Стягнення боргів з фізичних осіб   покрокова інструкція по поверненню боргу з фізичної особи + 3 корисних ради як полегшити стягнення заборгованості

У чому особливості повернення боргу з фізичних осіб в досудовому порядку? Як стягнути борг з фіз. особи в спрощеному порядку? Як проходить стягнення боргу з ІП судовими приставами?

Привіт всім, хто заглянув на вогник! З вами Денис Кудерин – експерт популярного інтернет-ресурсу .

Тема моєї сьогоднішньої статті – стягнення боргів з фізичних осіб. Матеріал буде актуальний для всіх, хто коли-небудь брав або давав гроші в борг.

які дочитали публікацію до кінця чекає гарантований бонус – список компаній, які допоможуть отримати борги, плюс корисні поради експертів.

Стягнення боргів з фізичних осіб

Зміст
  1. У чому особливості стягнення боргу з фізичних осіб?
  2. Які бувають методи стягнення боргів з фізичних осіб – 3 основних методи
  3. Як повернути борг фізичної особи по розписці – покрокова інструкція
  4. Де отримати допомогу по стягненню боргу з фізичних осіб – огляд ТОП-3 юридичних компаній
  5. Як полегшити повернення боргу – 3 корисні ради по стягненню заборгованості з фізичних осіб
  6. Висновок

1. В чому особливості стягнення боргу з фізичних осіб?

Пам'ятайте народну мудрість – «займаємо чужі гроші, а віддавати доводиться свої»? Так от, щоб повернення боргу не став для вас і ваших боржників непосильним тягарем, потрібно підходити до цього питання цивілізовано, розумно і тверезо.

Бажано пам'ятати при цьому ще одне мудре висловлювання, на цей раз китайське – «перш ніж увійти в незнайомий дім, подумай, чи зможеш вийти». Ці слова застосовні і до боржників, і кредиторів.

Перед тим, як брати і давати в борг, варто гарненько подумати – чи доцільно таке захід, не спричинить воно за собою непередбачені наслідки у вигляді спорів, конфліктів, судових розглядів, різкого зниження рівня життя та інших непрятностей.

Біда в тому, що врахувати всі фактори звичайній людині не завжди під силу. Ось і виходить, що взятий на пару тижнів борг перетворюється на обтяжливий обов'язок, а віддача розтягується на місяці, а то й роки.

Поговоримо трохи про причини, за якими утворюються непогашені заборгованості.

Перелічимо основні з них:

  • фінансова безграмотність – люди просто не в курсі, які їх реальні доходи і витрати;
  • підписання кредитних угод без вивчення умов і термінів;
  • життя не за коштами, безглузді разові витрати, непотрібні покупки;
  • непередбачені обставини – так званий «форс-мажор».

Знавці радять кожній розумній людині мати фінансову «подушку безпеки» на випадок несподіваних ситуацій. Порада хороша, але не для всіх здійсненний. Зазвичай в борг займають тоді, коли інші шляхи вишукування засобів себе вичерпали, у тому числі резервні.

Додаткові подробиці – в статті «Повернення боргів».

У чому особливості стягнення коштів з фізичних осіб?

Відразу попереджу, що говорити про стягнення як про офіційною процедурою можна тільки тоді, коли процедуру грошової позики можна підтвердити офіційно.

У разі, якщо ви займали у банку, все зрозуміло – кредит без договору просто не видадуть. Якщо ж борг береться у приватної особи, то факт такої процедури доводить розписка, складена в двох примірниках (бажано) не більше 3 років тому. Про те, як стягнути борг по розписці, на сайті є окрема публікація.

Якщо розписки немає, ситуація ускладнюється, але і в цьому випадку шляхи вирішення питання існують. Головне – це отримати визнання боржника у факті існування боргу. Доказами служать свідчення третіх осіб, цифрові та електронні свідоцтва, усна мова, записана на диктофон і т. д.

