Страхова компанія — поради як вибрати надійного страховика + рейтинг ТОП-7 компаній з надання страхових послуг

Як перевірити і вибрати страхову компанію? Як виглядає рейтинг найбільш надійних страхових компаній в ? Як подати до суду на страхову компанію, якщо вона відмовляє у виплатах?

Здрастуйте, дорогі друзі! Вас вітає бізнес-журнал і я, Денис Кудерин, експерт зі страхування.

Сьогодні ми поговоримо про страхових компаніях. Публікація продовжує серію статей про принципи, методи і види страхування громадян та юридичних суб'єктів.

Матеріал буде цікавий усім, хто бажає застрахувати себе або своє майно з максимальною вигодою.

Страхова компанія

Зміст
  1. Що таке страхова компанія і як вона працює?
  2. За якими ознаками можна класифікувати страхові компанії
  3. Як обрати надійну страхову компанію – 7 корисних порад
  4. Хто пропонує кращі умови страхування – рейтинг ТОП-7 компаній з надання послуг
  5. Якщо відмовлено у виплатах – інструкція як подати до суду на страхову компанію
  6. Висновок

1. Що таке страхова компанія і як вона працює?

Питання безпеки і збереження майна актуальні для кожного громадянина. Щодня ми ризикуємо здоров'ям, життям, нерухомістю, особистими фінансами і власністю.

Як у повній мірі відшкодувати збиток, нанесений непередбаченими життєвими обставинами? Правильна відповідь – застрахуватися в надійній страховій компанії.

Але для початку з'ясуємо, що собою представляють такі структури, і як вони працюють.

Страхова компанія – організація, що займається страхуванням громадян та юридичних осіб. Документом, що підтверджує факт страхування, виступає страховий поліс.

Мета будь-якої страхової компанії – отримання прибутку. Тому кожен одержувач поліса зобов'язаний сплатити страховий внесок. Навіть якщо страхувальник не платить зі своєї кишені, за нього це робить роботодавець.

Клієнт платить за впевненість, що при настанні страхового випадку компенсація шкоди буде виплачена йому в повному обсязі. Оскільки страхувальників та внесків завжди більше, ніж страхових ситуацій, відшкодування зазвичай значно перевищує вартість поліса.

Відбувається перерозподіл капіталу: ті клієнти, у яких нічого не сталося, платять тим, у кого настала страхова ситуація. Всі операції страхових фірм регулюються чинним законодавством.

Функції страхової компанії:

  • формування грошового фонду для виплат клієнтам;
  • компенсація збитку та матеріальне забезпечення страхувальників;
  • попередження страхових ситуацій і мінімізація збитків;
  • захист клієнтів;
  • інвестування страхових фінансів з метою збільшення прибутків;
  • фінансова та господарська діяльність;
  • маркетинг, залучення клієнтів та освоєння нових ринків.

На сучасному страховому ринку діють сотні компаній різного рівня та спеціалізації. Є універсальні організації, готові задовольнити ексклюзивні потреби клієнтів. Є вузькоспеціальні контори, які займаються тільки транспортом або, скажімо, обов'язковим медичним страхуванням.

Громадянам та юридичним суб'єктам надані широкі можливості. Вони можуть вибрати саму недорогу страховку або, навпаки, скористатися послугами елітного бренду з відповідними тарифами. Можна піти в контору, розташовану в сусідньому будинку, або застрахуватися через інтернет.

У наступних розділах ми допоможемо читачам визначитися з вибором компанії. Проте заздалегідь попереджаємо: універсальних критеріїв оцінки страховика не існує. Керуйтеся не тільки показниками надійності і популярності компанії, але і власними цілями і завданнями.

Детальніше про страхування – в оглядовій статті нашого сайту.

2. За якими ознаками можна класифікувати страхові компанії

Страхові організації – головні учасники страхового ринку. Ці фірми займаються перерозподілом коштів, відшкодуванням збитків і задоволенням фінансових, майнових та матеріальних інтересів страхувальників.

Є кілька критеріїв класифікації страхових фірм: розглянемо основні з них.

