Послуги бухгалтера для фоп — покрокова інструкція як скористатися послугами бухгалтера + 3 ради як заощадити на бухгалтерських послугах

У чому особливості формування ціни послуг бухгалтера для пп на УСН (спрощенку)? Де замовити якісні бухгалтерські послуги для ТОВ? Від чого залежить вартість послуг для бухгалтера ТОВ?

Всім привіт! З вами Алла Просюкова, професійний бухгалтер і постійний автор онлайн-журналу !

У своїй сьогоднішній статті я розповім вам, дорогі читачі, що являють собою послуги бухгалтера для фоп, кому вони можуть знадобитися, як правильно вибрати виконавця, як грамотно укласти договір з аутсорсингової фірмою.

В кінці статті я дам кілька порад, які допоможуть вашій компанії заощадити на послугах бухгалтера.

Послуги бухгалтера для тов

Зміст
  1. Коли можуть знадобитися послуги бухгалтера для ТОВ?
  2. Від чого залежить вартість послуг для бухгалтера ТОВ — 5 головних факторів
  3. Як скористатися послугами бухгалтера для ТОВ — 5 простих кроків
  4. Де замовити послуги бухгалтера для ТОВ   огляд ТОП-3 надійних компаній з надання послуг
  5. Як заощадити на послугах бухгалтера — 3 простих ради
  6. Висновок

1. Коли можуть знадобитися послуги бухгалтера для ТОВ?

Послуги бухгалтера в тому чи іншому обсязі затребувані у всіх форм організації бізнесу, і в першу чергу — у юридичних суб'єктів. Так як ТОВ — це юридична особа, то ведення бухобліку йому життєво необхідно, а отже, актуальними будуть і бухгалтерські послуги.

Ситуацій, коли можуть знадобитися послуги бухгалтера для фоп, предостатньо   розглянемо найбільш поширені з них.

Відомо, що ТОВ може вибрати практично будь-яку систему оподаткування. І якщо на вмененке (ЕНДВ) і патенті послуги бухгалтера мінімальні, то на спрощеній та загальній системі без бухгалтера не обійтися.

Крім того, якщо в ТОВ запущений облік або зовсім не вівся, то такої компанії обов'язково знадобиться така бухгалтерська послуга, як відновлення бухгалтерського обліку.

Бухгалтерські послуги ТОВ актуальні, якщо Товариство збирається брати банківський кредит на розвиток бізнесу. У цьому випадку банк запитує великий комплект бухгалтерської та установчої документації, яку якісно підготувати без бухгалтера складно.

2. Від чого залежить вартість послуг для бухгалтера ТОВ — 5 головних факторів

На вартість послуг бухгалтера для ТОВ, як, втім, і на вартість бухуслуг для інших організаційних форм, впливають різні фактори.

Проаналізувавши їх, я вибрала 5 найбільш важливих.

Фактор 1. Система оподаткування

Кожній системі оподаткування НК РФ відповідає необхідний перелік звітності. Ця звітність буває простий у складанні (як наприклад, при вмененке) або складній (як, наприклад, при загальній системі).

При спрощеній вартість змінюється в залежності від об'єкта оподаткування. У разі, якщо об'єкт — «Доходи», то витрати не треба враховувати, облік простий і вартість бухгалтерського супроводу не буде дорогою. А ось якщо об'єкт «Доходи мінус витрати», потрібен суворий облік всіх витрат спрощенця, а значить, і вартість праці бухгалтера зростає.

Крім того, податкова звітність в залежності від системи оподаткування може містити в собі різну кількість форм, необхідних для заповнення, з різними термінами їх подачі, а значить, на їх заповнення і здачу потрібно відповідні роботи спеціаліста.

Отже, чим більше форм звітності, чим вони складніші у заповненні і чим частіше їх потрібно здавати, тим дорожче буде і вартість бухуслуг.

Фактор 2. Кількість штатних співробітників

Кількість штатних співробітників також може вплинути на вартість бухуслуг. Чим більше працівників, тим більше робота бухгалтера.

