Стягнення дебіторської заборгованості — поетапний алгоритм дій при стягнення боргу + професійна допомога при стягненні дебіторської заборгованості

Де отримати рекомендації та послуги по стягненню дебіторської заборгованості? Як виглядає зразок листа про стягнення? Коли не відбувається звернення стягнення на дебіторську заборгованість?

Вас вітає популярний мережевий журнал ! На зв'язку експерт   Денис Кудерин.

Тема нової публікації – «Стягнення дебіторської заборгованості». Матеріал буде корисний як початківцям, так і досвідченим підприємцям, а також всіх, кому цікаві питання фінансової безпеки бізнесу.

Читайте уважно: у фіналі статті буде дано огляд найбільш компетентних в РФ компаній, що займаються стягненням дебіторських боргів, і розглянуті ситуації, коли повернути такі борги неможливо.

Стягнення дебіторської заборгованості

Зміст
  1. Що таке стягнення дебіторської заборгованості?
  2. Які існують методи повернення дебіторської заборгованості – 4 основних методи
  3. Як відбувається стягнення дебіторської заборгованості – 7 основних етапів
  4. Хто надає послуги зі стягнення дебіторської заборгованості – огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  5. В яких випадках не відбувається звернення стягнення на дебіторську заборгованість – огляд основних ситуацій
  6. Висновок

1. Що таке стягнення дебіторської заборгованості?

Перш ніж вивчити процес стягнення дебіторської заборгованості слід для початку розібратися з термінологією.

Практично в будь-якого комерційного підприємства є дебіторські борги. Дебітором називають боржника, який не розрахувався за постачання та послуги у визначені договорами та угодами терміни.

Дебіторська заборгованість – це сума боргів, не виплачених компанії за поставлені товари або надані послуги.

Сам термін «дебіторська заборгованість» відноситься до бухгалтерської, а не правовій сфері. Однак стягненням таких боргів займаються арбітражні суди на підставі Цивільного та Арбітражного кодексів РФ, а також Закону про виконавче провадження.

Дебіторські борги виникають з різних причин – небажання боржника виплачувати встановлену договором суму, фінансова неспроможність дебітора, суперечки між компаніями щодо взаємних зобов'язань.

Умовно дебіторські борги діляться на кілька видів:

  • нормальна дебіторська заборгованість – борг, за якою ще не настав строк виплати;
  • прострочена – борг, строк оплати якої вже пройшов;
  • сумнівна заборгованість – борг, не виплачений у термін не забезпечене банківською гарантією або заставою;
  • безнадійна заборгованість, оплата якої неможливе з об'єктивних причин.

Види дебіторських боргів

Якщо у компанії є значні дебіторські борги, це знижує оборотність активів, негативно впливає на показники платоспроможності, що в підсумку знижує її комерційну ефективність і вартість.

З цієї причини питання управління дебіторською заборгованістю завжди актуальні для підприємств, зацікавлених у комерційному успіху.

У кожного підприємства є Положення по стягненню дебіторської заборгованості. У цьому документі детально розписаний алгоритм дій юридичного відділу в разі виникнення дебіторських боргів, порядок списання таких боргів з балансу та інші важливі моменти щодо роботи з контрагентами.

Успіх будь-якого діючого бізнесу – будь то приватна хлібопекарня або найбільший завод з виробництва побутової техніки – пов'язаний з оперативної та своєчасної ліквідації дебіторської заборгованості. Управління такими боргами – важлива частина фінансового менеджменту кожної компанії.

Факт

Щорічно загальна сума дебіторської заборгованості в країні становить близько 20% від усіх активів середнього і великого бізнесу. У перекладі на гроші це становить колосальну суму – понад 25 трлн рублів. При цьому з кожним роком цей показник підвищується.

Додаткові подробиці – в статті «Стягнення боргів з юридичних осіб».

2. Які існують методи повернення дебіторської заборгованості – 4 основних методи

Дебіторська заборгованість стягується як у добровільному порядку, так і примусово. У першому випадку сторони самостійно, без залучення третіх осіб домовляються про погашення боргу і виплати штрафів за прострочення. Іноді постраждала компанія в порядку заохочення боржника списує йому частину санкцій.

Примусове стягнення проводиться через арбітражний суд. Щоб судові органи винесли позитивне рішення за позовом, підприємство повинно надати незаперечні докази боргу.

Для поглиблення в тему читайте оглядову статтю на нашому сайті «Повернення боргів».

А тепер детальніше про кожен методі стягнення.

Метод 1. Договірний метод

Домовитися про погашення простроченої дебіторської заборгованості можна тільки з відповідальним і лояльним контрагентом. Статистика свідчить, що повернути борги без залучення суду вдається лише в 60% випадків.

