Лізинг авто для фізичних осіб – докладне керівництво для покупців + наочний розрахунок, що вигідніше: автокредит або лізинг

Як купити автомобіль в лізинг для фізичних осіб? Які плюси і мінуси автолізингу? Що підприємцю вигідніше: лізинг чи кредит?

Вітаю читачів бізнес-журналу ! З вами Едуард Стембольский!

Сьогодні ми поговоримо про лізинг автомобілів для фізичних осіб – інакше кажучи, для приватних покупців.

Ми розповімо, чим автолізинг відрізняється від автокредиту на конкретному прикладі і проведемо приблизний розрахунок угоди.

Матеріал буде корисний всім, хто збирається придбати автомобіль, але не знає, як зробити це найбільш вигідним способом.

Отже, поїхали!

Лізинг авто для фізичних осіб

1. Що таке лізинг авто для фізичних осіб – загальний огляд, актуальність, види лізингу

До недавнього часу єдиними методами придбання автомобіля були покупка (одноразово або в розстрочку) і оренда. В останні роки популярності набуває принципово новий фінансовий інструмент, який частково об'єднує згадані способи, але в цілому є самостійним варіантом покупки машини.

Йдеться про лізинг – довгостроковому володінні автотранспортом з можливістю його повного викупу по завершенню терміну угоди. Саме остання обставина (можливість забрати предмет лізингу у власність) є відмітною ознакою лізингу.

В одній з наших статей ми вже детально розповіли про те, що таке лізинг.

Схожість з орендою в тому, що до кінця терміну договору машина продовжує залишатися чужим майном, яке не можна продати, подарувати, передати третій особі. При цьому отримувач дбає про збереження автомобіля, отриманні страхового поліса ОСЦПВ, сезонної зміни покришок, витрати на паливо, регулярних техосмотрах.

Лізинг авто і сервіс

 

На відміну від покупки, коли вся сума переходить у розпорядження продавця відразу після операції, при лізингу проводяться щомісячні відрахування, як при придбанні в кредит. Різниця між кредитом і лізингом в тому, що в першому випадку одержувач відразу стає власником транспорту, у другому він може стати таким лише після закінчення терміну угоди.

Умови придбання авто в лізинг для фізичних осіб часто вигідніше кредиту та оренди, але далеко не всі громадяни, які бажають придбати машину, вибирають цей фінансовий інструмент.

На вітчизняному ринку лізинг поки ще не має повсюдне поширення, як, наприклад, в країнах Європи, але в останні роки ситуація змінюється.

Види лізингу

Є два види автолізингу:

  1. З обов'язковим переходом транспорту у власність.
  2. Без переходу права власності.

У першому випадку одержувач викуповує машину в особисте володіння після закінчення терміну договору. Щомісячний платіж при автолізингу менше, ніж за автокредитом, але загальна вартість авто приблизно аналогічна.

У другому варіанті одержувач повертає машину лізингової компанії або постачальнику по закінченню терміну договору. Такий спосіб підходить для людей, які купують статусні автомобілі у тимчасове користування.

Автовласники можуть поміняти машину через 2-3 роки експлуатації на більш сучасну модель і при цьому не думати про продаж б/в транспорту. По суті, лізинг без переходу у власність є різновидом довгострокової оренди.

2. Плюси і мінуси лізингу – що вигідніше: автокредит або лізинг

Фізичним особам, які купують авто в лізинг, не пред'являються такі жорсткі вимоги, як при оформленні автокредиту. Однак принципова різниця в тому, що власником машини до закінчення терміну угоди залишається компанія, а не лізингоодержувач.

Багатьох автовласників цей факт бентежить, оскільки за умовами договору компанія може в будь-який момент повернути собі власність. Це може статися внаслідок прострочення платежів або інших непередбачених обставин.

Лізинг або автокредит

Правда за автокредитом автомобіль також не є стовідсотковою власністю клієнта, а виступає в якості заставного майна до фінального внеску за договором.

