Як придбати квартиру по військовій іпотеці – схема дій + допомогу військовим в оформленні іпотечного кредиту

Як купити квартиру військовим у новобудовах та на вторинному ринку? Які умови покупки і продажу квартири по військовій іпотеці? Хто допоможе в отриманні та оформленні іпотечного кредиту?

Здравствуйте, шановні відвідувачі та читачі журналу ! На зв'язку Денис Кудерин.

Тема нової публікації – покупка квартири під військову іпотеку. Матеріал буде цікавий військовослужбовцям, членам їх сімей, а так само всім, хто бажає підвищити рівень своєї юридичної та фінансової грамотності.

Отже, приступимо!

Покупка квартири по військовій іпотеці

1. Купівля-продаж квартири по військовій іпотеці – як працює накопичувальна іпотечна система

Забезпечення військовослужбовців повноцінним житлом – актуальна для проблема. Наявність у офіцерів, які прослужили державі десятки років, просторої квартири для всієї родини – питання державного престижу.

Ще десять років тому у військовослужбовців було всього два варіанти вирішення житлового питання – роки (а то й десятиліття) очікування в загальній черзі або придбання нерухомості на свої особисті гроші.

На щастя, в 2005 році з'явився новий варіант – Військова Іпотека (ВІ). Принципово новий механізм купівлі житла дозволяє отримати квартиру військовим вже через 3 роки після участі у спеціальній федеральній програмі.

Як працює накопичувально-іпотечна система

Програма отримала назву «Накопичувально-Іпотечна Система» (НІК). Кожен учасник цієї системи отримує право на купівлю житла за ВІ в будь-якому регіоні РФ.

Система працює досить просто:

  • на особовий рахунок учасника проекту регулярно перераховується певна сума грошей (платежі однакові для всіх військовослужбовців і кожен рік індексуються);
  • через 3 роки (36 місяців) після участі в проекті військовий має право направити накопичені кошти на погашення первинного внеску за житло за іпотечним кредитом;
  • через банк оформляється покупка квартири в кредит – за іпотеку протягом встановленого строку розраховується Міністерство Оборони, а позичальник отримує у власність повноцінний житловий об'єкт.

Можна не поспішати з покупкою квартири, якщо особливих проблем з житлом у військового немає, а купити будинок або нову квартиру після виходу на пенсію в 45 років. У цьому випадку грошей цілком вистачить на одноразову покупку без оформлення іпотеки.

Щоправда, угоду все одно доведеться оформляти через банк або посередницьку організацію, оскільки «живі» гроші на руки не видаються. Якщо об'єкт коштує більше, ніж накопичена на рахунку за 20 років бездоганної служби, військовий вправі додати власні заощадження.

Таким чином, скористатися накопиченими на рахунку засобами учасник НІС може в той момент, коли це буде для нього актуально. Єдина умова – трирічний термін участі в програмі.

Приклад

Полковник Петров брав участь у НІК 5 років, після чого завів сім'ю і дитину. Виникла гостра необхідність у більш просторій житлоплощі. Офіцер вирішив скористатися правом на військову іпотеку і знайшов забудовника, погоджується продати йому квартиру вартістю 2 000 000 руб.

Петров звернувся до Ощадбанку, який дав згоду на видачу коштів під військову іпотеку. Міноборони (а точніше відповідальний підрозділ цієї структури) перерахувало кошти, накопичені за 5 років служби офіцера, на банківський рахунок, погасивши початковий внесок. Військовослужбовець переїхав в квартиру і став її законним власником.

Важливий нюанс: держава залишається заставодержателем майна до повної виплати по іпотеці. Якщо позичальник з якихось причин вирішить звільнитися зі збройних сил, залишок боргу йому доведеться виплачувати самостійно.

Подробиці читайте в окремій статті «Військова Іпотека».

Плюси і особливості військової іпотеки

Тепер про переваги та особливості ВІ:

  • погашенням кредиту займається не позичальник, а держава;
  • придбати нерухомість можна як в місці проходження служби, так і в будь-якому іншому регіоні ;
  • на кошти НІК службовець має право купити будинок, котедж, таунхаус та інші види повноцінних житлових об'єктів;
  • максимальний розмір іпотечного військового кредиту в поточному році – 2,4 млн. руб.;
  • військовослужбовець отримує можливість придбати житло на самому початку своєї кар'єри;
  • наявність особистої житлоплощі на момент вступу в програму не є перешкодою для покупки ще однієї квартири.

Забудовника (продавця) квартири учасник програми знаходить самостійно. Позичальник зацікавлений також в отриманні кредиту на максимально вигідних умовах, оскільки відповідальність за виплати при достроковому звільненні з армії перейде до нього.

