Досудове стягнення боргів   інструкція по поверненню заборгованості в досудовому порядку за 5 кроків + поради як спростити досудове стягнення боргу

Що регулює закон про позасудове стягнення заборгованості за кредитом? Які переваги має досудове стягнення боргів з фізичних осіб? Як стягнути борг без допомоги судових приставів?

Привіт всім, хто завітав на наш сайт! На зв'язку експерт порталу    Денис Кудерин.

Тема цієї публікації – досудове стягнення боргів. Матеріал буде цікавий усім, хто коли-небудь давав у борг і стикався з простроченнями, обіцянками, пішли в підпілля і іншими моделями поведінки недобросовісних позичальників. Актуальною стаття буде і для самих боржників за банківськими та «побутовим» кредитами.

які дочитали до кінця чекає гарантований бонус – огляд найбільш компетентних і надійних компаній, що займаються досудовим врегулюванням боргових спорів, плюс поради, як прискорити повернення коштів.

Досудове стягнення боргів

Зміст
  1. Що являє собою досудове стягнення боргів?
  2. Які плюси досудового стягнення боргів – 3 головні переваги
  3. Як стягнути борг в досудовому порядку – 5 простих кроків
  4. Професійна допомога в досудовому стягнення боргу – огляд ТОП-3 юридичних компаній
  5. Як спростити досудове стягнення боргу – 3 корисні поради
  6. Висновок

1. Що являє собою досудове стягнення боргів?

Дати гроші в борг значно легше, ніж повернути кредит своєчасно і в повному обсязі. Проти недобросовісних боржників позикодавці використовують різні методи – умовляння, погрози, повчання і, нарешті, залучення третіх осіб – юристів, колекторів, представників судових органів.

Звернення в суд – дуже дієва процедура. Якщо є вагомі докази передачі грошей у борг у вигляді розписки або договору, у вас є непогані шанси виграти справу, особливо, якщо будете діяти через професійних юристів.

Однак і кредитори, і боржники розуміють, що звернення в судові інстанції – захід клопітка і довгий. Іноді розгляду затягуються на місяці, і це не рахуючи виконавчої стадії, тривалість якої не в силах визначити жоден юрист.

Ось чому досудове стягнення стає все більш затребуваною процедурою боргових спорах між фізичними і юридичними особами.

Досудове стягнення боргів – комплекс процедур, що дозволяють кредитору повернути кошти без залучення суду. Такі заходи дозволяють сторонам спору залагодити боргова конфлікт на задовольняють один одного умовах.

Досудове врегулювання спорів не обов'язково означає негайне повернення коштів. Іноді сторони переглядають умови угоди і призначають інші терміни повернення боргу або проводять реструктуризацію кредиту з відміною штрафів і пені за прострочення.

Читайте оглядову статтю «Повернення боргів» на нашому сайті.

Що регламентує закон про позасудове стягнення боргів за кредитами

В 2016 році в РФ прийнято нове положення законодавства – про стягнення боргів за кредитами банківськими організаціями у позасудовому порядку.

Для винесення рішення потрібна виконавча запис нотаріуса. Такий запис робиться уповноваженою особою на копії договору або іншого документа, що підтверджує наявність боргу.

Новий закон дає кредиторам більше свободи дій. Тепер їм не обов'язково звертатися до суду і чекати закінчення розглядів, а також строку, за який рішення може бути оскаржено.

Час з моменту виникнення прострочення по кредиту і до появи виконавчого документа скорочується до мінімуму. Правда, за 2 тижні до походу до нотаріуса банківські працівники зобов'язані повідомити про освіту прострочення боржника.

Всі подробиці по цій темі – в статті «Стягнення боргів через нотаріуса».

2. Які плюси досудового стягнення боргів – 3 головні переваги

У процедури досудового стягнення боргів є безперечні плюси. Самий головний з них – економія часу і ресурсів. Кредитор вчасно отримує свої гроші назад, а боржник не перетворюється у відповідача на судовому процесі і обробляється «легким переляком».

Розглянемо основні переваги такого способу повернення коштів докладніше.

