Оцінка ринкової вартості квартири — інструкція як визначити ринкову вартість за 7 кроків + 4 способи заощадити на оцінці ринкової вартості квартири

Для чого проводиться оцінка ринкової вартості квартири і як її можна визначити? Як визначити ринкову вартість квартири за адресою? Можна заощадити при проведенні оцінки ринкової вартості?

Здравствуйте, шановні читачі журналу ! Вас вітає Валерій Чемакин – консультант з правових питань.

Уявіть таку банальну життєву ситуацію   вашому знайомому терміново знадобилася велика сума грошей, і він вирішив взяти кредит у банку під заставу квартири.

Врахуйте, що в цьому випадку доведеться обгрунтувати вартість житла. Значить, потрібна оцінка ринкової вартості квартири. Що це за процедура і хто її проводить, ви дізнаєтесь, коли прочитаєте статтю.

В кінці матеріалу я зроблю огляд декількох компаній, у яких можна недорого замовити цю послугу.

Оцінка ринкової вартості квартири

Зміст
  1. Для чого проводиться оцінка ринкової вартості квартири і коли вона може знадобитися?
  2. Від чого залежить ринкова вартість квартири   огляд основних факторів
  3. Як визначити ринкову вартість квартири   покрокова інструкція
  4. Де замовити оцінку ринкової вартості квартири   огляд ТОП-3 оціночних компаній
  5. Як заощадити на оцінці ринкової вартості квартири — 4 перевірених способу
  6. Висновок

1. Для чого проводиться оцінка ринкової вартості квартири і коли вона може знадобитися?

Навіть ті, хто ніколи не стикався з необхідністю покупки або продажу житла, знають, що ціни на нерухомість диктує ринок.

Ціна того чи іншого об'єкта береться не із стелі, а визначається у відповідності з поточною ситуацією. Як правило, кожен продавець перед виставленням ціни вивчає середню вартість таких об'єктів в своєму районі.

Звідси можна зробити висновок, що ринкова вартість квартири — це ціна, за якою можна продати її на вільному ринку прямо зараз.

Що потрібно, щоб ціна на квартиру була ринковій:

  • продавець і покупець повинні прийняти добровільне рішення про угоду;
  • кожна сторона повинна знати про об'єкт всю необхідну інформацію;
  • продаж квартири проводиться на вільному ринку;
  • визначення вартості квартири проводиться без тиску надзвичайних факторів.

Є ще поняття кадастрова вартість квартири. Мова про нього йде в іншій статті на нашому сайті, яку я теж рекомендую прочитати. Скажу тільки, що кадастрова вартість потрібно для нарахування податків. Оцінка ринкової вартості квартири потрібна для інших цілей.

Причини, за якими необхідно оцінювати ринкову вартість квартири:

  • виплата компенсації при зверненні приватної власності в державну;
  • оформлення банківських кредитів, коли квартира стає предметом застави;
  • при оцінці вкладу в статутний капітал підприємства, який робиться нерухомістю;
  • у ході процедури банкрутства для визначення вартості нерухомих активів;
  • якщо потрібно оцінити майно, яке було передано безоплатно.

Оцінка ринкової вартості квартири може знадобитися і для суду при вирішенні спірних питань, пов'язаних з розділом майна.

2. Від чого залежить ринкова вартість квартири   огляд основних факторів

Ринок нерухомості непередбачуваний. Існує величезна кількість факторів, що впливають на попит житла. Часто найменші зміни ситуації можуть вплинути на ціну самим кардинальним чином.

наприклад, пуск в експлуатацію нової фабрики або торгового центру в мікрорайоні збільшить вартість житла через появу додаткових робочих місць.

Є і більш фундаментальні чинники, які мають вирішальний вплив на ціни. Розглянемо їх більш докладно і наведемо приклади.

Фактор 1. Розташування об'єкта нерухомості

Мабуть, вирішальний фактор — це місце розташування квартири. Значення має не тільки регіон і місто, в якому знаходиться житло, але навіть мікрорайон в одному населеному пункті. Така ситуація складається через те, що соціально-економічна ситуація сильно відрізняється в залежності від регіону. Чим він багатший, тим дорожча у нього житло.

Всередині одного населеного пункту відмінності в цінах обумовлені тим, що райони мають різну інфраструктуру. Віддаленість від центру міста або від районного центру теж вважається значущим фактором. Тому при оцінці ринкової вартості в першу чергу враховується територіальний фактор.

