Стягнення боргу по розписці — покрокова інструкція як повернути борг на практиці + професійна допомога при стягненні заборгованості

Коли відбувається підготовка судового наказу про стягнення боргу по розписці? Куди подати позовну заяву про стягнення боргу? Як відбувається стягнення боргу за розпискою в суді?

Великий привіт всім, хто читає ці рядки! З вами Денис Кудерин – експерт популярного інтернет-ресурсу .

Нова тема зацікавить усіх, хто коли-небудь давав гроші в борг або, навпаки, займав їх у приватних осіб під розписку. Мета статті – підвищити фінансову грамотність громадян і позбавити їх від неприємностей, пов'язаних з поверненням грошових кредитів.

Додатковий бонус – огляд трійки найбільш компетентних в компаній, які допоможуть стягнути з фізичних осіб борги, взяті під розписку.

стягнення боргу за розпискою

Зміст
  1. У чому особливості стягнення боргу по розписці?
  2. Як повернути борг по розписці – покрокова інструкція
  3. Професійна допомога при стягненні боргів по розписці – огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  4. Як грамотно скласти розписку, щоб вона мала юридичну силу – 4 простих правила
  5. У яких випадках можливе визнання розписки недійсною – огляд основних ситуацій
  6. Висновок

1. В чому особливості стягнення боргу по розписці?

Є люди, які бояться або просто не люблять брати в борг. Відчуття, що ти комусь винен, вселяє їм дискомфорт, позбавляє спокою і душевної рівноваги. Є інша категорія – такі громадяни, навпаки, ставляться до боргами спокійно, віддавати їх не поспішають і навіть беруть нові кредити, не розрахувавшись зі старими.

Особисто я, зізнаюся, належу до першої категорії. Брати і давати в борг не люблю і роблю це вкрай рідко. Однак статистика свідчить, що більшість громадян РФ ставляться до боргами досить спокійно.

Виявляється, кожен другий економічно дієздатний росіянин комусь винен. Найбільше боржників у РФ налічується близько 40 млн. З цієї кількості майже половина не здатна обслуговувати свої борги.

І це тільки офіційні борги, взяті в банках і мікрофінансових організаціях. Дані статистики не входять ті, хто бере гроші у приватних осіб під розписку і при цьому не може повернути кошти вчасно.

У статті ми поговоримо про те, як правильно повертати такі борги і в чому особливості стягнення боргу за розпискою.

Головний плюс для кредитора, який фіксує акт передачі коштів документально, в тому, що борг після цього вважається офіційно підтвердженим. Якщо розписка складена по всій формі, вона при необхідності стає повноцінним доказом у судовому розгляді.

Такий документ дисциплінує і самого боржника. Він знає, що факт позики підкріплений його підписом та оформлений за всіма правилами. Затримувати виплати по розписці так само недоцільно, як ігнорувати банківські платежі.

При наявності розписки у кредитора є можливість ініціювати не виконавче провадження, а наказове, яке набагато швидше і ефективніше.

Результат наказного провадження судовий наказ про примусове стягнення боргу. Такий документ вступає в дію вже через 10 днів після проголошення.

Висновок: розписка потрібна. Навіть якщо ви даєте в борг хорошим знайомим. Так надійніше. Мова йде, звичайно, не про 5 000 до зарплати, а про більш великих сумах.

Навіть по розписці стягнення боргів – не завжди просте і швидке захід, а що говорити про угоду, підкріпленої лише усними обіцянками. Посоромитися взяти розписку позичальника – все одно, що подарувати йому гроші. Довести факт передачі коштів в суді без документального підтвердження найчастіше просто неможливо.

2. Як повернути борг по розписці – покрокова інструкція

Повернення боргу по розписці передбачає певні кроки, які повинен зробити кредитодавець.

Простіше і швидше врегулювати спір в досудовому порядку, якщо, звичайно, позичальник згоден піти вам назустріч. Спроба вирішити питання «полюбовно» — не обов'язкова міра, але вона дає додаткову перевагу в судовому процесі, оскільки свідчить про ваших мирних намірах.

Тому в покрокове керівництво я включив етапи досудового врегулювання конфлікту. Детальніше про це читайте в публікації «Досудове стягнення боргів».

Крок 1. Проводимо переговори з боржником

Отже, боржник не виявляє активності, хоча терміни повернення боргу вже пройшли. Насамперед потрібно провести переговори з ним – можливо, у людини дійсно є поважна причина, з якої він не може розрахуватися з вами вчасно.

