Інвестування для початківців — куди інвестувати без ризику + професійна допомога починаючим інвесторам

Куди інвестувати кошти без ризику? Як виглядає зразок договору інвестування для чайників? Чому варто прочитати "Керівництво багатого тата по інвестуванню"?

Привіт постійним читачам нашого блогу і тим, хто зайшов на вперше! На зв'язку фахівець у сфері інвестування – Денис Кудерин.

Поговоримо про вигідні інвестиції. У новому матеріалі ми розглянемо найважливіший фінансовий питання – куди вкладати кошти інвесторам.

Стаття буде корисна всім, хто хоче почати заробляти самостійно і цікавиться актуальними інвестиційними напрямами.

А тепер – докладно по кожному пункту. Вперед!

Інвестування для початківців

1. Чому інвестування – це вигідно?

Отримувати реальні гроші з мінімальними трудовитратами цілком можливо. Такий спосіб заробітку іменується «пасивний дохід»   саме до нього прагнуть в кінцевому підсумку всі підприємці, комерсанти і манімейкер (люди, які заробляють через інтернет).

На нашому сайті є докладна і корисна стаття про те, що таке пасивний дохід і як він працює.

Один з варіантів створення пасивного доходу – інвестиції у прибуткові напрямки. Вдале вкладення засобів гарантує в майбутньому здійснення головної мрії кожного розумного людини – витрачати свій час на власний розсуд.

Успішні інвестиції позбавлять вас від необхідності щодня ходити на службу і витрачати життя на добування засобів до існування. Працювати за вас будуть ваші гроші, а ви будете отримувати з них регулярний і стабільний профіт.

На цьому місці деякі читачі напевно скептично усміхнуться. Що ж, скептицизм – цілком зрозуміле якість характеру жителів країн з нестабільною економікою і політикою.

Проте я раджу відкинути сумніви і відкрито глянути на нові перспективи. Люди, які постійно сумніваються у своїх силах, ніколи не вирвуться з порочного кола безгрошів'я і лещат важкого найманої праці.

А тепер ключове питання – чому одні люди багатіють, а інші залишаються бідними? Думаєте, підвищеної працездатності, вроджених талантів і геніальних комерційних ідеях?

Зовсім немає. Просто одні вміють грамотно розпоряджатися своїми активами, а інші – не вміють. Стартові дані у всіх людей приблизно однакові, а от відношення до матеріальних та духовних ресурсів кардинально розрізняється.

Висновок: активи треба вміло направляти, тобто інвестувати. Сказане стосується не лише фінансів, але і всього іншого – інтелекту, енергії, вільного часу.

Розумні і прибуткові інвестиції – це:

  • доходи, які не залежать від роботи;
  • стабільність і впевненість у майбутньому;
  • наявність вільного часу для захоплень, подорожей та інших приємних речей;
  • фінансова незалежність.

Зробивши грамотні вкладення, ви забудете про принцип «попрацював – поїв». Не те щоб вам доведеться цілодобово лежати на дивані і плювати в стелю: думати, розраховувати і ризикувати все-таки доведеться.

Однак такий ризик у будь-якому випадку дасть позитивний результат – ви придбаєте або стабільний дохід (спочатку додатковий, а потім, можливо, і постійний), або отримаєте безцінний досвід на майбутнє.

Всі подробиці в статтях — «Інвестиційний проект» і «Інвестиційна діяльність».

2. Куди вкласти кошти, щоб отримати прибуток – 7 вигідних способів інвестування для новачка

Всі просунуті громадяни прагнуть до отримання пасивного доходу як можна раніше. Варто вам чекати виходу на пенсію, щоб жити в своє задоволення? Упевнений, більшість відповість негативно.

Отже, головна мета інвестування – фінансова свобода. Як же нам досягти цієї мети з мінімальними матеріальними і моральними втратами? Для цього потрібно інвестувати кошти грамотно, акуратно і ефективно.

Ми зібрали 7 найнадійніших способів вкласти гроші. Ризики таких вкладів мінімальні, але це не означає, що їх немає зовсім.

