Що таке аутсорсинг, лізинг і оренда персоналу   повний огляд понять + зразки договорів + нововведення в законодавстві РФ з 2017 року

Що таке аутсорсинг (outsourcing) персоналу? У чому різниця між орендою і лізингом персоналу? Які аутсорсингові компанії якісно надають свої послуги?

Здрастуйте, шановні читачі! З вами один з авторів бізнес-журналу .ru Олександр Бережнов.

Сьогодні ми поговоримо про аутсорсинг персоналу.

Компанії вдаються до аутсорсингу, щоб передати свої непрофільні функції зовнішньому виконавцеві (компанії-аутсорсеру), що дозволяє компаніям заощадити кошти і робочий час менеджерів.

З даної статті ви дізнаєтеся:

  • що таке аутсорсинг своїми словами?
  • у яких випадках використовувати оренду та лізинг персоналу?
  • у чому переваги і ризики аутсорсингу?

Уважно вивчивши статтю ви будете готові зробити конкретні кроки з оптимізації діяльності вашої компанії.

Аутсорсинг огляд поняття з прикладами

1. Що таке аутсорсинг персоналу?

Почнемо з визначення поняття.

Аутсорсинг   спосіб передачі виконання непрофільних функцій (бізнес-процесів) компанії сторонньому виконавцю за договором.

Компанії можуть виводити в аутсорсинг і ведення бухгалтерського обліку, і підбір персоналу, навантажувальні роботи, юридичний супровід, ІТ-супровід і так далі.

Розкрити поняття аутсорсингу зручніше за все на прикладі.

Будівельна фірма. Зводить будинки з бруса «під ключ». Хто в такій фірмі виробляє продукт і приносить прибуток фірмі? Звичайно, це будівельники. Крім робочих варто згадати керівництво, маркетологів – тих співробітників, хто приймає замовлення, займається просуванням фірми, спілкується з клієнтами безпосередньо.

А тепер згадаємо про бухгалтера – людину, яка буде вести фінансові звіти, займатися нарахуванням зарплати. А ще є юристи – люди, які складають договори з постачальниками будматеріалів. Фірмі потрібен сайт-візитка, а отже, необхідний і IT-фахівець. Не забуваємо про прибиральниці – ще одна одиниця в штат. Це вже плюс як мінімум чотири співробітника – чотири людини, яким треба надати кабінет, стіл і стілець для роботи; дати інструмент – комп'ютер, принтер або швабру з пилососом; і найголовніше – щомісяця платити зарплату, відраховувати страхові внески в соціальні фонди.

Отже. Ми взяли на роботу чотирьох осіб. Вони не беруть участь у виробництві продукту і не приносять підприємству прямий прибуток – майже «паразити». Справа в тому, що безпосередньо в створенні цінності, за яку фірмі платять клієнти, ці люди не беруть участь. Що робити? Звільнити їх? Але як працювати без бухгалтера і юриста?

Таким чином, у нас є наступні варіанти:

  1. Найняти персонал, вишукати гроші з оборотних коштів на оплату їх праці. Знайти приміщення для їх роботи. Закупити меблі, необхідний інструментарій. Підсумок: великі і постійні витрати.
  2. Розподілити обов'язки прибиральника, програміста, юриста, бухгалтера між співробітниками фірми. Варіант тільки на перший погляд непоганий. Насправді ж, працівники попросять збільшення зарплати і будуть праві – додатковий праця має бути оплачена. Проблеми виникнуть і з кваліфікацією працівників. Адже бухгалтер вважається хорошим, якщо у нього є не тільки відповідну освіту, але й достатній досвід. Підсумок: невеликі і постійні витрати, проблеми з якістю виконаної роботи.
  3. Замовляти послуги на стороні – замовляти саме тоді, коли вони потрібні. Праця працівника з боку повинен бути оплачений. Але він буде оплачений разово, так і за послугу, яку виконає людина з потрібною кваліфікацією та досвідом. Підсумок: непостійні витрати і якісно виконані роботи.

