Що таке еквайринг — повний огляд поняття простими словами + 7 практичних порад з вибору банку для підключення послуги еквайрінгу

Ви дізнаєтеся, що таке еквайринг, які бувають види еквайрингу, а також як вибрати банк для підключення послуги еквайрингу для початківця бізнесмена

Здравствуйте, шановні читачі журналу .ru! Сьогодні мова піде про таке поняття, як еквайринг.

Ми розберемося, яким чином за допомогою використання еквайрингу можна збільшити обсяги продажів і розширити клієнтську аудиторію.

Також ви дізнаєтеся, від яких підводних каменів може захистити підключення цієї послуги для початківців бізнесменів.

Сідайте по зручніше, ми починаємо!

Що таке еквайринг поняття для бізнесу

Зміст
  1. Що таке еквайринг — визначення і механізм обслуговування: особливості еквайрингу без касового апарату
  2. Кому і навіщо може знадобитися послуга еквайрингу без відкриття розрахункового рахунку
  3. Основні види еквайрингу — ТОП-3 найпопулярніших види
  4. Як вибрати банк для підключення послуги еквайрінгу — 7 практичних порад від експерта для новачка
  5. ТОП-9 банків за надання послуги еквайрингу
  6. Еквайринг — за і проти: огляд переваг і недоліків
  7. Висновок

1. Що таке еквайринг — визначення і механізм обслуговування: особливості еквайрингу без касового апарату

Для початку дамо визначення терміну еквайринг.

Еквайринг — це банківська послуга, що дозволяє споживачам оплачувати покупки при використанні пластикової картки, завдяки чому відпадає необхідність переведення в готівку грошових коштів через банкомати.

Такі віртуальні платежі істотно полегшують вчинення покупки в Інтернеті і дозволяють споживачам скоротити час, необхідний для відвідування найближчого магазину.

Еквайринг для ІП може стати дуже важливим інструментом збільшення підсумкової прибутку, так як покупець з картою готовий витратити більше грошей в середньому приблизно на 20%.

Наприклад

Сімейна пара Роман і Ольга вирушили в супермаркет для купівлі продуктів харчування. У відділі побутової хімії в цей день була розпродаж і велику пачку прального порошку можна було придбати зі знижкою у 30%.

Для оплати Роман взяв зарплатну картку, на яку нещодавно був перерахований аванс. Маючи необхідної грошової сумою, пара прийняв одностайне рішення зробити таку незаплановану покупку.

Алгоритм дій проведення операції еквайрингу включає в себе кілька етапів.

Що таке еквайринг

Нижче наведено послідовні кроки на прикладі операцій з POS-терміналами:

  • активація платіжної картки через її проведення по терміналу;
  • надсилання даних про власника картки з метою перевірки;
  • списання певної грошової суми та перерахування її на рахунок оператора;
  • видача двох чеків — продавця і клієнта;
  • підпис чеків продавцем;
  • видача чека з каси.

Договір про надання послуги еквайрингу укладається між торговою точкою, яка виступає в якості клієнта і банківською установою. Обладнання, необхідне для виконання умов укладеного договору, має бути надане банком або агентом.

POS-термінал — це спеціальний пристрій електронного типу, за допомогою якого можливий варіант проведення безготівкового розрахунку пластиковою карткою.

Такий апарат складається з монітора, системного блоку, зчитувача карти, друкувального пристрою та фіскальної частини.

Функцію такого обладнання може виконувати касовий апарат або більш компактні POS-термінали. Экварийнг і касовий апарат — це досить дорога комбінація, яка більше підходить для успішних і вже розкручених компаній.

бізнесменам-Початківцям доцільно вдатися до використання POS-терміналів.

Еквайринг без касового апарату може здійснюватися двома способами — при використанні стаціонарного або портативного POS-терміналу, а також через веб-сайт за реквізитами банківської карти. POS-термінали мають сім-карту, наявність якої забезпечує зв'язок з банківською установою.

