Як скласти позовну заяву про стягнення боргу — покрокова інструкція для новачків + професійна допомога при стягненні заборгованості

Ким видається судовий наказ про стягнення заборгованості? Де знайти зразок позовної заяви про стягнення боргу? Які існують способи врегулювання ситуації з боржником при подачі позову?

Вас вітає популярний інтернет-журнал ! На зв'язку – Денис Кудерин.

Тема даної публікації – позовна заява про стягнення боргу. Матеріал буде корисний в першу чергу тим, хто зіткнувся з проблемою повернення боргів, а також всім, кого цікавлять актуальні фінансові та правові питання.

В кінці статті вас чекає корисний бонус – огляд професійних компаній, що займаються врегулюванням боргових спорів.

Позовна заява про стягнення боргу

1. Що таке позовна заява про стягнення боргу і куди воно подається?

Боргові спори не завжди вдається вирішити в досудовому порядку. Іноді у кредитора немає іншого виходу, крім як звернутися з приводу стягнення заборгованості в суд – це найбільш цивілізований і ефективний спосіб вирішення боргової питання.

згідно з правилами Цивільного кодексу РФ для звернення до суду необхідно скласти позовну заяву. Без цього документа не починається ні один судовий розгляд. Немає позову – немає справи.

Позовна заява про стягнення боргу – офіційний документ, в якому позивач вказує мета позову, причини його виникнення та визначає суму, яку розраховує отримати з відповідача при успішному закінченні розгляду.

Заява подається в суд за місцем проживання відповідача (позивача) або за місцезнаходженням організації, якщо справа стосується боргів юридичних осіб. Буває так, що кредитору невідомо, де мешкає його боржник в цей момент. У таких випадках позов подається за місцем знаходження майна відповідача чи за останнім відомим адресою проживання боржника.

У випадку боргових спорів, не пов'язаних з підприємницькою діяльністю, заява подається до суду загальної юрисдикції (районний або світової залежно від суми боргу). Якщо у справі беруть участь юридичні особи, звертаються до арбітражного суду.

До позову додаються супровідні документи, розписки, розрахунок позовних вимог, квитанції.

Якщо є додаткові докази факту заборгованості (свідчення, приватне листування) – чудово, всі вони знадобляться для винесення позитивного рішення по справі.

Цивільні справи за борговими спорах входять в число найбільш поширених процесів у судовій практиці. Зазвичай вони не викликають у суддів особливих труднощів і розглядаються у відносно короткі терміни.

Звичайно, в будь-якому процесі можуть виникнути складності.

Приклад

Позивач пред'являє суду розписку, в якій відповідач підтверджує факт передачі коштів і зобов'язується повернути борг у конкретні терміни. На суді боржник заявляє, що підпис на розписці – не його, і взагалі він бачить цей документ вперше.

У таких випадках у справі призначається почеркознавча експертиза, яка має на меті визначити авторство підпису. Таке дослідження, звичайно, збільшує час розгляду і вимагає від позивача додаткових витрат.

що таке позовна заява

Проте в ідеалі при позитивному для позивача судовому рішенні всі його витрати на юридичні послуги та експертизи зобов'язаний покрити відповідач. Якщо кредитор доручає ведення справи професійному юристу по стягненню боргів чи адвокату, спеціаліст домагається саме такого результату судового розгляду.

Що можна вимагати у позовній заяві? В першу чергу, звичайно, суму основного боргу, далі – проценти, розраховані згідно з умовами договору, штрафи за прострочення (знову ж, якщо такий пункт зазначений у договорі або розписці про передачу грошей).

Хочете знати про повернення боргів більше   читайте публікацію «Стягнення боргів по розписці».

2. Ким і коли видається судовий наказ про стягнення боргу?

Є два варіанти ведення судового процесу по стягненню боргів – позовну виробництво та наказне.

У першому випадку результатом судового розгляду виступає виконавчий лист. Цей документ вручається або безпосередньо позивачу – якщо сума боргу невелика і відповідач готовий сплатити її відразу – або передається судовим приставам.

У другому випадку суддя оформляє судовий наказ про примусове стягнення боргу. Наказне провадження характеризується прискореним порядком проведення.

Рішення виноситься в односторонньому порядку особисто суддею, а сам процес укладається на 5 днів з моменту подачі позову. Ніяких попередніх слухань, розглядів і додаткових засідань при цьому не проводиться. Присутності позивача і відповідача на суді не вимагається.

Наказне провадження порушується у наступних випадках:

  • в кредитному договорі присутня відповідний пункт, за яким нотаріус вправі ініціювати прискорений судовий розгляд у разі невиконання кредитором своїх зобов'язань (дивіться статтю «Стягнення боргів через нотаріуса»);
  • відповідач повністю визнає факт боргу і готовий його сплатити на умовах кредитора;
  • є незаперечні докази порушення боржником своїх зобов'язань.

З червня 2016 року застосовувати спрощену процедуру стягнення мають право банківські організації, а з січня 2017 року стягувати борги у спрощеному порядку можуть і комунальні служби. Для винесення судового рішення не потрібно присутності відповідача на засіданнях.

