Як грати на біржі в Інтернеті — поради для початківців трейдерів + покрокова інструкція як почати грати на біржі новачкам

З чого почати гру на біржі в Інтернеті? Як новачкові навчитися грати на біржі правильно і вигравати? Які інструменти торгівлі підійдуть для початківців трейдерів?

Доброго часу доби, шановні читачі! З вами на «BigEnergy» Олексій Морозов. Сьогодні ми поговоримо про біржовій грі – ризикованою, стресовій, але дуже прибуткової роботи.

Я сам грав на біржі, знайомий не з чуток, тому в цій статті буду ділитися з вами тим, що знаю.

Приступимо негайно!

Як грати на біржі в інтернеті

Зміст
  1. Особливості гри на біржі через Інтернет
  2. Як навчитися грати на біржі   огляд ТОП-3 інструментів торгівлі
  3. З чого почати гру на біржі   вибираємо відповідну стратегію
  4. 5 простих кроків як грати на біржі   інструкція для чайників
  5. Як грати і вигравати – корисні поради початківцям трейдерам
  6. Висновок

1. Особливості гри на біржі через Інтернет

Раніше біржові гравці збиралися у величезних будівлях і разом здійснювали торгові операції. Тепер потреба у цьому відпала – можна сидіти вдома перед екраном монітора і спокійно займатися трейдингом.

Інтернет-торгівля на фондовому ринку, Форексі або товарно-сировинній біржі дозволяє використовувати найсвіжішу аналітику і бути в курсі будь-яких економічних новин. Це безперечна перевага і для новачків, і для профі.

До того ж багатофункціональний інструментарій доступний тільки в процесі здійснення угод через мережу. Зміни ціни висвічуються на графіках, можна підключати будь-які графічні інструменти або індикатори.

Інструменти для Інтернет-трейдингу

У статті «Форекс для початківців» ми аналізували торговельну платформу МетаТрейдер4 – найкращий варіант для трейдингу в Інтернеті. Тут є всі існуючі інструменти, індикатори та інші корисності.

Варто, однак, пам'ятати про те, що торгівля через мережу позбавляє нас можливості бачити найбільш точні котирування валют. Недобросовісні брокери можуть обманювати клієнтів, показуючи на графіку не зовсім реальну ринкову ситуацію.

Тому співпрацювати з сервісами, що володіють сумнівною репутацією, не слід, щоб не плакати потім про втрачені гроші.

2. Як навчитися грати на біржі   огляд ТОП-3 інструментів торгівлі

Торгувати на фінансовому ринку можна самими різними інструментами, яким ми приділимо увагу у статті «Що таке Форекс – ринок Форекс». Нижче ми перерахуємо три найбільш простих і популярних варіанти.

Інструмент 1. Акції

Акції торгуються на фондовій біржі, угоди відкриваються як в оффлайн-режимі (трейдери збираються в будівлях Лондонській, Московської, Токійської та інших бірж), так і через Інтернет.

Існує група акцій (як правило, випущених недавно з'явилися компаніями), які стоять лише кілька доларів. Природно, щоб їх придбати, достатньо зовсім маленького депозиту.

Акції – цінні папери, купівля яких означає внесення інвестором грошей в загальний капітал компанії. Акції можуть приносити доход у формі дивіденду, їх можна продавати і заробляти на зміну курсу.

Однак більша частина цінних паперів коштує дуже дорого. Наприклад, курс акцій Фейсбук на момент написання статті   130 доларів, Berkshire Hathaway – компанії Уоррена Баффета – 145$ і так далі.

не Можна торгувати акціями, не знаючи про специфічні особливості цього інструменту. Наприклад, після виплати дивідендів, акція може втратити 10-30% своєї вартості.

Інструмент 2. Ф'ючерси

Ф'ючерси теж відносяться до групи цінних паперів і торгуються на тому ж сегменті ринку, що й акції.

Ф'ючерс – цінний папір, за умовами якої одна сторона зобов'язується передати іншій який-небудь товар через певний проміжок часу по закріпленій ціною.

