Страхування КАСКО — покрокова інструкція по страхуванню автомобіля + 4 перевірених способу як зекономити на КАСКО

Що таке страхування КАСКО і які основні правила страховки? Від чого залежить ціна страхування автомобіля по КАСКО? Хто пропонує вигідні умови страхування КАСКО онлайн?

Привіт всім, хто відвідав наш інтернет-ресурс! На зв'язку експерт зі страхування Денис Кудерин.

Тема публікації – страхування КАСКО. Матеріал буде корисний всім, хто зацікавлений в ефективній захисту свого транспортного засобу.

А тепер – детально і докладно по кожному пункту.

Страхування каско

Зміст
  1. Що таке страхування КАСКО?
  2. Що дає страхування КАСКО – ТОП-5 переваг страхування
  3. Від чого залежить ціна страхування КАСКО – огляд ТОП-5 основних факторів
  4. Як відбувається страхування КАСКО – 5 основних етапів
  5. Страхування КАСКО на вигідних умови – огляд ТОП-5 компаній з надання послуг
  6. За що не заплатять по КАСКО – основні причини законного відмови у виплатах
  7. Як зекономити на КАСКО – 4 перевірених способу
  8. Висновок

1. Що таке страхування КАСКО?

У РФ діє два основних види автострахування – ОСАЦВ і КАСКО. Перший варіант – це захист цивільної відповідальності. Поліс вступає в дію, якщо з вашої вини завдано шкоди третім особам в результаті ДТП. Така страховка обов'язкова для кожного автовласника.

Другий різновид – добровільне страхування, спрямоване на захист саме вашого транспортного засобу. Страховка КАСКО захищає від будь-яких видів збитків, включаючи викрадення і повну втрату автомобіля серйозної аварії.

Пік популярності добровільного автострахування в РФ припав на останні 5-10 років. По-перше, все більше громадян усвідомили необхідність захисту свого майна. По-друге, для людей, які бажають придбати авто в кредит, оформлення страховки КАСКО – необхідна умова для позитивного рішення щодо видачі позики.

Придбання поліса КАСКО – задоволення недешеве, проте тільки так автовласникам можна убезпечити свої фінанси і майно. Вибір кожен водій робить самостійно – або відновлювати збиток за свій рахунок, або за рахунок страхової компанії.

Очевидно, що в першому випадку для швидкого і повноцінного усунення серйозних ушкоджень вам знадобляться вільні грошові кошти, іноді досить значні.

Якщо власні витрати вас не хвилюють – тоді все добре, страховка не потрібна. Якщо ви відповідально ставитеся до своїх фінансів, то поліс КАСКО – найкращий спосіб убезпечити бюджет від раптових витрат.

При страховому подію компенсація шкоди проводиться одним з наступних способів:

  • ремонт або відновлення проводяться в майстерні, яка належить страховику або має з ним партнерський договір;
  • потерпілому видаються гроші на ремонт, які страхувальник витрачає на свій розсуд.

Застрахувати можна будь-які транспортні засоби – легкові та вантажні автомобілі, мотоцикли, автобуси, трактори та іншу спецтехніку, навіть причепи.

до Речі, «КАСКО» – це не абревіатура і не скорочення (на відміну від ОСАГО). Слово запозичене з італійської мови і перекладається як «борт», так як під захистом виявляються виключно транспортні засоби, а не вантажі і здоров'я людей. Так що написання КАСКО великими літерами – лише склалася традиція. Можна писати і «каско» — так буде навіть грамотніше.

Більше інформації про захист засобів пересування – в статті «Автострахування».

На відміну від ОСАГО (про цю страховку на сайті є окремий матеріал), ліміт страхової суми Каско обмежений тільки умовами програми. Повна страховка дозволяє відшкодувати практично будь-яку шкоду, заподіяну вашому авто в ході його експлуатації.

Рекомендуємо до прочитання статті за суміжною тематикою «Поліс Каско».

2. Що дає страхування КАСКО – ТОП-5 переваг страхування

Експерти вважають КАСКО найефективнішим на сьогодні способом захисту інтересів автовласників. Давайте розберемося, чому і виявимо 5 найбільш явних переваг добровільного автострахування.

Перевага 1. Страхування великої кількості ризиків

Практично всі причини, за якими може постраждати ваш «залізний кінь», при бажанні можна включити в договір страхування. Деякі компанії пропонують VIP-програми для дуже дорогих і нових авто, інші торгують економними варіантами страховок.

