Інвестиції в сільське господарство — інструкція з інвестування в АПК за 7 кроків + розрахунок прибутковості інвестицій в сільське господарство

У чому особливості інвестування в АПК ? Як правильно інвестувати в сільське господарство? Яку прибутковість можуть принести інвестиції в сільське господарство?

Перспективні інвестиції – це вкладення, які не залежать від коливань ринку, везіння, інтуїції і модних трендів в економіці. Земля і те, що вона дає, – це цінності, в яких люди будуть потребувати завжди. Ніякі цифрові технології, навіть самі передові, не замінять хліба, молока і м'яса.

Ось чому інвестори, які розраховують на довгострокові і стабільні прибутки, роблять вкладення в сільське господарство. Це завжди актуально, надійно і вигідно. Про те, що таке прибуткові сільськогосподарські інвестиції, я, Денис Кудерин, сьогодні і розповім, так як більше двох років займаюся цим видом діяльності.

У фіналі вас чекає огляд трійки найбільш перспективних компаній для інвестування в агропромисловий комплекс плюс поради, як уникнути ризиків таких вкладень.

Почнемо!

Інвестиції в сільське господарство

Зміст
  1. Що таке інвестиції в сільське господарство
  2. Що дає інвестування в АПК – 5 основних переваг
  3. Як інвестувати в сільське господарство – покрокова інструкція
  4. Куди інвестувати в АПК – огляд ТОП-3 варіантів для інвестування
  5. Які проблеми можуть виникати при інвестуванні АПК – 5 головних проблем
  6. Висновок

1. Що таке інвестиції в сільське господарство

Інструментів інвестування – десятки і навіть сотні. Деякі з них несуть збагачення тільки самому інвестору (наприклад, вклади в біржові спекуляції), інші попутно приносять користь економіці країни, тому всіляко заохочуються на федеральному і регіональному рівнях.

Все більше приватних вкладників та інвестиційних компаній вибирають в якості довгострокової стратегії розвитку вкладення в сільське господарство і агропромисловий комплекс. Справа це невдячна, корисне і вигідне, якщо грамотно підійти до нього.

Треба сказати, що до недавнього часу інвестори намагалися обійти стороною цю галузь. З економічної точки зору сільське господарство відноситься до тієї сфери, де вкладення за визначенням не можуть дати швидкий прибуток.

Щоб отримати дохід з врожаю, потрібно підготувати грунт, посадити насіння, виростити культуру, зібрати, зберегти і вдало реалізувати. Не у кожного інвестора вистачить терпіння і знань, щоб проконтролювати кожен етап.

Куди швидше інвестувати в акції і вже через пару тижнів продати їх за вищою ціною. Навіть виробництво окупається набагато швидше, ніж, скажімо, створення фермерського господарства з нуля.

Однак економічні реалії останніх років призвели до зміни пріоритетів. Антиросійські санкції змусили великих інвесторів уважніше придивитися до внутрішнього ринку. Якщо європейські сири та італійську шинку до нас вже не возять, мимоволі доводиться шукати альтернативні шляхи насичення продуктового ринку.

Інші плюси вкладень в агропром:

  • сільське господарство – галузь, що забезпечує національні інтереси, тому держава усіма силами підтримує і заохочує інвестиції у цю сферу;
  • якісні та натуральні продукти харчування користуються зростаючим попитом – ніхто вже не хоче їсти дешеві китайські «пластикові» помідори;
  • вартість продуктів (в міжнародних масштабах) з кожним роком невпинно збільшується – населення зростає, а площа родючих земель – навпаки;
  • сільгосппродукція користується цілорічним попитом;
  • конкуренція в аграрному секторі відносно низька.

Якщо у сфері виробництва промислових товарів більша частина прибуткових ніш вже зайнята, то в сільському господарстві для заповзятливих і далекоглядних інвесторів – роздолля. Хочеш, модернизируй те, що вже працює, хочеш – створюй своє з нуля, залучаючи інновації, технічні досягнення та новітні розробки.

Економісти підрахували, що для стабільного розвитку російському аграрному сектору щорічно потрібно близько 160 млрд рублів. Сьогодні самі виробники здатні вкласти тільки 25% від цієї суми.

Це означає, що сторонніх інвесторів у цій сфері чекають з розпростертими обіймами – як самі селяни, так і держава, зацікавлена в стабілізації економіки.

Корисні посилання по темі вигідних вкладень – «Довгострокові інвестиції» та «Реальні інвестиції».

не Можна не сказати про недоліки з/х інвестицій. Про те, що окупність таких вкладень вимірюється роками, я вже говорив.