Тим не менш, рядовим кредиторам – маються на увазі люди без юридичної освіти і знайомств в правоохоронних структурах – буває непросто стягнути свої «кровні» з недобросовісних боржників. Це важко і психологічно, і фізично.

Однак не варто впадати у відчай. Якщо ви маєте, і ви хочете повернути борг цивілізованими методами – дійте прагматично, холоднокровно, планомірно і обов'язково читайте наші подальші рекомендації і поради.

На сайті є оглядова стаття з цієї теми – «Стягнення боргів».

2. Які бувають методи стягнення боргів з фізичних осіб – 3 основних методи

Є багато способів повернути борги з фізичних осіб – ми будемо розглядати тільки законні і гуманні варіанти.

найефективніший спосіб – суд, він же найбільш довгостроковий і іноді досить витратний. По справедливості, судові витрати повинен оплачувати сам боржник, але для цього позивач повинен оформити окрему позовну заяву.

Ще один варіант – залучення третіх осіб. Кредитор оформляє переуступку прав вимоги боргу третім особам – професійним стягувачам заборгованостей.

І третій спосіб – досудове врегулювання спору. Боржник і кредитор домовляються про відстрочення повернення, перегляд умов і інші варіанти вирішення проблеми. Інакше кажучи, вони розходяться полюбовно, не доводячи справу до суду.

А тепер детальніше про кожен методі.

Метод 1. Позасудове врегулювання спору

Для початку кредитору потрібно переконати боржника в тому, що віддавати гроші все одно доведеться і краще зробити це без залучення судових органів.

Спробуйте зрозуміти мотиви боржника. Можливо, його фінансове становище дійсно скрутне, і повернення боргу в строк неможливе з об'єктивних причин.

В цьому випадку домовтеся про перенесення «години ікс» на більш пізній час або повернення суми по частинах. Оформляти такі домовленості потрібно у вигляді офіційних документів.

Загрози і психологічний тиск – це, звичайно, ефективні прийоми, але в цивілізованих країнах вони визнаються протизаконними.

Більше інформації по цій темі ви знайдете у статті «Досудове стягнення боргів».

Метод 2. Стягнення боргів шляхом звернення в суд

Суд – це майже 100% гарантія повернення коштів. За умови, звичайно, що факт передачі грошей у борг доведений. В якості позивачів по справі про повернення заборгованості виступають пересічні громадяни, комерційні компанії, банки і колектори.

стягнення боргів шляхом звернення в суд

Якщо суд виносить рішення на користь кредитора, йому видається виконавчий лист, за яким борг отримують або самостійно (якщо сума не перевищує 25 000 руб.), або через службу судових приставів.

Іноді виконавчий документ передають за місцем роботи боржника – в бухгалтерію, де відбувається списання фінансів з заробітної плати позичальника.

Є й інший механізм стягнення боргу з фізосіб. Він іменується «наказне провадження». Такі справи розглядаються значно швидше, без судових розглядів, а їх результат оформляється не у вигляді виконавчого листа, а у вигляді наказу про примусове стягнення боргу.

Наказне провадження порушується на підставі наступних документів:

  • угоди між сторонами, завіреного нотаріусом;
  • офіційної розписки про видачу грошей у борг;
  • договору про оплату продукції або послуг.

Потрібні також незаперечні докази про порушення зобов'язань боржника. Заява подається кредитором у світовій суд за місцем проживання боржника.

Корисна посилання по суміжній тематиці – «Стягнення боргів через нотаріуса».

З червня 2016 банківські кредитні борги з фізичних осіб (до 100 000 рублів) стягуються у спрощеному порядку без проведення судових засідань. Правда, для винесення позитивного рішення потрібно визнання заборгованості самим боржником.

Метод 3. Продаж боргу третім особам

Кредитор може переуступити (юридичний термін) борг третім особам – а точніше, комерційним компаніям, які професійно займаються борговими зобов'язаннями. Такі організації, а заодно і їх службовці, називаються колекторами.

