Як законно отримати готівку материнський капітал в 2017 році – легальні схеми і практичний досвід + поради, як уникнути обману при знятті мат капіталу

Які схеми переведення в готівку сімейного капіталу існують? Чи можливо перевести в готівку материнський капітал до 3 років? Де можна швидко перевести в готівку мат капітал?

Вітаю наших постійних читачів і тих, хто відвідав ресурс вперше! Едуард Стембольский, економіст, знову на зв'язку.

Продовжуємо серію статей, присвячених поводження з материнським капіталом.

У цій статті поговоримо про переведення в готівку мат капіталу. Матеріал буде корисним, в першу чергу, сімейним людям, а також тим, хто хоче підвищити рівень своєї фінансової грамотності.

Приступимо до навчання!

Як отримати материнський капітал

1. Можна законним шляхом отримати готівку материнський капітал

Право на володіння материнським капіталом підтверджує сертифікат державного зразка, на якому стоїть печатка Пенсійного Фонду та підпис начальник відділення цієї організації.

Сертифікат являє собою вид цінних паперів. Цей документ дає власнику право на розпорядження федеральними коштами. Кожен сертифікат – іменний: скористатися активами має право тільки власник документа.

Розмір цих активів в 2017 році становить 453 тисячі рублів.

Оскільки всі цінні папери (акції, облігації) можна вільно реалізувати на фінансовому ринку, у власника маткапитала виникає резонне питання: чи можна законно перетворити надані державою кошти в живі гроші?

Власники сертифіката хочуть знати, чи можуть вони продати материнський капітал за готівку?

Відповідь – НІ! Сімейний капітал – це безготівкові кошти, які можна витрачати тільки на визначені потреби, передбачені законодавством.

Виведення коштів материнського капіталу – незаконне діяння, яке перевіряється правоохоронними органами і тягне за собою кримінальне покарання.

За спроби перетворити материнський (сімейний) капітал (МСК) в гроші відповідальність несуть і самі власники сертифіката, та особи (або групи осіб), котрі пропонують і здійснюють подібні операції.

Незаконні також спроби направити маткапитал на інші потреби, крім передбачених законом. Тобто, якщо ви спробуєте якимось чином розрахуватися материнським капіталом за споживчий кредит або повернути борг знайомим, ви теж порушите чинне законодавство.

А ось іпотеку погасити материнським капіталом можна цілком законно.

Відразу перерахую законні способи використання МСК:

  1. Купівля квартири.
  2. Будівництво будинку або реконструкція.
  3. Погашення іпотеки або позики на житло.
  4. Оплата за навчання та проживання в гуртожитку (до 23 років).
  5. Відрахування в рахунок майбутньої пенсії.

На федеральному рівні в даний момент розглядається включення в список інших напрямків використання дотацій – на соціальну реабілітацію дітей-інвалідів, на лікування дітей, на придбання автомобіля в рахунок сімейних грошей.

2. Одноразові виплати з коштів мат капіталу в 2017 році

Спочатку законом взагалі не була передбачена видача готівки на руки громадянам. Однак економічні кризи останніх років внесли в законодавчі реалії свої корективи.

На протязі всіх років існування програми уряд проводило щорічну індексацію коштів. В результаті початкова сума МСК з 250 тисяч у 2007 році зросла до 453 2015.

У 2015 було вирішено не проводити індексацію, у зв'язку з чим реальна цінність активів дещо знизилася. Що не дивно: тільки офіційно щорічні розміри інфляції в РФ становлять 12%.

Взявши дані факти під увага, уряд прийняв рішення видати на руки власникам сертифіката суму в 20 000 рублів. Щоб отримати ці гроші, потрібно було звернутися в місцеве відділення ПФР і написати заяву на одноразову видачу.

Видача грошей йшла з літа до весни 2015 2016, потім припинилася. Однак криза і не подумав закінчуватися, а навпаки, вийшов на новий виток. Це змусило держструктури оголосити про повторні виплати, які тривали до листопада 2016 року.

На цей раз збільшився розмір видаються на руки посібників. У 2016 році ця сума становила 25 000 рублів.

