Лінгвістична експертиза — як провести судову лінгвістичну експертизу за 5 кроків + огляд ТОП-3 компаній з проведення судової лінгвістичної експертизи

Які види питань розглядають експерти-лінгвісти? Як якість зразка тексту впливає на вартість експертизи? Хто проводить дослідження судової лінгвістичної експертизи?

Здрастуйте, шановні читачі! Вас вітає Ганна Медведєва   експерт і один з авторів публікацій бізнес-журналу .

Ми продовжуємо тему незалежних експертних досліджень і на цей раз поговоримо про таку процедуру, як лінгвістична експертиза.

Тема буде цікава не тільки тим, кому довелося зіткнутися з даним видом експертизи. У статті ми розповімо, як можна досліджувати будь-який текст і наскільки багатогранним може бути цей аналіз.

Отже, починаємо.

Лінгвістична експертиза

Зміст
  1. Що таке лінгвістична експертиза і в яких випадках вона проводиться?
  2. Які види досліджень включає в себе лінгвістична експертиза — 3 основних види
  3. Як провести лінгвістичну експертизу — 5 простих кроків
  4. Хто проводить судову лінгвістичну експертизу   огляд ТОП-3 експертних компаній
  5. Як заощадити на лінгвістичну експертизу — 3 корисні поради
  6. Висновок

1. Що таке лінгвістична експертиза і в яких випадках вона проводиться?

Дамо визначення поняттю.

Лінгвістична експертиза — це оцінка вмісту усних висловлювань і письмових публікацій. По суті, це різновид речеведческих досліджень.

Оскільки лінгвістична експертиза являє собою професійний аналіз тексту, експерт, що проводить дослідження, повинен обов'язково мати вищу освіту філолога.

На нашому сайті ви можете почитати розгорнуту статтю по темі «Незалежна експертиза».

Об'єкт лінгвістичної експертизи — це текст. Причому він може бути представлений як в аудіо - чи відеозапису, так і у вигляді написаних документів.

Мета даного дослідження   встановити, закладений у тексті або його уривку якийсь сенс, який переслідується за законом згідно з пред'явленими автору звинуваченнями.

Завдання лінгвістичної експертизи — це тлумачення і роз'яснення:

  • слів і виразів;
  • положень документного тексту для встановлення можливих варіантів його розуміння;
  • будь-якого тексту, щоб виявити його зміст;
  • різних фірмових найменувань, щоб визначити їх схожість з іншими.

Методи лінгвістичної експертизи:

  • для письмових текстів   всебічний мовний аналіз (морфологічний, стилістичний, лексичний та ін);
  • для звукових об'єктів   крім перерахованих вище прийомів використовується інструментальний і аудитивный аналіз і оцінка культури мовлення.

Судова мовна експертиза стає актуальною тоді, коли мова йде про цивільному, кримінальному судовому або арбітражному процесі за звинуваченням у наклепі, образі, порушення авторських прав, про порушення національної, расової та релігійної боротьби, у справах про екстремізм, а також при захисті честі, гідності та ділової репутації.

Часто до лінгвістичної експертизи доводиться підключати для консультації фахівців з інших наук   психології, культурології, політології, історії та ін. Таке дослідження називається комплексної лінгвістичної експертизою.

На додаток теми читайте статтю загального характеру «Судова експертиза».

2. Які види досліджень включає в себе лінгвістична експертиза — 3 основних виду

Тепер поговоримо про напрямки лінгвістичної експертизи. Види експертних досліджень бувають різні, ми ж зупинимося на найбільш поширених.

Вид 1. Автороведческое дослідження

Процедура має на меті виявити не виконавця, а автора тексту.

Необхідність в ній виникає в 2 випадках:

  • якщо автор не встановлений, потрібно визначити, чи є в тексті інформація про автора та обставини створення даного тексту;
  • якщо автор відомий, проте його авторство ще потрібно довести.

В тексті неодмінно відбиваються психологічні риси автора. Тому коли оцінюється психологічна і психіатрична інформація, що містяться в тексті, має сенс проводити комплексне дослідження та вдатися до допомоги психолога і психіатра.

Радимо почитати про цьому виді дослідження більш розгорнуту статтю на нашому ресурсі «Автороведческая експертиза».

Вигляд 2. Смислове дослідження

Інша його назва   семантичне. В його основі лежить семантика   розділ науки про мову, що вивчає значення і зміст слів і виразів.

Смислове дослідження проводять, щоб:

  • виявити і проаналізувати смисли в текстах;
  • встановити обсяг і зміст понять, що містяться в тексті;
  • визначити ступінь адекватності змісту досліджуваного тексту.

При смисловому дослідженні один дуже важливий нюанс   значення слів і виразів, які даються в енциклопедичних виданнях, неприпустимо розглядати відокремлено від реальної ситуації. Тому експерту потрібно бути повністю в курсі подій і обставин, описаних у тексті.

