Що таке фінансовий ринок — покрокова інструкція як почати торгувати на фінансовому ринку + огляд ТОП-5 брокерів фінансового ринку

Які бувають види фінансових ринків? Хто є учасниками фінансового ринку? Яку структуру має фінансовий ринок і які функції він виконує?

Здравствуйте, шановні відвідувачі сайту «BigEnergy»! На зв'язку Олексій Морозов і Дмитро Шапошников. Сьогодні ми будемо говорити про фінансовий ринок, його структурі та учасників.

Стаття допоможе новачкам почати торгівлю на фінансовому ринку і отримувати стабільний заробіток через операції з купівлею-продажем валюти, акцій, облігацій, нафти, золота та інших затребуваних товарів.

Обов'язково прочитайте статтю до кінця   найбільш терплячих читачів чекають експертні поради для початківців трейдерів. Рекомендації допоможуть вам підвищити прибутки та уникнути типових помилок новачків.

Отже, поїхали!

Фінансовий ринок

Зміст
  1. Що таке фінансовий ринок і які його функції?
  2. Різновиди фінансових ринків — 5 основних видів
  3. Як почати торгувати на фінансових ринках   покрокова інструкція для чайників
  4. Хто пропонує вигідні умови торгівлі   огляд ТОП-5 брокерів фінансового ринку
  5. Торгуємо на фінансовому ринку правильно — 4 корисних ради для початківців трейдерів
  6. Висновок

1. Що таке фінансовий ринок і які його функції?

Фінансовий ринок – це сукупність людей і фінансових відносин між ними. Мета таких відносин – врівноважити попит і пропозиція на капітал. Оскільки капітал буває представлений в різних еквівалентах, фінансовий ринок розпадається на складові.

Складові фінансового ринку формують його структуру, але про неї трохи нижче. Всі дії, вироблені з капіталом, можна поділити на три групи: напрямок його руху, накопичення або перерозподіл.

Приклад

Якщо ринок овочів потрібен для того, щоб забезпечувати овочами населення, то значення фінансового ринку – забезпечувати суспільство грошима. Гроші, виявляється, теж можна купувати і продавати, причому попит і пропозицію на них постійно змінюються.

Серед учасників ринку насамперед потрібно виокремити посередників, які зберігають гроші, приймають їх для інвестування або кредитування. Посередники виплачують відсотки тим, хто дає їм гроші.

найпростіший приклад посередника на ринку – банк. Банки бувають центральними і комерційними. Коли нам потрібен кредит – ми йдемо в комерційний банк, а він вже може звертатися в центральний для отримання грошей.

На замітку

Комерційні банки, отримавши гроші від центрального, зобов'язуються повернути їх із процентом, рівним процентною ставкою. Потім вони раз в 10-20 збільшують процентну ставку і формують відсоток, який позичальник повинен виплатити.

Зміна величини процентної ставки дозволяє добре заробити на спекуляціях. Якщо ви цікавитеся цим, ознайомтеся з матеріалом «Форекс навчання з нуля», де ми говорили про торгівлю на новинах.

До учасників належать інвестори, вливающие свої гроші в ринок, трейдери, які заробляють на спекуляціях (докладніше про цих чудових людей можна дізнатися в статті «Трейдер»), брокери (виконують доручення трейдерів).

Усіх учасників можна поділити на мажоритаріїв і міноритаріїв. Перші відрізняються тим, що можуть змінювати напрямок тенденцій на ринку.

Детальніше про це можете прочитати в статті «Що таке форекс»

2. Різновиди фінансових ринків — 5 основних видів

Настав час проаналізувати структуру фінансового ринку. Фахівці виділяють п'ять основних складових, які ми розглянемо нижче.

1 Вид. Валютний ринок

Інша назва валютного ринку Форекс. Його основна особливість – цілодобова робота протягом 5 днів в тиждень. В суботу та неділю, міжнародні або державні свята Форекс закритий.

На Форексі купується і продається валюта різних держав. Причому операції здійснюються не просто грошима, а валютними парами, наприклад, USD/CAD – долар американський і канадський долар.