Мобільні термінали здатні зчитувати інформацію з різних типів карт:

  • дебетові карти;
  • кредитні карти;
  • картки з магнітною стрічкою;
  • чіпова карта.

До таких картах висувається одна єдина вимога — наявність на рахунку достатньої грошової суми, необхідної для оплати вартості покупки. Відсутність зв'язку з банком по технічним причинам також може стати перешкодою для проведення оплати.

Наприклад

Андрій дізнався від інших співробітників, що сьогодні буде нарахована зарплата на дебетову картку. Після закінчення трудового дня він попрямував в супермаркет, не здогадавшись попередньо перевірити особовий рахунок через банкомат.

При проведенні операції оплати на касі співробітник супермаркету повідомив про неможливість завершити таку процедуру. Як з'ясувалося, заробітна плата ще не прийшла на карту і на рахунку недостатньо коштів для оплати покупок. Від використання карти Андрію довелося відмовитися.

Розвиток ринку еквайрінгу в

На сьогоднішній день послуги еквайрінгу в РФ перебуває ще в стадії розвитку, на відміну від інших країн, де процес становлення закінчився досить давно.

Серед основних причин уповільненої розвитку такого явища — низький рівень фінансової та банківської культури населення. Проте незважаючи на певні труднощі, поступово кількість випущених банківських карт має стійку тенденцію до зростання.

2. Кому і навіщо може знадобитися послуга еквайрингу без відкриття розрахункового рахунку

Надавати послуги еквайрингу без відкриття розрахункового рахунку можуть виключно кредитні організації. В якості споживачів можуть виступати не тільки великі торгові мережі, але і початківці індивідуальні підприємці.

Продавцеві еквайринг гарантує цілу низку переваг:

  • мінімізація ризиків, зумовлених можливістю отримання фальшивої валюти;
  • економія на інкасації;
  • збільшення прибутку;
  • нове співробітництво з більш платоспроможними клієнтами.

Кому і навіщо може знадобитися

Покупцеві еквайринг надає можливість використовувати кошти, які зберігаються на картці. Також йому надана можливість проведення дуже швидкого і зручного розрахунку під час здійснення покупки.

3. Основні види еквайрингу — ТОП-3 найпопулярніших види

В рамках даної технології існує три основних напрямки — автомат, мобільний та інтернет-еквайрінг.

1) Торговий еквайринг

Ці операції проводяться через спеціальні POS-термінали. При виконанні такої дії кошти надходять на рахунок підприємця. Постачальником послуг при цьому утримується визначена сума, розмір якої визначається фінансовою установою.

Зміна ставки і скасування лімітів на проведення операції щільно прив'язані до обороту підприємства. Більш докладно це ми вже описали в одній зі своїх статей про торговий еквайринг.

2) Мобільний еквайринг

Така система першочергово орієнтована на власників мобільних пристроїв. Завдяки їй можливий варіант здійснення платіжної операції при використанні смартфона. Мобільний еквайринг позбавляє від необхідності робити прив'язку до конкретної торгової точки і дозволяє оснастити терміналами всіх співробітників фірми — навіть тих, які працюють за межами офісу.

На нашому сайті є окрема стаття присвячена темі   мобільний еквайринг.

3) Інтернет-еквайринг

Такий тип еквайрингу дозволяє провести заміну товару на гроші в будь-якому інтернет-магазині. Оплата покупки через картку в режимі онлайн не передбачає використання спеціальних додатків та додаткового обладнання.

Для проведення операції досить мати доступ в Інтернет. Захист персональних даних забезпечується компанією-посередником, яка спеціалізується на зборі інформації та подальшого її надсилання в банк і продавцю.

Еквайринг на сайті дозволяє одночасно задіяти величезна кількість процесів. Користувачеві при цьому надана можливість завершити покупку за допомогою декількох кліків. Про все про це ви можете прочитати в нашій окремій статті інтернет-еквайрінг.