Третій варіант   найвигідніший. Такий підхід і називається аутсорсинг (від англ. outer source using — «з допомогою зовнішнього джерела»).

2. У чому різниця між аутсорсингом, орендою і лізингом персоналу?

Нижче розповім вам про значення кожного терміна.

Аутсорсинг, як вже говорив вище, – це коли одна компанія передає іншій виконання яких-небудь своїх завдань. В цьому випадку ми говоримо лише про послуги, – про те, як і коли вони будуть виконані. Але не ким виконані – це важливе уточнення.

Оренда персоналу або аутстаффінг, а також лізинг – передача з компанії в компанію конкретних співробітників. Причому на новому місці їх не оформляють – працюючи в новому колективі, вони офіційно є співробітниками іншого роботодавця.

Оренда персоналу вигідна для сезонного бізнесу – наприклад, сільськогосподарського. Фермеру можуть знадобитися пакувальники для розфасовки врожаю та водії для перевезення продуктів. Крім того, оренда – це порятунок для роботодавця в той час, коли цінний працівник йде у відпустку або на лікарняний, і коли виникає ризик простою.

Лізинг персоналу або надання персоналу (другий термін – юридично вірний) – це передача безпосередньо працівників для виконання будь-яких завдань замовнику. Персонал залишається у штаті компанії, що надає послуги лізингу.

Порівняльна таблиця відмінностей аутсорсингу, оренди та лізингу персоналу:

Аутсорсинг Лізинг Оренда персоналу (аутстаффінг)
1 Важливий сам факт виконання послуг замовника, а не місце знаходження співробітників Персонал лізингової компанії може піти працювати до компанії замовника через певний час Співробітники компанії-аутстаффера прибувають на території компанії-замовника
2 Надійність Персонал надається на тривалий час Вигідний компанії-замовнику для виконання сезонних робіт
3 Економічно вигідно (+) Економічно вигідно (+) Економічно вигідно (+)

Нагадаю, що «лізинг – це економічний термін, що означає довгострокову оренду чого-небудь з правом викупу. У нашому випадку – персонал може піти на постійну роботу в компанію. Але це рідкісний випадок, найчастіше співробітники надаються тільки в міру необхідності, наприклад, в сезон.

Аутсорсинг лізинг оренда персоналу відмінності

Виходить, що аутсорсинг вибирають, коли хочуть скоротити витрати і позбутися від непрофільної діяльності. Оренду і лізинг – коли потрібно замінити відсутнього працівника або коли компанії потрібен на недовгий термін людей певної спеціальності.

У будь-якому випадку – і аутсорсинг, і оренда – це можливість заощадити кошти організації, шанс залучити до роботи розумного і досвідченого фахівця.

На сайті є оглядова стаття про принипах, переваги та види аутсорсингу — «Що таке аутсорсинг».

3. Основні види аутсорсингу персоналу

У на аутсорсинг віддають транспортні послуги, рекламу, бухоблік, безпека і так далі.

1) Аутсорсинг робочого персоналу

Знаєте, які послуги найчастіше передають на аутсорсинг? Всі ті, що стосуються обслуговування компанії. Зараз ми говоримо про посади прибиральників та різноробочих.

Уточню важливий момент: компанії-замовнику надається «повний комплект» послуги. Це означає, що компанія-клієнт не замислюється про покупку миючого пилососа або молотка з напилком. Якщо до нього приходить прибиральник, він приходить зі всім необхідним інструментарієм. В цьому і полягає аутсорсинг робочого персоналу.

2) Аутсорсинг складського персоналу

Складської і логістичний персонал – це особлива каста. Лише деякі фірми можуть дозволити собі обладнати склад, купити навантажувачі, оплачувати працю хорошого логіста і тримати цілий штат різноробочих. Не дивно, що складської аутсорсинг затребуваний на тимчасові проекти.