Вибираючи напрямок для вкладення активів, керуйтеся головним правилом інвестування – використовуйте для своїх цілей тільки «вільні» гроші, тобто ті, які не призначені на їжу, навчання, оплату поточних рахунків.

Спосіб 1. Золото

Вклади в дорогоцінні метали (золото, платину, паладій, срібло) прибуток приносять людям з моменту виникнення товарно-грошових відносин.

Коштовні метали не схильні до корозії, а їх кількість на планеті обмежена. Стало бути, поки золото не навчилися видобувати з свинцю, ціна на нього буде стабільно рости. При цьому стан економіки слабо впливає на вартість злитків.

Приклад

Статистика свідчить, що за останні 10 років ціна на золото в РФ зросла приблизно в 6 разів. Передумов, що тенденція до зростання вартості зміниться в найближчому майбутньому, експерти не спостерігають.

Існує кілька варіантів інвестування коштів у дорогоцінні метали:

  • придбання злитків;
  • купівля монет;
  • вкладення грошей в акції золотодобувних підприємств;
  • відкриття «золотого» депозиту в банку.

Перший варіант найпростіший і надійний, але розрахований на тривалий термін. Отримати відчутний прибуток від вкладу на рік або навіть два не вийде.

Якщо вам потрібна швидка окупність, краще відкрити «золотий» депозит. При цьому ніяких злитків купувати не треба – банк просто виплачує вам відсотки за поточним курсом золота. Це найбільш безпечний метод, особливо якщо рахунок попутно страхується.

Спосіб 2. Банківські вклади

Це найбільш консервативний, але досить надійний фінансовий інструмент. Ще одним плюсом банківських вкладів виступає їх доступність. Покласти гроші на депозит повнолітній громадянин може в будь-якому населеному пункті, де є офіси фінансових компаній.

А з розвитком онлайн кабінетів і зовсім потреба відвідувати фінансово-кредитні установи відпадає! Внески можна робити онлайн не виходячи з дому. Головне — це наявність інтернету.

Клієнти отримують майже стовідсоткову гарантію повернення грошей з встановленими відсотками, так як згідно з чинним законодавством усі вклади фізосіб розміром до 1,4 млн. підлягають обов'язковому страхуванню.

Однак назвати цей спосіб інвестування надприбутковим не можна. Максимум, на який можуть розраховувати громадяни по рублевих внесках – 9-10% річних. Якщо врахувати інфляцію, то прибуток буде менше.

Можна, звичайно, переказати гроші в іноземну валюту і відкрити вклад у євро або доларах. Але процентна ставка для таких депозитів буде істотно нижче.

Висновок: банки – хороший варіант для довгострокових та великих вкладень. Якщо прибуток потрібна в більш короткі терміни, краще звернутися до більш агресивних способів розміщення коштів.

Спосіб 3. Нерухомість

Ще один популярний інструмент інвестування – нерухомість. Квартири і будинки будуть затребувані завжди, оскільки дах над головою потрібна кожному.

Інша справа, що вартість і ліквідність житла сильно залежать як від загальної економічної ситуації в країні, так і від становища в регіонах.

На сайті є окрема докладна стаття по темі інвестування в нерухомість.

Якщо коротко, то нерухомість дозволяє отримувати 2 види доходів: від оренди і продажу. Оренда – типовий приклад пасивного доходу. Власник отримує гроші за використання житла без всяких роботи – просто на підставі прав власника.

Продаж вигідна, якщо ліквідна вартість житла вище покупної. У сформованій економічній ситуації ринок нерухомості складно назвати прибутковим фінансовим джерелом, оскільки пропозиція на квартири перевищує попит навіть у , не кажучи про інших містах РФ.

І все ж певні категорії інвесторів продовжують отримувати прибуток від покупок/продажів житла.

Є кілька різновидів таких операцій:

  • купівля квартири на стадії будівництва або навіть закладки фундаменту і реалізація готового об'єкта;
  • купівля житла в момент падіння цін на нерухомість і продаж його на більш сприятливий ринковий період;
  • придбання квартири в аварійному стані, ремонт за свій рахунок і продаж за ціною, що покриває витрати.