Це актуально у випадках, коли на обслуговування береться або бухоблік ТОВ в повному обсязі або вибірково ділянку за розрахунками зарплати і кадрове діловодство.

Всі ці ділянки знаходяться в прямій залежності від кількості співробітників компанії.

Фактор 3. Кількість господарських операцій на місяць

Щомісячний обсяг господарських операцій безпосередньо впливає на вартість послуг. Бухгалтерські послуги тим дорожче, чим більше їх кількість.

У цьому випадку зростання вартості відбувається через збільшення навантаження на бухгалтерського працівника.

Фактор 4. Напрямок діяльності компанії

ТОВ може вести свою діяльність за різними напрямками. Від цього фактора залежить вартість бухгалтерських послуг.

Наприклад, якщо ведеться зовнішньоекономічна діяльність, то потрібні послуги фахівця вищої кваліфікації   зрозуміло, така робота коштує набагато дорожче.

Напрямок діяльності компанії

Далі розглянемо компанії, що працюють у сфері послуг. Тут облік набагато простіше, операції одноманітні і вартість послуг бухгалтера дешевше, ніж, наприклад, на виробництві, де складний розрахунок собівартості, застосовуються різні форми оплати праці і багато майна, що вимагає обліку.

Аналогічно справи з ціноутворенням послуг у торгівлі та будівництві.

5 Фактор. Обсяг сукупної прибутку компанії

Обсяг сукупної прибутку — це чинник, який також здатний вплинути на вартість послуг бухфирмы.

УСН (спрощенка)   найбільш поширена форма ведення бізнесу, яку можна застосовувати до того моменту, поки сукупний річний дохід компанії, її застосовує, не перевищить 60 млн руб. (сума актуальна на момент написання статті).

Після перевищення гранично допустимого доходу спрощенець автоматично переходить на загальну систему оподаткування, а це вже більш складний облік, численні форми звітності і відповідно більш висока вартість бухуслуг.

3. Як скористатися послугами бухгалтера для ТОВ — 5 простих кроків

Пропозиціями про бухуслугах рясніють всі газети і журнали, які друкують оголошення для бізнесу. В інтернеті розміщують свою рекламу на цю тему тисячі бухгалтерських та аутсорсингових фірм. Як не загубитися в цьому потоці інформації?

Я вже писала про те, що включають у себе послуги бухгалтера для ІП (на сайті є окрема стаття на цю тему) і як ними краще скористатися.

Послуги бухгалтера для ТОВ підібрати для своєї компанії, теж нескладно, головне, заздалегідь знати послідовність необхідних дій.

Крок 1. Вибираємо компанію з надання бухуслуг

Робити вибір завжди складно, а вибирати компанію, який ви плануєте довірити бухоблік свого бізнесу, складно подвійно. Тим не менше, процес можна значно полегшити і спростити, якщо знати деякі нюанси.

Отже, обираючи бухгалтерську компанію, зверніть увагу на її місцезнаходження. Чим менша відстань відділяє вашу фірму від компанії-виконавця, тим краще.

Пам'ятайте, це може заощадити вам купу часу, так як ви будете дуже часто, а можливо, щодня, доставляти первинні документи своєму аутсорсеру.

Розглядайте пропозиції відразу декількох компаній, щоб було з чого вибирати і з чим порівнювати.

Вибираємо компанію

По можливості вибирайте бухфирму, з якої не співпрацюють з вашими прямими конкуренти. Адже фахівці, які обслуговують конкурентів, спілкуючись між собою, можуть ділитися інформацією, яка вільно або мимоволі може стати відомою конкуруючої компанії.

Рекомендую обов'язково ознайомитися з усіма послугами, пропонованими обраними аутсорсинговими фірмами.

По-перше, це дозволить зробити попередній висновок про рівень професійних компетенцій фахівців бухгалтерських організацій.

По-друге, це допоможе визначитися з необхідними для вашого бізнесу послугами.