Щоправда, протягом 10 днів з моменту видачі наказу у відповідача є право подати свої заперечення з приводу суми стягнення або інших моментів, з якими він категорично не згоден.

У таблиці наочно демонструється різниця між виконавчим листом та наказом:

Критерії порівняння Виконавчий лист Наказ
1 Термін Кілька тижнів – місяці 5 днів
2 Термін подання заперечення з приводу рішення 30 днів 10 днів
3 Зовнішній вигляд Оформляється на спеціальному бланку державного зразка Друкується на звичайному бланку, направляється поштою за адресою відповідача

Більше інформації по цій темі – в статті «Повернення боргів з фізичних осіб».

3. Як скласти і подати позовну заяву про стягнення боргу – покрокова інструкція

У Цивільному Кодексі зазначено: як тільки один громадянин передає іншій грошову суму в борг на умовах повернення, вони вступають в матеріально-правові відносини. За умови, звичайно, що факт передачі грошей підтверджується документально обома сторонами.

Таким чином, позичальник бере на себе зобов'язання щодо повернення коштів. За невиконання умов угоди на боржника накладаються штрафні санкції. Якщо одержувач кредиту не повертає гроші вчасно, кредитор має право вимагати повернення боргу як в досудовому порядку, так і через суд.

Якщо мирно домовитися не вдалося, позикодавець становить позов і ініціює судовий процес.

А тепер – покрокова інструкція зі складання й подачі позовної документа.

Крок 1. Заповнюємо шапку документа

Оскільки це офіційний юридичний документ, складати його потрібно максимально уважно і згідно з установленими правилами.

У верхній правій частині документа обов'язково зазначаються:

  • найменування суду, до якого ви звертаєтеся;
  • повне ім'я, адресу та телефон Позивача;
  • повне ім'я, адресу та телефон Відповідача;
  • ціна позову.

Ціна підтверджується відповідними документами в додатку до позову.

Крок 2. В основній частині заяви відзначаємо, кому і коли була надана сума грошей

Далі йде власне позовну заяву. В основній частині потрібно гранично ясно, без непотрібних подробиць описати суть справи. Виберіть, як і за яких обставин утворилася заборгованість, що ви зробили, щоб залагодити питання в досудовому порядку.

Всі викладені в описі факти повинні підтверджуватися документально. Завдання позивача – аргументовано довести суду, що існує конкретний борг, який відповідач не хоче або не може повернути добровільно.

Приклад

20 листопада 2016 року відповідач Макаров Василь Федорович зайняв у мене грошові кошти на суму 150 000 (Сто п'ятдесят тисяч) рублів. Між нами було укладено договір позики і складена розписка. Документи були підписані відповідачем власноруч.

Згідно з договором, повернення боргу повинен був відбутися 20 грудня 2016 року, однак гроші в зазначений термін повернуті не були. Мною були зроблені спроби повернути борг з допомогою усних і письмових нагадувань, які не увінчалися успіхом.

Громадянину Макарову В. Ф. була також направлена офіційна претензія, однак це не допомогло повернути борг. Відповідач знову відмовив, мотивуючи свою відмову відсутністю грошей.

У зв'язку з вищесказаним я змушений звернутися в суд з проханням стягнути з відповідача передані мною гроші (150 000 рублів) на підставі статей 807, 808, 810 Цивільного Кодексу.

як скласти і подати позовну заяву

Якщо крім основного боргу угода передбачає повернення відсотків, обов'язково вкажіть і це обставина.

Крок 3. Надаємо документи, що підтверджують факт заборгованості

Чим більше у вас немає документів, що підтверджують факт заборгованості, тим краще для вас і гірше для відповідача.

На розгляд суду надаються наступні папери:

  • копія претензії, спрямованої боржника;
  • будь-які документи, що підтверджують факт непогашеної заборгованості – розписки, договори, угоди, рахунки фактури;
  • розрахунок суми позову, в якому враховані відсотки та витрати на повернення коштів в досудовому порядку (якщо такі є);
  • квитанція про сплату державного мита.

Якщо в якості доказів пред'являються аудіо-та відеофайли, свідчення, листування по електронній пошті, ця обставина також має бути відображено в заяві.

Якщо від імені позивача виступає професійний юрист або уповноважена особа, потрібна нотаріально завірена довіреність.

Крок 4. Оплачуємо держмито

Оплата мита – обов'язкова умова подачі позову. Розмір залежить від суми позову, і розраховується в відсотках.

При успішному результаті справи мито стягується з відповідача витрати на судові витрати.

Крок 5. Подаємо позовну заяву до суду

Залишилося лише подати заяву в необхідній кількості екземплярів в канцелярію суду або чергового судді.

Обов'язково переконайтеся, щоб служитель закону, який прийняв заяву, обов'язково зробив на ньому відповідну відмітку про прийняття.

Тепер вам залишається чекати виклику на засідання або судового рішення у справі.

Тут можна подивитися, як виглядає позовну заяву.

Про те, як відбувається стягнення дебіторської заборгованості з юридичних осіб, читайте у спеціальному матеріалі на нашому сайті.

