Управління інвестиціями — 7 етапів управління оборотними активами підприємства + стратегії управління інвестиційним портфелем

Що таке інвестиційний менеджмент і які бувають стратегії управління портфелем? Як управляти реальними інвестиціями та оборотними активами? Хто управляє фінансовими інвестиціями підприємства?

Управляти інвестиціями – це як керувати автомобілем. Якщо ви досвідчений і уважний водій, поїздка буде легкою і приємною – ви доїдете туди, куди потрібно вчасно і з комфортом. Якщо ви новачок, будь перехрестя вимагає граничної уваги і концентрації здасться зосередженням небезпек.

Чим більше практики, тим простіше процес управління. Головне – зрозуміти основні принципи інвестиційного менеджменту та навчитися грамотно оцінювати ризики, і з часом ви навчитеся управляти інвестиціями з майстерністю гонщика Формули-1. Про те, як це зробити, я, Денис Кудерин, спеціаліст по інвестуванню, розповім в новій публікації.

які дочитали до кінця чекає огляд трійки найбільш надійних в РФ компаній, які допоможуть грамотно розпорядитися інвестиціями, плюс поради, як отримати з вкладень максимальний дохід.

Отже, почнемо!

Управління інвестиціями

Зміст
  1. Що таке управління інвестиціями
  2. Які стратегії використовують в управлінні інвестиційним портфелем – 3 головних стратегії
  3. Як управляти інвестиціями – 7 основних етапів
  4. Де отримати допомогу в управлінні фінансовими інвестиціями підприємства – огляд ТОП-3 компаній
  5. Як домогтися успіху в управлінні інвестиціями – 4 корисних ради для початківців інвесторів
  6. Висновок

1. Що таке управління інвестиціями

Головна мета інвестиційного менеджменту – отримати від вкладень максимальний прибуток. Факт очевидний, але не варто про неї забувати. Домагаються цього різними способами в залежності від типу інвестиційного проекту, обсягу активів, темпераменту інвестора.

Одні інвестори воліють діяти обачно, інші люблять ризикувати, треті делегують управління проектом професійним менеджерам. Але неважливо, який спосіб ви вибираєте – треба тверезо оцінювати власні сили і потенціал інвестиційного проекту.

Основні принципи управління інвестиціями:

  • максимізація доходів;
  • мінімізація ризиків.

Інвестиційним менеджментом займаються як приватні інвестори, так і великі комерційні корпорації. Навіть державні структури роблять це, інвестуючи кошти в цілі галузі економіки. Іноді федеральні органи стимулюють вкладення приватного капіталу в той чи інший проблемний сектор.

Приклад

Держава всіляко заохочує інвестиції в сільське господарство і навіть допомагає керувати ними. Так, інвесторам надаються пільгові умови кредитування: відсотки за позиками оплачуються з держбюджету, підприємці повертають банкам лише тіло вкладу.

Таким чином, розвивається аграрний сектор в країні, а самі бізнесмени отримують більше користі від вкладів.

Управління проектом – це послідовність точних рішень, які приймає відповідальна особа на шляху до досягнення мети.

У процесі інвестиційного менеджменту інвестор:

  • оцінює ринкові перспективи;
  • вибирає напрям інвестування;
  • формує інвестиційний портфель;
  • розробляє план управління інвестиціями;
  • прогнозує розвиток проекту;
  • реалізує проект;
  • відстежує результати і коригує процес у міру потреби.

В інвестиційній діяльності є свої непорушні правила. Керуючи процесом, інвестор обов'язково враховує динаміку прибутковості, термін окупності та реалізації, поточну вартість проекту.

При грамотному управлінні проект задовольняє наступним умовам:

  • дохід від інвестицій перевищує прибутковість банківських депозитів;
  • рентабельність проекту вище темпу інфляції;
  • рівень ризику визначено заздалегідь;
  • інвестиції мають максимальну ліквідність;
  • завдання всіх учасників процесу чітко визначені.

Кваліфікований інвестиційний менеджер – це спеціаліст з економіки, знавець технічного аналізу та математичного моделювання, експерт у законодавчій і податковій сфері.

Це не означає, що приватним інвесторам не варто братися за нові перспективні проекти. Пересічні громадяни мають масу шансів на успіх, якщо дотримуються базові правила інвестування. Наприклад, не ризикують без попереднього аналізу ситуації або не вкладають гроші в напрямок, в якому не розбираються.

Проблема в тому, що у жителів РФ і країн ближнього зарубіжжя біда з фінансовою грамотністю. Більшість людей не можуть навіть раціонально витратити зарплату і взагалі не думають про те, як змусити свої гроші заробляти нові гроші.

Довгострокові інвестиції здаються пересічному громадянину ненадійними і складними. Але варто тільки почати, і колись туманні і лякаючі поняття стають ясними і простими.