В цю послугу також входить надання не тільки робочих, але і диспетчеризація схем, організація системи охорони праці, постачання людей спецодягом, навчання, медогляд та багато іншого.

3) Аутсорсинг будівельного персоналу

Багато будівельні фірми не можуть повністю забезпечити себе кваліфікованим персоналом. Дуже невигідно тримати на постійній посаді плиточника, обробники, електрозварника, машиніста крана, монтажники металоконструкцій. Час від часу доводиться звертатися до аутсорсингової компанії.

Крім такого явного прикладу, наведу ще один. Давайте уявимо собі школу англійської мови з обдертими стінами і спученим підлогою. Закриватися і віддавати будівлю ремонтникам – собі дорожче. Клієнти розбіжаться, прибуток зійде нанівець. Так і хочеться заощадити – своїми силами поклеїти шпалери, постелити ковролін, пофарбувати двері.

Але хто ж візьметься вирівнюємо стін, стяжкою підлоги? Тут потрібні досвідчені руки. На допомогу прийде аутсорсинг або лізинг будівельного персоналу. Поки в одному класі будівельник шпаклюет стіни, у сусідньому кабінеті – ведуться уроки. Ні одна фірма не взялася б за об'єкт, в якому триває робочий процес. Інша справа – залучення тимчасового працівника.

4) Аутсорсинг виробничого персоналу

Неймовірно, але факт. Компанія-виробник, що випускає чайні ложечки, може замовляти виробництво цих самих ложечок на стороні! На аутсорсинг реально віддати все – починаючи від прибирання приміщень і бухгалтерії, закінчуючи випуском продукції та її пакування. Головне, щоб прибуток покривала всі витрати.

Аутсорсинг виробництва – це часте явище в . Дизайнер створив і запатентував чайні ложечки для лівшів, але не має можливості виготовити їх. Що він робить? Замовляє виробництво столових приборів у сторонньої компанії.

Виробничий аутсорсинг популярний і у справжніх виробників. Наприклад, машинобудівний завод замовляє у іншого підприємства виготовлення нових підшипників. Або виробник сковорідок укладає договір на виробництво скляних кришок. Варіантів безліч.

5) Аутсорсинг торгового персоналу

До категорії торгового персоналу відносять: мерчандайзерів, супервайзерів, продавців, співробітників торгового залу, консультантів та інших спеціалістів.

Аутсорсинг торгового персоналу вигідний, так як до роботи залучаються співробітники з відповідним досвідом, з медичними книжками. А ще це хороший варіант для участі на виставках – коли для проведення заходу «не вистачає рук».

6) Інші види аутсорсингу

Фінансова сфера – ще один популярний напрямок. Сюди входять бухгалтерські послуги, ведення звітності, фінансової документації. Послуги можуть бути разовими: наприклад, зробити річний звіт. Можуть бути і постійними – аж до щоденної взаємодії.

На сайті є докладна стаття по темі аутсорсингу бухгатлтерских послуг.

Прикол про аутсорсинг

Варто згадати і про оренду IT-фахівців – людей, що займаються хостингом серверів, роботою з додатками, підтримкою сайтів і іншим. В даному випадку аутсорсинг – це повноцінний сервіс, комплексно охоплює потреби замовника в обслуговуванні ІТ-сфери.

Набирає популярність укладення договорів аутсорсингу з Call-центрами – компаніями, що займаються телемаркетингом, телефонними опитуваннями. Власними силами впоратися з цим нереально – надто великі трудові і тимчасові витрати.

Аутсорсинг медичного персоналу – сфера, яка зацікавлять вузьке коло людей. Але я розповім вам і про неї.

Справа в тому, що приватні клініки, лікарні, аптеки часто страждають від нестачі кадрів під час святкових днів та нічних змін, в період відпусток і епідемій. Медичні центри потребують не тільки у лікарів, але й у медсестер, акушерок, дуже часто – фельдшерів, сиделках, санітарів.