1) За формою власності

Організації розрізняються за формою власності.

За цим критерієм компанії поділяються на:

  • державні компанії, які працюють із соціально значимими ризиками, безпосередньо впливають на економіку і безпеку країни;
  • урядові – некомерційні структури, що діють в межах конкретних урядових програм;
  • приватні – фірми з юридичним статусом комерційних компаній, що займаються переважно добровільним страхуванням громадян і юридичних осіб;
  • інструменти – компанії з загальним капіталом, сформованим вкладниками;
  • товариства взаємного страхування (ОВС) – некомерційні структури з пайовим фондом.

Приватні страхові компанії нерідко належать одному власнику або його сім'ї. За кордоном такими фірмами часто володіють кілька поколінь однієї родини.

Класифікації страхових компаній

Приклад

Багатьом відома приватна страхова фірма «Ллойд» (Англія). Більше трьохсот років цей синдикат займається різними видами страхування, залучаючи грошових клієнтів рівнем сервісу і надійністю.

У минулому компанія спеціалізувалася на морських перевезеннях, зараз представники цієї організації страхують, в числі інших об'єктів, частини тіла і здоров'я знаменитостей – наприклад, пальці Кіта Річардса, гітариста «Роллінг Стоунз».

2) За характером виконуваних операцій

За цим критерієм компанії поділяються на:

  • спеціалізовані – страхування життя, майна, автострахування;
  • перестрахувальні – захист одним страховиком інтересів іншого;
  • універсальні – що виконують усі види страхового захисту.

3) По зоні обслуговування

За територіальною ознакою компанії поділяються на національні (діють по всій країні), регіональні (працюють в конкретних регіонах), транснаціональні (державні і міжнародні).

4) За розміром статутного капіталу

Величина статутного капіталу – поняття відносне, оскільки компанії не стоять на місці, а продовжують розвиватися. За цією ознакою організації поділяються на великі, середні і дрібні.

Невеликі компанії діють переважно в регіонах і займаються в основному спеціалізованим страхуванням.

Додаткова інформація – у статтях «Страховка на машину» і «Страховий випадок».

3. Як обрати надійну страхову компанію – 7 корисних порад

Вибір страховика – відповідальний захід, до якого треба підходити, маючи відповідну підготовку.

Визначальний критерій при виборі страхової компанії – її надійність. Всі інші показники – другорядні. Для страхувальника головне – отримати компенсацію вчасно і в повному обсязі, інакше сам сенс страхування втрачається.

Представляємо 7 експертних рад з вибору страхового партнера.

Порада 1. Перевіряємо ліцензію

Якщо фірма ще не має розкрученого імені на ринку, обов'язково варто перевірити її ліцензію, дізнатися, чи є у компанії офіційний дозвіл на роботу.

Реєстру страховиків розташований на електронному ресурсі Служби Банку РФ з фінансових ринків. Значення має територія реєстрації. Не варто довіряти страховикам, зареєстрованим в іншій країні або в офшорній зоні.

Порада 2. Оцінюємо фінансову стійкість

Фінансовий статус компанії безпосередньо впливає на своєчасність і обсяг виплат. Перевірити грошові справи страховика простіше, ніж ви думаєте.

В офіційному доступі повинні бути дані про статутному капіталі фірми. Для компаній, що займаються страхуванням життя, цей показник повинен перевищувати 240 млн. крб., для інших організацій – 120 млн.

Зверніть увагу на активи підприємства, куди входять грошові вкладення і матеріальне майно. Чим більше у компанії вільних коштів, тим вище її платоспроможність.

Перевірте також загальну суму виплат, страхові резерви та розміри прибутку компанії за підсумками року або кварталу.

Порада 3. Вивчаємо відгуки клієнтів

Відвідайте форуми і тематичні сайти, на яких клієнти страхових компаній обмінюються своїми думками з приводу якості обслуговування і інших питань.

Якщо в мережі дуже багато негативних відгуків про яку-небудь компанію, це тривожний знак. Але пам'ятайте і про те, що чим популярніше організація, тим більше у неї недоброзичливців. І люди охочіше діляться проблемами, ніж пишуть подяки.

