Автомобіль в лізинг для юридичних осіб – докладне керівництво по купівлі авто в лізинг для юр осіб + особливості та переваги

Як взяти автомобіль в лізинг для юридичних осіб? Які умови автолізингу? Як правильно оформити договір на покупку машини в лізинг?

Вітаємо вас, шановні читачі бізнес-журналу ! Постійний автор порталу Едуард Стембольский знову з вами.

Тема нашої нової публікації   лізинг автомобілів для юридичних осіб. В ситуаціях, коли купувати автомобіль занадто дорого, а брати в оренду   економічно недоцільно використовують альтернативний спосіб придбання транспорту   лізинг.

Я розповім, у чому переваги лізингу в порівнянні з покупкою в кредит, як взяти авто в лізинг і які підводні камені таїть у собі процедура оформлення.

Обов'язково прочитайте статтю до кінця — у заключному розділі на вас чекає огляд найбільш надійних лізингових компаній РФ з вигідними для клієнтів умовами.

Авто в лізинг для юридичних осіб

1. Авто в лізинг для юридичних осіб – загальний огляд, особливості

Ваша компанія активно розвивається, освоює нові ринки і потребує оновлення автопарку. Керівнику фірми терміново потрібно придбати представницьке авто. Інтернет-магазин налагодив продажу і відкриває власний сервіс доставки.

Всі перераховані ситуації (як і багато інші) вимагають придбання компанією автотранспорту. У фірми є кілька варіантів вирішення проблеми. Можна взяти авто в оренду, можна купити його. Обидва варіанти досить обтяжливі і влетять компанії в копійку.

Існує й альтернативне рішення: щодо скористатися новою на вітчизняному ринку послугою – лізингом авто для юридичних осіб. Покупка авто в лізинг для юридичних осіб – послуга, актуальна у всіх регіонах РФ, що обіцяє в недалекому майбутньому стати ще більш затребуваною.

Даний фінансовий інструмент вирішує задачу придбання автотранспорту максимально ефективним та економічно доцільним способом. Як мінімум компанія отримує податкові преференції (пільги), а в ідеалі економить пристойні суми грошей.

Особливості автолізингу

Лізинг автомобілів для юридичних осіб дозволяє реалізувати найсміливіші плани компанії.

Стандартні схеми дозволяють з мінімальними фінансовими затратами і в найкоротші терміни придбати наступні види автотранспорту:

  • нові легкові автомобілі (в тому числі – представницький транспорт для керівників фірми);
  • легковий б/у транспорт;
  • вантажний транспорт – легкі вантажні машини, фури, самоскиди, тягачі, причепи, напівпричепи;
  • автобуси;
  • спецтехніку (будівельний транспорт – автокрани, екскаватори, грейдери).

Офіційне визначення даної фінансової операції звучить так:

Лізинг – різновид інвестиційної діяльності, спрямованої на передачу власності іншим особам на встановлений строк з правом наступного викупу майна.

Якщо простіше:

Лізинг – довгострокова оренда, по закінченню якої можна придбати орендоване майно у власність.

Детальніше про те що таке лізинг можна дізнатися в нашій окремій публікації.

У фінансовій операції бере участь (у типових випадках) три сторони:

  • лізингодавець (банк, лізингова організація);
  • лізингоодержувач (юридична або фізична особа);
  • постачальник майна (продавець, виробник авто або дистриб'ютор).

Четвертий учасник – страховик, партнер віддає, рідше приймаючої сторони. Всі умови лізингової угоди – розміри авансового внеску, суми щомісячних виплат, графік платежів – прописуються заздалегідь у договорі.

Великі фінансові організації часто пропонують кілька варіантів лізингових операцій для комерційних компаній:

  • лізинг з поверненням власності;
  • лізинг з викупом автомобілів після закінчення терміну угоди;
  • операційний лізинг – процедура довгострокової оренди з повним технічним обслуговуванням транспорту та наданням інших додаткових послуг;
  • інші фінансові програми.

Лізинг вантажних і легкових автомобілів для підприємств дозволяє вести бізнес максимально оперативно і ефективно: оформлення машин в довгострокову оренду з правом придбання робиться швидко, не передбачає тривалого розгляду заявки та звільняє компанію-одержувача від сплати податків на власність.

