Як економити гроші при маленькій зарплаті   ТОП-10 перевірених способів для тих, хто хоче навчитися збирати ефективно

Як навчитися економити гроші при маленькій зарплаті? Як правильно збирати гроші в сім'ї і розраховувати сімейний бюджет? Чи варто економити на їжі, продукти та електроенергії?

Здрастуйте, дорогі друзі! З вами Денис Кудерин.

Кожен з нас прагне жити краще і практично для будь-якої людини (сім'ї) рано або пізно встає питання економії грошей. Адже гроші необхідно не тільки заробляти, але і грамотно розподіляти. Це факт.

Сьогодні я поділюся своїм практичним досвідом і розповім, якими прийомами економії грошей користуюся сам і що потрібно робити, щоб ваші витрати не створювали вам фінансових проблем.

Використовуючи мої техніки і прийоми, описані в статті, ви реально зможете зберегти до 50% своїх коштів.

Отже, почнемо!

Як економити гроші правильно - поради та рекомендації

1. Економія сімейного бюджету – важлива фінансова звичка

Перше, що потрібно гарненько засвоїти: економія – не означає зниження рівня життя. Це грамотна оптимізація власного бюджету. Цілком можливо, що більш розумний підхід до фінансів навіть підвищить ваш життєвий рівень, оскільки скоротяться витрати на шкідливі звички і не менш шкідливі продукти.

Дрібні, але регулярні непотрібні витрати поступово виростають у великі суми, а в сімейний чи особистий бюджет з'являються дірки, які нічим залатати. Розумна економія коштів – ціле мистецтво: щоб їм оволодіти, необхідно завзятість і терпіння. Зате дізнавшись, як економити гроші, ви навчитеся не тільки уникати непотрібних витрат, але і робити вигідні фінансові вкладення.

Економити – не значить жити бідно, погано харчуватися і у всьому собі відмовляти. Така економія піде швидше шкоду, ніж на користь.

У даній статті мова піде зовсім про інший економії – про розумному розподілі свого бюджету, що дозволить не просто уникнути зайвих витрат, але і зайнятися накопиченням грошових коштів.

до Речі, наявність мети – відмінний мотивуючий фактор.

Головне зрозуміти, як почати економити гроші, а потім правильне ставлення до фінансових витрат стане свого роду звичкою.

Економія сімейного бюджету

Перехід до розумної економії здійснюється поетапно:

  • Спочатку потрібно розділити всі витрати на необхідні та зайві;
  • Потім слід переглянути режим використання платних ресурсів (електроенергії, води, засобів зв'язку);
  • Далі – оптимізація режиму живлення і витрат на продукти;
  • Ще один необхідний крок – відкладання певного відсотка заощаджених фінансів: краще, якщо гроші не лежать мертвим вантажем, а працюють.

Навіть якщо вам вдасться відкладати всього 10-20% від щомісячного бюджету, це дозволить створити значні накопичення вже через 6-12 місяців. Ще раз повторю, що не потрібно сприймати економію грошей як вимушений період самообмеження. Розумне ставлення до фінансів – можливість змінити своє життя на краще.

2. Чи варто економити на їжі, продукти та електроенергії

Економити на їжі та енергоресурсах зовсім не означає жити впроголодь, сидіти в темряві вечорами і ходити на роботу пішки. Оптимізація передбачає виключення непотрібних витрат; при цьому всі важливі і необхідні витрати залишаються. Про розумному підході до харчування буде розказано в окремому розділі. Грамотне використання електрики тим більш актуально при постійному підвищенні тарифів на енергоресурси.

І пам'ятайте, що економлять не бідні, а розумні!