Висновок: не бійтеся інвестувати. Навіть якщо в перших проектах ви наробите помилок, це дасть вам безцінний досвід, який обов'язково стане в нагоді в майбутньому. І ще одна порада: не шукайте легких шляхів.

Якщо хтось говорить або пише: «прямо зараз вкладайте гроші в акції Гугла (або Газпрому, або Урюпинского м'ясокомбінату)» — не вірте на слово. Прогнози та конкретні поради в інвестиційному бізнесі – речі ненадійні.

Ще більше інформації про прибуткові вкладення ви знайдете у статтях «Інвестиції в основний капітал» і «Реальні інвестиції».

2. Які стратегії використовують в управлінні інвестиційним портфелем – 3 головних стратегії

Стратегія інвестування – це синонім управління ризиками. Ви розробляєте певну послідовність дій, яка призводить до досягнення мети. Стратегія – це сценарій реалізації, що враховує можливості всі фактори впливу на кінцевий результат.

Треба чітко розуміти, на які ризики ви готові піти. Уоррен Баффет, один з найуспішніших інвесторів в історії, говорив: «Якщо ви не в силах спостерігати, як ринок на ваших очах падає на 50%, то вам не варто займатися інвестуванням». Як варіант – вибирайте найбільш консервативну стратегію управління портфелем.

Якщо ви ще не знаєте, що являє собою інвестиційний портфель, прочитайте матеріал по цій темі.

Якщо вже знаєте, перейдемо до конкретних стратегій.

Стратегія 1. Консервативна

Така стратегія передбачає мінімальний ризик втрати вкладень, але і відносно низький розмір доходу (не більше 20% річних). Стосовно до біржових операцій це, наприклад, купівля облігацій з фіксованою ціною.

Інші варіанти консервативних вкладів – інвестиції в золото, знеособлені металеві рахунки, вкладення в нерухомість, пайові фонди з консервативною політикою, депозити, страхові накопичувальні програми, вклади в інвестиційні монети.

Просунуті інвестори комбінують консервативні інвестиції з високоризиковими.

Приклад

25% активів вкладник розміщує в державні облігації, 25% кладе на депозитний валютний внесок, інші гроші розподіляє між акціями «блакитних фішок» та країн перспективних підприємств.

Повністю консервативні інвестиції гарантують майже 100% схоронності капіталу, але дохід не завжди перевищує темпи інфляції. При цьому розмір прибутку зазвичай відомий заздалегідь. Накладні витрати – мінімальні обороти – низькі, терміни окупності – тривалі.

Стратегії управління інвестиціями

Пасивна консервативна стратегія підходить тим інвесторам, які не хочуть ризикувати і не мають часу для активних дій. Управляти такими інвестиціями легко і просто: «купив і забув до отримання дивідендів».

Стратегія 2. Помірна

Характеризуються середнім рівнем ризиків та доходності (до 50% на рік). Такі показники в акції великих компаній, вкладень у виробництво, перспективні стартапи та інші напрями, що вимагають від інвесторів активної участі та економічних знань.

Помірні вклади це: Піфи змішаних інвестицій, ПАММ-рахунку, вкладення в цінні папери недержавних компаній, інвестиції в МФО.

Сюди ж відноситься відносно новий на фінансовому ринку продукт – індивідуальний інвестиційний рахунок (ІВС). Такий вклад мають право відкривати тільки фізичні особи у брокерських фірмах і управляючих компаніях. При вкладеннях до 400 000 рублів держава надає податкові пільги. Річний дохід становить в середньому 18-30%.

Стратегія 3. Агресивна

Агресивна стратегія – це ризикована гра для людей зі сталевими нервами і пристойними грошовими активами. Сюди відносять фінансові піраміди, невипробувані технології, новітні напрямки ринку з невизначеними перспективами, стартапи.

Волатильність таких інструментів максимальна. Можна втратити все, або збільшити початковий капітал на 100-1000%.

У таблиці представлені основні інвестиційні інструменти, що відповідають стратегіям:

Стратегії Інструменти
1 Консервативна Облігації, нерухомість, золото, депозити
2 Помірна Цінні папери великих недержавних підприємств, Піфи, ІВС, виробництво, сільське господарство, хедж-фонди
3 Агресивна Інновації, стартапи, фінансові піраміди, компанії багаторівневого маркетингу, хайпи

3. Як управляти інвестиціями – 7 основних етапів

Очевидно, що інвестувати власні 100 000 рублів і розпоряджатися мільйонними активами великої компанії – не одне і те ж. Однак загальні правила управління інвестиціями справедливі і для приватних інвесторів, і для корпоративних.

