Інвестиційні фонди — як вибрати за 5 кроків + рейтинг ТОП-7 ПІФ

Що таке пайові інвестиційні фонди і які бувають їх види? Як вибрати найкращий чековий інвестиційний фонд? Які особливості має закритий іноземний фонд інвестицій?

Здрастуйте, дорогі друзі! На зв'язку Денис Кудерин, експерт в області інвестицій.

Наша нова тема – інвестиційні фонди, інструмент, який допоможе зберегти та примножити ваші фінанси без особливих трудовитрат.

Стаття буде корисна всім, хто зацікавлений в пасивному доході і бажає зробити інвестування прибутковим бізнесом.

А тепер про все по порядку!

Інвестиційні фонди

1. Що таке інвестиційні фонди і які їх функції?

Напевно ви вже чули або зустрічали в статтях з фінансової тематики абревіатуру «ПІФ». Так от, саме про Піфах – Пайових Інвестиційних Фондах – ми сьогодні і поговоримо.

В широкому сенсі інвестиційні фонди – це форми колективних інвестицій, майнові комплекси з різною структурою.

Фонди являють собою акціонерні товариства або організації з частковою власністю учасників, які об'єднує загальна суть – колективне володіння активами.

Кілька слів про те, навіщо взагалі потрібні Піфи. Їх довгострокової і пріоритетною метою виступає збереження і примноження капіталу учасників.

Існування інвестиційних компаній обумовлено тим фактом, що велика кількість громадян, що мають заощадження, не завжди володіють навичками грамотного інвестування коштів. У період стабілізації економіки кількість фондів зростає, криза активність таких організацій йде на спад.

Схема роботи фондів гранично проста:

  • члени (пайовики) вносять свою частку в загальний котел;
  • керуючі вкладають гроші в перспективні фінансові проекти (цінні папери, нерухомість, золото, венчурні фонди тощо);
  • отриманий прибуток з обороту розподіляється між пайовиками відповідно до внесених часток.

Пайові інвестиції відносять до високоліквідних активів. Учасник може в будь-який момент реалізувати (продати) свою частку, якщо вважатиме, що це вигідно чи йому просто знадобляться гроші.

Ще один плюс – розпоряджаються коштами вкладників професіонали, що значно знижує фінансові ризики. Керуючі знають, які інвестиційні напрями найбільш прибуткові в поточний момент і користуються своїми навичками вдалих грошових вкладень.

У пересічного інвестора часто немає ні часу, ні знань, ні здібностей для грамотного фінансового управління. Тому турботу про примноження добробуту пайовиків бере на себе професійний гравець.

Щоб краще зрозуміти принцип роботи Піфів, наведу наочний приклад.

Приклад

Десять приятелів вирішили зайнятися сільським господарством і придбали велику ділянку землі. Щоб ресурси використовувалися з максимальною віддачею, вони наймають досвідченого фермера, доку у сільгоспроботах.

Восени вони знімають урожай. Приблизно десяту частину врожаю (або прибутку від його продажу) вони віддають фермеру, решту ділять між собою. Чим ефективніше робота фахівця, тим більше отримають і власники, і сам фермер. Саме так працюють пайові фонди.

Керуючі компанії кровно зацікавлені в грамотному розміщенні капіталу, бо від цього безпосередньо залежить розмір винагороди: вони отримують комісійні з прибутку.

Перерахуємо головні плюси інвестиційних фондів:

  • професійне управління активами;
  • диверсифікація вкладів – ризики знижуються, завдяки вкладенням у різні інвестиційні інструменти;
  • мінімальні витрати на проведення фінансових транзакцій;
  • прозора внутрішня структура;
  • великий спільний капітал приносить більше прибутку, ніж невеликі поодинокі вклади.

І невелика ложка дьогтю: Піфи не гарантують обов'язкового доходу для їх учасників. Як в будь-яких інших інвестиційних транзакцій, тут є ризик втрати коштів, пов'язаний з невдалими вкладеннями, падіннями ринків та іншими об'єктивними чинниками.