Відповідальність за юридичну чистоту угоди і транзакції з фінансами військовослужбовців здійснює орган, що представляє Міноборони – Федеральне Державне Казенне Управління «Росвоенипотека». Ця структура паралельно займається довірчим управлінням бюджетними коштами, вкладаючи їх у прибуткові державні проекти.

Особливості військової іпотеки

Детальніше про те, що таке іпотека і як вона працює, читайте в окремій статті блогу.

2. Кому доступна покупка квартири по військовій іпотеці

Автоматичне право на участь у програмі отримують всі офіцери, які уклали контракти про проходження служби з 01.01.2005. Військовослужбовці цієї категорії можуть скористатися накопиченими коштами у регламентовані терміни або проігнорувати таку можливість.

Право на добровільне членство в НІК мають:

  1. Мічмани і прапорщики, що служать за контрактом більше 36 місяців з 01.01.05.
  2. Сержанти, старшини, рядові і матроси, що уклали контракти не раніше 01.01.05.
  3. Випускників військових вузів, що перейшли на службу за контрактом раніше 01.01.05.

Для участі в програмі згадані вище особи повинні подати рапорт в одну з філій «Росвоенипотеки» і заявити про своє бажання стати членом НІК. Після розгляду прохання управління виносить рішення і повідомляє про це військовослужбовцю.

Працівники філій «Росвоенипотеки» консультують учасників програми по телефону і онлайн на своєму офіційному сайті. Установа веде роз'яснювальну роботу серед військових і займається видачею цільових позик на житло всім, хто має на це законне право.

3. Як купити квартиру по іпотеці військовослужбовцям – схема дій

Перейдемо до практичної частини. Як діяти людині, що вирішила скористатися своїм правом на покупку квартири по ВІ? Куди йому звертатися? Які документи потрібні? Як прискорити процедуру придбання житла?

Алгоритм дій виглядає просто, якщо вивчити його заздалегідь. До того ж у військовослужбовців є 2 способи реалізації намічених планів – діяти самостійно або за професійною допомогою.

Про те, як придбати квартиру по ВІ через посередницькі компанії, розповім пізніше. В даному розділі – детальна інструкція для тих, хто вирішив обійтися своїми силами.

Крок 1. Участь у накопичувальній системі

Почнемо з головного – потрібно стати членом НІК і пробути їм не менше 36 місяців. Як тільки цей термін закінчиться, ви маєте право заявити про своє бажання отримати кредит.

Як це робиться? Військовослужбовець пише рапорт на ім'я начальника своїй частині. Рапорт надсилається до Росвоенипотеку, військовий чекає його задоволення.

Середній термін очікування – 2-3 місяці. У разі позитивної відповіді військовому видається свідоцтво про право на видачу ЦЖЗ – цільового позики на житло.

Документ, що підтверджує право на позику, дійсний півроку з моменту видачі. Тобто за цей строк військовослужбовець зобов'язаний знайти квартиру, банк, в якому видадуть кредит, і оформити угоду.

Врахуйте, що всі етапи покупки квартири по ВІ (якщо ви обрали самостійний шлях) здійснюються особисто учасником програми, за винятком операцій, пов'язаних з грошовими переказами.

Крок 2. Пошук квартири

Свідоцтво на руках, пора приступати до пошуку квартири. Все більше число військовослужбовців вибирають для покупки по ВІ житлоплощу в новобудовах або будинках на стадії будівництва.

У теорії це самий безпечний і надійний спосіб придбання житла. На практиці все залежить від забудовника. Всім відомі випадки, коли будівництво «зависає» майже на фінальній стадії і мешканці чекають здачі будинку місяцями і роками.

Не застраховані від таких ситуацій і військові. Щоб їх уникнути, раджу діяти через професійне агентство з підбору і оформлення житла для військовослужбовців.

Переваги покупки квартир в нових готових будинках:

  • житло вільно від проживання в квартирах ніхто не прописаний;
  • житлоплощу не обтяжена боргами за ЖКГ та послуги енергетичних компаній;
  • «історія» квартири повністю прозора – ви будете її першим власником.

Вибираючи об'єкт, не забувайте, що сума кредиту має межі. Якщо житлоплоща буде коштувати більше 2.4 млн., Росвоенипотека має право відмовити у виплаті кредиту в повному розмірі і, швидше за все, вона саме так і вчинить. Різницю доведеться викласти зі своєї кишені.

варто пам'ятати і про вимоги, що висуваються Росвоенипотекой і банками до квартир. Об'єкти нерухомості не повинні перебувати в аварійному і ветхому стані і повинні розташовуватися на території РФ.