Наочно роботу еквайрингу можна побачити на схемі нижче:

Схема еквайрингу

4. Як вибрати банк для підключення послуги еквайрінгу — 7 практичних порад від експерта новачкові

Вибираючи банк, який може взяти на себе функції еквайра, слід бути максимально уважним. Попередньо слід ретельно вивчити умови еквайрингу, які пропонує конкретне фінансове установи.

І тільки після порівняння з умовами інших банків необхідно приймати остаточне рішення.

Порада 1. Дізнайтеся, яке обладнання надає банк

Спеціальне обладнання і програмне забезпечення впливають на швидкість і безпеку проведення розрахунків при використанні карти.

Як вибрати банк

Можливі варіанти застосовуваної апаратури виглядають наступним чином:

  • POS-термінали;
  • імпринтери;
  • процесингові центри;
  • касові апарати;
  • PinPad.

Найбільш бюджетним і ефективним рішенням є встановлення POS-терміналів. Використання касових апаратів може бути пов'язане з додатковими фінансовими навантаженнями. Під PinPad розуміється спеціальна панель для введення захисного коду.

Порада 2. Зверніть увагу на використовуваний вид зв'язку терміналу еквайрингу з банком

Використовуваний вид зв'язку терміналу еквайрингу з банком визначає швидкість проведення транзакції. Існує декілька різних шляхів, по яким відбувається запит на зняття коштів з картки — dial-up, GSM, GPRS, Ethernet, Wi-Fi.

При використанні зв'язку Ethernet і Wi-Fi відповідь приходить протягом 1-3 с. До технічно швидким способам також відноситься dial-up і GPRS. Останній вид зв'язку додатково обкладається тарифами оператора.

Порада 3. Поцікавтеся, з якими платіжними системами працює банк

Конкретні банки взаємодіють з певними платіжними системами. Для підприємства може виявитися дуже вигідним рішення про обслуговування карт клієнтів з різним рівнем достатку. Споживча аудиторія завдяки цьому буде мати стійку тенденцію до розширення.

Порада 4. Уважно вивчайте договір еквайрингу

Договір еквайрингу містить у собі всі основні моменти взаємовідносин між постачальником і споживачем послуг. Щоб уникнути неприємних сюрпризів при подальшому співробітництві, необхідно дуже ретельно вивчити свої права і обов'язки перед еквайєром.

В разі невиконання останнім своїх безпосередніх зобов'язань можливий варіант звернення в судові інстанції. Договір у даному контексті буде виступати основним предметом розгляду справи.

Порада 5. Оцініть рівень сервісу

Рівень сервісу надає безпосередній вплив на підсумкову вартість еквайрингу. Серед можливих послуг слід зазначити встановлення й подальше обслуговування обладнання.

При проведення інструктажу співробітники вашого підприємства повинні одержати відповіді на такі питання:

  • основні принципи роботи обладнання;
  • класифікація та реквізитів карт;
  • послідовність процедури обслуговування покупця;
  • навчання процесу скасування авторизації;
  • оформлення повернення покупки;
  • визначення достовірності карти.

На замітку

Ідеальною буде ситуація, при якій технічний персонал банку міг би проводити ремонт та заміну обладнання цілодобово сім днів на тиждень.

Такий підхід є ознакою професіоналізму і підтверджує високий рівень кваліфікації постачальника послуг.

Приклад з життя

Підприємець Олексій уклав договір про співпрацю з банком-еквайєром. Через невеликий проміжок часу в магазині Олексія виникла позаштатна ситуація — з технічних причин була порушена зв'язок POS-терміналу з банком.

Отримавши повідомлення про цю проблему, працівники технічної підтримки в максимально стислі терміни усунули наявні неполадки. В результаті цього Олексій не втратив своїх клієнтів і його репутація як ІП не була заплямована.

Порада 6. Ознайомтеся з фінансовими умовами обслуговування

Дуже важливим фінансовим умовою, на що слід звертати увагу, є термін відшкодування доходу підприємства. Кошти надходять на рахунок компанії в проміжок, еквівалентний 1-3 календарним дням.