В обох випадках потрібно вміти прораховувати ризики, бачити на 10 кроків вперед, орієнтуватися в поточній економічній ситуації, користуватися актуальними технологічними розробками і слідувати принципам розумної доцільності.

Як управляти інвестиціями

Найскладніше управляти реальними інвестиціями, оскільки в такій ситуації гроші вкладаються в «живі» виробничі процеси або, наприклад, будівництво. Прорахувати всі витрати оборотного капіталу й оцінити розмір майбутнього прибутку під силу лише професіоналам.

З цієї причини для управління великими інвестиційними проектами керівники компаній часто запрошують сторонніх фахівців з консалтингових фірм.

У цілому процес інвестиційного менеджменту виглядає наступним чином.

Етап 1. Аналіз інвестицій в попередньому періоді

Передбачається, що інвестор – вже не новачок у справі прибуткових вкладень. Він оцінює ефективність своїх минулих інвестиційних проектів, аналізує помилки і виявляє сильні сторони.

Приватний інвестор робить приблизно такі висновки:

«Ага, з облігаціями минулого разу у мене як-то вдало вийшло, а ось ф'ючерси та опціони – це явно не моє, краще з ними не зв'язуватися. Краще звернути увагу на акції вітчизняних гігантів – вони в цьому сезоні стабільно йдуть в гору».

З великими інвестиційними проектами складніше. Потрібно провести детальний аналіз ринкової кон'юнктури, оцінити загальний обсяг оборотного капіталу компанії, вивчити основні форми інвестування, які застосовувалися раніше.

Портфельні інвестиції великих підприємств вимагають професійної оцінки ризиків за всіма напрямами. Далі виключаються надмірно ризиковані інструменти і оцінюється ліквідність тих, що залишаються в обоймі.

Етап 2. Визначення загального обсягу інвестування в майбутньому періоді

Розраховуємо обсяг коштів, необхідних для майбутніх капіталовкладень. Якщо потрібні додаткові джерела – подбайте про це заздалегідь. Врахуйте, що показник прибутковості в цьому випадку повинен з запасом перекривати процентну ставку за кредитами.

Етап 3. Визначення форм інвестування

Вибір форми інвестування залежить від стратегії, а також поточних та довгострокових завдань інвестора.

Способів реалізації інвестицій – безліч. Це і покупка контрольного пакета акцій, вкладення в статутні фонди спільних підприємств і розширення діючого виробництва, і відкриття філії.

Для приватних інвесторів з невеликим капіталом варіантів теж досить – керуючі компанії, брокерські рахунки, надійні Піфи і ПАММ-рахунки.

Етап 4. Розробка і оцінка інвестиційних проектів

Інвестиційний проект повинен відповідати довгостроковим цілям компанії і вирішувати по можливості поточні фінансові та виробничі завдання.

Розробку серйозного проекту варто доручити професійним управляючим. Вони оцінять ліквідність і прибутковість інвестицій, прорахують можливі ризики, проведуть грамотну диверсифікацію – тобто розподілять кошти за різними інструментами.

Етап 5. Формування інвестиційної програми

Інвестиційна програма – це докладний план майбутньої фінансової діяльності. Великі фінансові проекти неможливі без розподілу обов'язків: призначають керівників, виконавців, фінансових консультантів, відповідальних за юридичну частину.

Етап 6. Реалізація проектів і програми

На стадії впровадження проекту в життя часто виникають труднощі. Успішно подолати їх – завдання конкретних виконавців. Великі проекти вимагають грамотного контролю та обліку на всіх стадіях реалізації.

Приватний інвестор – сам собі директор і виконавець. Йому не буде на кого звалити провину в разі провалу. Тому стежити за реалізацією і відслідковувати проміжні результати потрібно уважно і тверезо.

Етап 7. Контроль виконання програми

В рамках підприємства контроль інвестиційних проектів покладається на безпосередніх керівників.

Життєвий цикл інвестицій варіюється від декількох місяців до декількох років. Вчасно провести корекцію, вивести активи і насолодитися тріумфом – мистецтво, якому вчаться в основному на практиці.

4. Де отримати допомогу в управлінні фінансовими інвестиціями підприємства – огляд ТОП-3 компаній

Участь професійного партнера знижує інвестиційні ризики і підвищує прибутку.

Експерти журналу вибрали 3 самих надійних і перспективних для інвесторів компанії. Вони візьмуть на себе як вибір інструментів інвестування, так і управління вкладами, якщо ви замовите таку послугу.

1) Відкриття Брокер

Компанія працює на фінансовому ринку з 1995 року. Загальна кількість клієнтів брокера – 95 000. У 2016 році сумарний обсяг клієнтських операцій на Московській біржі склав 14,5 трлн рублів. «Відкриття Брокер»   лідер за приростом нових клієнтів за підсумками 2016 року. Компанія неодноразово нагороджувалася професійними призами та дипломами.

