Що таке портфельні і прямі інвестиції   повний огляд понять і кращих брокерських компаній + 5 кроків як стати портфельним інвестором

Що представляють собою портфельні інвестиції і чим вони відрізняються від прямих? Як здійснюються портфельні інвестиції? Що відноситься до іноземних портфельних інвестицій?

Новачки інвестиційного бізнесу вважають, що достатньо знайти на ринку один «найкращий» актив, вкласти в нього всі кошти, і справа, як мовиться, в капелюсі. Сиди лови рибу, а гроші будуть капати на рахунок самі собою. На жаль, якщо б все було так просто, кожен вкладник автоматично ставав би Уорреном Баффеттом.

Досвідчені інвестори знають, що для отримання максимального прибутку і зниження ризиків вклади потрібно розділяти за різними інструментами і напрямами. Сукупність цих інструментів і являє собою інвестиційний портфель. Про те, як його правильно формувати та як ним розпоряджатися, я, Денис Кудерин, експерт з даного питання, розповім в новій публікації.

В кінці статті я розповім, які ризики очікують початківців інвесторів і як їх уникнути, а також дам огляд трійки найбільш надійних компаній, що надають професійну допомогу у портфельному інвестуванні.

Вперед, друзі!

Портфельні інвестиції

Зміст
  1. Що таке портфельні інвестиції
  2. Ніж портфельні інвестиції відрізняються від прямих – огляд основних відмінностей
  3. Як стати портфельним інвестором – покрокова інструкція
  4. Професійна допомога у портфельному інвестуванні – огляд ТОП-3 брокерських компаній
  5. Які існують ризики портфельних інвестицій – ТОП-5 головних ризиків
  6. Висновок

1. Що таке портфельні інвестиції

Що таке професійний підхід в інвестиційному бізнесі? Насамперед, це чітке розуміння цілей і механізмів інвестування. Основне правило прибуткових вкладень свідчить: чим вище прибутковість інвестицій, тим вище ризики.

Досвідчені інвестори прекрасно розуміють, що безризикових інвестицій не буває. Але вони знають, як звести небезпеку втрати засобів до мінімуму. Для цього розроблена стратегія портфельного інвестування в цінні папери.

Інвестор або його фінансовий радник вибирає кілька інструментів для грошових вкладень з метою отримати максимальну прибутковість при мінімальних ризиках. Для цього формується інвестиційний портфель, у якому, на відміну від шкільного портфеля, зберігаються не підручники і сніданки, а цінні папери.

Портфельні інвестиції – вкладення з метою отримання процентів або дивідендів. Інвестор при цьому не приймає участі в управлінні проектом або компанією, в яку вкладає грошові кошти.

Портфельні інвестиції протиставляють прямим інвестиціям, при яких від вкладника потрібні активні дії в управлінні проектом. Приклади прямих інвестицій – придбання частки в статутному капіталі або внесок розвивається стартап. Фактично, це ті ж реальні інвестиції, про які на нашому сайті є окрема стаття.

Інвестиції портфельного типу – це в основному вкладення в цінні папери. Робляться вони через біржового брокера, який в ідеалі виступає для інвестора фінансовим консультантом. При формуванні портфеля використовуються як надійні активи з невисокою прибутковістю, так і високоризикові вкладення, дають в разі успіху пристойні прибутки.

Портфельні вклади володіють підвищеною ліквідністю. Інвестор в будь-який момент може продати цінні папери і піти з ринку.

Інвестиційний портфель – вивірений і надійний механізм, який задовольняє всім вимогам грамотних вкладень і ефективно вирішує конкретні завдання інвестора.

Головні правила формування портфеля:

  • вибір якісних і надійних активів;
  • грамотна диверсифікація – розподіл фінансів за кількома напрямами;
  • участь у процесі професійного консультанта.

В портфель обов'язково включають активи, стійкі до глобальних ринкових коливань, наприклад, акції найбільших світових компаній або державні облігації з фіксованою вартістю. Такі активи виступають своєрідною подушкою безпеки та дозволяють захистити портфель інвестора під час економічних криз і біржових потрясінь.

Експерти радять новачкам починати з консервативного підходу до формування портфеля. Ризикувати рекомендується лише після того, як початковий капітал збільшиться за рахунок надійних вкладів на 50-100%.

Приклад консервативних інвестицій

Приблизно 20% всіх активів поміщаємо на депозити в декількох надійних банках (вибираємо, наприклад, Тінькофф, Альфа-Банк і Уральський Банк).

Далі поміщаємо гроші в облігації і акції великих підприємств (так звані «блакитні фішки»). 50% всіх активів ділимо на рівні частини і вкладаємо в "Газпром", "Сургутнефтегаз", МТС, Магніт, Лукойл.