Все-таки клініки повинні працювати цілодобово – без зволікання надаючи допомогу всім, хто звертається. Тут виручить лізинг персоналу.

Згадаю ще й аутсорсинг допоміжного персоналу: охорону, сторожів, кур'єрів. Ми вже так звикли до залучення сторонніх працівників у цій сфері, що іноді забуваємо – все це теж можна віднести до аутсорсингу.

Читаємо статтю за суміжною тематикою — «Кадровий аутсорсинг».

4. У чому головні переваги та недоліки аутсорсингу?

Як спосіб організації виконання бізнес-процесів аутсорсинг має свої мінуси і плюси.

Переваги (+) аутсорсингу :

  1. Клієнт оплачує послуги і отримує кінцевий результат із заданим якістю. Це головна перевага аутсорсингу. Всі проблеми, пов'язані з працевлаштуванням, всі питання, що виникають в процесі роботи – ніяк не хвилюють замовника. Все вирішує виконавець.
  2. Передаючи непрофільні функції, компанія скорочує витрати на їх організацію. Тобто у компанії з'являється більше вільних грошей, які вона спрямовує на виконання своєї основної задачі. Якщо говорити, наприклад, про будівельній фірмі – вона може найняти першокласного інженера або витратити зекономлені кошти на купівлю нового екскаватора.
  3. Керівників обрадує перспектива займатися лише профільними справами фірми, не відволікаючись на «стеження» за персоналом, що опосередковано беруть участь у виробництві продукції.
  4. Аутсорсинг – це хороший шанс отримати висококваліфіковану допомогу в якійсь справі. Візьмемо, наприклад, обслуговування сайту, просування компанії в Інтернеті. Якщо довірити цю справу серйозної компанії з гарною репутацією – будівельній фірмі потягнуться клієнти з всесвітньої павутини.

Недоліки (-) аутсорсингу:

  1. Ризик неякісного виконання роботи аутсорсинг-партнером. Втім, зрозуміло, як нівелювати цей ризик – треба уважно підбирати виконавця, а також чітко ставити завдання, фіксувати чіткі критерії якості, терміни.
  2. Витік секретної інформації – патентних розробок, рецептур, особливостей виробництва та іншого. Хоча я б сказав, що це дуже малоймовірний недолік в наш час. Якщо тільки ви не приватна наукова лабораторія або не виробник Кока-коли. Для звичайних компаній – це нереальний варіант розвитку подій.
  3. Копіювання бізнесу. Цей пункт чимось схожий з попереднім. Але він більш реальний. Можливо, що один з тимчасових співробітників побачить ваші успіхи і, спостерігаючи за процесами в компанії, створить на базі побаченого свою фірму. Тобто – стане вашим конкурентом (за умови, що залишиться на вашій території»).

Але це ще не страшний варіант. Куди небезпечніше – крадіжка бази ваших клієнтів. Якщо база з телефонними номерами та поштовими адресами потрапить в руки конкурента – він легко, лише демпінгуючи, приверне до себе як мінімум 10% ваших постійних клієнтів.

Щоб запобігти можливі втрати через аутсорсерами треба доглядати. Це істина.

Подивіться відео про переваги і прикладах аутсорсингу:

5. Аутсорсингові компанії – огляд головних гравців ринку і їх ціни

Нижче я опублікував список великих компаній-аутсорсерів, що надають свої послуги на території .

1) VENTRA (ventra.ru) – кадрове агентство, яке підбирає персонал для бізнесу в різних сферах. Компанія також надає послуги аутсорсингу персоналу.

Компанія не розголошує вартість своїх послуг. Замовникам пояснюють, що кожен випадок – унікальний. А тому ціну можна озвучити тільки після консультації з менеджером агентства.

