Що таке реальні інвестиції   повний огляд поняття і форм реальних інвестицій + 7 основних етапів управління валовими інвестиціями

Що таке реальні і фінансові інвестиції? Які вкладення відносяться до реальних інвестицій? В яких формах представлені валові інвестиції?

Привіт всім! З вами на зв'язку Денис Кудерин!

Статистика свідчить – 60% найбагатших людей планети заробили свої мільйони завдяки успішному інвестування. Якщо підприємець не вкладає гроші в нові проекти і напрямки, його чекає стагнація і регрес. Його жеруть конкуренти ігнорують споживачі. Його бізнес загниває на корені.

Інвестиційна теорія свідчить: якщо ти не купив, ти продав. Це значить, якщо ти сьогодні не вклав гроші в розвиток бізнесу, завтра ти їх втратиш. Найбільш перспективний для підприємців фінансовий інструмент – реальні інвестиції. Про них я і розкажу в новій статті.

які дочитали до кінця чекає огляд найбільш надійних в компаній, які надають допомогу в реальному інвестуванні, плюс поради, як уникнути основних ризиків при вкладенні коштів.

Вперед, друзі!

Реальні інвестиції

Зміст
  1. Що таке реальні інвестиції
  2. Які бувають види інвестицій у реальні активи – ТОП-3 основних види
  3. З яких джерел можна фінансувати реальні інвестиції – 3 головних джерела
  4. Як управляти реальними інвестиціями – 7 основних етапів
  5. Професійна допомога у реальному інвестуванні – огляд ТОП-3 компаній з надання послуг
  6. Які бувають ризики реальних інвестиційних проектів – огляд основних ризиків
  7. Висновок

1. Що таке реальні інвестиції

Вільні гроші компанії, які порошаться на банківських рахунках, це втрачені прибутки.

По-перше, їх з'їдає інфляція, яка в становить у середньому 12-15% в рік. По-друге, підприємство, яке не інвестує кошти у власний розвиток, що приречене на неминуче відставання від більш спритних і заповзятливих конкурентів.

Висновок: фінанси потрібно вкладати. Найбільш прибутковий напрямок таких вкладень – це реальні інвестиції.

Економічне поняття «реальні інвестиції» не означає, що є інвестиції «нереальні». Просто наукова класифікація за об'єктами приміщення коштів підрозділяє вклади на реальні і фінансові. Фінансові – це інвестиції в цінні папери з метою їх подальшої реалізації.

Реальні інвестиції – вкладення коштів в активи, безпосередньо пов'язані з виробництвом товарів і послуг для подальшого отримання прибутку. Реальні вклади спрямовані на множення основних фондів компанії, а також на їх реорганізацію, реструктуризацію і модернізацію.

Типовий приклад

Компанія «Російська картопля», що випускає чіпси, бажає збільшити обсяг виробництва основної продукції. Для цієї мети фірма закуповує в Німеччині обладнання нового покоління, яке збільшить щорічна кількість одиниць товару в 5-10 разів.

Це пряма (вона ж реальна) інвестиція у виробництво, яка – за умови грамотного маркетингового плану і ринкових перспектив – гарантує компанії збільшення прибутків.

інвестиція у виробництво

Реальними інвестиціями займаються підприємства великого, середнього, іноді дрібного бізнесу, державні організації, рідше інвестиційні фонди. Приватні інвестори майже не роблять таких вкладень. Не тому що не хочуть – просто обсяг інвестицій занадто великий для однієї людини.

Реальні вкладення передбачають операції з мільйонними і мільярдними оборотами, спрямовані на отримання відповідних прибутків у довгостроковій перспективі.

Є безліч форм реальних інвестицій:

  • купівля цілісних майнових комплексів – фабрик, заводів, цехів, сільськогосподарських ферм;
  • будівництво нових об'єктів;
  • відкриття філій, регіональних відділень, дочірніх компаній;
  • реконструкція з метою кардинального перетворення виробництва на основі інноваційних технологічних розробок;
  • модернізація діючого підприємства – радикальне оновлення виробничих активів підприємства;
  • інвестиції в нематеріальні активи – перспективні стартапи, нові бренди, винаходи та патенти;
  • придбання нового бізнесу;
  • купівля родовищ для видобування природних копалин;
  • вкладення в наукові розробки і дослідження.

Оскільки інвестиції завжди пов'язані з ризиком, вкладення коштів можливі тільки після всебічного вивчення та врахування всіх факторів, які можуть вплинути на майбутні прибутки.

См. статтю «Інвестиції в основний капітал».

Ніж реальні інвестиції відрізняються від фінансових

В порівнянні з фінансовими інвестиціями реальні за визначенням мають більш високу прибутковість і стійкість до ринкових коливань. Акції і облігації приносять при хорошому розкладі 15-25% прибутку в рік, а реальні виробничі об'єкти окупаються на 100% або навіть більше.