Що стосується 2017 року, то на даний момент такого рішення не прийнято.

Отримати гроші можуть і ті, хто вже брав 20 000 під час виплат 2015 року, і ті, хто жодного разу не користувався можливістю отримати готівку з коштів маткапитала.

Звернутися із заявкою на видачу можна як в ПФР, так і багатофункціональні центри по роботі з державними документами.

3. Легальні схеми отримання материнського капіталу – ТОП-5 популярних схем

Отже, всім власникам сертифікату необхідно прийняти до уваги незаперечний факт: переведення в готівку маткапитала в обхід ПФР або на нерегламентовані потреби незаконно.

Будь-які пропозиції і проекти, що стосуються отримання сімейних активів у вигляді готівки, вважаються протиправними і здійснюються з порушенням чинного законодавства.

Як перевести в готівку маткапитал законно

 

Однак витрачати гроші з рахунку маткапитала на передбачені законом мети ніхто не забороняє. По суті це буде майже переведення в готівку коштів, тобто перетворення їх у діючі активи.

Власники мають право перераховувати гроші з державних рахунків на рахунки інших організацій, якщо така транзакція схвалена Пенсійним Фондом.

Банки, продавці житла або будівельні організації можуть, у свою чергу, розпоряджатися перерахованими фінансами на свій розсуд: знімати їх з рахунку, передавати в управління, інвестувати в інші проекти.

Розглянемо найпопулярніші законні схеми звернення з маткапиталом.

Схема 1. Взяття кредиту під мат капітал

Цей спосіб «переведення» один з найпопулярніших.

Важливий момент

Позики під маткапитал видаються банками тільки з однією метою – на поліпшення житлових умов!

Споживчий кредит погасити материнськими грошима неможливо, хоча в деяких регіонах РФ такі програми діють.

Що таке покращення умов житла? Це будь-які заходи, спрямовані на зміну поточного статусу житла.

Сюди відносяться:

  • покупка квартири або будинку;
  • будівництво будинку своїми силами;
  • участь у пайовому будівництві нового житла;
  • реконструкція житла.

Під реконструкцією розуміється не капітальний ремонт, а реальне поліпшення технічних характеристик об'єкта – наприклад, збільшення площі будинку або надбудови додаткового поверху.

Видачею позик під забезпечення сімейними грішми займаються далеко не всі банківські організації. В останні роки кількість таких установ і зовсім обчислюється одиницями, але найбільші гравці фінансового ринку РФ продовжують працювати з активами МСК.

Більш того, деякі банки пропонують ексклюзивні та вигідні програми для сімей з двома і більше дітьми надають гроші на покупку квартир в новобудовах, будівництво котеджів або каркасних будинків під ключ.

Детальніше про те, як взяти кредит під мат капітал, читайте в окремій статті нашого сайту.

Схема 2. Іпотека під сімейний капітал

Коштами маткапитала можна погасити первинний внесок по іпотеці або основний борг. Сімейні гроші дозволяють зменшити розмір щомісячних виплат і швидше позбутися заборгованості.

При цьому необов'язково чекати триріччя дитини, в інших випадках. ПФР дозволяє перераховувати кошти на погашення іпотеки відразу після отримання сертифіката.

Правда, іпотечні кредити видають лише при дотриманні певних умов:

  • позичальник повинен мати стабільний дохід на офіційній роботі;
  • кредитна історія одержувача повинна бути чистою;
  • після придбання житла власник сертифіката зобов'язується оформити власність на всіх членів сім'ї, включаючи дітей.

Хочете знати більше про іпотеку під маткапитал, читайте розгорнуту статтю на нашому порталі.

Подивіться також корисне відео по темі материнського капіталу та іпотеки:

Схема 3. Отримання грошей на будівництво будинку

Деякі сім'ї вибирають рішення побудувати приватний будинок (котедж, дачу) своїми силами чи з допомогою будівельних бригад.

До недавнього часу маткапиталом можна було скористатися виключно для оплати послуг професійних підрядників.

