Що таке інвестиційний портфель   повний огляд поняття і видів портфелів + 5 етапів формування інвестиційного портфеля

Як відбувається формування і забезпечення ліквідності портфеля? У чому полягає принцип консервативності інвестиційного портфеля? Які особливості оптимізації портфеля диверсифікацією?

Інвестицій без ризику не буває. Це правило має засвоїти кожен початківець інвестор. Немає активів зі стовідсотковою гарантією прибутку, інакше кожен вкладник став би Генрі Фордом і Уорреном Баффеттом. Навіть банківський депозит – не такий надійний інструмент, яким його позиціонують фінансові установи.

На рівень прибутковості впливають тисячі причин – економічні кризи, інфляція, фінансова неграмотність, стрибки валютного курсу, біржові катаклізми. Однак у інвестора є дієвий спосіб якщо не усунути ризики повністю, то мінімізувати їх. Цей спосіб називається «інвестиційний портфель».

Створюючи портфель, ви не вкладаєте гроші в один інструмент, а використовуєте кілька напрямків інвестування. Про те, як це робиться і які види інвестиційних портфелів бувають, я, Денис Кудерин   спеціаліст по інвестуванню, розповім в новій статті.

А ще на вас чекає огляд надійних професійних компаній, які допоможуть сформувати портфель і грамотно керувати ним.

Вперед, друзі!

Інвестиційний портфель

Зміст
  1. Що таке інвестиційний портфель
  2. Які бувають види інвестиційних портфелів – ТОП-7 головних видів
  3. Порядок формування інвестиційного портфеля – 5 основних етапів
  4. Професійна допомога у портфельному інвестуванні – огляд ТОП-3 брокерських компаній
  5. Які існують способи оптимізації інвестиційного портфеля – 3 основних способи
  6. Висновок

1. Що таке інвестиційний портфель

Чому досвідчені інвестори отримують більше, ніж новачки? Думаєте, тому що в останніх менше грошей? Відповідь очевидна, але не зовсім коректний. Звичайно, сума вкладень безпосередньо впливає на прибутковість, але визначальну роль грають зовсім інші чинники.

Досвідчені фінансисти вміють правильно застосувати інвестиційні інструменти і знають, як управляти ними максимально ефективно. Вони в курсі, що чим більше напрямків інвестування задіяно, тим нижче ризики розорення і вище ймовірність отримання стабільного і довгострокового доходу.

Новачок шукає найбільш вигідний і перспективний актив, як лицарі шукали Священний Грааль. А коли знаходить його, поспішає вкласти в нього всі готівкові кошти. Такий спосіб може спрацювати, а може й розорити інвестора. Якщо ви гравець по натурі і хочете грати, а не заробляти – тоді цей шлях для вас.

Розумні інвестори надходять по-іншому. Вони не шукають самі високоприбуткові інструменти. Вони комбінують консервативні вкладення з помірними за рівнем ризику і високоризиковими інвестиціями. Якщо один варіант не спрацьовує, десять інших інструментів перекривають можливі втрати.

Сукупність активів інвестора становить його інвестиційний портфель. В цьому портфелі знаходяться цінні папери або інші різновиди вкладень, які дозволяють власникові одержувати прибуток за рахунок відсотків, дивідендів або спекулятивних операцій.

На відміну від реальних інвестицій, портфельні вкладення не припускають активного участі інвестора в управлінні проектами і компаніями, які він вкладає гроші.

Як вибирають активи для інвестиційного портфеля? Принцип такого вибору простий: націленість на стабільну прибутковість при мінімальних ризиках.

Приклад інвестиційного портфеля

Щоб не бути голослівним, наведу приклад правильного інвестиційного портфеля:

Частина грошей (приблизно 30%) поміщається на депозити в надійних банках. Бажано вибрати кілька установ – наприклад, Ощадбанк, Альфа-Банк, Тінькофф.

Половину активів вкладаємо в державні та корпоративні облігації і акції великих, стабільно розвиваються російських і зарубіжних корпорацій – Газпром, Google, Яндекс, Сургутнефтегаз, Лукойл і т. д.