Перерахуємо головні страхові ризики, які покриває повна страховка КАСКО:

  • пошкодження при ДТП;
  • поломки, що вимагають професійного ремонту;
  • угон;
  • розкрадання;
  • ушкодження, пов'язані зі стихійними лихами;
  • ушкодження, спричинені вандалізмом, злочинними діями третіх осіб.

Зрозуміло, що збільшення кількості ризиків відбивається на вартості послуг страховика, але зате і рівень спокою автовласника підвищується. Відчуваєш себе за кермом набагато впевненіше, коли знаєш, що знаходишся під надійним захистом.

Хочете знати більше про страховку на машину, читайте відповідний матеріал на нашому порталі.

Перевага 2. Страхова сума дорівнює ринковій вартості авто

Сума виплат при настанні страхової події залежить від характеру пошкоджень і розміру збитку. Максимальна страхова сума, покладена при повній загибелі транспорту, прирівнюється до ринкової ціни машини.

тобто, навіть якщо ви розбили авто без можливості відновлення (що називається «в мотлох»), страхова фірма зобов'язується повернути вам повну вартість вашого майна. Ви зможете купити новий автомобіль тієї ж марки за ті ж гроші. За умови, звичайно, що ситуація визнана страховою.

Відсутність певного ліміту виплат – принципова відмінність Каско від ОСАЦВ. У обов'язковою автостраховки є заздалегідь відомий межа компенсації збитку. Наприклад, на 2016 рік ця сума дорівнює 400 тис. рублів.

Перевага 3. Мінімальний термін страхового відшкодування

Страхові організації, які дорожать своїм статусом, намагаються врегулювати кожне страхове подія максимально швидко. Строки страхового відшкодування – від одного дня. Для порівняння – за полісом ОСЦПВ врегулювання триває мінімум 2 тижні.

Переваги страхування каско

Іноді отримати виплати або послуги з ремонту пошкодженого автомобіля можна відразу після дзвінка в компанію і пред'явлення агенту доказів шкоди.

Перевага 4. Всі витрати, пов'язані з транспортуванням авто з місця пригоди, страховик оплачує

В договір часто включається послуга евакуації пошкодженого авто з місця події. Це економить час і кошти автовласника.

Факт страхового випадку фіксується на місці. Машину відразу направляють на ремонт, якщо дотримані всі інші процедури, пов'язані з ДТП.

Перевага 5. Строк дії договору і графік страхових виплат визначає страхувальник

Клієнт має право сам вибрати термін дії договору і порядок страхових виплат. Він може заплатити всю страхову премію або вибрати графік погашення боргу по страховці на свій розсуд. Внески можна вносити щомісячно, щоквартально, раз на півроку.

Про те, що таке грамотне страхування майна, читайте окрему публікацію.

3. Від чого залежить ціна страхування КАСКО – огляд ТОП-5 основних факторів

Вартість Каско залежить як від параметрів самого автомобіля, так і від особистості страхувальника. Певний вплив на ціну надає і регіон проживання. У великих містах ймовірність аварії або викрадення вище, значить, і тарифи будуть збільшуватися відповідно коефіцієнтами.

Перерахуємо всі фактори впливу на вартість страхових послуг.

Фактор 1. Термін страхування

Чим вище термін страхування, тим більше розмір страхової премії. Час дії поліса кожен страхувальник обирає сам, керуючись особистими міркуваннями.

Однак страхуватися на короткий період все ж менш вигідно, ніж на тривалий термін. Наприклад, вартість піврічної страховки становить приблизно 70% від ціни річного договору.

Фактор 2. Кількість страхових ризиків

Більше страхових ризиків у договорі – вища ціна. Це цілком логічно, оскільки ймовірність настання страхової ситуації зі збільшенням кількості ризиків неминуче підвищується.

При бажанні клієнт вправі включити в договір майже будь-які види шкоди, аж до подряпин на кузові і природної корозії металевих частин. Але така страховка обійдеться автовласникові на порядок дорожче.

Фактор 3. Страхова історія страхувальника

Чим менше страхових виплат отримував клієнт у минулому, тим лояльніше ставлення до нього страховика.

Хороша страхова історія свідчить на користь автовласника. Це означає, що він їздить акуратно і дбає про своє майно. Такі водії платять менше і за ОСАЦВ, і за поліс добровільного страхування.

