З чого почати малий бізнес   покрокова інструкція для підприємців-початківців з початку свого бізнесу + поради і приклади

Що таке малий бізнес? Які витоки виникнення підприємництва в ? Як самостійно почати малий бізнес новачкові?

Здрастуйте, шановні читачі! На зв'язку Едуард Стембольский!

Стаття допоможе вам відкрити свою справу з нуля: я надам вам покрокову інструкцію по відкриттю власного бізнесу і поясню, як уникнути типових помилок новачків.

Прочитайте статтю до кінця, і у вас не залишиться ні одного питання або сумнівів з даної теми.

Почнемо друзі!

Малий бізнес

1. Що являє собою малий бізнес та підприємництво в цілому

Малий бізнес це синонім приватного підприємництва. У спеціальній економічній літературі визначення цього поняття звучить наступним чином:

Малий бізнес – це сукупність юридичних структур і фізичних осіб, зайнятих підприємництвом і не входять до складу монополій і великих корпорацій.

Для малого підприємництва характерні обмежені обсяги виробництва і невелика чисельність штатних працівників. Іноді можна зустріти і таке визначення:

Малий бізнес – підприємницька діяльність, яку здійснює обмежена група осіб або компанія, кероване одним власником.

Експерти з економіки відносять малий бізнес до виду високоризикової фінансової і комерційної діяльності.

Кінцевою метою підприємництва виступає отримання постійного прибутку від виробництва або реалізації товарів (послуг).

Ефективність малого підприємства визначається зростанням доходів за певний період. Рентабельність бізнесу (економічна вигода) – співвідношення витрат на організацію підприємницької діяльності до одержуваної прибутку.

Практичний приклад

Для наочності наведу приклад розрахунок рентабельності квартири, яку здають в оренду. Для цього потрібно дохід від здачі квартири поділити на її вартість і помножити на 100%.

Припустимо, що ви здаєте квартиру вартістю 3 000 000 рублів за 20 000 рублів на місяць.

Тоді рентабельність в місяць складе: 20 000 / 3 000 000 * 100% = 0,6% в місяць або 8% в рік.

Сума початкових грошових вкладень у компанію розраховується в індивідуальному порядку: невеликі витрати на фоні солідних прибутків свідчать про успішність підприємства та ефективності бізнес-ідеї.

Згідно з законом, прийнятим Держдумою в 2007 році, микропредприятиями і підприємствами малого бізнесу вважаються організації з кількістю працівників до 100 осіб. Якщо штатних одиниць більше, такі компанії відносять до середнього бізнесу. Власниками підприємств можуть бути юридичні особи і приватні підприємці.

Історія виникнення малого бізнесу

Малий бізнес – творча сила економічних відносин. Саме підприємства малого бізнесу були першими комерційними структурами в історії людства. В кінці минулого століття мале підприємництво знайшло друге народження: такі організації стали відігравати важливу роль у виникненні нових товарів і послуг і створення робочих місць.

В РФ малий бізнес зародився наприкінці 1980-х. Передумовою для розвитку самостійних структур, незалежних від держави, стало утворення в ті роки численних комсомольських і виробничих об'єднань, науково-технічних центрів.

Історія виникнення малого бізнесу

Багато відомих сьогодні керівники та засновники найбільших вітчизняних корпорацій починали як представники нині забутих структур пізньорадянського періоду – кооперативів, комсомольських і молодіжних асоціацій.

В ті часи законодавча основа, що регулює діяльність суб'єктів малого бізнесу, відсутня. Представники комерційних структур змушені об'єднувати свої зусилля, домагаючись легальності і визнання державою.

Початок 90-х вважається часом «тіньової» економіки та повної переорієнтацією держави на приватний капітал. Основним видом діяльності підприємств того часу була торгівля – при цьому велика частина товару поставлялася з-за кордону.

У середині 1990-х почався певний підйом виробничої діяльності серед представників малого бізнесу, але загальний розвиток приватного підприємництва в РФ в наступні роки мало хвилеподібний характер.

Поточна державна економічна політика в РФ передбачає (в теорії) підтримку малого бізнесу.

Були здійснені наступні кроки в цьому напрямку:

  • введені деякі програми підтримки і розвитку підприємництва;
  • працюють особливі правила регулювання діяльності малих підприємств;
  • діє пільговий податковий режим.

Незважаючи на послаблення з боку держави, організація малого бізнесу являє собою досить складний і багатоступінчастий процес. Підприємництво вимагає певної теоретичної і практичної підготовки.