Наприклад, нафтовидобувна компанія видала ф'ючерс підприємству, яке скуповує нафту, за його умовами, через півроку покупець отримає якийсь обсяг чорного золота по обумовленій ціні.

Якщо по закінченні обумовленого строку ціна нафти зросте, покупець зможе збути сировину за підвищеним курсом і заробити. Якщо ціна впаде, реалізація купленої продукції буде збитковою.

Дата експірації – момент часу, в який погашається ф'ючерс.

Коли ми купуємо ф'ючерс, це не означає, що хтось поставить нам нафту, оскільки в день експірації наша цінний папір на біржі «загаситься», ми заробимо, або втратимо гроші.

Інструмент 3. Валюта

Валютними парами ми торгуємо на ринку Форекс, який ніде не локалізована і торгується на «міжбанку». Для здійснення операцій з валютою зовсім не обов'язково володіти величезними капіталами, достатньо буде 100-200$ для початку.

У валютній торгівлі теж чимало своїх особливостей. Наприклад, Форекс працює п'ять днів на тиждень (субота і неділя   вихідні), цілодобово. Існує багато стратегій для різних часових проміжків.

Якщо на ринку цінних паперів або товарів інструменти потрібно купувати на реальні гроші, то на Форексі ми торгуємо допомогою кредитного плеча. Воно дозволяє відкривати великі угоди при невеликому депозиті.

3. З чого почати гру на біржі   вибираємо відповідну стратегію

Стратегій торгівлі на біржі дуже багато, ми виділили п'ять основних, які можна успішно застосовувати на будь-якому ринку – як при торгівлі валютою, так і при спекуляції товарами, індексами, акціями та іншим.

Варіант 1. Дотримання тренду

Тренд демонструє очікування натовпу – маси трейдерів, які грають на біржі. Слідувати за трендом, як риба-лоцман за акулою, – найбільш розумний варіант торгівлі.

Приклад

Логічність проходження тренду можна легко пояснити на прикладі. Уявімо, що ми знаходимося на вокзалі, де дуже багато людей. Раптом починається паніка і натовп спрямовується в якомусь напрямку.

Якщо ми спробуємо піти проти неї – вона змете нас і не помітить цього, набагато розумніше рухатися так само, як і основна маса народу.

Приклад дотримання тренду – торгівля рівновіддаленій каналі. Як тільки ціна пробиває попередню вершину – ми відкриваємо угоду. Мета – досягнення верхньої межі каналу. Щоб її визначити, проводимо пряму по пробившей свічці:

Дотримання тренду в каналі

 

Позицію ми відкриваємо тільки тоді, коли свічка, що пробила рівень, закриється. Якщо відкриватися раніше – свічка може опуститися, залишивши лише тінь, сигнал виявиться помилковим.

Приклад

Торгуючи на рівновіддаленій каналі, ми отримали прибуток у розмірі 20% з 1000 доларів початкового капіталу, так що методика реально працює.

Можна шукати вигідні угоди самостійно, а можна читати Аналітику, що публікується на сайтах найбільших брокерських фірм.

Варіант 2. Інвестиційна стратегія

Практично кожен брокер (про найбільш популярних компаніях ми писали в «Брокерів Форекс») пропонує сервіс ПАММ-рахунків – можна вибрати об'єкт для вкладення грошей, інвестувати та одержувати прибуток.

Прибутковість може бути дуже різною, на наш погляд, не варто інвестувати під обіцянки більш ніж 30% доходу в місяць, бо чим вище прибуток, тим більше ризику.

Іноді під інвестиційною стратегією мається на увазі відкриття угод на підставі фундаментального аналізу – ми входимо в ринок, вивчаючи фінансову ситуацію і орієнтуючись на тривалу торгівлю (кілька тижнів чи місяців, іноді   років).

Щоб зрозуміти сутність фундаментального аналізу, перегляньте відео:

Це робота не для новачків, оскільки формувати повноцінне уявлення про ринку – завдання не з простих.