Експерти з нерухомості радять утриматися від інвестицій в житло в моменти явного економічного спаду.

Читайте також розгорнуту публікацію по темі інвестування в будівництво.

Спосіб 4. Піфи

Пайові Інвестиційні Фонди заробляють на вкладенні коштів пайовиків в прибуткові комерційні проекти. За підсумками фінансових транзакцій учасникам виплачується відсоток з прибутку.

Засновники фонду також отримують свій відсоток: в результаті заходу обидві сторони договору задоволені розходяться по домівках. Відносини вкладників і керуючих регулюються контрактними умовами: їх варто уважно вивчити учасникам, перш ніж нести свої «кровні» в пайовий фонд.

Грошові активи надходять у розпорядження експертів, які займаються довірчим управлінням. Керуючі особисто зацікавлені в успіху підприємства, так як працюють за комісійні від прибутку.

Вкладення в Піфи експерти відносять до високоліквідних, оскільки вкладники вправі реалізувати свій пай у будь-який момент, якщо його поточна вартість здасться їм достатньо високою.

Плюси Піфів:

  • доступність;
  • контроль з боку державних структур;
  • професійне управління активами;
  • відсутність оподаткування коштів.

Прибутковість фондів визначається за підсумками встановлених термінів: отриманий профіт розподіляється між учасниками договору відповідно до внесених часток.

Іноді коефіцієнт чистого прибутку (по-науковому він іменується ROI) досягає 50%, що приблизно в 5 разів вище, ніж прибутковість банківських депозитів. В середньому ж згаданий показник становить 25-30%.

Спосіб 5. Цінні папери

Інвестиції в акції, облігації та інші типи цінних паперів вимагають певної підготовки у фінансовій та економічній сферах. Вибрати акції навмання (за принципом – «сподобалася назва компанії») і інвестувати в них всі свої кошти – не самий розумний варіант для людей, які розраховують на довгострокову прибуток.

Щоб отримати дохід від акцій, потрібно або розбиратися в економіці, або бути досвідченим біржовим гравцем. Є третій шлях – довірити управління своїм капіталом професіоналам (брокерам).

Акції не гарантують обов'язковий прибуток, але натомість прибутки в разі успіху бувають дуже високі. Ліміту прибутку тут немає: іноді ROI становить 100% і навіть 1000% за кілька років.

Спосіб 6. Стартапи

Такі проекти часто приносять непогані дивіденди, особливо якщо вибрати інноваційний проект грамотно.

Правда, з 3-5 стартапів тільки один виявляється дійсно прибутковим, інші або не окупаються взагалі, або потребують додаткових фінансових вкладень.

У нашому журналі вже був матеріал про те, що таке стартапи. Якщо коротко, то це інноваційні комерційні або соціальні проекти, в перспективі обіцяють стати високоприбутковими.

Як грамотно інвестувати в стартап

Стати співвласником перспективного проекту сьогодні в мережі працюють ліцензовані майданчики, що дозволяють власникам стартапів презентувати свої продукти і залучати вкладників.

Для початку можна зробити мінімальний внесок розміром у кілька тисяч рублів, щоб перевірити, як працює механізм інвестування. Вибір напрямків у цій сфері практично необмежений – фінансуйте в проекти в рідному місті, в , в Європі, в інтернет-просторі.

Читайте також докладні матеріали з суміжних тем — «Інвестиції в інтернеті» і «Венчурний фонд»

Спосіб 7. Форекс

Слово «Форекс» чув, мабуть, кожен цивілізований людина. Але далеко не всі можуть сказати, що це за звір. Говорячи простою мовою, Форекс – міжнародний ринок обміну валют за вільним цінами.

Заробити в цій ніші може кожен, хто докладе до цього час, сили і кошти. Для великих інвестицій в Forex існують спеціальні механізми, про які ви дізнаєтеся, прочитавши спеціальну статтю нашого блогу – Форекс для початківців.