Зателефонуйте йому, уточніть, чому він не поспішає виконувати боргові зобов'язання. Якщо боржник дійсно не може зібрати потрібну суму, домовтеся про нову дату розрахунку або запропонуйте переписати розписку на нових умовах.

Якщо боржник не бере трубку або дає порожні обіцянки, робіть подальші кроки.

Крок 2. Відправляємо боржника лист з вимогою повернути гроші

Вимога повернути борг пишеться у вільній формі. Однак з послання повинно бути гранично ясно, кому адресовано лист і з якої причини воно написано. Бажано також вказати терміни і способи повернення боргу.

Приклад претензії

Шановний Олександр Якович! 3 січня 2016 року Вами було взято у мене в борг 80 000 (вісімдесят тисяч) рублів, що підтверджується підписаної Вами розпискою. Термін повернення був встановлений 3 липня 2016 року. За кожен день прострочення ви зобов'язалися сплатити 0,3% від зазначеної суми.

Але в даний час – 16 листопада 2016 – повернення коштів досі не вироблено. Прошу Вас в найближчий місяць погасити заборгованість разом з відсотками за прострочення. Якщо моє прохання не буде задоволене, я буду змушений звернутися до суду.

З повагою, Морозов Іван Петрович. Дата, підпис.

Лист бажано послати з повідомленням про вручення. Від дати повідомлення відрахуйте 30 днів, і якщо за цей час повернути борг по розписці так і не вдалося, діємо далі.

Крок 3. Готуємо позовну заяву про стягнення боргу за розпискою

Подальший крок – підготовка позовної заяви до суду. Статистика показує, що більшість позикодавців звертається в судові органи з приводу повернення боргів з фізичних осіб у порядку виконавчого провадження, а не наказного.

позовна заява

З одного боку, це вірно – оскаржити виконавчий лист складніше, ніж наказ. Але є у цього способу і мінуси – виконавче провадження триває довше і передбачає проведення кількох судових засідань, на яких позивачеві потрібно обов'язково бути присутнім.

Крок 4. Подаємо позов у районний суд

Позовна заява – це основний документ для вирішення боргової питання. Скласти його потрібно за всіма правилами.

В папері обов'язково зазначаються: відомості про сторони спору, обставини передачі грошей (були свідки), аргументована прохання про стягнення боргу. Заява подається до районного суду за місцем проживання відповідача.

Зверніть увагу на важливий нюанс: термін давності для розписок про передачу грошей становить 3 роки.

На цю тему на сайті є докладна публікація – «Позовна заява про стягнення боргу».

Крок 5. Надаємо копію розписки і лист з вимогою повернути борг

Суду потрібні докази.

Тому відразу зібрати всі потрібні документи і зробіть їх копії.

До заяви додаються:

  • копія боргової розписки;
  • квитанція про сплату держмита;
  • документи і чеки, що підтверджують переказ коштів боржника (якщо є);
  • копія претензії (листи) та квитанцію про його відправку;
  • розрахунок суми відсотків по заборгованості.

Не зайвими будуть показання свідків та інші докази передачі грошей – наприклад, аудіозапис договору.

Крок 6. Контролюємо хід розгляду позову

Позовну виробництво – захід не на один день і навіть не на один тиждень. Спочатку проводиться попереднє засідання, на якому повинні бути присутні обидві сторони.

На засіданні з'ясовуються обставини справи, наявність клопотань у позивача і відповідача, призначаються експертизи, якщо такі потрібні.

Далі йде розгляд. На сайтах багатьох сучасних судів є можливість відстежувати хід процесу в режимі онлайн. Втім, нічого важливого ви не пропустите, оскільки суд буде надсилати вам повістки на засідання.

Крім того, якщо працівникам суду знадобляться якісь уточнення з приводу документів чи обставин справи, вас викличуть по телефону.

Якщо по вашій справі запущено наказне провадження, то розгляд ведеться у спрощеному порядку. Жодних багаторазових засідань судовий наказ можуть видати вже через 5 днів після початку процесу.

Різницю між виконавчим листом і судовим наказом допоможе зрозуміти таблиця:

Критерії порівняння Виконавчий лист Судовий наказ
1 Строки розгляду справи Від декількох тижнів до декількох місяців 5-7 днів
2 Термін оскарження або відкликання документа 30 днів; в більшості ситуацій оскарженню не підлягає 10 днів; оскаржити може будь-яка із сторін
3 Зовнішній вигляд Виготовляється на типовому бланку державного зразка з захистом у вигляді водяних знаків, містить частину тексту рішення суду Друкується на звичайному аркуші, що скріплюється підписом і печаткою світового судді

Крок 7. Чекаємо закінчення судового розгляду

Результат судового розгляду – рішення суду. Вас обов'язково викликатимуть на фінальне засідання, де судді офіційно оголосять результат справи. При позитивному рішенні буде названа сума боргу, яка підлягає стягненню, та виданий виконавчий лист.

