Що таке лізинг авто – докладний опис + покрокова інструкція як купити легкову або вантажну машину в лізинг з максимальною вигодою

Що таке лізинг авто простими словами? Як вигідно придбати автомобіль у лізинг? Як вибрати надійну лізингову компанію починаючому бізнесменові?

Добрий день, шановні читачі! З вами Едуард Стембольский, постійний автор видання.

Тематика нової публікації – лізинг авто, що набирає популярність в нашій країні вид фінансових послуг.

Дана стаття буде корисна всім, хто хоче купити автомобіль і вибирає найбільш вигідний варіант придбання.

Отже, поїхали!

Що таке лізинг авто

1. Що таке лізинг авто – практичний сенс, вигоди і переваги

Придбати машину бажають багато, але не всі впевнені, що така покупка в кризовий час буде вигідним і розумним вкладенням коштів. Потенційні автовласники продумують різні варіанти придбання авто – кредит, одноразова покупка, оренда.

Відносно недавно актуальність знайшов ще один вид купівлі – лізинг. Цей спосіб оновлення автопарку можуть використовувати як юридичні, так і фізичні особи, тобто приватні покупці.

В одній із статей нашого журналу можна ознайомитися з поняттям «лізинг» ббільш докладно. Кілька слів для тих, хто взагалі не в курсі, що являє собою даний фінансовий інструмент.

Офіційне визначення

Лізинг – придбання майна у довгострокове користування з правом його наступного викупу.

Іншими словами, це варіант довготривалої оренди, по закінченню якої ви можете забрати орендоване майно у власність.

Вигоди автолізингу

Покупка в лізинг легкових і вантажних авто, а також спецтехніки – найбільш популярний напрям лізингових інвестицій.

Компанії таким способом розширюють свій автопарк, приватні особи і індивідуальні підприємці набувають машини для особистого користування, а фінансові організації і постачальники отримують стабільний прибуток.

Переваги лізингу для лізингодавців і лізингоодержувачів

Далі розглянемо переваги лізингу для обох сторін угоди.

Для лізингових компаній продаж машин у лізинг є мінімально ризикованим видом діяльності з наступних причин:

  • автомобіль – високоліквідне майно, яке можна легко реалізувати на вторинному ринку;
  • до закінчення терміну оренди авто залишається у власності лізингової компанії: більше того, фірма може у будь-який момент вилучити майно у лізингоодержувача без рішення судових органів (як при кредиті);
  • вся техніка, передана в користування, реєструється в державних органах: при необхідності можна легко і швидко визначити місцезнаходження авто.

Ось чому практично всі лізингові організації пропонують своїм клієнтам операції з автотранспортом, а деякі фірми займаються виключно «автомобільним» напрямком фінансових операцій.

Вигоди лізингоодержувача також численні:

  • покупець платить за автомобіль не відразу, а у строки, встановлені договором, при цьому може розпоряджатися майном на свій розсуд відразу після внесення авансового платежу;
  • угоди лізингу відрізняються своєю варіативністю. Клієнт вибирає максимально відповідний для своїх цілей графік погашення боргу і заздалегідь вирішує, чи поверне автомобіль після закінчення терміну оренди або забере собі, заплативши залишкову вартість;
  • юридично особи отримують податкові преференції (пільгові умови);
  • сама фінансова операція значно простіше, ніж покупка в кредит – додаткової застави і численних перевірок документів та фінансового статусу фірми (або індивідуального підприємця) не вимагається;
  • швидкість оформлення угоди: деякі компанії пропонують оформити лізинговий договір протягом 1-3 днів з моменту подачі заявки.

У нашій країні лізинг транспорту ще не досяг європейського рівня популярності. Там майже третина всіх автомобілів (близько 30%) знаходиться в лізингу.

У цей відсоток порівняно малий; причиною такого становища експерти вважають низьку інформованість населення і психологію вітчизняних автолюбителів (а точніше упередженість стосовно незнайомих фінансових послуг).

Треба сказати, що поступово ситуація змінюється на краще і все більше людей і компаній користується цим видом придбання транспорту, усвідомлюючи вигоди та переваги лізингу в порівнянні з автокредитом і купівлею.

2. Основні види автолізингу – лізинг для фізичних і юридичних осіб

Лізинг авто для фізичних осіб, про який я детально писав у одній з публікацій нашого журналу, стал доступною фінансовою операцією лише кілька років тому, після прийняття відповідного закону.

Це стимулювало розвиток і розширення сфер впливу лізингових компаній: тепер майже в кожному місті та регіоні РФ є організації, які надають населенню (приватним особам і індивідуальним підприємцям) даний вид фінансових послуг.

Тисячі людей вже скористалися довгостроковою орендою з правом викупу і по достоїнству оцінили всі переваги даної операції.

Компанії і підприємства користуються лізингом автомобілів вже давно, правда, раніше транспорт таким способом можна було купувати тільки для комерційного використання.

Тепер у лізинг вільно можна взяти легкові автомобілі, в тому числі – представницького класу і б/у. Подробиці про те, як взяти авто в лізинг для юридичних осіб описані в нашій окремій статті.