Буває, що виплатити борги контрагент просто забуває або не встигає зважаючи на завантаженість роботою або недосвідченість бухгалтерського відділу компанії. У таких ситуаціях достатньо пред'явити неплатнику письмову претензію, щоб ініціювати процедуру виплати.

Іноді не потрібно навіть письмових нагадувань – співробітники фінансового відділу просто телефонують боржника і нагадують про прострочення.

Читайте статтю за суміжною тематикою – «Досудове стягнення боргів».

Метод 2. Повернення боргу через суд

Спроби врегулювати фінансовий спір без залучення третіх осіб не завжди закінчуються успіхом. Іноді боржник відмовляється погасити заборгованість або не має для цього власних коштів.

У таких випадках звернення в суд неминуче. Якщо дебітор визнає заборгованість, можливий спрощений порядок судового розгляду. Рішення виноситься в односторонньому порядку, при цьому присутність сторін на засіданнях не обов'язково.

Навантаження на російські арбітражні суди дуже велика. За один день роботи судді доводиться розглядати з середньому 3-5 справ, що стосуються невиконання боргових зобов'язань. Судовим органам легше і вигідніше проводити спрощені процедури стягнення, ніж вести тривалі розгляди, однак не все залежить від їх уподобань.

Для швидкого і правильного завершення справи позивачу потрібно підготуватися до суду заздалегідь:

  • зібрати докази (акти виконаних робіт, договори, листування з боржником, бухгалтерські документи, копії претензій до боржника);
  • підготувати позов;
  • сплатити держмито.

Результат успішного судового процесу – виконавчий лист або наказ про примусове стягнення боргу. Ці документи передаються або позивачу, або в службу судових приставів.

Повернення через суд – досить ефективний спосіб стягнення заборгованості. Якщо діяти грамотно, можна повернути не тільки борги і штрафи за прострочення, але і витрати на судові витрати.

Проте є і негативні моменти – процес забирає багато часу і ще більше часу забере виконавча стадія стягнення. Навіть найдосвідченіші судові пристави не можуть гарантувати негайного повернення коштів після вступу в силу судового рішення.

Метод 3. Залучення колекторів

Колектори охочіше працюють з простроченими банківськими кредитами, але можуть зайнятися і дебіторськими боргами. У професіоналів є свої секрети для успішного повернення коштів, але мінус в тому, що за свої послуги агентства беруть від 30 до 50% від суми боргу.

Для порівняння: юридичні компанії воліють фіксовану ставку, яка в рази менше винагороди колекторів. Крім того, останні зміни законодавства істотного обмежили професійних стягувачів в правах.

Їх функції зводяться за своєю юридичною суттю до інформування боржників та мотивування їх до виконання своїх фінансових зобов'язань. З фізичними особами психологічні методи ще тривають, а от на юридичні суб'єкти вони майже не діють.

Метод 4. Звернення в правоохоронні органи

Такий метод передбачає вчинення боржником будь-яких протиправних дій – в основному це шахрайство тій чи іншій різновиду.

Приклад

Організація укладає договір на поставку товару. Продукція успішно відвантажується покупцю, при цьому складається офіційний договір.

Після отримання товару фірма зникає з радарів, і ніякої оплати на рахунки від неї не надходить. При перевірці з'ясовується, що у керівників компанії числиться підставну або фіктивне обличчя.

Щоб уникнути таких ситуацій, юридичним і фінансовим відділам компаній необхідно ретельно вивчати контрагентів ще на стадії переговорів. А краще вести справи з перевіреними і надійними партнерами, з якими вже налагоджено багаторічна й плідна співпраця.

У таблиці наочно показано переваги кожного методу стягнення дебіторського боргу:

Метод стягнення заборгованості Переваги
1 Договірний метод Дозволяє уникнути судових витрат
2 Арбітражний суд Висока ймовірність повернення коштів
3 Колектори За справу повернення боргу беруться професіонали
4 Правоохоронні органи Допоможуть повернути гроші жертвами афер та шахрайств

Корисна посилання по борговим тематики – «Стягнення боргів».

3. Як відбувається стягнення дебіторської заборгованості – 7 основних етапів

З одного боку, повернення дебіторських боргів – більш проста процедура, ніж стягнення заборгованості з фізичних осіб. Дебіторські борги зазвичай мають документальне підтвердження та довести їх наявність відносно неважко.

Однак у разі взаєморозрахунків між юридичними суб'єктами мова, як правило, йде про більші суми, ніж побутові борги. При цьому не завжди підприємства-боржники мають «фізичну» можливість розрахуватися з позивачем у встановлені судовим рішенням терміни.

Як стягнути гроші з боржника

Іноді компанії дотримуються політики «не платити до останнього», поки не з'явиться судовий пристав з виконавчим листом на руках. Інші більш згідливі, але теж попсують вам чимало нервів, перш ніж розрахуються за всіма пунктами.