Варіант 3. Патерни

Патерни – відмінна можливість заробляти для новачків. Їх дуже легко знаходити, не потрібно серйозного досвіду для правильного виставлення Стоп Лосс і Тейк Профіту.

Патерн – фігура, утворена графіком ціни, яка свідчить про підготовлюваний розвороті або продовження тренда.

Патернів існує багато, ми розглянемо два найбільш популярних. Перший – Голова і Плечі. Виглядати він буде так:

Голова і плечі

Ціна досягає максимуму, а потім тенденція змінює напрям, утворюючи два плеча і горизонтальну лінію шиї. Все, що потрібно – виміряти відстань від голови до шиї і відкласти його вниз, визначивши точку Тейк Профіту.

Ще один цікавий патерн – прямокутник. Ми представимо його схематично:

Прямокутник

Ціна рухалася в певному напрямку, потім увійшла в коридор. При пробитті коридору ми входимо в угоду. Вимірявши відстань між підтримкою і опором, відкладаємо його від підтримки та отримуємо лінію Тейк Профіту.

Особливості торгівлі патернами:

Інструментарій Характеристика
1 Таймфрейм Торгуємо на великих часових проміжках – не менше години (H1)
2 Відкриття операції Не раніше закриття свічки, пробившей рівень
3 Закриття угоди Можна закривати частину контракту з виставленням безубитка
4 Професійний рівень Для всіх гравців ринку
5 Результативність При правильному побудові патерну дуже висока
6 Використання індикаторів Не обов'язково

Ще є подвійна вершина, трикутник, прапор, вимпел і багато інших патерни, за якими можна дуже прибутково торгувати.

Варіант 4. Контрольно-трендова стратегія

Існує невелика група стратегій, за яким угоди відкриваються проти основний тенденції. Ми не рекомендуємо це напрям торгівлі новачкам і самі теж ним не користуємося.

Суть в наступному: при зниженні ціни на який-небудь фінансовий інструмент, потрібно відкривати угоду на купівлю, тобто, розраховуючи на зростання.

Біда в тому, що ринок нескінченно довго може рухатися в обраному напрямку, це призведе до колосальних збитків, ризик втратити гроші, торгуючи проти тренда, просто величезний.

Варіант 5. Гра з допомогою новин

Новинна торгівля дуже прибуткова і проста одночасно, до того ж не вимагає абсолютно ніяких знань. Ми вже розглядали цю методику у статті «Форекс навчання з нуля», повторюватися не будемо.

Важливі новини виходять не кожен день, тому для стабільного і регулярного заробітку на Форекс необхідно освоювати й інші методики торгівлі.

4. 5 простих кроків як грати на біржі   інструкція для чайників

Для успішної торгівлі на біржі необхідно дотримуватися послідовність з п'яти простих кроків, позначених нами нижче.

Крок 1. Вибираємо брокера

Брокерських фірм, з якими можна співпрацювати в процесі трейдингу, в Інтернеті дуже багато   нові компанії з'являються практично щодня. При виборі брокера необхідно звертати увагу на надається навчання і торгові умови.

Найбільш кращою брокерська фірма в РФ – Альпарі. Компанія працює з 1998 року, безкоштовно навчає новачків не тільки азам трейдингу, але і конкретних стратегій. У більшості випадків, навчання повністю безкоштовне, не треба навіть поповнювати рахунок.

Переходите на сайт і починайте вбирати знання про роботу Форекса. Коли освоїтеся – приступайте до реальних торгів. Скільки знадобиться грошей? Вистачить і двох доларів. Відкривайте спочатку не стандартний рахунок, а центовий «Nano»   ідеальний варіант для практики.

ФінамФинам є самою надійною компанією в РФ, вона вже отримувала нашої уваги в попередніх статтях. Для торгівлі в Финаме потрібно не менше 30 000 рублів капіталу, але трейдер отримує першокласне навчання і надійність.