отже, і ризики таких вкладень нижче – оскільки гроші вкладаються в основному в матеріальні інструменти. Те ж обладнання або об'єкти будівництва завжди можна продати. Однак у порівнянні з цінними паперами ліквідність таких об'єктів буде, звичайно, нижче.

Ще одна відмінність прямих вкладень від фінансових у тому, що перші – це реальні вкладення в економіку країни, створюють валовий продукт. У кінцевому рахунку такі інвестиції ведуть до поліпшення добробуту населення, збільшення числа робочих місць і інших позитивних ефектів.

З цієї причини держава сприяє реальним інвестиціям і всіляко вітає їх. Реальний інвестор – це господар, який прийшов надовго: працювати та розвивати виробництво. Фінансовий інвестор – це, по суті, біржовий спекулянт, який заробляє на коливаннях ринку цінних паперів. Фінансові інвестиції нічого не виробляють і не несуть прямої користі для економіки.

Генрі Форд говорив: «Старі люди завжди радять бути економніше і збирати гроші. Що стосується мене, то я до 40 років не заощадив ні цента, вкладаючи всі вільні кошти в розвиток свого бізнесу».

Читайте про довгострокові інвестиції у спеціальній публікації журналу.

2. Які бувають види інвестицій у реальні активи – ТОП-3 основних виду

Деякі різновиди реальних інвестицій належать до обов'язковим – тобто до таких, які задовольняють вимогам державних керуючих структур. Сюди відносяться вкладення, без яких підприємство не може продовжувати свою роботу на законних підставах.

Мова йде про організацію екологічної безпеки, забезпечення оптимальних умов праці на виробництві, що відповідають нормативними актами і стандартами, та інших обов'язкових галузях інвестування.

Розглянемо інші види реальних інвестицій

1 Вид. Інвестиції оновлення

Такі вкладення реалізуються за рахунок власних фондових коштів підприємства. Мета інвестицій оновлення – домогтися в майбутньому істотних виробничих витрат за рахунок модернізації обладнання, вдосконалення використовуваних технологій, реструктуризації управління та інноваційного підходу до організації праці.

Вклади в оновлення необхідні компаніям для підвищення конкурентоспроможності та запуску у виробництво нових категорій товарів і послуг. Кожне підприємство формує індивідуальний інвестиційний портфель, у якому знаходяться всі активи компанії, необхідні для досягнення довгострокових економічних цілей.

Вигляд 2. Інвестиції розширення

Цей вид інвестування передбачає захоплення нових ринкових територій та залучення більшого числа споживачів продукції.

Якщо підприємство з виготовлення, скажімо, пральних порошків, бачить, що його товар користується попитом і швидко зникає з полиць магазинів, логічно припустити, що випуск більшої кількості товарів збільшить прибуток компанії.

інвестиції розширення

Для розширення виробництва фірмі потрібні нові площі, нові верстати, додаткова робоча сила та додаткові витрати на витратні матеріали.

Вигляд 3. Валові інвестиції

Це загальний обсяг інвестицій за конкретний період роботи компанії. Це все вкладення, спрямовані на створення, модернізацію, розширення виробничих активів і приріст товарно-матеріальних цінностей.

У таблиці види реальних інвестицій та їх економічні ефекти представлені в наочному вигляді:

Види інвестицій Економічна доцільність
1 Інвестиції оновлення Підвищення конкурентоспроможності, вихід на нові рівні розвитку
2 Інвестиції розширення Захоплення нових ринків, пряме збільшення прибутку
3 Валові Зростання і розширення виробництва за всіма напрямами

Додатковий джерело інформації по темі – стаття «Управління інвестиціями».

З яких джерел можна фінансувати реальні інвестиції – 3 головних джерела

Де брати гроші на всі ці економічно доцільні і, безумовно, потрібні і корисні речі?

Є 3 види джерел інвестування.

1) Власні кошти

Оборотні фінанси компанії формуються за рахунок прибутку та амортизації основних активів. Ті гроші, які не йдуть на зарплату працівникам, податкові відрахування, обслуговування виробництва та інші нагальні потреби, вкладаються в розвиток і зростання виробництва.

Такий економічний закон. Вільні гроші повинні створювати інші гроші. Це як у фізиці – тіло, поки воно рухається, не може впасти.

2) Позикові джерела

Не вистачає своїх коштів залучаються кредити. Банки охоче дають підприємствам великі позики на розширення і модернізацію існуючого бізнесу.

І якщо до стартапам та підприємцям-початківцям у фінансових установ відношення, скоріше, насторожене, ніж доброзичливе, то діючим підприємствам кредитні організації майже завжди дають зелене світло.