Решта 30% вкладаємо в ризикові інвестиції на розсуд вашого біржового консультанта.

Такий портфель здебільшого складається з активів з низькими ризиками, що виключає втрату коштів і гарантує хоча і не занадто високий, але зате стабільний дохід.

Кілька слів про іноземних портфельних інвестиціях. Біржі з виходом на міжнародні ринки надають кожному вкладнику можливість заробляти на акціях зарубіжних корпорацій. Вони менше схильні до інфляції та коливань, пов'язаних з внутрішньою економічною ситуацією.

Однак пам'ятайте, що при всій привабливості таких вкладень, ризики іноземних інвестицій здатний прорахувати тільки досвідчений і знаючий інвестор.

Для поглиблення в тему прибуткових вкладень рекомендую до прочитання статтю «Управління інвестиціями».

2. Ніж портфельні інвестиції відрізняються від прямих – огляд основних відмінностей

А тепер розглянемо основні відмінності портфельних інвестицій від прямих. Так ви краще зрозумієте механізми формування прибутку.

І потім, кожен поважаючий себе інвестор просто зобов'язаний знати, які види інвестування існують і чим вони відрізняються один від одного.

Відміну 1. Прямі інвестиції крупніше

Прямі інвестиції припускають наявність великого початкового капіталу. Для портфельних досить невеликого обсягу коштів.

Прямі інвестиції крупніше

Відкриття брокерського рахунку доступне пересічному громадянину з мінімальними особистими заощадженнями. Прямими інвестиціями, як правило, займаються досвідчені бізнесмени.

Відміну 2. Для портфельних інвестицій використовуються тільки цінні папери

Основний і часто єдиний інструмент портфельних інвестицій – цінні папери (акції, облігації, ф'ючерси, векселі). У прямих інвестицій вибір напрямків набагато ширше – виробництво, стартапи, паї, дорогоцінні метали.

См. «Краудинвестинг і краудфандінг».

Відміну 3. Портфельні інвестиції приносять менший дохід

Оскільки початковий обсяг портфельних вкладів на порядок менше прямих і реальних інвестицій, то і прибутковість буде менше. Втім, і ризики при грамотному розподілі капіталу портфельних інвесторів мінімальні.

Відміну 4. Терміни прямих інвестицій більше

Терміни окупності прямих інвестицій нерідко вимірюються роками і при цьому вимагають постійного контролю з боку вкладника і навіть участі в управлінні проектами. Не кожному інвестору таке завдання під силу.

Читайте статтю за суміжній темі «Інвестиції в основний капітал».

Відміну 5. Ліквідність портфельних інвестицій вище

Висока ліквідність цінних паперів – головне достоїнство портфельних інвестицій. Якщо клієнтові терміново потрібні готівку, він просто дає своєму брокеру команду продати активи за максимально вигідною ціною і виводить гроші з брокерського рахунку.

Прямі інвестиції реалізувати не так просто. Нелегко знайти покупця на проект з непередбачуваними результатами.

Відмінність 6. Портфельний інвестор може легко піти з ринку

Власник брокерського рахунку має право піти з ринку в будь-який момент. Як тільки йому набридне тримати гроші на біржі або у нього з'являться інші ідеї інвестування, він продає свій портфель і займається іншими справами.

Прямий інвестор часто «пов'язаний» певними строками. Іноді піти з ринку просто неможливо, поки проект не завершений. Інвестор або не отримає очікуваного прибутку чи навіть втратить частину активів.

У таблиці відмінності прямих і портфельних інвестицій представлені в наочному вигляді:

Критерії порівняння Прямі інвестиції Портфельні інвестиції
1 Прибутковість Висока Середня
2 Ліквідність Низька Висока
3 Терміни окупності Вище, ніж у портфельних інвестицій Нижче, хоча бувають винятки
4 Інструменти Виробництво, частки у статутному капіталі, стартапи, дорогоцінні метали та багато іншого Тільки цінні папери

Читайте цікаву статтю про прибуткові вкладення – «Інвестиції в сільське господарство».

3. Як стати портфельним інвестором – покрокова інструкція

Твердо вирішили стати портфельним інвестором?

Тоді переходимо до головного розділу статті.

Для початку нагадаю, що професійне управління вкладами вирішує 3 головних завдання:

  • збільшення прибутковості;
  • зниження ризику;
  • збереження грошових коштів.

Читайте покрокове керівництво і застосовуйте на практиці.

Крок 1. Визначаємо інвестиційні цілі

Кожен інвестор, приходячи на ринок цінних паперів, переслідує певні цілі. Чим конкретніше мети, тим ефективніше інвестиційна діяльність. Якщо вкладник приходить на біржу з невизначеними намірами — «так, може, вийде трохи підзаробити», результат буде відповідним. Може заробить, а може і ні.

