Автострахування — покрокова інструкція як застрахувати автомобіль онлайн + огляд ТОП-5 компаній з вигідними умовами автострахування

Як застрахувати машину онлайн і які документи для цього потрібні? Де можна вигідно застрахувати авто? Скільки коштує автострахування (ОСАГО і КАСКО) в ?

Інтернет-журнал вітає своїх читачів! На зв'язку Денис Кудерин, експерт зі страхування.

Продовжуємо цикл публікацій про страхування майна і здоров'я. Дана стаття присвячена страхування транспорту.

Матеріал зацікавить і тих, у кого вже є автомобіль, і тих, хто збирається обзавестися машиною, мотоциклом, квадроциклом або іншим засобом пересування в майбутньому.

Поїхали!

Автострахування

Зміст
  1. Що таке автострахування і для чого воно потрібне?
  2. Яким буває автострахування – ТОП-3 основних види
  3. Як правильно застрахувати своє авто – 5 основних етапів автострахування
  4. Скільки коштує страхування автомобіля – 5 факторів, що впливають на вартість поліса
  5. Де застрахувати машину на вигідних умовах – огляд ТОП-5 компаній-страховиків
  6. Висновок

1. Що таке автострахування і для чого воно потрібне?

Статистика свідчить, що в більше 44 мільйонів тільки легкових автомобілів. Щорічно на дорогах країни відбувається майже 200 000 ДТП, в яких страждає не тільки «залізо», але й самі люди. Захист здоров'я та особистого майна турбує кожного розумного людини.

Автострахування – найбільш актуальний і ефективний спосіб захистити інтереси власників і пасажирів транспортних засобів.

Для початку дамо юридичне визначення терміну.

Автострахування – договір, згідно з яким страховик зобов'язаний відшкодувати шкоду автовласника, заподіяну в результаті аварії, викрадення і поломки транспортного засобу.

У , як і в багатьох інших державах, діє система обов'язкового страхування автовласників. «Автоцивілка» дозволяє страхувальнику покрити витрати особи, пошкодженого з його вини.

тобто, якщо ви – винуватець аварії, в якій постраждало майно та/або здоров'я іншого автовласника (або пасажирів транспорту), оплачувати збитки будете не ви, а страхова фірма. І навпаки, якщо хтось в'їхав у вашу машину і завдав їй пошкодження, збитки відшкодує страховик винуватця ДТП.

Однак ваші особисті збитки обов'язкова страховка не покриває. Для таких випадків передбачений інший вид захисту – добровільне страхування транспорту та здоров'я водія.

За таким полісом ви отримуєте компенсацію незалежно від того, хто винен в аварії. Добровільна страховка захистить ваші інтереси в разі викрадення, розкрадання, будь-яких інших видів заподіяння шкоди транспортному засобу.

Автострахування вирішує відразу кілька важливих завдань:

  • захист майнових інтересів автовласників;
  • захист здоров'я і життя учасників дорожнього руху;
  • швидке і повноцінне врегулювання спірних питань та конфліктів між учасниками ДТП;
  • підвищення безпеки на дорогах.

Страховий поліс автовласника або водія транспорту, звичайно, не знижує ризик аварії. Але цей документ виступає свого роду психологічним чинником, що надає водіям і пасажирам впевненості у своїй безпеці.

Детальніше про те, що таке страхування, в оглядовій статті з цієї тематики. Про страхуванні майна читайте також спеціальний матеріал.

2. Яким буває автострахування – ТОП-3 основних виду

Отже, автострахування дозволяє компенсувати витрати громадян в разі ДТП та при виникненні інших проблем, пов'язаних з експлуатацією транспорту.

Існує 3 основних різновиди автомобільних страховок. Уважно розглянемо кожну з них.

1 Вид. Страхування відповідальності водія перед третіми особами

Поліс ОСАГО – обов'язкове страхування, яку повинен мати кожен автовласник. Цей документ страхує цивільну відповідальність і дозволяє відшкодувати шкоду, заподіяну страхувальником третім особам.

Тарифи, за якими розраховується вартість поліса, єдині для кожного регіону і регламентовані федеральним законодавством.

