Як писати ефективні рекламні тексти? Технологія + приклади

Чим відрізняється хороший рекламний текст від поганого? Як написати чіпляючий заголовок до статті? 10 практичних рекомендацій з написання ефективних рекламних текстів

Вітаю вас, дорогі друзі! З вами Олександр Бережнов — один з авторів бізнес-журналу .ru.

Сьогодні я розповім про деяких цікавих фішках написання рекламного тексту. Відразу зроблю застереження, що для професійного володіння рекламним складом необхідна практика.

Як і в будь-якій справі, в цьому мистецтві потрібно зробити свої помилки, щоб прийти до найкращого результату.

нижче Наведені поради та прийоми, які будуть особливо актуальні для підприємців-початківців, які не мають коштів для оплати послуг професійних копірайтерів* і планують самостійно зайнятися розробкою рекламних матеріалів.

Копірайтер   фахівець в області написання комерційних текстів. На відміну від звичайного письменника, копірайтер займається створенням текстів, метою яких є спонукання читача (потенційного клієнта) купити товар або послугу, а також виконувати іншу дію, ЗАЗДАЛЕГІДЬ сплановане автором.

Наприклад, зробити дзвінок в компанію або перейти по посиланню (у разі створення копірайтером інформаційного наповнення для сайтів).

Консультуючи діючих підприємців в області маркетингу і реклами, я побачив, що багато з них роблять одні і ті ж помилки при складанні реклами. В результаті чого знижується її ефективність, а як наслідок — обсяг продажів компанії.

Буду дуже радий, якщо мої знання допоможуть вам у написанні якісних текстів (оголошень, слоганів), які збільшать продажі вашого бізнесу.

Як писати рекламні тексти

1. Чим відрізняється хороший рекламний текст від поганого

А дійсно, у чому різниця? Багато людей цього не розуміють.

Давайте відразу до справи. Почнемо з поганого.

Розберемо це на прикладі стандартного рекламного оголошення, які кожен день ми бачимо десятки:

Фірма «Нагодуй-ка» пропонує макарони, крупи, яйця, молочні продукти, є знижки!

У нас хороший товар, якісна сировина, зручна доставка продуктів до дому, тому у нашому магазині приємно робити покупки. Довідки за телефоном: 333-222-222.

Приблизно так, не особливо напружуючись, пишуть рекламні тексти більшість підприємців. І головна їх помилка тут – це стандартність. Адже такі оголошення не запам'ятовуються і губляться в загальній масі рекламного різноманіття. Більш того, цей не особливо виділяється рекламний текст є констатацією фактів про компанію і не показує явні вигоди клієнта при здійсненні в ній покупки.

Порівняйте це ж оголошення, тільки з іншою подачею:

Голодний? Хочеш харчуватися смачно, правильно і недорого?

«Нагодуй-ка» сім'ю натуральними продуктами. Геть хімію, хай живе натуральна їжа!

Доставимо до вашого столу найкраще.

Багато купиш – отримаєш знижку!

За стіл рідню свою клич і нам швидше подзвони: 333-222-222.

Так, згоден, звучить, як на ярмарку, але це реально працює!

до Речі, спочатку саме слово «реклама» походить від «reclamare», що означає «викрикувати».

Саме так здавна закликали народ до купівлі свого товару купці і торговці. А уявляєте, якщо б вони просто стояли і говорили: «Купець Іванов, продаю молоко, м'ясо, крупу», тобто просто озвучували факт своєї присутності, як роблять це багато сучасні підприємці.

Це просто абстрактний приклад. Я думаю, що суть зрозуміла.

Висновок:

Реклама повинна бути нестандартною і привертати увагу покупця, в якому б вигляді вона не подавалась: оголошення, рекламна вивіска, вигуки і так далі.

Не будьте як всі, виділяйтеся.

2. Чому важливо сформулювати мету рекламного тексту

Пам'ятаєте знаменитий вислів: «Для корабля, який не знає свого напрямку, жоден вітер не буде попутним». У рекламі цей принцип працює точно також.