2. Основні характеристики малого бізнесу

У різних державах визначальні критерії малого бізнесу дещо різняться. Тим не менш, можна виділити найбільш показові характеристики малого підприємництва.

До них відносяться:

  • чисельність персоналу;
  • сума статутного капіталу;
  • фінансові показники – розмір чистого прибутку, сукупний дохід, оборотний капітал;
  • вид підприємницької діяльності.

Головна причина, по якій сучасні російські підприємці прагнуть потрапити у категорію малого бізнесу, це спрощена система оподаткування.

Чинний закон від 2007 року «Про підтримку малого і середнього бізнесу визначає мале підприємництво як діяльність з річним доходом до 400 млн. рублів.

Значення малого бізнесу в сучасній економіці велике, оскільки великий бізнес далеко не завжди сприяє створенню нових робочих місць. Швидше, навпаки, за рахунок автоматизації, оптимізації та комп'ютеризації виробництва робочі місця в штаті великих корпорацій скорочуються, тоді як середні і малі підприємства постійно вимагають залучення нових співробітників.

Таким чином, невеликі приватні підприємства сприяють зниженню безробіття. Крім того, малий бізнес орієнтований переважно на задоволення масового попиту і займається виробництвом і реалізацією товарів/послуг широкого вжитку.

Почасти це вирішує проблему інфляції. Саме тому держава опікується малим і середнім підприємствам і створює для їх розвитку є сприятливі умови.

Характеристики малого бізнесу

Однак у порівнянні з часткою працездатного населення, зайнятого в малому бізнесі в європейських країнах, відсоток участі російських громадян в таких структурах набагато нижче.

Даний факт пояснюється просто: закон прийнято на державному рівні, в той час як місцеві і регіональні влади часто не виявляють зацікавленості в розвитку вільної комерції.

Швидше, навпаки: будь-яке мале підприємство (МП), особливо створене з нуля, не має захисту перед бюрократичним свавіллям. Місцеві чиновники можуть створювати перешкоди на всіх етапах існування МП – починаючи з реєстрації, закінчуючи податковими виплатами.

Але не варто впадати у відчай – закон все-таки на боці представників малого бізнесу. Далі ми розповімо, як почати і запустити такий бізнес з найменшими витратами часу, нервової енергії і коштів.

3. Як почати малий бізнес – 7 простих кроків на прикладі вигаданого починаючого підприємця Васі Пупкіна

Що таке малий бізнес в , може зрозуміти лише той, хто займався цим самим бізнесом. Оскільки я є в цій справі практиком, а не теоретиком, можу розповісти нашим читачам, як все влаштовано в російському малому підприємництві насправді.

Уявляю покрокову інструкцію – як почати бізнес, як мінімізувати втрати і грамотно організувати виробничий процес.

Інструкцію я склав на прикладі вигаданого підприємця – Васі Пупкіна, який почав бізнес з продажу джинсів на ринку міста Ставрополя.

Це якась вигадана історія, яка цілком могла статися насправді, але в ній наведені факти, цифри та етапи правильної організації своєї справи і його подальшого розвитку.

Вася Пупкін - підприємець-початківець

Крок 1. Визначаємо свої можливості

Василь Пупкін   герой нашої історії і починаючий підприємець працював звичайним продавцем-реалізатором на ринку.

Йому 29 років, а дохід залишав бажати кращого. У свої роки 25 тисяч рублів Вася заробляв в найкращі місяці.

він Торгував одягом і взуттям на ринку «Південний» в місті Ставрополі. Працював на Сергія Багатого   місцевого підприємця, який володів 12 торговими точками в різних частинах міста.

Вася розумів, що Сергій заробляє в районі мільйона рублів чистого прибутку в місяць, при цьому лише контролює процес свого малого бізнесу і займається відкриттям нових точок продажів.

Наш майбутній підприємець не відзначався гарними оцінками в школі і не мав стартового капіталу. Об'єктивно оцінивши свої можливості, він зрозумів, що краще йти второваною дорогою, адже в торгівлі він вже був у той час 4 роки.

Які ресурси були у Васі:

  • знання технології продажу в роздріб;
  • розуміння асортименту та сезонності проданих речей;
  • амбіції стати незалежним підприємцем;
  • невеликі заощадження в банку на суму 100 000 рублів.

чи Можливо з такими ресурсами відкрити свій малий бізнес? Однозначно, так! Йдемо далі. Як можна відкрити свій бізнес без вкладень мій колега вже писав раніше.