Порада 4. Аналізуємо спектр послуг, які пропонує компанія

Проведіть аналіз послуг компанії та вивчіть напряму страхування. Важлива оцінка послуг з точки зору комплексності. Збалансована структура страхового портфеля і наявність різноманітних продуктів свідчать про високий рівень страховика.

Порада 5. Звертаємо увагу на дату заснування

Тут все просто – чим більше стаж компанії, тим вона надійніше. Довгий термін роботи говорить про стабільності і стійкості фірми. Найбільшої довіри заслуговують організації, що діють на страховому ринку 10 років і більше.

Порада 6. Вивчаємо рейтинги

Рейтинг – є кількісна і якісна оцінка діяльності компанії. Користуйтеся як даними авторитетних рейтингових агентств, так і «народними» рейтингами.

Рейтинг

Якщо страховик стабільно присутній в Топі, шанси, що він найближчим часом розориться – мінімальні.

Порада 7. Прислухаємося до друзям і знайомим

Відгуки з перших рук – найбільш цінні в плані інформативності та об'єктивності. Якщо ваші друзі вже користувалися послугами конкретних компаній і отримували виплати, значить, і ви маєте цілком певні шанси на успіх.

Читайте статтю за суміжній темі   «Страховий поліс».

4. Хто пропонує кращі умови страхування – рейтинг ТОП-7 компаній з надання послуг

Представляємо експертний рейтинг семи найбільш успішних страхових компаній РФ.

1) Альфа Страхування

Альфа страхуванняСлоган компанії: «Сервіс майбутнього в сьогоденні». Фірма дійсно славиться високим рівнем обслуговування клієнтів і пропонує їм найбільш актуальні сучасні страхові продукти.

Це лідер вітчизняного ринку в сфері медичного страхування, захисту мандрівників, автомобілістів, власників квартир. Тут можна застрахуватися на випадок укусу кліща, втрати багажу в поїздці, потопу в квартирі.

Клієнтам доступний мобільний сервіс і можливість оформити страховку віддалено. Працюють накопичувальні страхові програми, які дозволяють не тільки отримати компенсацію при страхових випадках, але й накопичити кошти до пенсії або повноліття дитини.

2) Росгосстрах

РосгосстрахНайвідоміша в РФ страхова компанія. Надійні та зручні програми на всі випадки життя, у тому числі страхування від хвороб і нещасних випадків. Фірма є також недержавним пенсійним фондом і займається соціальним забезпеченням громадян.

«Росгосстрах»   правонаступник державної організації ДЕРЖСТРАХ: таким чином, компанія має рекордний термін роботи – понад 90 років.

3) ВТБ Страхування

ВТБ страхуванняДочірнє підрозділ банку ВТБ. Всього за кілька хвилин клієнти можуть придбати страховку мандрівника, захистити себе від нещасного випадку, застрахувати будинок, котедж, квартиру, офіс. Статутний капітал – більш як 5,5 млрд. рублів. За підсумками 2015 року збори компанії складають близько 50 млрд. рублів.

4) Ингосстрах

ИнгосстрахНезмінно входить в десятку кращих фінансових компаній . Універсальний страховик, який пропонує своїм клієнтам надійно захистити здоров'я, майно, транспорт і нерухомість. У 2012 «Ингосстрах» здійснив найбільшу в історії російського страхування виплату – 7,5 млрд. рублів за програмою космічного страхування апарату «Експрес-АМ4».

5) Ренесанс Страхування

Ренесанс страхуванняВходить до групи компаній корпорації «Ренесанс Банк». Фірма тримає курс на повну довіру клієнтів і вважає своєю місією захист пересічних громадян РФ. Має філії у всіх великих містах . Клієнти мають право в будь-який час доби повідомити керівництву організації про шахрайство або будь-яких протиправних діях співробітників.