2) Стафплюс (staff-plus.ru) – займається аутсорсингом і лізингом персоналу. Компанія оперативно реагує на запити замовників. Надає близько 20 співробітників на об'єкт за раз. І від 80 – щотижня. Фірма займається проживанням тимчасових правителів, їх перевезенням до місця.

Наприклад, прибиральниця в «Стафплюс» – коштує від 140 рулів за годину; водій – від 190 рублів за годину; касири – від 150 рублів, продавці – від 145, вантажники – від 140, різноробочі – від 140 рублів за годину.

3) Фреш (freshout.ru) – займається наданням персоналу в оренду. Компанія спеціалізується на кадровий та бухгалтерський аутсорсинг. Не обійшла вона стороною і оренду будівельників та обслуговуючих працівників.

Кожна заявка розглядається і оцінюється в індивідуальному порядку. Звичайні працівники, представлені агентством в лізинг, обійдуться замовнику від 90 рублів за годину (такса за одного працівника).

6. Вартість послуг аутсорсингу персоналу

Як ви вже помітили, одиниці аутсорсерів вказують конкретні ціни на послуги. Занадто широкий охоплення посад, кваліфікацій. Занадто багато позицій потрібно уточнити, щоб дізнатися вартість наданої послуги.

Я переглянув анкети, які аутсорсери дають заповнювати своїм клієнтам, і виділив для себе п'ять факторів, на підставі яких визначається остаточна ціна послуги. Ось вони:

  1. Термін, на який будуть залучатися тимчасові працівники.
  2. Обсяг проекту. Чим більше робіт потрібно виконувати, тим більше персоналу приймають на роботу.
  3. Освіта, кваліфікація, досвід залучених працівників.
  4. Сезон і тип діяльності. Приміром, аутсорсинг будівельного персоналу обходиться влітку дорожче, а взимку – дешевше. Все тому, що влітку на ці послуги збільшується попит.
  5. Розташування офісу, складу або виробництва – чим далі від міста, тим дорожче. Причина: додаткові витрати на проїзд співробітників.

Також походив трохи по форумах. Багато пишуть, що аутсорсинг завжди вигідніше постійного співробітника, навіть якщо в «оренду» ви берете самого кращого працівника в своїй області.

7. Нововведення у законодавстві РФ – чому з 2016 року треба уникати поняття "Аутсорсинг" в договорах?

В законодавстві поняття оренди, як і лізингу, стосуються лише майна. У статті 665 ГК – поруч зі словом «оренда» немає згадки про живу людину.

Воно й зрозуміло: людина – не річ. Його не можна передати на час і за гроші у користування іншій особі.

Аутсорсинг - нове в законодавстві

Попереджаю вас: згадувати в договорах поняття «лізинг персоналу», «оренда співробітників» – не можна. Замість цих слів говорять і пишуть «надання персоналу», що юридичною мовою означає звичайну господарську операцію.

Надання персоналу - це коли одна компанія забезпечує іншу необхідними трудовими ресурсами.

З 1 січня 2016 року в нашому законодавстві ввели два нових терміна. Перший – позиковий працю — він ЗАБОРОНЕНИЙ. Другий – діяльність з надання персоналу — вона ДОЗВОЛЕНА.

Позиковий працю - це безконтрольна оренда будь-якого персоналу для будь-яких цілей і будь-якої роботи. У він заборонений з 2016 року.

Так, тепер позиковий працю у нас під забороною, а от наданням персоналу займатися можна. Це прописано в ФЗ №116 від 5 травня 2014 року. В законі є інформація про те, як складати договір, хто має право надавати послуги. Розписані випадки, коли заборонено залучати працівників за договором про надання персоналу.

Головне нововведення – договір про надання персоналу повинен бути підписаний між організацією-виконавцем та працівником; між організацією-виконавцем і компанією-замовником (в цьому договорі прописані обов'язки замовника по відношенню до тимчасовому працівнику). Всього 2 договору. Це типовий варіант для лізингу персоналу.