Професіонал працює на результат. Він приходить на біржу, як боксер на ринг,   перемагати. Але не забуває про безпеку. Його капітал невразливий для ринкових потрясінь, а сам він надійно захищений від емоційних і імпульсивних рішень.

успішного інвестора конкретні цілі – збільшити капітал на 100%, накопичити за 3 роки на купівлю нерухомості, повністю перейти на пасивний дохід і кинути основну роботу. Вирішити такі завдання самостійно надзвичайно важко, тому початківцям біржовим гравцям рекомендується працювати з досвідченим консультантом.

Крок 2. Вибираємо стратегію управління портфелем

Як і для боксера, для інвестора вибір стратегії бою має визначальне значення.

Є дві основні стратегії інвестування:

  • активна;
  • пасивна.

Продовжуючи спортивну аналогію, порівняємо ці два способи інвестування з нападом і захистом. Активна стратегія передбачає постійний контроль за змінами біржового ринку. Активний інвестор постійно нападає – купує, продає, реінвестує, прагнучи досягти своєї мети максимально швидко.

Така стратегія вимагає більше часу і коштів. Потрібні спеціальні інструменти спостереження за ринком, спеціальні програми і платформи. Якщо портфель об'ємний, керувати їм повинен грамотний фінансовий аналітик.

Пасивна стратегія – це точний розрахунок на довгостроковий період без особливої участі вкладника у проміжних процесах. Відкрив рахунок, купив акції, облігації та інші папери і терпляче чекаєш, коли вони піднімуться в ціні.

Крок 3. Вивчаємо ринок цінних паперів і купуємо їх

Третій етап – аналіз ринку цінних паперів і вибір брокера. Фондовий ринок – гігантський лабіринт, в якому без провідника ви просто втратите. Брокер – це фінансова організація зі спеціальною ліцензією. Це посередник між вами та біржею. Це ваші очі, вуха і руки. Чим надійніше партнер, тим вище прибуток.

Вивчаємо ринок цінних паперів

Що робить брокерська фірма:

  • веде строгий облік ваших фінансів;
  • вчиняє від вашого імені угоди на біржі;
  • забезпечує вас актуальною інформацією про хід торгів;
  • звітує про рух грошей і зміну цін;
  • навчає і консультує;
  • працює вашим податковим агентом.

Однак повністю перекласти відповідальність на посередника теж неправильно. Зберігайте за собою право приймати рішення. А для цього слід попередньо вивчити ринкові закони і зрозуміти, як влаштована біржа. Читайте спеціальну літературу, аналітичні статті, тематичні сайти.

Від себе особисто раджу книги «Керівництво Багатого Тата по інвестуванню» (автор – Роберт Кіосакі) і «Звичайні акції та надзвичайні доходи» (автор – Філіп Фішер).

Ця стаття вам теж допоможе – «Інвестиції в акції».

Крок 4. Оцінюємо ефективність інвестиційного портфеля

Оцінка ефективності портфеля вимагає певних економічних знань та навичок. Необхідно зіставити доходи з ризиками і врахувати ринкові індекси.

Але не будемо заглиблюватися в формули і графіки, тим більше сам я, не будучи економістом, в них не розбираюся. Достатньо знати, що попередні розрахунки доступні всім учасниками біржі з допомогою спеціальних інструментів на сайті брокера.

Крок 5. Проводимо періодичну ревізію портфеля

Неправильно купити акції і забути про них. Навіть якщо ви – гранично пасивний інвестор, періодично потрібно проводити ревізію активів, щоб вміст портфеля залишалося актуальним і ліквідним.

Але не варто проводити оцінку вартості портфеля занадто часто. Є небезпека піти на поводу в емоцій, керуючись поточними ринковими коливаннями. У підсумку перспективні акції підуть за заниженою ціною, а за ними підуть і майбутні доходи.

А ще краще – делегувати ревізію і оцінку ефективності акцій особистому консультанту, представнику брокерської фірми. Нехай у нього болить голова, як домогтися від ваших активів максимального прибутку.

4. Професійна допомога у портфельному інвестуванні – огляд ТОП-3 брокерських компаній

З попередніх розділів ви зрозуміли, що без посередника на біржовому ринку робити нічого.

Пропоную огляд трьох перевірених компаній, які стануть вашими надійними провідниками у світі прибуткового інвестування.

1) БКС Брокер

Найбільший національний брокер з найвищим рейтингом надійності ААА і досвідом роботи на ринку більше 20 років. Загальна кількість клієнтів компанії – 130 000. Користувачам надано доступ до всіх біржових операцій купівлі-продажу акцій, облігацій, опціонів, ф'ючерсів.