6) Согаз

СогазОформлення полісів онлайн і у філіях компанії по всій країні. Величезний вибір страхових програм для приватних і корпоративних клієнтів. Страхування життя, здоров'я, транспорту, нерухомості, перестрахування. Фірма регулярно проводить акції з призами для пересічних страхувальників.

7 ) Альянс

АльянсМіжнародна компанія, заснована в Німеччині. Захист здоров'я, життя, приватного та корпоративного майна. Комплексні продукти, страхування вантажів, перевезень. Має 85 млн. клієнтів у 70 державах. У 2014 році загальний обсяг активів «Альянсу» наблизився до 2 млрд. євро.

У таблиці представлений поточний рейтинг (по і області) та рік заснування компаній:

Страховик Рейтинг Рік заснування
1 Альфа Страхування А++ (вищий рівень надійності) 1992
2 Росгосстрах А++ 1992, до цього компанія називалася ДЕРЖСТРАХ
3 ВТБ Страхування А++ 2000
4 Ингосстрах А++ 1947
5 Ренесанс Страхування А+ (дуже високий рівень надійності) 1997
6 Согаз А++ 1993
7 Альянс + 1890

Читайте також докладну статтю по темі «Страхове відшкодування».

5. Якщо відмовлено у виплатах – інструкція як подати до суду на страхову компанію

Отже, страховик за будь-яких причин відмовляється виплачувати суму страховки в повному обсязі. Не варто впадати у відчай – ви можете отримати компенсацію, подавши на компанію до суду.

Багато страхувальники не в курсі всіх нюансів чинного законодавства: зіткнувшись з непорядністю страховика, вони вважають за краще махнути рукою на розгляди і отримати хоча б те, що дають. Це в корені невірне ставлення до власних прав.

Пропонуємо реальну допомогу громадянам, які мають претензії до страхових компаній.

Крок 1. Направляємо досудову претензію в страхову компанію

Перша порада – заздалегідь проконсультуйтеся з професійним юристом. З'ясуйте, які у вас шанси, чи варто витрачати час і фінанси) на судову тяганину. Якщо закон на вашій стороні, дійте сміливо і рішуче.

Судова тяганина

До звернення в судові інстанції варто надіслати претензію в страхову компанію, в якій детально викладається суть вашої справи. Можливо, вдасться вирішити питання без залучення суду.

Крок 2. Складаємо позовну заяву на страховика

Зберіть документи, що підтверджують ваш позов: страховий договір, акт про звернення в компанію, відповідь страховика на претензію, чеки, експертні висновки.

Позов складається у відповідності з Цивільним кодексом РФ. Бажано, щоб цим питанням займався професіонал. Практика показує, що в цьому випадку шанс отримати компенсацію збільшується в кілька разів. Позовна заява подається у світовій суд. Не забудьте сплатити держмито за подання позову.

Перше засідання суду у справі відбудеться не раніше, ніж через місяць. Присутність на засіданні позивача та представників відповідача обов'язково. Під час процесу ви маєте право змінювати ціну позову, подавати додаткові документи, відмовлятися від деяких вимог.

Крок 3. Отримуємо компенсаційні виплати

Можливо кілька варіантів розвитку подій. Сторони можуть підписати мирову угоду і розійтися на взаємовигідних умовах. В цьому випадку сума позову зазвичай менше тієї, на яку ви претендували.

Інший варіант – визнання протиправними дій страховика і повне задоволення претензій позивача. Після цього вам видадуть на руки виконавчий лист, із яким ви вирушите в банк і отримаєте належну суму з рахунку страхової компанії.

Рекомендуємо до перегляду відео по темі вибору страхової компанії.

6. Висновок

Отже, підіб'ємо підсумки. Тепер ви знаєте більше про те, як вибрати страхову компанію та не помилитися. Найважливіші критерії вибору – надійність і фінансовий статус страховика. Якщо ці показники об'єктивно високі, клієнт може спати спокійно.

Ми бажаємо нашим читачам здоров'я і фінансового благополуччя! Чекаємо від вас оцінок публікації коментарів і зауважень. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Страхова компанія — поради як вибрати надійного страховика + рейтинг ТОП-7 компаній з надання страхових послуг