Що таке якісний рерайт тексту – докладний огляд поняття з практичними прикладами + покрокова інструкція по рерайту статей онлайн

Ви дізнаєтеся, що таке грамотний рерайт (rewrite) тексту, як виконують професійний рерайт статей фрілансери, де можна замовити якісний рерайт статей

Здравствуйте, шановні читачі онлайн-журналу «.ua»! З вами професійний копірайтер і постійний автор видання Денис Кудерин.

Сьогодні ми продовжимо вивчати сучасні інформаційні технології і поговоримо про рерайті. Всі, хто так чи інакше пов'язаний з текстами, знайомий з цим поняттям.

Початківці рерайтери отримають покрокову інструкцію для роботи з текстом, а замовники дізнаються, скільки коштує професійний рерайт і які його показові характеристики.

Що таке якісний рерайт тексту

1. Що таке професійний рерайт і навіщо він потрібний

Рерайт (від англійського «rewrite»   переписувати) – продукт рерайтингу, лексична переробка вихідного матеріалу з метою його уникализации.

Цільове призначення рерайта досить широко:

  • наповнення партнерських і дочірніх сайтів «материнського» ресурсу;
  • поширення новин;
  • просування статей у списках видачі пошукових систем;
  • оновлення та SEO-оптимізація окремих статей і цілих сайтів.

Замовники рерайта – власники інтернет-майданчиків, веб-майстри, адміністратори сайтів та інші особи, відповідальні за утримання онлайн-ресурсів та їх просування. Переписування готової статті – найдоступніший (в плані грошей і інтелектуальних витрат) метод наповнення сайту унікальним контентом.

Рерайтер

Перероблений текст — вже не плагіат: його не сприймають таким ні пошукові системи, ні законодавчі структури, що займаються авторським правом. Однак професійна переробка тексту кардинально відрізняється від синонимайзинга (простої заміни слів) і коштує дорожче.

Кваліфікований рерайт близький до копірайтингу: грань у цій справі дуже тонка. Навіть просунуті програми перевірки на плагіат не класифікують творчий рерайтінг як переписаний текст і не знаходять в інтернеті першоджерел (вихідних статей).

Зміст величезної кількості веб-ресурсів представлено «отрерайченным» вмістом. Часто рерайт виконаний на аматорському рівні, але іноді являє собою стовідсотково унікальний текст, який просуває сайт на вищі позиції пошукових систем.

Виконання рерайта – перше, чим займаються фрілансери, початківці працювати на біржах контенту. На перший погляд справа здається простим – ви просто переписуєте своїми словами готовий текст, наданий замовником. На ділі все виявляється дещо складніше.

Якісний рерайт повинен володіти глибокої стилістичної грамотності та відповідністю початковим змістом статті. Іноді замовник вимагає повністю змінити структуру статті або зробити не один, а 2-3 рерайта одного джерела.

Випадок з життя

Особисто мені доводилося робити і по 5, і навіть за 30 (!) різних варіантів однієї вихідної статті. Причому тема була не найпростіша – «Сучасні методи переробки вторинної сировини».

Ви не уявляєте, яких висот стильового розмаїття автор досягає приблизно на другому десятку переписуваних текстів!

Тільки гідна оплата множинного рерайтингу може стимулювати письменника на діяльність подібного роду.

Принципова відмінність рерайта від копірайтингу – наявність цілком конкретного першоджерела. Однак і тут є нюанси.

В останні роки на біржах практикується більш «просунутий» вид рерайта – створення оригінальної статті на основі декількох джерел, які автор повинен знайти самостійно. Рідко замовник сам надає всі джерела сам.

2. Як замовити рерайт тексту онлайн – хто виконує таку роботу і яка її ціна

Якщо ви веб-майстер або власник інтернет-ресурсу і потребуєте рерайті вихідного тексту, у вас є 2 варіанти: виконати роботу самому або замовити копірайтеру (рерайтеру) виконання роботи.

Фахівців з лексичної трансформації першоджерел знаходять на біржах контенту, в копирайтерских бюро та інших організаціях, які займаються текстами.

Вартість рерайта, як правило, невисока, особливо на великих біржах типу Advego або Etxt. Але слід враховувати важливу обставину: чим нижче ціна, тим вище ймовірність отримати замість грамотного осмисленого рерайта примітивний синонимайзинг.

Рерайтер тексту в Інтернеті

Замовники, яким потрібен якісний матеріал, звертаються на професійні (або близькі до таких) біржі типу ContentMonster або Textbroker. Рерайт тут коштує дорожче, але зате клієнт отримує повністю унікальний, стилістично коректний і милозвучна текст.

Існує 2 методу переробки вихідної змісту:

  1. Поверхневий рерайт – заміна певного відсотка слів синонімами або близькими за змістом, термінами;
  2. Глибокий рерайт – перефразування вихідних пропозицій, заміна смислових блоків, повна зміна структури статті (із збереженням змісту).

Серед замовників немає єдиної думки з приводу необхідної унікальності рерайта. Деякі вимагають 90-95%, іншим досить 80%, треті наполягають на 100% унікальності.

Новачкам, приступає до виконання рерайта, слід обов'язково домагатися зазначених клієнтом показників, інакше статтю просто повернуть на доопрацювання.

В справі художнього переписування першоджерел визначальну роль грає тема статті. Очевидно, що матеріал загального напрямку «відрерайтити» значно легше, ніж інструкцію для сантехніків чи бухгалтерів.

Пораду починаючим авторам

Беріть в роботу тільки такі теми, про які маєте хоча б найменше уявлення.