Фактор 2. Транспортна розв'язка

В сучасному місті якість життя сильно залежить від того, наскільки зручно дорослому добиратися до роботи, а діти до школи. Тому хороша транспортна розв'язка збільшує попит на житло в районі. При збільшенні попиту, згідно з законами ринку, зростає і ринкова вартість житла.

Приклад

Один мій знайомий придбав двокімнатну квартиру, площею 56 м2 в новобудові на околиці міста. Вона обійшлася йому в 2,5 млн рублів. Я купив таку ж квартиру в одному зі спальних районів на перетині основних транспортних артерій. Моє житло коштує 3 млн рублів.

вся справа в тому, що добиратися до центру міста, де знаходиться основна маса всіх робочих місць, з околиці треба з пересадкою на маршрутці, на що піде не менше години. З мого ж району можна доїхати за 15 хвилин на декількох видах транспорту.

Фактор 3. Стан прилеглої території та під'їздів

Хто з нас не хоче жити в будинку з затишним, озелененим, чистим двором, в якому є дитячі майданчики. Доглянуті під'їзди теж привертають увагу потенційних покупців.

Для автомобілістів важливо наявність паркувальних місць у дворі. Всі ці нюанси враховуються при оцінці ринкової вартості квартири.

Фактор 4. Характеристики будинку

Кожен багатоквартирний будинок має певні характеристики. Існують старі будинки, квартири в яких маленькі з незручним плануванням, так звані хрущовки. Є будинки панельні з не дуже хорошою теплоізоляцією. Таке житло коштує значно дешевше, ніж сучасне.

У деяких випадках вартість квартири залежить і від того, на якому поверсі вона розташована. Особливо це характерно для будинків без ліфта.

Рік побудови будівлі також впливає на ринкову вартість квартири в ньому. Це обумовлено зносом самих несучих конструкцій або інженерних мереж. Втім, якщо в будинку своєчасно проводився капітальний ремонт, то цей фактор має не таке велике вплив.

Знос будівлі приймається до уваги при процедурі оцінки ринкової вартості нерухомості. Докладніше про цьому процесі читайте в нашій окремій статті.

5 Фактор. Загальна площа квартири

Розмір завжди має значення. Цей слоган з реклами має безпосереднє відношення і до нерухомості. Не дарма основна характеристика квартири — це її площа.

Чим вона більше, тим дорожче житло. При проведенні оцінки ринкової вартості квартири порівняльним методом завжди підбирається житло аналогічної площі.

3. Як визначити ринкову вартість квартири   покрокова інструкція

Відповідь на це питання залежить від того, для чого вам потрібно знати ринкову вартість свого житла.

Якщо це потрібно, щоб просто продати квартиру або з цікавості, то ніяких офіційних паперів не потрібно. Досить буде просто самостійно оцінити приблизну ціну аналогічних квартир на ринку.

Як визначити ринкову вартість квартири

Другий варіант — це дізнатися кадастрову вартість квартири, оцінка якої вже зроблена. На нашому сайті є окрема стаття про цьому понятті, яку я рекомендую вам прочитати. Якщо кадастрова ціна встановлена нещодавно, дозволяє приблизно оцінити ринкову вартість квартири онлайн на сайті Росреестра за адресою.

Якщо вам потрібен офіційний звіт про оцінку ринкової вартості квартири, то потрібно буде звернутися в спеціалізовану оціночну компанію або до незалежного оцінювача. Щоб дізнатися подробиці цієї процедури чи підшукати собі підходящу компанію, ви можете звернутися у фірму «Правознавець». Вона надає консультаційні юридичні послуги через інтернет.

Так як компанії немає необхідності утримувати великий штат обслуговуючого персоналу, то ціни на свої послуги вона тримає на досить низькому рівні, щоб кожен бажаючий міг отримати допомогу недорого. Крім того, на деякі питання юристи Правознавця можуть відповісти безкоштовно. Однак така допомога не буде мати конкретний характер, а дасть тільки загальне уявлення про шляхи вирішення проблеми.

Якщо вам потрібно підшукати оцінювача або оцінну компанію, можете зайти на сайт Правознавця і звернутися до фахівців через форму зворотного зв'язку або зателефонувати по телефону.

Крок 1. Визначаємося з метою оцінки

Перед тим як розрахувати ринкову вартість квартири, вам потрібно визначитися з метою цієї процедури. Це може знадобитися для суду, для отримання іпотеки та інших зазначених на початку статті випадках. Справа в тому, що строки проведення експертизи становлять зазвичай кілька днів, тому замовляти її потрібно завчасно.