Правда, за свої послуги ці люди беруть певну (і дуже немаленьку) плату в розмірі половини боргу. Переуступати права колекторським організаціям особливо люблять банківські установи. Серед фізичних осіб така практика непопулярна – не знаю, на щастя чи на жаль.

У таблиці плюси і мінуси кожного з методів представлені наочно:

Методи Плюси Мінуси
1 Позасудове врегулювання Не потрібно витрачатися на судові витрати Повернення не гарантований
2 Звернення в суд Велика ймовірність повернення коштів Судові розгляди можуть тривати кілька місяців
3 Переуступка боргових зобов'язань Высвобождаете свій час і сили Колектори беруть за свої послуги до 50% від суми боргу

Про те, як відбувається стягнення боргів з юридичних осіб, читайте у відповідній публікації.

3. Як повернути борг фізичної особи по розписці – покрокова інструкція

Переходимо до практики.

Якщо ваш боржник категорично відмовляється або просто не поспішає повертати борги, потрібно зробити декілька обов'язкових кроків, діючи при цьому строго в рамках чинного законодавства.

Крок 1. Складаємо претензію і відправляємо лист з повідомленням боржника

Перший етап – складання письмової претензії. Цей документ буде слугувати підставою для подання позову щодо заборгованості, тому скласти його потрібно строго по формі.

Крім вимоги повернути борг, слід зазначити термін повернення коштів, якщо такий не був вказаний в розписці. Зазвичай це 1 календарний місяць з моменту пред'явлення претензії.

Для більшої переконливості згадайте, що якщо гроші не будуть повернені, ви будете захищати свої права кредитора в судовому порядку.

Крок 2. Готуємо документи, що підтверджують факт наявності заборгованості

надіслана Претензія, її копія зберігається у вас, оригінал переданий боржника. Однак з його боку немає жодних спроб повернути борг. Мовчить як риба, на телефонні дзвінки не відповідає.

Подальший крок – підготовка доказів, що підтверджують заборгованість.

Доказами виступають:

  • розписка, підписана боржником;
  • свідчення;
  • листування по електронній пошті;
  • листування по СМС;
  • обмін повідомленнями в соцмережах;
  • аудіозаписи відповідного змісту.

Чим більше свідчень зібрано, тим краще.

Приклад

Ви перевели одному 50 тисяч рублів в борг з картки, але розписки не склали. Але зате у вас є СМС, в якому боржником підтверджується факт передачі йому грошей: «дякую, Юра (Петя, Вася), що ти мене врятував. Узяті в борг 50 тис. я поверну тобі протягом місяця, не турбуйся». Сучасні суди визнають такі докази.

Читайте також докладний матеріал на нашому сайті «Повернення боргів по розписці».

Крок 3. Готуємо позов про стягнення заборгованості

Позовну заяву подати просто. Головне, скласти його по всій формі і сплатити держмито.

її Розмір обчислюється у відсотках від суми позову.

Приклад

Для позову на суму менше 20 000 рублів мито дорівнює 4%. Для позову від 20 000 до 100 000 — 3% від суми, що перевищує 20 тис. + 800 рублів. Для суми від 100 001   розмір державного мита 2% від суми, що перевищує 100 тис. + 3 200 рублів.

Квитанція про оплату (оригінал) обов'язково додається до документа.

Інші папери, які потрібно подавати разом з позовом:

  • копії договорів та розписок про отримання боргових сум;
  • клопотання про виклик свідків;
  • клопотання про призначення експертиз (якщо потрібно);
  • документи, що підтверджують судові витрати.

У самій заяві зазначаються: відомості про позивача і відповідача, обставини, при яких передавалися гроші (чи були свідки), сума боргу, аргументована прохання до суду допомогти стягнути гроші з боржника.