Крок 2. Аналізуємо ринок і вибираємо нішу

Від правильного вибору ніші залежить більше половини успіху майбутнього проекту.

Ринкова ніша   цей напрямок бізнесу, якими ви плануєте займатися.

Вася не став винаходити велосипед і вирішив відкрити свою торговельну точку з продажу джинсів і аксесуарів для чоловіків.

Схожі товари він продавав під час роботи «на дядька» Сергія Багатого.

Початок малого бізнесу

Сам Василь був тямущим хлопцем, в той же час уважним і мислив цифрами. Адже без аналітичного мислення в бізнесі нікуди   потрібно розуміти причину і наслідок виникнення прибутку.

Висновок

Якщо ви вже чимось займалися на попередньому місці роботи, то перше, з чого варто почати   розглянути варіант відкриття свого бізнесу в цієї ринкової ніші.

Тепер від вас буде вимагатися більше відповідальності, але і фінансові результати можуть зрости в рази.

Крок 3. Складаємо бізнес-план

Бізнес-план — це не просто формальність незрозумілими цифрами і графіками.

Складання грамотного бізнес-плану – обов'язковий підготовчий етап будь-якого бізнесу і малого в тому числі. На тему як скласти бізнес-план ми вже писали в одній з наших статей.

Бізнес-план — це ваша підприємницька ідея (зафіксована письмово), яка розбита на смислові групи, описана в цифрах з покроковим планом подальших дій.

Василь   чоловік практичний і не став нехтувати складанням бізнес-плану.

Наш майбутній підприємець прорахував, що йому необхідно близько 500 000 рублів на відкриття свого малого бізнесу з продажу джинсів.

В цю суму входить:

  • закупівля товару   350 000 рублів;
  • оренда торгової точки за 3 місяці по 30 тисяч в місяць   90 000 рублів;
  • купівля торгового устаткування   25 000 рублів;
  • організаційні витрати (реєстрація діяльності, транспортні витрати)   35 000 рублів.

Вася підрахував, що окупить ці кошти за 8 місяців торгівлі, якщо не буде наймати продавця, а сам буде стояти на точці.

Але грошей у нього не було крім своїх заощаджень в 100 000 рублів.

Тоді Василь звернувся до свого нинішнього роботодавця Сергію Багатому з проханням позичити необхідну суму.

Сергій не відмовив, адже вже 4 роки Вася стабільно і сумлінно працював і приносив прибуток. Сергій був досвідченим підприємцем 42-х років і бачив палаючі очі Васі, який доопрацьовував останній місяць і потім планував відкрити свою справу.

Приклад

до Речі, ось реальна можливість для вас, щоб запустити свій бізнес з високим доходом, навіть якщо немає досвіду!

Це франшиза послуг вантажників і різноробочих   дохід 150 000 рублів на місяць вже через 28 днів! Не потрібен товар, дорогий офіс та обладнання. Окупність від 2 до 5 місяців.

Досвід у бізнесі не потрібен: навчать, підкажуть, підтримають   отримаєте свій бізнес план вже зараз!

Про те, що таке франшиза   на нашому сайті є докладна публікація.

Крок 4. Реєструємо фірму (ІП або ТОВ)

Тепер Васі Пупкіну належить стати офіційним представником малого бізнесу. Реєстрація підприємства   обов'язковий пункт з точки зору законодавства. Але як показує практика, далеко не всі підприємці реєструють фірму, особливо на початковому етапі.

Для початку слід визначитися з організаційно-правовою формою. Вася Пупкін вивчив всі плюси і мінуси різних форм і вибрав найбільш вигідну для себе   ІП (індивідуальний підприємець).

Статті нашого сайту докладно розповідають про те як зареєструвати ТОВ і відкрити ІП.

Крок 5. Відкриваємо свій малий бізнес

Василь орендував торгову площу, закупив товар, зареєстрував ІП. Все інше йому вже було знайоме.

Навіть рекламу давати не довелося. Єдине, що він зробив — це оповістив всіх своїх друзів, знайомих та родичів, що тепер він працює на себе.

Так ка Василь почав бізнес на ринку. Єдине, що йому довелося зробити в плані реклами   замовити штендер* і привабливу вивіску для свого магазину.

Штендер   підлогова рекламна конструкція на ніжках, що встановлюється поблизу торгової точки і привертає увагу проходять поруч людей, спонукаючи зробити покупку.

Вася замовив рекламні матеріали і тепер завдяки штендеру його магазин отримав додаткових покупців, а за рахунок барвистою вивіски торговий павільйон Васі став виділятися на фоні інших.