Дуже важливо знати мету написання рекламного тексту. А це означає, що ви повинні чітко розуміти, чого ви хочете досягти за його допомогою.

Напевно, в даному випадку ви хочете спонукати потенційного клієнта до вчинення дій. І це правильно! Якого характеру може бути такий заклик?

Ось кілька варіантів:

  1. Дзвінок в компанію. «Телефонуйте прямо зараз та дізнайтесь більше!
  2. Оформлення замовлення. «Зробіть замовлення сьогодні та отримайте знижку 10%!
  3. Заклик до приходу в торгову точку. «Приходьте в наш магазин і купите кепку «Nike» всього за 500 рублів!

Мета вашої реклами — це задача, яку ви хочете вирішити з її допомогою.

Реклама без мети не має сенсу

3. Як написати чіпляючий заголовок до статті: прийом «з мухи слона»

Ми часто чуємо: «Купила цю газету, тому що заголовок «зачепив»». Або: «Я туди зайшов, тому що в рекламі було написано: «Кожному другому покупцю – іграшка в подарунок!»». Напевно таких прикладів ви згадайте чимало.

Так, саме заголовок рекламного оголошення вже «продає». Складайте заголовок так, щоб торкнутися інтерес читача.

Часто ми бачимо дуже інтригуючі заголовки і вже ніхто нас не зупинить від прочитання всього оголошення (статті).

Раджу вам написати кілька ідей на папері, а потім методом їх комбінування вибрати найбільш вдалий.

Часто рекламщики при складанні продають заголовків використовують технологію «з мухи слона», тобто спеціально перебільшують цінність рекламного пропозиції. Це добре працює і тут немає ніякого обману.

найпоширеніший приклад — це обіцянка надати великі знижки.

Напевно ви бачили подібні цінові «заманухи»: ЗНИЖКИ ДО... 50%, 70%, 90%.

Зазвичай такі написи ми бачимо на магазинах і торгових павільйонах. Коли ж ми заходимо всередину торгової точки і хочемо отримати товар за безцінь, очікуючи купити костюм за 3 000 рублів, який коштує 20 000, доброзичливий продавець нам говорить, що знижка поширюється тільки на аксесуари і при покупці на суму понад 10 000 рублів.

Бачите, вас ніби не обдурили, але «змусили» зайти в магазин, а там вже професійний консультант вас обробить, продавши вам те, що йому потрібно.

Або ще одна популярна спекуляція на вартості товару: ЦІНИ ВІД: ...

Коли ви звертаєтеся в компанію або магазин, щоб придбати товар або послугу за цією низькою ціною «ВІД», то з'ясовується, що вам потрібно або взяти оптову партію, або купити торішній або бракований товар.

Продовжуючи розмову про правила складання заголовка.

Заголовок вашого оголошення повинен бути коротким і ємним, відображаючи основну суть вашої пропозиції.

Одні з найбільш ефективних прийомів при складанні заголовка є його подача у вигляді питання з очевидною відповіддю або бажаємо отримати цей самий відповідь на таке питання.

Приклади:

  • Хочете дізнатися як взяти кредит без відсотків на 1 рік в нашому банку?
  • А чи знаєте ви як схуднути на 10 кг за місяць не відмовляючи собі в їжі?
  • Чому в нашому кафе після 9 вечора будь десерт ви отримуєте БЕЗКОШТОВНО?

Зверніть увагу, в кожному з наведених прикладів, я використовую цифри, вони притягують увагу і дозволяють дати якусь кількісну оцінку рекламованого у заголовку пропозицією.

4. Приклад використання PR-технологій при написанні рекламного тексту

Зараз в двох словах торкнемося технологію піару. Якщо дуже коротко, то основна мета піару – сформувати певну думку про захід, товар або людину.

А як усе це належить до написання рекламних текстів? А самим прямим чином!

Припустимо, що ви підприємець і продаєте меблі. У вас невеликий магазин і ви вирішили знайти додаткових клієнтів в Інтернеті.

Створюючи презентаційний матеріал, звертаю вашу увагу на те, що необхідно подавати ваш бізнес з найбільш вигідної сторони. Ось як це робиться.