4. Професійна допомога при стягненні боргів – огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Процес повернення боргів не завжди простий, у тому числі на стадії оформлення позовної заяви. Якщо цей документ складається з порушенням діючих правил, справа просто не буде розпочато – вам повернуть позов і попросять оформити його повторно.

Щоб цього не сталося, користуйтеся професійною допомогою. Ми підготували для вас огляд трьох найбільш компетентних в боргових питаннях компаній. Сміливо звертайтеся в ці організації, якщо ви зацікавлені у швидкому і грамотному стягнення боргів.

1) Правознавець

Правознавець руКомпанія Правознавець спочатку створювалася як ресурс віддаленої юридичної допомоги пересічним громадянам. Сьогодні з сайтом співпрацюють тисячі професійних юристів та адвокатів, готових надати кваліфіковану допомогу у будь-яких напрямках права, в тому числі за борговими конфліктів.

Алгоритм взаємодії з фахівцями гранично простий. Ви задаєте своє питання в інтерактивному чаті або просто дзвоніть за телефоном. Доступні як безкоштовні консультації, так і платні послуги.

При необхідності можна замовити оформлення позову онлайн або навіть повний супровід у суді. Якщо вам потрібен безпосередній контакт з юристом для передачі документів, знайдіть через сайт спеціаліста зі свого регіону і домовтеся про особисту зустріч.

Сайт Правознавець працює у цілодобовому режимі без вихідних та перерв. На ресурсі є архів, в якому зібрані вже вирішені питання юристами компанії.

2) Правовий Порадник

правовий порадникЦентр фінансово-юридичного захисту громадян і юридичних осіб «Правовий Радник» надає широкий спектр правових послуг. Клієнтам доступні професійні консультації по телефону та при особистій зустрічі з юристами компанії.

Період роботи компанії – 20 років. Середня кількість запитів в місяць – 8000. Організація гарантує конфіденційність і розробку індивідуальної стратегії для кожного клієнта. Фахівці допоможуть повернути дебіторські борги і погасити цивільні заборгованості.

3) Лорд

ЛордЛідер в сфері юридичної допомоги громадянам та юридичним суб'єктам. Допоможе у вирішенні цивільних, сімейних, спадкових, житлових та боргових питань. Головні принципи роботи компанії – прозорість і взаємна довіра. Ніяких прихованих платежів і нав'язаних послуг.

Юристи «Лорда» гарантують грамотний повернення боргів у досудовому порядку і через суд. Вони допоможуть кредиторам прискорити виконавче провадження після винесення судового рішення і виступлять посередниками в переговорах сторін.

5. Які існують способи врегулювання ситуації з боржником при подачі позову – огляд основних способів

Врегулювати боргова спір можна різними способами. У кредитора і боржника є кілька варіантів вирішення ситуації.

Головне, щоб позичальник і позикодавець прийшли до взаємовигідної угоди.

Спосіб 1. Реструктуризація боргу

Якщо боржник не має фізичної можливості повернути гроші вчасно, сторони можуть домовитися перенести «годину ікс» на більш пізній термін.

Можливо також списання частини заборгованості, скасування штрафів і пені, обмін боргу на інші майнові блага – наприклад, на частку у власності комерційної компанії.

Спосіб 2. Поступка прав вимог

Кредитор має право переуступити борг третім особам, наприклад, комерційним компаніям, які професійно займаються стягненням боргових зобов'язань.

Так часто вступають банки, які надають колекторам право займатися поверненням проблемних боргів за відповідну винагороду.

Спосіб 3. Переклад боргу

В цьому випадку боргове зобов'язання залишається в силі, але змінюється сам боржник. Така процедура можлива, якщо зобов'язання по поверненню заборгованості взяв на себе родича відповідача або його правонаступник. Борги нерідко перекладають і юридичні особи, якщо одна компанія з якихось причин бажає взяти на себе зобов'язання іншої організації.

Переклад боргу можливий тільки з письмової згоди кредитора.

Спосіб 4. Звернення кредитора до суду

Класичний спосіб вирішення питання – судовий процес. Вище вже було сказано, що є два варіанти судового провадження, але в будь-якому випадку успішним для позивача підсумком розгляду виступає документ, який законно зобов'язує боржника розрахуватися з боргами.

Якщо у відповідача немає готівкових коштів, судові пристави мають право заарештувати його майно і реалізувати його на вільних торгах. Виручені в результаті цього заходу кошти підуть кредитору. В якості розрахунку приймаються – за згодою позивача – матеріальні цінності: транспорт, акції, нерухомість і т. д.

Додаткові подробиці – в статті «Стягнення боргів з фізичних осіб».

Для закріплення матеріалу рекомендую до перегляду ролик по темі публікації.

6. Висновок

Настав час підвести підсумки. Позовна заява про стягнення заборгованості – документ, без якого не починається судовий процес у справі про повернення коштів. Складання позову бажано доручити професійному юристу, як, втім, і повне супроводження процесу.

Наш журнал бажає читачам фінансового благополуччя та душевного спокою! Будемо вдячні за оцінки і коментарі до статті. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Як скласти позовну заяву про стягнення боргу — покрокова інструкція для новачків + професійна допомога при стягненні заборгованості