І хоча діяльність фондів контролюється державою (зокрема, ФКЦБ – Федеральної Комісією з ринку Цінних Паперів), жодних законодавчих вимог щодо прибутковості таких структур не передбачено.

Читайте оглядову статтю про інвестиції в .

2. Які бувають інвестиційні фонди – ТОП-5 основних видів

Тепер про те, які бувають Піфи. Існує кілька критеріїв класифікації фондових організацій.

За типом доступності для вкладів вони поділяються на:

  • відкриті;
  • закриті;
  • інтервальні.

Відкриті, як це ясно з назви, практикують вільний продаж і купівлю паїв. То є співвласником компанії можна стати в будь-який момент, якщо, звичайно, є достатні для покупки паю ресурси.

Загальна сума капіталів, як і кількість учасників у відкритих фондах не обмежується. Такі структури зазвичай інвестують кошти у високоліквідні та надійні фінансові інструменти.

Закриті фонди продають частки учасників відразу після заснування організації, після чого продажу паїв припиняються. Піфи закритого типу обмежені в термінах своєї роботи, які обговорюються заздалегідь.

Нерідко такі фонди спеціалізуються на певній галузі. Приміром, працюють тільки з ринком нерухомості або вкладають активи в інновації.

Піфи певній області

Характерна особливість інтервальних Піфів в тому, що продаж паїв та їх погашення відбувається в певні проміжки часу. Зазвичай інтервальні фонди працюють з акціями – займаються професійною біржовою торгівлею.

Інший критерій класифікації – по сфері інвестування. Види, що розрізняються за цією ознакою, розглянемо докладно.

Вид 1. Фонди акцій

найпопулярніша різновид Піфів. Мета такого фонду – отримання прибутку від вкладення в акції різних фірм.

Оскільки виробничі (та інші) компанії різняться між собою розмірами оборотного капіталу, Піфи також поділяються на ті, які працюють:

  • з невеликими підприємствами (оборот – менш $500 млн.);
  • середніми (від 500 млн. до 5 млрд. доларів);
  • великими (оборот – понад $5 млрд.).

Останній вид вкладень найбільш надійний, але розрахований на тривалий термін (3-5 років). Підприємства з високим доходом, провідні у своїх галузях, інвестори називають «блакитними фішками». Чистий прибуток від вкладів в акції великих корпорацій становить 10-15% щорічно.

Очевидно, що при виборі фонду слід враховувати як розміри власних вкладень, так і принципи роботи Піфу. Деякі установи воліють працювати з акціями, для яких характерний швидкий (і не завжди передбачуваний) зростання, інші вибирають більш стабільних партнерів.

Ще одна порада від досвідчених інвесторів – не варто класти всі яйця в один кошик, тобто не обмежуватися одним фондом. Якщо фінанси дозволяють, краще створити «портфоліо фондів», куди будуть входити паї у декількох організаціях, різних по своїй структурі та спрямованості.

Вигляд 2. Фонди облігацій

Облігації – інвестиційні інструменти з фіксованою прибутковістю (в цьому їх відмінність від акцій, вартість яких постійно змінюється).

Фонди, що займаються інвестуванням виключно в облігації, іменуються фондами облігацій або бонд фондами.

Вкладення такого типу приносять вкладникам регулярні дивіденди – підсумовуються відсотки за вкладами і профіт від різниці в цінах. Чистий прибуток бонд фондів невисока (від 6-8%), зате ризики – мінімальні.

залежно від того, хто випускає цінні папери, фонди облігацій поділяються на:

  • державні (федеральні);
  • муніципальні;
  • корпоративні.

Державні облігаційні фонди вважаються найбільш надійними. Популярністю користуються також папери, випущені регіональними органами управління.

Корпоративні облігації – ризикований, але в разі вдалого збігу обставин вельми високоприбутковий інвестиційний інструмент.

3 Вид. Фонди нерухомості

Такі організації отримують доходи від вкладів на будівництво та експлуатацію об'єктів нерухомості. Установи мають різну спеціалізацію – одні фонди продають будинки і квартири, інші здають їх в оренду, треті спеціалізуються на операціях із земельними ділянками.