Як економити на електриці

Експерти радять дотримуватися наступних 5 простих правил:

  1. Грамотне використання електроприладів. Наприклад, зарядні пристрої для телефонів і планшетів, вставлені в розетку, продовжують споживати енергію, навіть якщо гаджети не підключені. Те ж саме стосується побутової апаратури – телевізорів, музичних колонок.
  2. Використання потрібного розміру посуду для електроплит. Електричні плити будуть споживати менше енергії, якщо використовувати посуд, яка точно відповідає розміру конфорки: в цьому випадку плита не буде даремно нагрівати повітря на кухні, а значить ефективність нагріву страви підвищиться.
  3. Розумна постановка холодильника. Холодильник слід розташовувати якомога далі від плити, так він буде споживати менше електроенергії.
  4. Відповідна завантаження білизни в пральну машину. При включенні пральної машини слідкуйте за нормою завантаження білизни – надмірна кількість (як і неповне завантаження) призводить до перевитрати електроенергії на 10-15%.
  5. Вимикання електроприладів на ніч. Більшість електроприладів краще вимикати з мережі на ніч, а також на час вашої відсутності в денний час.

Купуючи побутову техніку, слідкуйте за класом енергоспоживання. Прилади з низьким споживанням електрики стоять, як правило, дорожче, але різниця швидко окуповується за рахунок подальшої економії при експлуатації.

Вимикати світло після того, як ви виходите з кімнати – корисна звичка, але притаманна далеко не всім. Придбання інфрачервоних датчиків дозволить економити на електриці без зайвих рухів.

варто замінити Звичайні лампочки на енергозберігаючі. Продумайте також про зональному освітленні: нічні світильники в спальні набагато економічніше, ніж триріжкові люстри. А ще можна придбати термос, який позбавить від необхідності кілька разів в день гріти воду в електрочайнику.

3. Як заощаджувати та накопичувати гроші – 10 перевірених способів

Існують перевірені способи, які дозволять вам економити гроші навіть при маленькій зарплаті. Багато з них я використовую сам і рекомендую своїм друзям та знайомим.

Перевірені способи економії

Спосіб 1. Розставляємо фінансові пріоритети

Раціональний підхід до витрат – основа розумної економії. Управління сімейним бюджетом – свого роду менеджмент, який працює виключно на вас. Необхідно зрозуміти, що від правильного використання засобів, які є у вашому розпорядженні, залежить ваше фінансове благополуччя.

Гроші можна витратити з користю і без неї. Але як визначити, наскільки трата корисна? Спробуємо в цьому розібратися.

Витрати, перш за все, залежать від способу життя, який ми ведемо. Чим молодша людина, тим більше у нього спокус. Відсутність досвіду призводить до скоєння великої кількості помилок, в тому числі і фінансових. Молоді люди часто купують речі, які їм зовсім не потрібні – просто піддавшись впливу реклами, моди, порад друзів.

Добрий рада

Зробіть список необхідних витрат і тих, які не є життєво важливими. Можливо, деякі пункти зі списку витрат можна буде викреслити.

Термінові витрати — це витрати на харчування, квартплату, кредити (якщо вони є). Менш термінові інвестиції у знання, накопичення, кошти на сімейний відпочинок.

Зовсім нетермінові – купівля модного одягу, відвідування ресторанів, розваги, купівля товарів для дому, гаджетів нової моделі, інші придбання, які можна відкласти або не робити зовсім.

Остання категорія – та, з якою необхідно працювати в першу чергу. Важливо зрозуміти, які у нас визначають цілі і життєві цінності. Якщо модний одяг для вас важливіше освіти та інвестицій у майбутнє, то кількість нерозумних витрат навряд чи зменшиться. Те ж саме стосується відвідування ресторанів, дорогих кафе і розважальних закладів.

Важливо також, куди направляються заощаджені гроші. Найбільш доцільний варіант – вкладення фінансів в активи, які в майбутньому дозволять мати пасивний дохід і отримувати прибуток, не проявляючи безпосередньої участі у робочому процесі.

Спосіб 2. Використовуємо правило «Плати спочатку собі!»

Принцип «заплати спочатку собі» означає, що з будь-якого фінансового вступу необхідно в першу чергу відкладати певний відсоток з метою подальшого інвестування цих коштів у власну справу або на крайній випадок, відкладати. Це не обов'язково повинен бути особистий бізнес в прямому сенсі слова. Це можуть бути цінні папери, будівництво, будь-які інші проекти, які можуть приносити дохід надалі.