Важливий нюанс: індивідуальні підприємці не є юридичними особами і повинні оформляти авто в лізинг як фізичні особи.

Більш детально про лізинг авто ми вже писали в одній з статей нашого сайту, ви також можете ознайомитися з цією публікацією.

2. Переваги автолізингу для юридичних осіб – розрахунок, що вигідніше: лізинг чи кредит

Перерахуємо головні плюси лізингових угод:

  1. Швидкість оформлення договору – одержувачу не потрібно чекати відповіді на заявку як при купівлі в кредит, не потрібно надавати додаткову заставу компанії.
  2. Податкові пільги. ПДВ за платежами відшкодовується повністю.
  3. Прискорена амортизація. Для авто представницького класу в деяких лізингових фірмах діє прискорена амортизація, що зменшує податок на прибуток.
  4. Лізингові платежі зберігають інвестиційну привабливість компанії. Угоди не збільшують борги фірми і не впливають на баланс коштів.
  5. Вигідні тарифи і ціни. Оскільки даний вид транспорту реалізації стимулюється виробниками автомобілів, продавцями та іншими зацікавленими структурами, політика фінансових компаній спрямована на заохочення лізингових операцією та надання юридичним особам знижок і пільг.
  6. Гнучкий графік платежів.
  7. Відсутність обмежень по марці, моделі, року випуску та типу транспорту для лізингу.

Економія на податках у таких угодах поєднується з оперативністю і різноманітністю послуг, що надаються. Нерідко компанії пропонують вигідні бонуси у вигляді техобслуговування, сезонної зміни шин та оплати сервісу в разі поломки автомобіля.

Автомобілі з об'ємом двигуна більше 3,5 л (великолітражні) часто амортизуються за прискореною схемою і передаються на баланс підприємства з мінімальною залишковою вартістю.

Умови лізингу обговорюються з кожним клієнтом в індивідуальному порядку. Представники купують авто компаній можуть наполягати на якихось своїх пунктах або відмовлятися від деяких пропозицій лізингодавця.

Що стосується відмінностей лізингу від кредиту, то вони багато в чому збігаються зі списком переваг автолізингу. Найбільш важлива відмінність – менш жорсткі вимоги до лізингоодержувача (позичальникові), ніж при оформленні банківського кредиту.

Лізинг або кредит

Причина даної ситуації в наступному: діяльність банківських організацій суворо регламентується інструкціями Центробанку та іншими нормативними документами.

Банки повинні суворо виконувати вимоги щодо ліквідності, кредитним ризикам та іншим пунктам. Ці правила істотно обмежують свободу дій, особливо щодо прийняття рішень по кредитах.

Лізингові компанії діють за іншими правилами.

Лізингоодержувачі оцінюються за іншими критеріями – у розрахунок приймається реальний стан справ конкретної юридичної особи, перспективи фірми, управлінська (неофіційна) фінансова звітність компанії.

Укупі це дозволяє оформляти угоди швидше й на більш вигідних для обох сторін умовах.

Відмінності лізингу від кредиту представимо у вигляді таблиці:

Критерії порівняння Кредит Автолізинг
1 Терміни ухвалення рішення 3-6 тижнів 1-4 тижні
2 Податок на майно 2,2% немає
3 Відшкодування ПДВ немає так
4 Термін амортизації 5-7 років 2-3 роки або менше для певних марок автомобілів
5 Наявність застави потрібен немає
6 Переклад оборотів в банк так немає
7 Графік виплат фіксований гнучкий
8 Облік коштів на балансі немає
9 Придбання б/в транспорту не практикується можливо
10 Загальний строк договору до 36 місяців 2-5 років

Знижки при отриманні автокредиту малоймовірні, а при лізингу надаються клієнтам у 80-90% випадків, особливо якщо угоди укладаються за участю заінтересованої постачальника.

Іноді розмір знижок досить істотний: юридичним особам пропонуються програми з нульовим подорожчанням. У цьому випадку загальна вартість автомобіля, взятого в лізинг, дорівнює ціні машини в салоні продавця.