доступні Користувачам: інвестиції у власний бізнес за партнерською програмою з лідерами фондового ринку, вклади у валютні продукти, відкриття брокерського рахунку та ІВС, допомога у формуванні інвестиційного портфеля, вивчення основ прибуткового інвестування.

2) ЦЕРІХ Кепітал Менеджмент

Рік заснування – 1995. Щомісячний оборот – 600 млрд руб. Рейтинг надійності від Національного Рейтингового Агентства – АА. Мережа філій у найбільших містах . Тільки професійні співробітники та консультанти.

Послуги на біржових і фондових ринках світу, брокерська та депозитарна діяльність, допомогу в управлінні фінансами та інвестиціями. Клієнтам компанії доступні вкладення в цінні папери, заробіток на коливаннях цін на нафту і бензин, інші перспективні інструменти.

«ЦЕРІХ Кепітал» приймає активи приватних громадян та корпоративні кошти у довірче управління. Дохід по стратегії «Російські Акції»   46% річних.

3) БКС

Керуюча компанія БКС надає приватним і інституційним клієнтам широкий спектр фінансових послуг. Основний напрямок бізнесу – професійне управління активами. Організація працює з 2000 року, має рейтинг ААА (максимальна надійність), 12 000 інвесторів, 50 офісів по всій .

Місія компанії – довгострокові і надійні інвестиційні рішення для кожного користувача. У списку інструментів для множення капіталу – Піфи, вклади у прибуткові напрямки економіки, персональні стратегії довірчого управління. Активами управляє професійна команда фінансистів з багаторічним досвідом роботи на ринках капіталу.

5. Як домогтися успіху в управлінні інвестиціями – 4 корисних ради для початківців інвесторів

Грамотний інвестиційний менеджмент вимагає холодної голови, гарячого серця і швидкої реакції. Рядовому інвестору не обов'язково бути фінансистом – з вкладеннями успішно справляються і інженери, і педагоги, і колишні військові.

Щоб почати інвестувати, досить базових знань. Розберіться у фінансових інструментах, почитайте блоги та дослідження інвесторів-практиків (того ж Уоррена Баффета або Kiyosaki), вивчіть принципи роботи біржі і цінних паперів.

Як досягти успіху в управлінні інвестиціями

Активні стратегії не підходять надмірно емоційним людям, схильним приймати імпульсивні рішення. Я говорю зараз не про жінок, а взагалі про всіх, хто занадто бурхливо реагує на події. Якщо ви ставитеся до такого типу людей, вибирайте гранично консервативні інструменти вкладень – облігації, депозити, дорогоцінні метали.

І ще кілька корисних порад.

Порада 1. Залучайте незалежних експертів для аналізу проектів

Про це я вже говорив, але не полінуюся повторити – участь професійних аналітиків і експертів підвищує шанси на успіх інвестиційного проекту. На скільки відсотків, сказати складно, бо все залежить від обсягу і типу вкладень.

Експерти побачать ризики, про які ви навіть не думали, і не розрахують бажаний, об'єктивний дохід від фінансових операцій.

Порада 2. Направляйте більшу частину вкладень на консервативні ризики

У професійних інвесторів базова частка інвестиційного портфеля представлена консервативними інструментами. Це свого роду подушка безпеки, яка врятує ваші вкладення в разі провалу всіх інших інструментів.

Порада 3. Використовуйте різні інвестиційні інструменти

Диверсифікація – головне правило успішного інвестора. Новачки часто ігнорують цей пункт, вишукуючи, на їхню думку, «ідеальні» напрями і повністю вкладаючи в них свої активи.

Думаю, всі знають, що буває, коли всі яйця лежать в одній корзині, і ця кошик несподівано падає.

Порада 4. Користуйтеся послугами інвестиційних брокерів

Брокер – це ваш лоцман в бурхливому морі фінансів. Навіть великі інвестори діють через професійних брокерів. Якщо ви – чайник в інвестиційному бізнесі, без провідника точно не обійтися. Про те, як вибрати брокера, читайте в статті «Інвестиції в акції».

Дивіться цікавий ролик по темі управління інвестиціями.

6. Висновок

Підведемо підсумки, панове інвестори. Управління інвестиціями – складний процес, освоювати який тим не менш, життєво необхідно. Грамотний фінансовий менеджмент – це контроль ризиків, точний розрахунок і стабільні доходи.

Питання до читачів

А як ви керуєте чи плануєте управляти своїми інвестиціями, самостійно або з допомогою професіонала?

Бажаємо вам фінансового благополуччя і перспективних інвестицій! Будемо вдячні за оцінки, коментарі до статті, лайки в соцмережах. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Управління інвестиціями — 7 етапів управління оборотними активами підприємства + стратегії управління інвестиційним портфелем