи

Підготовка документів – спільна справа ріелтора і споживача. Завдання фахівця – зібрати всі необхідні папери швидко і в повному обсязі. Якщо який-то довідки не вистачає, ріелтор може і навіть повинен, допомогти з її оформленням.

Крок 7. Оформляємо операцію з нерухомістю і оплачуємо послуги ріелтора

При оформленні повинні бути присутніми обидві сторони особисто. При цьому покупець і продавець повинні мати при собі паспорти та інші документи, призначені для законного оформлення договору купівлі/продажу.

Обов'язок ріелтора – простежити за юридичною коректністю угоди. Ідеально, якщо при укладенні договору присутня нотаріус, який посвідчує угоду офіційно.

Як купити квартиру через приватного ріелтора

І зовсім добре, якщо ви заздалегідь проконсультуєтеся з фахівцем з приводу моментів, які викликають у вас сумніви. Зробити це можна на сайті Правознавець.ру в онлайн режимі. На цьому порталі працюють спеціалісти з усіх галузей права. Задати питання можна прямо на головній сторінці – перший відповідь ви отримаєте вже через 15 хвилин.

Правознавець телефони

Передбачена можливість роботи з юристом безкоштовно або за плату, розмір якого ви самі призначаєте. Кваліфіковану підтримку і допомогу можна отримати цілодобово. Пошук вузьких фахівців ведеться через відповідні розділи. Досить просто зайти на ресурс Правознавець.ру, і більшість юридичних питань будуть вирішені оперативно і грамотно.

Додаткові відомості по темі купівлі-продажу житла ви знайдете статті «Викуп нерухомості».

4. Хто пропонує вигідні умови співпраці – огляд ТОП-5 приватних ріелторів в

Отже, ви твердо вирішили, що хочете працювати тільки з приватними ріелторами. Щоб полегшити вам роботу по вибору фахівця, ми зробили огляд п'яти кращих приватних агентів Москви і області.

1) Олександр Водолазів

Олександр Водолазів32 роки, професійну діяльність розпочав у 2004 році. Досвідчений ріелтор, який допоможе продати квартиру дорожче, а купити дешевше. Особисто відповідає за безпеку угоди, захищає інтереси клієнтів в суворій відповідності з законодавством. Має свій сайт, на якому, крім іншого, публікує свої аналітичні та оглядові статті про ринок нерухомості.

Допоможе, якщо ви купуєте квартиру в іпотеку контактує з провідними банками РФ і забезпечує своїм клієнтам знижки і пільгові умови. Має солідний досвід у вирішенні найбільш складних і нестандартних питань у сфері нерухомості.

2) Литвин Анатолій Миколайович

Литвин АнатолійПозиціонує себе як «чесного приватного ріелтора». Працює на ринку нерухомості столиці та області з 1997 року. Спочатку працював в ріелторських агентствах, але через кілька років вирішив зайнятися самостійною практикою. Зараз працює у форматі індивідуального підприємця, що має доступ до професійних інформаційних баз.

Допоможе з продажем і купівлею квартир, заміських дач, котеджів, земельних ділянок, а також з приватизацією, переплануванням і юридичним оформленням будь-яких угод з нерухомістю. Готовий безкоштовно проконсультувати всіх бажаючих з житлових питань.

3) Сазанова Марина Юріївна

Сазанова МаринаЗаймається столичною нерухомістю з 2000 року, має досвід роботи в агентстві «Інком». Член Гільдії ріелторів. На сайті представлені сертифікати, свідоцтва та атестати, що підтверджують професійний статус. Постійно підвищує свою кваліфікацію. Займається питаннями оподаткування нерухомості та іпотечного кредитування.

Вирішує будь-які житлові питання оперативно і юридично грамотно. Своїми найважливішими завданнями вважає дотримання інтересів клієнта, в тому числі у фінансовому аспекті. Має 3 вищих освіти.

4) Четайкин Віктор Вікторович

Четайкин ВікторПриватний ріелтор міста Москви. Має освіту юриста і досвід роботи у правовій сфері. Питаннями нерухомості займається більше 5 років. Добре орієнтується у продажу, купівлі та оренди житла в столиці і Підмосков'я.