При великій кількості плюсів покупка в лізинг машини юридичними особами має і недоліки. Головний з них – до кінця терміну угоди автомобіль знаходиться у власності лізингодавця.

Ще один мінус: в будь-який момент лізингова компанія має право повернути собі майно без залучення судових інстанцій. Причиною може стати порушення пунктів договору одержувачем, або фінансові проблеми самої лізингової організації.

А тепер конкретний приклад розрахунку.

Приклад

При покупці авто в лізинг за 1 млн. рублів одержувач сплачує щомісяця близько 20 тис. рублів. Купуючи той же автомобіль в кредит, юридична особа сплачує близько 40 тис. рублів.

Різниця очевидна, але є підступ – після закінчення строку операції клієнт, який взяв машину в лізинг, повертає її власнику. Щоправда, ніщо не заважає йому укласти іншу угоду і взяти в довгострокове користування новий автомобіль.

Якщо ж клієнт вчиняє саме покупку в лізинг, то великої різниці в загальній сумі виплат не буде, за винятком податкових пільг і виграшу в часі при оформленні договору. У будь-якому випадку слід брати до уваги конкретні умови угоди і виходити з них.

Переваги і недоліки лізингу авто для фізичних осіб, а також розрахунок що вигідніше для фізичної особи: лізинг чи кредит — все це описано одній з окремих статей нашого сайту.

3. Як купити машину в лізинг юридичним особам – покрокове керівництво

Ідеальний варіант покупки в лізинг – проведення операції фахівцем з юридичною або фінансовою освітою. У великих комерційних компаніях зазвичай є такий спеціаліст – юрист чи фінансист, який врахує всі нюанси при оформленні договору і досягне максимально вигідних умов для своєї фірми.

Автолізинг покрокове керівництво

 

Крок 1. Вибір автомобіля і компанії, вивчення умов лізингу

Автомобіль вибирають у відповідності з потребами і запитами компанії. Зазвичай лізингові організації надають одержувачам каталог з великою кількістю моделей, марок і модифікацій. Клієнт зазвичай заздалегідь знає, яка машина потрібна його підприємству, однак необхідно заздалегідь подумати про комплектації і додаткові послуги.

При виборі партнера по лізинговій угоді потрібно звернути увагу на репутацію компанії, досвід її роботи на фінансовому ринку, вивчити відгуки інших клієнтів та навести довідки. Краще витратити час на невелику «попереднє розслідування», ніж укласти угоду з ненадійним лізингодавцем.

Заздалегідь слід прояснити найважливіші позиції договору:

  • суму первинного внеску (авансу) – він варіюється в широкому діапазоні в різних компаніях (від 0 до 49%);
  • суму щомісячного платежу і графік виплат;
  • за умови внесення залишкової вартості або повернення майна.

Якщо умови влаштовують одержувача, він складає і відправляє заявку лізингодавцю. Той розглядає її і виносить рішення. У різних компаніях терміни розгляду заяви розрізняються. Деякі фірми дають відповідь вже через пару днів, іншим потрібно кілька тижнів для аналізу інформації по заявнику.

Крок 2. Збір документів

Заявка схвалена, можна подавати документи для оформлення угоди. Доцільно заздалегідь підготувати пакет. Не зайвою буде бесіда з консультантом фінансової компанії з питання оптимізації грошових витрат та витрат часу.

Лізинг збір документів

 

Для процедури оформлення договору потрібні наступні документи:

  1. Офіційна заявка з підписом керівника підприємства.
  2. Анкета на проведення лізингової операції, завірена печаткою компанії заявника.
  3. Копія діючого Статуту комерційної організації.
  4. Копія свідоцтва про взяття на податковий облік.
  5. Копія протоколу про призначення керівника компанії.
  6. Копія паспорта керівника компанії (при необхідності – копії паспортів засновників фірми).
  7. Баланс компанії, фінансовий звіт.
  8. Довідка про відкриті рахунки в банках.
  9. Згоду на обробку наданих персональних даних.

Деякі організації вимагають інших документів на свій розсуд.