У цілому лізингові платежі зазвичай менше, ніж виплати за автокредитом. Причина в тому, що вони розраховуються з урахуванням залишкової вартості, що виплачується одержувачем по закінченні договірного строку.

Ще на розмір платежів впливає авансова сума, яку вносить одержувач. Іншими словами, при лізингу сторона, яка купує часто платить більше в кінці і на початку терміну, але не менше – кожен місяць. Строк лізингової угоди зазвичай від 1 до 5 років.

Основні переваги покупки в лізинг:

  • платіжний графік більш гнучкий і варіативний;
  • спрощена процедура оформлення договору (менша кількість документів);
  • невеликий термін розгляду заявки (у порівнянні з заявкою на кредит);
  • немає необхідності вносити заставу і шукати поручителя;
  • у одержувача є дві можливості – взяти автомобіль у власність або повернути компанії;
  • низькі (в порівнянні з автокредитом) щомісячні платежі.

Даний фінансовий інструмент звільняє автовласників від безлічі клопоту і економить їх час. Для ділових людей (індивідуальних підприємців) економія часу – важлива перевага.

У автолізингу є і мінуси:

  • машина залишається у власності компанії на протязі всього терміну угоди (найменші проблеми з виплатами в одержувача або фінансові труднощі у лізингодавця – і автомобіль буде вилучений у клієнта);
  • у фізичних осіб немає жодних податкових преференцій (пільг) на лізинг авто;
  • одержувач не має права здавати машину в суборенду.

Тут варто відзначити також, що лізингу авто присвячена наша окрема публікація.

Фінансовий аспект питання залежить від конкретних умов договору та різновиди лізингової угоди. Експерти не дають однозначної відповіді на питання, що вигідніше – автолізинг або кредит, і радять виходити з початкових цілей одержувача.

Загальний висновок

Лізинг однозначно вигідніше в тому разі, якщо одержувач має намір повернути авто після закінчення терміну договору.

Такий варіант попутно позбавляє автовласника від головного болю з приводу продажу уживаної машини.

Таблиця нижче покликана допомогти зрозуміти різницю між лізингом і автокредитом

Критерії порівняння Автокредит Автолізинг
1 Майно Нові або старі машини Тільки нові легкові автомобілі, як правило, закордонного виробництва
2 Термін фінансування (у місяцях) 12-60 12-36
3 Аванс Обов'язковий, становить мінімум 15% На розсуд компанії – від 0% до 49
4 Пакет документів Повний (деякі організації пропонують спрощений порядок оформлення, але в цьому випадку витрати одержувача збільшуються) Паспорт, водійське посвідчення
5 Страхування автомобіля Обов'язково страхування ОСЦПВ, КАСКО Обов'язково страхування ОСЦПВ, КАСКО за бажанням, але його відсутність призводить до подорожчання договору.
6 Право власності Відразу переходить у власність клієнта, але знаходиться в заставі до закінчення виплат Власність компанії (клієнт отримує право тимчасового користування)
7 Швидкість оформлення Стандартна Висока (у деяких компаніях рішення приймаються за 1 добу)
8 Обмеження Немає Виїзд авто за кордон лише з дозволу компанії
9 Додаткові послуги Відсутній Деякі договори включають щорічні техогляди, сезонний шиномонтаж, сплату транспортного податку
10 Вилучення Через суд в разі прострочення За рішенням компанії без залучення судових органів

А тепер – конкретний приклад.

Приклад

В якості предмета лізингу розглянемо автомобіль Toyota Corolla вартістю 690 000 рублів. Розрахунок виконаний представниками лізингової організації з усередненими умовами лізингових і кредитних операціях.

Якщо врахувати всі витрати на кредитні та лізингові виплати (щомісячні плати, початковий внесок, процентну ставку, страхування), то очевидна перевага за лізингом. Щомісячний платіж при автолізингу менше на 38%.