Перерахую інші мінуси:

  • інфляція і девальвація рубля значно знижують прибутковість від інвестицій в аграрний сектор;
  • між освітою початкової ціни та отриманням реальної виручки за товар занадто великий часовий розрив;
  • низький зростання продуктивності праці в сільськогосподарській сфері;
  • немає ефективних страхових механізмів, а ризики при цьому високі;
  • немає налагоджених механізмів реалізації продукції;
  • залежність прибутку від сезонних факторів – один неврожайний рік, і результат багатомісячної праці десятків і сотень людей буде зведений нанівець.

І все ж переваги переважують недоліки. Докладно про позитивні моменти я розповім в наступному розділі.

2. Що дає інвестування в АПК – 5 основних переваг

Головний плюс інвестицій в агропром в тому, що сільгосппродукція має тенденцію постійно зростати в ціні. Бувають сезонні коливання, але в цілому ціна на продовольство щороку збільшується. Підвищується і попит на продукти, вирощені в екологічно чистих районах без застосування прискорювачів росту і хімікатів.

Попит на сільськогосподарські товари теж не зменшується. Чисельність населення зростає, а стало бути, їжі потрібно все більше і більше.

Тепер про інші переваги з/х інвестицій.

Перевага 1. Податкові пільги

Податкова ставка, встановлена державою для виробників сільгосппродукції, становить 12%. Представники інших галузей платять 24%. За фактом, саме агропромисловий сектор – єдиний в РФ, для якого передбачені настільки відчутні податкові пільги.

Що дає інвестування в АПК

Сільськогосподарські підприємства звільнені від транспортного податку та деяких інших зборів. І плюс до всього компанії цього сектора має право розраховувати на часткову компенсацію з регіонального або державного бюджету витрат на насіння, добрива і паливо.

Перевага 2. Створення умов для залучення позикових коштів

Інвесторам у сільське господарство створені сприятливі умови для залучення кредитів. Федеральні та регіональні структури субсидують витрати на обслуговування позик, пов'язаних з вкладеннями в агропром.

Приклад

Компанія «Челябінськ Агро» взяла кредит в Ощадбанку з річною ставкою 13%. Держава зобов'язується виплачувати банку основну частину комісії – 9,5%, решта платить сам позичальник.

Така політика дає інвесторам більше свободи в пошуку фінансових джерел для своїх проектів.

Перевага 3. Регулювання імпорту

В РФ для виробників сг продуктів введені вигідні квоти. Держмито, що стягується, наприклад, на вивіз м'яса, дорівнює 15% від митної вартості. У той же час мито на ввезення аналогічної продукції досягає 30-60%.

Перевага 4. Перспектива інвестування в землі

Ціна на землю має тенденцію до постійного зростання. Інвестування в сільгоспугіддя з метою подальшого перепродажу територій – ще один спосіб отримати гарантований прибуток. Земельна ділянка використовується також в якості застави при отриманні вигідних кредитів.

Перевага 5. Вигода капіталовкладень у сільгоспвиробництво

Вкладення в сільське господарство дають компаніям право на субсидії і пільги від держави.

наприклад, щоб регулювати ціну на зерно на внутрішньому ринку, Міністерство с/г РФ заснувало спеціальний зерновий фонд, запаси якого поповнюються за рахунок державних закупівель в урожайні роки. Таким чином, і компанії не залишаються без прибутку, і країна завжди має запас зерна на випадок його нестачі.

В останні роки на світовому ринку спостерігається стабільне зростання цін на зерно. Це означає, що російські аграрії мають хороші шанси на доходи від експорту своєї продукції.

У таблиці переваги і недоліки інвестицій в АПК представлені в наочному вигляді:

Плюси (+) Мінуси (-)
1 Податкові пільги та часткова компенсація витрат на матеріали Тривалий термін окупності вкладень
2 Вигідні умови по кредитах Неефективні страхові механізми
3 Ціни на сільгосппродукцію постійно зростають Низький зростання продуктивності праці
4 Вартість земельних угідь постійно зростає Прибутку залежать від кліматичних і сезонних факторів

См. також статтю «Інвестиції в основний капітал».

3. Як інвестувати в сільське господарство – покрокова інструкція

Ця інструкція не претендує на унікальність, адже кожен випадок інвестування – унікальний. Але загальні принципи грамотних вкладень будуть корисні у всіх ситуаціях.

Отже, які дії слід зробити інвесторам у сільське господарство.

Крок 1. Оцінюємо свій фінансовий стан

Для початку варто проаналізувати своє фінансове становище. Приватному інвестору зробити це відносно легко – люди зазвичай в курсі своїх доходів і витрат. Компаніям розрахувати розмір вільного капіталу складніше, але для цього існують бухгалтери та фінансисти.