Проте кожна страхова організація може робити для своїх клієнтів знижки або, навпаки, за особливу плату пропонувати їм додаткові послуги в доважок до базових.

ДоСАГО (або ДСАГО) – це добровільна страховка, яка покриє витрати у випадку, якщо збиток, заподіяний потерпілій стороні, буде перевищувати розміри компенсації за обов'язкової страховки.

Справа в тому, що виплати за програмою ОСАЦВ суворо лімітовані. На поточний момент вони становлять 400 тис. руб. за матеріальний збиток і 600 тис. руб. на відновлення здоров'я. Збитки вище цих сум винуватець ДТП покриває з власної кишені. Якщо, звичайно, не має поліса ДоСАГО.

Приклад

Під час аварії з вини водія приватного мікроавтобуса, має поліси ОСАЦВ і ДСАГО, пошкоджено три дорогих легкових автомобіля. Загальний збиток оцінений експертами в 1 млн. руб. 400 тисяч з цієї суми виплачується потерпілим за полісом ОСЦПВ. Інше відшкодує добровільна автоцивілка».

Додаткова автостраховка не працює сама по собі, а діє тільки спільно з ОСАЦВ. Переваги полісу ДоСАГО – у його відносно низькою ціною і високих лімітах, передбачених при настанні страхового випадку.

Більше інформації – в статті «Що таке ОСАЦВ».

Вигляд 2. Страхування автомобіля від збитку і угону

Поліс КАСКО (Каско) дозволяє покрити непередбачені витрати, пов'язані з псуванням, розкраданням, викраденням автомобіля та іншими неприємностями. Страховка КАСКО – добровільне. Купують її ті водії, які хочуть убезпечити себе від раптових витрат.

Іноді ініціатором страхової угоди виступає фінансова організація, що видає автокредити. У таких випадках купівля КАСКО позичальником – обов'язкова умова для схвалення банком кредитної угоди.

Страхування від збитку і угону

Повна страховка КАСКО дає право на компенсацію в наступних випадках:

  • пошкодження при ДТП;
  • угон, крадіжка, злом;
  • поломка автомобіля;
  • шкоду, заподіяну в результаті стихійних лих, пожеж;
  • шкоду, завдану третіми особами.

Головний недолік такого поліса – його висока вартість. Можна придбати бюджетний варіант – часткову страховку КАСКО, але тоді не всі ризики будуть захищені.

Наприклад, за ремонт після аварії страховик заплатить, а от у випадку викрадення ніякої компенсації ви не отримаєте.

Читайте розгорнуті статті з цієї теми – «Поліс КАСКО» і «Страхування КАСКО».

Вигляд 3. Страхування життя і здоров'я пасажирів

Кожному автовласнику дорого не тільки своє майно, але і власне здоров'я. Крім того, водій відповідає за життя та безпеку людей, яких він везе. Захистити себе і своїх пасажирів допоможе страховка від нещасних випадків.

Страхові виплати покладаються в наступних ситуаціях:

  • травми, пошкодження, поранення, з'явилися результатом ДТП;
  • втрата працездатності і інвалідність, викликані аваріями;
  • смерть в результаті ДТП.

Купівля такого поліса – справа добровільна. Однак відповідальні водії, особливо ті, яким часто доводиться возити членів своєї сім'ї, піклуються про безпеку близьких заздалегідь і набувають таку страховку разом з полісом КАСКО та ОСАЦВ.

Добре, що тарифи на страхування від нещасних випадків на дорогах відносно невисокі, а виплати при настанні страхового випадку досить значні.

3. Як правильно застрахувати своє авто – 5 основних етапів автострахування

Придбання дійсно корисною і недорогий страховки – ціла наука. Абсолютно неправильно чинять ті автомобілісти, які купують поліс в першій-ліпшій страховій конторі (тієї, яка ближче до будинку). Такий спосіб чреватий переплатами, фінансовими суперечками та іншими неприємними речами аж до купівлі фальшивих страхових документів.

Цей розділ допоможе автовласникам правильно вибрати страхову компанію і купити дійсно потрібний продукт.

Кілька слів про сучасних цифрових технологіях. Просунуті автовласники давно купують і подовжують страхові поліси через інтернет.