Один з варіантів позики – лізинг. Обладнання або техніка береться підприємством на конкретний термін з умовою подальшого викупу.

3) Залучені кошти

Гроші можна взяти у держави або у третіх осіб – пайовиків, пайовиків, співвласників. Кошти перераховуються на рахунок фірми і стають її власними інвестиційними ресурсами.

Держава, як правило, субсидує гроші для виробництва якої-небудь дефіцитною, соціально значимою або стратегічної продукції. Або дає позики підприємствам, що розвиває слабкі в економічному відношенні регіони і області.

Читайте пізнавальний матеріал на цю тему «Інвестиції в сільське господарство».

3. Як управляти реальними інвестиціями – 7 основних етапів

Управління реальними інвестиціями – це наука у поєднанні з досвідом, тверезим розрахунком, прогнозуванням і інтуїцією бізнесмена. Рішення вкладати активи компанії рідко приймаються керівником компанії одноособово, навіть якщо він Генрі Форд.

Для залучення коштів потрібно обґрунтувати необхідність інвестування, розробити поетапний план, вести постійний моніторинг проекту.

Етап 1. Аналіз фінансування

Оцінка інвестиційного починання передбачає попереднє вивчення кон'юнктури ринку та інших економічних параметрів. Не можна, наприклад, приступати до випуску нової категорії товару, не вивчивши ринок попиту на нього.

Приклад

Будівельна фірма в розпал економічної кризи вирішує зайнятися розширенням виробництва і відкриває нові підрозділи в декількох містах середньої смуги . Підприємство будує квартири поліпшеного планування та відповідної вартості.

Між тим збудовані об'єкти ніхто не квапиться купувати через зниження фінансових ресурсів у середньостатистичних покупців. Інвестиції «зависають» на невизначений час, коли вони окупляться, нікому не відомо.

Висновок: варто прорахувати заздалегідь приблизний період повернення коштів.

Етап 2. Визначення форм фінансування

Кожен учасник ринку самостійно визначає інструменти та форми інвестування. Для великих виробничих об'єктів основні напрямки розширення та будівництво нових об'єктів.

Для підприємств, які займають локальну нішу бізнесу, найбільш оптимальний варіант – модернізація та/або автоматизація виробництва з метою зниження витрат.

Етап 3. Уточнення повного обсягу реальних інвестицій

Гроші, як відомо, люблять рахунок. Інвестиції – особливо. На всіх солідних підприємствах є фінансові відділи, які займаються економічними розрахунками.

Якщо такого відділу в компанії немає – варто запросити сторонніх консультантів з авторитетної консалтингової фірми. Про те, що таке фінансовий консалтинг, на нашому сайті є докладна стаття.

Етап 4. Вибір конкретних інвестиційних проектів

Проекти інвестування вибирають в залежності від цілей вкладень і специфіки діяльності компанії. У кожного напряму – своя економічна доцільність, свої терміни реалізації і окупності.

Інвестиційний проект – не абстракція.

Це документ, в якому обов'язково зазначаються такі показники:

  • мета і терміни інвестування;
  • основна ідея проекту;
  • установки;
  • обсяг ресурсів, необхідних для реалізації;
  • розрахунок показників ефективності.

Розробку проекту доручають людям з досвідом і відповідною освітою.

Етап 5. Оцінка ефективності проектів

Оцінити ефективність допоможуть методичні рекомендації та розрахункові технології, якими оперують професійні фахівці.

Враховуються інвестиційні витрати і ресурси, необхідні для їх реалізації, а також суми і терміни планованої прибутку. На їх основі виводиться показник ефективності.

Етап 6. Формування програми реальних інвестицій

Подальша стадія – розробка конкретної програми реальних інвестицій. Необхідно скласти покроковий алгоритм реалізації інвестиційного проекту та оцінити витрати на кожному етапі.

Етап 7. Контроль реалізації інвестиційної програми

Грамотний моніторинг інвестиційної програми – основа успіху. Реальні інвестиції, на відміну від фінансових, вимагають від інвестора прямої участі в процесі. Це вже не пасивний дохід, а цілком активний.

Щоб управляти проектом, потрібно час. Відповідальній особі доведеться вести переговори, контролювати реалізацію проекту на місцях, стежити, щоб гроші не розікрали. Нудно не буде – це не банківські вклади і не вкладення в акції.

контроль реалізації інвестиційної програми

Крім того, в процесі виконання інвестиційних завдань необхідно управляти роботою персоналу – адже нове обладнання та нові об'єкти будуть монтувати люди, а не механізми.

Корисна посилання по темі вкладень — «Портфельні інвестиції».