Щоб процес стягнення пройшов з мінімальними втратами, дотримуйтеся налагодженої схеми дій.

Етап 1. Моніторинг дебіторської заборгованості

Для початку слід провести попередній аналіз ситуації. Професійні юристи та фінансисти завжди в курсі – хоча б у загальних рисах – чому у контрагента з'являються борги. З'ясувавши причину прострочення, легше вибрати відповідну лінію поведінки.

Слід вирішити, яку тактику обрати – мирних «дружніх» переговорів, сухого офіційного тону, тиску. Якщо ви вже в курсі, що ця компанія не любить віддавати борги вчасно, треба заздалегідь нагадати її представникам про дебіторської заборгованості, що виникла, щоб належним чином підготувати клієнта».

Етап 2. Оповіщення боржника

Сторона кредитора дзвонить дебітору, пише листи, відправляє повідомлення голубиною поштою і будь-якими іншими способами сповіщає контрагента про факт заборгованості. Мета таких нагадувань – мотивувати боржника, не дати йому заспокоїтися.

Якщо неплатник вигадує відмовки, це вірна ознака того, що легкого життя не варто очікувати. Психологічно підготуйтеся до судової тяганини і відкиньте помилкові надії на благополучний результат.

Приклад

Ви ввічливим тоном уведомляете контрагента про наявність заборгованості. У перший раз неплатник виправдовується тим, що у нього захворів бухгалтер. Потім каже, що його самого підвели постачальники (покупці, транспортні компанії, складські робітники).

Потім у нього ламається комп'ютер або закривається на свята банк. Все це свідчить про те, що вам доведеться приймати більш рішучі заходи.

Етап 3. Підготовка і офіційного відправлення листа боржникові

Пишемо офіційну претензію. Це важливий документ, тож складати його потрібно строго за правилами. Претензія пишеться не просто «для галочки», ця папір дає неплатнику останній шанс «схаменутися» і закрити свої борги мирним шляхом.

Якщо претензію становить досвідчений в боргових справах юрист, він повинен у всіх подробицях розписати, що чекає дебітора в разі невиконання зобов'язань. Крім того, цей документ знадобиться на наступній стадії стягнення – при складанні позову.

У змісті мають бути обов'язково зазначені наступні відомості:

  • сума боргу, відсотків та неустойки за прострочення;
  • конкретна дата повернення боргу;
  • реквізити вашої компанії, за якими можна здійснити розрахунок;
  • наслідки несплати заборгованості.

Лист складається в 2 примірниках, один з яких надсилається контрагенту.

Етап 4. Складання позовної заяви про стягнення заборгованості

Якщо через 30 днів після відправлення претензії дебіторська заборгованість так і залишилася непогашеною, переходимо до наступного етапу – складаємо позовна заява про стягнення боргу для звернення в суд. Оформлення цього документа бажано довірити професійному юристу.

У позові зазначаються вимоги позивача, підкріплені правовою базою. Обов'язково потрібно відобразити в документі, що були вжиті всі належні спроби врегулювати фінансовий спір до суду. До позову додаються: копія претензії, накладні на товари, документальні підтвердження виконаних робіт і послуг.

Подивіться, як виглядає позовну завление про стягнення дебіторської заборгованості.

Етап 5. повідомлення про передачу справи в суд

Контрагенту треба обов'язково передати повідомлення про передачу справи до суду разом з пропозицією все-таки погасити заборгованість і вирішити питання «полюбовно». Можливо «останнє китайське попередження» допоможе вирішити питання в позасудовому порядку.

Етап 6. Передача документів в юридичний відділ банку

Далі документи передаються в юридичний відділ. Крім позовної заяви потрібні підтвердження вимог позивача – накладні, акти, фактури, платіжні документи, листування з контрагентом. Знадобиться також копія реєстрації позивача як юридичної суб'єкта і платіжне доручення про сплату державного мита.

Етап 7. Проведення судового засідання

І заключний етап – судовий процес. Якщо за справу береться досвідчений юрист, що представляє інтереси позивача, вірогідність позитивного рішення досить велика. Не завадить навіть неявка відповідача на судове засідання, якщо суд представлені всі докази заборгованості, а позов оформлений за всіма правилами.

4. Хто надає послуги зі стягнення дебіторської заборгованості – огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Шанси на повернення боргів будуть вищими, якщо ви делегуєте обов'язки по стягненню професійним організаціям, що спеціалізуються на таких справах.

Ми підготували огляд трьох найбільш компетентних фірм в цій галузі.