Такий метод заощаджує час і гроші. Час – бо страховку можна оформити і купити, не виходячи з дому, а гроші – тому що не потрібно платити комісію страховим агентам.

Більш того, з жовтня 2015 року введено в обіг повністю електронні страховки ОСАЦВ. Такі поліси фіксуються в базах МВС і Російського Союзу Автостраховиків: статус страхових документів перевіряється співробітниками ДІБДР в онлайн-режимі.

Більше інформації з цього питання – у статтях «Оформлення ОСАГО онлайн» «Електронний поліс ОСАЦВ».

А тепер – покрокове керівництво до дії.

Етап 1. Вибираємо страхову компанію

Від правильного вибору страхового партнера залежить, наскільки своєчасно і в якому обсязі буде виплачена компенсація в разі настання страхової ситуації.

Сумлінні компанії не економлять на страхові суми і завжди враховують інтереси клієнтів. Фірми з сумнівним статусом часто занижують розміри виплат або зовсім відмовляють у таких під різними приводами.

Вибираючи страховика, керуйтеся наступними критеріями:

  • репутація компанії;
  • фінансова стійкість;
  • загальний обсяг страхових виплат;
  • мережа філій;
  • рейтинг від незалежних агентств;
  • відгуки клієнтів.

І найперше, що потрібно зробити, починаючи роботу зі страховою фірмою, це перевірити її ліцензію в офіційній базі федеральної.

Етап 2. Розраховуємо вартість поліса

Вартість полісів добровільного страхування варіюється в самому широкому діапазоні – єдиних тарифів на КАСКО не встановлено.

Є VIP-страховки за сотні тисяч рублів, тобто базові варіанти, які можуть собі дозволити автомобілісти із середніми доходами.

Розрахувати приблизну вартість можна самостійно, знаючи марку автомобіля і його технічні характеристики. Але такі розрахунки чреваті похибками і помилками.

Інший спосіб – скористатися спеціальними страховими калькуляторами на сайтах страхових компаній. Але знову ж таки, складно врахувати всі фактори і самостійно вибрати оптимальні умови страхування.

Як розрахувати вартість поліса

Найбільш доцільний варіант – зайти на професійний сервіс СтраховаяБиржа.рф і скористатися його послугами. Тут є не тільки зручний калькулятор для всіх видів страхування, але і сервіс порівняння цін у різних страхових фірмах.

Схема дій наступна:

  1. Вибираєте вид страховки.
  2. Заповнюєте форму, вносячи власні дані.
  3. Калькулятор розраховує вартість страховки відразу в декількох компаніях на ваш вибір.
  4. Ви порівнюєте підсумки розрахунків і вибираєте найбільш вигідний варіант.

Тут же можна оформити поліс в онлайн-режимі і замовити його доставку на будинок.

Етап 3. Збираємо документи і підписуємо договір

Процес оформлення страхової угоди в різних компаніях може відрізнятися. Але пакет необхідних документів майже завжди стандартний.

Від страхувальника потрібно:

  • паспорт;
  • водійське посвідчення;
  • техпаспорт на машину;
  • свідоцтво реєстрації транспорту;
  • діагностична карта;
  • довіреність (якщо ви – не власник автомобіля).

При оформленні онлайн дані вводяться в спеціальні поля. Кожен автовласник перевіряється по базі РСА, що виключає помилки при розрахунку вартості.

Додаткова інформація – у статті нашого блогу «Страховка на машину».

Етап 4. Оплачуємо пакет страхування

Вартість страховки (страхова премія) сплачується або готівкою в офісах компанії, або банківським переказом.

При оформленні поліса через інтернет клієнти розраховуються за допомогою банківської карти або електронного гаманця. Деякі страховики приймають «Вебмані», «ЯндексДеньги» та іншу віртуальну валюту.

Етап 5. Отримуємо поліс

Якщо при оформленні не виникло ніяких труднощів (документи в порядку, автомобіль пройшов техогляд), співробітники сповіщають страхувальника про готовність поліса.