І ще кілька традиційних рекомендацій:

  • почитайте відгуки про ваших «обранцях»;
  • подивіться рейтинги (якщо компанії беруть участь в них);
  • зберіть в інтернеті і в інших джерелах всю можливу інформацію (фінансову, арбітражну та ін);
  • оціните всі плюси і мінуси, після чого прийміть остаточне рішення.

Крок 2. Укладаємо договір і оплачуємо послуги

Перед підписанням договору уважно прочитайте його, бажано не один раз.

Договір на бухгалтерські послуги повинен містити в собі деякі обов'язкові моменти.

Зобов'язання щодо збереження комерційної таємниці — це один з основних пунктів цього документа. Не забувайте, що фахівці аутсорсингової фірми протягом всього співробітництва будуть мати доступ до конфіденційної інформації вашої компанії.

Чітко пропишіть умови про її нерозголошення, позначте часовий період дії такої угоди. Причому термін встановлюйте значно більше терміну дії самого договору.

Рекомендую включити в договір пункт про фінансової відповідальності аутсорсера не тільки за збитки, допущені з його вини, але і за недоотриманий прибуток (упущену вигоду).

Не забудьте включити пункт про можливість дострокового припинення договірних відносин.

Договір підписаний. Тепер необхідно оплатити послуги. Так, як ТОВ — це юридична особа, то для оплати бухгалтерська фірма випише рахунок. Як правило, аванс договором не передбачається, і замовник сплачує всю суму одноразово.

Крок 3. Надаємо всі необхідні документи для вивчення виконавцю

Щоб компанія-виконавець змогла приступити до виконання своїх договірних обов'язків, їй необхідна бухгалтерська документація компанії-замовника. Обсяг і склад залежить від ділянки, який був відданий в обслуговування.

Якщо, наприклад, це ділянка з розрахунку заробітної плати, то будуть потрібні штатний розклад, положення про оплату праці, кадрова документація і т. п.

Якщо ж на обслуговування віддали ділянку по обліку основних засобів (ОЗ), то слід надати: описи ОС, що значаться на балансі фірми, акти вводу в експлуатацію, відомості по нарахуванню амортизації тощо

При повному бухгалтерському супроводі перелік розширюється. Тут вже потрібно представити не тільки первинку по всіх ділянках обліку, але й установчі та реєстраційні документи.

Перелік потрібних документів становить аутсорсингова компанія. Вам залишається тільки якісно відібрати всі необхідні папери і вчасно передати їх виконавцю.

Крок 4. Узгоджуємо та затверджуємо кроки по веденню бухобліку для ТОВ

Після того, як компанія-виконавець ознайомиться з документацією замовника, зробить висновки про стан врахування в його фірмі, настає момент складання плану заходів, який дозволить надалі грамотно організувати ведення бухгалтерського обліку ТОВ.

На цьому етапі складається графік передачі документів, календарний план складання та здавання звітності компанії-замовника.

Крок 5. Організовуємо систему контролю за виконавцем

Я рекомендую замовнику розробити заходи, що дозволяють ненав'язливо, але систематично контролювати бухгалтерський облік своєї компанії і бути в курсі всіх скоєних виконавцем-аутсорсером дій в рамках його договірних обов'язків.

Складіть чіткий план, коли і яку ділянку, з допомогою яких інструментів ви будете контролювати. Повірте, це важливо!

Приклад

ТОВ «Петров і Васєчкіну» після створення своєї компанії вирішили штатного бухгалтера не брати (метушні багато, та й недешево), а віддати облік на аутсорсинг.

Вибрали саму близьку по розташуванню до їхнього офісу бухгалтерську компанію «Бухгалтер для вас», обговорили умови, уклали договір і повністю занурилися в розвиток свого бізнесу.

Ні про який контроль дій компанії-виконавця ні Петрову, ні Васєчкіна в голову не приходило — вони ж віддали облік в руки професіоналів! А даремно.

І ось чому.

Аутсорсингова фірма «Бухгалтер для вас» на ринку бухуслуг з'явилася недавно.