Крок 3. Пошук банку для взяття кредиту

Список банків, згодних працювати з ВІ досить великий. У ньому присутні майже всі великі фінансові компанії і кілька регіональних банків.

Особисто я рекомендую вибирати кредитну установу, в якій у вас вже є рахунок. Багато військовослужбовці за звичкою вибирають Ощадбанк, але ті, хто вже користувався послугами цієї компанії для придбання квартири за ВІ, відзначають низьку швидкість обслуговування і високі вимоги до об'єктів нерухомості.

ТОП-5 банків, що пропонують військовим послуги по іпотечному кредитуванню:

  1. Зв'язок-Банк.
  2. ВТБ 24.
  3. Мособлбанк.
  4. Газпромбанк.
  5. АК Барс Банк.

Процедура отримання згоди на кредит у всіх організаціях аналогічна, як і вимоги до документів. Від вас буде потрібно паспорт, свідоцтво на право позики, папери на квартиру.

Якщо банк виносить позитивне рішення на ваше прохання на видачу кредиту, то наступний крок – звернення до Росвоенипотеку із заявою на видачу ЦЖЗ.

Крок 4. Оформлення договору ЦЖЗ

Договір про цільове позику підписується співробітниками ФГКУ Росвоенипотека після перевірки наданих вами документів з банку і особистих паперів, що засвідчують особу і право на участь в НІК.

Рішення з питання про переведення коштів приймається протягом 10 діб. Якщо всі документи справжні, а квартира відповідає встановленим вимогам, активи з накопичувального іменного рахунку військовослужбовця переводяться на банківський рахунок в якості первинного внеску по іпотечному кредиту.

Оформлення договору ЦЖЗ

В банк передається договір про видачу ЦЖЗ. Щоб прискорити процес, можна передати договір самостійно, оскільки за державним каналам він добирається до пункту призначення близько 14 днів.

Крок 5. Оформлення квартири у власність

Квартира переходить у вашу власність лише після того, як банк виплатить належну суму забудовнику або продавця.

Тільки після всіх перерахованих вище процедур ви маєте право підписати договір купівлі-продажу і здійснити державну реєстрацію об'єкта нерухомості.

На цій стадії потрібно застрахувати квартиру в страхової компанії. Зазвичай підписується комплексний договір, за яким страхується життя і працездатність власника і сама квартира.

Позичальник отримує довгоочікувані ключі і може справити в новій квартирі новосілля. Правда, фактично він – не повноцінний власник житла. Його квартира полягає в подвійному заставі – з боку банку, що видав кредит, і з боку держави.

Для наочності схема дій при купівлі квартири по ВІ представлена також у вигляді таблиці:

Кроки Необхідні дії На що варто звернути увагу
1 Участь у НІК Подача заявки на членство в НІС або автоматичне участь Чим раніше подана заявка, тим швидше ви отримаєте право на позику
2 Вибір квартири Вибір житла в новобудові або на вторинному ринку Є можливість звернутися безпосередньо до компанії-забудовнику
3 Вибір банку Звернення в банк (з ВІ працюють майже всі великі банки РФ) Рекомендуємо співпрацювати з топовими банками
4 Отримання ЦЖЗ Подача документів в Росвоенипотеку на отримання ЦЖЗ Перевірка документів і передача сертифіката на позику в банк займає час
5 Оформлення квартири у власність Квартира страхується й оформляється на ім'я позичальника Нерухомість залишається в подвійному заставі у держави і банку

4. Яку вибрати квартиру – військова іпотека на новобудови і вторинне житло

Квартиру обирає безпосередньо учасник НІС. Занадто дорогу нерухомість по ВІ військовослужбовці не можуть собі дозволити, навіть маючи вищий військовий чин. Правда, кожен має право вкласти в покупку особисті або сімейні заощадження, так що в теорії обмежень по площі і статусу об'єкта немає.

Купити квартиру в новобудові простіше і швидше. Зараз придбати нерухомість можна на будь-якій стадії будівництва, а самі забудовники пропонують учасникам НІК ексклюзивні і вигідні умови.

За даними агентств нерухомості, які працюють з військової іпотекою, найбільш популярний у військових тип житла – 2-кімнатна квартира з обробкою в новобудові на початковій або середній стадії будівництва.

Програма ВІ поширюється і на вторинний ринок. Але в цьому випадку квартира повинна чітко відповідати стандартам фінансової установи, що видає кредит. Ці стандарти встановлені житловим кодексом РФ. Враховуються параметри квартири, санітарні норми та інші показники.

Рекомендую до перегляду короткий, але повчальне відео по темі військової іпотеки.