Клієнт може забрати автомобільну страховку в офісі фірми або замовити доставку на будинок (або на робоче місце). Електронний поліс приходить у вигляді файлу на e-mail замовника разом з квитанцією про оплату та інструкцією перевірки номера страховки по базі РСА.

4. Скільки коштує страхування автомобіля – 5 факторів, що впливають на вартість поліса

Вартість поліса залежить, в першу чергу, від його різновиду. Чим більше страхових випадків передбачає договір, тим вище ціна.

Впливає на вартість і місце проживання автовласника. Жителям мегаполісів страховки ОСАЦВ і КАСКО обійдуться дорожче. Що логічно – у великих містах вірогідність настання ДТП в кілька разів вище, отже, виплати проводяться частіше. Так у поліс ОСАЦВ для легкового автомобіля середнього класу коштує від 6 000 рублів і вище.

Впливають на ціну та індивідуальні показники – вік автовласника і стаж водіння, а також характеристики самого транспортного засобу.

Тепер – докладніше про цю групу факторів.

Фактор 1. Марка і модель автомобіля

Модифікація транспортного засобу і бренд автомобіля безпосередньо впливають на ціну ОСАЦВ і особливо КАСКО.

Наприклад, вартість ремонту різних машин (навіть в межах одного класу) сильно відрізняється. Значить, і страхові премії мають бути різними.

Чи інший факт – деякі марки і моделі авто користуються особливою популярністю у викрадачів. А є такі машини, які не викрадають взагалі або крадуть вкрай рідко.

Значення мають габарити автомобіля і потужність двигуна. Наприклад, при оформленні АВТОЦИВІЛКИ для малолітражок з потужністю двигуна до 50 кінських сил виставляється мінімальний коефіцієнт 0,6. Для самих потужних автомобілів коефіцієнт буде на одиницю більше – 1,6.

Фактор 2. Наявність сигналізації

Страховики уважно відстежують статистику угонів і групують охоронні системи по мірі їх надійності.

У кожної компанії є свій список моделей протиугінних систем, встановлення яких значно знижує страхові тарифи. Особливою довірою в агентів і менеджерів користуються супутникові охоронні пристрої.

Фактор 3. Рік випуску авто

Чим «старше» автомобіль, тим вище його страхові тарифи. Правда, значення має не тільки вік, але і стан машини, а також її об'єктивна ціна на поточний момент.

Більшість компаній не обслуговують автомобілі, вік яких перевищує 8-10 років. Пам'ятайте про це, купуючи б/у транспорт.

Фактор 4. Вартість авто на момент страхування

При страхуванні нових автомобілів з автосалонів для визначення вартості поліса використовується ціна машини, зазначена в договорі купівлі-продажу. Ціни на транспортні засоби з пробігом визначаються, виходячи з ринкової ситуації.

Автовласникам при заповненні заяви вигідніше вказати нижню межу в діапазоні ринкових цін: це трохи знизить вартість страховки. Однак занадто «дешевіти» теж не варто: якщо вашу машину поженуть, отриманої компенсації може не вистачити на придбання аналогічної моделі.

5 Фактор. Водійський стаж страхувальника

Чим досвідченіше водій, тим нижче ймовірність ДТП та аварій. Справедливо, що автовласники зі стажем платять за поліси ОСАЦВ і КАСКО менше, ніж новачки.

Впливає на ціну і кількість дорожніх порушень за певний період. Так, кожен рік безаварійної їзди дає водіям право на 5% знижку при купівлі ОСАЦВ.

Таблиця дасть наочне уявлення про те, як індивідуальні параметри впливають на вартість поліса:

Параметри Вплив на вартість страховки
1 Марка автомобіля Страхування популярних марок авто обійдеться дорожче
2 Наявність сигналізації Чим кращий захист – тим дешевше поліс
3 Рік випуску Для «старих» встановлено підвищені тарифи
4 Вартість авто дорожче Ніж ринкова ціна машини, тим вище вартість поліса
5 Стаж водія Досвідчені водії платять за зниженими коефіцієнтами

5. Де застрахувати машину на вигідних умовах – огляд ТОП-5 компаній-страховиків

На території працюють сотні організацій з ліцензією на страхування транспортних засобів. Вибір гідного партнера з настільки великого числа варіантів – справа нелегка.