Фактор 4. Наявність протиугінних систем

Хочете заощадити – поставте найсучаснішу протиугінну систему. Вірогідність викрадення авто відразу знизиться, а з нею впаде і ціна на страхові послуги.

Правда, не забувайте, що хороша «сигналка» сама по собі коштує недешево. Крім того, у кожної компанії свої вимоги до протиугінним систем.

5 Фактор. Вік і водійський стаж страхувальника

Очевидно, що досвідчені водії їздять акуратніше новачків. А значить, ризик виникнення страхових ситуацій у автовласників зі стажем буде нижче.

Тому страхові компанії обов'язково враховують досвід водіння при розрахунку страхових тарифів. Максимальні коефіцієнти отримують молоді і недосвідчені водії.

Правда, в деяких компаніях молодим автовласникам для заохочення і залучення в систему добровільного страхування надаються знижки.

Про основні засади і механізми роботи страхової системи читайте в оглядовій публікації «Що таке страхування».

Для наочності уявімо фактори впливу на ціну страховки у вигляді таблиці:

Фактори Вплив на вартість поліса
1 Термін страхування Вигідніше страхувати машину на тривалі терміни
2 Кількість ризиків Чим більше ризиків, тим вище ціна
3 Страхова історія Водії з хорошою страхової історією платять менше
4 Наявність протиугінної системи Сучасні засоби захисту від угону знижують тарифи по страховці
5 Вік і стаж водія Чим досвідченіше водій, тим нижчі тарифи

4. Як відбувається страхування КАСКО – 5 основних етапів

Процес придбання страховки не представляє особливої складності для водіїв, у яких повний порядок з особистими і технічними документами.

Велика частина сучасних страхових фірм пропонує оформити поліс в режимі онлайн, не виходячи з дому. Для цього потрібно всього лише зайти на сайт страховика і заповнити форму. Готовий поліс вам доставлять додому або навіть надішлють на e-mail у вигляді файла для друку.

Купити КАСКО буде ще простіше, якщо слідувати покрокового керівництва.

Етап 1. Вибір страхової компанії

Кожна із сотень компаній, діючих на ринку автострахування, пропонує користувачам свої ексклюзивні умови та програми. Клієнтам залишається лише обрати найбільш вигідний для себе варіант.

Роблячи вибір, клієнтам слідують звертати увагу на наступні параметри:

  • досвід роботи компанії;
  • показники платоспроможності (суми виплат за страховими ситуацій, активи компанії);
  • репутація фірми;
  • рейтинг від авторитетних і незалежних агентств;
  • відгуки реальних користувачів.

Не варто звертатися до контори, назва якої ви чуєте в перший раз. Краще мати справу з іменитим і відомим партнером.

Етап 2. Вибір тарифу

Заздалегідь вирішіть для себе, від яких ризиків ви хочете застрахувати свій транспорт. Зазвичай доводиться вибирати між повною страховкою КАСКО і частковою.

Як відбувається страхування КАСКО

Перший варіант передбачає покриття всіх можливих ризиків, другий – працює у випадку ушкоджень при ДТП та інших поломок, але не захищає від угону.

Етап 3. Підготовка документів

Неважливо, яким способом ви оформляєте договір – в офісі або через сайт – вам доведеться заповнити форму і надати страховику пакет документів.

Знадобляться дані паспорта, права, свідоцтво про реєстрацію авто, техпаспорт. Думаю, немає потреби згадувати, що вносити відомості треба максимально уважно.

Якщо ви випадково помилилися або повідомте завідомо неправдиву інформацію, або вам не видадуть документ, або він буде недійсним.

Сказане стосується і оформлення ОСАГО онлайн (про це на сайті є докладний матеріал).

Етап 4. Оплата поліса

Послуги оплачуються готівкою (при оформленні в офісі), переведенням з карти і електронними грошима (при покупці поліса через сайт). У деяких фірмах можна оплачувати страховку в розстрочку, вибравши найбільш зручний графік регулярних відрахувань.

Етап 5. Укладення договору

Перед підписанням договору уважно вивчіть документ. Особливу увагу звертайте на умови отримання компенсації та список нестрахових ситуацій. Заздалегідь вивчіть порядок дій при виникненні страхового випадку.