Давайте окинемо всі ці способи одним поглядом:

Спосіб інвестування Рекомендовані терміни вкладень Переваги
1 Золото Тривалі (3-10 років) Стабільне зростання ціни
2 Нерухомість Тривалі (2-5 років) Висока ліквідність
3 Банківські вклади Від 12 місяців Надійність
4 Піфи Від 3 місяців Професійне управління рахунками
5 Акції Не обмежені Прибуток не лімітована
6 Стартапи Від 6 місяців Великий вибір об'єктів для інвестицій
7 Форекс Не регламентовані Можливість швидкого повернення коштів

Ще про форекс-інвестуванні читайте в публікації «ПАММ-рахунки».

3. Як правильно скласти і укласти договір інвестування – зразок документа

Інвестиційний договір – офіційний документ, який потрібно складати за встановленою формою.

Папір передбачає розміщення коштів фізичною особою (або юридичним суб'єктом) у відкриття бізнесу, купівлю обладнання, будівництво, виробництво та інші напрями, які обіцяють в майбутньому принести доход.

Фінанси, вкладені в проект, можуть бути власними, державними, позиковими, що належать Піфам. Після заздалегідь обумовленого терміну вкладники отримують повернення коштів з відсотками або мають вигоду в іншій формі.

Бажаючі можуть ознайомитись із зразком договору у всіх подробицях.

Відносини за інвестиційним договором зазвичай носять тривалий характер, тому інвестору, перш ніж вкладати кошти, потрібно уважно вивчити проект, а потім відслідковувати успіхи діючого підприємства.

4. Інвестиційні ризики – що це таке і як з ними боротися

Чим більше сума, тим більше перспектив має інвестор, але паралельно зростають фінансові ризики. Інвестиційних напрямків повністю без ризику не існує: навіть банк із вашим внеском може лопнути. Але в силах вкладника – мінімізувати ризики.

Існує кілька розроблених експертами правил, які допомагають уникнути невдач в інвестиційних проектах:

  1. Диверсифікація інвестицій – не вкладайте всі гроші в один проект, розділяйте їх за кількома напрямками.
  2. Вкладайте виключно «вільні» гроші – ті, які не призначені для життя.
  3. Створіть грошову «подушку безпеки – відкладіть суму, яка в разі чого забезпечить вам безбідне існування протягом 3-6 місяців.
  4. Не приймайте інвестиційних рішень, що ґрунтуються на емоціях і передчуттях – тільки строгий математичний розрахунок допоможе прорахувати можливі ризики і прибутку.
  5. При першій можливості виводите з рахунку тіло вкладу.
  6. Застосовуйте професійні інструменти – в мережі є сертифіковані майданчика для роботи з фінансами, які підвищать рівень вашої безпеки.

Завжди дотримуйтеся плану, залучайте до роботи професіоналів і не соромтеся радитися з досвідченими інвесторами.

Читайте додатковий матеріал по темі у статті «Інвестиції в бізнес».

Рекомендую корисне відео з тематики статті.

5. Інвестування для початківців – ТОП-5 корисних порад і рекомендацій

Тепер кілька порад для новачків, які роблять вклади вперше в житті.

Порада 1. Підготуйте основу майбутніх вкладень

Щоб почати інвестувати, вам знадобиться початковий капітал. На першій стадії не варто оперувати значними сумами: почніть з малого і поступово рухайтеся в бік збільшення вкладів.

Повторюся: інвестуйте лише «робочий капітал»   суму, не призначену на оплату квартири, їжі та інших життєво важливих речей.

Порада 2. Поставте перед собою інвестиційну мету

Здавалося б, тут все просто, проте на практиці багато новачки не можуть правильно сформулювати свої довгострокові цілі. Якщо у вас немає конкретного плану дій, ви ризикуєте в певний момент призупинитися розвиток.

Правильний підхід, це коли інвестор чітко знає, чого він хоче – наприклад, заробити 500 тисяч або 1 млн. за найближчий рік. Конкретність дисциплінує і не дає розслабитися.

Порада 3. Шукайте себе в різних напрямках інвестування

Кожен розбирається в певних сферах краще за інших. Одним більше до душі робота з депозитами, іншим – стартапи, третім – гра на біржі.