Вибір страхової компанії

Представляємо п'ятірки найбільш надійних і перевірених компаній, що пропонують автомобілістам максимально комфортні та вигідні страхові програми.

1) Альфастрахування

Альфа страхуванняНаціональний лідер на ринку страхування. Універсальний страховик, який працює з 1992 року. Головний офіс розташований у . Серед переваг компанії – високий рівень обслуговування, швидкодія, курс на передові інтернет-технології.

Фірма в числі перших стала продавати автомобільні страховки онлайн. Сьогодні тут можна оформити повністю цифровий поліс ОСАЦВ. Це швидко, зручно, безпечно і недорого. Готова страховка е-ОСАЦВ надсилається файлом на поштову скриньку замовника і володіє всіма правами традиційного страхового документа.

Інші продукти автострахування – КАСКО від викрадення», «КАСКО " в десятку» (з фіксованою ціною поліса в 9950 рублів), «Альфа ВСЕ ВКЛЮЧЕНО» (страховка з самим широким набором опцій), «Зелена карта» (для подорожуючих на авто в Європу).

2) Ренесанс-Страхування

Ренесанс страхуванняВелика російська компанія, що обслуговує приватних і юридичних осіб з 1997 року. Загальний обсяг страхових виплат у 2015 році – 13 млрд. руб. Надійність, оперативність, найвищий рейтинг «А++» від самого авторитетного російського агентства «Експерт».

Швидке оформлення полісів ОСЦПВ, КАСКО, продовження існуючих страховок на вигідних умовах, консультації по телефону, акції для нових та постійних клієнтів фірми. Страхування онлайн, безкоштовна доставка полісів.

3) Тінькофф Страхування

Тінькофф страхуванняКомпания заснована в 2013 році командою «Тінькофф Банку». Курс на актуальні цифрові технології, постійне підвищення комфорту та зручності клієнтів. Каско та ОСАЦВ для автовласників з будь-яким стажем водіння.

Оформлення полісів через інтернет, безліч варіантів оплати, безкоштовна доставка додому. Продаж КАСКО з франшизою за зниженою ціною. Акція КАСКО+ОСАГО зі знижкою на обидва види страховок.

4) Ін Тач (INTOUCH)

ИНТАЧ СтрахуванняФірма практикує всі види страхування, але робить наголос на захисті транспортних засобів. Фішка цього страховика – у відсутності страхових агентів. Всі операції відбуваються безпосередньо, без посередників.

ОСАГО зі знижкою 9%, різні види Каско (тільки викрадення, тільки збиток, збиток + угон), безкоштовна доставка готових полісів, цілодобова підтримка клієнтів, направлення застрахованої транспорту на ремонт з першого дзвінка.

5) РЕСО-Гарантія

Ресо гарантіяДосвідчена страхова фірма з сотнями філій у всіх великих містах РФ. Діє на ринку з 1991 року. Страхування транспорту – пріоритетний напрямок роботи. Тут можна придбати всі види автомобільних страховок, включаючи ОСЦПВ, КАСКО, «Зелена картка».

Замовлення страховки через інтернет на стандартному бланку або повністю в цифровому вигляді. Будь-які види оплати, в тому числі оплата в розстрочку без комісії. Швидке реагування при виникненні страхових ситуацій.

Хочете виграти час при пошуку страхової програми – користуйтеся послугами сервісу СтраховаяБиржа.рф. Тут можна не тільки вибрати компанію з максимально вигідними умовами, але і відразу купити страховку онлайн-режимі.

Дивіться цікавий ролик на тему автострахування.

6. Висновок

Пора підвести підсумки, друзі. Тепер ви в курсі, що таке автострахування і чому цей вид захисту майна так важливий для кожного автовласника.

Сподіваємося, наш матеріал допоможе вам вибрати найбільш ефективну страховку для свого авто по самій вигідною вартості.

Колектив порталу бажає вам безпечної їзди і відмінного настрою! Чекаємо оцінок статті, коментарів і висловлювань по темі. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Гроші » Автострахування — покрокова інструкція як застрахувати автомобіль онлайн + огляд ТОП-5 компаній з вигідними умовами автострахування