Що таке контекстна реклама   повний огляд для новачків + наочні приклади

Зі статті ви дізнаєтеся, що таке контекстна реклама, її види, переваги та недоліки, яка її вартість і ефективність - розглянемо на реальних прикладах

Контекстна реклама - повний огляд

Здрастуйте, дорогі друзі. Сьогодні будемо говорити про контекстну рекламу у формі огляду.

Зі статті ви дізнаєтеся, що таке контекстна реклама, її види, переваги та недоліки, яка її вартість і ефективність   розглянемо на реальних прикладах.

Матеріал, наведений нижче, допоможе вам зрозуміти особливості контекстної реклами і наочно побачити, яким чином вона розміщується в Інтернеті.

1. Що таке контекстна реклама і в чому її особливість


Контекстна реклама — це тип Інтернет-реклами, особливість якого полягає в тому, що рекламні оголошення на сайтах показуються у відповідності з їх вмістом (контекстом).

Це найпотужніший інструмент ШВИДКОГО залучення нових клієнтів у бізнес!

Якщо ви є активним користувачем Інтернету, то швидше за все бачили таку рекламу в пошуковій видачі і на різних сайтах. Все частіше маркетологи і підприємці використовують її для просування товарів і послуг.

2. Види контекстної реклами

2.1. Пошукова реклама

З'являється після того, як людина натискає кнопку "знайти", ввівши свій запит в рядок пошуку.

Наприклад, «пластикові вікна в »:

Пошукова контекстна реклама

Пошукова реклама точно відповідає запиту користувача, а всі гроші від її розміщення заробляє мережа контекстної реклами (Яндекс, Гугл, Бігун).

Реклама в пошуку має свої престижні, і, відповідно, більш дорогі місця, а також позиції, де вона коштує не так дорого, але і її потенційна ефективність в таких місцях нижче.

2.2. Тематична реклама

Особливість такої реклами в тому, що половину від вартості кліка бере собі рекламна мережа, а другу частину від вартості кліка вебмастер отримує   творець сайту, на якому транслюються рекламні оголошення.

Ці оголошення можуть бути схожими за тематикою (близькими до контексту сторінки), так і відрізнятися від неї.

Така особливість настройки рекламної кампанії називається "поведінковий таргетинг".

Якщо він відключений, то, на сайті будуть відображатися лише оголошення, що відповідають його змісту.

Тематична контекстна реклама

(На малюнку показано відповідність змісту сайту і рекламного оголошення)

Якщо поведінковий таргетинг включений, то відвідувач сайту побачить ті оголошення, теми яких він запитував раніше в пошуковику.

Наприклад, на сайті кулінарних рецептах будуть транслюватися оголошення фотоапаратів, якщо нещодавно чоловік шукав у мережі «де купити фотоапарат».

3. Динаміка ринку контекстної реклами

Сьогодні така реклама для багатьох сфер бізнесу стає все більш популярною і слід за загальною динамікою ринку Інтернет-реклами:

Динаміка ринку Інтернет реклами

За останні 5 років зростання цього ринку відбувається гігантськими темпами і становить від 10% до 60% у рік. У грошовому вираженні рахунок йде на десятки мільярдів рублів.

Компанії, які раніше витрачали свої рекламні бюджети на телебаченні, переходять в Інтернет. Банери, SEO-статті, тизерну оголошення стали популярними інструментами залучення клієнтів в Інтернеті.

Але і тут розстановка сил змінилася у бік використання контекстної реклами, і це завдяки її очевидних переваг, про які я розповім далі.

Якщо раніше банерна та інша медійна реклама була в мережі популярною, то зараз вона здає свої позиції.

На малюнку нижче показано співвідношення двох популярних видів реклами в 2014—2015 р. р.:

Порівняння ринку контекстної і банерної реклами

4. Лідери ринку контекстної реклами на 2015 рік

На сьогодні лідерами ринку контекстної реклами для російськомовного сегменту Інтернету є:

  • Яндекс   система Яндекс.Директ
  • Google   система Google Adwords
  • Rambler   система Begun

Лідери ринку контекстної реклами

Гугл і Яндекс зараз помітно випереджають Бігуна з причини своєї популярності та ефективності.

Володіючи рядом особливостей і переваг, контекстна реклама сьогодні дозволяє тисячам людей вести свій бізнес з будь-якої точки світу, причому працюючи на тих ринках, які географічно віддалені від самого підприємця.

Наприклад, ви можете перебуває в Новосибірську і при цьому продавати цемент в , при цьому заробляти гроші виходячи з московських цін.

Якщо ви хочете більш докладно дізнатися, як можна заробляти гроші не виходячи з дому, рекомендую прочитати статтю "Як заробити гроші новачку".

5. У чому переваги і недоліки контекстної реклами

Вигоди від її використання очевидні як для рекламодавців, так і для простих користувачів Інтернету, які шукають тут товари і послуги.