Якщо одна валюта в парі зростає, то інша, відповідно, падає, тому на Форексі можна торгувати як на зростанні ринку, так і на його падінні.

Конкретної біржі, де трейдери збиралися б для здійснення операцій на валютному ринку немає – торгівля ведеться в електронному режимі, саме тому можна відстежувати коливання курсів цілодобово.

Про низку інших важливих особливостей читайте в матеріалі «Валютна біржа»

Вигляд 2. Ринок цінних паперів

Ринок цінних паперів має ряд відмінностей від форекса, що не заважає йому привертати натовпи бажаючих заробити.

Інша назва цього сегмента – фондовий ринок. Ознайомитися з усіма особливостями його функціонування можна в статті «Фондовий ринок», де ми все розклали по поличках.

Повторимо основні моменти. На фондовому ринку котируються різні цінні папери: акції, облігації (державні та корпоративні), ф'ючерси, опціони і так далі.

Заробляти на фондовому ринку можна не тільки на зміну курсу інструменту, але і на відрахування з неї.

Приклад

Ми можемо придбати певну кількість акцій активно розвивається, дочекатися зростання їх ціни, продати частину пакета (щоб окупити витрати), а решту акції зберегти як джерело пасивного доходу.

акції, що Залишилися, будуть щорічно приносити дивіденд, а коливання їх курсу не викличе у нас паніки: витрати вже окупилися.

Ринок цінних паперів працює не цілодобово, оскільки торги проводяться на біржах – в будівлях, розташованих в певних містах. Вночі стежити за коливаннями котирувань, на жаль, неможливо.

Вигляд 3. Товарний ринок

На ринку товарів котирується безліч інструментів: золото, нафту, зерно, кукурудза, цукор і так далі. За типом функціонування він найбільш близький до фондового ринку.

Товарний ринок надає непогані можливості для заробітку, але тут, як і на Форексі, не можна купувати активи. Причина: заробити на будь-якому товарі можна лише при продажу його за більш високою ціною. Дивідендів тут ніхто нікому не платить.

Вигляд 4. Ринок термінових контрактів

Ринок термінових контрактів можна розглядати як частину фондового ринку. Тут торгуються тільки похідні фінансові інструменти, такі як ф'ючерси, опціони і форварди.

Опціони на ринку термінових контрактів – відмінна можливість заробити багато грошей швидко. Ми ще поговоримо про це в статті «Фондова біржа».

Вигляд 5. Ринок позичкових капіталів

Інструментом торгівлі на ринку позичкових капіталів виступають гроші, які один чоловік готовий передати іншому в якості позики. В залежності від попиту і пропозиції, які диктуються ринком, умови укладення угоди постійно змінюються.

Цей сегмент фінансового ринку – найпопулярніший в порівнянні з фондової та валютної біржею: охочих заробляти тут значно менше.

3. Як почати торгувати на фінансових ринках   покрокова інструкція для чайників

Поданої нижче інструкції необхідно дотримуватися обов'язково, якщо ви хочете торгувати успішно.

Крок 1. Вибираємо фінансовий ринок

Для початку потрібно вибрати сегмент, в якому хочеться торгувати. Для цього досконально вивчіть всі особливості кожного.

Як почати торгувати на фінансових ринках

Наприклад, на валютному ринку можна почати торгувати з малим депозитом, тому що є кредитне плече. На фондовому ринку торгівля ведеться на реальні гроші, тому потрібні великі капітали.

Крок 2. Вибираємо брокера

Брокер – посередник, що виконує ваші торгові накази на біржі.

Про важливі критерії вибору брокера на валютному ринку ви можете прочитати в статті «Брокери Форекс». Потрібно враховувати багато параметрів: умови торгів, клієнтську підтримку, величину спредів або комісій і так далі.

У зараз є кілька топових брокерів (ми розглянемо їх нижче) з відмінними умовами для торгівлі. Тому співпрацювати з зарубіжними (офшорним компаніями) не варто.

Крок 3. Визначаємося зі стратегією

На фінансових ринках можна торгувати, спираючись на технічний або фундаментальний аналіз. Технічний аналіз, у свою чергу, розпадається на графічний, хвильовий, свічковий і індикаторний.