3 Вид. Дослідження найменувань

Під дослідження потрапляє текст з одного або декількох слів. Об'єктом експертизи вважається будь-який носій, де присутня досліджуване найменування (навіть відбиток печатки на папері).

Тут важливо проаналізувати найменування за такими критеріями:

  • відповідність нормам літературної мови;
  • наскільки воно оригінально;
  • містяться в ньому відсилання до явищ об'єктивної дійсності.

Про інших методах дослідження цінних паперів пропонуємо почитати статтю «Технічна експертиза документів».

3. Як провести лінгвістичну експертизу — 5 простих кроків

А тепер детально розглянемо сам процес дослідження — від пошуку компанії і до отримання результату.

Крок 1. Вибираємо експертну компанію

Для початку з'ясуйте, яка у компанії репутація, є негативні відгуки і як довго вона існує. Обов'язково перевірте ліцензії на провадження експертної діяльності і ознайомтеся з послужним списком самих експертів. Як ми вже говорили, у фахівця має бути філологічну освіту.

Як вибрати експертну компанію

Порівняйте також терміни і ціни різних експертних організацій. Занадто оперативна робота повинна насторожувати, а дешево — не значить добре.

Крок 2. Отримуємо консультацію експерта-лінгвіста

Максимально об'єктивний результат залежить в першу чергу від того, наскільки точно і коректно ви сформулюєте питання. Неконкретні або розпливчасті формулювання ускладнять роботу експерта і не кращим чином вплинуть на хід процесу і кінцеві висновки.

Тому консультація фахівця вкрай важлива. До того ж, кожна солідна компанія надає таку послугу.

У статті «Судовий експерт» читайте про нюанси цієї різнопланової професії.

Крок 3. Надаємо необхідні матеріали для експерта

Коли проводиться лінгвістична експертиза, зразок тексту відіграє таку ж важливу роль, як точна постановка цілей і завдань. Справа в тому, що при різних видах досліджень експерт потрібні різні носії тексту.

Приклад

Необхідно досліджувати текст, поширений через електронні ЗМІ. Якщо він паралельно озвучувався на радіо або ТБ, тільки роздруківки буде недостатньо, доведеться надати аудіо - або відеозапис. Без цього носія вам можуть відмовити з-за недостатності матеріалів.

Матеріали та носії, які потрібно надати для лінгвістичної експертизи:

Об'єкт експертизи Носій, наданий для аналізу
1 Письмовий текст публікації в газеті або журналі і т. д.) Оригінал видання або вирізка з нього, який містить відомості, за якими можна ідентифікувати видання, або хороша ксерокопія з підтвердженням її достовірності належними посадовими особами.
2 Книга Оригінал видання в упаковці з печаткою особи або органу, який призначив дослідження.
3 Прозвучала мова Аудіо - або видеофонограмма. Якщо надається копія, вона повинна бути процесуально оформлена.
4 Усний текст Фонограма (тільки розшифровки або роздруківки буде недостатньо).

Крок 4. Очікуємо проведення досліджень

Конкретні терміни завжди індивідуальні. Якщо випадок рядовий і не ускладнений якимись факторами, вам доведеться чекати мінімум 5 днів.

Якщо ж знадобиться додаткове дослідження і висновок фахівців інших сфер, справа може затягнутися. Тоді це буде близько 10 днів.

Стаття «Психологічна експертиза» розповість вам про експертизу психологічного стану особистості.

Крок 5. Отримуємо експертний висновок

Воно містить в собі перелік досліджуваних матеріалів, питання, які були поставлені перед експертом, детальний виклад ходу процесу і висновки.

Також наводиться інформація про експертній установі та дата проведення експертизи. Найважливіший пункт у вступній частині — це ПІБ експерта і дані про його утворення і кваліфікації.

Як бачите, нічого складного. Якщо ж ви все-таки сумніваєтеся у своїх силах, завжди можна звернутися до тих, хто знає, як все зробити правильно.

Ми рекомендуємо фахівців сервісу «Правознавець». Глобальний портал, який працює по всій і об'єднує понад 16 тисяч юристів різних кваліфікацій і напрямків юриспруденції, допоможе вам без праці знайти відповідного консультанта.

Звертайтеся до фахівців Правознавця і будьте впевнені в тому, що отримаєте вичерпну консультацію з будь-якого питання у відповідній правовій сфері. Портал працює в цілодобовому режимі.

У статті «Психіатрична експертиза» знайомтеся з дослідженнями психічного стану людини і ступеня осудності при вчиненні злочину.

4. Хто проводить судову лінгвістичну експертизу   огляд ТОП-3 експертних компаній

Тепер звернемося до деяких крупних компаній, в список яких входить лінгвістична експертиза.

1) АНО Центр з проведення судових експертиз та досліджень «Судовий експерт»

Судовий експертКомпанія працює по всій і выполеят будь-які види судової експертизи. Фахівцями проведено вже понад 100 тисяч якісних досліджень.

