Девальвація гривні - вплив на споживчі ціни

Вплив курсу долара на інфляцію – явище, яке зрозуміло практично кожній людині в країні. З-за його зростання, що логічно, помітно дорожчають всі ті імпортні товари, які купуються за долар. Звідси і девальвація гривні, і підвищення цін, викликане падінням національної валюти.

Однак не буває чогось постійного. Так і інфляція здатна підніматися не тільки при падінні національної валюти. Наприклад, вона легко може вирости і при зміцненні курсу гривні. Але таке зустрічається не дуже часто. І детальніше відповідає на питання, як формується взаємозв'язок курсів валют і споживчих цін, відповідає дослідження Олександра Фаріни, спеціаліста департаменту монетарної політики НБУ.

Девальвація гривні та ціни: що можна вважати головним

Необхідно виділити кілька найважливіших тез з роботи, практично повністю відображають взаємозв'язок ціни на споживчі товари і курсу долара і гривні в окремій країні.

По-перше, варто виділити ефект перенесення обмінного курсу. Це взаємозв'язок зміни ціни товару (природно, імпортного), якщо курс валюти зміниться на 1%. Багато дослідників вивчали дану взаємозв'язок, однак найменший коефіцієнт був отриманий саме Олександром Фаріна – 0,40-0,42. Також в роботі можна знайти ще розрахункові показники за 2012, 2010 і 2004 роки. В роботі Фаріни використовуються дані за 14 років (2001-2015 рр..).

буде простіше Пояснити на прикладі. Є товар, який коштує рівно один долар. Припустимо, що в Україні курс долара став дорівнювати курсу гривні. Але раптом щось змінилося – національна валюта втратила в ціні 50%. Тоді долар коштуватиме 1,5 грн. Далі шляхи розходяться:

  • якщо б це було в 2004 році – то товар піднявся в ціні на 32%;
  • в 2015 році, згідно з розрахунками Фаріни, такий підйом склав би всього 21%.

Розраховується відсоток так: максимальний коефіцієнт необхідно помножити на відсоток девальвації. В 2004 році коефіцієнт становив 0,64. У 2015, згідно з дослідженням Фаріни, всього 0,42. А відсоток девальвації в прикладі – 50%. Отриманий результат є рівень базового індексу споживчих цін.

Фактор доходу потенційних експортерів з інших країн має прямий вплив на ціну. І це вже відноситься до подорожчання гривні, або ревальвації. Якщо національна валюта буде підніматися в ціні – отже, якщо зберегти колишні ціни, то дохід, власне, доларі стане нижче. Експортеру це невигідно, тому зміцнення валюти країни до долара (наприклад, гривні) теж може викликати підвищення вартості імпортного товару.

Але при цьому не можна забувати і про конкуренцію. Ось цей фактор впливає на попередній досить серйозно. Може бути дві ситуації:

  1. Цінова конкуренція низька або відсутня. В такому випадку ефект від девальвації/ревальвації національної валюти відіб'ється на ціні товару майже в повному розмірі.
  2. Є конкурент, який пропонує той же товар або аналог, але дешевше. У такому разі підняти ціну без шкоди для себе не вийде, і експортеру доведеться миритися з втратою невеликої частки виручки з-за низької ціни на догоду протидії втрати більш високого відсотка доходу.

Дуже важливо пам'ятати про прив'язку контрактів на якій-небудь валюті. Якщо йде мова про валюту виробника – в такому разі подорожчання товару буде більш очевидно.

Олександр Фарина у своїх розрахунках використав класичну микроэкономическую формулу максимізації прибутку виробника. Ця модель передбачає наступне. На ринку країни працює яка-небудь іноземна компанія, ввозящая свій товар. При цьому з допомогою торгової націнки така фірма впливає на ціну товару.

У результаті формула, використовувана Фаріна, має наступні складові:

  1. Ціни у валюті іноземного експортера. Позначаються як P.
  2. Актуальний курс обміну валюти. Має позначення E.
  3. Граничні витрати іноземного експортера в конкретній інвалюті. Відзначено як C.
  4. Торгова націнка. Позначена як µ.

І виходить ось така формула: P=E*µ*C.

А ось Фарина вже постарався і вивів величезна рівняння, яке враховує безліч факторів, що впливає на підсумок.

Що можна сказати на закінчення

Дослідження було спрямоване на одержання певних підсумків. Висновки, отримані в його ході, наступні.

Коли гривня зміцнюється, вона впливає на ціну будь-яких імпортних товарів. Однак цей вплив не настільки велика, як при девальвації. Це обґрунтовується тим, що конкуренція на ринках України недостатньо сильна.

Якщо курси валют коливаються помірно, то вони практично ніяк не вплинуть на ціни. Однак якщо курс долара змінився занадто різко, нехай навіть зовсім незначно, то вплив на ціну буде значно більшим. Це без навчання серйозної девальвації, яка за замовчуванням сильно змінює кон'юнктуру.

.

Путівник у світі фінансів і бізнесу » Статті » Новини » Девальвація гривні - вплив на споживчі ціни