Порівняння технічного та фундаментального аналізу:

Параметр Технічний аналіз Фундаментальний аналіз
1 Обсяг капіталу Можна починати з малого Дуже великий
2 Типи торгів Короткострокові, середньострокові Довгострокові
3 Чутливість до проскальзываниям і гепам Висока Низька
4 Складність освоєння Низька Досить висока
5 Перспективність Висока Висока

Коротка характеристика основних методів аналізу дана в статті «Форекс для початківців».

На підставі вищесказаного будується величезна кількість самих різних стратегій. Ще до початку торгів ви повинні вибрати собі 2-3 якісних стратегії, розібратися в них і навчитися застосовувати їх на практиці.

Крок 4. Визначаємо поточний тренд та його рух

Завжди пам'ятайте головне правило: «The trend is your friend»   торгувати можна тільки по тренду. Якщо ринок йде вгору – тільки купуємо, якщо вниз – продаємо.

Визначати тренди нескладно, можна це робити графічно, можна з допомогою індикаторів (Moving Average, наприклад).

Крок 5. Підключаємо інструменти аналізу

Технічний аналіз дуже полегшують графічні інструменти. У будь-якому терміналі їх багато, основні лінії, канали, інструменти Фібоначчі, віяло і сітка Ганна і так далі.

Крім зазначеного інструментарію, велику допомогу надають індикатори (трендові, обсягів, осцилятори, користувальницькі). Правда, існує чимало стратегій, де індикатори взагалі не використовуються.

Крок 6. Починаємо торгівлю

Починати торгівлю можна тільки після тренування на демо-рахунку. Бажано не вносити відразу велику суму реальних грошей. Професіонали радять не збільшувати депозит до тих пір, поки не буде подвоєний стартовий капітал.

Крок 7. Набуваємо навички і підвищуємо ризики

Як каже Марат Газізов, трейдер компанії Альпарі, торгувати потрібно щодня. Щоденна торгівля формує торговий навик.

Торговий навик не передається через підручники чи семінари, це те, що можна тільки виробити. Коли ви виробите навик торгівлі, зможете без проблем підвищити ризики та почати заробляти величезні суми.

4. Хто пропонує вигідні умови торгівлі   огляд ТОП-5 брокерів фінансового ринку

Нижче ми коротко охарактеризуємо найбільш популярних брокерів, з якими ви можете успішно співпрацювати, торгуючи на фінансовому ринку.

1) Альпарі

АльпаріАльпарі вважається найпопулярнішим брокером в РФ. Ця компанія позиціонує себе в основному як посередника на валютному ринку, але серед усіх торгових інструментів є ф'ючерси та опціони, а також нафту, золото, метали.

Адміністрація компанії з перших років її функціонування почала створювати Вищу Школу Трейдингу, в якій сьогодні зайнято величезна кількість викладачів з різних міст. Викладання ведеться у формі вебінарів.

Торгівельні умови, конкурси, найнижчі спреди, можливість торгувати на центових, стандартних і ECN-рахунках залучають у Альпарі тисячі нових клієнтів щороку. Три світових ліцензії не залишають сумнівів у надійності проекту.

Детальніше про брокера можна дізнатися з відео нижче:

2) БКС

БКС БрокерБКС-брокер зосереджена більшою мірою на фондовій біржі, хоча пропонує трейдерам укладати угоди і з валютними парами різних держав. Тут успішно торгує більше 150 000 чоловік.

Для відкриття рахунку необхідно бути зареєстрованим користувачем на сайті «Держпослуги», або бути в змозі зустрітися з кур'єром, який перевірить ваші документи і допоможе підписати договір.

Купуючи акції разом з БКС, ви будете успішно отримувати по ним дивіденди. Протягом 25 днів від дати закриття реєстру грошики успішно зарахуються на ваш торгівельний рахунок.

3) Ріком

РікомБрокерська фірма Ріком працює на ринку з 1994 року. Вона довела свою надійність та якість, успішно подолавши кризи 1998 та 2008 року, коли існування брокерських фірм взагалі було під загрозою.