5. FAQ – Відповіді на часті запитання

Навіть самі військові не завжди в курсі, як діє НІК і які підводні камені має програма військової іпотеки. В даному розділі зібрані відповіді на найпопулярніші питання щодо покупки квартири учасниками накопичувальної системи.

Можна отримати податкове вирахування за куплену в іпотеку квартиру?

На податковий відрахування можуть претендувати лише ті військовослужбовці, які використовували для покупки житла ВІ ще й особисті заощадження. Для отримання податкового вирахування, потрібно, як і в звичайному випадку, звернутися з цим проханням до податкової служби РФ.

Учасники НДС, які купили квартиру виключно на кошти федерального бюджету, ніякого майнового вирахування отримати не можуть, оскільки державні гроші не обкладаються податком на доходи фізосіб.

чи Можна продати квартиру, куплену за ВІ?

Право на маніпуляції з квартирою учасник НІК отримує лише після тотального погашення іпотеки державою. Якщо військовий звільнився з армії достроково і сам сплатив борг, він теж отримує можливість продавати, дарувати квартиру і передавати її у спадок.

До цього військовий і члени його сім'ї можуть проживати тільки в придбаній квартирі і робити в ній ремонт. В ідеальній ситуації термін погашення боргу настає у віці 45 років, коли військовослужбовець виходить на пенсію. Після виплати іпотеки квартира переходить у повне володіння – тепер її можна продавати, обмінювати, надавати в заставу.

Можна здавати в оренду куплене в іпотеку житло?

Більшість військовослужбовців – законослухняні і лояльні громадяни, суворо наступні службовим інструкціям та правилам. Але чомусь багато з них вважають, що здача житла в оренду – свого роду підприємницька діяльність, здійснювати яку з майном, що перебуває в заставі у держави, заборонено.

Думка помилкова, оскільки здача в оренду не відноситься до підприємництва. Навіть обмежені права власності, які є у власника нерухомості, цілком дозволяють йому здавати придбану за ВІ квартиру у тимчасове користування, якщо при цьому складається повноцінний і законний договір.

Необхідно тільки виплачувати належні державі 13% від суми щомісячної оренди і можна спокійно отримувати додатковий пасивний дохід.

Як розділити іпотечну квартиру при розлученні?

Розлучення подружжя передбачає поділ спільно нажитого майна і в першу чергу, звичайно, нерухомості. Однак поділ квартири, купленої учасниками НДС, не підкоряється цивільному закону.

Як розділити іпотечну квартиру при розлученні

Такі випадки розглядаються армійським судом. Рішення по розділу майна приймається на підставі приватних обставин справи про розлучення. Уникнути конфліктних ситуацій допоможе шлюбний договір, який співробітники Росвоенипотеки радять укласти всім військовослужбовцям, які оформили житловий позику.

6. Як придбати квартиру по військовій іпотеці швидко і вигідно – професійна допомога військовослужбовцям

Для більшості учасників НІК процедура оформлення іпотеки представляє певні труднощі:

  • захід забирає сили і час;
  • військовослужбовці, як і всі інші громадяни, часто допускають помилки в оформленні та наданні документів;
  • у позичальників не завжди є можливість знайти гідний об'єкт нерухомості за оптимальною ціною.

Щоб спростити завдання і придбати дійсно добротне житло, звертайтеся в професійну організацію, яка надає послуги військовим, які бажають придбати квартиру.

Наприклад, одна з таких організацій – ГК «Гранель» столична фірма-забудовник, що пропонує учасникам НІК швидко і безпечно придбати нові квартири в і області.

Основні плюси співпраці з професійною компанією:

  • від клієнта потрібно мінімум документів (паспорт та сертифікат учасника НДС);
  • збільшення суми кредиту до 2,8 млн.;
  • мінімальні витрати часу – робота ведеться за принципом «одного вікна»;
  • гарантія дострокової здачі будинків в експлуатацію.

На офіційному сайті можна ознайомитися з пропозиціями і процентними ставками за пропонованим кредитами.

Про те, як купити квартиру в іпотеку звичайним громадянам   в окремій статті блогу.

Висновок

Придбання квартири за ВІ – складна, але цілком посильне процедура, яка дозволяє військовим вже через 3 роки після вступу в програму НІК переїхати в нове добротне житло.

Але не варто забувати про важливу обставину – ставши власником іпотечного житла, військові зобов'язуються служити вітчизні вірою і правдою ще багато років (10-20) до повної виплати кредиту.

Команда журналу бажає читачам успіхів у придбанні житла по військовому іпотечному кредиту. Ми просимо вас дати оцінку прочитаному і залишити зауваження і коментарі по темі публікації.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Як придбати квартиру по військовій іпотеці – схема дій + допомогу військовим в оформленні іпотечного кредиту