Крок 6. Аналізуємо результати

Вася підвів через місяць перші підсумки і прорахував свою воронку продажів.

Всього було продано товарів на суму 250 000 рублів, середня націнка в цій сумі склала 40%, означає «брудна» прибуток Васі склала 300 000 / 100 * 40% = 120 000 рублів. З неї наш уже діючий підприємець заплатив податки, орендну плату та інші витрати.

В результаті у нього трапилося 70 000 рублів   прибуток за перший місяць його функціонування малого бізнесу з продажу джинсів і аксесуарів.

Ще кілька місяців показали прибутковість торгової точки Василя в районі 65 000 рублів на місяць.

За 4 місяці своєї діяльності Василь заробив 265 000 рублів. Виходить, що середня чистий прибуток в місяць склала 66 250 рублів. Вася зрозумів, що пора б задуматися про розширення свого бізнесу. Про те як Васі вдалося «масштабуватися» читайте в кроці 7.

Крок 7. Масштабується діяльність

Сергій Багатий   колишній роботодавець Васі поцікавився його успіхами через 4 місяці. Побачив цифри і зрозумів, що хлопець — не промах. До того ж Вася віддав частину боргу Сергію, пам'ятайте, що Вася позичив гроші на відкриття свого бізнесу?!

Тоді Сергій запропонував Васі допомога у відкритті чергової торгової точки, адже наш молодий чоловік розумів, що великі доходи вимагають великих обсягів продажу, а для цього потрібні додаткові місця збуту.

Василь, ще через місяць, відкрив чергову торговельну точку на тому ж ринку, тільки в іншій його частині. Вона виявилася трохи менше дохідної, так як довелося найняти продавця. Тепер Вася заробляв з другої точки 60 000 рублів, з яких 15-20 тисяч йшло на зарплату продавця-реалізатора.

Але Василь не скаржився, адже тепер він заробляв у середньому в 4 рази більше, ніж у часи своєї роботи «на дядька».

Через пару років Вася володів вже 7-ма торговими точками, причому його асортимент тепер включав і жіночий одяг, а географія бізнесу розширилася: 2 їх 7 торгових точок Василя розташовувалися в сусідньому місті Михайловске.

А ще через рік Васі його колишній роботодавець Сергій Багатий запропонував стати його бізнес-партнером. На той момент Сергій уже володів 18 торговими точками. Василь погодився і став керуючим партнером спільної з Сергієм компанії, яку вони назвали «Васер» з перших літер їхніх імен Вавасиль і Сірийгей.

Ось така історія вийшла.

Давайте ще раз подивимося, що потрібно зробити, щоб почати малий бізнес.

У вигляді таблиці нижче я представив основні кроки і розкрив їх суть:

Крок Що потрібно зробити Мета
1 Визначення можливостей Оцінити свої фінансові, інтелектуальні та інші ресурси Мінімізація ризику
2 Вибір ніші Знайти найбільш перспективний напрям бізнесу Збільшення шансів на успіх підприємства
3 Складання бізнес-плану Письмово зафіксувати вашу ідею з цифрами і планом реалізації Підвищення ефективності витрачених ресурсів: час, гроші і т. д.
4 Реєстрація діяльності (фірми) Зареєструвати ІП або ТОВ Легалізація комерційної діяльності
5 Початок бізнесу Запустити бізнес відповідно до бізнес-плану Отримання прибутку
6 Аналіз результатів Підбити підсумки і виділити кількісні та якісні показники Розташовувати даними для подальшого прийняття рішення і коригування плану дій
7 Масштаб проекту Відкрити додаткові бізнес-одиниці, отримуючи прибуток з нових ринків збуту Отримання більш високого доходу з плином часу

Наостанок рекомендую подивитися мотивуюче відео від Євгена   успішного підприємця по темі початку свого бізнесу:

4. Висновок

Отже, друзі, підведемо підсумки. Я сподіваюся, що тепер ви знаєте про малому бізнесі більше, ніж до прочитання статті.

Підприємницька діяльність, хоча і пов'язана з певним ризиком, приносить набагато більше доходу, ніж робота в якості найманого працівника.

Наш інтернет-проект щиро бажає вам успіху у ваших бізнес-проектах і терпіння на шляху до успіху.

Оцінюйте нашу статтю, діліться думками, досвідом та зауваженнями по темі в коментарях!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » З чого почати малий бізнес   покрокова інструкція для підприємців-початківців з початку свого бізнесу + поради і приклади