Розглянемо їх більш докладно.

Переваги контекстної реклами:

  1. Точне попадання в цільового відвідувача. Користувач сам шукає ті товари і послуги, які показуються в оголошеннях (це вигідно як для рекламодавців, так і для відвідувачів пошукових систем);
  2. Швидка віддача від реклами. Ви запускаєте рекламну кампанію і вже протягом декількох годин отримуєте перші заявки (продажу);
  3. Мінімальний рекламний бюджет. Ви можете почати рекламуватися з бюджетом від 300 рублів. Контекстну рекламу можна використовувати як окремо, збільшивши кількість коштів на неї, так і в комплексі з іншими інструментами (банерами, seo-статей, тизерної рекламою);
  4. Гнучкість у налаштуванні рекламної кампанії. Великою перевагою тут є гнучкість налаштування оголошень з урахуванням вашого бюджету, географії, часу доби та інших параметрів для досягнення максимального ефекту;
  5. Потужна аналітика. Після проведення рекламної кампанії, ви будете володіти всіма необхідними даними за її ефективності і зможете "докрутити" будь-які налаштування, щоб надалі отримувати більш високі результати;
  6. Релевантність (відповідність) інтересам користувача. Як говориться, ви хотіли паті   нате! :) Шукали айфон, будете бачити тільки оголошення з айфонами. Задумали побудувати будинок і хочете порівняти ціни на цеглу? Немає проблем! Контекстна реклама допоможе вам зорієнтуватися у величезній кількості пропозицій на цю тему;
  7. Зручний формат сприйняття. Ніяких спливаючих вікон, дратівливих звуків і миготливих картинок на весь екран! Акуратні, приємні для сприйняття, короткі рекламні оголошення — все це робить такий тип реклами одночасно ефективною і ненав'язливою;
  8. Інформативність. Незважаючи на свій компактний розмір, контекстні оголошення володіють усіма необхідними складовими для донесення потрібної інформації: картинкою (піктограмою), основним змістовим заголовком, поясненням і посиланням, що веде на сайт рекламодавця.

Однак, ця реклама також має свої недоліки.

Втім, вони не настільки істотні, порівняно з перевагами від її використання.

Недоліки контекстної реклами:

  1. Короткочасність дії. Швидкий ефект від такої реклами триває недовго, весь час потрібно поповнювати рекламний бюджет і коригувати параметри рекламної кампанії. Це особливо помітно в порівнянні з SEO-просування, яке дозволяє забезпечити стабільний потік трафіку протягом довгого часу;
  2. Небезпека перевитрати бюджету при неправильному налаштуванні. Якщо ви неправильно налаштували свою рекламну кампанію, то ймовірність втрати грошей буде дуже високою. Наприклад, якщо ви продаєте стільникові телефони через Інтернет і на залучення одного клієнта у вас йде 500 рублів, а прибуток становить 2 000 — 3 000 рублів, тоді цей тип реклами є гарною інвестицією. Але якщо вартість кліка необґрунтовано завищена через неправильної настройки рекламної кампанії, один клієнт вам може обходиться в 3 000 тисячі рублів і більше, що з'їсть всю вашу прибуток;
  3. Марність використання в деяких сферах бізнесу. Контекстна реклама — це хороший маркетинговий інструмент в Інтернеті, але іноді навіть він виявляється марним. Є ніші в бізнесі, в яких така реклама не буде працювати. Це великі продуктові мережі, нафтові і газові монополії, а також всі інші сфери бізнесу, де клієнти купують товари або послуги за рекомендаціями або шукають їх виключно в офлайні.

Плюси і мінуси контекстної реклами і робота з ними

Як використовувати переваги і боротися з недоліками контекстної реклами

Коли у вас невеликий досвід запуску контекстної реклами, ви не відчуваєте себе впевнено або тільки хочете спробувати вести кампанію самостійно, пропонуємо в обов'язковому порядку використовувати сервіси автоматизації контекстної реклами.

Вони допоможуть уникнути помилок в налаштуванні кампаній, виключать перевитрата коштів і дозволять використовувати максимальні можливості даного виду залучення. Такі сервіси можуть практично замінити професійне агентство контекстної реклами, причому безкоштовно.

 

6. Від чого залежить вартість контекстної реклами

Одним з найважливіших показників при використанні контекстної реклами є вартість кліка.

Вартість кліку — це ціна, яку платить рекламодавець за перехід (клік) по своєму оголошенню.