Якщо ви працюєте 2 роки, то в тексті пишіть: «Компанія така-то кілька років на ринку!». Якщо ви крім продажу виготовляєте вбудовану меблі на замовлення, подайте цей факт як широкий асортимент послуг, які надає ваша меблева компанія.

Якщо ви купуєте комплектуючі для меблів імпортного виробництва, то в рекламі напишіть: «Комплектуючі від кращих закордонних виробників».

Слово «імпортний» або «закордонний», як і раніше, асоціюється у наших людей з більш якісним продуктом. Тобто ви не обманюєте покупця, а просто позиціонуєте свій бізнес з найбільш вигідної сторони.

Тут принцип «зустрічають по одягу» працює особливо добре.

Пам'ятайте, що красива «упаковка» часто дозволяє продати товар у кілька разів дорожче.

Саме так фахівці з реклами змушують нас купити щось, що нам особливо і не потрібно.

5. Про що мовчать копірайтери при написанні інтригуючих заголовків?

У продовження теми про цепляющие заголовки.

Приклад: «Такий-то актор ледь не загинув в автокатастрофі» або «Московська пенсіонерка знайшла труп інопланетянина на власній дачі». Вельми інтригуюче, погодьтеся?!

А тепер давайте розберемося, що ж насправді пишуть у таких статтях:

  1. Про «автокатастрофу».Зазвичай тут йде опис ситуації, коли цей самий актор знімався в черговому фільмі, де відбувалася гонитва на автомобілях за містом. А в процесі зйомки самої погоні на дорогу вийшли корови, пасуться неподалік від цього місця, і акторові довелося різко загальмувати, що призвело до з'їзду в кювет. Та й сама стаття насправді є просто завуальованій рекламою того самого фільму зі сценою про гонитву.
  2. Про «бабусю і інопланетянина».Читаючи статтю, ми знаходимо там цікавий факт! Виявляється, пенсіонерка, знайшовши «труп інопланетянина», просто не знала, що це звичайний мертвий кріт, тушка якого була сильно спотворена часом. А знайшла вона його, коли перекапывала картоплю. Викликавши на місце «події» журналістів, бабуся мало не переконала їх у своїй правоті, так як раніше працювала професійним письменником-сценаристом.

Бабуся і інопланетянин

Тут наведу один з моїх улюблених прикладів, які наочно показують, як за допомогою нехитрих PR-технологій створювати цікаві заголовки до рекламних текстів.

Отже, сам приклад:

Навіть якщо ви зібрали у себе вдома двох самотніх матусь і дали їм по шоколадці, ви сміливо можете заявляти: «Проводив міську соціальну акцію для матерів-одиначок з врученням подарунків!».

В даному випадку заголовок може бути наступним: «Самотність матерів скрасили подарунками і душевним спілкуванням» — це що стосується статті, в якій ви можете рекламувати ті ж шоколадки.

А якщо говорити про заголовку до рекламному оголошенню цих шоколадок, то воно може бути таким: «Шоколадки «Міссісіпі» — ще один привід зібрати цікавих гостей».

Приклад такого шаблону вже можна використовувати як готову рекламу. Якщо пофантазувати, то можна додати більше епатажу і навіть риму.

Наприклад:

«Міссісіпі-шоколадка на дозвіллі дуже солодка!»

Хоч і по-дитячому звучить, але тут головне принцип (до речі, непогана альтернатива рекламу «KitKat» зі слоганом для офісних працівників: «Є перерва – є KitKat»).

Я думаю, з заголовками розібралися, йдемо далі.

6. Для чого складається образ «ідеального покупця» і яке відношення він має до рекламних текстів

Так як завдання будь-якого рекламного тексту – продати товар або послугу, необхідно спочатку визначити «портрет ідеального покупця». Тобто стать, вік, матеріальне становище, інтереси та інші необхідні на ваш погляд якості, що характеризують вашого потенційного клієнта.

Якщо ви хочете зробити рекламне оголошення є найбільш ефективним, то моя вам порада, не полінуйтеся, складіть образ вашого «ідеального покупця».