Перевага 1. Швидке отримання грошових коштів

Коли кредитор приймає рішення ініціювати судовий процес щодо повернення боргу, він запускає регламентований у часі та стадіями виконання механізм, який може тривати місяцями, а іноді й роками.

Боржник напевно скористається усіма правами, належними йому за законом, і зробить так, щоб судові розгляди тривали якомога довше.

За цей час позичальник встигне розпорядитися своїми грошима і майном таким чином, щоб вони не дісталися «ворога», тобто кредитору. До того ж у нього є право на оскарження рішення, на апеляцію, на оголошення себе банкрутом.

Досудове стягнення істотно обмежує можливості боржника. У нього залишається набагато менше простору для маневру.

Читайте публікацію по суміжній темі «Стягнення боргів з фізичних осіб».

Перевага 2. Відсутність зайвих витрат

Скорочуються і грошові витрати кредитора. Навіть якщо він діє самостійно, без допомоги професійного юриста, його витрати на судові витрати будуть дуже значні.

Вже на стадії подачі позовної заяви йому доведеться сплатити державне мито, розмір якої безпосередньо пов'язаний з сумою боргу. В середньому цей показник становить 5% від заборгованості. Якщо ж кредитор залучає адвокатів чи юристів, його витрати збільшуються ще на 15-30%.

Переваги досудового стягнення боргів

А якщо позивачу знадобиться провести додаткові експертизи – наприклад, перевірку підпису при стягненні боргу по розписці? Запишіть у витрати ще кілька тисяч рублів.

Висновок: досудове врегулювання грошових спорів обійдеться набагато дешевше, ніж ініціювання судового та виконавчого провадження.

Перевага 3. Задоволення обох сторін

Повернення боргів до суду – більш зручна процедура не тільки для кредитора, але і для позичальника. Погодившись не доводити справу до судового розгляду, обидві сторони грошового спору приходять до мирної угоди з приводу термінів та умов повернення.

Боржник і кредитор не стають ворогами на все життя, а розходяться полюбовно. Поганий мир, говорить народна мудрість, краще доброї сварки, в нашому разі – тривалої судової тяганини.

Додаткові подробиці про боргових спорах – в оглядовій статті нашого сайту «Стягнення боргів».

Таблиця допоможе оцінити переваги досудової процедури більш наочно:

Критерії порівняння Досудове стягнення Судовий процес
1 Час Від декількох тижнів до 1-2 місяців Від 2 місяців до півроку і більше
2 Інструменти Мінімальні Від 5% до 70% від суми боргу
3 Людський фактор Мінімум нервових витрат Участь у суді – це завжди стрес і зайві переживання

3. Як стягнути борг в досудовому порядку – 5 простих кроків

З теорією розібралися, переходимо до практики.

Отже, ваш боржник пропустив всі терміни погашення боргу або зовсім відмовився виконувати взяті на себе зобов'язання. Які кроки потрібно зробити, щоб провести досудове стягнення максимально грамотно і швидко?

Читайте наше експертне керівництво, запам'ятовуйте, застосовуйте на практиці.

Крок 1. Повідомляємо боржника про наявність заборгованості

Першим ділом потрібно повідомити боржника про його положенні. Мало лі, може він дійсно забув про борг, а на дзвінки не відповідає, тому що завантажений на роботі або по неуважності. У кожної людини є право на помилку: завдання кредитора – вчасно на цю помилку вказати.

Бажано, звичайно, зустрітися з боржником особисто, обговорити ситуацію, що склалася, роз'яснити можливі наслідки. Якщо особиста зустріч неможлива, пишіть СМС, повідомлення в соцмережах, повідомляйте по електронній пошті, проявляйте активність, яку потім можна буде підтвердити документально.

Навіть якщо ви не отримуєте відповіді, це не означає, що боржник не читає ваші послання.

Крок 2. Складаємо і відправляємо боржнику претензію

Наступний етап – складання офіційної письмової претензії. Такий лист вам знадобиться для подачі позовної заяви, якщо справа все ж дійде до суду, тому писати його потрібно грамотно, по всій формі.