Якщо оцінка ринкової вартості для іпотеки може і почекати, то призначене засідання суду переносити ніхто не буде, і ви можете опинитися без необхідних доказів.

Крок 2. Вибираємо оціночну компанію і укладаємо договір

Сьогодні на ринку юридичних послуг існує багато незалежних оцінювачів та оціночних компаній. Зробити правильний вибір складно, тому пропоную вибирати фірму по наступним критеріям.

Критерії для вибору оціночної компанії:

  • вибирайте відому фірму, яка працює на цьому ринку давно;
  • при виборі фірми або оцінювача обов'язково поцікавтеся наявністю дозвільних документів на оціночну діяльність і перевірте її;
  • вивчіть відгуки про цю компанію, в першу чергу з боку ваших друзів, сусідів і знайомих;
  • визначившись з оцінювачем, дізнайтеся у нього всі умови надання послуги оцінки ринкової вартості квартири.

Крок 3. Надаємо необхідні документи

Як і будь-яка значуща процедура, оцінка вимагає надання певного набору документів. Їх не так вже й багато.

Які документи потрібно надати оцінювачу:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • документи, які підтверджують право власності на квартиру;
  • технічний паспорт або виписка з нього.

Оцінювачу ще знадобиться кадастрова виписка з Єдиного державного реєстру нерухомості (ЕГРН). Її можна отримати самостійно, якщо відвідати сайт Росреестра. Якщо ж вам потрібен офіційний документ, то краще звернутися в яку-небудь комерційну фірму, яка займається наданням відомостей з ЕГРН. Одна з них   ЕГРП365.

Фірма надає всілякі кадастрові довідки та інші документ. Для проведення незалежної оцінки ринкової вартості квартири потрібні деякі характеристики об'єкта. Вони є в кадастровому паспорті, тому ви можете скористатися послугою компанії для цих цілей.

Крім того, на сайті ЕГРП365 можна знайти посилання на кадастрову карту . Цей інструмент дозволяє знайти будь-який об'єкт за його кадастровому номеру з прив'язкою до місцевості. Особливо це актуально при визначенні ринкової вартості земельної ділянки. Про це читайте нашу тематичну статтю.

Крок 4. Узгоджуємо час і дату проведення огляду

Так як оцінка ринкової вартості квартири проводиться не 1 день і вимагає безпосереднього огляду об'єкта фахівцем, то дату і час цієї процедури необхідно заздалегідь обговорити з оцінювачем. У призначений час йому потрібно забезпечити безперешкодний доступ в квартиру.

Крок 5. Повідомляємо про оцінку всі зацікавлені сторони

Про дату та час проведення оцінки необхідно завчасно повідомити всі зацікавлені сторони. Можливо, якась з них виявить бажання бути присутнім при цьому. У цьому разі в акті огляду повинна бути підпис цієї сторони, щоб надалі не виникло розбіжностей.

Крок 6. Запрошуємо експерта для огляду квартири

Після прибуття експерта, потрібно надати йому доступ у всі приміщення не тільки квартири, але і вдома. Він повинен оцінити стан всього будинку, щоб правильно розрахувати ринкову вартість житла. Мало того, він проведе огляд та прилеглої до будинку території.

Крок 7. Отримуємо звіт про виконану роботу

Після того, як оцінювач огляне все, що йому потрібно, знадобиться ще кілька днів, щоб із застосуванням різних методик провести роботу та підготувати висновок про оцінку ринкової вартості квартири.

Висновок про оцінку ринкової вартості квартири

Отримане висновок має юридичну силу протягом 6 місяців, тому намагайтеся не відкладати в довгий ящик вирішення свого питання.

4. Де замовити оцінку ринкової вартості квартири   огляд ТОП-3 оціночних компаній

Де дізнатися ринкову вартість квартири та отримати відповідний висновок за відносно невеликі гроші? Мене теж зацікавило це питання, і я вибрав 3 компанії, огляд яких вам і пропоную.

Зверніть увагу на те, що ціна процедури оцінки ринкової вартості квартири в усіх трьох фірмах цілком розумна і доступна всім.

1) Юрдис

ЮрдисЦя компанія займається всіма видами оціночної діяльності. Всі послуги тут надаються у відповідності з Російським законодавством та дотриманням міжнародних норм і вимог. Крім оцінки, фахівці фірми готові оскаржити кадастрову вартість нерухомості в судовому та позасудовому порядку.