Оцініть також розмір додаткових активів – власності, цінних паперів і всього того, що без особливого праці реалізується на вільному ринку. В пасиви запишіть наявні кредити, страхові внески, відрахування та інші борги, за які треба платити.

Знаючи точний розмір свого інвестиційного капіталу, вам буде легше вибрати напрям інвестування та його обсяги. Пам'ятайте, що вкладення у сільськогосподарські проекти вимагають досить великого обсягу коштів.

Якщо власних активів не вистачає, подумайте про залучення позикових – про пільгове кредитування для «аграрних» інвесторів я вже згадував.

Для поглиблення в тему прибуткових вкладень рекомендую прочитати публікацію «Портфельні інвестиції».

Крок 2. Створюємо фінансовий резерв

Грошовий резерв (ще його називають фінансовою подушкою безпеки) знадобиться у випадку непередбачених витрат. Такий фонд має як практичне, так і психологічний сенс – він дає впевненість у своїх силах.

Резервні гроші тримаєте в тій же валюті, що й ваші основні засоби. Для зберігання вибирайте надійний банк і програму з можливістю дострокового зняття коштів.

Крок 3. Позначаємо цілі інвестування

Чітко позначте мета інвестування. Вона повинна бути не абстрактною, а гранично конкретною. Бажано, щоб мета мала чисельне вираження. Визначте також приблизний термін, за який збираєтеся досягти наміченого результату.

Але не забувайте, що вкладення в сільське господарство – це «довгі» інвестиції. Не чекайте миттєвих прибутків, дійте поетапно, планомірно і розумно.

Крок 4. Визначаємо свій ризик-портфель

Вирішіть для себе, на які ризики ви готові піти заради досягнення цілей. Визначте межа ризику, який ви ні при яких умовах не станете долати. Наприклад, якщо вартість ваших активів впаде більш ніж наполовину, ви припиняєте подальші витрати.

Грамотно розподілити ризики допоможе професійний фінансовий радник. Його послуги коштують грошей, але якщо це досвідчений фахівець, він відпрацює свою зарплату в багаторазовому розмірі.

Крок 5. Розробляємо інвестиційну стратегію

Не починайте проект без заздалегідь розробленої стратегії інвестування.

Визначте наступні установки:

  • загальний розмір інвестицій і їх періодичність;
  • терміни інвестування;
  • види використовуваних активів;
  • співвідношення власних і залучених коштів.

Заздалегідь продумайте алгоритм прийняття важливих інвестиційних рішень.

Крок 6. Вибираємо проект для фінансування

найважливіший крок – вибір інвестиційного проекту. Приймайте рішення тільки після зваженого і професійного аналізу варіантів. Привабливих проектів безліч, але потрібно вибрати найбільш перспективний, зрозумілий і продуманий до дрібниць.

Як вибрати проект для фінансування

чи це діючий бізнес або стартап на стадії запуску – вирішувати вам. Все залежить від обраної вами інвестиційної стратегії та особистих уподобань.

Корисна посилання по темі – «Індивідуальний інвестиційний рахунок».

Крок 7. Укладаємо договір і інвестуємо кошти

Залишилося лише укласти договір інвестування і вкласти в проект гроші. Але не думайте заспокоюватися – якщо ви зацікавлені у вдалому результаті, всі етапи розвитку проекту потрібно контролювати. Заздалегідь продумайте, як ви будете робити це і з якою періодичністю.

4. Куди інвестувати в АПК – огляд ТОП-3 варіантів для інвестування

Щоб полегшити майбутнім інвесторам вибір об'єктів, експерти нашого журналу проаналізували ринок і визначили трійку найбільш перспективних у плані вкладень в аграрний сектор компаній.

Вивчайте, порівнюйте, приймайте рішення.

1) СФГ і Партнери

СФГ і партнериСелянсько-фермерське господарство Масленникової створено в 2016 році, але незважаючи на молодість, вже досягнуті конкретні результати. СФГ успішно займається вирощуванням овець, свиней і птиці.

Для реалізації цих цілей відведена територія на 22 га, розташована в екологічно сприятливій зоні – в Ржевському районі Тверської області. У планах господарства – збільшення поголів'я худоби, будівництво додаткових цехів і робочого містечка, залучення більшого числа робітників.

«СФГ та Партнери» пропонує інвесторам вкласти в успішний діючий проект і отримати дохід в розмірі 34%. Мінімальний внесок – 30 000 рублів, тобто програма доступна навіть для початківців інвесторів з невеликим капіталом. Вкладникам надані індивідуальні умови за способом виплат і іншим параметрам.