У листі вкажіть обставини позики, напишіть про крайній термін повернення коштів – як правило, це 30 днів з моменту пред'явлення претензії.

Приклад

Шановний Олександр Іванович! 1 листопада 2016 року ви зайняли у мене 60 000 (шістдесят тисяч) рублів строком на один місяць, про що свідчить залишена вами розписка. Терміни повернення пройшли, а грошей я від Вас до сих пір не отримав.

Прохання повернути борг протягом місяця після одержання цього листа. В іншому випадку я буду змушений звернутися в судові інстанції. Мій адвокат вже готує позовну заяву на випадок, якщо Ви не виконаєте своїх боргових зобов'язань.

З повагою, Євген Смирнов.

Остання фраза – про адвоката – не обов'язково повинна відповідати істині. Але нехай ваш боржник буде в курсі, що ви не дієте поодинці, а маєте професійну підтримку.

до Речі, якщо ви справді не хочете займатися досудовим врегулюванням спору самостійно, ви вправі делегувати цей процес досвідченому фахівцеві з юридичної фірми або адвокатові. Їхні послуги коштують грошей, але зате процес буде проведено максимально грамотно і чітко.

Крім того, є спеціальні служби медіації, які спеціалізуються на переговорах з боржниками з метою прийти до мирної угоди між сторонами.

Крок 3. Збираємо матеріали, що підтверджують факт наявності заборгованості

Лист з претензією надіслано копію ви зберегли, оригінал переслали боржника. Далі вам потрібно зібрати якомога більше матеріалів, що підтверджують факт заборгованості.

Доказами виступають:

  • розписка, складена по всій формі;
  • показання свідків;
  • листування по електронній пошті, обмін повідомленнями в соцмережах;
  • СМС-листування;
  • аудіо - та відеозаписи відповідного змісту.

Чим більше таких доказів у вас є, тим краще.

Бажано також зібрати інформацію з відкритих джерел про фінансові справи і майно боржника: це допоможе правильно оцінити його можливості.

Крок 4. Проводимо переговори з боржником

Боржник отримав претензію, усвідомив, що досудове врегулювання краще судового процесу, і вирішив піти з вами на контакт.

У переговорах по телефону і при особистих зустрічах потрібно обговорити з ним процес погашення боргу, призначити нові умови і строки, оформити угоду документально.

Якщо ви дієте через посередника, цей етап візьме на себе професійний юрист. Фахівець знає, як вести переговори грамотно, і допоможе домогтися максимально вигідних для вас умов повернення коштів.

Про те, як повернути борг по розписці, читайте у відповідній публікації.

Крок 5. Отримуємо грошові кошти

Отже, ваш опонент погодився повернути гроші «без суду і слідства», знайшов можливість зібрати потрібну суму і повністю розрахувався з боргами. Сторони задоволені розходяться по домівках – справу зроблено.

Якщо ж боржник все-таки не повернув гроші, що ж – залишається тільки «вийти на стежку війни» і спробувати стягнути кошти в судовому порядку. Але це вже тема окремої статті.

На всіх етапах досудового врегулювання боргової конфлікту доцільно консультуватися з кваліфікованими юристами. Робити це зручніше за все через сайт Правознавець.ру.

З цим сервісом працюють тисячі практикуючих фахівців, які допоможуть розробити правильний алгоритм дій, скласти претензію, зібрати докази.

Зв'язатися з юристами Правознавця можна через онлайн чат.

Ресурс Правознавець працює цілодобово, без вихідних та перерв. Користувачам доступні безкоштовні консультації і платна правова підтримка.

4. Професійна допомога в досудовому стягнення боргу – огляд ТОП-3 юридичних компаній

У вас немає часу повертати борги самостійно? Ви ніколи не займалися подібними справами і боїтеся зробити помилку? Не біда – професійні фахівці займуться досудовим урегулюванням спору за вас.

Ми підготували огляд трьох найбільш компетентних у цій сфері компаній.

1) АКМ

АКМОрганізація пропонує користувачам широкий асортимент юридичних послуг: повернення боргів у досудовому порядку, представлення інтересів клієнтів в судах, підтримка на стадії виконавчого провадження, стягнення дебіторської заборгованості, стягнення з родичів і спадкоємців боржника.