Це працює, якщо ви платите собі постійно, незважаючи на обставини. Як би вам не хотілося витратити цю суму в інших цілях, робити цього не можна, поки основна задача не виконана. Інвестування у фінансові інструменти – найбільш раціональний спосіб розпоряджатися грошима, оскільки гроші повинні працювати, а не лежати без діла.

А як правильно інвестувати і куди вкласти гроші, щоб вони працювали вже було написано раніше.

Чітке дотримання правила «заплати спочатку собі» позбавляє від роздумів, де взяти гроші на створення пасивного доходу. Вигідні вкладення будуть повільно, але вірно збільшувати добробут вашої родини, навіть якщо ви будете інвестувати в прибуткові проекти лише 10% від наявних доходів.

до Речі, близько 20% мільйонерів на Заході, зрозуміли, як стати мільйонерами саме завдяки цьому правилу.

Почніть платити самому собі прямо зараз: з першого ж доходу відкладіть 10% та до пори до часу забудьте про них. Нехай ці 10% стануть першим цеглою, з якого надалі буде побудовано будинок вашої фінансової незалежності.

Спосіб 3. Ведемо облік доходів і витрат

Необхідність обліку доходів і витрат підкреслюють всі люди, провідні успішні фінансові справи. Така звітність (документація) дозволить відстежити статті найбільших витрат у сімейному бюджеті і оптимізувати їх.

Наприклад, якщо ви виявите, що походи в кафе щомісяця з'їдають неприпустимі суми грошей, ви можете скоротити дану статтю або ліквідувати повністю. Наочність – велика сила. Точні цифри видатків діють набагато переконливіше, ніж абстрактні знання.

Обов'язково потрібно знати всі свої фінансові показники.

Як говорить Ентоні Роббінс   всесвітньо відомий оратор і тренер в області досягнення особистого успіху: «Що не можна виміряти   тим не можна керувати.»

Враховуйте не тільки витрати, але й прибутки, особливо якщо ви живете не тільки на зарплату, але маєте додаткові джерела отримання грошей. Якщо статей доходів кілька, облік дозволить виявити найбільш прибуткову з них і правильно розпорядитися цією інформацією.

Розвиток інформаційних технологій зробив процес обліку доходів і витрат досить зручним і ефективним заходом: спеціальні програми позбавлять вас від необхідності складати таблиці самостійно і заповнювати їх від руки. Наочне спостереження за власними витратами та грошовими надходженнями – реальний спосіб підвищити свою фінансову грамотність.

Дослідження фахівців показують, що 90-95% росіян витрачають свої гроші майже повністю до моменту отримання чергової зарплати. До речі, цей показник не залежить від рівня доходів. Підвищення фінансової грамотності дозволить змінити дану ситуацію найрадикальнішим чином.

Спосіб 4. Складаємо список покупок перед походом в магазин

Складання списку дозволить вам уникнути непередбачених витрат у вигляді імпульсивних покупок. Маркетологи в супермаркетах і бутіках знають 1000 і 1 спосіб змусити вас придбати товар, який вам зовсім не потрібен. Склавши список, ви будете надійно застраховані від подібних придбань.

Ще один спосіб уникнути зайвих витрат – брати рівно стільки грошей, скільки вам знадобитися на покупки, і не більше.

Підказка

Слід ходити в магазини ситим: у голодної людини мізки працюють по-іншому.

Існують сучасні мобільні додатки, які дозволять вам уникнути складання списків від руки. Сервіси розумних покупок економлять одночасно час і фінанси. Якщо у вас є чіткий і точний план придбань, ви нічого не забудете, а візит в магазин не займе багато часу.

Експерти радять також не робити ніяких покупок в день зарплати. З психологічної точки зору в такий день людина оцінює свій фінансовий стан необ'єктивно – вважає себе більш багатим, ніж він є.

Розплачуватися знавці в області фінансів радять виключно готівкою: використання пластикових карток хоча і зручно, але економічно не вигідно. Людина не сприймає віртуальні фінанси як повноцінні гроші і витрачає їх більш легко. А ось з цими грошима розлучатися набагато важче.

