Інвестиції в основний капітал — як зробити капітальні вкладення: поетапне керівництво для новачків + 5 корисних порад по залученню прямих іноземних інвестицій

Що таке обсяг капітальних вкладень і які основні фонди входять в основний капітал? Як ведеться статистика основного капіталу? Де отримати допомогу в залученні прямих іноземних інвесторів?

Успішний розвиток будь-якого підприємства – будь то великий нафтовидобувний комплекс або кав'ярня на 10 персон – залежить від грамотних фінансових вкладень в основні фонди компанії. Щоб отримати максимальний прибуток завтра, потрібно подбати про це сьогодні.

Досягнення цієї мети реалізується через інвестиції в основний капітал. Про те, що собою представляють такі вкладення і як робити їх грамотно, я, Денис Кудерин, експерт по інвестуванню, розповім в новій публікації.

В кінці статті на вас чекає огляд професійних компаній, які допоможуть інвестувати кошти з вигодою, плюс поради по залученню інвесторів.

Почнемо, дорогі друзі!

Інвестиції в основний капітал

Зміст
  1. Що таке інвестиції в основний капітал
  2. Які є джерела інвестицій в основний капітал – 3 головних джерела
  3. Як зробити капітальні вкладення – 5 основних етапів
  4. Де отримати допомогу при капітальних вкладеннях – огляд ТОП-3 брокерських компаній
  5. Як залучити інвестиції в основний капітал – 5 корисних порад
  6. Висновок

1. Що таке інвестиції в основний капітал

У кожного підприємства є основні фонди, представлені нематеріальними та матеріальними активами. Сюди входять оборотні гроші компанії, прибуток, нерухоме та рухоме майно, ліцензії, патенти, акції, інші ресурси. Це і є основний капітал.

Вкладення в основні фонди спрямовані на розвиток підприємства, його модернізацію, зміцнення позицій на ринку, розширення сфер впливу. Чим більше коштів залучається в основний капітал, тим більше перспектив у компанії.

На ці кошти організація набуває сучасне обладнання, будує нові об'єкти, розширює штат співробітників, залучає вигідних бізнес-партнерів.

Інвестиції в основний капітал (ВОЦ) – вкладення, спрямовані на придбання, створення і розширення основних фондів компанії. Вклади в основний капітал підвищують первісну вартість активів підприємства. Довгострокова мета таких інвестицій – стабільний розвиток конкретного суб'єкта економіки.

З 2001 року в інвестиції в основні фонди обліковуються без податку на додану вартість. Урахуванням таких вкладень займається Росстат. На сайті цієї організації представлені обсяги інвестицій в економіку РФ за певні періоди.

ВОЦ становлять основну частину від загальної кількості вкладень будь-якої комерційної організації. Правда, величина інвестицій непостійна і залежить від потреб і можливостей окремо взятого підприємства.

Основні фонди являють собою засоби виробництва. Вони використовуються протягом багатьох виробничих циклів, поступово зношуючись і приходячи в непридатність. Це ще одна з причин, за якими фонди вимагають інвестицій та оновлення.

Що таке основний фонд підприємств

До основних фондів підприємств відносяться:

  • техніка та обладнання;
  • транспорт;
  • прилади, інструменти;
  • споруди та будівлі;
  • земельні ділянки.

Фонди не тільки приносять прибуток їх власникам, але і складають частину національного багатства країни, оскільки від статусу окремих суб'єктів економіки залежить добробут громадян.

Чим успішніше розвиваються компанії, тим більше з'являється робочих місць, більше ресурсів освоюється, більше якісних товарів припадає на душу населення. Збільшується, зрештою, валовий національний продукт.

Підприємства самі вибирають напрямки та інструменти для інвестицій в основний капітал. Потреби у організацій різні, але є і загальні тенденції для всіх економічних суб'єктів.

Експерти виділяють 4 основних напрямки для фінансування:

  1. Довгострокові реальні інвестиції в розширення виробництва, капітальне будівництво, спорудження нових виробничих об'єктів.
  2. Короткострокові інвестиції у виробничі фонди і проекти, які завершуються до закінчення фінансового року.
  3. Інвестиції в цінні папери (акції, облігації, векселі) та кредити (кредитором виступає компанія).
  4. Вклади в нематеріальні активи – патенти, ліцензії, наукові і технологічні розробки.