Детальніше про це – в публікації «Позовна заява про стягнення боргу».

Крок 4. Очікуємо проведення судового процесу

Якщо це виконавче провадження, чекати рішення доведеться досить довго. Можливо, на розгляд піде кілька місяців. Наказне провадження або прискорений режим розгляду справи займають набагато менше часу – 5-7 днів. Але для цього, як уже згадувалося вище, повинні бути дотримані певні умови.

У звичайному випадку процес складається з кількох (якщо пощастить – всього двох) засідань, з яких найперше називається «попередніми». На ньому суд вислуховує претензії позивача, думку відповідача, вивчає клопотання, визначає, які докази повинні бути пред'явлені на наступному засіданні.

Опустимо весь хід судового процесу і перейдемо до кульмінації цього заходу – винесення рішення по справі. Якщо для позивача суд закінчується перемогою, він отримує на руки виконавчий лист завірену копію судового рішення.

Крок 5. Отримуємо виконавчий лист

на Жаль, але прямо в залі суду відповідач не віддасть вам гроші особисто в руки в конверті з гербовою печаткою. Перемога в суді – лише половина справи. Судове рішення і одержання коштів від боржника – далеко не синонімічні поняття.

Наступний етап – процедура виконання рішення. Скільки часу вона займе, залежить від розмірів боргу, обставин справи і фінансових можливостей боржника.

Крок 6. Подаємо заяву та виконавчий документ в службу судових приставів

Вилучати борг самостійно не обов'язково – для цього є судові пристави. Саме до них вам потрібно звернутися з виконавчим листом, якщо відповідач не може віддати борг відразу.

Якщо ж у боржника раптом знайшлися гроші – допомогли родичі, друзі або він сам вирішив «розкрити» заначку, яку берег на чорний день – можна передати виконавчий документ безпосередньо в банк, обслуговуючий відповідача.

Передати лист можна і в інші інстанції залежно від обставин справи і статусу вашого опонента:

  • на роботу боржника;
  • у пенсійний фонд;
  • освітня установа.

Правда, виконати всі ці маніпуляції позивач має право лише в тому разі, якщо сума боргу невелика або мова йде про відшкодування шкоди здоров'ю або стягнення періодичних платежів.

Крок 7. Повертаємо борг

Якщо ви дієте через пристава, то цей фахівець сам займається далі стягненням боргу. Коли у боржника немає грошових коштів для повернення боргу, на його власність накладається арешт, після чого цінне майно, нерухомість, транспорт та інші активи реалізуються на відкритих торгах. Виручка від продажу йде на покриття боргу.

На всіх етапах заходів по поверненню боргів варто консультуватися з професійними юристами. Зручніше і швидше зробити це через інтернет, скориставшись сервісом Правознавець.

На цьому порталі працюють тисячі юристів, у тому числі в режимі онлайн. Тримати з ними зв'язок через інтерактивний чат.

При необхідності ви можете зустрітися з юристом з свого міста в оффлайн режимі та отримати від нього детальну консультацію або юридичну допомогу будь-якого роду – починаючи з оформлення документів і закінчуючи супроводом в суді. Сервіс Правознавець працює цілодобово.

4. Де отримати допомогу по стягненню боргу з фізичних осіб – огляд ТОП-3 юридичних компаній

Обіцяний бонус – огляд трьох надійних юридичних компаній, які допоможуть з поверненням боргу.

Давайте розглянемо їх послідовно.

1) Лорд

ЛордЛідер у своїй галузі. Допомагає громадянам та юридичним особам у вирішенні питань по всім напрямкам права – цивільного, сімейного, спадкового, житлового. Фірма працює за принципами прозорості і взаємної довіри. Ніяких прихованих платежів, нав'язаних і непотрібних послуг. Робота ведеться за заздалегідь відомим прайсу.