Консультанти фірми допоможуть сформувати інвестиційний портфель з урахуванням ваших особистих цілей і очікувань прибутковості. Співвідношення активів у портфелі формується за допомогою новітньої обчислювальної системи. Завдяки грамотній диверсифікації результати вкладень не залежать від коливань окремих ринків цінних паперів.

2) FMC

Компанія надає консалтингові послуги інвесторам-початківцям. З FMC ви станете успішним акціонером найбільших міжнародних корпорацій – Google, Microsoft, Газпром, Яндекс, Apple і багатьох інших.

Консультанти Financial Markets Consulting сформують ваш портфель і будуть вести його протягом всього періоду інвестування. Термін інвестування – від декількох місяців до року. Компанія надає доступ до провідних світових і російських бірж.

3) БКС Прем'єр

«БКС Прем'єр» – бренд фінансової групи БКС, заснованої в 1995 році в Новосибірську. Компанія виступить вашим професійним радником з прибуткового інвестування. Завдання персональних консультантів – запропонувати клієнту оптимальний спосіб вкладення коштів.

Для кожного користувача експерти розробляють індивідуальний інвестиційний план. Враховуються особисті завдання і цілі клієнта – захист заощаджень, покупка квартири або автомобіля, вихід на міжнародні біржові ринки.

Хочете подробиць – залишайте на сайті заявку на безкоштовну консультацію або замовте зворотній дзвінок.

5. Які існують ризики портфельних інвестицій – ТОП-5 головних ризиків

Ризики портфельних інвестицій залежать від поєднання багатьох факторів.

Значення мають навіть не самі цінні папери, які ви вибрали, а ефективне управління цими активами і загальна ситуація на біржовому ринку.

Ризики портфельних інвестицій

Щоб не робити типових помилок новачків, вивчіть список найпоширеніших ризиків при управлінні інвестиційними засобами.

Ризик 1. Невдалий підбір цінних паперів

Самостійний вибір цінних паперів рідко виявляється успішним. Ви десь чули, що зараз вигідно купувати акції саме цієї компанії, оскільки вона, мовляв, стрімко розвивається і в найближчому майбутньому збільшить свій дохід в таку-то кількість разів.

Цілком можливо, що збільшить. Але гарантій немає ніяких. Тому на початковому етапі краще користуватися професійними підказками і вибирати максимально консервативні інструменти з майже гарантованою прибутковістю.

Ризик 2. Невідповідний час для вкладу

Професіонали знають, що входити на ринок треба у вдалий час. Експертне правило звучить так: купуйте, коли всі продають, і продавайте, коли всі купують. Йдіть проти течії, якщо хочете бути акулами, а не біржовим планктоном.

І забудьте про короткострокової волатильності цінних паперів. Вам варто піклуватися про довгострокові перспективи.

Ризик 3. Інфляція

Інфляції особливо схильні активи в російських цінних паперах. Тому багато інвесторів воліють працювати з іноземними акціями та облігаціями.

Ризик 4. Незаплановані витрати

Буває, що компанії, акції яких ви вклали активи, змінюють свого власника або зливаються з іншими корпораціями. Це призводить до перереєстрації та загрожує непередбаченими витратами.

Як уникнути: купувати, знову ж таки, цінні папери тих підприємств, яким не загрожують економічні потрясіння.

Ризик 5. Різкі скачки процентної ставки

Процентні ставки мають звичай змінюватися, іноді різко і несподівано. Для інвестора-початківця такі стрибки представляються мало не катастрофічним обвалом ринку цінних паперів. Вони починають позбуватися від своїх активів і втрачають майбутній прибуток.

Як уникнути: не поспішати, не приймати емоційних рішень, слухати консультантів.

Подивіться цікавий ролик по темі публікації, в якому професор Вищої Школи Економіки пояснює головні правила інвестування.

6. Висновок

Підведемо підсумки, панове інвестори. Портфельні інвестиції – прекрасний спосіб знизити ризики і збільшити прибутки. Але, як і будь-які фінансові вкладення, ці інструменти вимагають професійного управління і розумного підходу.

Питання до читачів

А як ви думаєте, з якими і труднощами доведеться зіткнутися інвесторам, і як їх подолати?

Журнал бажає вам надійних брокерів і високих прибутків! Ставте оцінки статті, лайки в соцмережах, пишіть коментарі та відгуки – нам важлива ваша думка! До нових зустрічей!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Що таке портфельні і прямі інвестиції   повний огляд понять і кращих брокерських компаній + 5 кроків як стати портфельним інвестором