Організація характеризується бездоганною репутацією і висококваліфікованими експертами, які працюють у штаті. А також великим досвідом роботи у всіх арбітражних судах країни і великими адвокатськими колегіями у числі клієнтів.

Фірма проводить:

  • судову експертизу;
  • позасудову експертизу;
  • рецензування експертиз.

Якщо вам знадобилася лінгвістична експертиза, задайте свої питання в заявці на сайті або замовте дзвінок. Ви отримаєте повну безкоштовну консультацію в найкоротші терміни.

2) Федеральна компанія «Експерт Спілка»

Експерт союзЦя організація вважається однією з провідних недержавних експертних компаній. Тут спеціалізуються на проведення незалежних експертиз та досліджень. Експерти установи мають кваліфікаційні свідоцтва та великий досвід роботи у своїй сфері.

До клієнтів застосовується індивідуальний підхід. Ви отримаєте допомогу у формулюванні питань і максимальне сприяння у підготовці та складанні документів.

Лінгвістична експертиза може бути проведена як за призначенням суду, так і за ініціативою приватної особи.

На сайті ви знайдете повний перелік послуг, які складають лінгвістичну експертизу, питання експертові, які виникають у процесі роботи над текстом, та іншу корисну інформацію.

3) Некомерційне партнерство «Федерація судових експертів»

Федерація судових експертівЗараз це найбільше в об'єднання недержавних компаній, що займаються експертною діяльністю. Щодня близько 500 експертів в 40 регіонах нашої країни працюють над дослідженнями в різних галузях судової експертизи.

Тут вам нададуть:

  • консультацію без оплати;
  • послугу щодо складання клопотання про проведення експертизи;
  • гарантію якості будь-якої експертизи;
  • захист експертного висновку в судовому процесі та слідчих органах.

Центральний офіс об'єднання знаходиться в . За консультацією ви можете звернутися безпосередньо за вказаною адресою, телефонами або на електронну пошту. На сайті наведені розцінки на послуги, відгуки і форум для спілкування.

Про те, як проводиться «Техніко-криміналістична експертиза документів», читайте окрему публікацію.

5. Як заощадити на лінгвістичну експертизу — 3 корисних ради

Якщо вам знадобилася лінгвістична експертиза, вартість послуги ви можете дізнатися в експертній компанії. У цьому розділі ми розглянемо фактори, які допоможуть відкоригувати і знизити ціну.

Порада 1. Вибирайте експертні компанії, розташовані поблизу

Звичайно, при виборі експертної компанії насамперед потрібно орієнтуватися на якість послуг, які вона надає. Але розташування організації відіграє не останню роль.

Місцезнаходження експертної компанії

Обравши партнера, який знаходиться поблизу від вас, ви зможете істотно заощадити на транспортних витратах. Крім того, вам буде простіше спілкуватися з експертом, бо консультацію краще проводити при особистій бесіді.

Про те, як проводиться «Експертиза підпису», читайте окрему статтю на нашому сайті.

Порада 2. Отримуйте безкоштовну консультацію

Чому так важлива безкоштовна консультація?

По-перше, економія на консультації часто загрожує втратою потенційного клієнта. Тому будь-яка серйозна компанія надає таку послугу. Це ще один плюс на користь професіоналізму фірми. Клієнт, у свою чергу, отримує якісно виконану роботу, яку не доведеться замовляти заново.

По-друге, на консультації ви зможете точно поставити цілі та завдання і отримати зворотній зв'язок, що зробить дослідження максимально результативним.

по-третє, ви заощадите кошти, які могли б витратити, уклавши договір з організацією, де ця послуга не безкоштовна.

Порада 3. Надавайте якісні матеріали для експертизи

Як якість матеріалів для експертизи впливає на її вартість? Погана якість ускладнює дослідження. А якісь матеріали експерт може взагалі не прийняти, вважаючи, що для експертизи вони непридатні.

У випадку з неякісними об'єктами може знадобитися додаткове дослідження фахівцями інших профілів. Природно, це суттєво збільшить підсумкову вартість.

У публікації «Почеркознавча експертиза» ви знайдете цікаву інформацію про дослідження почерку.

Про те, в яких випадках необхідна лінгвістична експертиза, про її можливості і актуальності крім судових процесів вам розповість на відеоролику висококваліфікований експерт-лінгвіст.

6. Висновок

Підведемо підсумки. Лінгвістична експертиза — це дослідження тексту за різними параметрами, який використовується у судовому процесі як доказ. Тепер ви знаєте, що це, яке призначення дослідження і як потрібно вибирати експертну компанію.

Дорогі читачі, будьте успішні! Ми раді ділитися з вами новою і актуальною інформацією і будемо вдячні за залишені оцінки і коментарі.


Путівник у світі фінансів і бізнесу » Фінанси » Бізнес для підприємців » Лінгвістична експертиза — як провести судову лінгвістичну експертизу за 5 кроків + огляд ТОП-3 компаній з проведення судової лінгвістичної експертизи