Спосіб 5. Знаходимо товари-аналоги чи то ж якість за меншу ціну

Кожен товар має більш дешевий аналог. Ті, кому відома ця істина, щодня заощаджують значну суму грошей. Для початку навчіться уникати найбільш очевидних прийомів маркетологів.

Використання товарів-аналогів при економії грошей

Ось деякі рекомендації, які допоможуть вам економити кожен день:

  • найдорожчий товар у супермаркетах завжди розташовується на рівні очей. На нижніх полицях можна знайти аналогічні продукти, які стоять на порядок дешевше;
  • Вирішивши придбати побутову техніку, не полінуйтеся витратити час на пошук найбільш оптимальної ціни товару через Інтернет-ресурси. Крім того, деякі магазини часто проводять вигідні акції, якими можна скористатися;
  • Ніколи не робіть покупок без попереднього порівняння цін. Намагайтеся знайти схожий або цей же товар дешевше. Часто ціни в сусідніх магазинах на одні і ті ж речі можуть відрізнятися на 10%-30%;
  • Все більш вигідними стають покупки (апаратури, одягу, телефонів) через Інтернет – до того ж, це позбавляє покупців від витрати часу та фінансів на поїздку в магазини.

Правила «аналогів» стосується не тільки продуктів, але і будь-яких інших товарів, наприклад – ліків. Часто дорогі імпортні ліки мають дешеві вітчизняні аналоги, які називаються по-іншому, але мають абсолютно тими ж лікувальними властивостями.

Спосіб 6. Харчуємося недорого і корисно

Відразу скажу, що мова не йде про режимі вимушеного голодування. Як не дивно, але перехід на здорове харчування не означає збільшення витрат. Навпроти   їх можна навіть зменшити, почавши оздоровлення через харчування.

Правильна їжа зовсім не обов'язково повинна бути дорогою. На ціну впливає не тільки якість продуктів, але і упаковка, популярність бренду, маркетингова політика виробника.

Часто смачна і корисна їжа (наприклад, дієтичне м'ясо, поживні крупи, бобові, кисломолочні продукти) набагато дешевше розрекламованого «фаст-фуду» (чіпсів, хот-догів, тістечок і газованої води).

Є й інші варіанти, як економити на їжі з допомогою оптимізації режиму харчування:

  • купуйте продукти на вагу: зазвичай це дешевше, ніж придбання упакованої їжі;
  • купуючи продукти на ринку, торгуйтеся;
  • ринок краще відвідувати ввечері, коли продавці можуть серйозно скинути ціну;
  • м'ясо краще купувати не в вигляді напівфабрикатів, а свіже і у великій кількості: так ви отримаєте продукт не тільки для інших, але і для перших страв;
  • якщо ви обідаєте на роботі, беріть обід з собою;
  • пам'ятайте про сезонності – овочі і фрукти, придбані в сезон, набагато дешевше і корисніше) імпортних аналогів;
  • перші страви дешевше і частіше корисніше друге;
  • меню краще складати відразу на тиждень вперед: це допоможе закуповувати тільки необхідні продукти;
  • кількість споживаних калорій має відповідати енерговитратам;
  • деякі категорії продуктів краще купувати оптом в гіпермаркетах: мішок крупи, цукру, борошна коштує набагато дешевше розфасованих варіантів.

Харчуючись правильно і корисно, ви не тільки заощадите гроші, але і поліпшите своє здоров'я. Всі лікувальні дієти наполягають на виключенні з меню «сміттєвої їжі»   газованої води, чіпсів, сухариків і солодощів.

Переглянувши режим харчування, можна заощадити від 10 до 50% сімейного бюджету.

Наприклад, якщо замість звички ходити в кафе, ви навчитеся готувати вдома, це дозволить вам створити солідні накопичення вже за кілька місяців. До того ж, домашня їжа з натуральних здорових інгредієнтів набагато смачніше і корисніше продуктів з закладів громадського харчування. Навіть напівфабрикати начебто пельменів і вареників набагато вигідніше готувати вдома, при цьому заморожуючи продукцію на тривалий термін.