Якщо ви не плануєте грати на біржі, а саме заробляти, то Фінам   найкращий варіант для початку професійної діяльності.

Фрідом ФінансБрокерська фірма Фрідом Фінанс проводить регулярні семінари та вебінари на тему торгівлі валютою або акціями. Брокер хороший тим, що надає адекватні умови як для новачків на ринку, так і для професіоналів.

Досвідчені трейдери, які торгують на біржі п'ять або десять років, завжди готові підтримувати нових клієнтів. Нещодавно з'явилася можливість торгувати по телефону — ви телефонуєте або замовляєте дзвінок брокера, віддаєте наказ і продовжуєте займатися своїми справами.

West CapitalКомпанія West Capital зосереджена на торгівлі акціями. Фахівці постійно аналізують ринок і подають клієнтам відомості, які цінні папери варто купувати, а від яких краще відмовитися. Купувати акції з Вест Капітал можна не тільки для спекуляцій, але і для заробітку на дивіденди.

Інформація добувається з найбільш великих і авторитетних джерел, тому у більшості трейдерів дуже висока дохідність, безліч відгуків у мережі це доводить.

Відкриття брокерВідкриття Брокер   фірма, яка приваблює величезну кількість клієнтів можливістю торгувати з експертами. Все просто — після реєстрації можна вибрати певний варіант співпраці, наприклад, торгівлю надаються за сигналами, і почати відкривати угоди.

Звичайно, можна вести самостійну торгівлю або препоручать капітали досвідченим спекулянтам через інвестиційні портфелі.

Деякі посередницькі сервіси пропонують нове програмне забезпечення, як приклад можна привести популярного брокера Каліта-Фінанс.

Не завадить брати до уваги термін роботи компанії на фінансовому ринку і відгуки від реальних трейдерів. Ми вже говорили про це в матеріалі «Торгівля на біржі для початківців»

Крок 2. Реєструємося на сайті брокера

Зазвичай реєстрація здійснюється в кілька хвилин: ми вказуємо ПІБ, електронну пошту та номер стільникового телефону. Згодом менеджер обраної компанії зв'язується з нами для консультування.

Менеджери телефонують клієнтам не у всіх брокерських фірмах, проте мобільний зв'язок – найбільш зручний спосіб встановлення контактів.

Торгувати відразу після реєстрації можна – для початку необхідно поповнити торгівельний рахунок або отримати бонус для відкриття угод.

Крок 3. Відкриваємо особистий рахунок

Вимоги до рахунку завжди різні, у деяких компаніях можна починати трейдинг навіть з капіталу в кілька центів. У більшості випадків для роботи доводиться поповнювати депозит не менш ніж на 100 доларів.

Ми не радимо відкривати реальні рахунку до тих пір, поки не випробувана торгова стратегія. Якщо на навчальному рахунку ви в мінусі – внесення на депозит реальних коштів призведе лише до їх втрати.

Менеджери брокера часто вмовляють клієнтів відразу торгувати на справжні рублі або долари, оскільки посередники хочуть заробляти на спредах або комісіях, але необхідно стояти на своєму і не ризикувати.

Крок 4. Викачуємо і встановлюємо на свій комп'ютер торговий термінал

Торговельний термінал – це платформа, через яку відкриваються операції на фінансовому ринку. Скачується він на сайті того брокера, з яким ми вирішуємо співпрацювати.

Термінали, встановлені з інших сайтів брокерських фірм, працювати не будуть: просто не вийде авторизуватись.

Крок 5. Починаємо торгівлю

Коли пройдено базове навчання, освоєний термінал і ретельно вивчена торгова стратегія, можна вносити реальні гроші на рахунок і приступати до серйозного трейдингу.

Олександр Елдер (автор популярних книг про біржової гри) рекомендує кожен новий торговий день починати з фрази «Я – переможений трейдер».

Причина: якщо ми надихаємо себе, то дозволяємо емоціям контролювати свій розум, а «песимізм» створює установку «мені втрачати вже нічого». Воно рятує мозок від необхідності перетравлювати емоційні сплески.