Це відчутна сума, але є один нюанс. Настільки приваблива схема виплат пропонується лізингодавцями лише в тому разі, якщо договором передбачено повернення майна після закінчення терміну експлуатації. Зазвичай це 36 місяців (3 роки) з моменту здійснення операції.

Таким чином, лізинг будуть вигідний тим, хто бере автомобіль в тимчасове (хоча і досить тривалий) користування. Якщо ж ви бажаєте придбати машину назавжди, то схема лізингу з подальшим викупом буде менш економічною, ніж автокредит.

Загальний підсумок розрахунків експертів: 826 000 руб. за автокредитом проти 1 033 400 при автолізингу.

Підказка

Вибираючи між кредитом і лізингом, слід чітко розуміти свої потреби. Якщо ваша мета – статусне авто, яке ви хочете регулярно оновлювати на більш нову модифікацію, то фінансова оренда без викупу – ідеальний варіант для вас.

Якщо ж вам потрібен надійний «залізний кінь» на довгі роки, то більш доцільна схема придбання – кредит.

Втім, у різних компаніях – різні умови договору. Деякі фірми просувають свої лізингові продукти з максимальною вигодою для користувача, але мінус в тому, що такі організації працюють далеко не у всіх регіонах РФ.

Плюси і мінуси лізингу

Кілька слів про те, чому автолізинг не так популярний в РФ, як у Європі та Штатах. Різниця в психології автолюбителів. Наші громадяни міркують приблизно так: «при лізингу машина – в чужій власності, якщо що, то її заберуть, і плакали мої грошики».

Кредит сприймається як внесок в особисту власність і тому більш близький. На Заході ставлення до авто та інвестицій більш прагматичне. Вище також рівень фінансової грамотності громадян.

3. Як купити машину в лізинг індивідуальному підприємцю – покрокова інструкція

Загальна схема проста. Ви хочете придбати авто. Грошей на одноразову покупку немає. Ви вирішуєте взяти машину в лізинг, звертаєтеся в лізингову компанію. Там пояснюєте, який автомобіль хочете купити і надаєте заявку.

Пакет документів потрібен мінімальний. Компанія розглядає заявку, ви оформляєте договір, автомобіль переходить у тимчасове користування.

Ще кілька років тому закон передбачав придбання в лізинг автомобілів тільки для комерційного використання. З цієї причини у лізинг брали в основному вантажний транспорт, фури, спецтехніку, автобуси.

В даний час працюють лізингові програми для індивідуальних підприємців і приватних осіб, що купують легкові автомобілі в довгострокову оренду з правом подальшого викупу.

Індивідуальний підприємець і лізинг

 

Крок 1. Вибір автомобіля

В лізинг надаються нові автомобілі, як правило, популярної марки, з гарантією виробника на весь термін експлуатації.

Одержувач має можливість вибрати найактуальніші моделі сучасних авто Opel, Kia, Nissan, BMW, Audi, Mercedes Benz. Деякі компанії працюють тільки з певними виробниками (постачальниками) авто.

Крок 2. Вибір компанії і вивчення умов лізингу

Сучасний фінансовий ринок представлений сотнями лізингових компаній, багато з яких займаються наданням послуг фізичним особам – приватним підприємцям та пересічним громадянам.

Обираючи партнера, слід звертати увагу на наступні фактори:

  • термін роботи компанії на ринку;
  • фінансовий стан фірми;
  • масштаби організації;
  • репутацію фірми;
  • відгуки користувачів в інтернеті, ЗМІ;
  • обмеження по клієнтам і предметів лізингу.

Для одержувача найважливішим критерієм виступає вартість послуг компанії (відсоткова ставка). Не завжди можна розібратися в реальній ціні автолізингу (наприклад, деякі клієнти втрачають такі фактори, як «подорожчання», «залишкова вартість»).