Основні види автолізингу

На питання, що краще – автокредит або лізинг, експерти з фінансових інструментам відповідають: все залежить від довгострокових цілей клієнта.

Якщо одержувач бажає придбати легковий або вантажний автомобіль у тимчасове користування, а після закінчення терміну оренди повернути його компанії, лізинг вигідніше у фінансовому плані.

Якщо ж мета клієнта – повноцінна купівля авто, то економічна вигода лізингу нівелюється в порівнянні з кредитом. Однак не можна забувати про інші переваги лізингу – швидкому оформленні угоди, податкові пільги для юридичних осіб, відсутність додаткової застави.

Зрозуміти різницю між кредитом і лізингом допоможе порівняльна таблиця

Критерії порівняння Автокредит Автолізинг
1 Терміни ухвалення рішення 3-6 тижнів від 1 дня до 2 тижнів
2 Податок на майно (для юридичних осіб) 2,2% відсутній
3 Відшкодування ПДВ (для компаній) немає так
4 Наявність застави немає
5 Графік виплат фіксований гнучкий
6 Придбання б/в транспорту не практикується можливо
7 Термін договору до 3 років 2-5 років

3. Як вигідно купити легковий або вантажний автомобіль в лізинг – покрокова інструкція

Загальна схема придбання авто в лізинг гранично проста.

Передумова: компанія або фізична особа хоче купити транспорт, але не має коштів на одноразову покупку.

Приймається рішення оформити лізингову угоду, благо нестачі в пропозиціях від фінансових компаній в містах РФ не спостерігається. Одержувач вибирає фірму, вивчає умови угоди, подає заявку.

Компанія розглядає заявку і виносить рішення. Оскільки лізингові організації мають більше свободи дій, ніж банки, рішення зазвичай виноситься набагато швидше, ніж при поданні заявки на кредит.

Подальші етапи – збір документів, переговори, оформлення угоди, внесок авансового платежу (якщо такий передбачений договором), отримання автомобіля у постачальника, страхування майна, експлуатація машина одержувачем.

А тепер зупинимося докладніше на основних кроках угоди.

Автолізинг покрокова інструкція

Крок 1. Вибір компанії і вивчення умов лізингу

Вибір компанії – найвідповідальніший етап процедури. Про те, як знайти максимально надійного і чесного партнера по лізингу, буде розказано в окремому розділі даної публікації. Тут же хочемо звернути увагу читачів на необхідність ретельного вивчення умов лізингодавця.

Від цього залежить, чи буде угода економічно доцільною, і отримаєте ви в кінцевому підсумку саме той фінансовий продукт, який мали намір придбати.

найважливіші пункти (особливо для приватних осіб):

  • процентна ставка компанії (по суті, вартість послуг фінансової організації);
  • розмір щомісячних виплат;
  • сума авансового внеску;
  • графік платежів.

Умови лізингових угод характеризуються варіативністю. На практиці це означає, що одержувач може обрати найбільш вигідний для себе чи для своєї фірми платіжний графік.

За замовчуванням сума платежів за кожний місяць однакова, але якщо вам зручніше платити за іншою схемою, компанія може піти назустріч і погодитися із запропонованими вами умовами.

Розібратися в реальній вартості автолізингу не завжди просто. Наприклад, деякі клієнти упускають з виду такі поняття як «залишкова вартість», «подорожчання», «амортизація».

В ідеалі умови угоди краще вивчати з професійним юристом. Це дозволить вибрати найбільш вигідний і найнадійніший варіант договору.

Зверніть увагу на способи завершення угоди.

Великі лізингові компанії пропонують кілька можливостей:

  • обміняти машину на нову і укласти ще один контракт;
  • повернути авто власнику;
  • викупити у власність, заплативши залишкову вартість;
  • продовжити довгострокову оренду.

Вибір цілком залежить від ваших особистих переваг.

Крок 2. Оформлення договору лізингу

Вимоги до клієнтів у всіх лізингових фірмах приблизно однакові. Лізингоодержувач повинен бути громадянином РФ, досягли віку 18 років.

Фізичним особам необхідно надати наступні документи:

  1. Заявку на лізинг.
  2. Паспорт.
  3. Посвідчення водія.
  4. Документ, що підтверджує розміри доходів одержувача.
  5. Копія трудової книжки.

Заставу і поручитель для оформлення договору не потрібні.

Для юридичних осіб перелік документів більш великий. Потрібні: копія Статуту компанії, копія документа, що підтверджує призначення керівника, бухгалтерські документи – виписка з балансу і звітність.

Оформлення договору лізингу

 

Обов'язковий етап операції – страхування. Часто страховик є партнером лізингоодержувачем і фактично виступає від його імені. Страхування ОСАГО необхідно для всіх автомобілів, які переходять у довгострокове користування, і на весь період експлуатації. Страховка КАСКО відбувається за взаємною угодою сторін.