Зазвичай це фонди закритого типу: така особливість пов'язана з тим, що житло (особливо придбане на стадії будівництва) реалізується довше, ніж, скажімо, ліквідні акції компанії «Кока-Кола».

Враховуючи високу вартість житла, мінімальний первісний пайовий внесок учасника в такі фонди досить значний – приблизно $10 000 .

Різновидом фондів нерухомості можна назвати іпотечні фонди – організації закритого типу, які заробляють на закладних паперах.

Вид 4. Фонди грошового ринку

Це найбільш консервативні Піфи на світі. Суть їх полягає в тому, що 50% активів учасників керуючі тримають на депозитах, і тільки друга половина грошей бере участь в оборотних інвестиційних операціях.

Фінанси вкладаються в найбільш надійні інструменти – облігації, валюту. Експерти вважають фонди грошового ринку свого роду альтернативою короткостроковими банківськими вкладами. Ризик втратити вклади в таких установах мінімальний, як, втім, і прибуток вкладників.

Вигляд 5. Збалансовані (змішані) фонди

Нескладно здогадатися, що такі фонди працюють з різними інструментами. Зазвичай це облігації та акції: найбільш ліквідні різновиди цінних паперів.

Тактика управління фондом змішаного типу вимагає досвіду і спеціальних знань від керуючої компанії. Знавці ринку повинні постійно аналізувати ситуацію, купуючи і продаючи папери в момент їх максимально вигідною для пайовиків вартості.

У таблиці представлені основні види фондів і їх базові показники:

Види фондів Прибутковість Особливості інвестицій
1 Фонди акцій Від 10% і вище Відносно високі ризики
2 Фонди облігацій 6-8% Низькі ризики
3 Фонди нерухомості Від 7-10% Розраховані на довгострокові вкладення
4 Фонди грошового ринку 7-10% Надійність і низький ризик
5 Змішані Від 12% і вище Вимагають грамотного управління

3. Особливості чекових та іноземних фондів

Кілька слів про менш популярних, але теж заслуговують уваги різновиди інвестиційних фондів.

Іноземні фонди дозволяють вкласти свої заощадження в закордонні та міжнародні компанії.

Такі Фонди поділяються на:

  • глобальні (дозволяють збагачуватися за рахунок вкладень в економіку інших країн);
  • інтернаціональні (займаються вкладеннями за межами країни проживання пайовика);
  • фонди країн (ризиковані, але перспективні інвестиції в економіку держав, що розвиваються).

Зарубіжні фонди, як і будь-які інші, бувають відкритими і закритими. Всього в світі налічується близько 50 тисяч фондів, відкритих для іноземних інвестицій.

особливості іноземних фондів

 

Що таке чекові інвестиційні фонди (Чіфи), пам'ятають всі, хто жив в в 90-х роках. Ці структури займалися допомогою громадянам в управлінні ваучерными чеками в період загальної приватизації.

У середині 90-х кількість ЧИФов в РФ обчислювалася сотнями. Подальша доля таких компаній – поступове злиття, взаємне поглинання, реорганізація і банкрутство. В даний час переважна більшість чекових фондів ліквідовано.

4. Як вибрати інвестиційний фонд – 5 простих кроків

Правильний вибір інвестиційного фонду безпосередньо впливає на розмір прибутку і збереження капіталу.

Для початку раджу визначитися з метою інвестицій. Який дохід вам потрібно – швидкий, надійний, постійний? В залежності від кінцевої мети обирайте тип фонду.

Враховуються також терміни інвестування, сума, ставлення до ризику. Пам'ятайте, що Піфи не гарантують фіксованого прибутку: успіх залежить від безлічі факторів – кон'юнктури ринку, професіоналізму керуючої компанії, економічного становища в країні.

Тепер – покрокове керівництво для початківців інвесторів.

Крок 1. Визначаємо суму і термін інвестування

Найважливіший етап – визначення розмірів вкладу та строків інвестування.