Проаналізуйте власні здібності і вміло використовувати свій природний азарт.

Порада 4. Контролюйте рівень супутніх витрат

Коли люди кажуть, що у них немає грошей, це не означає, що їх немає взагалі. Це означає, що фінансів не вистачає на щось конкретне, в нашому випадку – на інвестиції.

При цьому мало хто усвідомлює, що грамотний контроль власних витрат здатний вивільнити солідну кількість коштів. Відмовивши собі у деяких додаткових витратах і взявши їх під контроль, можна вже за рік зібрати значну суму.

Порада 5. Прочитайте «Керівництво Багатого Тата по інвестуванню»

У цій книзі відомого бізнесмена, інвестора і письменника Роберта Кійосакі докладно роз'яснюються механізми розвитку власного інвестиційного бізнесу з нульової фази. Автор на наочних прикладах розповідає, що і як потрібно робити з особистими фінансами.

Керівництво багатого тата по інвестуванню

Матеріал викладено у вигляді конкретних уроків досвідченого інвестора і буде корисний як новачкам, так і вже сформованим комерсантам.

В нашому журналі є окрема публікація про Роберта Кійосакі та його книгах.

6. Інвестування в самоосвіта – кращий спосіб інвестицій для початківців

Вкладення у власну освіту і розвиток – найбільш перспективні. Саме такі інвестиції окупаються у майбутньому з максимальним коефіцієнтом чистого прибутку. За умови, звичайно, що ви будете застосовувати отримані знання на практиці.

По суті, це відправна точка вашого успіху як інвестора. Ніколи не шкодуйте грошей і часу на книги, семінари, корисні тренінги, уроки, курси по грамотному інвестування. Набуті знання стануть вашим компасом у великому й небезпечному океані бізнесу.

Ваші навички та вміння – капітал, який неможливо втратити. Йому не загрожують кризи і дефолти: більше того, з часом тільки зростає. В той же час без самоосвіти і постійного навчання побудова стабільного інвестиційного бізнесу приречене на провал.

Огляд школи бізнесу та особистісного розвитку Олексія Яновського і Бізнес молодість

У самоосвіті вам допоможуть ефективні навчальні програми, які ведуть відомі бізнесмени і фахівці з особистісного розвитку.

Школа бізнесу Олександра ЯновськогоОдна з найбільш перспективних компаній такого плану – школа бізнесу та особистісного розвитку Олександра Яновського. У цьому закладі на сьогодні зайнято понад 10 000 студентів. Мета програми – трансформація мислення.

Яновський вчить своїх студентів мислити, як мільйонери: це допомагає радикально змінити життя і зробити крок назустріч успіху. Кожен урок являє собою 2-х годинний тренінг. Навчання проходить в онлайн-форматі. Вам не потрібно нікуди їхати чи йти, потрібен лише інтернет і бажання стати успішним.

Бізнес молодістьІнший проект, який називається «Бізнес Молодість», стартував у 2010 році. Його засновники – молоді підприємці Петро Осипов і Михайло Дашкієв. Сьогодні школа щорічно збирає аудиторію в 150 000 слухачів: навчання проводиться в форматі оффлайн семінарів та дистанційних уроків.

Головні напрямки роботи – консультації та практична допомога починаючим бізнесменам у запуску приватних комерційних і інвестиційних проектів.

Наш сайт вже писав про проект «Бізнес Молодість» докладну статтю.

7. Висновок

Тепер ви знаєте про найбільш популярних напрямках інвестування і готові вкласти ваші фінанси грамотно і з мінімальним ризиком.

Успішні інвестиції – шлях до заможне і щасливе майбутнє, в якому немає боргів, застав, обтяжливих кредитів та інших атрибутів безгрошів'я. Інвестиції допоможуть вам не втрачати, а примножити ваш капітал і робити це без виснажливої щоденної праці.

Команда порталу бажає своїм читачам успіху в будь-яких фінансових проектах. Чекаємо від вас оцінок статті, зауважень, коментарів і доповнень по темі!


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Інвестиції » Інвестування для початківців — куди інвестувати без ризику + професійна допомога починаючим інвесторам