В штаті компанії було всього три людини:

  • сама власниця Світлана Іванівна (ще півроку тому випускниця-відмінниця одного з московських Вузів) дама хваткая і теоретично підкована, але з повною відсутністю практичного досвіду;
  • Ганна Василівна   молода пенсіонерка, колишній головбух одного з підприємств міста;
  • та Наталя   бухгалтер-початківець, нещодавно закінчила тримісячні бухгалтерські курси.

Облік новоствореного ТОВ «Петров і Васєчкіну» було доручено вести Наталії, так як оборот невеликий, облік створюється знову.

В цей час бізнесмени Петрова і Васєчкіну розвивали свій бізнес неймовірними темпами: купили виробничу лінію по виготовленню пельменів, 2 автомашини «Ларгус», зняли склад і офіс. Загалом, робота кипіла.

Наталя зі своїми обов'язками справлялася: нараховувала зарплату, податки вважала, звітність здавала. Але був у неї один ділянка в бухобліку, який їй ну ніяк не давався   облік ОС і амортизаційні відрахування.

Однак Наталя заспокоювала себе тим, що облік ведеться в програмі і розрахунки робляться автоматично, а значить, правильно.

Незабаром у рамках зустрічної перевірки ТОВ «Петров і Васєчкіну» нагрянула податкова перевірка, в процесі якої з'ясувалося, що в обліку ТОВ неправильно визначалася первісна вартість ОЗ, а, отже, невірно нараховувалась амортизація, податки на майно і прибуток.

Податківці нарахували чималі штрафи і пені. Незважаючи на те, що компанія «Бухгалтер для вас» їх повністю відшкодувала, неприємний факт залишився фактом.

Якщо б бізнесмени контролювали дії бухгалтера-аутсорсера і проводили звірку первинних документів з даними обліку, вони б знали, що первісна вартість пельменній лінії в обліку завищена, і це дозволило б своєчасно виправити помилку і уникнути неприємних наслідків.

Ми бачимо, що контроль необхідний. Він дозволить підтримувати якість надаваних послуг на належному рівні. Виконавець не буде розхолоджуватися, знаючи, що його в будь-який момент може проконтролювати замовник.

Ще в 16 столітті англійський державний діяч Д. Галіфакс сказав: «Людина найкраще стежить за собою тоді, коли інші стежать за ним теж». Ця істина не втратила своєї актуальності сьогодні.

4. Де замовити послуги бухгалтера для ТОВ   огляд ТОП-3 надійних компаній з надання послуг

Промоніторивши ринок бухгалтерських послуг, я відібрала для вас 3 найбільш надійні компанії.

Пропоную вам ознайомитися з моїм оглядом.

1) Моя справа

Моя справа«Моя справа»   російська компанія, створена в 2009 р. і на даний момент займає передові позиції в «хмарних технологіях» у сфері бухгалтерського і податкового обліку, а також кадрового діловодства.

У компанії трудяться близько 400 висококваліфікованих працівників з великим практичним досвідом в сфері своїх професійних інтересів.

Послуги бухгалтерський інтернет-сервіс пропонує на умовах абонентської плати.

Розмір абонентської плати на найбільш затребувані послуги компанії

Найменування послуги Розмір щомісячної плати (залежно тарифу)
1 Ведення бухгалтерського обліку від 333 до 1500 руб.
2 Використання довідково-правової системи від 800 до 3999 руб.

В договір фірми «Моя справа» в обов'язковому порядку включено пункт про повної фінансової відповідальності компанії за надані її співробітниками послуги, консультації, надаються сервіси і матеріали.

Інтернет-бухгалтерія «Моя справа» здатна задовольнити потреби не тільки підприємців, але і професійних бухгалтерів.

2) 1С

1c«1С»   компанія, що пропонує російським фірмам різних сфер діяльності високоякісний бухгалтерський софт. З деяких пір компанія організувала партнерську мережу, яка пропонує бухгалтерське обслуговування підприємствам і організаціям.

Мережа складається з 315 партнерів у 112 російських містах, які надають послуги в повній відповідності зі стандартами фірми «1С».