Якщо ви філолог, не варто займатися рерайтинг статей для програмістів або юристів.

Приблизна ціна рерайта на аматорських біржах – 20-30 рублів (за 1000 знаків), і 50-70 на більш професійних ресурсах.

3. Як виконують професійний рерайт фрілансери – покрокова інструкція для початківців рерайтерів

Алгоритм роботи – справа особистого досвіду. Я пропоную новачкам найбільш оптимальний варіант, якому досить легко слідувати на початкових етапах діяльності рерайтера. Цим варіантом користуюся сам.

У міру вдосконалення умінь і навичок ви напевно виробите свій стиль роботи, більш індивідуальний і ефективний. А надалі зможете перетворити свою діяльність в роботу в Інтернеті на дому без вложений і заробляти від 500$ в місяць і більше.

Як виконати професійний рерайт

Крок 1. Уважне вивчення оригіналу

Прочитайте текст кілька разів. Не обов'язково роздумувати над сенсом, головне, зрозуміти значення конкретних пропозицій і фраз. Якщо ви добре зрозуміли, про що йдеться в статті (новини, інструкції, огляді), вам буде набагато легше перенести текст на чисту сторінку монітора.

Якщо якісь терміни, вирази і слова вам незрозумілі, варто дізнатися їх значення у словниках та енциклопедіях, благо, Інтернет дозволяє зробити це за пару секунд. Не зайвим буде поцікавитися у замовника адресою сайту, для якого робиться текст – це дозволить більш грамотно вписати в стилістику і тематику.

Крок 2. Пошук інших джерел

Якщо ваша мета – стати професійним автором, всі створені вами статті повинні бути вищої якості – незалежно від того, чи робите ви рерайт новини-одноденки або пишете огляд для популярного журналу з багатотисячною аудиторією.

Все починається з відношення до власної роботи. Навіть виконуючи рерайт, можна (і потрібно) писати грамотно, цікаво, різноманітно. Для цього використовуються різні прийоми, і один з них – використання декількох джерел.

Просто пошукайте в мережі інші статті по темі джерела та перегляньте їх: це урізноманітнює термінологію, знизить кількість повторів і дозволить створити унікальний і яскравий продукт.

Крок 3. Написання тексту

Приступаючи до написання тексту, бажано опрацювати його структуру заздалегідь. Особисто мені легше працювати, коли я знаю, про що буде сказано в кожному наступному абзаці. Крім того, це дозволяє змінювати структуру статті на свій розсуд.

Іншим зручніше працювати більш послідовно: переписуючи по порядку кожну пропозицію і не знаючи, про що йдеться в наступній фразі. Такий метод годиться для новин, але не дуже зручний при роботі з великим форматом – аналітичними статтями, оглядами.

Крок 4. Використання професійних інструментів

Кваліфікований автор користується професійними інструментами. Не завжди можна підібрати синонім самостійно – для цього потрібен необмежений словниковий запас.

Особисто я (через багаторічного досвіду роботи з текстами) рідко звертаюся до інструментарію копірайтера, але новачкам він буде на перших порах життєво необхідний.

Рекомендую 2 перевірених сайту:

http://www.synonymizer.ru

http://synonymonline.ru

На другому, крім пошуку синонімів, можна шукати антоніми – протилежні за змістом слова, а також перевіряти правильність написання та вживання слів.

Крок 5. Перевірка на унікальність

Обов'язковий етап – перевірка унікальності готового тексту. Майже на всіх біржах існує вбудована програма унікальності, яка автоматично перевіряє відправлений замовнику текст.

Іноді клієнт наполягає на перевірці статті в інших сервісах. Рекомендую скачати на стаціонарний комп'ютер готові програми перевірки на плагіат – Advego Plagiatus і Etxt Антиплагіат: зазвичай цих двох інструментів достатньо, щоб виконати всі поставлені замовником умови.

Для більшої наочності представлю процес виконання рерайта у вигляді таблиці:

Етапи виконання рерайта Як виконується Важливі особливості
1 Ознайомлення з текстом Уважне прочитання, розуміння сенсу всіх речень, фраз і термінів При необхідності користуйтеся енциклопедією і словником
2 Пошук альтернативних джерел Введіть у пошуковий рядок головну тему статті і ознайомтеся з результатами видачі Не перестарайтеся – достатньо 2-3 джерел
3 Написання рерайта Текст переробляється найбільш зручним автору способом Для великих текстів бажано змінити структуру статті і послідовність абзаців
4 Використання спеціальних інструментів Користуйтеся професійними ресурсами Вживайте синоніми обдумано
5 Перевірка унікальності Використовуйте кілька програм антиплагіат Уважно читайте умови в технічному завданні до замовлення

Для закріплення матеріалу з теми створення рерайта, подивіться відео:

4. Висновок

Підведемо підсумки, друзі! Тепер ви знаєте, що таке рерайт, в чому його особливості та відмінності від копірайтингу. Сподіваюся, з моєю допомогою автори-початківці зможуть створювати більш грамотні, унікальні і високооплачувані статті, а замовники – знаходити якісний контент для своїх ресурсів.

Якщо ви новачок в цій справі — не варто зупинятися, адже створюючи якісні рерайт, в Інтернеті можуть заробляти школярі, студенти і навіть мами в декреті.

Від себе побажаю всім успіхів у вдосконаленні ваших навичок, прогресу в комерційних проектах та професійному розвитку!

І як завжди буду вдячний за оцінку статті і залишені коментарі.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інтернет » Що таке якісний рерайт тексту – докладний огляд поняття з практичними прикладами + покрокова інструкція по рерайту статей онлайн