Решту фінанси поміщаємо в високоризикові інструменти – акції «недооцінених» компаній, стартапи, опціони.

Головна перевага портфельних інвестицій – їх висока ліквідність. Інвестор має право в будь-який момент перевести цінні папери та інші активи в живі гроші і піти з ринку. З прямими інвестиціями таку процедуру виконати непросто, а іноді й неможливо до закінчення терміну реалізації проекту.

Професіонал завжди тримає частину грошей в інструментах, стійких до внутрішніх і глобальним ринковим коливанням. Наприклад, державні облігації з фіксованою вартістю не можуть впасти в ціні і приносять прибуток незалежно від стану ринку. Наявність таких активів у портфелі — це забезпечення його ліквідності.

Проте, як я вже говорив, повністю виключити інвестиційні ризики неможливо.

Варто перерахувати найбільш поширені ризики:

  • неправильний вибір інструментів (більша частина активів вкладена в акції нестійких компаній з сумнівними перспективами);
  • інфляція   обов'язково враховуйте цей показник, плануючи майбутні доходи;
  • неправильний вибір часу для інвестицій – досвідчені вкладники купують акції, коли всі продають, а не навпаки.

У кожного інвестора свій підхід до формування інвестиційного портфеля. Найуспішніший інвестор сучасності Уоррен Баффетт вкладав гроші в компанії, які з точки зору інших учасників ринку були безперспективними.

Не тільки цінні папери, що входять в портфель далекоглядного інвестора. Вибір напрямків майже безмежний – золото та інші дорогоцінні метали, нерухомість, страхові накопичувальні фонди, ПАММ-рахунки і багато іншого.

Про те, як грамотно розпоряджатися вкладеннями, читайте в статті «Управління інвестиціями».

2. Які бувають види інвестиційних портфелів – ТОП-7 головних видів

Класифікація інвестиційних портфелів досить умовна. Професійні інвестори намагаються поєднувати різні стратегії інвестування. Буває, що одна половина портфеля у них прибуткова, інша складена з інвестицій зростання.

Проте знати, які бувають види портфелів, що необхідно кожному вкладникові.

1 Вид. Портфель доходу

З назви зрозуміло, що такий портфель розрахований на високі доходи від інвестицій при мінімальному ризику і кращий для консервативних інвесторів.

У нього входять облігації (державні та корпоративні) з невеликими регулярними виплатами, акції великих компаній сировинною або енергетичною галузей. Дохід від такого портфеля формується в основному за рахунок відсотків і дивідендів. Якщо говорити про показники, то це 10-25% річних.

Вигляд 2. Портфель зростання

Прибуток портфеля зростання забезпечується підвищенням вартості цінних паперів. Таким інструментом користуються інвестори, які бажають отримати значний прибуток. Напрями вкладень – акції стрімко розвиваються компаній, стартапи.

Ризики портфеля зростання досить високі, але якщо вкладник вчасно реалізує свої активи, прибутки теж будуть значними. Показники прибутковості не лімітовані.

Вигляд 3. Збалансований портфель

Портфель поміркованого інвестора. Сформований з цінних паперів відомих компаній і має стабільний склад. Господар такого портфеля орієнтується на довгі терміни і збереження капіталу. Втім, невелику частину активів можуть складати і акції з мінливої вартістю, але такий ризик завжди виправданий і знаходиться під суворим контролем.

Вигляд 4. Портфель ризикового капіталу

Портфель біржового гравця, націленого на максимальний приріст капіталу. Такий інвестор знає, що найвищі прибутки дають самі високоризикові інвестиції. До складу активів входять акції нових і швидкозростаючих підприємств, а також компаній, що розвивають нові технології.

Вигляд 5. Портфель довгострокових паперів

Консервативний портфель, розрахований на тривалі терміни. Власник діє за принципом «купив і забув». Щоб займатися таким інвестуванням, потрібно мати солідний бюджет, адже вкладені гроші будуть недоступні протягом декількох років.