При аутсорсингу замовник не повинен возитися з тимчасовим працівником. Грубо кажучи – замовнику немає діла до чужого співробітника. Для нього головне – щоб послуга була виконана якісно і в строк.

Таке ставлення до тимчасового персоналу за новим законом називається «позика». І, як я вже писав вище, термін існує – але легально працювати за нього не можна. Саме тому ви не знайдете в мережі зразки договорів аутсорсингу персоналу – їх просто не існує в природі.

Юристам рекомендують укладати договори Возмездного надання послуг». Докладно про них розписано в 39 779 статтях ЦК.

8. Зразки договорів аутсорсингу, оренди та лізингу персоналу для скачування (word)

Я накидав для вас приклад легальної реалізації лізингу персоналу з 5 кроків:

Крок 1. Кадрове агентство отримало запит на водія навантажувача. Вимоги: чоловік від 30 до 45 років. Термін дії договору – 6 місяців.

Крок 2. Агентство відбирає потрібну людину і приймає його собі в штат. Оформляється трудовий договір.

Крок 3. Визначається варіант взаємодії компанії-замовника агентства. Формується договір, в якому обумовлюються оклад, строки, умови та обсяг роботи, комісія агентства.

Крок 4. Оформляються договори: між працівником і кадровим агентством: між замовником і кадровим агентством.

Крок 5. Компанія-замовник отримує водія навантажувача на потрібний термін.

Разом, компанія-замовник:

  • не витрачає час на пошук водія;
  • не займається оформленням на посаду;
  • знімає з себе всі питання з приводу виплати лікарняних та допомоги;
  • на піклується питанням його подальшого звільнення.

Договору рекомендую качати тут: www.freshdoc.ru. Якщо коротко – це сервіс для створення юридичних документів, необхідних для ведення справи. І дрібні підприємці, і представники середнього бізнесу знайдуть тут рішення будь-якого питання, пов'язаного з оформленням юридичних і фінансових документів.

Мені подобається, що за FreshDoc варто команда живих людей – юристів, програмістів, аналітиків, бухгалтерів та інших та інших. Хлопці швидко реагують на зміну в законодавстві.

Я сам за три хвилини сконструював договір на надання бухгалтерських послуг. Залишилося тільки роздрукувати.

9. Висновок

Ось і все, що я хотів розповісти вам про аутсорсинг, оренді та лізингу персоналу.

Тезисно ще раз наведу тут основні думки статті:

  1. Якщо ви хочете позбавитися від «зайвого " працівника» – робіть це. Укладайте договір з кадровим агентством про надання відплатних послуг. Якщо говорити невигадливо – беріть персонал в оренду. Це і простіше, і дешевше, ніж прийом на постоянку».
  2. Тимчасово потрібен хороший фахівець? Вам знову в кадрове агентство. На цей раз рекомендую укласти договір на надання персоналу. Працівник не буде значитися у вас на посаді, але ви будете оплачувати його працю, відповідати за його безпеку на виробництві.
  3. найнижча такса за некваліфікованого працівника по з аутсорсингу – 90 рублів в годину. Хороші фахівці коштують в рази дорожче.
  4. Поняття «оренда персоналу», «лізинг персоналу», «аутсорсинг» – згадувати в письмових договорах не можна. Ці слова поза законом, хоч і звучать красиво – «юридично».

Замість цих понять використовуйте в документах терміни «надання персоналу», «возмездное надання послуг».

І наостанок: економте на персоналі і дотримуйтесь закону. Успіхів!

Якщо вам сподобалася стаття, ставте лайки та залишайте свої коментарі по темі аутсорсингу, для нас це дуже важливо.

Заздалегідь вам дякуємо!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке аутсорсинг, лізинг і оренда персоналу   повний огляд понять + зразки договорів + нововведення в законодавстві РФ з 2017 року