Рішення може бути оскаржене та відкликана протягом 30 днів. Якщо цього не сталося, позов набирає чинності і починається виконавче провадження. Якщо відповідач не бажає або не може розрахуватися відразу, виконавчий документ передається до служби судових приставів.Співробітники цієї служби займаються примусовим виконанням судового рішення.

Виконавчий лист можна направити за місцем роботи боржника, в банк, який його обслуговує (якщо на рахунку є гроші) або, наприклад, пенсійний фонд. Далі ці організації будуть відраховувати кошти відповідача на рахунок позивача.

Якщо у боржника немає заощаджень та джерел доходу, борг повертається за рахунок арешту та реалізації на торгах його власності – нерухомості, транспорту, цінних паперів і цінних речей. В цьому випадку не сподівайтесь на швидкий результат: виконавче виробництво нерідко ведеться місяцями, а іноді й роками.

Порада: якщо пристави діють незграбно або зовсім забули про свої прямі обов'язки – сповістіть про це вищі інстанції або напишіть скаргу в прокуратуру.

Є ще один більш ефективний і простий спосіб прискорити процес – скористатися допомогою юриста по стягненню боргів.

3. Професійна допомога при стягненні боргів по розписці – огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Якщо ви хочете гарантій успіху у справі стягнення боргів з фізичних осіб, дійте через професіоналів. Досвідчені юристи допоможуть з оформленням документів і при необхідності стануть вашими представниками в суді.

Ми підготували огляд 3 найкомпетентніших компаній такого профілю.

1) Правознавець

Правознавець руУнікальна в своєму роді компанія, спочатку задумана як портал для віддаленої допомоги громадянам з будь-яких юридичних питань. Юристи відповідають на запитання всіх охочих через інтернет в безкоштовному і платному режимах.

Доступні і більш конкретні правові послуги – фахівці нададуть їх за невеликий гонорар, розмір якого призначає сам клієнт. Формат роботи наступний: користувач озвучує проблему і призначає свою ціну. На пропозицію відгукується юрист, якого влаштовує позначений розмір оплати.

При необхідності ви можете знайти фахівця з свого міста і зустрітися з ним особисто. Він же виступить вашим представником у суді або займеться виконавчим виробництвом.

Отримати кваліфіковану правову допомогу з питань повернення боргу гранично просто – дзвоніть і пишіть юристам в будь-який зручний час: сайт Правознавець працює в режимі 24/7. У будь-який момент доступні послуги декількох сотень юристів. Всього з сервісом співпрацюють понад 16 000 фахівців.

2) Лорд

ЛордКваліфікована і доступна юридична допомога громадянам і юридичним особам. Всі напрямки права – цивільне, сімейне, житлове, спадкове, міжгалузеві питання. Співробітники «Лорда»   дипломовані юристи з великою практикою.

Робота побудована на принципах прозорості та взаємної довіри. Співробітники не нав'язують клієнтам додаткових і непотрібних послуг: робота оплачується відповідно до заздалегідь відомому прайсу. Приватним особам доступна допомога в поверненні боргів по розписці і без неї, посередницька діяльність, ведення переговорів.

3) Альфа Груп

АльфаГруппХолдинг «АльфаГрупп» — це професійна правова підтримка громадян у новому форматі. В активах фірми – досвідчені юристи і багаті інформаційні та технологічні ресурси.

Співробітники знають, як розібратися навіть в самих складних і нестандартних ситуаціях. Вони допоможуть вам повернути гроші по розписці, стягнути борги з юридичних осіб, прискорити виконання судового рішення.

4. Як грамотно скласти розписку, щоб вона мала юридичну силу – 4 простих правила

Розписка – офіційний документ, який укладається між позичальником та займодателем. Щоб він мав законну силу в суді, його треба скласти грамотно.

Читайте правила, запам'ятовуйте і користуйтеся інформацією.

Правило 1. Заповнюємо розписку виключно від руки

Ніяких роздруківок – тільки «ручна робота». Цілком можливо, що відповідач вимагатиме експертизи підпису, яка доведе, що документ складали саме ви, а не ваш рідний брат-близнюк або зовсім стороння людина.