Основні цілі інвестування – підвищити комерційну ефективність і досягти збільшення прибутків. Якщо вкладення окупаються, і підприємство виходить на нові рівні економічного розвитку, отже, інвестиційна політика компанії була організована грамотно, можна продовжувати завойовувати нові рубежі.

Залучаючи кошти для інвестицій, компанії використовують власний оборотний капітал, сторонні активи, позики, матеріальну допомогу інвесторів.

Обсяг капітальних вкладень – показник, який в грошовому виразі характеризує розмір витрат на відтворення і збільшення основних фондів.

На окупність інвестицій впливають такі фактори:

  • якість та конкурентоспроможність готової продукції;
  • раціональне використання виробничих потужностей підприємства;
  • грамотна реалізація товарів і послуг (маркетинг, реклама, цінова політика);
  • економне використання фінансових і трудових резервів компанії;
  • професійне впровадження інвестиційних проектів.

Інвестуванням в основний капітал займаються не тільки приватні комерційні компанії, але і держава. У цьому випадку мова йде про розвиток конкретних галузей економіки. Вкладення федерального рівня окупаються роками, а іноді й десятиліттями.

Читайте додатковий матеріал з інвестиційної тематики – «Довгострокові інвестиції».

2. Які є джерела інвестицій в основний капітал – 3 головних джерела

Де взяти грошей на інвестування? Є 3 основних джерела активів для вкладень в основний капітал.

Розглянемо кожен з них детальніше.

Джерело 1. Залучені інвестори

Немає власних коштів на розвиток основних фондів? Залучаємо сторонні джерела – держава, пайовиків, пайовиків, співвласників, прямих іноземних інвесторів, зацікавлених у перспективних вкладень.

Звичайно, ніхто не дасть грошей просто так. Навіть благодійні фонди вкладають кошти лише в ті галузі, які тим чи іншим чином зачіпають їх інтереси. Держава теж субсидує такі підприємства, які впливають на загальний економічний стан в країні.

Приклад

Федеральні структури фінансують підприємства, що випускають дефіцитну, соціально або стратегічно значиму продукцію. Наприклад, підтримують компанії з виробництва російських аналогів зарубіжних ліків.

Позички дають підприємствам, розвиває економічно відсталі регіони і області – Далекий Схід, Західну Сибір, Крим.

Залучені інвестори

См. «Інвестиції в сільське господарство».

Після введення санкцій 14-15 роках частка іноземних інвестицій в російській економіці зменшилася на 70%. Але деякі найбільші інтернаціональні корпорації продовжують вкладатися в перспективні з фінансової точки зору галузі. В основному це сировинні і переробні підприємства.

Джерело 2. Власні кошти

Це головне джерело фінансування для стабільних і успішних компаній. Сюди відносяться чистий прибуток і амортизаційні відрахування. Ті гроші, які не йдуть на зарплату працівникам, податки, обслуговування виробництва та інші поточні потреби, вкладаються в основний капітал.

Просто збирати гроші на банківських рахунках – значить, втрачати їх. В умовах ринку підприємства не можуть дозволити собі просто накопичувати кошти, не пускаючи їх в обіг. Це економічне самогубство – вірний шлях до банкрутства і розорення.

До власних засобів відносяться також вільні гроші статутного фонду, страхові відшкодування, активи, виручені від продажу акцій компанії.

Джерело 3. Позикові кошти

Якщо перших двох джерел недостатньо – беремо кредити. Банки охоче дають стабільним компаніям великі позики на розширення бізнесу. Є специфічні варіанти позик – наприклад, лізинг. Техніку і дороге устаткування беруть в оренду з умовою подальшого викупу майна.

Крім банків, кредити видає держава, інші підприємства, іноземні компанії, приватні інвестори.

Зрозуміти, що собою представляють джерела фінансування, допоможе таблиця:

Джерела Приклади
1 Залучені інвестори Державні інвестори, співвласники, пайовики, зарубіжні інвестори
2 Власні кошти Прибуток, амортизаційні відрахування
3 Кредити Банківські кредити, позики інших компаній

Додаткова інформація про принципи грамотного розподілу вкладень є у статті «Портфельні інвестиції».