Зараз кошти маткапитала доступні для самостійного будівництва. Держава оплатить вам будматеріали, оренду будівельного устаткування і відшкодує інші витрати, безпосередньо пов'язані зі зведенням будинку.

Правда, для цього потрібно буде ретельно документувати всі етапи будівництва і зберігати чеки, які підтверджують витрати.

Є 2 способи скористатися активами МСК для самостійного зведення будинку:

  • взяти кошти на придбання будматеріалів та інструменту заздалегідь;
  • відшкодувати витрати заднім числом.

Ці варіанти, як і інші важливі нюанси будівництва за державний рахунок докладно розглянуті в окремій публікації – «Мат капітал на будівництво будинку».

Схема 4. Реконструкція будинку на мат капітал

Реконструкція – це радикальна зміна технічних показників будинку або квартири. Такі роботи проводяться з дозволу відповідних органів і оформляються документально.

Виконувати реконструкцію дозволяється самостійно (без залучення підрядників). У цьому випадку ПФР перераховує на банківський рахунок сім'ї спочатку 50% витрачених коштів, а решту грошей після завершення основного етапу будівництва.

Реконструкція будинку на маткапитал

 

Працівники фонду зобов'язані перевіряти, на які саме роботи йдуть державні гроші витрачаються вони строго за призначенням – на закупівлю матеріалів, обладнання, будівельних інструментів для проведення робіт.

Реконструкція можлива лише в тому випадку, якщо будинок оформлений у власність на всіх членів сім'ї. Якщо така процедура не проведена, спочатку потрібно здійснити її, потім приступати до будівельних робіт.

І хоча такий спосіб зовсім не вважається переведенням у готівку коштів, він допомагає заощадити свої гроші, які за фактом залишаються у вас в готівковій формі.

Схема 5. Перерахування в рахунок майбутньої пенсії

Вважається, що така схема використання коштів досить прогресивна і ефективна, якщо виконується з розумом. Однак на ділі лише 2% людей користується правом перерахувати кошти МСК на пенсійні рахунки.

Суть такого способу управління фінансами наступна: ви перераховуєте державні гроші на недержавний накопичувальний рахунок вашої майбутньої пенсії, де він зберігається до встановленого терміну.

Компанія не тільки береже ваші гроші, але намагається примножити їх шляхом інвестування в прибуткові фінансові інструменти. В результаті ви не тільки зберігаєте кошти, але і збільшуєте їх суму.

За законом власник рахунку має право на строкову пенсійну виплату у майбутньому: зняти таким способом можна тільки додаткові кошти, а не обов'язкові відрахування роботодавців.

4. Як перевести в готівку сімейний капітал у регіонах – нові регіональні програми

Регіони пропонують власні варіанти розпорядження державними грошима на рівні муніципалітетів і окремо взятих областей. Крім того, діє самостійна програма під вивіскою «регіональний мат капітал», за якою можна отримати гроші за третього або четвертого дитини в сім'ї.

перевести в Готівку гроші в регіонах безпосередньо теж не вийде, але вибір напрямків в окремо взятих краях і областях РФ набагато багатше, ніж на федеральному рівні.

У деяких містах і селах допускається використання МКС на наступні потреби:

  • купівля сімейного автомобіля;
  • лікування дітей;
  • придбання земельних ділянок;
  • ремонт житла;
  • погашення споживчих кредитів на великі покупки для всієї родини.

Крайові (обласні і губернаторські) материнські гроші іноді видаються одноразово багатодітним сім'ям. Розміри таких виплат варіативні в різних регіонах, але в середньому становлять 100 000 рублів.

У статті «Регіональний материнський капітал» ця тема розглянута у всіх подробицях.

5. Які банки працюють з мат капіталом – ТОП-5 банків з вигідними умовами

З маткапиталом працюють кілька великих банків , пропонуючи своїм клієнтам привабливі програми кредитування.

Список п'яти банків з найбільш вигідними умовами видачі позик:

  1. Ощадбанк.
  2. ВТБ 24.
  3. Юникредит.
  4. ДельтаКредит.
  5. Банк Москви.