Полягає в реєстрі Російської Гільдії ріелторів, учасник асоціації ріелторів Москви. Постійно відстежує тенденції розвитку сучасного ринку нерухомості, відвідує тематичні тренінги та семінари.

5) Пінчук Юрій Сталевич

Пінчук ЮрійПриватний ріелтор, індивідуальний підприємець, випускник Московського Вищого Технічного Університету. Працював в агентствах нерухомості з 1997 року, в 2007 році зайнявся приватною кар'єрою. На рахунку спеціаліста близько 300 успішно закритих угод.

Гарантує повну прозорість фінансових розрахунків, юридичну чистоту угод та безпека. Займається квартирами, будинками, земельними ділянками, проводить правову експертизу документів.

5. Як не стати жертвою шахраїв при оренді житла – 4 найбільш поширені шахрайські схеми

Кожен, хто жив у 1990-х, пам'ятає зловісні історії про «чорних ріелторів», які запросто забирали у громадян квартири в та інших мегаполісах.

Цим терміном називалися злочинні угруповання, в які, крім посередників по операціях купівлі-продажу, входили співробітники правоохраны або навіть відверті бандити.

як не стати жертвою шахраїв

Шахраї на ринку нерухомості існують і понині, тільки діють вони більш тонкими і хитрими методами.

Розглянемо 4 найпоширеніших шахрайських схем.

Схема 1. Підпільна суборенда

Аферисти пропонують клієнтам укласти договір оренди на правах ріелторів, самі при цьому будучи всього лише квартиронаймачами. Реальні власники довгий час не підозрюють, що їх квартира перетворилася в нічліжку, в якій живуть 5-10 мешканців.

Як уникнути – вийти на зв'язок з реальним власником квартири і запитати, на яких умовах вони здають житло.

Схема 2. Продаж зданого житла

«Чорний ріелтор» вимагає заплатити за оренду вперед за кілька місяців. При цьому квартира вже знаходиться в процесі продажу. Клієнт спокійно живе на новому місці пару тижнів, після чого на порозі з'являються нові власники з усіма потрібними документами.

Уникнути цього, знову ж, можна тільки з допомогою перевірки всіх необхідних паперів на квартиру у ріелтора.

Схема 3. Укладення угоди з особою, яка не є власником

Цю схему найпростіше пояснити на прикладі

Приклад

Шахрай і його спільник, виступаючи від імені посередника і господаря відповідно, укладають договір продажу або оренди та беруть передоплату.

При цьому «власник» у відповідь на вимогу пред'явити правовстановлюючі документи, посилається на ту обставину, що квартира оформлена на матір (тітку, сестру), яка проживає за кордоном.

Аферист запевняє, що ніяких проблем з проживанням не виникне, але проблеми виникають відразу, як тільки аферисти зникнуть: прибуде законний власник і попросить звільнити квартиру.

Про те, як грамотно здати квартиру, на сайті є докладна публікація.

Схема 4. Заміна замків

Проста, але ефективна схема. Квартиронаймачі оплачують угоду і отримують ключі від нового житла, але ріелтор просить їх пару днів не в'їжджати в квартиру – нібито в ній потрібно навести порядок. Через 2 дні орендарі виявляють, що їхні ключі не підходять до дверей від знімного житла. На дзвінки ріелтор не відповідає.

Повернути свої гроші при такій схемі можна хіба що через поліцію.

У доповнення до питання про шахрайство з квартирами подивіться короткий ролик.

6. Висновок

Підведемо підсумки, шановні читачі. Співпрацювати з приватним агентом можна, якщо при цьому ви вибираєте відповідального і професійного фахівця. Кваліфікований приватний ріелтор – це економія грошей і часу.

Ми бажаємо вам успіху в житлових питаннях та просимо оцінити прочитаний матеріал. Будемо раді, якщо ви залишите свої коментарі та поділіться реальними історіями по темі публікації. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Приватний ріелтор — покрокова інструкція як купити квартиру + огляд ТОП-5 приватних ріелторів у