Типовий приклад

П'ятирічні облігації федерального позики, випущені в 2012 році Центробанком, погашені навесні 2017 року. Усі власники таких паперів повернуть свої гроші в повному обсязі. Дохід вони вже отримали за рахунок купонів, які виплачувалися кожні півроку протягом всього строку дії облігацій.

Портфель довгострокових паперів

Знову повернемося до Уоррену Баффету – явного прихильникові довгострокових вкладень. Він говорив: «Якщо ви не плануєте утримувати акції протягом 10 років, то не здумайте купувати їх навіть на 10 хвилин. Стабільна прибутковість – справа довгих термінів».

См. статті «Довгострокові інвестиції».

Вигляд 6. Портфель короткострокових паперів

Протилежність довгострокового портфеля. У такий пакет входять інвестиції максимальної ліквідності і швидким поверненням коштів. Приклад – вкладення в і біржові валютні спекуляції на ринку Форекс, інвестиції в МФО.

Вигляд 7. Портфелі з регіональними або іноземними паперами

Портфелі для патріотів свого краю чи підприємців, які досконально знають внутрішній ринок власного регіону. Різновиди спеціалізованого портфеля – набори цінних паперів галузевого характеру (наприклад, нафтопереробних компаній), акції іноземних компаній.

Таблиця інвестиційних портфелів наочно продемонструє характерні особливості всіх різновидів:

Вид портфеля Інструменти Прибутковість
1 Портфель доходу Цінні папери з високими відсотками і дивідендами Помірна
2 Портфель зростання Цінні папери з високим приростом вартості Висока
3 Збалансований Дохідні і ростові папери розділені приблизно порівну Помірна
4 Ризиковий капітал Акції швидкозростаючих компаній, стартапи Висока
5 Довгостроковий Облігації, акції великих компаній Низька, але стабільна
6 Короткостроковий Цінні папери недооцінених і молодих компаній Висока

3. Порядок формування інвестиційного портфеля – 5 основних етапів

Отже, ви твердо вирішили сформувати свій інвестиційний портфель. Розглянемо, що для цього знадобиться.

Всім новачкам рекомендую дотримуватися принципу консервативності. Це означає, що базою для портфеля повинні стати консервативні та надійні фінансові інструменти. Ризикувати будете потім, коли збільшите свої активи на 50-100%. А поки будьте розсудливі, терплячі і послідовні.

І чітко дотримуйтесь експертного керівництву.

Етап 1. Постановка інвестиційних цілей

Чим конкретніше мети інвестора, тим ефективнішою буде його фінансова діяльність. Якщо людина приходить на ринок з туманними намірами, результат теж буде туманним і невизначеним. Мета «трохи підзаробити, якщо вийде» не прокотить. Ставте перед собою реальні і конкретні завдання.

Профі працює на результат. Він приходить на біржу підготовленим і готовим перемагати. При цьому ні на хвилину не забуває про безпеку. Його капітал невразливий для зовнішніх потрясінь, а сам він захищений від імпульсивних рішень правильно обраної стратегією.

Вирішите заздалегідь, скільки і навіщо ви хочете заробити на інвестиціях. Правильні цілі – збільшити капітал на 50% за рік, накопичити на автомобіль, отримувати на біржі більше, ніж на основній роботі.

Починаючим інвесторам я б порадив працювати з професійним консультантом. Багато брокерські компанії виконують такі функції навіть безкоштовно. Не нехтуйте кваліфікованою допомогою, слухайте мудрі поради і дотримуйтесь їх.

Етап 2. Вибір інвестиційної стратегії

Вибір стратегії залежить від особистих переваг інвестора і його кінцевих цілей.

По суті, є всього 3 стратегії інвестування:

  • агресивна;
  • консервативна;
  • помірна.

Агресивна (вона ж активна) стратегія передбачає постійний контроль ринкових змін. Активний інвестор постійно діє – купує, продає, реінвестує. Його мета – примножити капітал в найкоротші терміни. Така стратегія вимагає часу, знань і засобів.

Пасивна стратегія – це очікування. Вкладник не бере участь у проміжних процесах і розраховує тільки на довгостроковий результат. Або отримує прибуток з дивідендів, відсотків і купонів. Саме таку стратегію я б порекомендував новачкам. Трохи нудно, але зате надійно.