Суму позики пишемо цифрами і прописом, ПІБ сторін – повністю. Бажано вказати адреси проживання сторін та їх контактні дані. Підписи даються з розшифровками.

Правило 2. У розписці обов'язково вказуємо дату складання документа та передачі грошей

Обов'язково вказується дата складання документа та дата передачі грошей. Вище вже говорилося про те, що розписка має юридичну силу тільки протягом 3 років з дня її написання.

Дати теж бажано написати цифрами і прописом – це знизить ймовірність підробки документа.

Правило 3. Обов'язково вказуємо паспортні дані сторін

Паспортні дані вказуємо обов'язково – як свої, так і позичальника. Робиться це, щоб було легше ідентифікувати особу громадянина.

У противному випадку боржник має повне право привести в свій захист такий аргумент – «а може, це не я писав, а який-небудь інший Василь Кузнєцов – мало таких на світі».

Правило 4. При складанні документа залучаємо двох свідків

По можливості складання розписки запросіть взяти участь у процедурі двох незацікавлених осіб: вони будуть виступати в якості свідків. Це сильно спростить розгляд, якщо справа дійде до суду.

Є альтернативний варіант дій – із залученням нотаріуса. Читайте про це у статті «Стягнення боргів через нотаріуса».

І зовсім добре, якщо в розписці буде зазначено, що позичальник підписує документ без всякого тиску, з доброї волі, в твердій пам'яті і тверезому розумі.

Пам'ятайте, що навіть незначні помилки в тексті знижують вірогідність позитивного рішення. Наприклад, слова «отримав гроші» і «отримає гроші» мають різне юридичне тлумачення.

Подивіться, як виглядає правильно складена розписка.

5. В яких випадках можливе визнання розписки недійсною – огляд основних ситуацій

Судовий досвід свідчить, що при розгляді позовних заяв відповідачі нерідко клопочуть про визнання складеної ними розписки недійсною.

Доводи при цьому наводяться різноманітні, але не всі вони мають доказову силу.

визнання-розписки-недійсною

Тим не менш, є ситуації, коли суд стає на сторону відповідача та визнає розписку непридатною для доведення факту передачі грошей.

Ситуація 1. Операція здійснена у важкій життєвій ситуації для позичальника

Угоду можуть визнати незаконною, якщо вона здійснена у складній для позичальника ситуації. Наприклад, він перебував під тиском обставин і не мав іншого виходу, окрім як дати розписку про позику грошових коштів.

Розписка не визнається судом, якщо вдасться довести, що відповідач підписав документ під примусом, внаслідок обману, шахрайства, у стані сп'яніння, хвороби або під загрозою насильства.

Ситуація 2. Умови угоди порушують права позичальника

Якщо умови договору, що обмежують законні права боржника, розписку теж можуть визнати недійсною.

Наприклад, у розписці зазначено, що позикодавець має право на власний розсуд змінювати процентну ставку і терміни по кредиту. Такі умови суд може визнати кабальними.

Ситуація 3. Позичальник змушений укласти угоду на свідомо невигідних для нього умовах

Якщо в розписці є пункти, що стосуються, приміром, встановлення складних процентних умов, що її теж можуть не визнати в якості доказу.

Оскаржити можна і угоди, зроблені в результаті помилки. Якщо, звичайно, вдасться факт такої омани довести.

Ситуація 4. Умови позики відрізняються від умов аналогічних угод в бік погіршення становища позичальника

Коли умови передачі грошей сильно відрізняються від аналогічних угод в бік погіршення становища позичальника, і цей факт доведено, суд також може анулювати договір і винести негативне рішення щодо позовної заяви.

Приводом для відмови виступають також помилки в написанні імені, прізвища, суми, дати укладення угоди.

Про те, як повернути борг без розписки, на сайті є окрема стаття.

Подивіться короткий, але інформативний ролик по темі публікації.

6. Висновок

Підведемо підсумки, шановні читачі. Тепер ви знаєте, що стягнення боргу по розписці – завдання цілком здійсненне. Головне в цій справі – грамотно складений документ, що підтверджує передачу грошей, і правильна послідовність дій при зверненні до суду.

Команда нашого журналу бажає вам успіху у фінансових справах і душевної рівноваги! Будемо вдячні за оцінки, коментарі та зауваження до статті. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Стягнення боргу по розписці — покрокова інструкція як повернути борг на практиці + професійна допомога при стягненні заборгованості