Ідеальний варіант – запитати поради у фахівця по фінансовим інструментам. Краще витратитися на професійну консультацію, але заощадити на виборі найбільш вигідною для вас лізингової компанії.

Крок 3. Підготовка документів

Майже у всіх лізингових компаніях вимоги до документів одержувача стандартні.

Від клієнта вимагають:

  1. Заяву на лізинг.
  2. Паспорт.
  3. Права (водійське посвідчення).
  4. Документ, що підтверджує суму доходів.
  5. Копію трудової книжки.

Сам процес оформлення зазвичай не представляє труднощів, оскільки ні заставу, поручитель не потрібні. Заявку можуть подати особи, які досягли віку 18 років.

Крок 4. Страхування при автолізингу

Страхування при автолізингу – обов'язковий етап операції. Страховка ОСАГО потрібна на весь строк дії договору, але краще страхувати автомобіль щорічно, отримуючи знижки за повторне оформлення угоди. Крім того, так можна знайти страховика з більш вигідними умовами.

Страхування КАСКО здійснюється за взаємною згодою одержувача і лізингодавця. Витрати можна знизити, якщо виключити зі списку ризиків малоймовірні випадки і відмовитися від додаткових послуг.

Крок 5. Укладення договору лізингу

Договір підписується за згодою обох сторін з умовами автолізингу. Згідно з договором, клієнт отримує машину у тимчасове користування і зобов'язується щомісяця виплачувати компанії певну суму.

Отримувач також сплачує аванс (початковий внесок), якщо такий передбачений умовами угоди. Після цього клієнт може користуватися машиною в своїх цілях, але зобов'язується стежити за станом транспорту, проходити регулярний техогляд і забезпечувати оптимальні умови зберігання.

Можна скачати зразок договору або просто подивитися як він виглядає.

Зразок договору лізингу

4. Огляд великих компаній з авто лізингу для фізичних осіб – ТОП-7 популярних в

Послуги лізингу надає все більше число фінансових організацій. Майже всі великі банківські компанії мають дочірні фірми, що займаються виключно лізингом. Всі вони працюють з юридичними особами, але не всі   з фізичними.

до Речі, на нашому сайті є окрема стаття   авто в лізинг для юридичних осіб. Рекомендуємо вам з нею ознайомитися, якщо ви хочете взяти автомобіль в лізинг як юридична особа.

ТОП компаній з авто лізингу

У даній таблиці представлені найбільш популярні компанії в , що надають послуги лізингу ІП і фізичним особам.

Назва компанії Міста, в яких можна отримати послугу
1 ВТБ24 Лізинг Москва
2 Балтійський Лізинг Петербург
3 Major Auto Москва і Підмосков'ї
4 Европлан Москва
5 Югра Лізинг Ханти-Мансийский АТ
6 Сибирская Лізингова Компанія Новосибірська обл.
7 Сіменс Фінанс Приморський край

Оформити заявку на лізинг у режимі «онлайн» можна в компанії Европлан.

Дізнатися, які саме компанії у вашому регіоні займаються автолизингом просто – скористайтеся пошуком в інтернеті або зверніться безпосередньо в банки, з якими співпрацюєте – можливо, вони займаються потрібне вам видом діяльності.

Рекомендуємо відео по темі лізингу авто.

5. Висновок

Лізинг – заслуговує уваги фінансовий інструмент, про який необхідно знати кожному підприємцю, автовласнику, людині, що бажає придбати автомобіль зараз або в найближчому майбутньому.

У багатьох ситуаціях лізинг краще або вигідніше кредиту і може заощадити ваші особисті фінанси.

Ми бажаємо удачі нашим читачам у придбанні машини і чекаємо оцінок прочитаної статті та коментарів.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Лізинг авто для фізичних осіб – докладне керівництво для покупців + наочний розрахунок, що вигідніше: автокредит або лізинг