Готовий поліс можна забрати в офісі компанії або замовити доставку на будинок. Електронний документ надсилається на електронну адресу у файлі. Обов'язково переконайтеся, що вам прийшов повний комплект документів – з квитанцією про оплату, повним текстом договору і інструкції з перевірки достовірності поліса.

Про отримання електронного поліса ОСАЦВ читайте також докладну статтю.

5. Страхування КАСКО на вигідних умови – огляд ТОП-5 компаній з надання послуг

Кращий спосіб вибрати надійного та платоспроможного страхового партнера – звернутися у відому компанію з бездоганною репутацією і солідними активами.

Топові учасники страхового ринку дорожать своїм авторитетом і намагаються виконувати умови договору своєчасно, а виплати проводити в повному обсязі.

Отже, представляємо п'ятірку кращих російських страховиків.

1) Альфа Страхування

Альфа страхуванняНайбільший страховик в РФ з універсальним портфелем страхових продуктів на всі випадки життя. Має сотні філій в , відділення в Казахстані, Україні та інших державах ближнього зарубіжжя.

Опікується всіма напрямами страхування, в тому числі – автострахуванням приватних і корпоративних клієнтів. Поліс КАСКО можна оформити в «Альфі» в онлайн-режимі. Фірма пропонує кілька варіантів автомобільних страховок – «Дуже розумна Каско» (по цій страховці акуратні водії отримають знижку до 35%), «Ключі на капот» (для VIP-клієнтів), «Каско 50×50».

2) Тінькофф Страхування

Тінькофф страхуванняУ цій страховій компанії немає багаторічного досвіду роботи в страховій галузі, але є популярність, професіоналізм і грамотна маркетингова політика. Фірма заснована в 2013 році відомим підприємцем Олегом Тинькова і групою «Тінькофф Банк».

Страховик тримає впевнений курс на передові технології і піклується про постійне підвищення рівня клієнтського сервісу. Всі продукти, які реалізує «Тінькофф Страхування», відповідають найсучаснішим стандартам якості.

Компанія реалізує поліси Каско через сайт і гарантує оперативне врегулювання страхової події будь-якого рівня складності (максимальний термін – 3 дні).

3) ИнТач

ИНТАЧ СтрахуванняДосвідчений учасник страхового ринку, що працює за унікальною схемою – без посередників (страхових агентів). Такий метод дозволяє знизити вартість послуг на 15-20%. Поліс автострахування КАСКО можна купити по телефону або за допомогою онлайн-заявки.

Фірма проводить безкоштовні консультації клієнтів, гарантує користувачам цілодобову підтримку та направлення машини на ремонт після одного дзвінка в страхову. Акуратних водіїв (інформація надходить з телеметричних пристроїв) надаються знижки.

4) Ренесанс-Страхування

Ренесанс страхуванняКомпанія з багаторічним стажем роботи в страховій сфері. Пропонує кілька унікальних програм добровільного автострахування. Охоче робить знижки до 50% молодим водіям і лояльним клієнтам.

Користувачам доступні цілодобові консультації за телефоном (єдиний номер для всіх питань). Клієнт має право зібрати власну програму КАСКО за принципом конструктора, включивши в договір тільки потрібні й актуальні опції.

«Ренесанс» можна застрахувати не лише сам автомобіль, але і додаткове обладнання. Крім того, паралельно можна застрахуватися від нещасного випадку: компанія виплатить компенсацію, якщо водій або пасажири отримають травми при ДТП.

5) РЕСО-Гарантія

Ресо гарантіяОрганізація з багаторічним досвідом страхової діяльність (рік заснування – 1991). Має понад 800 офісів у різних регіонах та ліцензію на сотню різновидів страхових послуг. На компанію працює більше 20 тисяч професійних агентів. Незалежне агентство «Експерт» щорічно присвоює компанії найвищий рейтинг «А++».

Доступні розширені варіанти добровільного автострахування – з техпомощью прямо на трасі, з відшкодуванням повної вартості авто в разі викрадення. Водії зі столичного регіону і Ленінградської області можуть записатися через сайт на техогляд.

Отже, ми представили 5 кращих у своїй справі компаній. Проте якщо у вас немає часу на самостійний вибір страховика і розрахунок тарифу, варто скористатися послугами професійного сервісу СтраховаяБиржа.рф.