Крок 3. Складання і підписання договору

Після вибору та погодження платіжного графіка, суми авансу та інших пунктів договору, учасники підписують угоду. Цей момент вважається початком дії автолизинговой угоди.

Графік платежів – ключовий пункт операції. Юридичним особам слід вибирати найоптимальніший варіант, який максимально відповідає ритму бізнесу.

Виплати не повинні істотно порушувати фінансові справи компанії і заважати розвитку комерції. Іноді лізингодавець дозволяє вибрати сезонний графік оплати у відповідності з доходами підприємства.

Деякі лізингові компанії самі приїжджають в офіс партнера і оформляють договір на місці. Сама процедура займає небагато часу, але юристам фірми слід уважно вивчити текст документа до підписання паперів.

Крок 4. Внесення початкового внеску

Після внесення початкового внеску одержувач має право на довгострокове користування автомобілем в комерційних цілях.

Зазвичай фірми беруть від 5% до 15% авансу, але іноді угода відбувається на інших умовах, і одержувач або взагалі не вносить коштів, або оплачує майже половину вартості. Строк договору становить від 24 до 60 місяців.

Крок 5. Отримання автомобіля у володіння

Транспорт передається в лізинг через постачальника – в дилерському центрі або в салоні. Страховка ОСАГО обов'язкова, КАСКО здійснюється за взаємною домовленістю сторін. Транспортний засіб потрібно зареєструвати в ДАІ.

Збереженість автомобіля і його функціональність – турбота одержувача, але лізингодавець і постачальник нерідко надають своїм партнерам технічну підтримку та інші корисні послуги.

Коли термін угоди завершується, одержувач (згідно умов договору) або повертає транспорт лізингодавцю, або переводить його на баланс своєї фірми, виплачуючи залишкову вартість.

4. Де купити легковий або вантажний автомобіль в лізинг – огляд ТОП-5 великих російських лізингових компаній

Даний огляд носить чисто інформативний, а не рекламний характер. У різних регіонах РФ діє своя мережа лізингових організацій.

Ми розглянули 5 найбільш популярних фінансових компаній з бездоганною репутацією і найбільш вигідними для юридичних осіб умовами.

Топ великих російських лізингових компаній

Ось вони:

  1. ВТБ24 Лізинг – компанія, що надає в довгострокову оренду з можливістю викупу всі види транспорту, включаючи залізничний та авіаційний. Дочірня компанія банку ВТБ, що зрозуміло з назви. Головний офіс знаходиться в , є 35 філій в регіонах.
  2. Major Лізинг – московська компанія, створена в 2008 році. Пропонує всі варіанти лізингових угод по придбанню автомобілів. За роки роботи укладено більше 1000 фінансових угод з юридичними і фізичними особами.
  3. Сбербанк Лізинг – «дочка» відомого російського банку. Обсяг лізингового портфеля» на 2015 рік – 370 млн. рублів. Працює з представниками великого, середнього, малого бізнесу, має філії у всіх великих містах РФ, в Казахстані, в Україні.
  4. Европлан – фінансова організація з Москви, що спеціалізується на наданні клієнтам в лізинг нових іноземних автомобілів. Пропонує ексклюзивну програму «Все включено» з пакетом додаткових послуг спеціально для бізнес-партнерів.
  5. ВЕБ Лізинг – ще одна столична організація, що працює з бізнесменами та індивідуальними підприємцями.

В працюють сотні фінансових компаній, які надають послуги лізингу. Вибір організації залежить від цілей бізнесу, географічного положення компанії-лізингоотримувача, інших об'єктивних факторів.

Рекомендуємо переглянути наступне відео по темі статті:

5. Висновок

Підведемо підсумки. Придбання авто в лізинг – економічно доцільний і досить ефективний спосіб розширення автопарку компанії.

Представникам бізнесу корисно знати, якими способами можна вирішити транспортну проблему, і чим лізинг відрізняється від покупки в кредит і оренди.

Ми бажаємо нашим читачам успіхів у всіх комерційних починаннях, чекаємо оцінок статті та коментарів до теми публікації.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Автомобіль в лізинг для юридичних осіб – докладне керівництво по купівлі авто в лізинг для юр осіб + особливості та переваги