3. Як зробити капітальні вкладення – 5 основних етапів

Перш ніж вкладати кошти в основний капітал, визначитеся з довгостроковою метою таких інвестицій. Продумайте стратегію, розрахуйте попередню прибутковість, оцініть фінансові можливості компанії.

Інвестиційна діяльність – копітка праця, результати якого часто не можна передбачити заздалегідь. Справа інвестора – передбачити всі ризики, вписатися в бюджет, грамотно розподілити грошові потоки.

Розглянемо основні етапи капітальних вкладень.

Етап 1. Визначення обсягу інвестицій в основний капітал

Вважаємо, скільки потрібно коштів і на який строк. Гроші люблять рахунок, а інвестиційний капітал – особливо.

На великих підприємствах є фінансові відділи, які займаються економічними розрахунками. Вони визначать обсяг капіталовкладень і заодно оцінять рентабельність інвестицій. Якщо такого відділу немає, варто залучити професійних консультантів з надійною профільної організації.

Етап 2. Оцінка основних фондів

Оцінити основні фонди допоможуть бухгалтерські документи та спеціальні технології, якими володіють професійні фахівці.

Факти

Кожен рік загальний обсяг інвестицій в основний капітал в збільшується на 1-3%, але на думку експертів, на приріст частково впливають інфляційні процеси в економіці. У багатьох підприємств відзначається нестача засобів для розвитку основних фондів.

Регіональні лідери за обсягом вкладень в основний капітал – Центральний Округ, Урал і Поволжя.

Етап 3. Складання плану інвестування

Інвестиційний план – це не абстракція, а цілком конкретний документ, розбитий на пункти і прив'язаний до конкретних термінів. Інструменти і напрямки вкладень залежать від специфіки компанії та економічної доцільності.

В плані обов'язково вказують наступні параметри:

  • кінцева мета інвестування;
  • грошове вираження інвестиційних активів;
  • терміни виконання проекту (графік реалізації);
  • терміни окупності інвестицій;
  • передбачуваний дохід.

Розробка плану – справа професійних фахівців.

Етап 4. Фінансування основного капіталу

Вкладаємо гроші в основний капітал згідно із затвердженим планом. У кожній організації за інвестиційні проекти відповідає або спеціально сформований відділ, або запрошені спеціалісти. Керівнику варто взяти на себе контроль остаточних рішень по проекту і розподіл посадових обов'язків.

Етап 5. Ведення статистичного обліку основного капіталу

Професійний облік коштів – основа успіху. Прямі інвестиції в основний капітал вимагають від інвестора прямої участі в процесі.

Це не купівля акцій, облігацій, не вкладення в золото та інвестиційні монети. Вкласти активи і забути про них на кілька місяців або років не вийде.

Необхідно постійно відслідковувати виконання інвестиційного проекту і перевірити, як ідуть справи на місцях. Наприклад, якщо будується новий цех, потрібно стежити, щоб підрядники закуповували якісні матеріали і не розкрадали гроші.

Ведення обліку основного капіталу

У процесі виконання відповідальна особа працює вже не з активами, а з живими людьми. Від раціонального розподілу обов'язків та грамотного контролю буде залежати доля основного капіталу компанії.

Хочете знати більше про прибуткові інвестиції – читайте статтю «Краудинвестинг і краудфандінг».

4. Де отримати допомогу при капітальних вкладеннях – огляд ТОП-3 брокерських компаній

Представники малого і середнього бізнесу, а також підприємці-початківці часто користуються для досягнення інвестиційних цілей послугами професійних посередників.

Представляємо огляд трійки найбільш надійних в РФ брокерських компаній, які допоможуть розпорядитися грошима вигідно і вкласти їх у найбільш перспективні фінансові інструменти.

1) Відкриття Брокер

Рік заснування компанії – 1995. Загальна кількість клієнтів на момент написання статті – 95 000. Торік сумарний обсяг операцій брокера на Московській біржі перевищив 14 трлн рублів. «Відкриття Брокер» впевнено лідирує за приростом нових клієнтів серед російських компаній. У фірми величезна кількість професійних нагород, призів, медалей та дипломів.

Клієнтам доступні всі найефективніші сучасні інвестиційні інструменти – вкладення у власний бізнес по партнерській програмі «Відкриття», відкриття брокерського рахунку та купівля-продаж цінних паперів, допомога в управлінні основним капіталом підприємства. Фахівці допоможуть сформувати інвестиційний портфель, навчать новачків базовим навикам прибуткового інвестування.