2) MirZemli

MirZemliУ групу компаній «Світ Землі» входить більше 20 діючих підприємств, що працюють у всіх галузях російської економіки. Рік заснування холдингу – 1991. У період становлення організації спеціалізувалася торгових операціях і фінансових послугах. Зараз «Світ Землі» займається в основному реальними інвестиціями у виробництво, промисловість і сільське господарство.

Приватним інвесторам і компаніям, зацікавленим в сх інвестиції, група пропонує вкласти гроші в фермерські господарства в різних областях – зокрема, у Ярославському і Московському регіонах. Вкладники не витрачають час на зведення об'єктів, а отримують у свої руки готовий бізнес з налагодженою структурою і ринком збуту.

3) GeoDevelopment

GeoDevelopmentОсновний напрямок діяльності компанії – девелопмент і продаж земельних активів. Інвесторам пропонують придбати ділянки в Московській області і надають консультаційні послуги по обслуговуванню та розвитку територій.

У сферу діяльності фірми входять також:

  • консалтинг та юридичний супровід при купівлі земельних активів;
  • допомога в управлінні ділянками;
  • ринкова аналітика;
  • сприяння в інвестиційних проектах.

Інвесторам доступні землі під фермерські господарства, будівництво котеджних селищ, під садиби і маєтки.

Читайте нову публікацію по темі прибуткових вкладень – «Краудинвестинг і краудфандінг».

5. Які проблеми можуть виникати при інвестуванні АПК – 5 головних проблем

І ще про ризики та можливі проблеми інвестування в сільськогосподарський сектор.

найочевидніший момент – вплив на результат погодних умов. Весна у багатьох регіонах РФ має звичку приходити занадто пізно, а осінь – занадто рано.

Постійні зливи і ранні морози створюють масу проблем при збиранні врожаю. Влітку можливі посухи, взимку буває мало снігу і вимерзають озимі. Худобу схильний до захворювань і потребує професійному догляді. Раптова епідемія здатна знищити поголів'я за лічені тижні.

Проблеми при інвестуванні АПК

Є й інші проблеми, про які необхідно згадати.

Проблема 1. Довге очікування прибутку

Ця проблема стосується в основному вирощування овочевих та зернових культур. Посадити і виростити урожай – це перший етап. Потім його потрібно зібрати, переробити і вигідно продати. На швидкі прибутки розраховувати не варто – запасіться терпінням і витримкою.

Проблема 2. Складності реалізації продукції

Не завжди продукція продається за вигідною ціною. Якщо рік урожайний, ціна на зерно і овочі падає. Правда, держава сприяє підтримці вартості на певному рівні, але іноді цього не вистачає навіть для відшкодування витрат.

Проблема 3. Відсутність страхових механізмів

В країні немає ефективних страхових механізмів для захисту інвестицій в таку непередбачувану галузь економіки. Інвестору доведеться потрудитися, щоб знайти страхову компанію, яка працює з такими непевними і сумнівними ризиками, як неврожай і кліматичні фактори.

Втім, ряд страховиків пропонує страхові програми на випадок граду, посухи, урагану та інших стихійних лих.

Проблема 4. Низький зростання продуктивності праці

Продуктивність праці в аграрній сфері зростає вкрай повільно в порівнянні з промисловим виробництвом. Поточні показники в 2,2% у рік далеко не завжди задовольняють потреби інвесторів і самих працівників ферм і господарств. До того ж величезна кількість об'єктів сільськогосподарських підприємств вимагає модернізації та реорганізації.

Проблема 5. Обмеженість інформації про об'єкти інвестування

Важко зібрати в необхідному обсязі всі відомості про об'єкти вкладень. Найчастіше інформації у вільному доступі просто немає.

Висновок: інвесторам варто проводити попередню самостійну роботу на місцях, а ще краще – користуватися сприянням професійних радників у цій сфері.

У цьому короткому ролику ілюструється успішний приклад вкладення в сільськогосподарський стартап.

6. Висновок

Отже, панове, тепер ви в курсі, що інвестиції в сільське господарство – сфера перспективна, але досить проблемна. Працювати в цій галузі варто лише після всебічного аналізу об'єктів та напрямів інвестування.

Питання до читачів

А що ви думаєте про інвестування в аграрний сектор? Пишіть в коментарях.

Журнал бажає вам прибуткових вкладень і надійних партнерів! Будемо вдячні за оцінки, коментарі, відгуки і лайки в соцмережах. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Інвестиції в сільське господарство — інструкція з інвестування в АПК за 7 кроків + розрахунок прибутковості інвестицій в сільське господарство