Також необхідно оцінити приблизний розмір витрат, які несе підприємство за користування послугою еквайрингу. Підсумкова цифра буде формуватися при врахуванні сукупності різних факторів — установка обладнання, підключення послуги, оренда обладнання, ремонтні роботи (при необхідності).

Порада 7. Вивчіть тарифи еквайрингу банків

Тарифи еквайрингу представлені у вигляді процентної ставки від вартості товару або послуги. Така комісія стягується при здійсненні кожної транзакції.

Тарифи за факт користування такою послугою формуються в залежності від обороту підприємства, сфери діяльності організації, наявності або відсутності ліцензії на проведення операцій та власного процесингового центру.

5. ТОП-9 банків за надання послуги еквайрингу

Для порівняння ви можете вивчити тарифи на торгівельний еквайринг, які пропонують різні установи фінансового типу. З такою інформацією можна ознайомитися нижче.

Тарифи популярних банків на надання послуги еквайрингу представлені нижче в таблиці:

Назва банку % ставка (від вартості покупки) Вартість обладнання (щомісяця)
1 Альфа-Банк 2,5-3% 1850 рублів
2 Сбербанк 0,5-2,2% 1700—2200 рублів
3 ВТБ 24 Від 1,6% 1600 рублів
4 Газпромбанк 1,5-2% 1750 рублів
5 УралСиббанк Від 2,5% 1600—2400 рублів
6 Райффайзенбанк 3,2% Залежить від типу обслуговуючого
7 Банк Відкриття 1,6-2,6% 2350 рублів
8 Тинькофф банк 2-3,5% 1900—2300 рублів
9 Банк Російський Стандарт 1,7-2,5% Залежить від типу обслуговуючого

Досить вигідні умови послуги еквайрингу банк пропонує Відкриття. Величина процентної ставки тут буде варіюватися від 1,6 до 2,6%, які будуть зніматися при здійсненні кожної транзакції.

Інші банківський організації пропонують не менш вигідні умови. Щомісячна вартість надання обладнання багато в чому буде залежати від кількості робочих місць на торговій точці і типу обслуговуваного програмного забезпечення.

6. Еквайринг — за і проти: огляд переваг і недоліків

Еквайринг є досить вигідною послугою для обох сторін. Покупець отримує можливість проводити розрахунок при здійсненні покупки в максимально стислі терміни.

Простежити за рухом витрачених коштів можна при використанні чека, який видається касиром по завершенні операції.

Власники торгових точок завдяки еквайрингу можуть збільшити рівень продажів і залучити більш широку клієнтську аудиторію. Ймовірність отримання фальшивих грошових коштів при цьому повністю виключається.

Еквайринг — за і проти

Серед переваг для обох сторін угоди також слід зазначити і такі моменти:

  • поліпшення іміджу компанії;
  • залучення нових клієнтів;
  • безпека зберігання прибутку;
  • зниження витрат на інкасацію;
  • скорочення часу на підрахунок доходів.

З недоліків такого явища слід звернути увагу на комісію, яка стягується банком-еквайєром при здійсненні кожної операції.

Рада

Щоб визначити рентабельність і доцільність підключення такої послуги, необхідно зіставити прибуток магазину і частоту оплати покупок при використанні пластикових карт.

7. Висновок

Підключення еквайрингу гарантує збільшення доходів і дозволяє залучити нових клієнтів. Такий інструмент дуже зручний для всіх учасників ринку торгових і фінансових послуг.

Будь-яка компанія, яка зацікавлена в рості і розвитку власного бізнесу, повинна задуматися про надання можливості оплачувати товари або послуги при використанні пластикової карти.

Наостанок, подивіться невелике цікаве відео про послуги еквайрінгу.

Якщо ви хочете поділитися цікавими думками по цій темі або обговорити незрозумілі моменти, то можете залишати свої зауваження та побажання в коментарях!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке еквайринг — повний огляд поняття простими словами + 7 практичних порад з вибору банку для підключення послуги еквайрінгу