Знавці радять страхувати авто не на весь термін, а на кожен рік, отримуючи автоматичні знижки в якості постійного клієнта. Можна також змінити страховика, якщо ви знайдете фірму з більш вигідними умовами.

Крок 3. Експлуатація та викуп машини

Після підписання договору клієнт вносить авансовий платіж (у різних фірмах його величина варіюється орт 5% до 49%), і автомобіль переходить у тимчасове користування отримувача, який має право розпоряджатися ним на свій розсуд, використовуючи в комерційних або особистих цілях.

По закінченню терміну оренди клієнт може викупити авто у власність, якщо така опція передбачена договором.

Одержувач зобов'язується стежити за справністю машини і її зовнішнім виглядом.

Деякі лізингові компанії в співпраці з постачальниками автомобілів надають клієнтам додаткові послуги:

  • регулярне техобслуговування;
  • сезонну зміну шин;
  • часткову або повну оплату сервісу в разі поломки.

Такі бонуси характерні для придбання нових транспортних засобів через дилерів відомих автомобільних брендів.

Оскільки продавці зацікавлені в поширенні свого продукту, клієнтам надаються різноманітні пільги, знижки та інші корисні штуки.

4. Як вибрати надійну лізингову компанію – поради експерта

Кількість лізингових організацій, що працюють на вітчизняному ринку, вимірюється сотнями. Кожна з фірм приваблює клієнтів, рекламуючи унікальні пропозиції, переваги і не поширюючись про «підводні камені».

Зрозуміло, що ідеальної компанії, яка підходила б усім клієнтам за всіма статтями, не існує: кожен лізингодавець має свої слабкі і сильні сторони.

Експерти по фінансовим і інвестиційним інструментам радять при виборі компанії звертати увагу на наступні критерії:

  • термін роботи компанії на ринку;
  • фінансовий стан організації;
  • репутація фірми в професійних колах;
  • відгуки пересічних клієнтів про діяльність компанії;
  • обмеження за умовами лізингу;
  • масштаби компанії (наявність філій у різних містах і регіонах);
  • вартість послуг компанії.

Як вибрати лізингову компанію

Всі фактори важливі для вибору партнера: від них безпосередньо залежить фінансова доцільність операції і її результат. Адже головне завдання кожного лізингоодержувача – придбати автомобіль з вигодою і без головного болю.

Якщо організація діє на російському ринку вже багато років і має велику кількість закритих договорів по лізингу (наприклад, кілька тисяч), таку компанію слід відразу вносити в список фаворитів.

Немаловажне значення мають й інші пункти – зокрема, рівень відкритості фірми, доступність послуг для одержувачів, доброзичливе ставлення персоналу, кількість штатних працівників та їх професійний рівень.

5. FAQ – відповіді на часті запитання по авто лізингу

На сайтах фінансових організацій умови лізингу, розцінки і вимоги до клієнтів зазвичай вказуються максимально детально. Але не на всі супутні питання користувачів можна знайти прямі відповіді. У таких ситуаціях радимо користуватися нашими підказками.

Лізинг FAQ

Можливо купити б/у авто в лізинг?

Так, таку можливість надають одержувачам деякі лізингодавці. Правда, далеко не всі фірми мають справу з автомобілями. Значна частина компаній працює безпосередньо з постачальниками і виробниками авто, тому в процедурах автолізингу беруть участь виключно нові машини.

Як взяти авто в лізинг без початкового внеску?

Для цього слід шукати компанію, яка надає потенційним автовласникам таку можливість.

Зазвичай настільки привабливі умови пропонують клієнтам великі організації, які проводять маркетингові та PR-акції або, навпаки, невеликі фірми, що бажають підвищити свою конкурентоспроможність.

Що зробить лізингова компанія, якщо одержувач затримає платежі?

На відміну від кредитів, коли автомобіль після внесення першого платежу переходить у власність клієнта, при лізингу машина до кінця строку оренди належить фінансовій фірмі.

Компанія має право в будь-який момент повернути свій актив, якщо одержувач порушує дані зобов'язання. Залучення судових органів при цьому не потрібно, а сама процедура вилучення проводиться максимально швидко.

Висновок: затримувати платежі за договором небажано і недоцільно. Втім, у клієнтів завжди є можливість попередити лізингодавців заздалегідь, якщо виникають форс-мажорні обставини.

Рекомендуємо до перегляду відео за тематикою автолізингу:

6. Висновок

Підведемо підсумки, друзі. Тепер ви знаєте, що таке автолізинг, і при яких обставинах особливо вигідно користуватися цим фінансовим інструментом.

Довгострокова оренда з можливістю викупу актуальна для юридичних суб'єктів і приватних осіб, проте варто уважно вивчити всі «за» і «проти», перш ніж скористатися пропозиціями фінансових компаній.

Ми бажаємо нашим читачам успіхів у всіх комерційних та особистих починаннях і, як завжди, чекаємо оцінок статті та коментарів до теми лізингу автомобілів.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке лізинг авто – докладний опис + покрокова інструкція як купити легкову або вантажну машину в лізинг з максимальною вигодою