Чим менша сума, тим вже коло доступних варіантів. Солідні капітали відкривають широкі можливості.

Відразу вирішите, які строки вас влаштовують. Оборотні періоди в різних видах фондів теж різні. Так, вклади в нерухомість передбачають довгострокові інвестиції. У фондах акцій і облігацій кошти обертаються швидше, але при цьому підвищуються ризики.

Крок 2. Визначаємося з типом пайового фонду

Для власників капіталу з відсутністю інвестиційного досвіду оптимальний варіант – відкриті Піфи з високою ліквідністю пайових часток. Учасники таких фондів вправі вивести свій капітал з обороту в будь-який час. Інтервальні Піфи реалізують частки щорічно або щомісяця.

Досвідчені інвестори, які вміють співвідносити ризики з прибутковістю, користуються більш спеціалізованими інструментами. Наприклад, вкладають гроші у фонди нерухомості, венчурні та змішані фонди.

Крок 3. Вибираємо керуючу компанію

Керуючі компанії рідко займаються прямим обманом вкладників. Вони не роблять цього хоча б тому, що побоюються порушити закон, який забороняє давати інвесторам необґрунтовані обіцянки.

Існують також активні і пасивні вклади.

У першому випадку інвестор може особисто контролювати стан свого інвестиційного портфеля:

  • вводити/виводити кошти в будь-який момент;
  • вести баланс;
  • проробляти інші маніпуляції, спрямовані на досягнення максимальної прибутковості.

Такі операції дозволяють проводити фонди відкритого типу.

Якщо ви хочете вкласти гроші в частку і на якийсь час забути про них, вибирайте закриті фонди або інтервальні.

Крок 4. Порівнюємо рейтинги різних фондів

Рейтинги Піфів у відкритому доступі публікуються на різних інформаційних ресурсах. Краще використовувати кілька джерел і порівнювати їх показники. Найбільшим авторитетом користуються сторінки фінансових відомств і державних органів.

Існує безліч критеріїв, що характеризують прибутковість фондів і принципи їх роботи – обсяг залучених капіталів, показники ліквідності, різні фінансові коефіцієнти.

Крок 5. Робимо остаточний вибір

Остаточний вибір робиться після всебічного аналізу фонду та управляючої компанії. Якщо сумніви залишаються, рекомендую порадитися з досвідченими людьми або відвідати тематичні форуми інвесторів.

Для новачків основоположним чинником зазвичай виступає стабільність Піфу і його популярність серед інших вкладників. Але не завжди слідування за думкою більшості гарантує успіх.

Дивіться також близьку за тематикою статтю «Як знайти інвестора».

5. На що звертати увагу при виборі інвестиційного фонду – корисні поради новачкам

У цілому Піфи відносяться до надійним і доступним інвестиційним інструментам. Діяльність таких установ гранично прозора, що зумовлено законодавчими вимогами та орієнтованістю на клієнтів.

При виборі фонду звертайте увагу на наступні показники:

  • рівень ризику (низький, високий, середній);
  • період роботи;
  • мінімальний розмір частки;
  • наявність знижок, надбавок та інших пільг для пайовиків;
  • обсяг залучених коштів;
  • вартість чистих активів;
  • прибутковість (враховуйте тривалий період, а не тільки останні місяці);
  • умови обміну та реалізації паїв.

Як вибрати надійний ПІФ

Знаючі люди рекомендують вибирати Піфи методом виключення, починаючи з типу компанії і закінчуючи аналізом фінансових коефіцієнтів. Чим більше відомостей про роботу фонду ви зберете, тим безпечніше і прибутковіше будуть ваші вклади.

6. Найкращі інвестиційні фонди – ТОП-7 компаній в

На території РФ діють сотні пайових фондів з різною структурою управління та прибутковістю. Щоб не загубитися в океані Піфів, ми вибрали 7 найбільш надійних і прибуткових столичних компаній.

Територіальна приналежність до Московської області зовсім не означає, що жителі інших міст не можуть стати пайовиками цих фондів. Можуть – інтернет дозволяє віддалено інвестувати кошти і таким же чином виводити їх на свої рахунки.