до Речі, про замороження. Заморожувати можна не тільки пельмені, але і овочі. Таким чином, ви отримаєте смачний і поживний продукт за більш низьку ціну.

Заморожувати можна майже будь-які овочі – морква, перець, зелень, томати. Ця їжа в зимовий час буде набагато корисніше консервованих овочів або рослинних продуктів, вирощених невідомим способом в теплицях.

Витрати на продукти харчування складають у багатьох людей більшу частину сімейних фінансових витрат: саме з цього пункту слід починати оптимізацію витрат.

Жити, щоб їсти – в корені неправильна позиція, що рано чи пізно позначиться на вашому здоров'ї. І навпаки – раціональне харчування зробить здоровішими не тільки ваше тіло, але й дух!

Спосіб 7. Виключаємо «шкідливі звички»

Про шкідливих харчових звичках поговорили, тепер перейдемо до ще більш згубним для здоров'я речей, на які значна частина населення витрачає чималі фінансові ресурси.

Про шкоду куріння написано сотні статей і книг. Згубний вплив тютюну на здоров'я відомо давно. Але чомусь набагато менше людей говорять про шкоду куріння для гаманця споживача.

Економія на цигарках, а точніше, на їх відсутність, це чималі щомісячні і ще більш значні річні прибутки. Особисто я позбувся від куріння пару років тому, і з тих пір жодного разу не пошкодував про це. За найскромнішими підрахунками мій щорічний дохід після цього збільшився на 22 000 рублів.

Тепер про алкоголь. Є люди, які не уявляють собі відпочинок і розслаблення без спиртного. У мене є знайомий, який випиває після роботи 2-3 пляшки пива, отримуючи при цьому цілком середньостатистичну зарплату.

Неважко порахувати, у скільки ця звичка обходиться йому щомісяця при середній ціні на пиво 60-70 рублів за 0,5 л. Відмовившись від пива, можна за рік накопичити на новий ноутбук або запустити власний прибутковий сайт і почати заробляти на ньому.

Спосіб 8. Оптимізуємо виплати за кредитами

Кредит, хоча і називається обтічно «кредитом», але є по своїй суті боргом, який треба віддавати.

Наявність такого боргу спочатку нервує, потім входить в звичку. Багато людей навіть не підозрюють, що можуть оптимізувати свої виплати за кредитами і платити набагато менше.

Ось самий простий і наочний спосіб зменшити виплати: взяти новий, більш вигідний кредит і достроково погасити старий. Безумовно, фінансові операції такого роду вимагають попередньої й багаторазової перевірки.

Важливий рада

Якщо ви берете кредит, то постарайтеся взяти його на якомога більший термін, щоб ваш щомісячний платіж був мінімальним. Не бійтеся великий підсумкової переплати.

Адже більшість проблем з поверненням кредитів починається тоді, коли щомісячна фінансова навантаження занадто висока. Наприклад, взявши 100 000 рублів в банку, краще віддавайте 2500 рублів в місяць на протязі 5 років, ніж за 10 000 — 12 000 рублів, намагаючись повернути його за рік.

до Речі, перед тим як взяти кредит в банку, необхідно провести попередню порівняльну роботу. Нерозумно брати позику, не вивчивши умови погашення боргу. Деякі банки користуються успіхом у клієнтів тільки тому, що мають більш витратну і грамотну рекламу. Між тим, умови за кредитами в таких установах можуть бути абсолютно грабіжницькими.

Якщо ви все-таки маєте потребу в сторонньої фінансової допомоги, то прочитайте статтю про те, «Де взяти грошей» і зробіть це згідно всім рекомендаціям, наведеним у ній.

Спосіб 9. Позбавляємося від «пожирачів грошей»

Пожирачами грошей можуть бути не тільки шкідливі звички, але і цілком нешкідливі речі – наприклад, невигідні тарифи на мобільний зв'язок та Інтернет.

Іноді людина підключає абсолютно непотрібну для себе мобільну послугу і продовжує оплачувати її роками, не замислюючись про те, яка сума набігає за цей час.