Етап 3. Аналіз ринку цінних паперів

Виходячи з цілей інвестування, проаналізуйте ринок цінних паперів і визначте для себе найбільш підходящі до вашої стратегії інструменти. На цій стадії рекомендую вибрати надійного брокера – провідника в нескінченному фінансовому лабіринті.

Інвестувати на біржі, безумовно, складніше, ніж робити банківські вклади, але набагато простіше, ніж заробляти гроші щоденною працею на заводі або в офісі. Головне – взяти на себе відповідальність за фінансові рішення і розібратися в біржових механізмах хоча б на рівні любителя.

Але не варто кидатися у вир з головою. Для початку почитайте блоги, статті, книги для новачків. Коли ви зрозумієте, ніж облігації відрізняються від акцій і що таке ETF-фонди, поступово переходите до практики. Вивчіть котирування компаній за поточний і минулий рік, подивіться, наскільки виросли ті чи інші цінні папери, і який це принесло дохід їх власникам.

Ще варіант – відкрити навчальний брокерський демо-рахунок, який є у кожної професійної компанії, і поторгувати якийсь час віртуальними акціями. Це допоможе освоїтися на ринку і зрозуміти основні принципи торгівлі.

Деякі новачки вибирають стратегію проходження за досвідченими інвесторами. Іноді брокери дозволяють вивчати портфелі успішних гравців і вкладати гроші за принципом «роби як я».

Етап 4. Вибір активів у портфель

Біржові інвестиції непередбачувані, але це не лотерея і не гра в казино. Тут ви самі вправі контролювати ситуацію і врівноважувати ризики. Точну прибуток передбачити неможливо, особливо по акціях внутрішнього російського ринку, але приблизний зростання доходів за консервативною стратегією – величина цілком певна.

Розподіляйте активи за тими напрямками, в яких ви хоча б мінімально розбираєтеся. Не варто, наприклад, вкладати гроші у ф'ючерси, якщо ви не в курсі, як вони працюють. Краще покладіть залишок нерозподілених коштів у валюту. Нехай на брокерському рахунку будуть вільні гроші.

Етап 5. Купівля цінних паперів і початок моніторингу сформованого портфеля

Цінні папери на біржі набувають через брокера. Безпосередньо гроші вкладають в акції рідко. Це роблять в основному досвідчені інвестори з великими грошима.

Моніторинг сформованого портфеля

Купити активи і забути про них – неправильна тактика. Навіть якщо ви самий консервативний інвестор на світі, потрібно регулярно переглядати портфель та проводити ревізію хоча б раз в квартал або півроку. Від якихось паперів доведеться позбутися, а які, навпаки, докупити.

Корисна посилання – «Інвестиції в акції».

4. Професійна допомога у портфельному інвестуванні – огляд ТОП-3 брокерських компаній

Я вже говорив, що без брокера на ринку цінних паперів новачкові робити нічого. Брокер – це не тільки посередник, який отримує за свої послуги відсоток, це ваші очі і вуха. Чим надійніше провідник, тим вище прибуток.

На деяких біржах брокери суміщають обов'язки фінансового консультанта. Іноді навіть без додаткової плати.

Вивчіть огляд найбільш надійних в брокерських компаній і користуйтеся їх послугами.

1) ФІНАМ

Старий брокер в (компанія заснована в 1994 році). Крім брокерських послуг, займається управлінням капіталом, навчанням, валютними операціями, прямими інвестиціями у виробництво й економіку. Тримає курс на постійний розвиток і впровадження в практику новітніх інформаційних технологій і клієнтських сервісів.

Фахівці «ФІНАМ» допоможуть клієнту сформувати інвестиційний портфель, самі виберуть найбільш прибуткові і перспективні напрямки у відповідності з цілями і фінансовими можливостями інвестора.

Відкривайте демо-рахунок або реальний брокерський рахунок прямо на сайті компанії. Процедура займає кілька хвилин. Практично відразу ви отримуєте доступ до біржових операцій з цінними паперами і валютою. Компанія обіцяє дохід у 18% в рік навіть при пасивній стратегії інвестування.