2) БМ Інвест

Компанія заснована приватними інвесторами, які займалися множенням своїх особистих коштів з 2006 року. Як бачимо, вони це робили досить успішно, оскільки їм вдалося в кінцевому підсумку відкрити власну інвестиційну компанію.

Пріоритетний напрямок діяльності «БМ Інвест»   професійна допомога у розвитку малого та середнього бізнесу. Компанія залучає інвестиції клієнтів, а також видає позики на розвиток комерційних проектів. Організація працює під наглядом Центробанку. Всі інвестиції компанії застраховані.

3) РІКОМ-ТРАСТ

Компанія утворена в 1994 році, входить у двадцятку найбільших інвестиційних компаній за кількості активних клієнтів. Власний капітал «РІКОМ-ТРАСТ»   більше 1 млрд руб. Розмір активів під управлінням компанії – 3,5 млрд. Компанія працює в Московській області і ще в 10 регіонах РФ.

Фахівці допоможуть підприємствам і приватним комерсантам збільшити основний капітал шляхом інвестування в найбільш надійні та прибуткові напрямки – цінні папери (у тому числі в акції найбільших американських компаній), валюту, золото та інші дорогоцінні метали.

Корисна посилання по темі вигідних вкладень – «Управління інвестиціями».

5. Як залучити інвестиції в основний капітал – 5 корисних порад

Залучення інвестицій у бізнес – ціле мистецтво. Для досягнення успіху мало розбиратися в економіці, потрібно бути ще й психологом, маркетологом і фахівцем по переговорах. Щоб інвестор зацікавився вашим проектом, його треба захопити.

Читайте експертні рекомендації, як це зробити, і застосовуйте на практиці.

Порада 1. Користуйтеся консультацією брокерських компаній

Дійте через посередників. В інтернеті і офлайні сьогодні працюють десятки професійних бірж, брокерських фірм і компаній, що спеціалізуються на залученні інвестицій.

Вам треба лише стати клієнтом такої фірми і представити на загальний розгляд готовий бізнес-план. Посередники допоможуть знайти інвестора по своїй базі даних. Допомога, природно, не безоплатна, але винагорода у випадку успіху багаторазово окупиться.

Порада 2. Розробіть грамотний бізнес-план

Професійний бізнес-план дисциплінує самого керівника проекту і приваблює потенційних інвесторів. Вкладники повинні чітко бачити, які цілі вашого бізнесу і шляхи їх досягнення. Якщо прикласти до плану техніко-економічне обґрунтування, складений фахівцями, результат буде ще більш наочним.

Порада 3. Пропонуйте спеціальні умови інвесторам

Людям з великими грошима потрібні гарантії і перспективи. А ще їх залучають особливі умови, які ви їм надасте. Іноді це частка в прибутку підприємства або оформлення інвестора у якості співвласника фірми.

Порада 4. Проводите семінари для потенційних інвесторів

Семінари і презентації для потенційних інвесторів допоможуть представити проект у вигідному світлі і поширити інформацію в цільових колах. Якщо ваш бізнес дійсно унікальний і перспективний, розкажіть про це заінтересованим особам, а ще краще – покажіть.

Порада 5. Наведіть порядок у документації

Грамотно складена документація проекту – показник серйозного підходу. Все, що стосується фінансування, оформляйте згідно встановленим правилам і стандартам. Якщо самостійно така робота вам не по силам, запросіть професійного бухгалтера або консультанта, але добийтеся, щоб містилися документи в повному порядку.

Подивіться цікавий ролик на тему інвестицій.

6. Висновок

Пора підвести підсумки, панове. Інвестиції в основний капітал – головний, а іноді і єдиний спосіб розвинути бізнес і захопити нові ринкові території. Займатися вкладеннями в основні активи потрібно професійно, послідовно і обачно.

Питання до читачів

А які аспекти інвестування в основний капітал хвилюють вас? Діліться у коментарях.

Команда журналу бажає вам успіху у будь-яких починаннях! Будемо вдячні за оцінки і коментарі до публікації, лайки в соцмережах і інші ознаки вашої уваги. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Інвестиції в основний капітал — як зробити капітальні вкладення: поетапне керівництво для новачків + 5 корисних порад по залученню прямих іноземних інвестицій