1) Правознавець

Правознавець руУнікальний у своєму роді проект Правознавець створювався як портал для віддаленої допомоги громадянам та юридичним особам. Сьогодні з сайтом співпрацюють тисячі кваліфікованих юристів та адвокатів, у тому числі фахівців з повернення боргів.

На ресурсі можна отримати консультаційні послуги, а також повноцінну юридичну допомогу аж до представництва в суді. Для цього вам потрібно відшукати спеціаліста зі свого регіону і зустрітися з ним особисто.

На сайті Правознавця є великий архів, в якому, можливо, вже є відповіді на питання, що цікавлять вас. Якщо відповіді знайти не вийшло, задайте своє питання прямо на головній сторінці порталу або у відповідному розділі.

Сайт працює в цілодобовому режимі, без свят і вихідних. Всі юристи, які співпрацюють з компанією, мають підтверджену кваліфікацію, досвід роботи за фахом та рейтинг, сформований самими користувачами сайту.

2) BDA

BDAЮридична компанія «BDA» займається професійною підтримкою малого і середнього бізнесу. Стягнення дебіторських боргів – одне з основних напрямків діяльності організації. Всі фахівці – практики з високою кваліфікацією, які допоможуть знайти оптимальне рішення будь-якого фінансового чи правового спору.

Алгоритм роботи з компанією гранично простий: клієнт замовляє безкоштовний дзвінок, сторони домовляються, після чого фахівці самостійно готують документи для передачі справи в суд або займаються врегулюванням справи в досудовому порядку.

3) АКМ

АКМКолекторське агентство АКМ пропонує клієнтам ефективне стягнення дебіторських і будь-яких інших боргів в досудовому і судовому порядку. Компанія працює без передоплати і по кожній справі розробляє унікальну стратегію.

Юристи АКМ виступлять представниками в суді і допоможуть на стадії виконавчого провадження. Компанія має страховку професійної відповідальності та досвід роботи з десятками відомих комерційних структур у всіх регіонах РФ.

5. В яких випадках не відбувається звернення стягнення на дебіторську заборгованість – огляд основних ситуацій

Не завжди повернення дебіторської заборгованості можливий з правової точки зору.

Перерахуємо ситуації, коли звертатися з приводу стягнення боргів з контрагентів недоцільно або зовсім марно.

Ситуація 1. Минув строк позовної давності заборгованості

У типових випадках строк стягнення дебіторського боргу – 3 роки. Проте якщо у вас є наприклад, боргові претензії до транспортним компаніям, то вкластися з поверненням коштів потрібно в більш короткий період – 1 рік.

Ситуація 2. Дебітор знаходиться в іноземній державі

Якщо дебітор – компанія, зареєстрована в іншій державі, причому такому, у якого з Росією не укладено угоду про взаємну правову підтримку, повернути кошти через суд не вийде. Взагалі ніяк не вийде – хіба що домовитися безпосередньо.

Тому, укладаючи контракти, заздалегідь відстежуйте цей пункт.

Ситуація 3. Дебітор знаходиться в стадії ліквідації

Якщо ваш боржник перебуває у стадії ліквідації підприємства і згортання комерційної діяльності, то стягнути з нього борги через суд навряд чи вийде.

Для таких випадків передбачений інший порядок погашення кредитів і заборгованостей. Цілком ймовірно, що такий борг доведеться просто списати у вимушені збитки. Буває.

Ситуація 4. Дебітор припинив свою діяльність в якості юридичної особи

Ще складніше, коли контрагент повністю завершив своє існування як юридичний суб'єкт і вибув з Єдиного Державного Реєстру юридичних осіб (ЕГРЮЛ). Рада в такому випадку тільки один – діяти до того, як сталася така подія.

Ситуація 5. стосовно дебітора введена процедура банкрутства

Якщо боржник знаходиться в процесі банкрутства, звичайні способи стягнення заборгованості не будуть працювати.

Вам доведеться чекати реалізації активів підприємства і закінчення інших заходів, які дозволять юрособі розрахуватися з боргами. Знову ж таки, вам пощастить, якщо коштів, отриманих від продажу активів, вистачить на погашення вашої заборгованості.

Цікаві подробиці про дебіторської заборгованості дивіться у короткому відеоролику по темі.

6. Висновок

Зробимо висновки, панове. Стягнення дебіторської заборгованості – процедура непроста, але необхідна, якщо ви дійсно зацікавлені в успіху свого бізнесу.

Краще доручати повернення боргів юристів з досвідом і відповідною спеціалізацією – так буде менше проблем, так і шанси на позитивний результат істотно зростуть.

Наш журнал бажає читачам успіхів у фінансових справах і міцного здоров'я! Будемо вдячні за оцінки та коментарі до прочитаного. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Стягнення дебіторської заборгованості — поетапний алгоритм дій при стягнення боргу + професійна допомога при стягненні дебіторської заборгованості