Тут можна розрахувати вартість поліса Каско для вашого авто відразу в декількох страхових компаніях та обрати найбільш вигідний для себе варіант. Алгоритм дій простий і інтуїтивно зрозумілий: ви вводите дані свого авто у запропоновану форму, а програма сама розраховує тариф КАСКО для різних страховиків. Ви вибираєте самі вигідні страхові умови і тут же оформляєте поліс.

6. За що не заплатять по КАСКО – основні причини законного відмови у виплатах

Страхові фірми – це комерційні, а не благодійні організації. Якщо за законом вони можуть відмовити клієнту у виплатах, вони роблять це з чистою совістю.

Розглянемо основні причини законного відмови страховиків від компенсації.

Причина 1. Серйозне порушення правил дорожнього руху страхувальником

Незважаючи на те, що страховка КАСКО гарантує компенсацію страхувальника незалежно від того, хто був винуватцем ДТП, грубе порушення ПРАВИЛ дорожнього руху може стати причиною відмови у виплатах.

Приклад

Водій виїхав на залізничні колії при забороняючому сигналі світлофора, в результаті чого його машина отримала пошкодження. За таке серйозне порушення компанія має право не виплачувати компенсацію потерпілому.

За що не заплатять по КАСКО

Інші приклади – їзда на несправному авто, перевищення швидкості, проїзд на червоне світло.

Причина 2. Помилки в діях страхувальника при настанні страхового випадку

Кожна страхова ситуація повинна бути зафіксована за правилами, вказаними у договорі. Наприклад, страхувальнику відводиться певний час на повідомлення компанії про подію. Якщо це час згаяно, страховик вправі відмовити у відшкодуванні.

не Можна ремонтувати пошкоджене авто, поки представники компанії не проведуть оцінку збитку. В іншому випадку вас можуть запідозрити в шахрайстві і ніяких виплат не справлять.

Причина 3. Наркотичне чи алкогольне сп'яніння водія

Якщо в момент події ви перебували в алкогольному або наркотичному сп'янінні, про компенсації можна забути. Те ж саме стосується прийому ліків, при вживанні яких забороняється сідати за кермо.

Причина 4. Наявність в договорі формулювань, які можна трактувати двояко

Будь формулювання, які можна трактувати двояко, можуть бути використані з метою відмови у виплатах. Наприклад, є різниця між викраденням і угоном.

Якщо ваш автомобіль саме «викрали», а не «викрали», і цей факт відображено в поліцейському протоколі, агенти можуть оскаржити ваше право на компенсацію.

порада: якщо у вас є претензії до страхувальників або виникають спірні ситуації, для врегулювання яких потрібен юридичний досвід, зверніться в професійну фірму, яка займається такими питаннями. Успішним врегулюванням конфліктів на користь страхувальника займається, зокрема, компанія Правовед.ги.

7. Як зекономити на КАСКО – 4 перевірених способу

А тепер про те, як можна заощадити на покупці поліса.

Порада 1. Встановіть протиугінні системи

Якщо на авто встановлена сучасна протиугінна система, страховка обійдеться вам дешевше. Економія буде більш відчутною, якщо укласти договір на максимальний термін.

Порада 2. Водите акуратно

Чим менше страхових ситуацій і виплат по них, тим нижче тарифи страхових компаній. За кілька років безаварійної їзди водій отримує відчутну знижку при покупці КАСКО, так і при оформленні автоцивілки (ОСЦПВ).

Порада 3. беріть участь в акціях

Кожен великий страховик періодично проводить маркетингові акції з метою залучення нових користувачів та заохочення нових клієнтів. Гріх не скористатися вигідними пропозиціями від компаній – іноді такі заходи дають реальну економію в 10-50%.

Порада 4. Купуйте страховку через Інтернет

Немає посередника (агента) – немає і комісійних. Купуючи поліс на сайті компанії, ви економите 10-20%. Крім того, оформлення проходить набагато швидше.

Рекомендуємо до перегляду короткий відеоролик по темі статті.

8. Висновок

Отже, друзі, підведемо підсумки. Страхування КАСКО – дійсно ефективний спосіб захистити майнові інтереси автовласників. Головне, вибрати серед сотень пропозицій актуальний особисто для вас страховий продукт.

Журнал бажає вам фінансового благополуччя і безпечної їзди! Будемо раді, якщо ви оціните статтю або залишите до неї коментарі. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Страхування КАСКО — покрокова інструкція по страхуванню автомобіля + 4 перевірених способу як зекономити на КАСКО