Відомий журналіст і письменник ХХ століття Наполеон Хілл говорив, що звичка витрачати купується набагато легше, ніж звичка заощаджувати.

Тому будьте готові докладати зусилля, якщо хочете навчитися економити гроші.

найголовніші пожирачі грошей:

  • шкідливі звички;
  • невиправдані опції в тарифах на Інтернет та мобільний телефон;
  • кредити на розваги (дорога машина, крута аудіо та відеотехніка);

Слідкуйте за тим, на що ви витрачаєте гроші.

Спосіб 10. Ставимо лічильники води і газу

Лічильники води та газу – вірний спосіб уникнути зайвих витрат. Не забудьте тільки перед установкою даних приладів вибрати найбільш вигідну пропозицію з усіх можливих.

якщо у вас немає таких приладів, то ви сплачуєте комунальні послуги за нормативами або, простіше кажучи, в залежності від квадратури або кількості прописаних на території вашого житла.

Краще один раз витратити кілька тисяч рублів і ці гроші стануть справжньою інвестицією, адже вони «відбиваються»приблизно за півроку.

4. Як економити гроші в сім'ї: наочна таблиця контролю витрат

Тут я наводжу наочну таблицю, завдяки якій ви зможете економити гроші і оцінити всі свої витрати відповідно до трьох категорій:

  1. Категорія «А»   найважливіші та необхідні витрати будь-якої людини;
  2. Категорія «B»   другорядні витрати, які в деякому сенсі покращують рівень життя;
  3. Категорія «С»   розваги і шкідливі звички. Ці витрати швидше за все приведуть вас до фінансових проблем і вплинуть на погіршення фізичного і емоційного стану.
Обов'язкові (періодичні)
Категорія «А»
Другорядні (разові)
Категорія «B»
Пожирачі грошей
Категорія «С»
1 Харчування, продукти Освіта Кафе і клуби
2 Комунальні послуги (газ, електрика, вода) Меблі Дорогі і шкідливим «вкусняшки»
3 Транспорт (оплата проїзду, бензин) Побутова та цифрова техніка Азартні ігри
4 Зв'язок (інтернет, телефон) Брендові речі і «понти» Шкідливі звички
5 5. Висновок

Сподіваюся, ця стаття допоможе вам скоротити ваші витрати і встати на шлях розумної економії. Оптимізація витрат допоможе не тільки зберегти ваші фінанси, але і змусить їх працювати на ваше майбутнє.

Обов'язково оптимізувати свої витрати в наступних напрямках:

  1. Мобільний зв'язок та Інтернет. Це робиться шляхом відключення невигідних і непотрібних опцій.
  2. Проїзд у громадському транспорті. Купуйте проїзний або оптову партію поїздок на метро, якщо ви часто користуєтеся таким транспортом.
  3. Бензин і газ (для автомобілістів). Заправляйтеся на перевіреній одній і тій же заправці (серії заправок) і попросіть оформити бонусну картку.
  4. Комунальні платежі (електроенергія, газ, вода). Поставте лічильники, не тримайте включеними електроприлади, коли цього не потрібно, замініть звичайні лампи на енергозберігаючі.
  5. Економія на продуктах харчування та їжі. Готуйте вдома, купуйте здорову їжу, не зловживайте походами в кафе і фастфудами.
  6. Розваги та відпочинок. Відмовтеся від імпульсивних покупок і дозвільного способу життя, не женіться за дорогими брендами, керуйтеся принципом «не все те золото, що блищить». Багато дорогі товари   лише продумана політика фахівців з маркетингу і рекламі.

Рекомендую вам подивитися відео про економію грошей від Лади Лігай, в ньому вона поділилася своїми прийомами заощадження грошей:

Отже, економія грошей можлива навіть при маленькій зарплаті, якщо ви будете дотримуватися всі вищеописані прості правила і рекомендації.

Бажаю вам успіху і зростання ваших накопичень!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Як економити гроші при маленькій зарплаті   ТОП-10 перевірених способів для тих, хто хоче навчитися збирати ефективно