2) GoldMan Capital

Фірма надає консалтингові послуги в сфері приватних і корпоративних інвестицій. Ці хлопці не тільки розкажуть вам, що таке ефективний інвестиційний портфель, але і допоможуть вам створити.

До кожного клієнта прикріплюється індивідуальний портфельний керуючий, який розпоряджається активами з метою витягти з них максимальний прибуток. Дохід посередника залежить від вашого доходу, тому консалтери кровно зацікавлені в благополуччі клієнта.

3) FMC

Ще одна посередницька фірма з тривалим стажем роботи та бездоганною репутацією. Клієнти отримують доступ до інвестицій в акції найбільших світових і російських корпорацій. Хочете стати співвласником корпорації Майкрософт, Газпром, Кока-колу чи Еппл? Немає нічого простіше – зареєструйтесь FMC і отримаєте персонального консультанта, який буде вести ваш інвестиційний портфель протягом усього періоду інвестування.

5. Які існують способи оптимізації інвестиційного портфеля – 3 основних способи

Ледача людина завжди знайде причину, по якій він не буде займатися інвестиціями. Він швидше повірить Сергію Мавроді, ніж самому собі, чи буде скуповувати побутову техніку, коли долар почне дорожчати.

Діяльний і далекоглядний індивід, який думає про майбутнє, такими дурницями не займається. Він шукає способи оптимізувати свій особистий інвестиційний портфель. З них йому не страшні внутрішні кризи, стрибки валют і падіння рубля.

Способів оптимізації портфеля безліч, але я розгляну найбільш ефективні.

Спосіб 1. Диверсифікація портфеля

Перше і головне правило інвестора. На простому мовою воно звучить так: «Багато яєць, багато кошиків». Чим більше інструментів ви обираєте, тим нижче ризики. Але і доходи треба розраховувати так, щоб перекрити інфляцію.

Класична диверсифікація виглядає наступним чином:

  • 50-70% вкладає в низькоризикові інвестиції;
  • до 20% поміщає у високоприбуткові напрямки з високим ступенем ризику;
  • інше йде на резервні потреби і поміщається на банківські депозити або, наприклад, знеособлені металеві рахунки.

Не обов'язково дотримуватися саме такого співвідношення. Головне – не порушувати баланс, вкладаючи занадто багато в один актив.

Спосіб 2. Банківські депозити

Ще один спосіб для людей, які перш за все цінують в інвестиціях надійність. Розподіліть гроші по найбільшим банкам країни. Але стежте, щоб розмір вкладів не перевищував суму державного страхування. На момент написання статті вона дорівнює 1,4 млн руб.

Банки, до речі, теж пропонують індивідуальні інвестиційні програми. Наприклад, в Ощадбанку діє захищена програма для приватних осіб з гарантованим поверненням початкового внеску. При цьому вкладник сам вибирає 1 з 5 можливих напрямків інвестування.

Спосіб 3. Вкладення в нерухомість

Якщо ви живете у великому населеному пункті, то інвестиції в житлову і комерційну нерухомість допоможуть не тільки зберегти, але і примножити початковий капітал. Принаймні, інфляцію ви перекриєте, а якщо вкладетеся в об'єкт на стадії будівництва, то обов'язково отримаєте у майбутньому дохід у 30-70%.

Розширюємо кругозір – дивимося цікавий ролик по темі публікації.

6. Висновок

Тепер ви знаєте, що являє собою інвестиційний портфель і чим він відрізняється від учнівського портфеля. Пам'ятайте головне – фінансова грамотність досягається виключно практичним шляхом. Не бійтеся вкладати в себе. Дорогу здолає той, хто йде!

Питання до читачів

А які активи ви вважаєте найбільш перспективними для інвестування? Діліться коментарях.

Журнал бажає вам вдалих вкладень і надійних партнерів! Будемо вдячні за відгуки, оцінки, коментарі і лайки в соцмережах. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Що таке інвестиційний портфель   повний огляд поняття і видів портфелів + 5 етапів формування інвестиційного портфеля