За допомогу у вирішенні спорів компанія бере винагороду в розмірі від 5 до 25% від суми боргу. Повернення заборгованості проводиться без передоплати. Оскільки співробітники особисто зацікавлені в позитивному результаті, врегулювання відбувається максимально оперативно.

Компанія розробила власні технології досудового повернення коштів і успішно використовує їх на практиці. Терміни позасудового стягнення – від декількох тижнів до 2 місяців. Після укладення угоди з боржником фірма контролює повернення боргу до його повного погашення.

2) Леонакс

ЛеонаксФірма займається стягненням боргів з юридичних осіб та пересічних громадян, працює без передоплати, надає також колекторські послуги, проводить переговори з боржниками і гарантує повний юридичний супровід клієнта на всіх етапах досудового врегулювання.

У числі заходів по поверненню коштів – виїзд до боржника, звернення до керівників компаній, в яких він працює. При необхідності «Леонакс» може викупити ваш борг за 50% від його суми.

3) Юрколлегия

ЮрколлегияКомпанія займається поверненням боргів вже 15 років. За цей термін «Юрколлегия» пройшла шлях від невеликої приватної фірми до великого гравця на ринку юридичних послуг РФ. Тепер це відоме агентство з бездоганною репутацією. Організація працює у всіх регіонах , а також в країнах СНД.

Тільки за листопад 16 року компанією повернуто боргів на суму 17 млн рублів. Пріоритетний напрямок діяльності фірми в рамках досудового стягнення – грамотне проведення переговорів з боржником з метою його мотивації до швидкого погашення боргу.

5. Як спростити досудове стягнення боргу – 3 корисні ради

І на закінчення – декілька корисних порад, які допоможуть спростити і прискорити процедуру досудового стягнення.

Читайте, запам'ятовуйте, застосовуйте на практиці.

Порада 1. Звертайтеся за допомогою до юридичних компаній

Професійна допомога ніколи не буде зайвою – якщо, звичайно, за справу береться грамотний фахівець. За кордоном без допомоги юриста люди не погашають навіть штрафи за неправильну парковку. На пострадянському просторі люди звикли обходитися власними силами. А даремно.

Як спростити досудове стягнення боргу

У хорошого юриста набагато більше практики у вирішенні боргових питань, ніж у пересічного громадянина. Крім того, розвиток інформаційних технологій дозволяє скористатися безкоштовними консультаціями або платній підтримкою, не встаючи з-за столу.

Завдання юриста, який береться за досудове стягнення, не тільки повернути борг повністю, але і повернути відсотки за ним, а в ідеалі – повністю компенсувати витрати на юридичну підтримку.

Порада 2. Пригрозіть боржника позовною заявою

Боржнику треба дати зрозуміти, що ваші наміри серйозні і грунтовні.

Хай знає, що якщо кошти не будуть повернені в строк, йому доведеться мати справу вже не з вами, а з судовими приставами або, того гірше, колекторами.

Порада 3. Підготуйте матеріали, що підтверджують факт наявності заборгованості

Чим більше зібрано доказів за фактом боргу, тим більше шансів переконати боржника в необхідності повернення грошей. Крім розписки про позику коштів, бажано мати додаткові свідчення наявності заборгованості.

Це можуть бути показання свідків, які були присутні при передачі грошей, записи усних переговорів, записані на диктофон, інші факти, які можуть прямо або нехай навіть побічно підтвердити вашу правоту.

Дивимося короткий ролик по темі публікації.

6. Висновок

Отже, друзі, давайте підведемо підсумки. Досудове стягнення боргів – процедура, в більшості випадків більш краща для кредитора, ніж судовий розгляд. Такий захід економить кошти і час і дозволяє домогтися потрібного результату мирним шляхом.

Колектив журналу бажає вам фінансового благополуччя та душевного спокою! Будемо вдячні за оцінки, коментарі та зауваження до статті. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Досудове стягнення боргів   інструкція по поверненню заборгованості в досудовому порядку за 5 кроків + поради як спростити досудове стягнення боргу