У таблиці нижче наведені умови видачі позик під МКС і ексклюзивні пропозиції від фінансових організацій:

Банк Процентна ставка Назва продукту
1 Ощадбанк 13-14% Іпотека + МК
2 ВТБ 24 від 13% Купівля готового житла
3 ДельтаКредит 12-13% Іпотечний кредит «Квартира»
4 Юникредит 12% Програма «Материнський капітал Плюс»
5 Банк Москви 13,85% Продукт «Готове житло»

6. Як уникнути обману при знятті мат капіталу – корисні поради

Незважаючи на суворе регламентування способів застосування МСК, постійно знаходяться заповзятливі люди, бажаючі перетворити державні кошти в свої власні.

Приклад

У 2015 році особисто президентом РФ підписаний указ, що забороняє мікрофінансовим організаціям здійснювати будь-які фінансові маніпуляції з маткапиталом. Така міра була відповіддю на численні шахрайства деяких компаній з державними активами.

За кілька років такі організації отримали мільярди рублів з федерального бюджету з метою особистого збагачення.

Інший приклад незаконного переведення в готівку сімейних рахунків: висновок номінальної (фіктивної) угоди купили продажу житла. Квартира викуповується у найближчих родичів або навіть друзів в рахунок маткапитала.

Кошти переводяться на рахунок продавця, після чого учасники угоди знімають ці гроші і ділять між собою.

Така угода вважається незаконною. Нерухомість під МСК можна придбати тільки реально – квартира повинна стати власністю всіх членів сім'ї, які володіють сертифікатом. Якщо цього не сталося, операція розглядається як уявна (або удавана) угода і розцінюється як шахрайство.

Іноді під сімейні кошти купується нерухомість, не призначене для проживання (аварійні або нежитлові приміщення). В інших випадках продавці навмисно завищують ціни на об'єкти, щоб покрити різницю засобами маткапитала.

Часто злочинці користуються довірливістю власників сертифіката або їх фінансовими труднощами. Вони пропонують допомогу власникам сімейних в переведенні в готівку МСК материнського капіталу за комісійні.

Коли мами чи тата зраджують «благодійникам» передоплату в рахунок майбутнього переведення коштів, злочинці спокійнісінько зникають у невідомому напрямку.

Для своїх злочинних дій шахраям навіть не обов'язково вилучати у батьків сертифікат: вони просто дають власникам заповнити деякі «документи» і просять перерахувати свої особисті гроші на рахунок або розрахуватися готівкою.

Як уникнути обману?

Для цього достатньо виконувати нескладні правила:

  • не здійснювати угод, що стосуються маткапитала, в обхід Пенсійного Фонду;
  • не мати справи з сумнівними організаціями, про яких немає ніякої інформації в офіційних джерелах;
  • при взятті кредитів на покупку житла співпрацювати тільки з великими банками, що входять в ТОП-50 найбільш надійних фінансових компаній .

Не варто також надавати неправдиві відомості під час одержання материнського капіталу або намагатися заволодіти сертифікатом, не маючи на те законних підстав. Такі дії розглядаються як злочину і тягнуть за собою покарання.

Шахрайство з маткапиталом

Які покарання передбачені за шахрайства з маткапиталом? Якщо угода відбулася, але злочинні наміри власників сертифіката не доведені, громадяни зобов'язані повернути кошти в державний бюджет.

Це мінімальне покарання за незаконні операції. Більш серйозні порушення караються серйозними штрафами і позбавленням волі.

7. Висновок

Тепер ви знаєте, що перетворити законі не дозволяє маткапитал в живі гроші, обналичив їх. Але можна використовувати активи, забезпечені сертифікатом, на благо дітей та всієї сім'ї.

Найкращий варіант використання коштів – змінити житлові умови, вклавши фінанси на будівництво, купівлю, реконструкцію житла.

Вся найповніша інформація в нашій публікації «Все про материнський капітал».

Колектив порталу бажає нашим читачам успіхів в операціях з маткапиталом і, як завжди, просить оцінити прочитану статтю і залишити свої коментарі нижче.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Як законно отримати готівку материнський капітал в 2017 році – легальні схеми і практичний досвід + поради, як уникнути обману при знятті мат капіталу