СоцагрофинансСоцАгроФинанс (виробничо-фінансова компанія) – професійні інвестиції в дорогоцінні метали, роздрібний продаж коштовностей, розробку корисних копалин.

Фірма залучає інвестиції для фінансування власних високорентабельних комерційних проектів. Договори інвестування з фізичними особами мають фіксовану процентну ставку. В перспективах компанії   нарощування виробничих обертів.

ФинансинвестФинанс-Инвест – найстаріша на території РФ інвестиційна компанія, що діє з 1995 року. Спеціалізується на ринках і країн ближнього зарубіжжя. Управлінське ядро фірми працює в сфері прибуткових інвестицій вже більше 10 років і постійно посилюється за рахунок залучення професіоналів з міжнародних і російських комерційних банків.

Фінанс-Інвест тримає курс на розвиток найбільш актуальних технологій, пов'язаних з обслуговуванням, інформаційної та технічної підтримки інвесторів.

AdfincomAdfincom – вклади у високоліквідні облігації, акції, фонди інших організацій. Основний напрямок діяльності – глобальний фінансовий ринок. Працює на ринку інвестицій з 2008 року.

Місія компанії   збереження і примноження капіталу клієнтів, які довірили компанії свої заощадження, розробка нових актуальних інвестиційних продуктів, максимально відповідають інтересам вкладників. Фірма має членство у Швейцарсько-Російського Бізнес Асоціації, що підтримується Міністерством економіки РФ.

ФінпроFinPro – спеціалізується на інвестиціях в нерухомість. Попутно компанія займається консультуванням та навчанням своїх клієнтів. Учасникам доступні платні і безкоштовні вебінари на тему прибуткового інвестування.

Серед інших переваг для вкладників   розробка особистого інвестиційного плану, інформаційна підтримка інвесторів, живе спілкування з клієнтами, постійний пошук і впровадження нових інструментів у роботу компанії.

ФінамФинам – брокерські послуги, управління капіталом, прибуткові вклади в акції підприємств. На сайті компанії регулярно публікуються світові і російські фінансові новини. Мінімальна ставка по внесках навіть при пасивному інвестуванні   18%.

Головний принцип розвитку компанії   розвиток новітніх інвестиційних технологій, продуктів і клієнтських сервісів. У пріоритетах фірми   курс на тривалу співпрацю, професіоналізм і надійність вкладів.

ТелеТрейдТелеТрейд – більше 20 років на ринку фінансів. Сотні тисяч клієнтів, цілодобовий доступ до торгівлі інвестиційними інструментами по всьому світу. Спеціалізація – інвестиції в Forex. Клієнти мають можливість пасивного інвестування в торги.

Штатні співробітники компанії знають, як досягти максимальних прибутків у торгівлі на різниці курсів валют, цін на золото, нафту і акції великих російських і міжнародних корпорацій.

БКС БрокерБКС Брокер – професійна допомога в ефективному управлінні грошима. Орієнтація на сучасні інформаційні розробки, використання інновацій у сфері приватних інвестицій. Лідер російського ринку з оборотного капіталу.

Кожному інвестору доступна можливість користуватися послугами особистого радника, який, застосовуючи свої знання та навички, допомагає ефективно реалізувати цілі і завдання клієнта.

Для більш наочного уявлення про діяльність Піфів рекомендую до перегляду короткий ролик.

7. Висновок

Підведемо підсумки. Тепер ви знаєте, що таке інвестиційні фонди і можете скористатися отриманими знаннями з метою збереження та примноження особистого капіталу.

Але пам'ятайте, ПІФ – лише один з напрямів у переліку інших, не менш привабливих і прибуткових інвестиційних інструментів. Рекомендуємо до прочитання статті — «Венчурний фонд».

Колектив нашого ресурсу бажає читачам успіху в будь-яких фінансових операціях. Просимо вас дати оцінку публікації, чекаємо коментарів, доповнень і зауважень!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Інвестиційні фонди — як вибрати за 5 кроків + рейтинг ТОП-7 ПІФ