Брокер успішно тримається за 16 місце серед аналогічних проектів за кількістю клієнтів, а це, враховуючи сучасну конкуренцію, дорогого коштує. Тут представлений весь спектр послуг для бажаючих торгувати цінними паперами.

У 2010 році адміністрація успішно запустила торговий термінал Nostra, дуже зручний для вчинення правочинів. Фахівці щоденно публікують аналітику станом ринку, тому торгувати можна навіть не заглиблюючись в нетрі теханалізу.

4) Фінам

ФінамКомпанія Фінам   найнадійніша серед брокерів на російському ринку, оскільки її діяльність регулюється Центральним Банком РФ. Мінімальний капітал для торгівлі дорівнює 30 000 рублів, плече – 1:50.

Правочину тут можна здійснювати як з валютою, так і з цінними паперами. Якщо трейдер вирішує взяти відпустку, то на всі гроші, що залишилися на рахунку після закриття угод, щорічно буде нараховуватися 5 відсотків – відмінний захист від інфляції.

При відкритті кожної нової угоди ви можете консультуватися з викладачем. Можна вибрати режим торгівлі з асистентом для постійної підтримки та інформування.

5) Церіх

ЦеріхНовачки знайдуть для себе прекрасні можливості в компанії Церіх, існуючої на ринку стільки ж часу, скільки і компанії-конкуренти. На перших етапах дозволяється відкривати угоди з низькою комісією – всього лише 1 руб. за контракт.

Покрокове навчання формує уявлення про типи аналітики, професіонали вчать скальпувати ринок – відкривати багато позицій протягом дня і забирати великі прибутки.

При наявності великих капіталів (від 300 000 рублів) можна непогано інвестувати в довірче управління. Дохід в рік складе 40-50%.

5. Торгуємо на фінансовому ринку правильно — 4 корисних ради для початківців трейдерів

Нижче ми перелічимо чотири ради, слідувати яким зовсім не складно, але дуже важливо, тому що інакше висока ймовірність вилетіти з ринку по стоп ауту і залишитися без грошей взагалі.

Порада 1. Не намагайтеся зірвати куш

Трейдинг – це не спринтовая дистанція, де потрібно викладатися по повній, а швидше марафон, де для успіху потрібно помірний темп, повільне нарощування оборотів. Більш докладно ця тема розглянута в статті «Трейдинг».

Люди, які намагаються зірвати куш, дуже часто втрачають усі, бо ринок полюбляє дарувати нам сюрпризи.

Порада 2. Робіть помітки в торговому журналі після кожної сесії

Без аналізу результатів після кожного торговельного дня, неможливо стати професійним трейдером. У торговому журналі потрібно не тільки фіксувати угоди, але і робити з них висновки.

Для торгового журналу підійде звичайна товстий зошит, в яку ви будете вклеювати роздруковані скріни графіків зі всілякими позначками.

Порада 3. Не торгуйте тільки тому, що вам нудно

Дуже часто (особливо при середньостроковій торгівлі) виникають періоди, в які краще утримуватися від торгів. Взагалі, якісних позицій для входу в операції завжди мало, якщо положення дуже сумнівне, краще не торгувати.

Як правильно торгувати на фінансовому ринку

Фінансовий ринок – це не гра і не розвага, за якими можна приємно провести час з друзями. По суті, ваше оточення (інші учасники ринку) – «вороги», бажаючі отримати ваші гроші. Не віддавайте їм гроші просто так.

Порада 4. Використовуйте технології для спрощення торговельної діяльності

Сучасні торгові термінали забезпечені широким функціоналом, який можна успішно використовувати в процесі здійснення торговельних операцій. Крім графічних інструментів та індикаторів є багато інших корисних інструментів. Ними можна і потрібно вчитися користуватися.

6. Висновок

У цій статті ми поговорили про фінансовий ринок, його учасників та структуру, познайомилися з найбільш популярними брокерами.

Якщо вам сподобалася ця стаття, будь ласка, оцініть її і висловіть свою думку в коментарях. Бажаємо вам вдалої торгівлі і постійного профіту!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Що таке фінансовий ринок — покрокова інструкція як почати торгувати на фінансовому ринку + огляд ТОП-5 брокерів фінансового ринку