Переваги мережі:

  • прозоре ціноутворення;
  • захищені сервери;
  • повна відповідальність;
  • єдиний стандарт обслуговування.

3) Olsa

Olsa«OLSA»   велика московська консалтингова компанія, що пропонує своїм клієнтам послуги у сфері консалтингу, бухгалтерського та юридичного супроводу, кадрового діловодства, бухгалтерського та IT - аутсорсингу.

«OLSA» пропонує дві форми співробітництва: разові послуги і комплексний супровід. Понад 600 клієнтів цінують високу якість послуг цієї компанії, професіоналізм її співробітників і гнучке ціноутворення.

Для зниження ризиків «OLSA» страхує кожного свого клієнта на 1 млн руб.

5. Як заощадити на послугах бухгалтера — 3 простих ради

Неважливо великий у вас бізнес чи малий, розумна економія не зашкодить нікому.

Читайте мої поради, вони допоможуть вам правильно оцінити замовляються послуги і законно зекономити.

Порада 1. займайтеся Самостійно веденням бухобліку

Вести самостійно облік діяльності своєї фірми   річ корисна і захоплююча. Розбуди вас вночі, і ви відповісте: скільки у вас грошей в касі чи на рахунку, який покупець і скільки повинен вам, а якому постачальнику заборгували ви!

самостійне ведення бухобліку

Такий спосіб ведення бухобліку дає відчутну економію, так як послуги бухгалтера в цьому випадку вже не потрібні.

Незважаючи на всі переваги самостійного діловодства, цю пораду я даю дуже обережно. Мій практичний досвід довів, що вести бухгалтерський облік можуть далеко не всі. Іноді невмілий підхід до цієї справи перетворює передбачувану економію в явні збитки.

Порада 2. Відмовтеся від непотрібних послуг аутсорсингових компаній

Як сказав юрист і письменник Равіль Алєєв: «Не економиш, купуючи дешевше. Економиш, не купуючи зайве».

Аутсорсингові компанії мають широкий вибір послуг і намагаються продати їх своїм замовникам в максимальній кількості. Це і зрозуміло, компанії важлива прибуток. У такій ситуації їх мало турбують ваші витрати!

Тому подбайте про себе самі! Не включайте в переліку послуги, які не потрібні вашій фірмі. Якщо раптом пізніше з'явиться потреба в чому-небудь ще, ви просто замовите саме цю послугу «окремим блюдом», склавши додаткову угоду.

Порада 3. Користуйтеся спеціальними сервісами по веденню бухгалтерії

Якщо у вашій компанії немає штатного бухгалтера, і ви самі вирішили вести бухгалтерський облік, я вам раджу скористатися спеціальними сервісами.

Таких сервісів зараз багато. Особисто я користуюся інтернет-бухгалтерією «Моя справа». Сервіс багатофункціональний і дозволяє вести облік на різних системах оподаткування.

«Моя справа» вміє:

  • нараховувати зарплату;
  • розраховувати податки та внески;
  • вести склад;
  • складати і відправляти звітність;
  • вести кадрове діловодство;
  • провадити розрахунки з контрагентами;
  • і багато чого ще.

Вам не доведеться складати складні Excel-таблиці, вести паперові талмуди і плутатися в проводах. Сервіс візьме все це на себе. Детальніше ознайомитися зі всіма можливостями інтернет-бухгалтерії «Моя справа» ви зможете на сайті компанії.

Додаткову корисну інформацію по темі статті ви можете отримати, подивившись відеоролик.

6. Висновок

Підведемо підсумки! Тепер ви знаєте, як правильно замовити послуги бухгалтера для фоп, на чому тут можна заощадити, як не потрапити в халепу, укладаючи договір на бухгалтерські послуги ТОВ.

Удачі та процвітання вашому бізнесу! Залишайте коментарі та відгуки на статтю!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Послуги бухгалтера для фоп — покрокова інструкція як скористатися послугами бухгалтера + 3 ради як заощадити на бухгалтерських послугах