Терміни виконання робіт мінімальні. Наприклад, оцінити квартиру, яка буде виступати в якості застави при отриманні кредиту, оцінювачі можуть навіть за 1 день. При цьому вартість такої послуги всього 4000 рублів. Трохи дорожче коштує оцінка земельних ділянок в компанії Юрдис – 10000 рублів, але на це є свої причини.

2) Аркадія

АркадіяЦе теж оціночна фірма, яка виробляє не тільки саму дешеву оцінку ринкової вартості квартир (2500 рублів), але і працює з іншими матеріальними і нематеріальними активами. Щоб детальніше ознайомитися з оціночною компанією Аркадія, відвідайте їх сайт. Часто вони роблять акційні знижки на свої послуги.

Деякі послуги фірми Аркадія, терміни їх надання та ціни:

Послуга Терміни (днів) Вартість (рублів)
1 Оцінка квартири в багатоквартирному будинку 1-3 2500 без виїзду+500 виїзд
2 Оцінка квартири в таунхаусі 1-3 2500
3 Оцінка дачі без ділянки 3-5 6000
4 Оцінка землі 3-4 від 3500

3) Глобал

ГлобалЗ усіх розглянутих компаній в Глобале самі низькі ціни на послуги. Первинна консультація по оцінці ринкової вартості квартири надається безкоштовно, а самі роботи коштують від 1500 рублів. Звичайно, до цього потрібно додати виїзд на місце, вартість якого залежить від відстані, але все одно виходить недорого.

Компанія проводить оцінку ринкової вартості не тільки приватних квартир, але і орендованих для бізнесу приміщень, що буде цікаво підприємцям. Адже часто самостійно складно визначитися з тим, за яку суму можна здати або зняти приміщення.

Хоча оціночні послуги отже відносно недорогі, заощадити і тут не завадить. Про це я розповім в наступному розділі, а поки пропоную подивитися відео, щоб краще розібратися в формуванні ринкової вартості квартир.

5. Як заощадити на оцінці ринкової вартості квартири — 4 перевірених способу

Отже, ніколи не шкідливо заощадити хоч трохи в будь-якій справі. Найчастіше для цього потрібно покласти частину роботи на себе і уникнути надмірних накладних і транспортних витрат.

Тепер детальніше про це.

Спосіб 1. Користуйтеся онлайн-калькуляторами оцінки

Якщо знати ринкову вартість житла вам потрібно тільки для того, щоб не помилитися при купівлі або продажу квартири, то немає ніякої необхідності взагалі платити гроші. Можна просто скористатися одним з онлайн-калькуляторів.

У нього потрібно ввести необхідні вихідні дані про об'єкт та його місцезнаходження і отримати приблизний результат. Звичайно, такий спосіб не гарантує високу точність розрахунків, але дає загальне уявлення про ринкову вартість житла.

Спосіб 2. беріть участь у акційних програмах оціночних компаній

Багато оціночні компанії регулярно проводять акції, в ході яких надають істотні знижки на свої послуги. Не губіться, беріть участь в них.

Можливо вам вдасться заощадити до 30% вартості.

Спосіб 3. Самостійно займіться підготовкою необхідних документів

Деякі документи для проведення оцінки ринкової вартості квартири можна отримати самостійно, наприклад, з БТІ або з Кадастрової палати. Компанії беруть за цю послугу від 1500 рублів. Якщо у вас є час, покладіть цей обов'язок на себе.

Спосіб 4. Вибирайте компанії, розташовані недалеко від об'єкта оцінювання

Так як виїзд оцінювача на об'єкт зазвичай оплачується окремо, а в його вартість входять в основному транспортні витрати, то краще знайти компанію, яка розташована ближче до об'єкту. Це допоможе додатково заощадити. Ідеально, якщо ваша квартира знаходиться в типовому будинку, і виїзд не потрібно.

6. Висновок

Отже, тепер ви знаєте де взяти довідку про проведеної оцінки ринкової вартості квартири і розумієте, для чого вона потрібна, тому вам не доведеться ламати голову над цими питаннями.

Бажаю всього самого найкращого і пропоную залишити коментар до цієї статті, а також оцінити її.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Оцінка ринкової вартості квартири — інструкція як визначити ринкову вартість за 7 кроків + 4 способи заощадити на оцінці ринкової вартості квартири