На вартість кліка безпосередньо впливають:

  1. Ніша, в який розміщується контекстна реклама. Наприклад, традиційно дорогими і конкурентними нішами вважаються: бізнес, фінанси, медицина, будівництво. В цих темах вартість кліка може становити від 10 до 1 500 рублів (25$). Ніші з більш низькою конкуренцією — це: хобі, розваги, дешеві товари (ширпотреб) із середньою ціною за одиницю товару від 100 до 1 000 рублів. Зверніть увагу, що контекстні оголошення в тій чи іншій ніші показуються принципом аукціону. Тобто, хто більше заплатив за своє оголошення, того і буде просувати пошуковик на самі клікабельні (ефективні місця). Вартість контекстної реклами в даному випадку складається з сукупної ціни за кліки вашого рекламного бюджету;
  2. Спосіб настройки рекламної кампанії. Зазвичай системи контекстної реклами при створенні рекламної кампанії за замовчуванням пропонують вам скористатися стратегією "максимальної ефективності". Це означає, що ваші оголошення будуть транслюватися на найдорожчих місцях в пошуковій видачі і з'являтися там, де ймовірність переходу з них найвища. Відповідно, і вартість кліка буде при цьому максимальної. Це не завжди виправдано, так як за ті ж гроші можна отримати більшу кількість переходів, просто оптимізувавши налаштування рекламної кампанії при її створенні. Для зниження вартості кліка необхідно знати, як правильно настроювати контекстну рекламу. Тоді в будь-якій, навіть самої дорогою ніші ви зможете отримувати переходи на свій сайт за мінімально можливою ціною. При цьому буде зберігатися якість і обсяг трафіку.

Для того, щоб дізнатися вартість кліка по різних ключових запитах для Яндекса рекомендую користуватися сервісом Mutagen.ru. Тут ви можете "пробити" будь-ключовий запит і дізнатися у нього рівень конкуренції, середню ціну за клік, вартість гарантованих показів, ціну входу в спецрозміщення і багато іншого.

Також у Яндекса є свій інструмент оцінки місячного бюджету майбутньої рекламної кампанії, який називається «Прогноз бюджету»

7. Директолог   спеціаліст по контекстній рекламі

Якщо ви хочете добитися максимальної віддачі від свого рекламного бюджету, але не володієте достатніми знаннями і досвідом   зверніться до професійного директологу.

Так сьогодні називається затребувана професія фахівця з контекстної реклами.

В цьому терміні за основу було взято назву рекламної мережі   Яндекс Директ, так як більшість підприємців (рекламодавців) в рунеті запускають свої кампанії саме через цю мережу.

Щоб знайти такого фахівця ви можете звернутися на сайт віддалених співробітників fl.ru. Тут тусуються десятки фахівців по контекстній рекламі.

Але, не варто поспішати з вибором і необхідно знати, яким критеріям повинен відповідати такий фахівець.

Директолог - спеціаліст по контекстній рекламі

Як знайти хорошого директолога — 3 важливих критерії

Критерій 1. Має завершені проекти з підтвердженими кількісними результатами

Дуже добре, якщо ви будете співпрацювати з фахівцем по контекстній рекламі, у якого є позитивні відгуки і успішно завершені кейси з детальними розрахунками в цифрах.

Критерій 2. Добре розуміє ключові бізнес-процеси у вашій ніші

Чим ширше кругозір у фахівця, з яким ви плануєте працювати, тим краще. Розкажіть йому про свій бізнес і подивіться на рівень його ерудиції.

Адже ця людина буде займатися дуже важливою складовою вашого проекту   залученням клієнтів.

Тепер ваш директолог   двигун торгівлі у вашому бізнесі!

Критерій 3. Складає разом з вами стратегію проведення рекламної кампанії

Нехай ваш фахівець розповість вам, який рекламний бюджет він планує витратити і скільки потенційних клієнтів (кліків по оголошеннях) можна буде отримати за його прогнозами.

В ідеалі, пошук директолога починається зі знайомих, які вже отримали прибуток завдяки його якісній роботі.

Якщо ви самі станете хорошим спеціалістом по налаштуванню контекстної реклами, то як мінімум зможете продавати з високим прибутком свої товари і послуги, а також платно надавати допомогу іншим підприємцям (компаніям).

8. Висновок


Контекстна реклама — це хороший і перевірений спосіб отримання нових клієнтів. Вона відносно недорога і дає швидкі результати.

Проте, такий вид реклами працює не у всіх нішах бізнесу і вимагає спеціальних знань для одержання високої віддачі від неї.

Професійно налаштувати рекламну кампанію вам допоможе директолог   спеціаліст по контекстній рекламі, якщо ви новачок в цій темі.

Цю рекламу можна використовувати як єдиний інструмент для залучення клієнтів в Інтернеті, так і комбінуючи його з іншими типами.

На цьому наш огляд завершено і тепер ви знаєте, що таке контекстна реклама, на які види вона ділитися, якими особливостями і перевагами володіє.

До зустрічі і успіхів вам в освоєнні нових маркетингових інструментів!

Якщо у вас з'явилися питання з цієї теми, задавайте їх у коментарях, і не забувайте ставити лайки, якщо стаття вам сподобалася.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Що таке контекстна реклама   повний огляд для новачків + наочні приклади