5. Як грати і вигравати – корисні поради початківцям трейдерам

Нижче ми перерахуємо п'ять корисних порад для ведення трейдингу. Візьміть на замітку, щоб торгівля постійно приносила вам прибуток!

Порада 1. Встановлюйте відповідний розмір позиції

При відкритті кожної нової угоди ми встановлюємо Стоп Лосс, по досягненні якого позиція автоматично закриється. Максимальна втрата не повинна перевищувати 2% від капіталу.

Якщо ми втрачаємо в угоді 2% наявних грошей – у нас в запасі залишається право на 49 угод. При наявності робочого стратегії така «подушка безпеки» однозначно приведе до успіху.

До того ж, якщо втрачається велика сума, трейдер перестає бути емоційно стабільним. В стресі дилетанти нерідко відкривають завідомо програшні позиції і вилітають з ринку.

Порада 2. Концентруйте увагу на виході з угод

Стратегія, якій трейдер слід у процесі торгівлі, повинна давати чіткі вказівки, де входити в ринок, а де з нього краще вийти.

Закриття торгової позиції не завжди приносить прибуток, іноді виходить і збиток. Однак трейдери, які вчасно не закривають ордера, сподіваючись на розворот ринку, зазвичай вилітають з нього.

Не концентруватися на закритті позиції можна тільки тоді, коли встановлено безубиток – Стоп Лосс поставлений на рівні ціни відкриття. Але навіть у цьому випадку є небезпеки, наприклад, гепи, що виникають після вихідних днів.

Порада 3. Будьте в курсі того, що діється на ринку

Навіть якщо трейдер не відкриває угоди на підставі новин, він повинен переглядати фінансові новини і бути в курсі майбутніх економічних подій.

Якщо ви будете торгувати в компанії Alpari (яку ми рекомендували вище), отримаєте вичерпну інформацію від аналітиків ринку. Аналіз ведеться за різними напрямками, не обов'язково навіть у всьому самостійно розбиратися, щоб успішно заробляти.

Це дозволить уникнути зайвих Стоп-Лоссов з-за рухів ціни в непередбаченому напрямку, а також зменшить кількість помилкових сигналів: напередодні важливих подій ринок зазвичай знаходиться в бічному тренді, тому трендові сигнали краще ігнорувати.

Порада 4. Завжди відстежуйте свої результати

Іноді трапляється так, що трейдер втрачає гроші у декількох угодах поспіль. Новачки в подібній ситуації будуть продовжувати торгувати, причому збільшуючи обсяги і намагаючись «відігратися», професіонали – зупиняться і поміркують.

Критерієм успіху є не теоретична база, а практичний результат – якщо в процесі трейдингу на рахунку спостерігається прибуток – добре, якщо збиток – ви рухаєтесь у неправильному напрямку.

Порада 5. Записуйте свої плани на папері

Планувати торгівлю на папері рекомендують практично всі успішні трейдери. Крім планів на майбутнє, можна тренувати себе на підставі історичних даних.

Для тренування випадковим чином вибирається певний період на ринку, показання графіка перерисовываются, трейдер приймає рішення у відповідності зі своєю стратегією – як необхідно вчинити.

Потім графік відмотується далі, біржовий гравець дивиться, виявилося виграшним його припущення або помилковим.

6. Висновок

Ми розглянули кілька популярних стратегій торгівлі на фінансовому ринку, виділили низку важливих рекомендацій для успішного трейдингу.

Слід пам'ятати, що результат з'явиться тільки при щоденній роботі, торгувати необхідно кожен день хоча б один або дві години.

Якщо вам сподобалася ця стаття, будь ласка, висловіть свою думку в коментарях і оцініть матеріал. Удачі вам і фінансового процвітання в мережі!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Як грати на біржі в Інтернеті — поради для початківців трейдерів + покрокова інструкція як почати грати на біржі новачкам