4. Професійна допомога у реальному інвестуванні – огляд ТОП-3 компаній з надання послуг

Якщо керівництву компанії не під силу управляти інвестиційними проектами самостійно, вони можуть делегувати завдання професійним виконавцям.

Є фірми, які допоможуть розпорядитися вільними коштами грамотно і з гарантованим прибутком.

У нашому експертному огляді представлені найбільш компетентні фірми інвестиційного профілю. Ці компанії працюють з приватними і корпоративними вкладниками і в обов'язковому порядку страхують вклади клієнтів.

1) Інвест Проект

інвест проектФінансовий аналітичний центр «Інвест Проект» працює на ринку інвестицій з 2010 року. За цей час компанія змогла домогтися статусу провідного в установи у сфері фінансів та кредитування. Прибутковість за ключовими інвестицій проекту – до 70% річних. Мінімальна сума вкладень – 50 000 рублів. Це означає, що скористатися послугами компанії можуть індивідуальні підприємці і фізичні особи з невеликим обсягом первинного капіталу.

Відсотки з доходів нараховуються щомісяця. Основні напрями інвестування – будівництво, транспорт, сільське господарство, туристичні та торговельні послуги. Співробітники компанії допоможуть клієнтам сформувати інвестиційний портфель і посприяють з отриманням кредиту.

2) FMC

fmcКомпанія спеціалізується на фінансових інвестиціях. Сфера діяльності фірми – консультування і реальна допомога громадянам і юридичним особам з питань вигідних грошових вкладень. Клієнти компанії FMC завжди в курсі, на чому можна заробити прямо зараз. Отримані від інвестицій в акції доходи успішно просуваються далі – поміщаються в реальні інструменти   виробництво, розширення бізнесу.

3) E3 Investment

E3 investmentОсновна сфера інтересів фірми – прямі інвестиції в нерухомість. E3 Investment – професійний оператор інвестицій в будівництво і готові об'єкти для новачків і досвідчених вкладників. За 7 років роботи компанія вже допомогла заробити своїм клієнтам понад 150 млн рублів.

Кожен актив захищений трьома видами страхування. Користувачам доступні безкоштовні консультації з питань максимально прибуткового та безпечного вкладення фінансових активів.

5. Які бувають ризики реальних інвестиційних проектів – огляд основних ризиків

Реальні вкладення пов'язані з безліччю ризиків, які не можна не враховувати на стадії розробки інвестиційного плану.

Знаючи основні ризики, ви зможете їх контролювати.

1) Фінансовий ризик

Цей вид пов'язаний з дефіцитом інвестиційних ресурсів, потрібних для втілення проекту в реальність, несвоєчасним надходженням грошей з позикових джерел, збільшеними витратами на стадії реалізації.

Як уникнути: розраховувати обсяг інвестицій з точністю до рубля.

2) Ризик неплатоспроможності

Рівень ліквідності оборотних активів схильний до зниження. В результаті в інвестиційному проекті виникає дисбаланс у часі між позитивними і негативними фінансовими потоками.

3) Будівельний ризик

Будівництво нових об'єктів окупиться лише в тому випадку, якщо буде завершено вчасно. А якщо будівельними роботами займаються некваліфіковані підрядники, які використовують до того ж застарілі матеріали і технології, проект принесе лише збитки.

4) Маркетинговий ризик

Неправильно розраховані обсяги прибутків від інвестицій також призводять до провалу проекту. Якщо на стадії планування не прорахувати майбутні ціни на продукцію, не врахувати рівень інфляції, помилитися з кількістю товару, це створить негативний дисбаланс між витратами і доходами.

5) Інфляційний ризик

Інфляційна економіка призводить до знецінення реальної вартості капіталу та зменшення очікуваних доходів від проекту. Оскільки в сучасних умовах цей ризик має перманентний характер, враховувати його потрібно обов'язково.

Є й інші різновиди ризиків – податковий, структурний, криміногенний і т. д. Для їх обліку потрібна професійна робота на всіх стадіях планування і запуску інвестиційного проекту.

Рекомендую до перегляду ролик по темі фінансової грамотності.

6. Висновок

Пора підсумувати сказане. Реальні інвестиції – двигун економіки країни та джерело доходів для бізнесменів, інвесторів і рядових співробітників діючих підприємств. Реалізація інвестицій вимагає серйозної підготовки та участі кваліфікованих економістів.

Питання до читачів

А у вас був коли-небудь досвід рельного інвестування, і якщо так, то на яких етапах процесу виникали труднощі?

Пишіть в коментарях! Наш журнал бажає читачам прибуткових вкладень і процвітання вашого бізнесу! Ставте оцінки, лайки в соцмережах і залишайте ваші коментарі до прочитаного. До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Що таке реальні інвестиції   повний огляд поняття і форм реальних інвестицій + 7 основних етапів управління валовими інвестиціями