Всі співробітники «Лорда»   професійні дипломовані юристи з великою практикою і багаторічним досвідом. Вони допоможуть вам стягнути заборгованість по розписці, врегулювати боргова спір в досудовому порядку, запустити виконавче провадження, виступлять посередниками при переговорах сторін.

2) АльфаГрупп

АльфаГруппПравовий холдинг «АльфаГрупп» — це правова допомога громадянам та юридичним суб'єктам у новому форматі. Роботу веде команда досвідчених юристів, у розпорядженні яких – найбагатші технічні та інформаційні ресурси. Фірма гарантує повне дотримання російського законодавства, а також нестандартний і оригінальний підхід у вирішенні складних правових ситуацій.

Переваги компанії – незмінно висока якість послуг, доступні ціни, гарантія успіху, найкоротші терміни вирішення проблеми. За роки практики послугами «АльфаГрупп» скористалися тисячі громадян та юридичних осіб.

3) АСК

аскМета створення групи компаній АСК – об'єднання професійних юристів, які мають практичний досвід вирішення складних правових ситуацій. При цьому неважливо, у чиїх інтересах діють співробітники – фізичних осіб або великих комерційних компаній. У всіх випадках клієнтам гарантується продуктивність, якість і доступні ціни.

Середній стаж роботи експертів фірми – 15 років. В портфоліо компанії – понад 7,5 тисяч справ, з них виграно близько 93%. Якщо вам не повертають борг, просто зателефонуйте в АСК, отримаєте безкоштовну консультацію і підготуйте подальший план для врегулювання питання.

5. Як полегшити повернення боргу – 3 корисні ради по стягненню заборгованості з фізичних осіб

Хочете повернути гроші швидко і при цьому зберегти свої нерви і душевну рівновагу?

Користуйтеся нашими експертними радами!

Порада 1. Звертайтеся в службу медіації

Служба медіації застосовує технологію альтернативного врегулювання спору без тривалих судових розглядів.

звернення в службу медіації

Завдання працівників такої служби – дозволити фінансовий конфлікт «полюбовно». Спеціаліст – незацікавлена і неупереджене особа – виступає в ролі «парламентера».

Його завдання – переконати боржника виконати боргові зобов'язання в добровільному порядку і при цьому досягти чіткої угоди з кредитором щодо термінів і умов погашення боргу.

Це відносно нова в РФ практика, яка тільки набирає популярність у громадян.

Порада 2. Взыскивайте борг у спрощеному порядку

Вище ми вже писали про спрощений порядок стягнення боргів.

Така процедура ініціюється щодо безперечних ситуацій, коли наявність заборгованості не викликає сумнівів, і при цьому сам боржник цілком визнає свій статус.

Порада 3. Користуйтеся послугами юридичних компаній

Юридичну підтримку громадянам надають сотні компаній. Багато з них (той же Правознавець) консультують клієнтів безкоштовно.

Якщо ж вам потрібна реальна практична допомога, то юристи допоможуть не тільки радою, але і практично – оформлять документи, виступлять представниками в суді, займуться виконавчим виробництвом.

Така допомога вже коштує грошей, але якщо сума боргу – солідна, краще заплатити гонорар, ніж втратити все.

Дивіться короткий ролик на тему повернення боргу з фізосіб, в якому адвокат роз'яснює основні моменти проблеми.

6. Висновок

Отже, друзі, пора підвести підсумки. Стягнення боргів з фізичних осіб – складне, але цілком посильне захід, успіх якого залежить не тільки від вашої рішучості, але й від наявності необхідних знань.

Кращий варіант – довірити повернення боргів професійної фірмі.

Колектив журналу бажає вам успіху, здоров'я і благополуччя! Будемо вдячні, якщо ви оціните і прокоментуєте публікацію. Нам важлива ваша думка! До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Стягнення боргів з фізичних осіб   покрокова інструкція по поверненню боргу з фізичної особи + 3 корисних ради як полегшити стягнення заборгованості