Подумайте, якою мовою він розмовляє, як проводить свій час, які його цінності, ідеали? Це і є ваша цільова аудиторія.

Складайте рекламний текст з урахуванням її мовних зворотів, лексики. При цьому намагайтеся використовувати короткі слова і вирази.

Приклад:

«Коля любить Машу, а Маша його «динаміт». Навіщо дружити з Машею? Краще грати у футбол! Футбольна команда «Динамо» — з нами весело та дружно, так і нервувати не треба!»

Дуже важливо в процесі написання рекламного тексту знати, на що зробити акцент в першу чергу, а що в другу. У цьому портрет ідеального покупця вам теж допоможе.

Тут мається на увазі, що коли ви пишете рекламний текст, подумайте, що буде важливо побачити там вашому клієнту. Можливо це ціна, якість, бонуси і т. п...

Отже, ще раз по кроках розберемо, як же писати ефективний рекламний текст:

  1. Визначитеся з метою
  2. Складіть чіпляючий заголовок
  3. Сформулюйте портрет ідеального покупця
  4. Визначте пріоритети. На що буде зроблено акцент у вашому рекламному оголошенні перш за все.

7. 10 практичних рекомендацій з написання ефективного рекламного тексту

Ці рекомендації є практично покрокової технологією, що дозволяє створювати якісні оголошення для компаній, що працюють в самих різних комерційних сферах.

  1. Зробіть хороший інтригуючий заголовок — це обов'язковий елемент!
  2. Використовуйте прості слова і вирази в короткій формі, рифмуйте їх. Це підвищить запам'ятовуваність рекламного оголошення
  3. Розбивайте текст на абзаци, щоб читачеві було легше сприймати його.
  4. Пишіть абзаци не більше 50 слів, краще всього 40-45 слів. Менше теж не бажано.
  5. Не пишіть абзаци в одне речення. Якщо у вас раптом вийшло довге речення з деепричастными оборотами, розбийте його на більш короткі та прості (див. п. 2)
  6. Використовуйте підзаголовки в тексті, якщо він великий.
  7. Використовуйте нумеровані та маркіровані списки – все це додасть тексту структуру.
  8. Спочатку давайте найважливішу інформацію в оголошенні, а далі другорядну за спаданням.
  9. Барвисто оформіть ваше оголошення запам'ятовується тематичною ілюстрацією.
  10. Вказуйте контакти вашої компанії, щоб потенційний клієнт знав, куди звернутися. Тут обов'язкові елементи: телефон, адреса. Дуже бажано також вказати всі допоміжні контакти та інформацію: час роботи, адреса Інтернет-сайту, e-mail, схему проїзду.

8. Висновок

Дорогі друзі, приклади і рекомендації даний статті засновані на кращих практичних прийомах копірайтингу і рекламних технологій.

Якщо ви новачок і зіткнулися з необхідністю грамотного складання рекламних оголошень з метою продажу товарів і послуг вашої компанії, сміливо беріть їх на замітку.

Практикуйтеся, і перед тим, як вплутатися в бійку, проаналізуйте ваших конкурентів на предмет наявності у них сильних рекламних матеріалів.

Потім подумайте, що ви можете зробити і в чому ваші конкуренти явно поступаються вам.

Навіть ці нескладні дії в рази можуть збільшити продажі вашого бізнесу і в максимально короткий термін сформують кістяк клієнтів, які будуть летіти до вас як метелики на вогонь.

Тоді ваші професійні рекламні оголошення, складені за всіма правилами, немов магніт притягнутий покупців.

Рекомендую вам подивитися коротке відео знаменитого підприємця Володимира Довганя про те, як правильно скласти рекламний текст:

Друзі, на цьому побажаю вам удачі!

Сподіваюся, що мої практичні рекомендації вам допоможуть. Пам'ятайте, тільки практика зробить з вас справжнього професіонала!

А ви вже писали тексти, що продають? Що працює, а що ні? Якщо вам сподобалася стаття, ставте лайки, діліться своїм досвідом складання продають оголошень в коментарях.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Як писати ефективні рекламні тексти? Технологія + приклади